Pages

Saturday, February 16, 2008

Se deschide Cutia Pandorei

Comentariul zilei, de Răzvan Voncu

Dacă scenariul declarării unilaterale a independenţei Kosovo, în cursul acestui week-end, se va confirma, înseamnă că vom asista la o adevărată deschidere a Cutiei Pandorei. În Balcani, în Europa şi în lume.

Este cea mai gravă fărădelege care se produce pe continent, de la sfârtecarea Cehoslovaciei, la München, în 1938. De data aceasta, însă, rolul Germaniei naziste este jucat de Statele Unite. Ce se poate întâmpla, odată declanşat scenariul? Practic, totul. Ce e cert, este că provincia Kosovo nu va deveni, prin această declaraţie unilaterală (şi recunoaşterea ei ilegală), un stat. Din cauza veto-ului Rusiei şi Chinei, provincia nu va fi primită în ONU şi în celelalte organizaţii mondiale. De asemenea, este cert că autorităţile albaneze de la Priştina nu vor putea prelua controlul asupra nordului provinciei, unde sârbii sunt majoritari şi nici UNMIK, nici KFOR nu au reuşit să creeze structuri, rămânând în funcţiune structurile statului sârb. E cert şi că provincia Kosovo va avea, începând de luni, uriaşe probleme economice, iar banii pe care îi furnizează UE, într-o suspectă fraternitate cu Iranul şi statele arabe, nu vor putea rezolva situaţia. În provincie se produce de trei ori mai puţină energie electrică decât în 1999, iar singura posibilitate de aprovizionare cu necesarul care lipseşte este Serbia. Care a anunţat deja că va îngheţa orice legături economice cu separatiştii.

Dacă evoluţiile de mai sus sunt certitudini, posibilităţile sunt şi mai îngrijorătoare. Cum, prin declaraţia unilaterală de indepedenţă se încalcă toate fundamentele dreptului internaţional - inclusiv Rezoluţia 1244, cea care stabileşte statutul celor 16.000 de soldaţi KFOR în provincie - , se poate ca puterea de la Belgrad să decidă să îşi apere cu forţa armelor teritoriul. Sârbii se vor afla, din punctul de vedere al dreptului, în deplină legitimitate. Iar cei care privesc cu superioritate armata sârbă să nu uite că, în acest moment, NATO nu mai are rezerve, în timp ce prezenţa Rusiei în Mediterana şi sprijinul constant arătat de aceasta Serbiei atestă că, spre deosebire de 1999, Belgradul nu mai este singur.

Se mai poate şi ca sârbii bosniaci să îşi declare independenţa faţă de Bosnia-Herţegovina şi independenţa să le fie recunoscută, după scenariul Kosovo, de statele aliate Serbiei. Riscul declanşării unui nou război balcanic este imens. Dar şi mai mare este riscul ca Rusia să instaleze baze de rachete în Serbia şi Republika Srpska, situaţie în care întregul flanc sudic al NATO e în aer. Sigure sunt şi influenţele asupra celorlalte mişcări şi regiuni separatiste din întreaga lume (circa 200, după estimările specialiştilor). Primele care se vor mişca vor fi Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud. Cutia Pandorei, odată deschisă, nu mai poate fi închisă. Iar cărţile, şi în această situaţie, se află tot în mâna Rusiei. Se ştie cum a sfârşit Germania nazistă, care începuse aşa promiţător la München...
(AZI)

Kosovo - reduta mafiei islamice din Europa
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-02-16&id=233257

CNSAS (Dinescu & comp) prins din nou cu minciuna: IPS Andrei nu a facut nici o "politie politica"

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat decizia CNSAS de poliţie politică dată anul trecut, in totala nedreptate, Inalt Prea Sfintitului Andrei. Reamintim ca Biserica a fost si este supusa in continuare campanii infame, de natura anticrestina, intretinuta, chiar prin incalcarea Legii, de membrii colegiului CNSAS Mircea Dinescu si Ticu Dumitrescu. Parintele Andrei Andreicut isi publicase inca din 2001 dosarul de la Securitate in lucrarea "S-au risipit facatorii de basme - amintiri care dor", explicand exact contextul in care a semnat un angajament fara a da insa niciodata note informative. La data cand a primit decizia de politie politica mass media au facut-o publica cu surle si trambite, fara a o chestiona prea mult, lovind astfel direct Ortodoxia romana, ceea ce si-au si propus de altfel agentii operatiunii. Vectori anticrestini de prin presa au jubilat, cu spume, as putea spune, daca ma gandesc la Gabriel Andreescu, a carui dementa mergea pana intr-acolo incat sustinea chiar nebunia ca parintele Andreicut "a tradat secretul spovedaniei". In cazul iubitului lui Mihnea Berindei, care a avut doua nume de cod, a dat note informative, l-a urmarit pana si pe actualul ambasador al Japoniei la Bucuresti si a fost folosit si dupa ce a emigrat in Franta, Colegiul CNSAS a decis ca nu a facut politie politica (am termen la proces cu el luni, sa vezi ce-i trag!). In cazul falsului doctor Sorin Antohi, onor intelectualoizii din Colegiu si tovarasi de GDS Pata-Plesu i-au acoperit ani de zile colaborarea pana cand l-am fortat noi sa recunoasca. Ajunsese deja in Comisia Tismaneanu, ca si Berindei, iar MAE il propusese sa conduca ilegala Fundatie de stat "romano-maghiara" Gojdu. Si cazurile de acest gen se aduna, pe banda...
Cine ii va da in judecata pentru a-i pedepsi pe masura pe autorii diversiunilor si colportorii de dejectii din media si CNSAS? Am auzit eu ceva de o organizatie...

Declaraţia de presă a IPS Andrei

Vineri, 15 februarie 2008, Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţia formulată de către IPS Andrei împotriva deciziei CNSAS privind colaborarea cu securitatea ca poliţie politică. La reşedinţa arhiepiscopală IPS Andrei a făcut o declaraţie de presă şi a răspuns la câteva întrebări ale jurnaliştilor prezenţi.Vă prezentăm în continuare declaraţia de presă a IPS Andrei:

17 ani de zile m-a hărţuit securitatea. Lucrarea mârşavă a securităţii a încununat-o CNSAS printr-o decizie nedreaptă. În 18 octombrie 1997, printr-un lung interviu acordat cotidianului ZIUA, militam pentru înfiinţarea CNSAS pe care îl consideram un for moral. M-am înşelat amarnic pentru că s-a dovedit o instituţie subiectivă care prin deciziile date terorizează a doua orară victimele şi nu se ocupă de călăi. Din instituţie se scurg date care creează diversiuni şi scandaluri mediatice înainte ca justiţia să se fi pronunţat sau chiar mai înainte ca CNSAS să fi dat o decizie finală. În noiembrie 2007 m-am adresat justiţiei, iar astăzi, 15 februarie 2008, Curtea de Apel Alba Iulia a făcut dreptate, anulând decizia 2809 dată de CNSAS în 13 septembrie precum şi decizia de reexaminare 3360 din 9 octombrie 2007. Îl rugăm pe Dumnezeu să-i ierte pe membrii Colegiului CNSAS, iar dacă mai au o urmă de conştiinţă să îşi ceară scuze.

- De ce credeţi că a luat CNSAS această decizie?

Nu ştiu, dar cred că decizia CNSAS a fost subiectivă. Eu cred că cei din colegiu nici nu s-au uitat la dosarul voluminos de urmărire pe care îl aveam în instituţia dânşilor. Dosarul respectiv a fost văzut de către unii dintre cercetători, dar cred că cei din Colegiu nu l-au văzut. Decizia s-a dat pe muchie: 5 au fost împotrivă, iar 6 au votat pentru aceea decizie subiectivă.

- Credeţi că prin această decizia a CNSAS s-a dorit lovirea Bisericii ?

Nu vreau să fac presupuneri, în general se ştie că sunt forţe anticreştine, care lovind în ierarhia bisericească, în Biserică, în instituţiile Bisericii ar vrea să discrediteze mesajul pe care Biserica îl propovăduieşte. Dar Biserica Îl are ca şi cap pe Hristos şi Domnul Hristos ne-a promis un lucru important că Biserica nu va fi înfrântă nici de porţile iadului. Aşa că dacă noi am fi oameni sfinţi, dacă am fi creştini absoluţi nu ne-ar prea interesa de deciziile pe care le dau pe nedrept forurile omeneşti pentru că ştim ce avem în conştiinţă dar pentru imaginea Bisericii asemenea decizi pot fi dăunătoare şi aşa cum am zis cred că Curtea de Apel, atunci când a reparat stricăciunea pe care a făcut-o CNSAS-ul stropindu-mă cu noroi şi pe mine şi pe alţii nefiind vinovaţi, această decizie este după voia lui Dumnezeu.
Sursa: AR
15 Februarie 2008
Cine este IPS Andrei Andreicut:
http://www.reintregirea.ro/
Dosar de ierarh: planul Securitatii de compromitere a IPS Andreicut, indeplinit de CNSAS
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-11-03&id=228864












In foto: Parintele Steinhardt si prietenul sau, parintele Andreicut, in mijlocul credinciosilor ortodocsi din Turda

Am primit la Ierusalim un premiu de 5000 de euro. Sunt onorat!

