Pages

Saturday, November 29, 2008

Mesajul basarabeanului Eugen Tomac pentru fratii sai: VOTEAZA PENTRU BASARABIA!

Dragi prieteni, dragi colegi de generatie, frati romani.
In data de 30 noiembrie se implineste un moment istoric deosebit. Eu cred ca de la acest punct de reper incepe un nou orizont politic pentru basarabeni, bucovineni si pentru Romania.
Aceasta zi marcheaza un moment foarte important. Pentru prima data Basarabia incepe sa conteze in contextul politic romanesc. La alegerile din 30 noiembrie basarabenii sunt chemati sa-si aleaga reprezentantii lor in cele doua camere legislative de la Bucuresti.
30 noiembrie este insa mai intai de toate ziua Sfantului Apostol Andrei, Apostolul romanilor, ocrotitorul Romaniei. In ziua urmatoare, imediat dupa ziua votului, in data de 1 decembrie, se implinesc 90 de ani de la Marea Unire.
Sper ca in Duminica zilei binecuvantate de 30 noiembrie, romanii din Basarabia sa se prezinte la vot si sa aleaga ceea ce e mai bun pentru viitorul lor. Este o sansa istorica, ce nu trebuie ratata. De peste 60 de ani basarabenii nu au mai putut vota in spatiul politic.
Stiu si stim prea bine ca ceilalti doi contracandidati nu reprezinta doar o generatie mai in varsta ci si apusul unei epoci – epoca sovietica. Generatia mea are alte obiective si alte valori, a crescut in alt spirit si respinge din rasputeri trecutul sovietic bolsevic.
Eu am intrat in politica dintr-un indemn national, cu un obiectiv concret, principial si de suflet. Vreau sa particip, alaturi de alti tineri din generatia mea, la constructia unei altfel de Romanii, o Romanie mai puternica. Dupa ce l-am consiliat pe presedinte Romaniei, Traian Basescu, privind problemele romanilor din jurul granitelor, am descoperit, acum, ca este o si mai mare provocare munca in spatiul politic. Politica este insa singura cale prin care poate fi construita noua Romanie. Implicarea directa a tinerilor, aportul lor de energie si entuziasm este absolut necesar. Asa cred eu si nu numai eu.
Fac parte dintr-o generatie a tineretului Basarabiei care si-a asumat vibrant o misiune istorica – anularea consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov, acordul secret Hitler- Stalin, si restituirea demnitatii basarabenilor lipsiti de dreptul lor natural, dreptul cetateniei romane. Basarabia este o piatra de hotar si cariera mea politica debuteaza, nu intamplator, aici, pe pamantul istoric al buneilor nostri.
Continuarea la

Eugen Tomac sustinut de Elena Basescu, Dorin Chirtoaca, Alexandru Lesco si tinerii Basarabiei




Vezi si


http://www.curentul.ro/index.php/Actualitate/Elena-Basescu-Cred-in-sansele-unui-tanar-ca-si-mine-basarabeanul-Eugen-Tomac.html
Elena Băsescu: Cred în şansele unui tânăr ca şi mine, basarabeanul Eugen Tomac
- Dragă Elena Băsescu, beneficiezi de o notorietate de care nu dispun mulţi politicieni. Ce te aduce la Chişinău, un colţ de ţară îndepărtat şi evitat de politicienii Bucureştiului?
- Vreau să cunosc mai bine această zonă a Basarabiei istorice...

Raportul societatii civile privind relatia Romaniei cu Romania din afara granitelor

"Ai cui sunt Romanii de Pretutindeni?" - Problemele "Colegiului Basarabia-Bucovina" si cateva solutii viabile pentru apararea identitatii culturale, a Scolii, a Bisericii si a Istoriei romanesti

Organizatori: Fundatia Pentru Romania, Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala, Masterul Studii de Securitate, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti
Au participat: Prof dr Ilie Badescu, prof dr Gheorghe Zbuchea, Universitatea Bucuresti, Pr Radu Ilas, profesor Universitatea din Cernauti, col (r) Cristian Scarlat, Oficiul National pentru Cultul Eroilor, Dorin Matei, Magazin Istoric, George Damian, Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti, Septimiu Roman, Radio Romania, Eugen Popescu, Romanian Global News, Victor Roncea, Centrul de Geopolitica, Eugen Tomac, consilier al Presedintelui Romaniei pentru relatiile cu romanii de pretutindeni.
"Ai cui sunt Romanii de Pretutindeni?"
Vezi la
http://www.fundatia.org/

SCRIITORUL BASARABEAN DUMITRU MATCOVSCHI IL VREA PE EUGEN TOMAC DEPUTAT

“Lume nebuna, se murdareste, se arata cu degetul, Basarabie-maica, cei cu tine? Deasupra tuturor acelasi mititel, mi-e rusine. Cum sa-l compare pe Dabija cu Eminescu? Poet bun Dabija, dar politica e altceva. Inseamna cinste in primul rind, curatenie morala. Nu am cetatenie romina, nici sotia mea, care a copilarit la Alba, nu are. Ea nu vrea sa cerseasca, eu lupt cu morile de vint. Mi-e groaza, impostorii, politrucii, se duc si vin de la Bucuresti, ca de la Moscova altadata. Au documentele in ordine. Cine a luptat si cine a cules rodul acestei lupte? Mi s-a lehamit de atitia “patrioti”, sunt ca nebunul care nici nu crede, dar nici nu poate fara Dumnezeu. De-as avea cetatenie, tot pe Eugen Tomac l-as vota. Citiva ani i-au mai ramas pina la virsta marilor iubiri. La 30 de ani aveam si eu o carte arestata. Pe scurt nimic nou, aici si acum. Obraznicul maninca praznicul! I-am trimis lui Nicolae Dabija o scrisoare. Poate ca o va publica! Obraznicul maninca praznicul!”
(Dumitru Matcovschi, emisiunea Media Expres, EuTv, 21 noiembrie 2008)

Dabija - alias Nicolae C. Trofimovici - exclus din INST-Academia Romana pentru colaborarea sa cu organele represiunii bolsevice PCUS, Comsomolul, s.a.

ACADEMIA ROMANA
INSTITUTUL NATIONAL PENTRU STUDIUL TOTALITARISMULUI
Str. Arh. Gr. Cerchez nr. 16, sector 1, Bucureşti
Tel. 230.69.92/230.61.14, fax. 230.76.82http://www.totalitarism.ro/

EXCLUDEREA DOMNULUI NICOLAE DABIJA

Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, institut autonom aflat sub egida Academiei Romane, comunica decizia de suspendare a calitatii de membru al Consiliului Director al INST a scriitorului din Republica Moldova, Nicolae Dabija.
Am luat aceasta decizie ca urmare a recentelor dezvaluiri privind trecutul sovietic intunecat al lui Nicolae Dabija.
Consideram deplorabil ca dl Nicolae Dabija, absolvent al Institutului Maxim Gorki de la Moscova, a socotit de cuvinta sa-si ascunda activitatea de comsomolist si propagandist comunist-leninist, ca nomenclaturist, membru si secretar al unor organisme bolsevice de trista amintire, adulator al lui Vladimir Ilici Lenin, pe care il canta in presa din RSSM chiar in timpul marilor lupte pentru limba si grafia romana, din 1988.
Consiliul Director si Consiliul Stiintific al INST, for care nu poate tolera nici un instrument al aparatului de represiune comunist, cu atat mai mult a celui bolsevic, va analiza de urgent Dosarul Dabija in vederea excluderii sale definitive din orice forum afiliat noua.
Din acest moment Nicolae Dabija este suspendat automat si ii solicitam sa ia nota de decizia noastra irevocabila.
Director
Prof Dr Radu Ciuceanu
INSTITUTUL NATIONAL PENTRU STUDIUL TOTALITARISMULUI
29.11.2008

Averea de milioane de euro a candidatului PSD Tudor Pantiru. De ce a mai cerut casa gratis de la Protocolul de Stat al Romaniei - RAAPPS?!




Palatul candidatului PNL Nicolae Dabija si dovezile stransei sale colaborari tovarasesti cu Militia, Comsomolul si PCUS

Fără comunişti în Parlamentul României sau de ce tovarăşul Dabija îşi camuflează trecutul

