Pages

Saturday, March 22, 2008

Brancusi, furat in topul Artistilor Secolului XX! Scrieti la Saatchi Gallery!

Intr-un clasament online cu cei mai importanti artisti ai secolului XX, organizatorii au modifica voturile deja exprimate astfel ca Brancusi, care castiga detasat, a fost drastic depunctat, transmite Amos News si Ziua Online. In topul Artistilor Secolului XX gazduit de galeria de arta contemporana din Londra a controveratului Charles Saatchi - Saatchi Gallery, marele sculptor roman era joi pe locul I cu 28.201 voturi, pe locul al II-lea era Picasso cu 13.819 voturi iar pe locul III Cezanne cu 13.618 voturi. In mod ciudat, sambata, Constantin Brancusi avea cu 13.000 de voturi mai putin, astfel ca acesta este acum pe locul 27, cu 15.200 de voturi, asta in situatia in care votantii nu au posibilitatea de ai depuncta pe artisti. (M.A.B.)
Vezi si voteaza aici: http://www.saatchi-gallery.co.uk/artvote/
O hotie crasa! Cand am votat eu Brancusi depasise deja 16.000 de voturi. Daca ati votat si sunteti revoltat/a scrieti la Saatchi Gallery pe adresa Annabel Fallon - Press Officer - annabel@saatchigallery.com si spuneti-va parerea.


Foto: Autoportret semnat Brancusi

Friday, March 21, 2008

UDMR se crede in China sau Cuba: vrea sa interzica Internetul si libertatea de expresie

Au ”românizat” UDMR-ul... pe internet
de Raluca Avram 20 martie 2008
Site-ul care a enervat UDMR-ul: http://www.udmr.info/

Pe clădirea Parlamentului din Budapesta, atârnă o opincă a unui român, iar imnul UDMR s-a schimbat peste noapte în “Doamne ocroteşte-i pe români!”... Un asemenea site-parodie lansat zilele trecute pe internet i-a pus pe jar pe reprezentanţii UDMR!

Grafica site-ului se aseamănă izbitor cu cea a paginii oficiale, doar că pe site-ul “pirat“ http://www.udmr.info/ simbolul Uniunii Maghiare apare acoperit de o cruce tricoloră, iar dacă bântui, n-ai cum să nu observi că “imnul UDMR“ a devenit “hitul” folclorului românesc “Doamne, ocroteşte-i pe români”, al cărui protagonist e simpaticul Pista, care s-a suit pe-un deal, iar românii vor să-l dea jos, folosind un limbaj “colorat”.

Elocventă e şi secţiunea intitulată "Sus opinca", unde sunt stocate mai multe fisiere video şi texte precum "65 de ani de la Diktatul de la Viena". Pe lângă o serie de articole naționaliste, anti-maghiare sau articole de presă pe aceeași temă, administratorii site-ului nu au uitat să posteze și lozinca “Şade Iancu pe statuie şi le dă la unguri… Ardealul”, precum și alte mesaje vulgare.

Autorii site-ului povestesc cum, în anul 1919, românii au ocupat Budapesta, iar “căprarul Bivolaru” s-a suit în turnul Parlamentului maghiar, a coborât steagul unguresc de pe clădire şi şi-a agăţat de el o “opincă răsuflată” şi o căciulă. “Şi aşa a fâlfâit multă vreme în cerul Budapestei steagul maghiar cu opinca românească deasupra lui”, notează poetic administratorii site-ului.

Întregul site e o parodie în imagini, texte şi filmuleţe, care i-a revoltat cumplit pe reprezentanţii UDMR. Ei denunţă iniţiativa ca fiind o ilegalitate. Printr-un comunicat dat publicității joi, UDMR ”atrage atenţia utilizatorilor de internet care au luat cunoştinţă de existenţa unui site http://www.udmr.info/ că acest fals portal care foloseşte iniţialele denumirii şi simbolul Uniunii, laleaua, a fost înfiinţat pentru compromiterea organizaţiei de apărare a intereselor maghiarimii, UDMR”. Reprezentanţii partidului subliniază că se delimitează de acest site, precum şi de "campania incalificabilă de compromitere a Uniunii şi de instigare la ură, declanşată pe internet, ale cărei victime sunt Uniunea şi comunitatea maghiară, dar şi toţi cetăţenii de bună credinţă care navighează pe internet".

În vederea interzicerii cât mai grabnice a falsului site, UDMR a adresat o cerere oficială instituţiei internaţionale competente, Organizaţia Mondială pentru Proprietatea Intelectuală cu sediul la Geneva, menţionează comunicatul, care precizează că denumirea prescurtată a Uniunii Democrate Maghiare din România – UDMR – şi simbolurile sale sunt mărci protejate, pentru a căror utilizare sunt necesare acordul şi aprobarea scrisă a Uniunii. "În lipsa acestora, autorii site-ului au comis o infracţiune sancţionabilă de prevederile legale internaţionale", se mai arată în comunicatul semnat de preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor.

raluca.avram@bihoreanul.ro
http://www.bihoreanul.ro/bihor/au-romanizat-udmr-ul-pe-internet-2470157


Site-urile care-i deranjeaza pe totalitaristii maghiari se inmultesc...


SRI - cod galben de alerta

Directorul Serviciului Roman de Informatii va propune membrilor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ridicarea nivelului de alerta terorista de la albastru-precaut, la galben-moderat. Masura va fi adoptata in perspectiva Summitului NATO si pe fondul ultimei amenintari a liderului Al-Queda, Osama ben Laden.
Trecerea la culoarea galbena inseamna ca SRI detine informatii care "evidentiaza ca exista risc general de producere a unor atentate teroriste si se estimeaza ca un atentat este posibil." Pe langa impresionantul dispozitiv de securitate care va functiona in perioada Summit-ului, 500 de soldati americani si 18 avioane militare urmeaza sa soseasca in Bulgaria, avand ca misiune patrularea spatiului aerian al Capitalei Romaniei -
scrie colegul meu Doru DRAGOMIR in ZIUA de azi.
Parerea mea este ca ridicarea nivelului de alerta permite masuri mai drastice si impotriva antiglobalistilor de stanga sau de dreapta care planuiesc actiuni spre si la Bucuresti.
In foto nivelul de alerta actual

Thursday, March 20, 2008

A mai murit un militar roman in Afganistan. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!


Un soldat român aflat în misiune în Afganistan a fost ucis, iar un altul a fost rănit. Potrivit Ministerului Apărării, ambii militari făceau parte din Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei”. Tragedia a avut loc în jurul orei 15.00, la nord de Qalat. Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu a murit, iar caporalul Silviu Atanasiu a fost rănit la piciorul stâng, când autovehiculul în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În momentul producerii deflagraţiei, militarii se aflau într-o misiune de patrulare, în provincia Zabul. Militarul rănit a fost evacuat de urgenţă la spitalul din baza Langman, unde beneficiază de asistenţă medicală specializată. Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu, în vârstă de 29 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Caporalul Silviu Atanasiu are 26 de ani şi este necăsătorit. Ambii, încadraţi la Batalionul 300 Infanterie “Sfântul Andrei” din Galaţi, erau la a doua misiune în Afganistan.
Romania a dislocat, in iulie 2002, in Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie "Neagoe Basarab". Aceasta a reprezentat prima actiune de lupta a armatei romane in afara frontierelor dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
De la inceputul misiunilor desfasurate in Afganistan, fortele militare romanesti dislocate in zona au inregistrat 20 de raniti si cinci militari cazuti la datorie in diferite misiuni, potrivit MAp.



Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat regretul profund pentru pierderea suferită de familia fruntaşului Ionuţ Cosmin Sandu. Printr-un comunicat, şeful statului transmite condoleanţe familiei soldatului ucis şi asigură familia caporalului Silviu Atanasiu, rănit în aceeaşi misiune, că îi este alături.