Romani si israelieni de nota 10

"10 pentru Romania - 10 pentru Israel", manifestarea organizata de "Centrul Cultural Israeliano-Roman" a avut anul acesta printre premiati numeroase personalitati din viata politica, economica si culturala din cele doua tari.
Pentru politica -Theodor Stolojan si Colette Avital, vicepresedinta Knessetului (Parlamentul israelian), Adrian Cioroianu, ministrul de Externe al Romaniei; finante - Dinu Patriciu, Fredi Robinson si Benes Avital, teatru-artistii Horatiu Malaele, Stela Popescu, Nico Nitai, Smaranda Otelea-Bunea, directoarea Operei Comice pentru Copii, si scenografa Viorica Petrovici; activitate sociala - av. Radu Catalin Dancu, dr. Mariana Valeria Stoica, Madeea Axenciuc, directoarea Institului Cultural Roman din Tel Aviv, dr. Zwi Bercovici (consilierul lui Benjamin Netaniahu), Tova Bin Nun-Cherbiz (presedinta Fundatiei Ron Lauder) si prof.ing. Osy Lazar, presedintele Comunitatii Evreilor din Bucuresti; literatura - acad. Eugen Simion, Adi Cristi, Sylvia Riri Manor, Zoltan Terner, Alexandru Andy si G. Mosari; premiul pentru ziaristica a revenit lui Victor Roncea, Valentin Hossu-Longin, Mircea Bunea si Doina Meiseles (directoarea noii publicatii in limba romana "Jurnalul Saptamanii"); medicina - prof.univ. Irinel Popescu si prof.univ. Lucian Regenbogen. Conform traditiei, Centrul Cultural Israeliano-Roman a decernat si Medalia de aur a Ierusalimului. Unul dintre sponsorii din Romania ai evenimentului i-a acordat lui Victor Roncea premiul cel mare pentru activitate civica, in valoare de 5000 de euro, suma pe care acesta a anuntat ca o va dona pentru infiintarea Fundatiei pentru Romania impreuna cu Alexandru Lesco si Tudor Popa, fosti detinuti politici la Tiraspol.

Tesu SOLOMOVICI, Ierusalim (ZIUA)

Cea mai batrana femeie din lume e o palestiniana de 120 de ani

Nu e de mirare ca evreii nu castiga razboiul de 60 de ani...
Mariam Amash, din satul Jisr a-Zarka, are un certificat de nastere turcesc din 1888, de pe vremea dominatiei turce a zonei. Rudele bătrânei spun că ea are zece fii şi o fiică, cea mai în vârstă de aproape 90 de ani, 120 de nepoţi, 250 de strănepoţi şi 20 de stră-strănepoţi. „Este o femeie activă şi sănătoasă. În fiecare zi merge pe jos şi bea cel puţin un pahar cu ulei de măsline. Casa ei e plină întotdeauna de rude. Ne vorbeşte despre vremuri de demult. Ştie istoria încă de pe vremea turcilor“, explică Hamda Amash, de 40 de ani, una dintre nepoatele femeii. Musulmană devotată, ea a mers în patru pelerinaje la Mecca în timpul vieţii, ultimul în urmă cu 15 ani, când trecuse deja de 100 de ani. (Surse si foto: EvZ, Reuters)

Friday, February 15, 2008

Generalul Dan Voinea, protectorul lui Ion Iliescu-KGB - Conferinta de Presa a Asociatiei Victimelor Mineriadei

In conferinta extraordinara de presa de azi, reprezentantii organizatorilor Fenomenului Piata Universitatii 1989-1990 si ai victimelor mineriadelor au facut apel la presedintele Traian Basescu pentru revocarea din functie a generalului penal Dan Voinea si trecerea pe rol a Dosarelor Revolutiei si Mineriadelor pentru pedepsirea vinovatilor, fie si dupa 18 ani.

Dan Voinea, 18 ani de minciuna


Dan Voinea, musamalizatorul


Dan Voinea, generalul-infractor


Dan Voinea, membru al conspiratiei din decembrie 1989

AFLAT IN COMPLETUL DE "JUDECATA" AL SOTILOR CEAUSESCU


Romania libera: Iliescu, salvat de Voinea
http://www.romanialibera.ro/a113158/iliescu-salvat-de-voinea.html
Ziarul: Secretul lui Voinea
http://www.ziarul-ziarul.ro/articol2666/Secretul-generalului-Voinea.htm

Roşca: "Păsărica sunt eu!"

Si ziarul AZI scrie despre noua relaţie Băsescu - Roşca

Cine sunt "păsăricile"?

Săptămâna aceasta, liderul PSD, Mircea Geoană, şi-a permis să arunce pe piaţă o informaţie bombă. El a anunţat că, nici mai mult, nici mai puţin, preşedintele Traian Băsescu şi-ar pregăti demisia, pentru a ajuta PD-L în cazul alegerilor anticipate.
Întrebat de ziarişti de unde ştie de acest lucru, Geoană a spus: "Mi-a şoptit o păsărică." Au existat mai multe voci care au susţinut că ştiu cine e "păsărica" ce-i şopteşte lucruri atât de interesante lui Mircea Geoană. Astfel, jurnalistul Sorin Roşca Stănescu nu ezită să spună sec: "Păsărica sunt eu!", pe când alţii identifică locaţia păsăricii pe holurile palatului Cotroceni.

Nu e prima dată când pe piaţă sunt aruncate declaraţii fără acoperire, având ca sursă secretă o "păsărică". Adică, în traducere, o sursă necunoscută, sau puţin credibilă.
Deci. Cine ar putea fi "păsăricile" care "ciripesc" informaţii politicienilor?

1. Jurnaliştii. Mai exact, "baloanele de săpun" aruncate pe piaţă de aceştia. Această teorie a fost folosită deseori de mass-media. Practic, se aruncă pe piaţă, ca sigură, o informaţie inventată, dar plauzibilă. Actorii implicaţi încep să-şi dea cu părerea. De la o invenţie, se ajunge la frânturi de adevăr rostite cu jumătate de gură. Oricum, scandalul rămâne în memoria opiniei publice, o parte a celor implicaţi fiind pe vecie etichetaţi, chiar dacă nu se va şti niciodată adevărata lor implicare în întreaga poveste. Ultimul scenariu aruncat pe piaţă - de pe un blog - este cel privind vânzarea clubului Rapid către Sorin Ovidiu Vântu. O parte a presei a preluat informaţia drept una credibilă. Ulterior, Vântu a negat vehement toată afacerea, iar subiectul s-a stins. Oricum, cea mai mare parte a opiniei publice a rămas cu impresia că Vântu e cu siguranţă interesat de clubul Rapid. Ceea ce, până la urmă, poate fi chiar adevărat...

2. Serviciile secrete. Mulţi ofiţeri sunt folosiţi pe post de "păsărici". Astfel, ei transmit diverselor surse, de regulă oameni politici sau jurnalişti, mai multe seturi de informaţii. Multe dintre ele, credibile, tocmai pentru a câştiga încrederea acestora. După câteva informaţii care s-au dovedit exacte, "păsăricile" din sistem "ciripesc" o informaţie inventată. Scopul? Crearea unei diversiuni într-o anumită zonă, pe o anumită temă dată.

3. Politicienii. De multe ori, chiar politicienii aruncă pe piaţă subiecte inventate. De regulă, pentru a muta discuţia pe alte teme politice care îi pun în dezavantaj pe adversari. Un astfel de caz ar putea fi subiectul "Termopanele lui Năstase". După ce a fost lansat pe piaţă, venind dinspre zona preşedinţiei, presa şi DNA s-au mutat în faţa casei fostului premier. Percheziţionarea casei acestuia a devenit subiect naţional. Imediat după retragerea lui Năstase de la preşedinţia Camerei Deputaţilor, subiectul s-a stins. Despre termopane nu am mai aflat nimic. De altfel, subiectul în sine nu a contat niciodată pentru anchetatori. Importantă era imaginea ţintei.
Care-i adevărul în cazul "păsăricii" care i-a şoptit lui Mircea Geoană informaţia?

Iată o variantă posibilă: Sorin Roşca Stănescu schimbă în ultima vreme macazul. După un război de câţiva ani cu preşedintele Băsescu, sunt semne care arată că se prefigurează o împăcare între cei doi.

Sfătuit de Cotroceni, Roşca Stănescu lansează în mai multe medii influente aluzia la posibila demisie a lui Băsescu. Informaţia ajunge la Geoană.

Acesta o verifică repede tot pe dealul Cotroceniului. Nu primeşte o confirmare, dar nici o negare clară a informaţiei. Prins cu uşa la partid în tema anticipatelor, Geoană lansează informaţia pe piaţă. Precizând că sursa sa e celebra "păsărică".

Analiştii Cotroceniului analizează acum reacţiile stârnite. Servicile secrete, care au sugerat acest scenariu, vor da verdictul. Băsescu va asculta scenariul final şi va lua o decizie: Nu, nu va demisiona. Exact ca în cazul suspendării! Miza? Testarea opiniei publice, mutarea atenţiei de la subiecte sensibile gen CSAT, procente de imagine pentru Băsescu, influenţarea tensiunilor interne din PSD, ameninţare discretă către grupul de susţinători din jurul premierului. Şi încă nu a apărut varianta Elenei Udrea... (AZI, 15.02.2008 - http://www.azi.ro/politic.htm)

Cotidianul, sub ZIUA

Conform ultimului studiu al BRAT (Biroul Roman de Audit al Tirajelor) ZIUA ramane in topul principalelor ziare inainte de Cotidianul, in ciuda faptului ca in fituica "de elita" se pompeaza zeci de milioane de euro.
Din pacate, ZIUA a inregistrat dupa plecarea lui Rosca o pierdere de -19,7 in timp ce Gandul de doar 10,1%. Ceea ce poate insemna, totusi, ca "brandul" SRS este mai tare ca "brandul" CTP. Cititi mai jos stirea din ZF.


Ultimele date ale Studiului National de Audienta realizat de Biroul Roman de Audit al Tirajelor arata continuarea trendului de scadere a numarului de cititori de presa scrisa, tinand cont de faptul ca primele zece cotidiene centrale monitorizate au inregistrat scaderi pe linie, in perioada octombrie 2006 - octombrie 2007 fata de perioada ianuarie 2006 - ianuarie 2007. Astfel, niciunul dintre cotidienele din top zece nu a inregistrat cresteri ale numarului mediu de cititori pe editie in perioada analizata, raportand scaderi cuprinse intre 0,2% si 10,1%.

Studiul a fost realizat de BRAT, iar datele au fost culese de institutele de cercetare Metro Media Transilvania si IMAS, in intervalul 15 octombrie 2006 - 14 octombrie 2007, pe un esantion de 21.367 de persooane.Datele SNA au fost furnizate pentru 149 de publicatii, dintre care 58 de lunare, 14 bilunare, 26 de saptamanale, 42 de cotidiene si 9 suplimente. (Ziarul Financiar - http://www.zf.ro/)


Thursday, February 14, 2008

Kosovo si purificarea etnica in Romania anului 2008

Un editorial despre pozitia Academiei Romane privind paralela Kosovo-Tinutul Secuiesc (ajunsa cu greu in noua presa de Sarindar...)