Duminică, când se vor desfăşura alegerile pentru Parlamentul României, cetăţenii români care au domiciliul în Republica Moldova vor avea posibilitatea să-şi aleagă, în cadrul colegiului electoral Europa de Est şi Asia, un reprezentant în Camera Deputaţilor şi să contribuie prin votul lor la promovarea altuia în Senat. Este pentru prima dată când basarabenii pot participa şi pot influenţa procesul electoral din România, este prima dată când opinia lor va conta, fie şi într-o măsură destul de mică, în politica românească.
Aceasta este o premieră absolută, care trebuie abordată cu maximă responsabilitate. În primul rând, basarabenii care deţin cetăţenia română au obligaţia să se prezinte la urnele de vot pentru a demonstra că ei şi-au redobândit cetăţenia română nu doar pentru a putea călători sau merge la muncă în Europa, ci şi pentru a demonstra că sunt nişte cetăţeni conştiincioşi, care ştiu să-şi asume şi responsabilităţile pe care le implică calitatea lor de cetăţeni români.
În al doilea rând, moldovenii cu cetăţenie română au obligaţia să facă o alegere corectă, să voteze o persoană care cu adevărat ar fi demnă să-i reprezinte în Legislativul român. În mod sigur că o asemenea persoană poate fi identificată în şirul candidaţilor care s-au înscris în competiţia electorală. Noi nu chemăm electoratul să voteze pe unul sau pe altul dintre candidaţi, având deplina încredere că acesta va şti să facă o alegere corectă. Singura noastră rugăminte este să nu-l voteze pe Nicolae Dabija, care este candidatul Partidului Naţional Liberal. Şi nu pentru că Dabija reprezintă această formaţiune politică, ci pentru că el vine din trecutul odios sovietic şi comunist, pentru că este bănuit că a fost informator KGB (bănuieli pentru care nu a avut suficiente argumente şi probe ca să le spulbere).
În ediţiile trecute, FLUX-ul a publicat mai multe materiale despre poetul comsomolist şi comunist N. Dabija, care astăzi se dă mare patriot român, liberal şi european (vezi: „Liberalii de la Bucureşti reciclează comsomoliştii de la Chişinău?”, din 24 octombrie 2008, adresa pe internet: www.flux.md/editii/2008182/articole/4892/; „Agentul KGB de la Chişinău „ION”, potenţial membru al Parlamentului României”, din 31 octombrie 2008, internet: www.flux.md/editii/2008183/articole/4927/; „Agentul KGB „ION” şi alegerile din România sau de ce tovarăşul Dabija scuipă venin”, din 14 noiembrie 2008, internet: www.flux.md/editii/2008185/articole/5001/).
Convingerea noastră este că o persoană care în noiembrie 1978 a fost primită în rândurile PCUS, din 1975 şi până în 1982 a fost secretar al organizaţiei comsomoliste a Uniunii Scriitorilor din Moldova, la congresul XVIII al ULCT din Moldova a fost aleasă membru al Comitetului Central al Comsomolului din Moldova, a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei de lucru cu tineretul de creaţie a CC al Comsomolului şi a fost şi vicepreşedinte al comitetului moldovenesc de prietenie sovieto-vietnameză, care a participat la Festivalul mondial al tineretului şi studenţilor de la Moscova şi a fost decorat cu Diploma de Onoare a CC al Comsomolului din Uniunea Sovietică şi a CC al Comsomolului din Moldova, o asemenea persoană nu poate să-i reprezinte pe românii din Republica Moldova în Parlamentul de la Bucureşti. Aceasta ar fi cea mai proastă alegere, care ar descalifica alegătorul basarabean în ochii opiniei publice româneşti. Să nu uităm că Dabija este acela care la 4 mai 1988, în plin proces de renaştere naţională, susţinea că în perioada 1941–1944 părinţii lui s-au aflat sub ocupaţie (română, desigur) şi că limba română este o limbă străină pentru el. Unde mai pui că Dabija nici măcar nu a votat Independenţa Republicii Moldova la 27 august 1991.
În 1990, Dabija apăra Partidul Comunist al URSS
Cu toate acestea, Dabija nu scapă nicio ocazie, şi în această campanie electorală a făcut la fel, să se dea drept unul dintre fondatorii mişcării de eliberare naţională, să-şi aroge merite de mare patriot luptător cu regimul de ocupaţie sovietic, când, de fapt, el a fost apărătorul acelui regim odios. Iată încă un exemplu:
Pe 28 ianuarie 1990, la Chişinău are loc o amplă manifestare de stradă anticomunistă. La câteva zile, secţia pentru ideologie a Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei publică pe data de 1 februarie 1990 în ziarul „Moldova Socialistă” un comentariu politic cu titlul „Despre lozinci”, în care condamnă manifestaţia din 28 ianuarie 1990. Iată ce scriau ideologii comunişti în acest articol: „Lozinci de acest fel puteau fi auzite cu nemiluita şi în ziua de 28 ianuarie la şedinţa Cenaclului „A. Mateevici”, precum şi în timpul manifestaţiei neautorizate ce s-a desfăşurat timp de trei ore pe străzile oraşului, în strigătele ce s-au făcut auzite în faţa sediului CC al Partidului Comunist al Moldovei. Aici figura întreaga garnitură de lozinci ale anticomunismului de cavernă, zoologic: „Nu există un partid mai criminal decât Partidul Comuniştilor!”, „Moarte comuniştilor!”, „PCUS trebuie să fie condamnat după cum a fost condamnat fascismul la Nurnberg!”. Acesta este doar un fragment din comentariul politic al celor de la secţia pentru ideologie al CC al PCM. Şi nu este de mirare că ideologii comunişti au condamnat o manifestare anticomunistă. Dar iată că doar la două zile după ce a apărut acest material în „Moldova Socialistă”, un alt ziar al comuniştilor de atunci, „Sovieţkaia Moldavia”, publică o adresare a unui grup de intelectuali, printre care şi N. Dabija, prin care, de asemenea, sunt condamnaţi participanţii la manifestarea anticomunistă din 28 ianuarie 1990. Iată ce expresii foloseau „intelectualii” noştri, între care şi Dabija, în lupta lor contra anticomuniştilor, a manifestanţilor dornici de libertate care, în definitiv, au dărâmat regimul sovietic din Moldova: „Oameni buni! Evenimentele din Moldova pot să ia o turnură imprevizibilă, dacă toţi noi vom continua să ne comportăm într-un mod iresponsabil. Ceea ce s-a întâmplat duminică, 28 ianuarie, dovedesc că luciditatea şi corectitudinea sunt înlocuite cu scandaluri, cu scandarea lozincilor extremiste, cu acţiuni necontrolate. Noi, oamenii de cultură, ne adresăm către toţi locuitorii republicii cu următorul apel. Să cugetăm asupra acţiunilor noastre, să dăm dovadă de cultură politică în discuţii, în conversaţii. Nicio societate nu poate să-şi rezolve problemele folosind violenţa ca singur instrument. Acest adevăr a fost confirmat întru totul de evenimentele din Carabahul de Munte, Armenia şi Azerbaidjan. […] Noi considerăm că în republica noastră au venit la conducere oameni care înţeleg situaţia altfel decât predecesorii lor. Este în curs de pregătire plenara Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova, care intenţionează să facă lumină asupra mai multor lucruri, să dea o apreciere situaţiei actuale, să identifice o soluţie pentru a depăşi această situaţie de impas. […] Noi vă îndemnăm pe voi, oameni de bună credinţă, să fiţi mai echilibraţi, să nu le permitem să ne ducă cu atâta uşurinţă de nas tot felul de aventurieri care proclamă lozinci negândite şi doar provoacă dezordine şi haos cu manifestaţiile lor şi cu mitingurile neautorizate, şi care – noi suntem siguri de asta – niciodată nu vor duce la soluţionarea problemelor republicii şi la înflorirea ei”.
Deci, Dabija, alături de alţi oameni de cultură, în februarie 1990, la mai bine de jumătate de an după ce s-a constituit deja în mod oficial mişcarea de eliberare naţională, lua apărarea Partidului Comunist, îndemna oamenii să nu participe la acţiuni stradale anticomuniste, iar pe cei care manifestau împotriva regimului comunist, poetul nostru naţional şi patriotul de paradă N. Dabija, care mai pretinde că a fost şi mare luptător anticomunist, îi eticheta drept extremişti, aventurieri care provoacă dezordine şi haos cu manifestaţiile lor şi cu mitingurile neautorizate. În opinia lui Dabija, manifestanţii anticomunişti nu sunt în stare să contribuie la soluţionarea problemelor ţării şi la „înflorirea ei”, pe când plenara Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova poate să facă lumină asupra mai multor lucruri şi „să identifice o soluţie pentru a depăşi această situaţie de impas”. Acest lucru trebuie să-l cunoască cei care vor merge duminică să voteze.
Dabija, poetul comunist de curte
Şi încă ceva. N. Dabija susţine că el nu a scris poezii închinate Partidului Comunist şi ocupanţilor sovietici. Nimic mai fals. În ediţia de vineri, 29 ianuarie 1988, a ziarului „Tinerimea Moldovei” Dabija publică o pagină întreagă cu versuri de-ale sale. Versuri patriotice şi naţionale, nimic de zis, doar că, la o analiză poetică mai profundă, unii ar putea să le găsească mai mult declarative şi cam deşănţate, poezii din care lipseşte metafora. Dar asta este o latură care nu priveşte analiza din această pagină. Surpriza constă în faptul că Dabija începe această culegere de versuri patriotice din „Tinerimea Moldovei” cu un text versificat închinat lui Lenin.
Luni, 1 decembrie, a doua zi după alegeri, vom marca cu toţii Ziua Naţională a României, când se vor împlini 90 de ani de la Marea Unire. Este o mare aniversare, o mare sărbătoare pentru toţi românii, inclusiv pentru cei din Republica Moldova, Basarabia fiind prima care la 27 martie 1918 a dat startul reîntregirii neamului nostru. Ar fi păcat dacă această mare sărbătoare a noastră va fi adumbrită de o eventuală alegere din partea Basarabiei, în calitate de deputat în Parlamentul României, a unui fost comunist, fost membru al Comitetului Central al Comsomolului, care pe deasupra mai este bănuit de a fi fost şi agent al KGB-ului.
Dumnezeu să ne ajute!
Sergiu PRAPORŞCIC
Vezi si
Cine şi de ce îl susţine pe tânărul istoric Eugen Tomac, cine şi cum susţine Troica Panţâru-Dabija-Roman
Bâlbâieli electorale prin vocea unor tineri compromişi
Eugen Tomac: Basarabenii sunt cetăţeni români de drept