Cinci militari români au murit până acum în teatrul de operaţiuni din Afganistan, iar alţi peste 20 au fost răniţi. Cel mai recent accident din Afganistan în care au fost implicaţi soldaţi români s-a petrecut în urmă cu doar o săptămână. Trei militari din Batalionul 300 de Infanterie "Sfântul Andrei" au trecut atunci cu maşina blindată peste un dispozitiv exploziv. Din fericire, niciunul dintre cei trei români nu au fost grav răniţi. Afganistanul se confruntă cu o intensificare a violenţelor în ultimii doi ani, aceasta fiind cea mai sângeroasă perioadă de la înlăturarea de la putere a talibanilor de către trupele americane, în 2001.


Antena3 / 20 martie 2008


Replici, precizari si iar precizari in Biserica

Comunicat de Presă
Mitropolitul Bartolomeu al Clujului doreste să precizeze că, într-adevăr, este autorul propunerii din 2004, în urma căreia Sfântul Sinod le-a interzis preotilor să se implice în politica partinică, dar nu este si autorul propunerii din martie 2008, prin care li se permite preotilor să candideze pentru consiliile locale sau judetene, asa cum în repetate rânduri a insinuat public purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Adăugăm precizarea că în urma Scrisorii Circulare emisă recent de către Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, până în momentul de fată nu s-a înregistrat nici o cerere în acest sens din partea vreunui preot, inclusiv din partea singurului care se declara deschis în favoarea militantismului politic al clerului si care i-a declarat personal Mitropolitului că întelege să-si vadă doar de misiunea preotească.
Biroul de presă al Mitropoliei Clujului

PRECIZARE
În legătură cu cele precizate în comunicatul de presă al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, de astăzi, 20 martie 2008, precizăm:
Atât în comunicatele de presă date publicităţii în zilele de 7 şi 13 martie 2008, referitoare la hotărârea Sfântului Sinod cu privire la posibilitatea preoţilor de a candida numai ca independenţi şi numai în consiliile locale şi judeţene, cât si în declaraţiile de presă făcute în acele zile pe această temă, nu am menţionat niciodată numele Înalt Preasfinţitului Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Concret, nici nu am fost întrebat şi nici nu am declarat că Înalt Preasfinţitul Mitropolit Bartolomeu a făcut propunerea care a stat la baza hotărârii Sfântului Sinod din anul 2004, nici că la ultima şedinţă sinodală ar fi propus ca preoţii să poată candida ca independenţi în consiliile locale şi judeţene.
Pr. C. Stoica

Si iar din nou

Nr. 2326 / 21 martie 2008
Precizare
Pentru clarificarea unor aspecte ale comunicatului Biroului de Presă al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului din ziua de 20 martie 2008, precizăm:
Hotărârea Sfântului Sinod din 7 martie 2008 privind neimplicarea clerului ortodox în politică, dar cu posibilitatea oferită, prin iconomie, preoţilor de a candida numai ca independenţi şi numai pentru consiliile locale şi consiliile judeţene, a fost luată în unanimitate, în momentul când erau prezenţi în sală toţi ierarhii.
Propunerea aflată pe ordinea de zi a şedinţei Sfântului Sinod, care a stat la baza acestei hotărâri sinodale, a fost mai întâi analizată în seara zilei de 6 martie 2008, între ierarhii care şi-au exprimat opiniile numărându-se şi Înalt Preasfinţitul Mitropolit Bartolomeu. Propuneri din partea comunităţilor pentru candidatura preoţilor în consiliile locale au fost aduse la cunoştinţa Sfântului Sinod de către mai mulţi ierarhi, între care Înalt Preasfinţitul Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei şi Preasfinţitul Justinian Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.
Textul final al hotărârii Sfântului Sinod a fost definitivat ca formulare în după-amiaza zilei de 7 martie, inclusiv prin contribuţia Înalt Preasfinţitul Mitropolit Bartolomeu, apoi a fost adoptat în unanimitate de către toţi ierarhii prezenţi la şedinţa Sfântului Sinod şi dat publicităţii în cursul serii.
În orice caz, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române nu cultivă duhul de ceartă, întrucât nu este util Bisericii.
BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Cine este ZINAIDA GRECIANII, noul premier al guberniei de peste Prut

PRIM-VICEPREMIERUL ZINAIDA GRECIANII IL VA SUCCEDA PE VASILE TARLEV

Presedintele Vladimir Voronin a demarat astazi cu grupurile parlamentare consultarile privind desemnarea Zinaidei Grecianii in functia de premier, informeaza AP FLUX.
Zinaida Grecianii a detinut pana in prezent functia de prim-vicepremier in cadrul Guvernului Tarlev II, fiind desemnata in acest post la 10 octombrie 2005, pin decret prezidential.
Candidatul la functia de premier s-a nascut pe data de 7 februarie 1956, in regiunea Tomsk, Federatia Rusa. Parintii ei provin din satul Cotiujeni, raionul Briceni. Ei au fost deportati de catre regimul comunist din Republica Moldova in lagarul din regiunea Tomsk (Siberia).
Zinaida Grecianii a absolvit Colegiul financiar-economic din Chisinau si Universitatea de Stat din Chisinau, specializarea economie si finante.
Dupa absolvirea colegiului, in perioada 1974-1991, a lucrat in cadrul Directiei financiare Briceni, in functia de contabil superior, inspector superior, inspector-revizor superior, dupa care sef al Sectiei bugetare. Din anul 1991 si pana in anul 1994 este sef al Sectiei bugetare – adjunct al sefului Directiei economico-financiare Briceni, vicepresedinte-interimar al Comitetului executiv al raionului Briceni, sef-interimar al Directiei raionale financiar-economice.
Din anul 1994, lucreaza in cadrul Ministerului Finantelor, in calitate de sef adjunct al Directiei generale pentru elaborarea si analiza bugetului si sef al Sectiei bugetelor locale a Departamentului bugetului (1994-1996). Ulterior, a detinut functia de sef al Directiei generale pentru elaborarea si sinteza bugetului si director al Departamentului bugetului (1996-2000).
Zinaida Greceanii este membru al Partidului Comunistilor. In anul 2000, a fost numita in functia de viceministru al Finantelor, iar in anul 2001 devine prim-viceministru al Finantelor.
Pe data de 8 februarie 2002, prin decret prezidential, este desemnata in functia de ministru-interimar al Finantelor, iar la 26 februarie 2002 devine ministru al Finantelor.
In baza votului de incredere acordat de Parlament, prin decret prezidential, la 19 aprilie 2005 este desemnata in functia de ministru al Finantelor in Guvernul Tarlev II.
A candidat in calitate de reprezentant al Partidului Comunistilor la functia de primar general al municipiului Chisinau, la alegerile municipale anticipate din 10 iulie si 24 iulie 2005. La 10 iulie 2005, Zinaida Greceanii a fost sustinuta de 78.018 alegatori (reprezentand 50,15 la suta din populatia cu drept de vot). La alegerile din 24 iulie 2005, 87,7 la suta dintre alegatori (96.000) au votat pentru Zinaida Greceanii, in conditiile boicotarii alegerilor de catre multe forte politice.
Zinaida Greceanii cunoaste limbile rusa si „moldoveneasca". Este casatorita si mama a doi copii.
AP FLUX precizeaza ca, dupa demisia de ieri, premierul Vasile Tarlev a declarat ca pentru Republica Moldova ar fi bine ca viitorul premier sa fie o persoana tehnocrata, si nu un politician. Cererea de demisie a lui Vasile Tarlev a fost acceptata astazi de catre Parlament cu votul a 53 deputati comunisti.