Cand vorbeste Vladimir Putin de Romania nu poate fi ceva de bine. Din pacate. Cu ceva timp in urma, seful noului imperiu rus avertiza Europa si, in special, Romania, asupra declansarii unor reactii etnice in lant in urma consacrarii precedentului Kosovo. Transilvania ocupa un loc de frunte intre conflictele enumerate de Putin, omul de stat rus cel mai rasarit in actualul spatiu politic european.
Ieri, "The man of the Year 2007", conform Time, a emis ultimul sau avertisment inainte de prima noapte de razboi in Kosovo: "vom reactiona printr-un comportament fata de partenerii nostri astfel incat sa ne asiguram securitatea - avem deja un plan pregatit si stim ce vom face". Dar Romania? Are vreun plan, stie ce va face?
Daca maine (sau poimaine) fostii comandanti ai gherilei teroriste UCK vor proclama independenta Kosovo, Romania, conform declaratiilor presedintelui, va respinge fara echivoc acest act unilateral. Conform declaratiilor ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, Romania "nu se va opune independentei". In tot cazul, pentru romani si Romania va fi rau, chiar daca institutiile statului "au uitat" sa avertizeze natiunea, conform legii, asupra consecintelor reluarii conflictului din Kosovo.
Prezent la Bruxelles, pentru o recapitulare impreuna cu oficialii NATO a temelor summitului de la Bucuresti, presedintele Traian Basescu a sustinut si o conferinta, la Fundatia George Marshall, unde a abordat deschis tema Kosovo. Euro-extremistul UDMR Szogor Csaba, care militeaza deschis pentru autonomia teritoriala a ungurilor din Romania, nu a pierdut ocazia sa-l interogheze pe Basescu in cadru public asupra problematicii "transilvanene". El l-a intrebat pe Basescu daca este de parere ca, intr-un eventual precedent Kosovo, "minoritatea maghiara din Romania ar putea reprezenta o amenintare". Basescu a raspuns scurt ca minoritatea maghiara nu reprezinta o amenintare pentru Romania pentru ca exista o Constitutie si exista institutii care sa o apere. Oare? Unii zic ca nici nu ar mai avea ce sa apere Constitutia si organele statului, pentru ca in "Tinutul Secuiesc" autonomia deja fiinteaza iar romanii din Harghita si Covasna sunt purificati etnic
Intr-o luare de pozitie fara precedent, Academia Romana a emis zilele trecute un comunicat oficial - prin Institutul sau de Sociologie si Centrul pentru Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane -, ignorat, evident, de presa de Dambovita. Academia tragea un semnal de alarma in legatura cu "situatia de o gravitate exceptionala a comunitatii romanilor din judetele Harghita si Covasna, in contextul politic intern si international actual". Cercetatorii Academiei Romane au avut in vedere "in special utilizarea fortata a situatiei din Kosovo ca si precedent pentru Romania de catre inalti oficiali straini si lideri ai minoritatii maghiare din Romania". Este adevarat. Recent, parlamentari ai Ungariei au anuntat ca vor urmari "cu cea mai mare atentie" evolutia situatiei din Kosovo, pentru a o putea folosi ca precedent pentru "membrii natiunii maghiare din jurul granitelor".
In cele doua judete din mijlocul Romaniei se produce - sub ochii nostri larg inchisi - un fenomen antieuropean de enclavizare nemaiintalnit in Europa. Comunitatea romaneasca se regaseste segregata dupa principii medievale in propria tara - accesul romanilor la locurile de munca, la decizii si la resurse financiare fiind restrictionat de 18 ani de dictatura etnocratica a formatiunilor politice maghiare. Academia afirma ca opinia publica nu cunoaste ca in prezent judetele Harghita si Covasna sunt supuse unui proces constant de epurare etnica. Ca limba romana, ca limba oficiala a statului roman, a fost eliminata din spatiul public. Ca agravarea situatiei si recrudescenta demersurilor separatiste sunt incurajate de complicitati politico-economice transpartinice si de lipsa de reactie a institutiilor statului, prizoniere ori ale complicitatilor respective, ori ale incapacitatii de gestionare a unor situatii care vizeaza siguranta nationala. Ca diminuarea dincolo de pragul critic a sentimentului de solidaritate colectiva si a interesului national duce la disolutia statului. La "precedentul Kosovo".
Comentarii interesante la
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-02-15&id=233228
De asemenea, de remarcat interesul cu care LA Times scrie de Garda Maghiara
http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-guard13feb13,0,253242.story
Foto stanga: Comandantul-premier Hashim Thaci in mijlocul garzilor albaneze UCK-KLA
Foto dreapta: ON THE MARCH: Members of the Hungarian Guard parade over the weekend in downtown Budapest. The guards wear uniforms reminiscent of the Arrow Cross, the World War II fascist militia in Hungary that worked with the Nazis and was responsible for or assisted in the slaughter of tens of thousands of Jews. LA Times

Cine vrea sa-l "omoare" pe generalul Iulian Vlad?

In ultimele doua zile, redactiile si mediile deczionale, parlamentare si de intelligence au fost bombardate cu "informatia" ca generalul Iulian Vlad, sef al serviciului secret roman, a murit. Dezinformarea - care vine in contextul apropiatei impliniri a 77 de ani a generalului care a reusit, alaturi de generalul Stefan Guse, sa blocheze intrarea trupelor rusesti in Romania, in timpul operatiunii complexe dirijite de KGB si GRU in decembrie 1989 - constituie o forma de amenintare voalata. Metodologie specifica unor tehnici diversioniste binecunoscute.

Va pot dezminti in mod ferm aceasta diversiune.

Nu este greu de dedus si din ce zona vine lucratura ordinara. Persoane care s-au aflat in conspiratia din jurul lui Ion Iliescu, inainte de 1989, ca si in completul ilegal de executie al lui Nicolae Ceausescu, si care pozeaza de 18 ani in aparatori ai dreptatii puterii, cu dosare penale intentate de victimele mineriadelor. Acestia sunt slujitori si profitori ai tuturor regimurilor in functie de interesele lor subterane, de tip kominternist, persoane care isi inchipuie ca si astazi mai pot executa ordine prin Romania, pozand in garda "societatii civile", a "poporului", strans unita in jurul presedintelui.

O veste proasta pentru ei: Basescu stie mult mai bine daca isi imagineaza acestia cate fete si cate piei au pe ei si cui sa-i acorde respectul cuvenit. Dovada in foto. Tupeul comanditarilor gastii arata si o oarecare disperare care indica apropierea ceasului scadentei. Poate presedintele ar trebui sa deschida mai bine ochii, ca sa vada ce-i serpuieste prin san.

Generalul Aurel Rogojan, fost sef de cabinet al generalului Iulian Vlad, ne-a facut urmatoarea precizare:
"Domnul general este in viata si in starea de sanatate corespunzatoare varstei si afectiunilor cronice pentru care se afla in evidenta si supraveghere medicala.
Din nefericire pentru autorii diversiunii care , interesati si cu tinta precisa au lansat zvonul decesului Domniei sale, le invederam ca domnul general nu se lasa intimidat nici de asemenea zvonuri si nici de alte aluzii care i s-au facut,
atunci cand s-a incercat sa i se ia depozitii in defavoarea celei mai importante personalitati politice cercetate in dosarele evenimentelor din decembrie 1989.
Ceea ce domnul general a inteles si mi-a relatat este ca 'cineva doreste intradevar sa putrezesc in aceiasi celula cu Ion Iliescu'.
Aceasta este o stire pe care o confirmam si avand in vedere sursele din care va parvine, tratati-o drept o informatie serioasa".

Bucuresti, 13 februarie 2008
Aurel I. Rogojan

Amintim ca in urma ordinului direct al lui Ion Iliescu, generalul Iulian Vlad a fost incarcerat si, ulterior, judecat si condamnat, intr-o mascarada de proces. Pedeapsa celor trei capete de acuzare a insumat 25 de ani de inchisoare dintre care a efectuat patru ani, respectiv 1/3 din pedeapsa cea mai mare, dupa care a fost eliberat conditionat, potrivit art.60 alin(4) Cod penal.

Cioroianu, actionar la organul KazMunaiGaz, isi ascunde veniturile reale

Romania curat-murdara a lui Cioroianu
Pensia copilului ministrului de Externe va fi stabilita de instanta dupa ce vor fi aflate cu exactitate veniturile reale ale ministrului de Externe liberal. Aflarea sumei exacte a devenit obiectul unei investigatii judiciare, deoarece acesta si-a ascuns veniturile reale.

Ieri, Judecatoria sectorului 3 a amânat, pentru data de 12 martie, procesul în care fosta sotie a ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, cere majorarea pensiei alimentare a copilului pe care îl au cei doi, întrucât salariul demnitarului a crescut dupa preluarea functiei ministeriale. Ministerul Afacerilor de Externe, Parlamentul si Facultatea de Istorie sunt obligate sa transmita Judecatoriei sectorului 3 suma exacta a veniturilor pe care le încaseaza ministrul Adrian Cioroianu, informatii necesare pentru a se stabili pensia pe care trebuie s-o plateasca demnitarul fiului sau. Fosta nevasta, Luminita, s-a casatorit cu Cioroianu în 1993 si a divortat zece ani mai târziu, în 2003 (nota mea: motivele - violente repetate si preferinte de o natura ciudata). Adrian Cioroianu a fost ulterior ales senator de Timis, ceea ce i-a adus o marire a veniturilor iar ca ministru de Externe, suma s-a dublat, sustin surse ministeriale.

Declaratie In fals

Adrian Cioroianu si-a publicat declaratia de avere si cea de interese abia la 4 luni de la numirea în functia de ministru de externe, in pofida legii care prevede un termen de 15 zile pentru întocmirea formalitatilor legale. Declaratia de interese din 1 august 2007 reprezinta dovada falsului comis în mai 2005, arata Agentia reporteri.ro, care a demonstrat ca Adrian Cioroianu a omis cu intentie sa declare actiunile pe care le detinea la Dilema Veche înca din ianuarie 2004. În declaratia de interese, Adrian Cioroianu recunoaste ca detine actiuni la doua firme, si anume K7 Niv Media srl si respectiv Dilema Veche srl. Comparând declaratia din august 2007 cu cea precedenta, data de Cioroianu pe 6 mai 2005, rezulta ca in prima declaratie nu apareau actiunile de la Dilema Veche srl, ci doar cele detinute la K7 Niv Media srl.