Eugen Tomac si Dorin Chirtoaca boicotati de comunisti, adulati de basarabeni

Friday, November 28, 2008

Elena Basescu in Basarabia la Cimitirul Eroilor Romani impreuna cu Eugen Tomac si Dorin Chirtoaca


Elena Basescu intr-un tur de forta in Basarabia pentru Eugen Tomac

Alegerile de duminica au o importanta majora pentru Basarabia, Bucovina si romanii din jurul granitelor, fapt inteles extrem de bine de tinerii populari de pe ambele maluri ale Prututului. Dovada a fost oferita de Elena Basescu, care a facut vineri un adevarat tur de forta in Basarabia, pe care a strabatut-o de la un cap la altul alaturi de cel mai tanar candidat al PDL, istoricul basarabean Eugen Tomac. Sosita inca de joi la Chisinau, fiica presedintelui s-a deplasat vineri, dis de dimineata, la Cahul. Ea a avut o intalnire cu alegatorii basarabeni pe care i-a indemnat sa mearga la vot pentru a-si alege, pentru prima oara dupa 1944 si 1989, un reprezentant in Parlamentul de la Bucuresti. Elena Basescu a declarat ca a venit in Basarabia in ciuda unor semne de tensiuni legate de aceasta campanie, desfasurata si pe teritoriul Republicii Moldova, pentru ca i se pare normal sa fie alaturi de un tanar patriot ca Eugen Tomac, consilier al presedintelui tarii pentru relatia cu romanii de pretutindeni. Cel mai tanar membru al familiei Basescu a ajuns la Cahul chiar inaintea tatalui sau, presedintele Traian Basescu, si a tinut sa afirme ca si-ar dori ca la urmatoarea vizita sa gaseasca si un consulat romanesc unde basarabenii sa-si poate rezolva problemele mai usor.
"Este un moment istoric, creat datorita noului sistem de vot uninominal pus in practica pentru prima oara in Romania", a declarat tanara politiciana populara pentru presa. Cu aceste alegeri, "la Bucuresti s-a vorbit mai mult ca altadată, ba chiar mai mult ca niciodată despre Basarabia", a mai spus secretarul general al tineretului PDL. "Cea mai buna dovada este chiar prezenta mea aici. Sunt convinsa ca basarabenii vor conta din ce in ce mai mult in ecuatia politica romanească. Mai ales dupa ce isi vor primi cetatenia, toti aceia care au dreptul natural de a se numi romani. Sunt convinsa ca Eugen Tomac va reusi sa demareze acest proiect. Sansa sa este si o sansa pentru Basarabia", a mai afirmat Elena Basescu.
Prezenta sa in mijlocul basarabenilor din Cahul a fost salutata entuziast cu aplauze si urale, de multe ori fiind chiar asaltata de multime. "Domnisoara Basescu, pot sa votez cu buletinul fiicei mele, ca ea e plecata la munca si vrea sa il aleaga pe Eugen?!", a intrebat o doamna rumena in obraji dupa ce a imbratisat-o si pupat-o pe fiica presedintelui, fara a uita sa-i transmita cat de mult il iubesc basarabenii pe Basescu. "Asemenea!", i-a replicat tanara, amintind ca in Basarabia procentul sustinerii lui Traian Basescu la Referendum a fost cel mai mare din intreaga lume: peste 90%. La intalnire au fost prezenti si preoti ai Mitropoliei Basarabiei, care i-au indemnat sa mearga la Bisericuta de la Tiganca. Insotita atat de Eugen Tomac cat si de primarul Chisinaului, tanarul Dorin Chirtoaca, la intoarcerea spre Chisinau, Elena Basescu si mica sa delegatie de prieteni s-au recules la mormintele eroilor romani care odihnesc in Cimitirul de la Tiganca, reamenajat recent de catre autoritatile din ambele state romanesti.
Ajunsa la Chisinau, Elena Basescu a fost intampinata cu flori si alte urale la Academia de Studii Economice, unde un amfiteatru plin ochi de studenti a ascultat cu mare atentie ce aveau tinerii de la PDL sa le spuna despre cat de mult conteaza votul lor si prezenta la urne, pentru Basarabia, pentru Romania si viitorul nostru comun. Temele dezbaterilor animate au fost dreptul la cetatenia romana si posibilitatea de a studia in Romania, ca si facilitatile pe care ar trebui sa le acorde statul roman conationalilor din jurul granitelor. Chirtoaca i-a delectat pe studenti cu un filmulet inregistrat in timpul campaniei electorale cand, la Bacioi, primarul comunist le-a taiat curentul generand o adevarat demonstratie de solidaritate cu Eugen Tomac ceea ce a dus, in final, la venirea Politiei. De la ASE, Elena Basescu, Eugen Tomac insotiti de Dorin Chirtoaca si fostul detinut politic la Tiraspol, Alexandru Lesco, s-au deplasat la Politehnica, unde fiica presedintelui le-a impartasit studentilor despre dragostea sa si a tatalui sau pentru Basarabia. Turul de forta a continuat cu o intalnire electorala la Nisporeni, unde, chiar daca se facuse deja seara, oamenii au venit cu mic cu mare sa o imbratiseze pe Elena Basescu si sa-l apalude pe Eugen Tomac, pe care l-au comparat cu tanarul invingator al primariei Chisinaului, Dorin Chirtoaca. Vorbitorii inflacarati au afirmat ca, spre deosebire de contracandidatii sai, care au un incarcat trecut sovietic, Eugen Tomac este singurul necompromis si singura sansa pentru o apropiere reala a Basarabiei si romanilor din jurul granitelor de Bucuresti. In tot cazul, alegerea lui Eugen Tomac ar putea constitui prima punte solida peste Prut, intre Bucuresti si Chisinau, de la podul de flori incoace.
Mai multe detalii precum si un interviu in exclusivitate pentru ZIUA, in scurt timp, AICI!
Vezi si

EXCLUSIVITATE ZIUA ONLINE
2008-11-28 22:58
Elena Basescu intr-un tur de forta in Basarabia

Thursday, November 27, 2008

Cetateni romani retinuti la Chisinau. Pe fondul tensiunilor electorale vine si Elena Basescu, sustinatoarea lui Eugen Tomac

UPDATE: Cei doi au fost eliberati dupa mai multe ore de incertitudine
FOTO: Cetateanul roman Valentin Raducanu impreuna cu primarul Dorin Chirtoaca si voluntarul Eduard Burlacu, alaturi de Elena Basescu, ambii acum retinuti pe o perioada nedeterminata

Mai multi voluntari ai campaniei electorale care se deruleaza in “Colegiul Basarabia” au fost retinuti ieri la Chisinau. Printre acestia s-a aflat si ceteteanul roman Valentin Raducanu, de 26 de ani, venit pentru a-l sprijini pe candidatul PDL Eugen Tomac, cat si colegul sau Eduard Burlacu, cetatean al Republicii Moldova, de 24 de ani. Cei doi au fost retinuti abuziv de catre Politie in timp ce se aflau langa masina lor, cu numere de Bucuresti si dusi la Comisariatul Rascani. Alti doi tineri ai Partidului Liberal condus de Dorin Chirtoaca au fost ridicati de pe strazile Chisinaului, intr-o adevarata campanie de intimidare declansata de autoritatile comuniste. Responsabilii Consulatului roman s-au alertat imediat si s-au deplasat la Comisariat militand pentru eliberarea cetateanului roman. Actiunile in forta ale Ministerului de Interne se deruleaza chiar in timp ce seful diplomatiei romane, Lazar Comanescu, se afla la Chisinau si survin dupa ce Externele de la Chisinau solicitasera, pentru a doua oara, “vigilenţă sporită în ceea ce priveşte declaraţiile publice în zilele următoare ale oficialilor români şi ale reprezentanţilor minorităţii române din R. Moldova”. La sediul MAE de la Bucuresti s-a desfaurat si o melodrama legata de manifestarile organizate de MAE la Chisinau pentru Ziua Unirii. Astfel, seful DRRP, Mihai Gheorghiu, si-a dat demisia dupa care a revenit asupra ei fiind obligat insa sa schimbe programul oficial. Oricum, pana la urma, prim-ministrul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, si-a anulat vizita preconizata pentru azi la Chisinau. In schimb insa, fiica presedintelui, Elena Basescu, a sosit ieri la Chisinau pentru a-l sustine pe tanarul ei coleg Eugen Tomac, care a protestat oficial pentru retinerea voluntarilor PDL. Previziunle analistilor de la Chisinau sunt ca acesta va castiga detasat in fata contracandidatilor sai din PNL, Nicolae Dabija, si PSD, Tudor Pantiru, fosti nomenclaturisti ai PCUS al RSSM.

Wednesday, November 26, 2008

Lenin, la brat cu Tariceanu si Iliescu la Chisinau. TOMAC, YES YOU CAN!


