Pages

Wednesday, May 13, 2009

CATE paşapoarte are Socor? ATACURILE anti-Romania si anti-cetatenie romana pentru basarabeni facute de "independentul" Vladimir Socor la Europa Libera

Câte paşapoarte are Socor?
Comentariile partizane ale aşa-zisului „analist internaţional” Vladimir Socor, difuzate de unele media din RM, irită şi jignesc mai multă lume.

E dreptul oricărei publicaţii sau post de radio să-l promoveze pe respectivul Socor; în cazul „Europei Libere” însă ar fi, totuşi, ceva de spus: fiind un post de radio finanţat de la Bugetul SUA, materialele lui Socor sunt percepute de o parte a publicului ca exprimând o poziţie oficială a guvernului Statelor Unite, lucru cu totul neadevărat.

Dovadă serveşte faptul că punctele de vedere ale SUA asupra unor chestiuni de politică europeană fie că nu coincid cu cele exprimate de V. Socor, fie că nici nu sunt exprimate public. Să fie clar: nu mă pronunţ pentru nedifuzarea comentariilor lui Socor la „Europa Liberă”, pentru că aşa ceva nu e în spiritul democraţiei şi al pluralismului de opinii. Pentru a nu deruta însă publicul şi a nu lovi în imaginea acestui post de radio, soluţia ar fi ca el să difuzeze şi alt punct de vedere decât cel exprimat de Socor, mai ales în situaţia când Socor astăzi spune una, iar mâine cu totul alta…

Este binecunoscută lipsa de afecţiune a lui Socor faţă de România (al cărui cetăţean este, dacă nu mă înşel). În mai toate comentariile sale, el aduce acuzaţii României pentru politica ei faţă de RM. Şi într-un text recent, făcând-o pe avocatul Bruxellesului, el acuză România că face - în contextul acordării cetăţeniei române pentru basarabeni - propria ei politică vizavi de RM, ceea ce ar putea să-i complice relaţiile cu UE. Citez: „Oferta de a acorda milioane de încetăţeniri româneşti seamănă mai mult cu o strategie de politică externă, decât cu respectarea unui drept individual. Un drept individual poate fi demonstrat în unele cazuri individuale, dar desigur nu ca drept colectiv (subl. n. - C.T.) pentru populaţia RM în ansamblul ei”.

Aici se impun două precizări. Prima. Socor trişează cu bună ştiinţă când spune despre dreptul colectiv al „populaţiei RM în ansamblul ei”; România a vorbit întotdeauna despre populaţia de origine etnică română. A doua. Socor se dedă la exerciţii urâte de manipulare când compară acordarea paşapoartelor româneşti de către România cetăţenilor RM cu „passportizatsya” promovată de ruşi în unele ţări vecine. Când Socor, în context, afirmă că, citez „conducerea de la Kremlin a folosit deja passportizatsya” ca unul dintre pretextele pentru a invada Georgia”, el de fapt acuză România că foloseşte acordarea cetăţeniei româneşti basarabenilor români „ca unul dintre pretextele pentru a invada… RM. Acesta e mesajul adevărat transmis de Socor publicului din RM. Astfel, pretinsul „comentator internaţional” şi avocat al Bruxellesului exprimă de fapt punctul de vedere al Rusiei imperiale.

Punctul de vedere exprimat de Socor este jignitor pentru toată populaţia de origine etnică română care vrea să-i fie recunoscute drepturile istorice la cetăţenia română. Nu ştiu câte cetăţenii (paşapoarte) deţine dl Socor, dar presupun că mai multe, inclusiv română. Aceasta-i permite (în temeiul nu ştiu căror drepturi - individuale sau colective?!) să circule liber în SUA şi prin toată Europa. Lui i se poate. Nouă, nu! Pentru că - ferească Dumnezeu! - dacă am obţine şi noi drepturile pe care le are V. Socor, s-ar putea agrava relaţiile României cu UE. Moldovenii, rezultă potrivit lui, trebuie închişi în leprozeria roşie a lui Voronin. Da, acesta e punctul de vedere promovat permanent de Socor. Dar mai există în această problemă şi alt punct de vedere, împărtăşit nu de un singur om, ci de câteva milioane de cetăţeni ai RM. Iată de ce, dacă suntem profesionişti şi ne respectăm ascultătorii şi cititorii, acest punct de vedere al lui Socor trebuie să fie urmat şi de al doilea punct de vedere.

Reluăm acest text al lui V. Socor pentru a-i da posibilitate cititorului să se convingă de virajele spectaculoase pe care le face acest „analist internaţional” „independent”. Articolul e o mostră descalificantă de partizanat politic; cu doar câteva zile înainte de scrutinul din 5 aprilie, Socor (la EU TV) spunea cu totul altceva despre Voronin. De ce Socor a observat abia acum că „Voronin este un politican care scindează societatea”, adevăr pe care presa independentă din RM îl repetă de opt ani? Oare nu de aceea că s-a schimbat ceva în anturajul lui Voronin şi Socor nu mai e admis la bucătăria acestuia? Se pare că anume aceasta s-a întâmplat, dovadă regretul său că astăzi Voronin îi ascultă „pe alţi sfătuitori, nu tocmai pe aceiaşi pe care-i ascultase până acum”. Înseamnă că, precum curajul la ostaş, aşa şi la Socor, deontologia trece prin stomac…

Constantin Tănase
Directorul cotidianului „Timpul de dimineaţă” - Chisinau
http://www.unimedia.md/

Reiau la randul meu unul dintre cele mai murdare si mincinoase atacuri la adresa politicii externe nationale a Romaniei si a dreptatii pentru romanii basarabeni prin conferirea cetateniei romane, difuzat la... "Europa libera"

Perspective din Bruxelles asupra relaţiei Bucureşti - Chişinău

de Vladimir Socor

Saptamina aceasta la Bruxelles, discutii cu mai multi functionari ai Uniunii Europene si cu analisti ai institutelor din jurul UE au conturat clar unele pozitii ale Bruxelles-ului asupra situatiei din Republica Moldova si asupra politicii Bucurestiului in aceasta situatie.