Cioroianu a ascuns actiunile la Dilema

Agentia reporteri.ro a cerut Ministerului de Externe sa precizeze data la care ministrul Adrian Cioroianu a devenit actionar la Dilema Veche, iar MAE, prin purtatorul sau de cuvânt, a informat în mod oficial ca Adrian Cioroianu era actionar la Dilema Veche, patronata de Andrei Plesu si subventionata acum de Rompetrol - KazMunaiGaz, inca din ianuarie 2004. Deci in luna mai 2005, cand si-a întocmit declaratia de interese, Adrian Cioroianu a ascuns faptul ca mai are niste actiuni la o societate comerciala, neuitand în schimb sa treaca în declaratia de interese din mai 2005 organizatiile, societatile, comisiile si comitiile din care facea parte (de exemplu: GDS). O astfel de omisiune se incadreaza la „elemente constitutive ale infractiunii de fals în declaratii“. De altfel, în finalul declaratiei de avere si de interese, se precizeaza clar: „Prezenta declaratie constituie act public si raspund, potrivit legii penale, pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor mentionate“.



Interzis casatoriilor homosexuale

Frunda, ca intotdeauna, anti-Romania
Serban Nicolae (foto dreapta), Pro

O stire buna:
Senatul a votat, cu amendamente, propunerea de modificare a Codului Familiei prin care se precizeaza explicit ca familia are la baza "casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie". Modificarea Codului nu a fost agreata de Ministerul de Justitie deoarece acum se lucreaza la un nou Cod Civil care va include si dispozitiile din aceasta propunere legislativa. "Din 1953, de cand a intrat in vigoare Codul Familiei, nu ne-am prins nici unul ca, de fapt, expresis verbis, o casatorie se incheie intre un barbat si o femeie si acum veniti dumneavoastra sa va opuneti unei asemenea initiative", a ripostat senatorul PC Gavrila Vasilescu. Mai rezervat a fost presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda (UDMR). El a avertizat ca Romania s-ar putea confrunta cu un val de plangeri ale homosexualilor si lesbienelor la CEDO. O problema atat de serioasa ar trebui supusa mai intai dezbaterii publice, in care sa se pronunte societatea civila, sociologi, juristi sau specialisti in drepturile omului, a adaugat Frunda. (A.I., ZIUA)



Septimiu Roman, de la Radio, relateaza: Senatorii au fost de acord cu modificarea Codului Familiei, unde se va preciza de acum ca familia are la baza casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie. În prezent, documentul prevede doar ca familia are la baza casatoria liber consimtita intre soti, fara a preciza daca sotii trebuie sau nu sa fie de sexe diferite. Recent insa, "Human Rights Watch" a cerut guvernului roman sa permita casatoria intre homosexuali. Apelul grupului pentru apararea drepturilor omului facea referire la faptul ca legea europeana recunoaste si protejeaza din ce in ce mai mult diversitatea tipurilor de familii, amintindu-le in acelasi timp autoritatilor de la Bucuresti ca in UE nu se practica discriminarea pe baza orientarii sexuale.

Reporter: Septimiu Roman - În cursul dezbaterilor au fost prezentate puncte de vedere diferite in legatura cu oportunitatea adoptarii, in acest moment, a unui punct de vedere transant, dar discriminatoriu - dupa cum l-a numit senatorul György Frunda, referindu-se la categoria homosexualilor si a lesbienelor.György Frunda: Casatoriei intre persoane de acelasi sex eu personal ma opun. Cred totusi ca ar fi o decizie mult prea rapida, cu repercusiuni mult mai mari. În mod cert ne vom trezi cu procese mai multe la Curtea Europeana introduse de homosexuali sau de lesbiene, de aceea eu cred ca aceasta problema trebuie discutata mult mai profund.Reporter: Proiectul clarifica o situatie care decurge din prevederile Codului Familiei - a afirmat senatorul ªeban Nicolae.ªerban Nicolae: Chestiunile legate de uniunile de natura juridica, indiferent de denumirea pe care o vor avea, intre persoanele de acelasi sex urmeaza a fi reglementate, probabil, in proiectele pe care guvernul le are in vedere, dar in ceea ce priveste acest proiect nu contravine nici unei norme europene si nu e vorba de vreun conflict cu reglementari sau cutume europene.Reporter: Senatorul Gheorghe David a adus un argument in plus:Gheorghe David: Vineri, aflandu-ma in Congresul SUA, in Biroul congresmanului Cristopher Smith, mi s-a dat un listing cu ceea ce s-a discutat in Comisia Juridica in Senatul Romaniei cu privire la aceasta propunere legislativa, si erau incantati de faptul ca exista aceasta prevedere expresa in noua forma care s-a propus. (RADOR)


Nu stiu de ce dar toate, repet, TOATE, organele media din Romania au eludat apelul Asociatiei Familiilor in care se arata foarte clar sprijinul unor mari organizatii americane. Ca si in cazul opozitiei fata de legalizarea prostitutiei. daca nu venea personal la Bucuresti consilierul lui Rice, Lagon, sa aduca mesajul SUA, poate si asta ramanea "neobservat". Aceasta reflecta inca o data, in mod clar, nivelul de infiltrare al vectorilor antiromani in mass media "romanesti".

Wednesday, February 13, 2008

Dupa Patriarh si PIMEN ii scrie lui Adomnitei: NU VREM LICEU FĂRĂ DUMNEZEU!






Domnule Ministru,

Educaţia religioasă constituie un aspect important al misiunii Bisericii Ortodoxe în viaţa neamului românesc.
Reintroducerea religiei în şcoală a fost, mai întâi de toate, o reparaţie de ordin moral, o ieşire din umilirea impusă de regimul comunist tineretului unui popor profund religios. Situarea orei de religie în trunchiul comun al disciplinelor din învăţământul preuniversitar a dat naştere unor discuţii contradictorii. N-a fost deloc uşoară lupta Bisericii Ortodoxe Române, pentru a determina factorii de răspundere să accepte integrarea religiei în rândul celorlalte discipline predate în învăţământul primar, gimnazial şi liceal, iar acum oameni de rea încearcă din nou excluderea ei.
Prin predarea religiei în şcoală elevul – cetăţeanul de mâine al ţării – dobândeşte cunoştinţe şi deprinderi de comportare morală. Fără cunoştinţele religioase nu se pot înţelege, preţui şi păstra valorile culturii noastre, care au rădăcini religios-creştine. În mod concret este vorba despre valorile de patrimoniu create şi păstrate pe pământul Bucovinei şi pe întreg cuprinsul ţării noastre.
Pentru mai marii Uniunii Europene nu valorează nimic nici creştinismul, cu rădăcinile culturii sale europene, şi chiar nici Dumnezeu, al cărui nume au refuzat să-L înscrie în Constituţia Uniunii Europene, aşa cum au făcut-o cândva şi cei din Uniunea Sovietică.
Domnia Voastră, Domnule Ministru, exprimându-vă că religia e mai mult ca o poveste, ca un mit care se spune unui copil mic, jucaţi silit, ca să nu zicem inconştient, aşa cum vă cântă cei înhămaţi la carul globalizării, care are ca scop printre altele şi excluderea icoanei şi a religiei din şcoală.
Trebuie să se ştie că Biserica lui Hristos este şi Biserica neamului nostru românesc, neam care a supravieţuit tăvălugului sovietic ateu şi va supravieţui şi UE-ului apostat.
Dumnezeu ne-a încredinţat de dăinuirea credinţei noastre prin cuvintele Fiului Său, Domnul Iisus Hristos, care a spus: „nici porţile iadului nu vor birui Biserica Mea" (Matei 16,18).
Ne asociem şi Noi apelului transmis de Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „Nici un liceu fără Dumnezeu”, precum şi a solicitării adresate de Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Bartolomeu, Domniei Voastre, şi anexăm alăturat, adeziunile tuturor preoţilor participanţi la conferinţa preoţească din 14 februarie 2008, desfăşurată la Protopopiatul Suceava.
†PIMEN,
Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor


Domniei Sale,
Domnului Ministru Cristian Adomniţei,
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului - Bucureşti

Pentru mentinerea Religiei in Scoli a fost creată o petiţie care poate fi votată on line – pe net – la adresa: http://www.petitiononline.com/PRCDOLL/
Patriarhia Romana

În contextul dezbaterii publice a proiectelor Legii învăţământului preuniversitar, Legii învăţământului universitar şi Legii privind statutul personalului didactic, vă prezentăm punctul de vedere al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în legătură cu păstrarea disciplinei religiei în planurile cadru de învăţământ liceal, ca parte a trunchiului comun:



NU VREM LICEU FĂRĂ DUMNEZEU!