Daca-ar stii rusii adevarati ca Lenin traieste, si e chiar bine-mersi, la Chisinau, dantuind la brat cu Iliescu si Tariceanu, chiar cred ca am ramane fara Basarabia. Cine ar fi crezut ca la aproape 20 de ani de la caderea regimului comunist, partidele care au preluat PCR si au tradat autenticul PNL, isi dau mana pentru reocuparea pamantului romanilor basarabeni?!
Asta-seara, inca premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, vine cu alai, suita, antemergatori si pup-posteriori, in cea de a doua Capitala romaneasca, pe care incearca sa o salveze de la criogenie tanarul si energicul ei primar, Dorin Chirtoaca.
Dar nu aceasta il intereseaza pe Tariceanu: ca este poate cea mai trista aniversare a Marii Uniri, cand aici nu numai ca se plange dar mai le si ingheata lacrimile bietilor oameni rebegiti de frig in propriile case. Pentru ca agentul termic nu mai vine. El a fost oprit in tevile sovietice de MoldovaGaz, care si-a mutat robinetul in curtea Gazpromului.
Santajul rusesc, cu care este doar amenintata cealalta Europa, cea in care confortul isi da mana cu ipocrizia politica, este aici o realitate. Anul acesta, tocmai anul acesta, cand peste doar cateva zile se implinesc 90 de ani de la Marea Unire, Chisinaul nu mai poate sa sarbatoreasca memoria inaintasilor nostri. Primaria nu mai are bani si pentru distractie. Pe acest fond, ditamai prim-ministrul Romaniei mici, plina de politicieni pitici, vine ca un pasa sa faca putina figuratie patriotica, de mana cu autoritatile comuniste, care l-au invitat personal sa-si petreaca doua zile propagandistice pe meleaguri "moldovenesti".
Ca sa vezi coincidenta, chiar acum, cand aterizeaza Tariceanu, sunt si ultimele zile ale campaniei electorale a uninominalelor cand, pentru prima oara dupa 1944 si 1989, romanii din Basarabia pot sa-si aleaga un reprezentat in Parlamentul de la Bucuresti. Ca PNL a ales sa faca troc cu PSD, succesorul PCR, e de inteles, dupa ce atari caricaturi liberale au pus mana pe Partidul fost odata si National, dar ca tu, ca sef al Guvernului Romaniei, sa vii sa "sarbatoresti" Unirea la invitatia celor care-si bat joc de tara si neamul tau zi de zi, pare de neimaginat. Daca nu am gasi si explicatia: "halca" Basarabia inseamna mai mult decat pamant romanesc pentru afaceristii PNL - PSD: inseamna "malai" rusesc. Asa ca, chiar pe banii nostri, ai pensionarilor si ai vaduvei romane, dupa mo­delul deja brevetat de Petre Roman, care este si candidatul PNL si "os de inalt reprezentant pentru romanii de pretutindeni", Tariceanu se prezinta pe teren electo-guvernamental pentru a-i salva barba fostului leninist actualmente liberal-schimbist Nicolae Dabija. Disperat, candidatul PNL din Republica Moldova spera ca, agatandu-se ca o carpa bolsevica de gatul premierului, sa ajunga sa se si strecoare, astfel, pe sub usa Parlamentu­lui tarii. Imaginati-va: cei doi vor sarbatori, la brat cu urmasii lui Lenin, "Marea Unire". Nu inainte de a avea o intalnire in prag de seara, cu "frati" de la Moscova. Campania din Basarabia este cu mult mai dura decat pare de la Bucuresti. Aici apele se despart mult mai clar.
Principalii candidati sunt, cu o singura exceptie, fosti membri ai nomenclaturii PCUS. Alesul PSD este un fost judecator in Raionul Frunze, Tudor Pantiru, reciclat apoi de guvernul "independentist". Se pare ca recomandarea pentru el a dat-o insusi "Iliescu-KGB". Alesul liberalilor a facut intai sluj pe la PSD apoi, fireste, a ajuns la PNL. Nicolae Dabija, un scriitor odata respectat, este acum dat afara de prin forumurile stiintifice si ale romanilor din lume dupa ce s-a aflat ca si-a ascuns trecutul si ca, in realitate, pretinsul anticomunist a fost secretar al Comsomolului Uniunii Scriitorilor din RSSM si membru al CC al Uniu­nii Comunist-Leniniste a Tineretului din Moldova sovietica. Singurul necompromis este un tanar basarabean, consilier al presedintelui Romaniei, Traian Basescu: istoricul Eugen Tomac. El are exact varsta la care Dorin Chirtoaca a infrant aparatul comunist si a reusit sa castige Primaria Chisinaului. De altfel, acesta il si sustine, si, ca si el, si eu cred ca tanarul basarabean merita sa devina un invingator, pentru Basarabia, pentru Romania.
Articolul original la ZIUA:

Dorin Chirtoaca: Eugen Tomac este cea mai buna alegere pentru Basarabia - FOTO/VIDEO

Stiu ca partidul pe care il conduceti, Partidul Liberal din Republica Moldova, il sustine pe candidatul PD-L, Eugen Tomac. Ce v-a facut sa faceti aceasta alegere?
Sunt cel putin doua motive. Primul ar fi ca il cunosc personal pe Eugen pentru ca am facut studiile impreuna la Bucuresti. Eu eram in anul patru iar el in anul I si i-am transmis stafeta in ceea ce priveste apararea drepturilor studentilor basarabeni din Romania, pentru ca si eu am activat in Liga Studentilor de la Bucuresti. Am participat la infiintarea Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni, care are deja o activitate notorie in Romania si unde a fost implicat Eugen in toti acesti ani. Pe de alta parte, exista un parteneriat intre Partidul Liberal si Partidul Liberal-Democrat din Romania, un parteneriat cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, si, se stie foarte bine, Eugen este consilierul dlui presedinte. Cu totii facem parte dintr-o familie romana, care promoveaza aceleasi principii si aceleasi valori dincoace sau dincolo de Prut.
El este foarte apropiat ca varsta de cea pe care o aveati dvs cand ati castigat Primaria Chisinaului. Pe langa acest atu, ce alte atu-uri credeti ca mai are pentru a castiga dreptul de a reprezenta romanii Basarabia?
Atu-ul numarul unu este acela ca face parte dintr-o echipa care si-a asumat la nivel politic un program de guvernare care contine un capitol privind romanii de pretutindeni. Acel capitol are si un punct cu privire la reacordarea cetateniei romane tuturor romanilor din Republica Moldova si din toata lumea. Angajamentul PD-L reprezinta atu-ul candidatului pentru ca un candidat poate veni in fata alegatorilor nu doar cu ceea ce vrea el sau cu ceea ce poate sa declare, cu programul asumat de toata echipa si fara un asemenea program asumat de intreaga echipa, declaratiile sau angajamentele personale ale candidatului nu fac doi bani. Degeaba declara cineva ca vrea sa dea cetatenie, daca stim ca politica respectivelor partide este in contradictie cu declaratiile candidatilor. In ceea ce-i priveste pe candidatii PSD si PNL trebuie spus ca PSD-ul a blocat procesul de redobandire a cetateniei, nu a facut nimic pentru a-l imbunatati, incepand cu 2002, iar PNL a raspuns negativ la toate solicitarile presedintelui Basescu in vederea simplificarii procedurii de redobandire a cetateniei romane. De aceea, PSD si PNL au credibilitate zero. PD-L este singurul partid care si-a asumat la nivel politic si juridic acest angajament, avand in vedere ca este si o prioritate a presedintelui Basescu. Consideram ca problema va fi rezolvata de PD-L in Parlamentul Romaniei, avand majoritatea in Camera Deputatilor si Senat. Ceea ce pentru Eugen reprezinta unda verde in realizarea programului sau electoral.
"Voi candida la un nivel central"
Avand in vedere ca aceste alegeri se intampla pentru prima oara dupa 1944, credeti ca poate reprezenta si un prim pas pentru apropierea fireasca a Basarabiei de Romania si de Uniunea Europeana?
Si paralela cu anul '44 este relevanta, dar si cea cu situatia europarlamentarilor. Pentru ca la fel cum romanii isi aleg europarlamentarii, la fel si cetatenii romani din Republicii Moldova au posibilitatea sa -si aleaga parlamentari care fac parte dintr-un parlament al UE. Este vorba de ancore pe care Romania si UE le arunca spre Republica Moldova, astfel incat sa fie ancorata in spatiul european. Aceste mandate trebuie sa se transforme dupa aceea in investitii, in lucruri care sa simplifice viata cetatenilor Republicii Moldova si sa le aduca cetatenia romana astfel incat asta sa grabeasca integrarea. Si indiferent de ce guvern vom avea, noi ne vom integra automat pentru ca, chiar daca guvernul nu va dori acest lucru, atunci cetatenii vor decide optiunea pro-europeana a Republicii Moldova.
Veti candida in viitor pentru o functie in statul moldovean?
Voi participa la alegerile parlamentare din 2009, voi candida pentru Parlament, vom merge in Parlament, dar eu voi pastra functia de primar general pentru a nu permite repetarea situatiei din 2005-2007, cand Chisinaul a functionat cu doua interimate dezastuoase pentru capitala, vom guverna impreuna cu colegii din Parlament si apoi voi vedea cum vom proceda, fie pentru un nou mandat de primar, fie pentru un mandat la nivel central.
Victor RONCEA, Chisinau

Interviul integral la ZIUA: Moscova taie gazul Chisinaului
Mai jos, ce crede Dorin Chirtoaca despre Eugen Tomac


Vezi si YouTube
Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, vorbind despre santajul cu gaz facut de Moscova la Chisinau si aniversarea trista a 90 de ani de la Marea Unire
Dorin Chirtoaca despre santajul cu gaz facut de Moscova la Chisinau si aniversarea trista a 90 de ani de la Marea Unire (II)

Aniversarea Marii Uniri debuteaza cu tensiuni in Basarabia. Seful MAE roman vine la Chisinau pe fondul unor "avertismente" din partea MAEIE moldovean

Ministrul roman de Externe, Lazar Comanescu, urmeaza sa ajunga azi la Chisinau, inainte de primul ministru Calin Popescu Tariceanu, in timp ce la Bucuresti, in sediul MAE, se petrec lucruri ciudate legate de Basarabia si romanii de pretutindeni. Pe deasupra MAE moldovean "avertizeaza" MAE roman cu privire la posibile provocari in timpul alegerilor din "Colegiul Basarabia".