Confesiunile lui Igor Smirov de dupa demisia lui Tarlev: Asteptam ca Moscova sa ne recunoasca independenta

"Tiraspol Times": Igor Smirnov: "We have not worked enough with other countries"
Pridnestrovie's President admits that his country hasn't done enough to actively promote its diplomatic interests abroad. Igor Smirnov wants to establish closer ties to some of the many members of the United Nations. In this interview, he re-affirms that international recognition of PMR's independence is the main goal.
By Tiraspol Times, 20/Mar/2008
Igor Smirnov, Pridnestrovie's democratically elected president, wants more diplomatic and commercial ties with more countries
TIRASPOL (Tiraspol Times) - The President of the unrecognized republic of Pridnestrovie recognizes his country's failure in actively promoting its diplomatic interests abroad. In this interview, Igor Smirnov re-affirms PMR's commercial, cultural and historical ties to Russia but also says that it is necessary to establish links to other parts of the world as well.
While not going as far as directly accusing PMR's Foreign Ministry of failure, Igor Smirnov says that the government already reviewed its work and concluded that not enough has been done. Now he looks beyond Russia to the almost two hundred member countries of the United Nations, and says that Pridnestrovie needs to "more actively promote our position, using both new resources as well as existing resources, including those in the economic sphere."
The interview comes just days before Foreign Minister Valeri Litskai is due to answer questions in Parliament, after having been summoned by lawmakers who are worried about the lack of progress in establishing closer ties with other states and opening diplomatic representative offices abroad.
In a joint statement with the leaders of Abkhazia and South Ossetia, you pledged to jointly support each other's independence. But unlike those two, Tiraspol didn't ask Russia for recognition yet. Why not?
" - After the outcome of the referendum in 2006 where the majority of voters backed PMR's independence and closer ties to Russia, Pridnestrovie's Parliament already sent a formal request to Russia's State Duma. And the Duma recognized that referendum as legitimate. Should we ask them again? The firmness of our position was confirmed at the Duma hearings by the representatives of the parliamentary delegation from Pridnestrovie."
Some sources claim that Moscow has a new plan whereby the Moldova-Pridnestrovie conflict would be settled in exchange for a guarantee from Moldova that it wouldn't join NATO. As part of such a plan, supposedly Tiraspol would then abstain from seeking international recognition of its independence. What is your take on this?
" - This is simply something that Moldova's President Vladimir Voronin came up with. To this, it is possible to reply with the words of Vladimir Putin: "Total nonsense." He has his own reason, pre-election motivated or whatever, and I won't interfere in Moldova's domestic matters. It also looks like Voronin is trying to flirt with Russia. But I specifically asked Yuri Zubkov [Deputy Secretary of the Security Council of Russia, ed.] if there are any such plans. He answered that the journalists have everything mixed up."
" - Russia has a clear position. It supports the principle of territorial integrity, which western pseudo-democracies nowadays disrupt. But in this case, it is also in favor of negotiations with equal rights to both sides, in the course of which the different questions will be resolved."
Maybe for Moscow it would be worthwhile to follow the example of those Western countries who clearly supported the recognition of Kosovo? That is, to recognize the unrecognized republics of the former Soviet Union rather than reacting to the Kosovo precedent by a dual asymmetric policy.
" - I think that we now need to finally complete the proper, legal break-up of the large country that used to be the Soviet Union. The currently existing de facto independent states of the former Soviet Union, which for many years have defended and proven their right to independence, must now find their de jure independent status. To do so, we have all the necessary grounds, including the level of development of our statehood and democratic systems. But the problem is that when the guarantors of Kosovo, for example, are the United States and the European Union, such an outcome seems normal to them. Whereas in our case, where the guarantor is Russia, they are outraged that we want to settle our unresolved legal status this same way."
So, Moscow should say "yes" to the request for recognition of PMR's independence?
" - We would like to see this happen..."
But another scenario is also possible. In the spring of 2006, the West assisted Moldova in the forcible return of some of Pridnestrovie's companies to its customs control. And if they try to build on that success, couldn't they force Pridnestrovie to accept a subordinate autonomous status within the Republic of Moldova?
" - There are some lines which shouldn't be crossed. But if they do, then we will have to defend our rights by all available means. I think that, just like us, no one in the West can be interested in the outbreak of new transport wars, or energy wars and wars of any other kind."
" - Recently, by the way, we have had frequent official visits to Pridnestrovie by high ranking representatives from the European Union, as well as by ambassadors of the United States, France, and other countries. What should we make of that?"
Could they maybe secretly be interested in recognizing you?
" - Actually they are only interested in one thing - to remove the influence of Russia from here. And therefore they welcome any dirty trick which Chisinau comes up with against Moscow. To us, they say that if Russia's peacekeepers would just leave then we'll be better off."
Since 1990, the PMR has existed 'de facto' but legally it still remains unrecognized. Do you expect this to change in the near future?
" - We have reviewed our activities in this area, and we came to the conclusion that we have not worked enough with other countries. Of course, our main partner is Russia. But the United Nations is composed of many other countries as well. We need to more actively promote our position, using both new resources as well as existing resources, including those in the economic sphere. Pridnestrovie today sells its products to more than 70 countries in the world. To more effectively organize the cooperation with our foreign partners we will open our own commercial representations. We recently opened our own representation in Venezuela. We have also produced documentaries in English, French, Polish and other languages where we make it clear that our people have the right to decide the future of their lives on the basis of their own free will."

Wednesday, March 19, 2008

Cine va urma dupa Tarlev? "Euro-comunistul" Lupu sau anti-romanul Stepaniuc?

Foto BBC: Voronin, Lupu si Tarlev in hora
Basa Press: ŞTIRILE TOP
Premierul Vasile Tarlev se vede mai mult în business decât în politică
O mare parte a vieţii m-am dedicat business-ului, sectorului real al economiei, ceea ce este mult "mai aproape de sufletul meu" decât sfera politică a declarat premierul Vasile Tarlev, în cadrul unei conferinţe de presă, miercuri, după ce şi-a anunţat demisia.
Vasile Tarlev a menţionat că „la moment este prematur să vorbesc despre promovarea în politică, cert este faptul că nu voi fi indiferent la toate procesele politice care vor avea loc în Republica Moldova. De asemenea, niciodată nu mi-a trecut prin cap gândul de a părăsi ţara, sunt cetăţean doar al R.Moldova şi-mi voi dedica întreaga viaţă ţării”.
"Mă văd cel mai bine în business, deoarece am multă experienţă, cunosc bine regulile de dezvoltare ale economiei şi toate cărările în domeniile organelor de stat. Toate acestea vor fi combinate şi vor ieşi rezultate pozitive”.
Tarlev a menţionat că decizia de a depune cererea de demisie a fost luată la începutul săptămânii curente. "Am înaintat cererea de demisie conform Constituţiei R. Moldova, aceasta n-are nicio legătură cu cel de-al VI-lea Congres al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, deoarece nu sunt membru al niciunui partid din Moldova”, a spus Tarlev.
Premierul a mai precizat că noua echipă a Aparatului Guvernului va fi formată în curând, o decizie în acest sens ar putea fi luată în cadrul următoarelor şedinţe plenare ale Legislativului.
„Echipa actuală din Guvern este bine pregătită, am încredere în ea şi apreciez înalt capacităţile acestora, deşi mai sunt multe lucruri de făcut. Dacă ar fi să decid cine va fi succesorul meu aş avea de ales dintre cinci potenţiali candidaţi capabili să exercite această funcţie. Potenţiali candidaţi sunt din partea viceminiştrilor, şefi de direcţii, colaboratori ai diferitor instituţii şi parteneri sociali. Viitorul premier, în viziunea mea, trebuie să fie tehnocrat, cu experienţă în autorităţile publice de minim cinci ani şi care cunoaşte problemele din interior şi nu la nivel de declaraţii”, a precizat premierul.
Vasile Tarlev le-a mulţumit jurnaliştilor pentru interesul, susţinerea şi colaborarea cu aceştia. „La moment, o nouă etapă de colaborare, abia începe”, a spus Tarlev. „La moment, voi acorda o mare atenţie familiei, care a avut cel mai mult de suferit din lipsa mea, crăreia timp de şapte ani căreia nu i-am acordat atenţia necesară”.
La întrebarea pusă de ziarişti dacă va candida la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Tarlev a menţionat că „vom trăi şi vom vedea”.
Vasile Tarlev a răspuns pe o notă destul de optimistă la întrebările ziariştilor menţionând că „zâmbetul ajută foarte mult fiecărui om, orice problemă se poate soluţiona cu zâmbet, cu bună dispoziţiei, cu cântec în suflet. Dacă ne vom zgârâia pe faţă şi ne vom plânge, nimic nu se va soluţiona. Este necesar să avem demnitate şi verticalitate chiar de avem frământări în suflet”, a spus premierul.
Ziariştii acreditaţi la Guvern au alcătuit o listă informală de candidaţi la postul de prim-minitru al Republicii Moldova
Ministrul de Externe, Andrei Stratan, cel al Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, deputatul comunist Vladimir Ţurcan, preşedintele Comisiei parlamentare juridice, şi ex-ministrul Transporturilor, Vasile Zgardan, au fost incluşi de mai mulţi ziarişti într-o listă de eventuale candidaturi la postul de prim-ministru al Republicii Moldova, în locul lui Vasile Tarlev, care şi-a prezentat demisia miercuri, 19 martie.
Vasile Tarlev a subliniat în faţa presei, după ce şi-a prezentat demisia în şedinţa Guvernului, că la ora actuală dânsul cunoaşte cel puţin cinci candidaturi care au valenţele necesare pentru a conduce un cabinet de miniştri, fără a face vreo nominalizare.
Şeful statului a apreciat pozitiv realizările premierului Vasile Tarlev
Preşedintele Vladimir Voronin a apreciat foarte mult realizările prim-ministrului Vasile Tarlev, datorită căruia "Guvernul a ajuns la o stabilitate incomparabilă cu anul 2001".
Şeful statului a spus că Tarlev a fost foarte activ, dar "din cauza că sunt necesare a fi realizate mari eforturi în continuare trebuie făcută o schimbare".
Premierul Vasile Tarlev a depus cererea de demisie
Premierul Vasile Tarlev a depus cererea de demisie în cadrul şedinţei de miercuri, 19 martie curent.
Vasile Tarlev s-a arătat satisfăcut de rezultatele obţinute de Guvern până în prezent, care, potrivit lui, sunt apreciate de mai multe structuri internaţionale.
Şeful statului: Marian Lupu este şi va fi în echipa PCRM
Preşedintele Parlamentului Marian Lupu a fost permanent în echipa Partidului Comuniştilor din Republica Moldova de când aceasta este la guvernare şi el este şi va fi în continuare în această echipă, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin în cadrul unei conferinţe de presă.
Şeful statului a mai menţionat că „spicherul Marian Lupu, a fost propus de PCRM în toate posturile pe care le-a deţinut în Ministerul Economiei şi Comerţului”. (Basa Press - http://www.basa.md/)