PREDAREA RELIGIEI ÎN SISTEMUL DE ÎNVĂŢĂMÂNT PUBLIC, UN ACT DE DREPTATE ŞI O NECESITATE PERMANENTĂ
Prezenţa disciplinei Religiei în sistemul de învăţământ public nu reprezintă o inovaţie sau un „model românesc”, ci un act de dreptate, bazat pe cultura românească europeană, şi o necesitate permanentă în procesul nobil de formare moral – socială a elevilor.
1. RELIGIA – PARTE INTEGRANTĂ A CULTURII EUROPENE
Integrarea ţării noastre în structurile europene nu poate reprezenta un motiv pentru excluderea Religiei din învăţământul public, sub pretextul armonizării legislaţiei româneşti cu normele comunitare. În primul rând, Religia constituie parte integrantă şi definitorie a culturii europene. Fără cunoştinţele oferite de acest domeniu, nu putem înţelege istoria şi cultura acestui continent şi nu putem preţui catedralele, mănăstirile, bisericile, operele de artă vizuală şi muzicală în marea lor majoritate inspirate de credinţa religioasă. Nu este drept să ştergi, în numele laicităţii, secole de istorie şi cultură inspirate de credinţa religioasă. Nu putem mutila sufletul Europei, ignorând capodoperele din arhitectură, pictură, sculptură, literatură sau muzică, pentru a susţine o pretinsă emancipare bazată pe vidul spiritual al secularizării. Nu putem înlocui niciodată valorile constante ale Religiei cu modele efemere ale umanismului autosuficient şi antireligios.
Aceasta explică de ce în marea majoritate a ţărilor europene, Religia se predă în cadrul sistemului de învăţământ public, având un rol recunoscut şi apreciat în societate, cu implicaţii profunde în dezvoltarea socio-culturală. În ţara noastră nu s-a promovat un „model românesc”, incompatibil cu legislaţia europeană. Potrivit Constituţiei României, art. 32 (7), „în şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege”, aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor Uniunii Europene. Învăţământul are un caracter confesional în Austria, Grecia, Italia, Polonia, Spania şi Germania, iar un specific general în Olanda, Suedia, Norvegia sau Danemarca. Potrivit Legii învăţământului 84/1995, art. 9 (2) şi actualului proiect de lege art. 10 (2), (3), elevii din România au dreptul să nu frecventeze orele de Religie, situaţie întâlnită şi în Italia, Cehia, Grecia sau Austria, dar Religia este propusă ca parte din curriculum. Astfel, legislaţia din România respectă normele europene şi promovează un sistem de învăţământ comparabil cu cel existent în majoritatea statelor Uniunii Europene.
2. CONTINUITATEA PREDĂRII RELIGIEI ÎN ŞCOLILE ROMÂNEŞTI
Uniunea Europeană încurajează prin principiul „unităţii în diversitate” păstrarea identităţii naţionale, a tradiţiilor locale şi a valorilor formate de-a lungul secolelor şi nu urmăreşte o nivelare artificială şi sterilă, o distrugere a specificului cultural din acest continent. Astfel, anul 2008 a fost proclamat, în cadrul instituţiilor europene, anul dialogului inter-cultural. În acest context, precizăm că, fără excepţie, cultul religios şi morala socială religioasă au marcat cultura tuturor popoarelor europene.
Contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la formarea şi la dezvoltarea tezaurului cultural naţional nu poate fi contestată sau considerată un „fals istoric”, ci a fost clar recunoscută prin Legea privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor art. 7 (2). Primele şcoli şi tipărituri, în România, au fost lucrarea Bisericii, iar operele artistice reprezentative şi momentele istorice cruciale pun în evidenţă rolul Bisericii în crearea, păstrarea şi transmiterea valorilor naţionale de ordin spiritual, moral şi cultural.
Nu trebuie să uităm că până la momentul adoptării Legii Instrucţiunii publice (25 noiembrie/7 decembrie 1864), învăţământul românesc s-a desfăşurat aproape exclusiv în cadrul Bisericii, iar în perioada Regulamentului organic, ierarhii Bisericii aveau şi atribuţii de efori ai şcolilor. Prin Legea Instrucţiunii publice din 1864, Religia deţinea un loc important, atât în cadrul învăţământului primar unde se preda Catehismul (art. 32), cât şi în cadrul învăţământului secundar, gimnazial şi liceal, unde se preda disciplina numită atunci „Religiunea" (art. 116), din franţuzescul Religion.
Reintroducerea Religiei, după anul 1990, în sistemul de învăţământ public la nivel primar, gimnazial şi liceal, de unde a fost îndepărtată de către regimul comunist ateu, în anul 1948, în mod forţat şi contrar tradiţiei româneşti, reprezintă, deci, un act de reparaţie morală şi nu o „noutate” sau o decizie pripită. Astfel după anul 1990 s-a redat unui popor eminamente religios dreptul de-a fi el însuşi prin modul de a-şi educa tineretul potrivit identităţii şi culturii sale fireşti şi constante.
3. NECESITATEA PREDĂRII RELIGIEI PENTRU BINELE
COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI LOCALE ŞI NAŢIONALE
Religia a avut, întotdeauna, în cadrul sistemului public de învăţământ, un rol important în procesul de formare a competenţelor şi atitudinilor moral – sociale. Aşa cum Geografia oferă cunoaşterea configuraţiei spaţiale a pământului, esenţială pentru cunoaşterea patriei şi planetei, iar Istoria oferă cunoaşterea succesiunii temporale a generaţiilor umane, Religia oferă perspectiva comuniunii eterne de iubire între Dumnezeu şi oameni, între Creator şi creaturi, între persoane şi popoare. Prin urmare, studiul Religiei, nu poate lipsi din curriculum sau din programul şcolii româneşti, tocmai pentru că studiul Religiei corespunde nevoii comunităţii româneşti locale şi naţionale de a-şi păstra bogăţia şi identitatea spirituală şi de a transmite valori permanente tinerei generaţii.
Însă, pentru că Biserica propune, nu impune, valori, Patriarhia Română respinge orice formă de presiune prin care elevii sunt obligaţi să urmeze orele de Religie sau să participe la slujbe şi manifestări religioase. Cu alte cuvinte, întrucât libertatea reprezintă un mare dar oferit de Dumnezeu omului, educaţia religioasă trebuie asumată în mod liber, respectându-se dorinţa părinţilor şi a copiilor. În acest sens, Biserica a respectat deciziile comunităţilor locale, în conformitate cu articolul 26. (3) din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care prevede că „părinţii au dreptul de prioritate în alegerea modului de educaţie acordată copiilor lor”.
Pe de altă parte, libertatea nu este simplă indiferenţă spirituală, ci capacitatea omului de a alege valori spirituale care îmbogăţesc viaţa persoanei şi a comunităţii umane. În acest sens, valorile oferite de educaţia religioasă sunt extrem de necesare, mai ales în această perioadă de secularizare a societăţii româneşti, întrucât ele reprezintă pentru tineri un reper spiritual esenţial şi un liant existenţial între toate cunoştinţele teoretice, dobândite prin studiul celorlalte discipline. Valorile cultivate şi virtuţile încurajate în cadrul orelor de Religie sunt necesare sănătăţii spirituale a persoanei şi a comunităţii. Religia îl învaţă pe copil şi pe tânăr iubirea faţă de Dumnezeu şi de oameni, credinţa, speranţa şi solidaritatea, dreptatea şi recunoştinţa faţă de părinţi şi faţă de binefăcători, dărnicia şi hărnicia, sfinţenia vieţii, valoarea eternă a fiinţei umane, adevărul prim şi ultim al existenţei, binele comun şi frumuseţea sufletului profund uman, cultivat şi îmbogăţit prin virtuţi.
Aşadar, predarea Religiei în şcoală are valenţe educaţionale deosebite, prin rolul ei formativ în viaţa tinerilor, reducând efectele negative ale crizei contemporane de identitate şi de orientare, propunând modele viabile de bunătate şi sfinţenie, şi oferind tinerilor repere în viaţa de familie şi în societate. Educaţia religioasă reprezintă un factor de stabilitate şi de comuniune în societatea românească, un izvor sfânt şi statornic de inspiraţie pentru a apăra şi promova identitatea spirituală şi demnitatea persoanei care trăieşte azi într-o lume din ce în ce mai pluralistă şi mai fragmentată din punct de vedere spiritual şi social. Religia fiind lumina vieţii în comuniune de iubire cu Dumnezeu şi cu oamenii, evidenţiază valoarea eternă a faptelor bune, săvârşite în timpul limitat al vieţii terestre, şi promovează comuniunea între generaţii prin valorile perene ale credinţei cultivate şi transmise.
Cercetările sociologice şi psiho-pedagogice recente demonstrează rolul pozitiv al educaţiei religioase în procesul de formare a personalităţii tinerilor şi, mai ales, necesitatea studierii acestei discipline şi la nivelul liceului, pentru formarea unor competenţe şi atitudini moral-sociale.
Anii grei ai dictaturii comuniste, cu ateismul ei umilitor impus în şcolile de stat, contrar voinţei unui popor religios, ne-au învăţat să nu mai dorim cultură fără credinţă, ştiinţă fără spiritualitate, materie fără spirit, cunoaştere fără comuniune, filosofie fără speranţă, şi îndeosebi, şcoală fără suflet, adică educaţie fără religie, mai ales la vârsta întrebărilor existenţiale şi a formării spirituale a tinerilor, înţelegând că „sufletul culturii este cultura sufletului”. Îndeosebi astăzi, într-o vreme a individualismului materialist agresiv şi a relativismului valorilor morale şi sociale, tinerii de liceu au mare nevoie de lumină pentru suflet, de modele sfinte şi de valori eterne, de iubire curată şi speranţă susţinută de rugăciunea Bisericii şi de faptele bune ale credinţei statornice. Aşadar, pentru că Biserica îi binecuvântează pe tineri, se îngrijeşte de mântuirea lor şi de viitorul societăţii româneşti, ea nu doreşte un liceu fără Dumnezeu, ci afirmă, cu tărie, că ora de Religie este necesară nu numai copiilor, ci şi tinerilor din liceu.
Considerat prioritate naţională, învăţământul românesc nu poate fi lipsit de componenta sa religios-morală, dorită şi apreciată atât de copii, cât şi de părinţi.

În acest sens, Biserica doreşte să conlucreze cu Statul în transmiterea valorilor spirituale şi în formarea moral-socială a copiilor şi tinerilor, militând fervent pentru păstrarea orei de Religie şi în liceu.


D A N I E L


Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

BIROUL DE PRESĂ ŞI COMUNICAŢII AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Tuesday, February 12, 2008

In Kosovo, albanezii ofera reduceri de independenta


Pentru cetatenii tarilor care recunosc independenta, 20% reducere. No comment!

Ce se intampla cu sarbii din Kosovo?
Un articol relevant din Gandul: "Enclavele sarbe din Kosovo, puscarii fara gratii". O corespondenta din Pristina de la Dragos Bota -


In dreapta, Parintele Miroslav, ultimul preot ortodox din Pristina, incercuit de sarma ghimpata si pazit de britanicii din trupele KFOR, in cimitirul singurei Biserici sarbe in care se mai slujea. Fotografia este facuta la ultima mea deplasare in Kosovo. Ma intreb ce-o mai face acum... Dumnezeu sa-l aiba in paza!