Ieri, aici, ambasadorul Romaniei si-a prezentat raportul in acelasi timp cu bilantul facut de seful MAE la Bucuresti. (V.R.)


Jurnal.md: Cu ocazia celei de-a 90-a aniversare de la Mare Unire a Principatelor Române, Ambasada României la Chişinău a organizat, astăzi, o întâlnire cu reprezentanţii presei. În cadrul conferinţei, Excelenţa Sa, Ambasadorul Filip Teodorescu, le-a vorbit jurnaliştilor despre realizările obţinute de România pe parcursul ultimilor decenii, dar şi despre evoluţia din ultimul an a relaţiilor cu R. Moldova.

ZIUA: Diplomatia la raport - MAE si-a prezentat bilantul politicii externe in perioada 2005-2008 Ministrul de Externe, Lazar Comanescu, a facut ieri o radiografie detaliata a activitatii diplomatice romane din ultimii trei ani, perioada marcata de trei mandate zbuciumate...

ZIUA Contraatacul Chisinaului - Un reprezentant al Ambasadei romane in Republica Moldova a fost convocat ieri, la Ministerul de Externe de la Chisinau, pentru a i se inmana o Nota verbala prin care Bucurestiul este avertizat sa evite declaratiile provocatoare cu privirela statalitatea, suveranitatea si integritatea fostei republici sovietice...

INFO-PRIM.MD: Ministerul moldovean de externe solicită părţii române să manifeste vigilenţă şi prudenţă în zilele următoare - Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova a adresat ministerului român de externe o notă verbală prin care se solicită „manifestare de prudenţă şi vigilenţă sporită în ceea ce priveşte declaraţiile publice în zilele următoare ale oficialilor români şi ale reprezentanţilor minorităţii române din Republica Moldova”. „Autorităţile Republicii Moldova dispun de informaţii privind posibile încercări de provocări care ar putea avea loc în următoarele zile, având drept pretext declaraţii publice cu tentă de insinuări la statalitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării, în scopul de a tensiona relaţiile moldo-române”, se spune într-un comunicat al ministerului. În document nu se precizează despre ce fel de provocări este vorba sau din partea cui ar veni acestea. MAEIE solicită MAE al României şi Ambasadei României în Republica Moldova utilizarea prevederilor, normelor şi standardelor europene, precum şi să încurajeze utilizarea unui limbaj diplomatic care să nu lase loc pentru interpretări eronate sau care ar da motive de a specula pe baza unor sau altor declaraţii ce ar putea afecta dialogul şi relaţiile moldo-române, se mai spune în comunicat. Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene au declarat pentru Info-Prim Neo că până acum nu au primit vreun răspuns din partea autorităţilor române.

Slava Domnului! O actiune, momentan, reusita: atentionarea asupra pericolelor vaccinului Gardasil. Multumiri organizatiilor societatii civile crestine

Dar, atentie: Biroul de Presă al Ministerului Sănătăţii Publice a precizat faptul că dozele de vaccin au termen de valabilitate 18 luni şi pot fi folosite la vaccinările viitoare. Următoarea campanie va începe în octombrie 2009!

Jurnalistul crestin Rafael Udriste prezinta bilantul media:

VIDEO: INTEGRAL CONFERINŢA DE PRESĂ DE ASEARĂ CU TEMA "GARDASIL/SILGARD, UN VACCIN CONTROVERSAT"
Le mulţumim încă o dată colegilor din presă pentru efortul de a mediatiza efectele nocive ale acestui vaccin. (O menţiune specială pentru Antena 3 care a transmis aproape un sfert de oră, în direct, între 17.00 si 17.15, începutul conferinţei de presă, dar şi TVR 2 pentru dezbaterea din cadrul Orei de Ştiri, între 21.30 şi 21.45).
Publicat de Rafael Udrişte la 09:37 0 comentarii

26.11.2008: REVISTA PRESEI PE TEMA VACCINULUI GARDASIL/SILGARD
ZIUA: STOP VACCINĂRII. JURIŞTII CHEAMĂ MINISTERUL SĂNĂTĂŢII ÎN INSTANŢĂ

Motivul principal al acestei acţiuni îl constituie faptul că această vaccinare ar putea genera mai multe decese decât cancerul de col uterin .continuare

JURNALUL NAŢIONAL: PROF. DR. PAVEL CHIRILĂ: SUNTEM REZERVAŢI ÎN PRIVINŢA VACCINULUI CARE PREVINE CANCERUL DE COL
"Firma care produce vaccinul îşi încheie studiul definitiv cu privire la efectele acestuia abia anul viitor. Au fost şi probleme legate de cercetarea în sine", a avertizat astăzi profesorul Pavel Chirilă în cadrul unei conferinţe organizate de asociaţiile "Christiana", "Pro Vita", "Sfinţii Martiri Brâncoveni" şi "Rost".continuare

ZIARE.COM: TESTELE ASUPRA UNUI VACCIN DE COL UTERIN SE TERMINĂ ÎN 2009
Controversele pe tema vaccinului de col uterin care poate fi administrat gratis fetitelor din clasa a IV - a se inmultesc dupa ce s-a descoperit ca compania care produce unul dintre cele doua vaccine va termina testarea acestuia abia in 2009.continuare

ANTENA 3 (ŞTIRI 25.11, ORA 18): VACCIN CONTROVERSATvideo

ZIUA (Carmen Popescu şi George Damian): VACCIN DE SCANDAL
Protejarea fetelor de clasa a IV-a impotriva cancerului de col uterin nu poate face decat cu acordul parintilor, insa acestia nu stiu nimic despre vaccin.continuare

EvZ (Mara Popescu): VACCINAREA ANTICANCER, REFUZATĂ ÎN MASĂ
Campania de imunizare împotriva cancerului de col a debutat cu stângul, cei mai mulţi părinţi refuzând tratamentul pe motiv că nu sunt suficient informaţi.continuare

JURNALUL NAŢIONAL ( Cristinel C. Popa, Adriana Oprea Popescu, Andreea Sminchise): O CAMPANIE RATATĂ
Campania publică de vaccinare a fetiţelor împotriva cancerului de col uterin a început cu stângul. Bătălia împotriva HPV, cu ajutorul unui vaccin nou-inventat şi mult prea controversat, e doar o simplă demonstraţie de demagogie. La Iaşi, unde fetiţele sunt înţepate scump pentru a fi protejate de un virtual cancer de col, copiii nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului, difteriei ori tetanosului. Nu-s suficiente fondurile primite de la Ministerul Sănătăţii...continuare

SITUL MITROPOLIEI OLTENIEI (Dr. Christa Todea-Gross, Asociaţia "Pentru Viaţă" Cluj-Napoca): DE CE ESTE PERICULOS VACCINUL GARDASIL?
A început şi în România campania de vaccinare cu Gardasil (Silgard, Cervirax). În mod eronat acest vaccin este denumit "vaccin împotriva cancerului de col uterin", fiindcă nu există şi nu a existat niciodată un vaccin îndreptat împotriva vreunui cancer, inclusiv de col uterin.continuare

CUGET LIBER (Alina Enache, Mariana Iancu): CONTROVERSA ANULUI: ÎŢI VACCINEZI FETIŢA ÎMPOTRIVA CANCERULUI DE COL UTERIN?
Ieri a început campania de informare a părinţilor privind vaccinarea împotriva cancerului de col uterin. În şcoli deja au fost anunţate şedinţele cu părinţii pentru a le fi prezentată situaţia, urmând ca ei să-şi exprime acordul sau dezacordul cu privire la vaccinare. În tot acest timp, o organizaţie neguvernamentală împarte pliante în care prezintă efectele secundare ale vaccinului. continuare
Vezi si
www.provitabucuresti.ro

Un jurnalist crestin: Dumitru Manolache, "Andrei, Apostolul lupilor", Sfintii Inchisorilor si anticrestinismul ca o problema de stat in Romania



Miercuri 26 noiembrie, ora 14,00, la librăria Mihail Sadoveanu din Capitală, Editura "Dacica" a lansat editia a II-a revizuită şi augmentată a volumului "Andrei, Apostolul lupilor", al cărui autor este jurnalistul Dumitru Manolache, realizatorul paginii crestine a cotidianului "Gardianul". Apărută în condiţii grafice de excepţie, cartea are un cuvânt înainte semnat de părintele Arsenie Papacioc. La lansare au vorbit eseistul Răzvan Codrescu, jurnalistul Alecu Racoviceanu, directorul cotidianului "Gardianul", şi părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Lansarea este dedicată apropiatei sărbători a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României (30 noiembrie).
D-l Răzvan Codrescu, eseist, apreciază că, „fără a fi teolog, publicistul Dumitru Manolache a cercetat cu dragoste şi migală mărturiile sau argumentele scripturistice, patristice, istorice, arheologice, lingvistice, mitologice şi folclorice referitoare la Sfântul Andrei, Cel dintâi chemat, şi la misiunea lui evanghelizatoare la gurile Dunării, unde strămoşii românilor, vechii daci (al căror nume etnic se tălmăceşte „lupii”), au primit creştinismul de timpuriu, în mod paşnic şi organic, pregătiţi tainic pentru aceasta de henoteismul spiritualist al religiei lui Zamolxis.
Andrei, Apostolul lupilor este cea mai completă sinteză de până astăzi a tradiţiei globale privitoare la Sf. Andrei şi la originile apostolice ale creştinismului românesc, oferind reflecţiei teologice un vast material factologic, în parte inedit, într-o vreme în care conştiinţa românească are nevoie mai mult decât oricând de o recuperatio a propriilor temeiuri istorice şi religioase.”
“Pentru mine, lansarea celei de a doua editii a volumului „Andrei, Apostolul lupilor“ reprezinta bucuria incununarii unei munci de peste 15 ani pe care am dedicat-o acestui incitant subiect: prezenta in spatiul romanesc a Primului dintre apostoli - Andrei - chemat la ucenicia Mantuitorului. Cartea aduce in discutie un numar insemnat de informatii, unele dintre ele foarte putin cunoscute, opinii, controverse, scenarii, interpretari. Stiu ca este un volum care va da nastere la multe discutii. Dar daca nu ar fi asa, ce fel de carte ar mai fi ?”, ne-a povestit autorul. Lansarea se constituie intr-un eveniment dedicat zilei Sfantului Andrei, pe care o praznuim duminica viitoare.