Drept la Replica - Evenimentul Zilei: Icoanele si Religia raman in Scoli

Stimate Dle Ghibutiu,
Stimate Dle Odobescu,

In articolul dvs de azi, "Religia la cerere...", s-a strecurat o informatie neadevarata care, dupa cum se dovedeste, poate avea reprecusiuni nedorite fie si numai prin faptul ca reprezinta o colportare la mana a saptea, care coboara nivelul ziarului la care lucrati.
Este vorba despre, citez, faptul ca "luna trecuta, Curtea de Apel a dat o hotarare executorie pentru scoaterea icoanelor din scoli", afirmatie aparuta sub inter-titlul "Fara icoane in clase".
Acest fapt este total neadevarat. Ca parte directa in acest proces, deci sursa 0, sau 1, daca vreti sa considerati intai Curtea de Apel, va pot informa ca nu exista si nici nu poate exista niciodata o astfel de hotarare, din motivele pe care vi le prezint mai jos, dintr-un alt drept la replica legat de transmiterea publica a acestei dezinformari.
Va rog, in consecinta, pentru corecta informare a cititorilor dvs si din respect pentru Adevar, sa reveniti cu o precizare legata de acest subiect.
Cu deosebita consideratie,
Victor Roncea

Procesele Icoanelor merg mai departe

In ultimele zile, au aparut in mass media mai multe materiale privind o presupusa decizie a Curtii de Apel Bucuresti prin care s-ar obliga la eliminarea simbolurilor religioase din Scoli, conform unei recomandari a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) stimulata de mai multe organizatii ateiste sub pretextul "discriminarii copilului".

Ca parti ale societatii civile responsabile, implicate direct in trei din cele patru procese intentate CNCD, dezmintim in totalitate aceasta dezinformare, ajunsa in presa, din pacate, fara a fi verificata temeinic.

Pana in prezent nu s-a redactat nici o hotarare judecatoreasca in cadrul "Proceselor Icoanelor". Asociatia Civic Media, Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi din Romania si Asociatia Pro Vita se afla inca in proces cu CNCD, ca si Ministerul Educatiei si Cercetarii, urmand sa mearga mai departe, la Inalta Curte, in cazul unei decizii negative.

Mai mult, reamintim presei si opiniei publice ca hotararea CNCD nr. 323/21.11.2006 cu privire la prezenta simbolurilor religioase in scoli nu are titlu de obligativitate fiind doar o RECOMANDARE, in caz contrar CNCD intrand in zona ilegala a neconstitutionalitatii, ceea ce oricum s-ar putea intampla, cat de curand.Conform legilor existente in Romania si normelor europene, Icoanele sau orice alte simboluri religioase raman in scoli atata timp cat vor dori comunitatile locale, elevii, parintii si profesorii. Nimeni si nimic nu pot obliga comunitatile locale sa actioneze impotriva interesului lor si a dreptului constitutional si universal la libera exprimare si la propria credinta. Amintim si ca atat Comisiile de Invatamant din Parlamentul Romaniei, cat si principalele sindicate din invatamant, reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii precum si cei ai tuturor cultele religioase majore din Romania, ortodocsi, catolici, mozaici si musulmani, s-au impotrivit acestui atac la adresa valorilor nationale, mascat sub inventia corectitudinii politice si pretinsa aparare a drepturilor omului. Mai amintim ca la "Coalitia pentru respectarea sentimentelor religioase" au aderat peste 2500 de personalitati ale lumii culturale, profesori si elevi si peste 150 de organizatii ale societatii civile.

Totodata atragem atentia ca mai multe dintre organizatiile care sustin eliminarea icoanelor din scoli, impotriva interesului copilului si a majoritatii absolute a acestei tari, au fosti sau actuali angajati in Colegiul Director CNCD, dovedind astfel existenta unei actiuni bazate pe conflict de interese si trafic de influenta, impotriva interesului national. Solicitam presei sa expuna aceste ramificatii pe baza propriilor anchete si sa evite pe viitor colportarea de informatii neverificate.


Cu multumiri,

Asociatia Pro Vita,

Asociatia Civic Media,

Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi din Romania


Curentul: Romanii din Sf Gheorghe paziti de "Kozossegi Rendorseg"

Maşinile Poliţiei Comunitare din Sfântu Gheorghe sunt inscripţionate în limba maghiară. În oraş mai trăiesc însă, potrivit recensământului din 2002, 14.178 de români. Şi singura limbă oficială în România este încă limba română. Autoturismul Dacia Logan prezent în imagine are pe capotă scris "Kozossegi Rendorseg". În limba română scrie mai mic, pe lateral, "Poliţia Comunitară". De asemenea, pe capotă, pe lângă denumirea instituţiei în limba maghiară apare stema oraşului Sfântu Gheorghe, contestată de comunitatea românilor din oraş pentru asemănarea cu cea din timpul Imperiului Austro-Ungar. Semn că instituţiile din oraş sunt controlate total de maghiari, drapelul României de pe clădirea Consiliului Judeţean Covasna din Sfântu Gheorghe era pe 15 martie - ziua Maghiarilor de Pretutindeni - coborât pe jumătate. Această poziţie se numeşte "bernă" şi reprezintă semn de doliu.

Informatia provine de la http://tanasadan.blogspot.com/, care mai arata pe blogul lui si faptul ca interimatul prefectul judetului Covansa Nicolae Siminiceanu a fost prelungit de Guvern cu 3 luni, in ciuda faptul ca si instalare sa este ilegala. Vezi documentele care demonstreaza acest lucru la http://tanasadan.blogspot.com/2008/03/ti-ti-ti-ti-la-o-parte-ca-vine-simi-cu.html.

"Materiale umilitoare" la adresa maghiarilor? Ce ticalosie!