Apelul ierarhilor ardeleni pentru mentinerea orei de religie la liceu

Sinodul Mitropolitan, reluând apelul public al Mitropolitului Bartolomeu din 6 februarie 2008 adresat ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului pentru mentinerea religiei ca obiect de studiu obligatoriu in ciclul liceal, reaminteste tuturor factorilor politici si sociali responsabili ca Religia nu e proprietatea Statului, nici a Ministerului si nici a Bisericii ca institutie; ea este un dat fiintial al poporului român, pastrat de-a lungul a doua milenii, marturisit de tinerii martiri din Decembrie 1989 si nu poate constitui obiect de negociere si compromisuri.
In consecinta, ierarhii ardeleni cer ca ora de religie sa fie predata in intregul ciclu primar, gimnazial si liceal, adica in clasele I-XII, si adreseaza un apel catre Bisericile surori, catre opinia publica din România, catre parintii carora nu le este indiferenta soarta copiilor lor si a societatii de mâine si nu in ultimul rând catre elevi sa-si exprime sau reinnoiasca demersurile pentru pastrarea neatinsa a orei de religie in scoala. De asemenea, apelul se adreseaza si tuturor institutiilor statului ca sa-si asume responsabilitatea in rezolvarea acestei probleme de importanta vitala pentru existenta si destinele poporului român.


Subsemnez!

Foto: Cristina Nichitus

Noaptea "Romaniei literare" sau cum a ingropat Mihaies saptamanalul lui Manolescu

Dupa o campanie mizera cu iz de kominternism dusa in paginile Romaniei literare impotriva ZIUA si a anumitor jurnalisti ai ei de catre vicepresedintele ICR Mircea Mihaiesi orizontul revistei s-a limitat brusc. Dinu Patriciu a hotarat sa stopeze pomparea grupului de interese strans unit in jurul lui Nicolae Manolescu, sef Rl, la USR, profesor la Univ, ambasador UNESCO la Paris si multe altele. Decizia s-a luat chiar ieri, in ciuda anuntului dat astazi de responsabilii Trustului Adevarul Holding, din care face parte si compania Satiricon, sub egida careia se edita Romania literara.
Razvan Corneteanu, directorul general al Trustului Adevarul Holding a declarat azi ca, de fapt, contractul de management cu Romania literara s-ar fi incheiat inca din decembrie si nu a mai fost reinnoit. Cornateanu a mai precizat pentru Mediafax ca, in ceea ce priveste Satiricon, compania avea functia de "distribuitor unic" pentru Romania literara si ca propunerea de renuntare la contract a venit din partea Adevarul Holding, trustul fiind focusat pe dezvoltarea produselor la care este si actionar. "Investitiile in produsele noastre sunt cele mai importante. In acest moment, avem 12-15 produse noi pe care le vom dezvolta pe parcursul acestui an", a subliniat directorul general al Adevarul Holding.

Reaminim ca in urma cu numai doua zile situatia era, totusi, alta. Duminica, Satiricon anuntase intrarea in Clubul Roman de Presa cu tot cu... Romania literara. Asadar, motivul este cu totul altul: isteria subpamanteana a "invingatorului" Mihaiesi la adresa lui Rosca Stanescu si altor ziaristi ai ZIUA a dus la sistarea stipendierii cenaclului lui Manolescu. Atacul murdar la adresa unor ziaristi de prestigiu ai Romaniei este descalificant cu statutul de "intelectual" al angajatilor RL si tinuta pe care ar fi trebuit sa o aiba o revista culturala, a opinat finantatorul principal, conform surselor noastre.
Manolescu a declarat azi destul de sec ca exista negocieri cu alte companii pentru preluarea atributiilor de management, detinute, pana in decembrie, de catre trustul Adevarul Holding. Sa vedem ce milionar vor mai pacali intelectualii de-acum incolo. Poate seful lui Mihaies de la ICR, HR Patapievici, va face o propunere tovaraseasca: sa se mai reduca pensiile pentru a se umple, din banii nostri, buzunarele misunatorilor din jurul bugetului statului. Exista si precedentul. Pe vremuri, la ordinul personal al lui Ion Iliescu, Fundatia Culturala Romana a fost obligata sa finanteze revista lui Andrei Plesu, Dilema, pana cand ilustrul om al tuturor regimurilor s-a certat cu Augustin Buzura. Poate ramane si Plesu fara fonduri... Sau un alt slujbas de oligarh, care soarbe cat poate si de la Basescu si de la Vantu pentru ideiile lui in monolog...

Si imaginati-va dragi hoitari ca Rosca Stanescu se impaca in curand cu stiti voi cine... Ha, ha, ha!
PS: Intre timp am aflat ca Rl este si va fi in continuare sponsorizata de USR, unde Manolescu este presedinte (conflict de interese, ceva?) cat si de Ministerul Culturii, adica de noi. Foarte tare!

Monday, February 11, 2008

ZIUA lui Puric

Astazi este ziua lui Dan Puric. Intr-un spatiu public din ce in ce mai redus de ambitii totalitariste, cu o societate sufocata de impostori atrofiati sufleteste si agenti ideologici teleghidati, Dan Puric este ca o lumanare de Paste care straluceste, hat, de departe, in intunericul noptii. Parca am fi din nou in vremea comunismului, cand, venind in drum spre casa, de la Biserica, dupa ce ramaneai pentru un rastimp singur pe strada si te temeai ca ti se va stinge lumanarea, vedeai dintr-o data o noua flacaruie, tremuranda... Mai erau si altii, cativa, care duceau, cu greu, Lumina acasa. Nu multi, dar destui cat sa te faca sa spui, ca Parintele Ioanichie imbratisandu-l pe Parintele Iustin, la aproape 90 de ani: "Nu ne vom lasa!".



Alte resurse web despre Puricul lui Dumnezeu: http://www.danpuric.ro/

Conferinte audio: http://www.ortodoxmedia.com/autor/91/Dan-Puric

Interviu despre Eminescu si piesa "Si mai potoliti-l pe Eminescu!": http://www.geocities.com/nicu_capusneac2000/danpuric.html

Inregistrarea conferintei despre Iuda si Dumnezeu, aflata mai sus, este preluata de la http://www.ortodoxtv.ro/

Impotriva legalizarii prostitutiei



INVITATIE pentru PRESA


Ambasadorul Mark P. Lagon, Consilier al Secretarului de Stat pe probleme de trafic de fiinte umane, se afla intr-o vizita in Romania, in perioada 10-12 februarie 2008. Ambasadorul Lagon se va intalni cu diversi oficiali romani de rang inalt, cu reprezentanti ai diferitelor ONG-uri si cu lideri religiosi pentru a discuta problema traficului de persoane. Vor exista doua oportunitati de presa, dupa cum urmeaza:
1. Scurte declaratii de presa sustinute de Ambasadorul Lagon si Preasfintitul Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, marti, 12 februarie, la ora 10:30, la Resedinta Patriarhala. Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati Biroul de Presa al Patriarhiei Romane, Tel: 021-406-71-67
2. Conferinta de presa organizata de ONG-ul CARITAS. Conferinta va avea loc marti, 12 februarie, la ora 11:30, in sala Constantin Stere din cadrul Palatului Parlamentului (Intrarea din Calea 13 Septembrie) si se va axa pe chestiunea legalizarii prostitutiei. La finalul conferintei de presa Ambasadorul Lagon va fi disponibil pentru interviuri cu presa. Pentru informatii suplimentare si acreditare va rugam sa o contactati pe Daniela Soros, Asociatia Caritas Bucuresti, tel. 0721 370 300.

COMUNICAT DE PRESĂ

Marţi 12 februarie 2008. Asociaţia Caritas Bucureşti, împreună cu o puternică reţea de organizaţii non-guvernamentale, cu sprijinul Senatului României şi al Patriarhiei Române aduce în atenţia opiniei publice din România, într-o conferinţă de presă, consecinţele legalizării prostituţiei în România. La această conferinţă participă, ca invitat special, Excelenţa Sa Domnul Ambasador Mark Lagon, Directorul Direcţiei de Monitorizare şi Combatere a Traficului de Persoane din Departamentul de Stat al SUA, instituţie americană angajată în lupta mondială împotriva sclaviei moderne, în toate formele sale cunoscute – munca forţată, exploatarea sexuală, privarea de libertate şi obligarea îndeplinirii unor activităţi împotriva voinţei persoanei etc. – fenomen care afectează anual aproximativ 800.000 de femei, copii şi bărbaţi.

În Europa contemporană tendinţa este de a se renunţa la legalizarea industriei sexului din cauzaconsecinţelor negative, ca de exemplu deteriorarea valorilor morale ale societăţii, creşterea violenţei împotriva femeilor şi copiilor şi creşterea alarmantă a crimei organizate în ţările în care prostituţia este legalizată şi legitimată ca formă de sclavie modernă.
Asociaţia Caritas Bucureşti, împreună cu partenerii săi, naţionali şi internaţionali, a iniţiat un amplu program de informare şi conştientizare a opiniei publice, şi în special a grupurilor ţintă, încercând să atragă atenţia asupra fenomenului. Statisticile arată că rata mortalităţii femeilor implicate în prostituţie este de 40 de ori mai mare decât cea a populaţiei generale şi că aceste decese sunt aproape întotdeauna de tip violent, provocate de proxeneţi, traficanţi şi clienţi. Rata ridicată a mortalităţii, bolilor şi traumelor fizice şi psihice, demonstrează că guvernele trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a elimina prostituţia, care este o forma de violenţă împotriva femeii şi o crimă împotriva demnităţii umane.
Ţări precum Olanda şi Germania au crezut până mai ieri că legalizarea prostituţiei va rezolva probleme sociale dar şi scăderea numărului de persoane ce sunt traficate anual şi devin produsul acestei industrii. Că s-au înşelat o demonstrează acţiunile respectivelor state, de prevenire şi combatere a ambelor fenomene, inclusiv prin adoptarea unei legislaţii mai drastice care să nu mai pedepsească doar pe cei care vând dar şi pe cei care cumpără acest “serviciu”.
“În definitiv legalizarea prostituţiei măreşte numărul de persoane traficate în acest scop, transformă peştii în oneşti oameni de afaceri şi abandonează victimele unui sistem inuman de tratament din partea clienţilor” este de părere dr. Janice Raymond, director al organizaţiei Coaliţia împotriva Traficului de Femei (CATW), organizaţie internaţională care se luptă cu acest flagel în toată lumea.
Organizaţiile semnatare ale scrisorii deschise ce se va lansa astăzi sunt determinate să facă opinia publică din România, dar şi pe politicieni, factorii de decizie, legiuitorul român, să înţeleagă că acceptarea şi legalizarea prostituţiei în România nu este o soluţie viabilă, nici pentru problemele sociale, nici pentru considerentele medicale şi nicidecum pentru cele morale ale unei societăţi încă în tranziţie cum este cea românească.