Gardianul - «Apostolul Lupilor», o carte de ziua Sfantului Andrei

Dumitru Manolache este si autorul articolului
Anticrestinismul – o problema de stat in Romania

Saisprezece organizatii romanesti au inaintat ieri o scrisoare presedintelui Traian Basescu, Guvernului si Parlamentului Romaniei, prin care semnaleaza „acte grave de instigare la ura religioasa si nationala, precum si incalcarea libertatii religioase si de gandire a crestinilor ortodocsi. Scopul acestui demers este recunoasterea prin lege a „genocidului anticrestin in Romania comunista si dreptul la cinstirea memoriei colective a Bisericii Ortodoxe.
Conform comunicatului dat publicitatii, cele 16 organizatii semnatare (Asociatia Prietenii Muntelui Athos, Liga Tinerilor Crestini Ortodocsi Romani - filiala Campia Turzii, ASCOR - filialele Cluj si Iasi, Fundatia Sfintii Martiri Brancoveni, Asociatia Ieromonah Arsenie Boca, Asociatia Brancoveanu, Asociatia Civic Media, Asociatia Altermedia, Grupul Independent pentru Democratie, Asociatia ROST, Grupul Cathisma, Asociatia Drept, Uniunea Vatra Romaneasca, Liga pentru Combaterea Anti-Romanismului LICAR, Asociatia „Suflet pentru suflet”) cer clarificarea temeiurilor legale in baza carora s-a recurs, la Iasi, in luna august a.c., la inchiderea expozitiei itinerante „Destine de martiri”, organizata de CNSAS si Asociatia ROST. Obiectul expozitiei l-au constituit dosarele a sase fosti detinuti politici, dintre care patru preoti ortodocsi. Semnatarii scrisorii considera acuzatia de „imagine facuta unor legionari” adusa expozitiei de catre „directorul Institutului pentru Cercetarea Holocaustului in Romania drept «instigare la ura religioasa si defaimare comisa printr-un act normativ al statului roman».
Cei sase detinuti politici, interzisi de autoritati
Cei sase detinuti ale caror dosare de cercetare au facut obiectul expozitiei amintite sunt: parintele Arsenie Boca, parintele Sandu Tudor, care s-au dezis de Miscarea Legionara, parintele Arsenie Papacioc si parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, care, dupa eliberarea din inchisoare, au dus o activitate exclusiv misionar-spirituala, nefacand parte din vreun partid sau miscare politica, Ioan Ianolide si Valeriu Gafencu, ultimul murind in inchisoare si salvand viata pastorului evreu R. Wurmbrand. Semnatarii scrisorii mai spun in acelasi comunicat ca „aluzia cum ca personalitatile ale caror dosare au facut obiectul expozitiei ar intra sub incidenta Legii privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii este deplasata. Este stiut ca mai multi membri ai Miscarii Legionare au fost anchetati de o comisie de pe langa Tribunalul de la Nurnberg si ca in urma cercetarilor s-a declarat ca «legionarii» nu se faceau responsabili de crime de razboi in Est, astfel ca au fost absolviti de orice responsabilitate privind abuzurile contra populatiei si evreilor de peste Nistru.”
Crestinii protesteaza fata de discriminare
Printre altele, in scrisoarea amintita se mentioneaza: „Crestinii ortodocsi protesteaza fata de discriminarea de orice fel, condamnand ideile si manifestarile fasciste, rasiste sau xenofobe, invitand institutiile si autoritatile statului sa se mentina in limitele unei democratii reale, care sa asigure dreptul la opinie si credinta”. Orice aspect al vietii sociale, precum si orice vedere asupra fenomenelor si evenimentelor istorice pot constitui obiect de cercetare sau de dezbatere pentru oricine, atat timp cat prin aceasta nu este pusa in pericol viata nimanui. Din comunicatul amintit mai reiese ca, la vremea interzicerii expozitiei, au protestat 54 de istorici care s-au adresat CNSAS, cerand liberul acces al specialistilor la informatiile cuprinse in dosarele aflate in aceasta institutie, demers care a ramas fara raspuns.
Cazul Dumitreasa, o mostra de inscenare comunista
Documentul inaintat ieri presedintelui, Guvernului si Parlamentului face referire intr-o trimitere la faptul ca „majoritatea fostilor detinuti asa-zis «politici», printre care se numara 2.000 de preoti ortodocsi, in afara de calugari, au fost invinuiti in mod fals de «spionaj» si de alte delicte care pot fi incadrate la infractiuni contra pacii si omenirii”. Un caz celebru in acest sens este cel al parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, care a petrecut in temnitele comuniste 21 de ani. Se stie ca parintele Calciu a fost o personalitate publica cunoscuta in Occident drept un luptator pentru pace si drepturile omului. Dupa eliberarea din inchisoare, a fost expulzat din tara in urma demersurilor facute de presedintele american Ronald Reagan, de Papa Ioan Paul al II-lea si de alte personalitati ale vietii politice din Occident. A fost dupa aceea primit la Casa Alba in mai multe randuri ca un martir al contemporaneitatii. In tara insa, parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a fost considerat un delincvent vinovat de infractiuni impotriva pacii si omenirii.
Dumitru Manolache
http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=125038&all=1

Catre AZEC si alti jurnalisti crestini: ajutati o comunitate ortodoxa insultata zi de zi prin campania de spalat bani a Ministrului Sanatatii & Coop

O situatie groteasca. In timp ce cateva organizatii ale societatii civicle crestine reusesc sa stopeze o campanie impotriva copiilor nostri si, de asemenea, o imensa afacere aprobata pe ultima suta de metri de Sinisitrul Sanatatii Eugen Nicolaescu si Guvernul Tariceanu - Operatiunea Gardsil/Silgrad -, acelasi ministru isi bate joc si de banul contribuabilului roman si de morala crestina a acestei tari. Desi este sesizata public de peste o luna, Primaria Focsani nu vrea sa intervina. va invit la o actiune de jurnalism civic. Sunati acum la Primaria Focsani, la 0237.233.333 si 0237.236.000 (lista interioare) si transmiteti-i si dvs primarului Decebal Bacinschi mesajul dvs personal. Totodata, ii rog pe colegii din presa sa preia acest caz scandalos.
Declaratia preotul paroh Florentin Răuţă: “Nu mi se pare deloc moral, cei de la Mediu s-au scandalizat din cauza boxelor din catedrală, că poluează fonic zona… Nu ştiu cum de nu s-a scandalizat nimeni la vederea posterului în acest loc?”

Catre Asociatia Civic Media

Va aducem la cunostinta urmatoarea situatie care nelinisteste comunitatea ortodoxa din orasul Focsani, fiind un atac la adresa Bisericii, a celor care inteleg sa traiasca si sa-si educe copiii in spiritul valorilor traditionale crestine: Cooperativa "Sporul", cu sediul langa Catedrala Ortodoxa cu hramul Sf. Parascheva, a incheiat un contract de inchiriere cu firma "Clear Channel Romania" din Bucuresti care promoveaza campania anti-fumat ce foloseste imaginea Mihaelei Radulescu intr-o ipostaza total nepotrivita, sugerand inlocuirea unei patimi cu alta. Afisul de afla la cativa metri de Sf. Altar al Catedralei nostre.
In aceeasi cladire a fost un sex-shop si ne intrebam la ce ne putem astepta in viitor daca afacerile cooperativei se vor "dezvolta" in aceeasi directie?
Ne educam copii in dragoste de Biserica si neam si incercam, cu ajutorul dvs, sa pastram un oras curat din punct de evdere moral, in care valorile crestine sa fie respectate.
In aceste conditii, ne consideram indreptatiti sa solicitam Primariei respingerea proiectelor de acest gen si, prin aceasta, spirjin in educarea copiilor in spiritul valorilor crestine. Suntem cu totii resposnabili de formarea noilor generatii.
Va rugam sa ne ajutati in mediatizarea actiunii noastre si, prin aceasta, in promovarea valorilor crestine. Atasat sunt petitia catre Primaria Municipiului Focsani si listele cu numele, prenumele si CNP-urile semnatarilor.
Doamne ajuta!
Va multumim anticipat.
Cu respect,
Un grup de ortodocsi

Cine si de ce il sustine pe tanarul istoric Eugen Tomac, cine si cum sustine Troika Pantiru-Dabija-Roman