UCM-MESAJE-MAGHIARI / UCM Covasna reclama postarea de "materiale umilitoare" la adresa maghiarilor pe un site atribuit PCM
SFANTU GHEORGHE, 18 mar (MEDIAFAX) - Conducerea Uniunii Civice Maghiare - "Scaunul" (foto) Sfantu Gheorghe se declara revoltata de faptul ca pe un portal intitulat "Partidul Civic Maghiar", realizat de persoane necunoscute, sunt publicate "materiale umilitoare" la adresa maghiarilor, transmite corespondentul MEDIAFAX. Presedintele UCM "Scaunul" Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, marti, ca este revoltat de faptul ca persoane necunoscute s-au folosit de numele Partidului Civic Maghiar pentru a crea un site care contine texte ce "incita la conflict interetnic si sunt umilitoare la adresa maghiarilor"."Am informat in legatura cu acest portal conducerea centrala a Partidului Civic Maghiar si am propus sa fie sesizata in acest caz Politia si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii", a spus Gazda.n opinia liderului local al UCM, autoritatile competente ar trebui sa ii identifice pe realizatorii acestui portal si sa ii traga la raspundere.Pe portalul "partidulcivicmaghiar" au fost create mai multe sectiuni, cu titluri precum "Ardealul", "PCM-Secuii", "Anti-Romania", "Autonomia", "Garda maghiara", "atrocitati maghiare", etc.Deputatul UDMR de Covasna Antal Arpad Andras a anuntat, luni, ca va sesiza Politia si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, cerandu-le sa ii identifice pe autorii unor mesaje antimaghiare postate pe Internet.Antal Arpad a prezentat, luni, intr-o conferinta de presa, mai multe mesaje si cantece antimaghiare care apar pe Internet si despre care a spus ca au "un limbaj extrem de vulgar si incalificabil". Antal a exemplificat cu un site unde a fost postat, sub titlul "Sus Opinca", un cantec care se doreste a fi, in opinia autorilor, "imnul UDMR" si care contine "expresii mai mult decat jignitoare la adresa maghiarilor".(Kiss Edit, corespondenti@mediafax.ro)

Tuesday, March 18, 2008

Numele Partidului Civic Maghiar, folosit în adresa de internet a unui site "antimaghiar"? Tz, tz, tz...

Alo, Universul? Gazda Zoltan vrea sa interzica Internetul...

Agentia de Presa NewsIn:
Numele proaspăt înfiinţatului Partid Civic Maghiar (PCM) este folosit ca adresă de internet a unui site înfiinţat de o persoană din afara organizaţiei, în care se prezintă, printre altele, diferite articole din ziare privind înregistrarea partidului, transmite corespondentul NewsIn.
Site-ul denumit http://www.partidulcivicmaghiar.com/ conţine, printre altele, articole din cotidianele „Ziarul” şi „Ziua” privind înregistrarea de către Tribunalul Bucureşti a PCM, contestaţii depuse la adresa acestuia sau referiri la diferite „atrocităţi maghiare”, versuri din cântecele ostaşilor români în timpul luptelor pentru eliberarea Transilvaniei, precum şi o adresă de contact.
Preşedintele UCM din zona Sfântu-Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat marţi, corespondentului NewsIn, că gestul celui care a înfiinţat acest site este revoltător, acesta bănuind că în spatele acestui site ar sta ziaristul care a şi depus o contestaţie împotriva înregistrării PCM.
„Este ruşine cum folosesc numele unui partid în acest fel, ies din legalitate. Am anunţat şi conducerea PCM şi să vedem ce poziţie se va lua faţă de acest lucru”, a declarat Gazda Zoltan.
Apariţia acestui site a fost sesizată la scurt timp după ce deputaţii UDMR de Covasna, Antal Arpad şi Tamas Sandor, au semnalat prezenţa pe internet a unor mesaje denigratoare la adresa maghiarilor. Deputatul Antal Arpad a anunţat că va depune sesizări la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi la Poliţie, ca urmare a acestor mesaje şi solicită identificarea făptaşilor. Acesta a mai spus că va face şi o interpelare în Parlamentul României şi în Parlamentul European, la acesta din urmă prin intermediul europarlamentarului Sogor Csaba.
Mesajele la adresa etnicilor maghiari postate pe YouTube sunt dure şi multe dintre acestea chiar obscene, fiind considerate ca foarte jignitoare. Se poate asculta totodată şi un „imn“, şi anume „Doamne, ocroteşte-i pe români“, care de asemenea conţine cuvinte şi expresii vulgare.
Curtea de Apel Bucureşti a admis în urmă cu o săptămână înregistrarea Partidului Civic Maghiar în Registrul Partidelor Politice din România, hotărârea în acest caz fiind definitivă şi irevocabilă. Parchetul solicitase iniţial instanţei să trimită dosarul la Tribunalul Bucureşti pentru rejudecare, pe baza unei contestaţii conform căreia pe listele de înfiinţare ar fi fost mai multe semnături falsificate.
18 martie 2008 19:17
Reporter Ana Sidon, Editor Bogdan Cristescu

Eu unul, am mai auzi de doua site-uri interesante: www.UDMR.info si http://www.SusOpinca.net/

Presedintele Traian Basescu a promulgat legea pentru respingerea ordonantei Gojdu

Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul de promulgare a legii de respingere a ordonantei Gojdu, informeaza Administratia Prezidentiala.
Astfel, seful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.183/2005 pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu", semnat la Bucuresti, la 20 octombrie 2005.
Ordonanta a fost respinsa de Senat la inceputul lunii martie, parlamentarii primind multumirile mitropolitului Ardealului, Laurentiu Streza, pentru decizia luata. Criticii acestui acord au contestat faptul ca cele doua guverne au dorit sa se substituie fundatiei legal infiintate la Sibiu, in 1996, care a facut numeroase demersuri sa recupereze fondurile imense lasate mostenire statului roman de Emanoil Gojdu.
Fundatia ar trebui sa administreze aproape noua miliarde de dolari, asta daca ar fi repusa in posesia bunurilor din Ungaria. Contestatarii sustineau ca ordonanta incalca dreptul la proprietate, la mostenire si la libertatea cultelor religioase de care ar trebui sa se bucure Fundatia "Emanoil Gojdu" din Sibiu.
Legislatia ungara nu are, in prezent, nici o prevedere cu privire la bunurile detinute de fundatiile private, ceea ce va face imposibila orice fel de recuperare a bunurilor lasate romanilor de Emanoil Gojdu. O parte din cladirile din centrul Budapestei, care au apartinut celebrului avocat de origine romana Emanoil Gojdu, au fost transformate in sedii de birouri, intr-un complex comercial si o parcare subterana.
BOR - unicul mostenitor
Fundatia Gojdu de la Sibiu, patronata de Biserica Ortodoxa Romana, se considera insa singurul mostenitor al bunurilor lasate de marele mecena pentru asigurarea studiilor "tinerilor ortodocsi din Transilvania si Ungaria care doresc sa invete". In numele fundatiei de la Sibiu, mitropolitul ortodox de Sibiu, Laurentiu Streza, a anuntat recent ca impreuna cu statul roman, sau chiar si fara, va incepe un proces impotriva Ungariei, pretinzand restituirea averii lui Gojdu, "in valoare de mai multe miliarde de euro", mostenitorului legal.
Partea ungara sustine ca prin acordul financiar din 1953, semnat de cele doua state, partile au renuntat la astfel de pretentii - deci si partea romana a renuntat la Fundatia Gojdu, nationalizata de partea ungara in anul 1952. Mitropolitul de la Sibiu sustine ca acel acord nu a fost nici pe departe legal.
Mitropolitul Laurentiu Streza este de parere ca Fundatia Gojdu reprezenta o avere privata, la care statul roman nu avea niciun drept sa renunte. Mitropolitul este gata sa mearga cu procesul pana la Curtea Europeana de la Strasbourg si asteapta ca birouri de avocatura sa se angajeze la proces, fiind platite apoi din averea Gojdu recuperata de Fundatia Gojdu de la Sibiu.
M.N.-Z.O.