Câteva date statistice

Conform datelor furnizate de către Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), în 2006, în România au fost traficate 2285 de persoane (1777 identificate de IGPR şi 508 identificate de IGPF). Din totalul victimelor, cel mai numeros segment este constituit de către femei cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani (43,85%) urmată de cea a femeilor cu vârsta mai mare de 25 de ani (18,60%), de bărbaţi cu vârsta peste 25 de ani (15,97%) şi cea a minorelor între 14-17 de ani (11,9%).
În anul 2006, din totalul victimelor identificate de către structurile specializate ale poliţiei, 63.5% dintre victimele identificate au fost traficate în scopul exploatării sexuale, 27,31% în scopul exploatării prin muncă, 8,01% pentru cerşetorie, iar 1,18% au fost exploatate prin alte forme.
În anul 2007, conform datelor furnizate de DIICOT, pana la data de 30 iunie, un total de 1 549 de persoane au fost traficate dintre care 170 în interiorul României şi 1 379 în exteriorul ţării.
Raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii privind situaţia traficului de persoane în anul 2007 estima că, la nivel mondial, sunt traficate anual aproximativ 600 000 – 800 000 de persoane, în aproximativ 80% din cazuri fiind vorba de femei şi fete.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa estima că, în anul 2002, au fost traficate aproximativ 200.000 de femei de către reţelele balcanice de traficanţi. Conform estimărilor Europol pentru anul 2004, mai mult de 700.000 de persoane au fost traficate anual în lume în scopul exploatării sexuale şi exploatării prin muncă.
Estimările Organizaţiei Internaţionale a Muncii cu privire la munca forţată raportau că circa 2 500 000 de persoane sunt traficate anual, la nivel mondial.

Scurtă biografie a invitatului special – Excelenţa Sa Ambasadorul Mark P. Lagon

Dr. Mark P. Lagon a fost nominalizat de Preşedintele Bush în februarie 2007 şi a depus jurământul în mai 2007 pentru funcţia de Ambasador şi Director al Biroului de Monitorizare şi Combatere a Traficului de Persoane şi Senior Advisor al Secretarului de Stat Condolleza Rice pe această problemă.
Din 2004 până în 2007 dr. Lagon a deţinut funcţia de asistent în cadrul Departamentului de Stat pentru Organizaţia Afacerilor Internaţionale.
Anterior, dr. Lagon a fost membru al personalului pentru Politici Sociale din cadrul Departamentului de Stat, calitate în care s-a ocupat de Naţiunile Unite, de organizaţii internaţionale, democraţie şi drepturile omului precum şi de relaţii diplomatice (2002-2004).
Printre poziţiile anterioare ocupate în cadrul administrării afacerilor internaţionale amintim: Consiliul Relaţiilor Internaţionale, Partener pentru Relaţii Internaţionale în Proiectul New American Century, specializat pe problema Chinei (1998-1999); director de personal pentru Comitetul republican de Politici Sociale (1997-1998) şi senior analist (1995-1998).
Dr. Lagon şi-a obţinut doctoratul la Universitatea Georgetown şi un masterat magna cum laude la Universitatea Harvard.

Pentru informaţii suplimentare:
Gabriela Chiroiu,
Project manager Caritas Bucureşti
Tel:/fax: 021 233 21 34
Mobil: 0724 50 43 52
gabrielachiroiu@caritasbucuresti.org
http://www.challenge.anti-trafficking.info/t_blank
Gasiti aici un studiu al Congessional Research Service despre traficul de fiinte umane:
Conferinta VIDEO: Fata nevazuta a prostitutiei legalizate

KazMunaiGaz a intrat in CRP cu Plesu cu tot


Poate cea mai importanta stire legata de Adunarea Generala a Clubului Roman de Presa (CRP) de ieri (cand s-a schimbat, provizoriu, conducerea - vezi http://calincosmaciuc.wordpress.com/2008/02/10/indira-for-president/) este ca s-a hotarat si includerea in CRP a societatilor Satiricon si Media Promovalores. Satiricon editeaza publicatiile Dilema Veche, Dilemateca si Romania Literara si este parte a Grupului Rompetrol-KazMunaiGaz. Cu alte cuvinte, pentru cine nu stia, distinstii Andrei Plesu si Nicolae Manolescu sunt angajatii oligarhului Dinu Patriciu beneficiind direct de petro-rublele de la Kremlin virate prin Kazakhstan. Si nu numai ei sunt pe statul de plata bifat la Moscova. De cand Adevarul editeaza si Foreign Policy Romania, si urmatorii membri ai Consiliului Editorial FPR sunt slujbasii lui Patriciu (unul dintre ei, vip de stat): Adrian Severin, Magdalena Boiangiu, Petre Roman, Ovidiu Nahoi, Mihai Razvan Ungureanu, Vasile Puscas si, cu voia dvs, ultimul pe lista, Andrei Plesu.

Cine o sa se oboseasca sa ia primul numar al FP la rasfoit o sa gaseasca acolo niste laude gratuite si siropoase din partea "viperinului de stat" la adresa "importantei tranzactii" care a lasat Romania fara Rompetrol si "ponderea extraordinara a acestor succese pentru imaginea noastra pe plan extern".

Care este pozitia sefului "analistilor" si "intelectualilor" aflati in solda KazMunai Gaz privind politica externa a Romaniei si sustinerea proiectului european Nabucco vs cel rusesc South Stream o puteti afla din ziarul Business Standard de azi: http://www.standard.ro/articol_29354/patriciu__south_stream__mai_realist_decat_nabucco.html

Patriciu: South Stream, mai realist decat Nabucco.

Punct si de la capat.

Cititi si:


AUDIATUR ET ALTERA PARS,

comenteaza un cititor interviul luat amabasadorului Iranului in Romania, Hamid Reza Arshadi, care spune: "Exista o distanta considerabila intre Iran si Marea Neagra. Toate motivele de ingrijorare sunt insa ale Rusiei. Noi nu dorim sa avem vreun amestec in situatia politica interna a vreunei tari. Anumite voci sustin insa ca instalarea acestui scut anti-racheta in Europa de Est reprezinta o reactie la amenintarile Iranului sau ale Coreei de Nord. Dar pentru orice analist politic real acest lucru este foarte amuzant. Pentru ca nu exista nici un motiv ca vreuna din tarile acuzate sa atace un stat din aceasta zona a Europei. Multe state ale lumii se impotrivesc acestui sistem de monopolaritate si, de aceea, probabil ca Rusia nu vrea ca cel mai important concurent al ei, Statele Unite, sa se apropie atat de mult de granitele sale. Este un alt exemplu de conflict care poate aparea intre marile puteri. Ramane la latitudinea autoritatilor romane sa hotarasca, in functie de interese, cum sa actioneze si sa colaboreze cu partile implicate."
Mai mult, aici: http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-02-11&id=232961 - "N-avem nici un motiv sa atacam Europa de Est".

Sunday, February 10, 2008

Se impaca Rosca cu Basescu? Posibil.

Acum, ca ZIUA scrie ca-nainte, se zvoneste ca Sorin Rosca Stanescu, capitan de barca cu motor la Snagov, este pe punctul de a se impaca rapid cu fostul sau prieten la toarta, comandantul de cursa lunga Traian Basescu. Recenta sa prezenta la Realitatea TV, unde s-a situat de partea lui Basescu, confirma aceste zvonuri.

De altfel, Nelu Grosan a previzionat aceasta posibilitate intr-o Balada dedicata sefului navigatiei romanesti de ziua lui.


TRAIAN (file de poveste)
Ioan GROSAN
-- - fragment -

Daca treci de "Golden Blitz",
de departe vezi albind
Si-auzi mandra glasuire a sirenelor
de-argint
Acolo, langa Palat, totul este ca-n nameti
Flori albastre, "Panasonic",
stau ascunse in boscheti
Pare ca si trunchii vecinici
poarta microfon sub coaja
Ce asculta printre ramuri
cu a lor vrajita raza
La bazinul care-n tremur
somnoros si lin se bate
Vezi o masa mare-ntinsa
cu faclii prealuminate
Caci din patru parti a tarii oaspeti
multi si plini de chef
Au venit ca sa serbeze ziua
strasnicului sef.
Stolojan, cu manecute,
sade-n perine cochete
Si cu crengi il apar' Boc si de Musca
si de-anchete
Acum iata ca din parc si Traian,
alesul, iese
Care tine-n a lui mana mana
gingasei metrese
Ii fosnea uscat pe pulpe
poala scurt-a albei mini
Fata-i rosie ca para,
de noroc i-s umezi sanii
Pan' la umeri mai c-ajunge
al ei par de aur moale
Care-i cade peste tample,
peste conturile goale
Astfel vine mladioasa,
mai frumoasa ca Selena
Cine sa n-o recunoasca?
Este ea, Udrea Elena!
Si se-aseaza toti la masa,
cum li-i rangu', cum li-i neamu'
Lin vioarele rasuna,
caci apare Tismaneanu.
Dar ce zgomot se aude?
Bazait ca de albine?
Toti se uita cu-nteles,
fiindca stiu de unde vine:
Sunt dubite dela "Ana"
incarcate ochi cu saci
Ca sa coaca George Copos
si placinte si colaci.
Iata vine-alaiu-ntreg: Vacaroiu-i vornicel
Ii sar sepepisti-nainte cu pistoale de otel
In vesmant de catifele,
Daniel, cu glasu-i franc,
Somnoros pe nas, ca-i popa,
glasuieste-ncet un banc.
O teleaga incarcata
cu de toate podul scutur'
Tuns, ras si frezat ca lumea
sade-n ea un Gheorghe, flutur.
Alesi multi, de multe neamuri,
vin in urma lui in lant,
Toti cu datorii la banca,
toti sagalnici si berbanti
Tantarenii, liicenii, ungureni, pana si Gusa
Iar Traian, cu decoratii, i-astepta in prag, la usa.
Si la masa-mparateasca
sade Victor Roncea, sprinten,
Cu doua dosare-n geanta si cu unul jos, sub pinten
El sopteste si se-apleaca
sa se-ncheie la sireturi:
"Haide, Nasule, ospatul sa-l pornim
si noi alaturi!"
P.S. - Dincolo de aceasta sarja amicala, ii urez Scorpionului Traian Basescu, cu ocazia zilei sale de nastere, un sincer
"La multi ani cu sanatate!"