COMUNICAT DE PRESA AL STUDENTILOR BASARABENI DIN BUCURESTI, BRASOV, TIMISOARA, CONSTANTA, GALATI, CHISINAU

Constatam cu stupoare si mahnire campania de manipulare a opiniei publice realizata profesionisit de catre unii candidati la functia de deputat in Parlamentul Romaniei prin intermediul unor bieti tineri studenti, ca si noi, cazuti insa in pacatul minciunii si al slujirii unor interese meschine. Si aici ne referim atat la Tudor Pantiru, care a capacitat in staff-ul sau electoral mai multi studenti basarabeni, dupa cum stau dovada marturii publice, cat si la preluarea in scopuri mizere electorale, de catre Nicolae Dabija, a unui apel a catorva « grupuri studentesti de initiativa ».
Totodata consideram regretabila prezentarea acestui apel cu atata aplomb fara a se verifica autenticitatea si reprezentativitatea grupusculelor respective. Majoritatea acestora, dupa cum le spune chiar numele, sunt doar « grupuri de initiativa » si nimic altceva, in nici un caz organizatii legal constituite si inregistrate ca atare la Tribunal. Maine-poimaine presa se poate trezi cu un comunicat asemanator din partea Grupului de Initiativa pentru Eliberarea Basarabiei, afiliat la Organizatia pentru Eliberarea Palestinei, sau, mai curand, dupa cum sta cazul in situatia noastra, arondat la PSD si PNL, membre ale unei aliantei murdare care guverneaza subteran Romania si care acum isi arunca zoaiele si asupra Basarabiei.
Dupa cum am aflat si noi din presa, simpatizantii sau chiar angajatii lui Pantiru si Dabija considera ca ne-am depasit « nedeontologic » statutul de organizatie studenteasca apolitica. Gresit : organizatia noastra este si ramane apolitica, dupa cum ar trebui sa fie si « initiativele » semnatarilor replicii electorale a aliantei PSD-PNL. Dar, dupa cum probabil bietii nostri colegi constransi sa semneze comunicate « apolitice » nu stiu, si The New York Times, de exemplu, celebrul si prestigiosul ziar american de renume mondial este la fel de apolitic si obiectiv, din punct de vedere deontologic, ca si noi. Si, cu toate acestea, asta nu l-a impiedicat sa il sustina deschis si public pentru presedintia Statelor Unite ale Americii pe tanarul candidat Barack Obama. Si sa aiba dreptate si castig de cauza in demersul sau. Si nu este singurul for apolitic care a luat acesta decizie. Acelasi crez il impartasim si noi.
Motivatia este simpla, desi, cu toate acestea, pentru unii inaccesibila: exista momente in cursul vietii unei natiuni cand un gest, cat de mic, dar hotarator, poate schimba chiar destinul unei tari, a unui popor, trasat gresit de « guvernantii din umbra ». Chiar daca, de cele mai multe ori, acest destin este deja scris in cabinetele secrete ale acestora, puterea poporului - vox populi - poate zadarnici orice masinatiunii, in folosul cetatenilor si a viitorului acelui neam.
Intr-un astfel de moment-cheie suntem si noi acum. Si de aceea facem apel la mass media romaneasca de pe ambele maluri ale Prutului sa nu ne uite, sa nu ne ignore : adevarul trebuie spus neincetat. Despartiti samavolnic de o granita unde sarma ghimpata ne sfasie si trupul si sufletul nu putem sta cu mainile incrucisate si sa privim « apolitic » cum ne este strambat viitorul prin oameni care nu numai ca nu ne reprezinta dar sunt deja stampilati : cu mentiunea « expirat ».
Asa cum buneii si parintii nostri si-au varsat sangele in Prutul cel negru asa creste, zi de zi, suferinta noastra: multi siliti sa ramanem departe de tara-mama, vitregiti de dreptul nostru natural, cetatenia romana furata de bolsevici. Si noi suntem izvoare si unde ale acelor rauri de sange care se scurg in Prut si in marea cea mare de la ocuparea Basarabiei de trupele sovietice, de la odiosul Pact Stalin-Hitler. Avem o datorie fata de trecut, fata de viitor.
Acum, asadar - dupa cum din pacate putinii nostri colegi nu au simtit sau nu vor sa vada – este dar un moment cand, dupa ce podurile de flori ale parintilor nostri s-au ofilit de mult, putem sa refacem Podul de Piatra al neamului romanesc, mai trainic si mai frumos. Aceasta nu se va putea face insa niciodata cu oameni compromisi, cu « fosti » ai regimului sovietic, comunist si blosevic: un « fost » judecator comunist si un « fost » secretar al Comsomolului Uniunii Scriitorilor din RSSM si « fost » membru al CC al Uniunii Comunist-Leniniste a Tineretului din Moldova sovietica, un « fost » nomenklaturist « dandy » de Primavarii, respectiv « tovarasii de drum» Pantiru, Dabija si Roman.
De aceea cerem solidarizare si nu pulverizare. Am invatat din experienta trista a colegilor nostri mai mari ca, de-a lungul anilor, organizatiile studentilor basarabeni – si numai ale studentilor - au fost intotdeauna infiltrate si divizate de catre reprezentanti ai unor organisme speciale (este binecunoscut, spre exemplu, « cazul Radauta »). Am fost mereu la mezat. Am constituit mereu subiect de vanzare-cumparare intre cei care negociaza soarta zonei, serviciile speciale rusesti sau « moldovenesti » . Acum este momentul sa spunem NU acestor incercari si DA alegerii unui tanar la fel ca si noi, care a patimit ce patimim noi, care a recitat in gand din Eminescu privind cu lacrimi in ochi la gardul de sarma ghimpata, care a cautat zadarnic o bisericuta romanesca ca sa se roage in limba lui, care a mancat coltucul nostru de paine uscata, intr-un colt igrasios de camera de camin, pentru a studia Istoria neamului, care a stat ani de zile la coada si « verificari » ca sa-si obtina dreptul sau, cetatenia sfanta, si care stim ca va lupta pentru noi si pentru Basarabia cum a luptat si pana acum, in fiece clipa a vietii sale.
Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care noi am ales sa il sustinem pe fata, deschis, pe Eugen Tomac, asa cum face la fel de tanarul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca. Si nu pe la spate, pe ascuns, cum fac altii pentru Troika Pantiru-Dabija-Roman.
Nu vorbim si nu am pretins ca vorbim in numele tuturor studentilor basarabeni. Ar fi o absurditate. Noi vorbim insa in numele celor angajati civic, celor carora le pasa de viitorul european al Basarabiei si basarabenilor, acum, intr-un ceas hotarator, la pragul aniversarii a 90 de ani de la Marea Unire.
Romani, votati pentru Basarabia, votati pentru Romania, votati cu noi, viitorul tarii, in gand si fapta!
Asa sa ne ajute Dumnezeu !

Semnează :
§ Alexandru Rîşneac – Senator şi fost preşedinte al OSB Timişoara
§ Sergiu Bucşa – Senator şi fost preşedinte al OSB Timişoara
§ Lucia Răzmeriţă – Senator şi fost preşedinte al OSB Timişoara
§ Aurel Tudoroi – Senator şi fost preşedinte al OSB Timişoara
§ Corina Ciobanu – preşedinte al OSB Bucureşti
§ Sergiu Răcilă – vicepreşedinte al OSB Bucureşti
§ Vlad Durnea – vicepreşedinte al OSB Bucureşti
§ Ştefan Miron – secretar general al OSB Bucureşti
§ Octavian Apostol – preşedinte al OSB Braşov
§ Iulian Munteanu – preşedinte al OSB Constanţa
§ Anatol Tinică – vicepreşedinte al OSB Constanţa
§ Alexandru Jurcăneanu – preşedinte al Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni, din cadrul Ligii Studenţilor din Galaţi
§ Ion Buga – preşedinte al Şcolii de Vară «Comunităţi Româneşti şi Identitate Europeană »

Tuesday, November 25, 2008

Tudor Pantiru a schimbat carnetul PCUS cu cel al succesorului PCR - Drept la replica solicitat publicatiei Jurnal.md