Sprijinul politic declarat de presedintele roman Traian Basescu pentru leaderii opozitiei din Chisinau, precum si intentia declarata de a acorda cetatenia romana in proportii masive cetatenilor Republicii Moldova, sint privite foarte negativ la sediul UE. Prin aceste gesturi, si posibile actiuni preconizate, Bucurestiul face propria sa politica fata de Republica Moldova, fara sa se fi consultat cu UE, actionind in afara cadrului institutional al UE, si fara a coordona aceste initiative cu politica de vecinatate a UE.

Chiar daca acordarea cetateniei este o prerogativa a fiecarui stat membru al UE, acordarea cetateniei romane cetatenilor Republicii Moldova pe baza unui presupus drept colectiv intra in contradictie cu politica UE. Romaniei i s-a cerut sa nu actioneze in acest mod atunci cand Romania a fost admisa in Spatiul Schengen; iar Romania s-a conformat acestei cereri a UE pina acum. Acum, insa, presedintele Basescu si alte oficialitati romane mentioneaza cifre de milioane de cetateni ai Republicii Moldova---un million, trei milioane, patru milioane---care ar avea, chipurile, dreptul de a primi cetatenia romana. Daca Bucurestiul trece la actiune in acest sens, relatiile sale cu UE si cu unele tari membre ale UE---deja dificile la capitolul emigratie si la alte capitole---vor cunoaste o noua complicatie.

Afara de problema migratiei, interlocutorii de la Bruxelles sint preocupati de abordarea mai mult politica decit juridica a chestiunii cetateniei de catre presedintele roman in relatia cu Republica Moldova. Oferta de a acorda milioane de incetateniri romanesti seamana mai mult cu o strategie de politica externa, decit cu respectarea unui drept individual. Un drept individual poate fi demonstrat in unele cazuri individuale, dar desigur nu ca drept colectiv pentru populatia Republicii Moldova in ansamblul ei.

Vom asista, oare, la o “Passportizatsiya” de tip rusesc, dar de asta-data din partea Bucurestiului, ca actiune de politica externa ? In acest caz, precum am auzit personal la sediul UE in aceasta saptamina, UE este preocupata de slabirea propriei sale pozitii de rezistenta fata de politica Rusiei. Conducerea de la Kremlin a folosit deja passportizatsiya ca unul dintre pretextele pentru a invada Georgia; si a anuntat intentia de a pasaportiza populatii rusesti sau rusofone din alte tari vecine, precum Ucraina si statele baltice, acestea fiind membre ale UE. Daca UE va critica Rusia pentru aceasta politica in cazul Ucrainei sau al statelor baltice, Rusia va putea raspunde ca o tara membra a UE, Romania, recurge si ea la pasaportizare pe cont propriu.

Retorica presedintelui roman nu-i ajuta nici pe leaderii opozitiei din Chisinau. In dezbaterile de la sediul UE in aceste zile, unele guverne membre au exprimat dubii si rezerve fata de ceea ce le-a parut a fi implicarea partizana a presedintelui roman, care a sustinut deschis o parte a spectrului politic impotriva altei parti a spectrului politic din R. Moldova. Aceasta abordare nu-i conforma cu practicile UE, nici cu politica de vecinatate a acesteia, si nici cu diplomatia UE in criza politica actuala din R.Moldova.

Diplomatia romana doreste in mod sincer sa sprijine R.Moldova in cadrul UE. Dar vocea Bucurestiului in dezbaterile din UE a pierdut mult din credibilitate, ca urmare a declaratiilor pripite, ne-calculate (sau, poate, calculate pentru politica interna) ale presedintelui Basescu si ale altor politicieni romani. Desigur, multi politicieni romani nu se raliaza unor asemenea declaratii. Nici pe departe. Mai ales oamenii politici romani cu experienta de politica externa abordeaza relatiile cu Republica Moldova in chip responsabil.

Abordarea Uniunii Europene este ne-partizana in relatiile cu Republica Moldova, cu atit mai mult in criza politica actuala. Iata de ce Uniunea Europeana ramine singurul interlocutor credibil, si singurul mediator viabil, in situatia actuala din Republica Moldova.

Autor: Vladimir Socor
Sursa: Europa Liberă
Preluare: Unimedia.md

1 comment:

Anonymous said...

WTF,
ca de obicei, Socor ii sustine pe comunisti.

Este o curva cumparata si “ANALizele” lui politice se limiteaza la o singurica Moldova, loc pe harta despre care poate spune ce vrea.

El, in acelasi moment fiind cetatean a 3 state, si care se ascunde in spatele Germaniei, are o mare usurinta sa vorbeasca despre “consens”, “stabilitate” si “pact”, dar care nu a fost macar o data la tara sa vada cum sunt lipiti pamantului oamenii simpli, care sunt privati aproape de tot, in afara de TVM si TRM;

F***ck SOCOR!!!