Pages

Saturday, June 13, 2009

REMEMBER 13-15 IUNIE 1990. Realitatea TV si Radio Romania Actualitati despre manifestarile de azi. PLUS: Un sfat (acelasi) pentru MAI, SRI si SIE


RRA: 19 ani de la evenimentele din iunie
RADIO ROMANIA ACTUALITATI (13 iunie, ora 7:00)
- Astazi se implinesc 19 ani de la mineriada din iunie 1990. În Piata Universitatii din Capitala sunt organizate o serie de ceremonii de comemorare. În 13-15 iunie 1990, fortele de ordine, sustinute de mineri, interveneau in forta impotriva protestatarilor din Piata Universitatii si a populatiei civile, care contestau noua conducere a tarii.
Reporter, Ciprian Sasu: În dimineata zilei de 13 iunie 1990, pe la orele 3:00-4:00, fortele de ordine distrugeau primele corturi ale tinerilor aflati in Piata Universitatii si care protestau de ceva vreme impotriva regimului Iliescu. Au fost operate si primele arestari. Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntari violente intre manifestanti si fortele de politie. Au fost incendiate autobuzele politiei, sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne si SRI. În seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri plecau din Petrosani spre Bucuresti, chemati, se pare, de conducerea de atunci. Avea sa fie inceputul mineriadei propriu-zise. Ajunsi in Gara de Nord in dimineata zilei de 14 iunie, minerii condusi de Miron Cozma au fost orientati spre punctele nevralgice ale Capitalei. Au ajuns si in Piata Universitatii, unde au patruns in sediile mai multor facultati din zona. Numerosi profesori si studenti au fost batuti. Nu a scapat nici liderul studentilor, Mari
an Munteanu, batut si aruncat apoi in fantana de la Universitate. De asemenea, sediile partidelor au fost devastate. În 15 iunie, la orele pranzului, minerii au fost urcati in autobuze si transportati la complexul expozitional Romexpo, unde seful statului, presedintele ales recent Ion Iliescu, le-a multumit pentru actiunea lor. Ce a ramas in urma: 6 morti si peste 700 de raniti, potrivit statisticilor oficiale, si mii de bucuresteni batuti. Consecintele acestei mineriade sunt greu de calculat in plan extern. Cert este ca Romania a fost exclusa atunci de la orice finantare internationala. Acum, la 19 ani de la evenimentele din iunie, victimele mineriadelor vor in continuare aflarea adevarului. Ei cer solutionarea dosarelor mineriadei, inclusiv de la organismele internationale si considera reprimarea manifestatiei din Piata Universitatii o crima tipic comunista.
Realizator: Manifestarile de astazi incep la ora 13:00, in Piata Universitatii. Este programata o slujba religioasa si luari de cuvant ale victimelor mineriadelor. Ceremoniile se incheie la orele 17:00, cu un remember al cantecelor Pietei Universitatii.

RRA: 19 ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990
RADIO ROMANIA ACTUALITATI (13 iunie, ora 13:03)
- Se implinesc 19 ani de la mineriada din iunie 1990. În Piata Universitatii din Bucuresti urmeaza sa inceapa la aceasta ora o serie de ceremonii de comemorare, ceremonii marcate inca de memoria violentelor de acum 19 ani, dar si de unele doleante nerezolvate ale victimelor mineriadelor. Diana Domenico se afla acum in Piata Universitatii. Suntem in legatura telefonica directa cu ea. Buna ziua, Diana. Au inceput manifestarile?
Reporter: În Piata Universitatii au inceput deja sa se auda cantecele simbol ale mineriadelor si revolutiei romane, membrii Asociatiei Victimelor Mineriadelor s-au reunit deja pentru a comemora victimele evenimentelor din urma cu 19 ani. A fost instalata si o scena de unde se vor rosti discursurile participantilor la mineriada din 13-15 iunie 1990. Peste aproximativ o ora se va oficia o slujba de pomenire a victimelor acelor zile. Oficial sunt inregistrati 6 morti si 700 de raniti. Vor fi apoi depuse coroane de flori la troita de aici, din Piata Universitatii, urmand ca toate manifestarile sa se incheie la ora 17:00. Cu acest prilej, se comemoreaza astfel evenimentele din 13-15 iunie 1990, cand fortele de ordine sustinute de mineri au intervenit in forta impotriva protestatarilor din Piata Universitatii. De asemenea, asociatia trage un semnal de alarma asupra nesolutionarii dosarelor revolutiei si ale mineriadelor, membrii asociatiei adresandu-se si forurilor internationale./