Stimata Redactie,
urmaresc cu deosebita atentie activitatea dvs publicistica si prestatia profesionista a jurnalistului Vitalie Calugareanu, ale carui emisiuni on-line le vizionez cu mare placere. Nu acelasi lucru pot sa spun insa despre ultima editie a “Guvernului din Umbra”, cu invitatul deloc luminat Tudor Pantiru. M-a deranjat ca, desi candidatul PSD din Kosovo m-a insultat, atat pe mine cat si pe un coleg de-al dvs, din presa basarabeana (de altfel, curios, tocmai dat afara din cauza unor referiri favorabile la Eugen Tomac), moderatorul Jurnalului TV, probabil din lipsa de timp, nu a putut sa ne ia fireasca aparare. Am fost surprins sa constat ca tocmai candidatul PSD Tudor Pantiru, cu care am avut mai multe intalniri interesante si pe care am crezut ca-l stimez, isi permite sa foloseasca apelativul “tovaras” la adresa persoanei mele. Pentru corecta informare a opiniei publice, ca si a domniei sale, trebuie sa afirm raspicat ca, spre deosebire de Tudor Pantiru, eu nu numai ca nu am fost membru al vreunui Partid Comunist dar m-am impotrivit, elev fiind, chiar si sa fac parte din Uniunea Tineretului Comunist din Romania. Inteleg ca dansul si-a propus sa loveasca astfel in mai tanarul si puternicului sau oponent, Eugen Tomac, care, tot spre deosebire de Tudor Pantiru, nu a fost nici comunist si nici nu va face vreodata parte dintr-un partid succesor al PCUS sau al PCR, cum este PSD, condus, cum se stie, de tartorul cominternist supranumit “Iliescu-KGB”. M-as fi bucurat daca Tudor Pantiru ar fi observat, poate, ca reprezentantul PNL, partidul partener al PSD, colegul sau intru candidatura Nicolae Dabija, corespunde cu brio profilului care sta in pozitie de drepti la auzul acestui apelativ, ca fost secretar al Comsomolului Uniunii Scriitorilor din RSSM si membru al CC al Uniunii Comunist Leniniste a Tineretului din Moldova sovietica.
In schimb, judecatorul PSD a ales sa judece pripit si sa atace ziaristi de pe ambele maluri ale Prutului. Pacat. Pentru ca, inainte de aceasta iesire incontrolabila a dansului, eu nu mi-am dorit sa intru intr-o disputa directa cu el atat din considerente de varsta cat si, mai ales, pentru ca mi-a impartasit niste viziuni personale si foarte suculente asupra liderilor Partidului sau, conforme cu poreclele lor, respectiv “Prostanacul”, “Arogantul” si Hrebenciucul (daca doriti, evident, pot sa detailez oricand atat eu cat si fratele meu, jurnalistul George Roncea, care s-a amuzat copios pe seama fojgaielii din Partidul Securist Democrat). Pe deasupra, cred totusi ca un fost judecator in Raionul Frunze al RSSM ar trebui sa fie mai atent cand vorbeste de “tovaras” intr-o astfel de companie “selecta” si chiar in propria lui casa. Nu de alta dar, conform practicilor comunist-bolsevice, ca sa te prefaci ca faci dreptate, intr-un stat controlat in totalitate de KGB, trebuia sa fi atat de fidel regimului incat, cine stie?, dupa momentul de haos organizat, aveai sansa sa ajungi poate chiar ambasador intr-o occidentala. Poate chiar la ONU. Asta inainte de a schimba carnetul PCUS cu cel al urmasului PCR, actualul PSD.
Cu deosebita stima,
Al dvs,
Victor RONCEA

Consiliul Mondial Român nu accepta comsomolişti ca Nicolae Dabija

Consiliul Mondial Român îşi exprimă totala surprindere la adresa afirmaţiilor candidatului PNL Nicolae Dabija, care îşi arogă falsa calitate de Membru de Onoare al Consiliului Mondial Român. Facem precizarea că Nicolae Dabija nu a fost niciodată nici membru şi, cu atât mai mult, Membru de Onoare al organizaţiei noastre respectabile şi cu reprezentativitate în întreaga lume. Chiar dacă cineva l-ar fi păcălit că deţine această calitate, în lumina recentelor dezvăluiri privind persoana sa, candidatul PNL Nicolae Dabija ar fi fost exclus imediat şi irevocabil din Consiliul Mondial Român. Organizaţia noastră a fost, este şi va rămâne una anticomunistă în care nu îşi pot avea locul secretari de comsomol sau foşti membri ai Comitetului Central al Uniunii Comunist Leniniste a Tineretului din Moldova sovietică. Vremea acestora a trecut. "Foştii" e bine să facă un pas în spate şi să rămână acolo. A venit timpul unei noii generaţii, curate şi necompromise, reprezentată cu brio, după noi, românii de pretutindeni, de Eugen Tomac.

Nicolae Popa,

Consiliul Mondial Român

http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=901&idRubric=9283&idArticle=20793

...si inapoi date: Stela Popa, DA, ZNAIU CITO MOJESI!

De pe bloguri basarabene adunate... Oleg Cristal a cam fost dat afara de la Moldova Suverana

Ziaristul basarabean Oleg Cristal a fost pus pe liber. Cel putin asa rezulta din postarea sa, pe care o preiau si eu, din simpla solidaritate, mai jos. Cu cateva zile inainte tocmai se intretinuse cu Dorin Chirtoaca si Eugen Tomac, la o intalnire cu bloggerii organizata de Unimedia.md.
25 noiembrie 2008
Sunt jurnalist liber ! De astăzi, 25 noiembrie
Din acest moment sunt jurnalist liber (nu am relatie contractuala). Nu mai sunt angajat al ziarului "Moldova Suverană", unde am lucrat circa doi ani jumătate. Urmează doar să clarific aspectele juridice, când revin în ţară.
Dacă există oferte, sunt dispus să examineze unele dintre ele. Propunerile pot fi expediate pe adresa electronică.
PS Motivele dispărţirii sunt personale.
www.oleg-cristal.blogspot.com

Manifestatie in fata Ambasadei Rusiei de la Chisinau pentru eliberarea Basarabiei



După ce acum câteva săptămâni mai multe partide din R. Moldova au protestat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse de la Chişinău, cerând autorităţilor ruse retragerea imediată şi necondiţionată a trupelor ruseşti de pe teritoriul R. Moldova, astăzi a venit şi rândul Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD). Echipaţi cu pancarte, fluiere şi megafoane, cei circa 200 de membri şi simpatizanţi ai PPCD au scandat mai multe lozinci în faţa Ambasadei, încercând astfel să convingă autorităţile ruse să-şi retragă trupele armate de pe teritoriul R. Moldova.
www.JurnalTv.md

Ce vrea Eugen Tomac cu Basarabia? Vedeti la JurnalTV.md

Băsescu şi Tomac, împotriva Pactului Stalin-Hitler

scris de Dana Iliescu
Imprimare E-mail

- Domnule Eugen Tomac, multă lume se întreabă cum de aţi ajuns la Cotroceni, atât de tânăr şi venit de atât de departe, dintr-un capăt de ţară?
- Am avut prilejul de a-l cunoaşte pe domnul preşedinte Traian Băsescu încă din anul 2002, când era primar general al Bucureştiului. Când regimul comunist încerca să impună cu forţa siluirea limbii şi a istoriei neamului românesc, când protestele tinerilor din Chişinău umpleau străzile, Traian Băsescu, pe atunci primar al Bucureştiului, mi-a oferit sprijin personal pentru a duce acestora, ca un mesaj de susţinere din partea capitalei României, culorile drapelului românesc.
Aceşti tineri ieşiţi în număr mare din şcoli în stradă, invocând România, invocându-l pe Eminescu şi strigând "Ardealul, Moldova şi Ţara Românească!" nu aveau drapele româneşti. Iar cele moldoveneşti nu erau la mare căutare, pe atunci. Vameşii corupţi ai regimului pesedist m-au oprit la frontieră, m-au arestat şi m-au anchetat apoi la Iaşi, iar Traian Băsescu a fost acuzat de purtătorul de cuvânt oficial al PSD "că subminează relaţiile prieteneşti dintre cele două state". Statul lui Iliescu şi Statul lui Voronin. Aşa am ajuns, probabil, în atenţia preşedintelui României de astăzi, pe vremea când acesta era primar general la Capitalei în care învăţam. Nu credeam, la vremea aceea, că voi ajunge să lucrez pentru dânsul, la Cotroceni.
- Pentru funcţia de consilier personal al preşedintelui ce anume v-a recomandat şi cum de aţi ajuns să faceţi carieră politică în preajma şefului statului, devenind acum, iată, candidat pentru "Colegiul Basarabia"? Ce proiecte aveţi pentru Basarabia, dacă veţi fi ales?
- Am fost selectat datorită unui background solid şi nu doar datorită legăturii cu preşedintele Băsescu de pe vremea când era primar. Ulterior întâmplării cu steagurile, am mai fost implicat în multe alte acţiuni, mai ales în programe americane de training media, am deprins tehnici de comunicare, am înţeles sistemul de organizare democratică şi am aplicat cunoştinţele dobândite pentru a construi o bază de sprijin solidă, un cap de pod către Basarabia-mamă, Basarabia istorică în care am crescut şi copilărit. Asta am făcut în cei zece ani care au trecut de la venirea mea în capitala ţării. Nu a fost un parcurs uşor.
Ca basarabean, pentru a izbândi la Bucureşti, trebuie să munceşti cu mult mai mult decât alţii, deoarece mediul universitar românesc este foarte competitiv. Acum sunt de profesie istoric şi predau istoria românilor la Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni. Istoria este o materie cu miză politică majoră, pe care sunt dispus să mi-o asum.
Am studiat pe lângă oameni cu perspectivă şi educaţie europeană, am făcut stagiu în mai multe publicaţii - deoarece cuvântul este un instrument în lupta de idei. Pentru noi, românii, lupta este una grea şi dificilă, deoarece ne confruntăm cu presiunea unei frontiere asiatice şi cu formele perverse ale unei ideologii moştenite de pe vremea lui Stalin, încă bine înşurubată în minţile unora.
Niciodată nu am uitat din ce colţ de ţară am venit şi niciodată nu mi-am uitat obligaţiile şi datoria faţă de ai mei. La vârsta la care alţii îşi petrec timpul liber distrându-se, eu am muncit pentru a construi făgaş pentru cultura şi spiritualitatea românească la mine acasă, în Basarabia. Asta voi face şi în continuare în calitate de deputat în Parlamentul României, unde voi reuşi, am convingerea, să impun acordarea cetăţeniei tuturor românilor din Basarabia, un drept moral şi o mică reparaţie faţă de consecinţele odiosului Pact Stalin-Hitler...
Nu fac decât să urmez viziunea preşedintelui, care a militat public pentru înlăturarea consecinţelor nefastului Acord Ribbentrop-Molotov.

Băsescu şi Tomac, împotriva Pactului Stalin-Hitler
Curentul - miercuri, 26 noiembrie 2008