11.500 de dolari pe capul lui Teo Peter



Fiul lui Teo Peter ar vrea sa faca un protest pasnic de Summitul NATO

Fiul lui Teo Peter, Claudiu Teofil Peter, a declarat într-o conferinţă de presă, desfăşurată marţi, că este „furios”, revoltat şi dezamăgit deoarece americanii nu ne iau în serios ca stat membru NATO, dovada fiind chiar verdictul dat în cazul morţii tatălui său. „Din păcate, inculpatul nu mai poate fi chemat în judecată niciodată, nici în penal, nici în civil”.
Claudiu Peter spune că, în prezent, nici măcar „s-a demonstrat că Teo Peter se afla în taxi”. Deci singura noastră soluţie a rămas să acceptăm propunerea autorităţilor americane”.
"Propunerea” americanilor constă într-o sumă de bani, oferită ca despăgubiri graţie statului de artist al decedatului.
„Aceasta procedură civilă este singura cale de a se face dreptate.”, explică Claudiu Peter.
"Rezultatul acestei proceduri civile este doar o compensaţie morală, dar, în cazul nostru, această compensaţie, mai precis cuantumul acestor compensaţii, este un indicator al respectului pe care autorităţile americane îl arată familiei noastre şi statului român”, a adăugat fiul lui Teo Peter.
Despre beneficii materiale consistente nu poate fi vorba, întrucât „această compensaţie are o valoare de simbol”. Prma ofertă pe care SUA ne-a făcut-o, pe 28 octombrie 2005, înainte ca noi să depunem această cerere, a fost de 3500 de dolari”, declară Claudiu Peter.
Jignit, Claudiu Peter Povesteşte că „demnitatea mea a fost lezată şi, pe lângă faptul că sunt dezamăgit de reacţia autorităţilor americane, sunt chiar furios. Nu văd că ni se arată respect ca unui stat NATO”, a concluzionat fiul lui Teo Peter.
Respectul de care vorbeşte Claudiu nu i-a fost arătat nici la a doua ofertă, când autorităţile americane i-au propus suma de 11.500, pe care ar fi urmat să o împartă cu bunicul şi cu unchiul. Americanii au motivat suma „mai mare” ca fiind destinată cheltuielor ridicate cu înmormântarea.

Antena3.ro

Adăugat: 18 martie 2008

Basescu pe Insula Serpilor? Haida, de!

Guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a reluat anuntul facut luna trecuta, intr-o conferita de presa, potrivit caruia presedintii roman si ucrainean vor vizita Insula Serpilor la jumatatea lunii iunie, planurile vizitei fiind confirmate in proportie de 99,9 la suta, informeaza "Segodnia", in editia electronica de marti. Serdiuk a precizat ca vizita presedintelui ucrainean, Viktor Iuscenko, este programata pentru mijlocul lunii iunie, iar impreuna cu acesta "planifica sa viziteze insula si presedintele Romaniei, Traian Basescu", afirma Segodnia.
Nikolai Serdiuk a adaugat, in cursul sedintei de luni a administratiei regiunii Odesa, ca obiectivul autoritatilor locale este, in prezent, pregatirea corespunzatoare pentru vizita celor doi presedinti.
Iuscenko a mai vizitat insula in noiembrie, cand a indemnat autoritatile regionale sa depuna eforturi pentru dezvoltarea infrastructurii acesteia si sa imbunatateasca nivelul de trai al locuitorilor. El a vizitat atunci farul si oficiul postal de pe insula, oferindu-le agentilor vamali un computer si pasapoarte noi.
"Trebuie sa formulam un plan eficient pentru implementarea unor proiecte pe insula. Spre exemplu, nu ar trebui sa dureze mai mult de zece luni sa concepem un proiect pentru producerea de energie pe insula", a spus Iuscenko, sugerand crearea unui consiliu local si chiar dezvoltarea unor proiecte turistice. (Z.O.)

Ultima oara cand un oficial roman a calcat pe insula a fost la 23 mai 1948 cand agentul sovietic Eduard Mezincescu "a predat" insula cu un proces verbal partii URSS reprezentate de N.P. Sutov. A doua cedare rusinoasa a Insulei si a altor teritorii istorice romanesti a fost consacrata prin "Tratatul de prietenie" romano-ucrainean intocmit si semnat in 1997 de Emil Constantinescu, Zoe Petre si Adrian Severin.

Cititi aici: Insula Serpilor - de la Stalin la Iuscenko

http://www.ziua.ro/display.php?=&data=2007-02-17&id=216086



UPDATE: BUCURESTI, 18 mar (MEDIAFAX) - Purtatorul de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca presedintele Basescu nu are programata, in acest moment, o vizita in Insula Serpilor, infirmand astfel anuntul guvernatorului regiunii Odesa legat de vizita presedintilor roman si ucrainean in zona.
"Presedintele nu are in acest moment programata o astfel de vizita", a spus Turcan.

Editorial de exceptie: "Cine a facut maimuta"

de Rene PARSAN
-- Cred cu onestitate in dreptul fundamental al omului de a fi maimutoi cu orice pret. Nu am absolut nimic impotriva celor care se inchina la eprubeta. La fel cum accept sa fiu injurat de cristelnita fara sa parasc pe nimeni la mama lui Darwin. Dar in momentul in care se propune ca religia sa fie desfiintata stiintific si metodic in scolile de stat, la fel ca in comunism, societatea romana are o problema. Pentru ca nu este un derapaj stupid, dar nevinovat, ci un razboi fatis impotriva Bisericii, oricare ar fi ea.

"Solidaritatea pentru libertatea de constiinta" condusa de Remus Cernea a declansat o campanie sustinuta pentru reintroducerea in programa scolara a teoriei evolutiei si a abordarilor filosofice critice fata de religie. In stransa alianta cu tot felul de fundatii si organizatii obscure europene, "constiintele libere" ale lui Cernea strang semnaturi si organizeaza marsuri pentru a convinge Ministerul Educatiei sa permita ferfenitirea Bibliei sau Coranului in programa scolara. Concret, alde Cernea ne propun ca, asa cum un preot, rabin sau muftiu ne propovaduiesc despre cele sfinte, un inginer genetician de meserie (deja imi revine in minte personalitatea sacerdotala a dascalului Limba, care m-a indrumat intr-ale marxismului si economiei politice) sa demonteze cu uneltele incontestabile ale stiintei toate teoriile mistice cu care copiii nevinovati au fost otraviti cu o ora inainte. La o lingurita de religie, un polonic de stiinta, numai asa, cu mintisoara curata, mititeii vor putea vota in cunostinta de cauza cine a creat maimuta. Plansa cu cele patru-cinci creaturi celebre, din ce in ce mai drepte, una in spatele alteia, care marsaluiesc triumfatoare spre un viitor ce tinde sa devina mai degraba scientologic decat crestin, va trebui agatata intr-un loc vizibil si bine aerisit in salile de curs si va trebui sa aiba aceleasi dimensiuni cu ale Mantuitorului, sau in nici un caz mai mici ca soparla Sfantului Gheorghe.
Continuarea la

"Predarea Religiei in scoli este un act de dreptate"

Parintele profesor Gheorghe Dogaru, inspector de specialitate la disciplina "Religie" in Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), explica valentele studiului religiei in scoli.

Proiectul Legii Invatamantului a fost, pana de curand, in dezbatere publica. Ce ne puteti spune in privinta statutului orei de religie?
Actuala Lege a Invatamantului nr. 84/1995, la art. 9(1) prevede ca "planurile cadru ale invatamantului, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara parte a trunchiului comun". Prin aceasta trebuie sa intelegem ca exista, pe fiecare an de studiu din invatamantul preuniversitar, un anumit numar de ore si discipline gandite in asa fel incat sa contribuie la dezvoltarea intelectuala a elevului. Pentru aceasta, nu se spune niciunde ca matematica, limba si literatura romana, informatica sau desenul au caracter obligatoriu in anul de studiu respectiv, ci ca ele fac parte, alaturi de celelalte discipline, din numarul de ore stabilite formarii elevilor, intre care este trecuta si religia, cu aceeasi valoare si importanta. Iar in urma intalnirii desfasurate la Palatul Patriarhal, in ultima zi a lunii februarie, dintre reprezentantii MECT, respectiv ai tuturor cultelor recunoscute oficial de catre statul roman, s-a decis ca ora de religie sa fie predata in invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional dupa acelasi statut ca si in actuala Lege. Prezenta orei de Religie la nivel liceal nu trebuie privita doar ca demers religios, ci ca un mod de reprezentare corecta a culturii nationale si universale, antrenarea in respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale semenilor, care reprezinta, de fapt, deziderate ale actualului Proiect de Lege, art. 4(1), lit. a-g.
Prezenta icoanelor in scoli nu s-ar putea incadra in acelasi context?
Ba da, fiindca prin argumentul ca elevii de alte confesiuni se simt lezati de prezenta simbolurilor religioase, ii privam pe cei ce le recunosc de valorile despre care vorbeam mai sus. Iar discriminati sunt acum cei majoritari. Trebuie sa invatam, o data pentru totdeauna, ca democratie inseamna sa asculti parerea fiecaruia, sa selectezi cele mai bune opinii care vor naste cele mai bune valori si, mai presus de orice, sa respecti vointa celor multi.
Ne puteti spune care este punctul de vedere oficial al Bisericii Ortodoxe?
Biserica Ortodoxa, prin vocea Intaistatatorului ei, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si a Sfantului Sinod, sustine ca "religia este parte integranta a culturii europene, iar prezenta acestei discipline in sistemul de invatamant public nu reprezinta o inovatie sau un model romanesc, ci un act de dreptate, bazat pe cultura romaneasca europeana, si o necesitate permanenta in procesul nobil de formare moral - sociala a elevilor". Momentul 1989 a dat Bisericii posibilitatea sa reinnoade traditia culturala a scolii romanesti, de dinainte de 1948, prin reintroducerea orei de Religie in invatamantul de stat. (A consemnat Ileana Cornea)
"Adevarul" a inceput sa prezinte si alte opinii: "Religia islamică va deveni obiect de studiu în şcolile de stat din Germania". Ce exemplu "laic" vor mai da anti-crestinii deghizati in "liber-cugetatori" (vorba lui Tutea: nici liberi nici cugetatori)
http://www.adevarul.ro/articole/religia-islamica-va-deveni-obiect-de-studiu-in-scolile-de-stat-din-germania/344839

Monday, March 17, 2008

Dreptate pe jumatate: Politisti inculpati pentru uciderea ziaristului Gongadze, decapitat la ordinul lui Kucima

Cand m-au declarat "persona non-grata" si mi-au interzis accesul in Ucraina, in 2000, securistii ucraineni mi-au reclamat la interogatoriul de la granita si ca am scris despre cazul Gongadze "impotriva presedintelui". Animalele...


UKRAINE-GONGADZE/VERDICT (TV, PIX):Ukraine court convicts three for killing reporter

By Sabina Zawadzki


KIEV, March 15 (Reuters) - A Ukrainian court convicted three former policemen on Saturday for the killing in 2000 of an investigative journalist and prominent critic of then president Leonid Kuchma.
Georgy Gongadze, a Georgian working in Ukraine, wrote of political corruption and criminality at a time when the authorities in the former Soviet state kept a tight grip over the media.His headless corpse was discovered in woods near Kiev two months after he disappeared in September 2000. His head was never found.The former policemen went on trial in December 2005, after years of investigations, the 2004 "Orange Revolution" that ushered in a pro-Western government, and accusations that Kuchma himself was involved in the murder. The former president has always denied the accusations.
A court in Kiev sentenced Mykola Protasov to 13 years in jail, and Valeriy Kostenko and Oleksandr Popovych to 12 years. Two of the middle-aged men were in a barred cage in court when the verdict was delivered, while the other sat handcuffed in a separate part of the room. A fourth suspect in the case is on the run, and the court has never said who it believed had ordered the murder.
"Although we are not going to appeal, it's difficult to say that we are happy," Valentyna Telychenko, lawyer for Gongadze's family, told journalists outside court." Such a serious punishment of former policemen does not mean that the authorities should not find the people who ordered the policemen -- people who should be fighting crime -- to commit crimes," she said.
The murder, sparking rare protests, marked a turning point in Kuchma's 10-year presidency of the country which became independent after the collapse of the Soviet Union in 1991.
In the last four years of his term, the opposition -- which included today's President Viktor Yushchenko and Prime Minister Yulia Tymoshenko -- grew stronger and demonstrations increased culminating in the 2004 protests against election fraud.
Kuchma, who was questioned by investigators about the murder, was linked to the death by recordings of conversations which a former bodyguard said he made in his office.
Voices similar to Kuchma's and that of Yuri Kravchenko, interior minister at that time, were heard discussing 'how to deal with' Gongadze. The tapes were not admitted as evidence in the case.(Editing by Keith Weir)

Ati vazut cumva o Zdreanta? Pazea, vine Cartianu!

ZIUA are o versiune proprie asupra actiunii lui Basescu. Adrian Patrusca o prezinta in analiza lui chirurgicala: http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-03-17&id=234665

Pentru a ponta si ea pe undeva pe langa razboiul Basescu-Moguli - pe care este evident ca n-are cum sa-l priceapa - Andreea Pora ii trage o gargara cu clabuci in Romania libera. Colegial, cum ii sta in fire, scuipa si ea pe victimele colaterale ale presedintelui. Ceea ce a omis sa faca atunci cand Basescu a stors din puroiul "societatii civile" in cazul "mincinosului nerusinat" Cristian Parvulescu si al sotiei sale mult-iubitoare de Guverne, oricare ar fi ele (doamna Parvulescu, un fel de Miki Spaga dupa o schimbare de sex, tine sa-l concureze in Guvern pe taticul lui Columbeanu).

Dupa ce pasarica din colivia GheDeSe descopera pailul de la Antena3 - "javrute (care) miauna cu vocea lui Felix" - conchide, doct si elevat: "e derizoriu sa tragi cu artileria grea in catei de presa rasa Ciutacu, care nu merita mai mult de un picior in coaste".

Tare, ce mai! Flasneta plezneste "tonomatul"!
***
Tapa iar o ia la laga

Am vazut ca si Tapa-laga intervine "civic" contra mogulilor Patriciu-Vantu-Voiculescu, pe HotNews. Si ma-ntreb si eu, ca prostul: stapanul lor, Plesu, de la cine-si primeste fisicul pentru Dilema Veche si prestatia jalnica de la Adevarul? Nu de la Patriciu-KazMunaiGas, adica Gazprom-KGB? Dar lui Patapievici, cine-i baga si lui fisicul, lunar, pentru futilele "Idei in dialog"? Nu cumva "Oligarhul" Vantu? Dar GheDeSeul, facut de Adi Nastase OMG de "utilitate publica"? De la cine si-a primit sediul la votul din Parlament (in unanimitate)? Nu de la 322?!
Haoleo!!!
***
Pazea, ne da lectii Cartianu!


In aceeasi categorie de "deontologi" scandalagii care schimba macazul dupa presiunea jetului de sus iata ca intra si Cartianu, care a anuntat azi ca devine redactor sef la "Adevarul". Stiti care: "Adevarul" oligarhului Patriciu! Iata doar cateva din citatele lui Cartianu despre noul lui patron si pompa lui, culese absolut la intamplare:
Ranjetul hienelor
de Grigore Cartianu
Evenimentul Zilei
Miercuri, 14 februarie 2007
Grigore Cartianu: "Impotriva Monicai Macovei s-au coalizat ieri toti praduitorii tranzitiei - de la Iliescu la Vadim, de la Voiculescu la oamenii lui Patriciu."
"Aceeasi vajnica liberala avea toate motivele „doctrinare” sa voteze alaturi de gasca PSD-PRM-PC, dat fiind ca in trecut si-a facut plinul la pompa lui Patriciu. Cum care Patriciu? Cel care are ceva probleme cu justitia Monicai Macovei!"
Un film de capa si spaga
Grigore Cartianu: "Intr-o tara guvernata cinstit, primul-ministru ar fi demisionat in aceeasi secunda cu ministrul prins la furat" .
"Intr-un fel, parca am stat pe loc: starea de acum era si in toamna lui 2004. Va amintiti: Nastase, Mitrea, DIP, treburi, chestii, nenorociri... Iar acum, Tariceanu-von-Patriciu, Chiuariu-von-Fenechiu, Remes-von-Muresan, Rusanu-von-Morega... Pe scurt, o guvernare infecta, necinstita, insuportabila. Eu, unul, asa o simt. "
Pazea, ne da lectii Iliescu!
de Grigore Cartianu
"Cum li s-o parea altoiul cu sistemul comunisto-securist, atat de bine reprezentat de Voiculescu? Ei, liberalii de rand, vor avea ultimul cuvant, pentru ca ei nu fac tranzactii pe conducta lui Patriciu, pe care se intalnesc - ce coincidenta! - si Tariceanu, si familia Voiculescu."
Si, cel mai deliroid, tinand cont de actuala situatie:
Lustratia presei
de Grigore Cartianu
Evenimentul Zilei
Marţi, 11 aprilie 2006
"Vrem curatenie in clasa politica. Dar cu securistii din presa cum ramane?
Incet-incet, mizeria iese la suprafata. Stenogramele discutiilor purtate de Dinu Patriciu cu tovarasii sai de haiducii, in cazul manipularii Bursei, limpezesc multe dintre misterele acestei afaceri. Si arunca in ridicol smiorcaielile unor personaje care fredonau aria nevinovatiei in fata aparatelor de filmat, pe scarile Parchetului General. (...)
In plina domnie a lui Nastase a avut loc si "tunul de la Rompetrol". Rosca Stanescu l-a sunat pe Patriciu ca sa afle ce si cum. Si a aflat: 200.000 de "coco", repede, repede, "pentru ca e o tranzactie mare, speciala". Pac, pac - s-a umflat contul!Dar cum s-a derulat tranzactia care l-a imbogatit pe Rosca Stanescu, la gramada cu alti tovarasi ai lui Patriciu? Ne lamureste brokerul insarcinat sa "faca treaba", in dialogul sau telefonic cu magnatul petrolului: "Din pacate, am ceva probleme cu clientii deoarece nu am acceptat sa intre nimeni pana nu s-a finalizat operatiunea noastra". Asadar, "operatiunea noastra"! Adica a lor. Miza justifica riscurile, caci... "S-au cam suparat cativa, dar asta e, ca nu era sa ne dam cu stangul in dreptul." Replica lui Patriciu e graitoare: "Asta e! Bine. La revedere!".Asta e! Un "grup de interese", in complicitate cu oficiali ai Bursei, blocheaza accesul la tranzactionarea de actiuni pentru cei care nu sunt "de-ai nostri". Din grup face parte si un director de ziar. Intrebare: mai poate crede cineva o iota din ceea ce publica respectivul ziar?Sa spunem ca apare o informatie despre Rompetrol, despre Patriciu, despre Verestoy ori alti profitori ai schemei. Va scrie "Ziua" adevarul? Sa fim seriosi: interesul lui Rosca Stanescu este sa prezinte lucrurile asa cum ii convine lui, nu cum sunt in realitate.Iata de ce avem nevoie de o lege a lustratiei si in presa! Cititorii au dreptul sa fie informati corect, nu in functie de interesele rosca-stanestilor de prin redactii! Informarea e una, intoxicarea e alta! Iar experienta demonstreaza ca de la intoxicare la santaj mai e doar un pas. Unul pe care camatarii si spoitorii presei il fac voiniceste."
HA, HA, HA!!!
Cand mi s-a propus aceeasi pozitie la "Adevarul" de dupa sobolaniada CTP-Chirieac-Ursu mi s-a oferit la negocieri un salariu de 5000 de euro net cu alte beneficii care ridicau suma pana la 6-7000/lunar. Am refuzat, pentru ca "Adevarul" era atunci, ca si acum, un ziar anti-Basescu. Ceea ce pe "deontologi" vad ca nu-i deranjeaza deloc...

Prigoana la Primarie

Basescu si Videanu au participat la petrecerea de dupa botezul fiului lui Prigoana si al Adrianei Bahmuteanu. Dupa toate probabilitatile, Prigoana ar putea fi candidatul-surpriza al PDL pentru Primaria Capitalei. Bravo lui!

Sunday, March 16, 2008

Duminica Ortodoxiei - In apararea Icoanelor si a Religiei

Diseara de la 23.00, la Radio Romania, emisiunea "Luminile nopţii – cultură şi spiritualitate", realizator Cristian Curte, dezbate despre Religia in Scoli. Cu Remus Cernea "liber-cugetatorul", Daniela Serb, un fel de ziarista la Adevarul - care a scris plina de isterie: "sa vina portareii sa scoata icoanele din scoli"!!! -, directorul Editurii Sf Mina, Corneliu Muha, si subsemnatul. Emisiunea poate fi ascultata si pe net, la http://www.srr.ro/ sau http://actualitati.srr.ro/.

DUMINICA I DIN POSTUL MARE
- a Ortodoxiei -


TROPAR DUMINICA ORTODOXIEI
Preacuratului Tau chip ne inchinam, Bunule, cerând iertare de gresalele noastre, Hristoase Dumnezeule; ca de voie ai binevoit a Te sui cu trupul pe cruce, ca sa izbavesti din robia vrajmasului pe cei pe care i-ai zidit. Pentru aceasta cu multumire strigam Tie: toate le-ai umplut de bucurie, Mântuitorul nostru, Cel ce ai venit sa mântuiesti lumea.

Sinodiconul Ortodoxiei
Datori suntem lui Dumnezeu ca o dată pe an să-I aducem mulţumire în acea zi când am redobândit Biserica lui Dumnezeu, s-au dovedit dogmele adevăratei credinţe şi s-au aruncat hulele răutăţii.


Ce este Ortodoxia? - Pr. EFREM ATHONITUL


Iubitii mei fii, ce este Ortodoxia? Suntem ortodocsi si in general nu cunoastem inaltimea, profunzimea, largimea Ortodoxiei. Va trebui sa o vedem in toata sfintenia ei.
Ortodoxia este adevarul despre Dumnezeu, despre om si despre lume, asa cum ni l-a dat Insusi Dumnezeu Cel Intrupat prin invatatura Sa desavarsita. Asa cum l-a exprimat mai tarziu cugetul si inima dumnezeiescului Pavel. Asa cum l-a descris ucenicul iubirii si alti apostoli si evanghelisti cu lumina cereasca a Sfantului Duh. Ortodoxia este acea sinteza minunata dintre dogma si obiceiuri, dintre teorie si practica, asa cum ne-a fost predanisita de catre parintii duhovnicesti ai Alexandriei, Constantinopolului, Capadociei, Siriei si, mai tarziu, ai Sfantului Munte.


La catolici s-a nimerit azi Sarbatoarea Floriilor.
In Gradina Icoanei se desfasoara un Festival al Ortodoxiei

Un an de la moartea generalului Neagu Cosma

Era supranumit mancatorul de unguri (rai) pe paine...
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Iata ce se scria in " Romania Libera", la momentul mortii sale:
Ne-a parasit, la o varsta de patriarh, generalul NEAGU COSMA. A murit singur si bolnav insa demn si exemplar, asa cum a trait. Felul lui de a fi, care era al unui cavaler din alte vremuri, a ramas neschimbat pana in ultima clipa si nu va putea sa fie uitat oricate zile grele vor mai fi aici si oricate incercari vom mai intampina. Ramasese singur intr-o lume neintelegatoare si straina pe care insa o privea cu intelepciune si seninatate, ca un batran soldat care stie ca istoria nu se incheie decat atunci cand va veni Infricosata Judecata. Si ca, indiferent de regimul clipei, Patria ii va fi recunoscatoare .
Dr. Artur Silvestri