Kalasnikov - Ivanov


Daca Sarkozy are placeri la bratari (vezi foto mai jos), prim-vicepremierul Rusiei, general-locotenent in informatii Serghei Ivanov, are alte preferinte: un ac de cravata cu un Kalasnikov de aur, dupa cum a observat colega mea, AML. Foto: NATO.

4,3,2,1,0 - No BAFTA pentru Mungiu

RADIO ROMANIA ACTUALITATI (10 februarie, ora 13:13) - Radiojurnal: "Celebritati din industria filmului s-au intalnit astazi la Londra pentru a participa la ceremonia decernarii premiilor Academiei Britanice de Film. Care sunt favoritii premiilor BAFTA de anul acesta, aflam de la corespondentul nostru in Anglia, Cristina Tiberian.Reporter: Filmul "Atonement"(Ispasire) este cap de lista in aceasta seara la premiile Academiei Britanice de Film, reusind sa obtina nu mai putin de 14 nominalizari, inclusiv cele pentru cel mai bun actor, James McAvoy, si cea mai buna actrita, Keira Knightley. Filmul"No Country for Old Men" (Nu exista tara pentru batrani), a strans noua nominalizari, iar productia despre viata artistei Edith Piaf, "La vie en rose", a primit sapte. Premiile BAFTA decernate in aceasta seara ar putea fi singura ceremonie a industriei filmului de anul acesta, avand in vedere anularea premiilor Golden Globe si incertitudinea care pluteste asupra Galei Premiilor Oscar, din cauza grevei scenaristilor de la Hollywood. Ca atare, BAFTA se bucura de prezenta a numeroase celebritati, inclusiv Kevin Spacey, Cuba Gooding Jr., Jeff Goldblum, Daniel Day Lewis sau Julie Christie".(Rador)
Filmul lui Mungiu nu a fost absolut deloc bagat in seama de Academia Britanica de Film...

Detalii la:

Mungiu a primit ce merita


432, unu... Zero!
de Adrian Halpert

La Multi Ani, Parinte!

Unul dintre cei mai mari marturisitori ai Ortodoxiei, Parintele Iustin Parvu, duhovnicul Manastirii Petru Voda din Neamt, a implinit, azi, 90 de ani, sute de credinciosi asteptand la usa chiliei sale pentru a-l felicita, transmite corespondentul Rompres, Gabriel Apetrii. Slujba a fost marcata de un moment special dedicat parintelui Iustin si s-a incheiat cu o cantare de "La multi ani!". Parintele Iustin a fost inchis aproape 17 ani in timpul regimului comunist, in temnita regasindu-se cu prietenul si fratele sau intru credinta, parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa. Acesta din urma, trecut la cele vesnice in 2006, a fost inmormantat, conform testamentului, la Manastirea Petru Voda, in ciuda unei opozitii ierarhice nefiresti consemnata ca atare pentru o viitoare carte a biruintelor Ortodoxiei romanesti in fata nevolnicilor pripasiti pe langa Biserica.
Parintele Iustin Parvu s-a nascut pe 10 februarie 1918 in localitatea Petru Voda, din comuna Poiana Teiului, judetul Neamt, al cincilea si mezinul unei familii cu patru copii. In 1939 s-a inscris la Seminarul Teologic de la Manastirea Cernica. Intre anii 1942 si 1944 merge ca preot misionar pe frontul de est, pana la Odesa. In 1948 este arestat pe motive politice si condamnat la 12 ani de inchisoare si trece prin inchisorile de la Suceava, Vacaresti, Jilava si Aiud. In 1960 este condamnat la inca 4 ani de inchisoare pentru ca nu s-a lepadat de credinta. In 1964 este eliberat si se angajeaza ca muncitor forestier. Intre anii 1966 si 1975 devine preot monah la Manastirea Secu, iar pana in 1990 se afla la Manastirea Bistrita. n 1991 intemeiaza Manastirea de la Petru Voda, unde a fost staret pana in 2005, insa a ramas principalul duhovnic. In 2000 a ridicat un schit pentru maici langa Manastirea Petru Voda, o casa de educatie pentru copii si un azil de batrani. In 2003 a infiintat publicatia lunara de invatatura si atitudine ortodoxa intitulata "Glasul Monahilor".

Resurse:

Film: "Vai, ce de ingeri aici!"
Video: Intalnire intre Parintele Ioanichie si Parintele Iustin: "NU NE LASAM!"

Mari organizatii civice din America saluta modificarea Codului Familiei in Romania

Comunicat de Presa

Bucuresti, 10 februarie 2008 - Importante organizatii pro-familie din SUA si Canada au remis, zilele precedente, scrisori Presedintelui Senatului Romaniei si sefilor grupurilor parlamentare, exprimandu-si sustinerea pentru modificarile aduse Codului Familiei de catre Comisia Juridica a Senatului si incurajand senatorii sa aprobe, prin votul in plen, aceste modificari.

Organizatii precum Focus on the Family, American Family Association, Family Reseach Council si Alliance Defense Fund au raspuns, astfel, apelului adresat de Alianta Familiilor din Romania, venind in sprijinul initiativei unui grup de 27 de senatori (PRM, PSD, PD si un independent). Acestia au votat, in unanimitate, saptamana trecuta, modificarea Codului Familiei in sensul definirii casatoriei ca uniunea intre un barbat si o femeie, punand capat formularii ambigue din actuala varianta a legii si excluzand orice interpretare care ar lasa loc unor "casatorii" intre persoane de acelasi sex.

Cu peste 30 de ani de experienta in domeniul sprijinirii casatoriei si familiei naturale, organizatia Focus on the Family apreciaza, in scrisoarea adresata presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, ca familia traditionala serveste cel mai bine si in primul rand interesul copilului si pentru aceea trebuie ocrotita clar prin lege. "Prin definirea casatoriei ca uniunea intre un barbat si o femeie, aceasta va fi protejata impotriva acelora care pun dorintele adultului deasupra nevoilor copilului. Casatoria nu este un vehicul legal creat cu scopul egalitatii, ci o institutie care are la baza sa copilul", se arata in scrisoarea semnata de Tom Minnery, vicepresedinte al Focus on the Family.

"Avand in vedere binele social pe care casatoria traditionala il aduce intregii societati, este in interesul statului sa defineasca, legal, casatoria ca uniunea intre un barbat si o femeie. Va incurajam cu tarie sa protejati casatoria traditionala de orice incercare radicala de a o redefini", se mai precizeaza in mesajul adresat, de organizatiile americane, Senatului Romaniei.

"Consiliul Director al Aliantei Familiilor din Romania", precizeaza Petre Costea, membru al Consiliului, "apreciaza solidaritatea comunitatii internationale cu Romania. Aceasta dovedeste consensul international privind protejarea casatorie si a familiei."

La randul sau, Bogdan Mateciuc, Director Executiv al AFR afirma ca propusele modificari sunt in perfect acord cu Constitutia si cu reglementarile europene. "Multumim celor care au raspuns apelului nostru. Initiativa de modificare a Codului Familiei nu reprezinta o incalcare sau restrangere a drepturilor fundamentale ale nimanui. Dreptul la casatorii unisex sau parteneriate civile nu este reglementat prin niciun tratat sau conventie internationala la care România este parte, iar prevederile legislative europene lasa la latitudinea statelor membre reglementarea acestui drept. In acest sens mentionam exemplul Letoniei, care a modificat Constitutia pentru a defini casatoria ca fiind uniunea dintre un barbat si o femeie, fara ca acest fapt sa genereze sanctiuni din partea Uniunii Europene."

Bogdan Mateciuc mai considera aceasta modificare a Codului Familiei drept un semnal ca parlamentarii romani doresc sa isi respecte angajamentul de a proteja interesele cetatenilor. "Suntem increzatori ca senatorii si apoi deputatii vor aproba aceasta binevenita modificare la votul in plen si ii indemnam sa o faca fara rezerve, in interesul intregii natiuni romane", se arata optimist directorul AFR.

Focus on the Family a facut public sprijinul fata de familia romaneasca si prin reteaua sa de emisini radio, care ajung zilnic in casele a peste 220 de milioane de cetateni din intreaga lume, iar reteaua canadiana LifeSiteNews, cu sute de mii de abonati, a difuzat o informare si o chemare la actiune in sprijinul familiei traditionale din Romania. De asemenea, si-au mai exprimat sustinerea si grupari ale romanilor din Statele Unite ale Americii, precum Romanian-American Society of Oregon.

Alianta Familiilor din Romania este o organizatie non-guvernamentala constituita cu scopul de a proteja si promova interesele familiei naturale in Romania. In 2007, AFR a inceput o campanie in vederea modificarii Constitutiei Romaniei pentru ocrotirea familiei, campanie in care a obtinut adeziunile a peste 650.000 de cetateni romani si majoritatii cultelor religioase din Romania.

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati Consiliul Director al Aliantei Familiilor din Romania la tel. 0724.293.192, fax 0318.153.082, http://www.protejarea-familiei.com/ sau email contact@protejarea-familiei.com.

Biroul de presa si Comunicare al Aliantei Familiilor din Romania