RRA: Victimele mineriadei au comemorat 19 ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990
RADIO ROMANIA ACTUALITATI (13 iunie, ora 18:05)
- Emisiunea: "Jurnal" - Realizator: Constanta Comanici - Victimele mineriadei au comemorat astazi 19 ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, cand fortele de ordine sustinute de mineri au intervenit in forta impotriva protestatarilor din Piata Universitatii. Membrii Asociatiei Victimelor Mineriadei au impartit coliva, au aprins lumanari si au depus coroane de flori la Troita din Piata Universitatii si au rostit discursuri in care s-au trecut in revista principalele evenimente ale perioadei. Cu detalii despre manifestarile din aceasta dupa-amiaza, Diana Domenico.
Reporter: Pentru Elena Necula, care avea 35 de ani in perioada mineriadei din Bucuresti, telul sau de a cuceri libertatea a fost repede frant.
Elena Necula: Am fost in Piata Universitatii. Se stransese foarte multa lume si ceream eliberarea celor care au fost arestati. Si pe 14 iunie am fost arestata doua luni de zile. Nici la ora actuala nu stiu motivul.
Iovciu Ion: În 13, la aceasta ora, locul era inconjurat. Piata Universitatii iti trezeste un fior, pentru ca din intreg spectrul politic si civic al Romaniei nu a lipsit nimic, de la muncitori pana la profesori universitari, ambasadori, oameni care si-au spus punctul de vedere. Si, in fond ce ceream, o televiziune independenta si alegeri libere.
Reporter: Oficial, au fost inregistrati 6 morti si 700 de raniti. Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor din Bucuresti, Ene Viorel, acuza justitia ca se tergiverseaza toate aceste cazuri neelucidate inca.
Ene Viorel: Cu durere constatam ca cei care au murit acolo, care au fost raniti, cei care au arestati ilegal, inca sufera in continuare, dosarele au fost tergiversate. În caz ca vom pierde, atunci ne vom adresa la CEDO, dupa ce am urmat procedura./ RADOR
Foto: Andreea Balaurea / MEDIAFAX
NOTA MEA: Ca si in alti ani, cativa idioti si-au permis sa-si bata joc de sangele care a imbibat Piata Universitatii, prin scenete de prost gust gen "batai cu perne" sau "pantomima" de Lipscani. Este interesant ca acesti cretinomani au preluat rolul jucat in perioada manifestatiei din Piata Universitatii de catre asa-zisa "Alianta a Poporului". Fostul agitator "al poporului" de atunci, un oarecare fotbalist suspectat ca e turnatorul cui da mai mult, un retard cu pretentii de lustragiu al GDS, pe numele lui Maries Doru, a pus mana, prin falsuri si ilegalitati - extrem de usor de dovedit - pe fosta onorabila Asociatie 21 Decembrie - din care am facut si eu parte, in 1990. Din sediul Asociatiei, imputit acum si ocupat ilegal, ii adapa cu vechile lui mucozitati reingurgitate pe noii ultrasii cu calti in loc de creier.
La fel de interesant este ca televiziunile care au denaturat evenimentul de azi prezentand scremetele neo-gaozarilor sunt TVR (PSD, ex-FSN) si Antena 3 (PSD-PC) - plus alte initiale pe care va las pe voi sa le ghiciti...
Sfatul meu se indreapta catre Ministerul de Interne, care stipendiaza asemenea personaje si actiuni stupide, prin falimentarul "2 1/4", ca si catre cei din SRI si SIE care trebuiau de mult sa sanctioneze asemenea provocatori anti-Romania: stimati tovarasi, sunt si banii nostri! Intr-o zi o sa vina un sef de-al nostru care o sa va ia la bani marunti toate cheltuielile facute de voi pe toti cretinii din Romania si, va asigur, o sa va puna sa platiti pentru ele! Asa ca, n-ar fi mai bine sa va faceti datoria?!

No comments: