Pages

Saturday, June 13, 2009

INVAZIA CAPUSELOR Pentru ca au patruns si in manastiri, specialistii au numit acarienii-mamut "capusele ortodoxiei". Antidot: Laboratorul Konig Peter

TVR 2: Înmultire excesiva a capuselor, mai ales in Transilvania si Moldova. Mai multi sibieni si bacauani intepati de capuse-gigant au ajuns la spital in ultimele saptamani
TVR 2 (12 iunie, ora 22:28) - Realizator Paul Chiril: 14 persoane din Sibiu si de la granita dintre Bacau si Harghita au ajuns la spital in ultimele saptamani dupa ce au fost intepate de capuse. Medicii atrag atentia ca aceste insecte pot transmite multe boli, cum ar fi borelioza, boala Lyme, febra patata a muntilor stancosi, febra de Colorado si mai grav, unele de origine necunoscuta, care pot provoca smintirea si chiar moartea sufleteasca. Autoritatile incearca sa musamalizeze atacul capuselor insa presa independenta a declansat cercetari preliminare si apoi aprofundate si a stabilit ca suspectele principale sunt doua transmitatoare: aceleasi, impinse pe la spate de capusa-mama, care primeste regulat transfuzii de sange neromanesc, tocmai de la Roma. Din pacate, tocmai doctorii specializati care trebuiau sa fie in permanenta alerta au intrat in adormire, transmite reporterul nostru, o fost asistenta.
Reporter Andreea Mandoi: Una din bolile transmise de capuse este asa-numita encefalita de capusa care poate duce la sminteala de tip sectar. Simptomele ei apar abia dupa doua-trei luni de la infectare dar, de cele mai multe ori - daca nu sunt starpite din fasa prin mijloacele traditionale lasate de Dumnezeu -, sunt fatale. Multi oameni nu-si dau seama ca au fost intepati de o capusa, deoarece semnele lasate seamana cu ale puricilor, de unde si confuzia majora care naste, conform psihanalistilor capusei, intrebarea intarziata: a fi sau a nu fi puric?! De cele mai multe ori puricii au tentatia diavoleasca sa-si depaseasca conditia evoluand intr-o forma noua, mutanta, gen capusele-X, apreciaza specialistii. Aceasta provoaca cele mai multe victime in randul saracilor, mai ales a saracilor in duh.
Realizator: Andreea, nu vreau sa speriem telespectatorii, dar care sunt simptomele intepaturilor?
Reporter: Mai intai oamenii sunt aproape tranchilizati, ca si drogati. Apoi insa, simptomele sunt asemanatoare gripei porcine, dar cu febra mult mai mare, care poate dura toata viata. Problema este ca in timp ce sug sangele romanilor aceste capuse lasa in schimb un virus, recent descoperit de catre Laboratoarele nemtesti Konig Peter. Practic, dupa cateva zile, infectia afecteaza sistemul nervos central, apoi centrul gandirii, iar pacientul se plange de dureri mari de cap, greturi si varsaturi si incepe sa confunde realitatea cu imaginarul, strada cu scena, viata cu teatrul. Chiar si oameni inteligenti, cand sunt afectati, se comporta - sa ma scuze telespectatorii - ca niste prosti. Iata ce ne-a declarat un expert, care a studiat problematica inclusiv in lucrari din antichitate, in special ale discipolilor crestini ai lui Hipocrate, chiar in greaca veche, Florinel Albu, venit tocmai de la Edinet:
- Este o evidenta deja: transmit o boala infectioasa care afecteaza articulatiile si, in cazurile capuselor-mamut, inclusiv circulatia sangelui, prin agentii patogeni inoculati. Omul devine anchilozat mintal pentru ca sangele se duce la creier si persoanele afectate raman ca si handicapate. Capusele se localizeaza pe tegument si raman fixate acolo de obicei. Singura sansa este sa le descoperi la timp, dupa care trebuie scoase cu grija si abia apoi zdrobite. Este foarte important sa fie calcate chiar pe cap, pentru ca altfel au posibilitatea regenerarii cu sange de la capusa-mama, venita, se pare dintr-un club de la Roma, unde, pe deasupra, se mai intra si cu cip implantat.
Reporter Andreea Mandoi: Cele mai expuse muscaturilor de capusa sunt persoanele care nu petrec mult timp in aer liber, curat si, paradoxal, conform studiilor presei independente, persoanele credincioase. Fiind miloase acestea cred ca poate si un astfel de parazit prost are un rost. Fenomenul patogen al naivitatii duse la extrem a facut expertii romani sa numeasca acesti acarieni giganti "capusele Ortodoxiei". Iata ce ne-a declarat o maicuta de la granita Bacaului cu Harghita:
- Am gasit doua capuse pe mine dupa o iesire la iarba verde cand ne-au urmarit cu Jeepul niste domni: unul burtos, care m-a-ntrebat unde facem gratarul si daca avem frigarui sau carnaciori ca se grabeste, si altul mai tiganos, care zicea ca se pricepe la floricele, de cand statea pe sub taraba maica-sii de pe peronul garii din Bacau. Asa m-am trezit ca am descoperit una pe picior si inca una in zona dorsala. Eu i-am trimis pe burtodocsii si burienosii aia in toate... punctele cardinale, Doamne, iarta-ma! Dar era prea tarziu. Fusesem muscata! Parintele nu m-a crezut...
Realizator: La unitatile de urgenta ale spitalelor din Sibiu si Bacau au ajuns in ultima luna 14 pacienti cu intepaturi de capusa, in multe cazuri adevarate muscaturi de capusa. Medicii le recomanda sibienilor si bacauanilor sa evite revistele fara rost in care se ascund parazitii, zonele impadurite si cele unde pasuneaza animalele, institutiile civile sau militare unde misuna sobolanii, sa aeriseasca chiliile, in cazul calugarilor, precum si sa poarte, atunci cand ies la gratar sau in aer liber, haine adecvate de culoare deschisa. Pentru ca in cazul monahilor acest lucru le este imposibil, am intrebat o maicuta care stralucea de curatenie, chiar daca era deja noapte, care e solutia:
- Din experienta mea in astfel de cazuri se recomanda o tabara de munca pe timp de vara, cum ar fi la Rapa Robilor, pentru Manastirea de la Aiud, unde calugarii sa tina la distanta cat mai mare fandositii cu mreje, indiferent de pantomima lor. Conform semnelor aparute intr-o conferinta a domnului Dangheorghe Ion, astia-s purtatorii!...
Realizator: Surse bine informate de la Spitalul Militar Central din Bucuresti ne-au transmis ca au primit, recent, o vizita secreta a unei importante fete bisericesti, care a mai fost internata de doua ori pentru diverse afectiuni cronice. Se pare ca pentru una dintre acestea este tratata si la un hospice plin de voluntari. In cazul nostru insa, conform cadrelor medicale citate, prea-misteriosul pacient se plangea ca a ramas fara... seva, tot din cauza unor astfel de capuse, poate aceleasi. Pentru a se lamuri, prea-nefericitul afectat a intreprins ieri o vizita la spitalul AKH din Viena, pentru a masura muscaturile cu echerul si compasul. Andreea...
Reporter: Capusele s-au inmultit excesiv in ultima perioada mai ales in zona Transilvaniei. Totul ar fi pornit de la un focar din Timisoara, apoi Oradea, Sibiu, Bucuresti si, de acolo, s-a transmis in Moldova. Deja 13-14 judete au fost avertizate in acest sens. Cu toate acestea, in farmaciile din Romania nu se gaseste inca un vaccin anticapusa. Laboratoarele nemtesti Konig Peter considera ca antidotul principal este starea de alerta si operatiunea de descapusare. Calugarii de la mormantul lui Stefan, incotro se pare ca se indreapta valul de borelioza, afirma ca sunt pregatiti sa faca fata atacului - pe care il considera de-a dreptul "sinucigas" - si ne indeamna la rugaciune sporita si trezvie in fata "capuselor Ortodoxiei".
Realizator: Nu in ultimul rand, exista si mijloace stiintifice de starpire a lor. Asa cum pentru puricficare s-a inventat "Frontline" si pentru capusele de toate formele si marimile exista instrumente de deparazitare. Ziarul ZIUA din Bucuresti a venit cu ideea de a le oferi gratuit cu singura conditie de a se citi o data pe saptamana suplimentul "Dosare Ultrasecrete"./ RADOR

MESAJUL PARINTELUI STANILOAE catre Piata Universitatii dupa Sfintele Paste din 1990: "Să nu ne lasăm speriaţi de nimic. Noi să nu ne micşorăm slava!"

Mesajul Părintelui Dumitru Stăniloae către Piaţa Universităţii:

Iubiţi tineri ai României, Hristos a înviat!

Vă trimit acest salut în scris, deoarece neputinţa bătrâneţii nu-mi permite să viu direct în faţa voastră. Domnul cel înviat să fie cu voi, să vă susţină în viaţa cea nouă şi plină de veşnică nădejde pe care ne-a câştigat-o cu dragostea care a mers până la moarte.

Vă rog să fiţi tari şi uniţi în credinţa în El.

Precum ne iubeşte El să-L iubim şi noi pe el şi să ne iubim unii pe alţii. Aşa va birui poporul nostru greutăţile prin care trece, aşa ne vom păstra ca un popor puternic şi ne vom impune lumii întregi. Aşa ne vom păstra unitatea şi identitatea noastră spirituală ca neam românesc care avem ceva de dat lumii.

Domnul Hristos să fie cu voi, cu toţi şi cu neamul nostru acum şi în vecii vecilor, căci vor veni neamurile la judecată şi fiecare va aduce avantaj că nu s-a lăsat intimidat de nicio ameninţare, că nu a crezut şi nu a iubit decât Poporul Român.

Închei rugându-vă din adâncul inimii să ne păstrăm uniţi, să slujim Adevărul, să nu ne lasăm speriaţi de nimic şi să dăm ţării pilda revoluţiei adevărate. Noi să nu ne micşorăm slava! (Bucureşti, 15 mai 1990)

În aceea noapte s-a cântat la lumina lumânărilor „Hristos a Înviat” şi s-au făcut rugăciuni, Piaţa Universităţii devenind o biserică uriaşă împodobită cu icoana Mântuitorului şi a Maicii Domnului cu Pruncul, sus pe umerii Universităţii sub cupola înstelată a cerului de vară, iar balconul a devenit precum un amvon cosmic. Atunci s-a născut mai mult ca niciodată dorinţa în inima noastră ca acolo să se ridice o biserică de lemn, o săgeată de turlă din Maramures. A fost şi părintele Constatin Galeriu în Piaţă să pecetluiască hotărârea mulţimilor aducând binecuvântarea. „Sa se ridice biserica” a fost zguduitoarea hotărâre a zecilor de mii de participanţi din acea noapte de veghe. Ce s-a întâmplat după aceasta este bine ştiut. Artizanii provocărilor şi manipulărilor au reuşit să deturneze scopul nobil al acestui miting, sfârşind în barbarie şi violenţe care au făcut înconjurul lumii. (Silviu DESPA)

REMEMBER 13-15 IUNIE 1990. Realitatea TV si Radio Romania Actualitati despre manifestarile de azi. PLUS: Un sfat (acelasi) pentru MAI, SRI si SIE


RRA: 19 ani de la evenimentele din iunie
RADIO ROMANIA ACTUALITATI (13 iunie, ora 7:00)
- Astazi se implinesc 19 ani de la mineriada din iunie 1990. În Piata Universitatii din Capitala sunt organizate o serie de ceremonii de comemorare. În 13-15 iunie 1990, fortele de ordine, sustinute de mineri, interveneau in forta impotriva protestatarilor din Piata Universitatii si a populatiei civile, care contestau noua conducere a tarii.
Reporter, Ciprian Sasu: În dimineata zilei de 13 iunie 1990, pe la orele 3:00-4:00, fortele de ordine distrugeau primele corturi ale tinerilor aflati in Piata Universitatii si care protestau de ceva vreme impotriva regimului Iliescu. Au fost operate si primele arestari. Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntari violente intre manifestanti si fortele de politie. Au fost incendiate autobuzele politiei, sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne si SRI. În seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri plecau din Petrosani spre Bucuresti, chemati, se pare, de conducerea de atunci. Avea sa fie inceputul mineriadei propriu-zise. Ajunsi in Gara de Nord in dimineata zilei de 14 iunie, minerii condusi de Miron Cozma au fost orientati spre punctele nevralgice ale Capitalei. Au ajuns si in Piata Universitatii, unde au patruns in sediile mai multor facultati din zona. Numerosi profesori si studenti au fost batuti. Nu a scapat nici liderul studentilor, Mari
an Munteanu, batut si aruncat apoi in fantana de la Universitate. De asemenea, sediile partidelor au fost devastate. În 15 iunie, la orele pranzului, minerii au fost urcati in autobuze si transportati la complexul expozitional Romexpo, unde seful statului, presedintele ales recent Ion Iliescu, le-a multumit pentru actiunea lor. Ce a ramas in urma: 6 morti si peste 700 de raniti, potrivit statisticilor oficiale, si mii de bucuresteni batuti. Consecintele acestei mineriade sunt greu de calculat in plan extern. Cert este ca Romania a fost exclusa atunci de la orice finantare internationala. Acum, la 19 ani de la evenimentele din iunie, victimele mineriadelor vor in continuare aflarea adevarului. Ei cer solutionarea dosarelor mineriadei, inclusiv de la organismele internationale si considera reprimarea manifestatiei din Piata Universitatii o crima tipic comunista.
Realizator: Manifestarile de astazi incep la ora 13:00, in Piata Universitatii. Este programata o slujba religioasa si luari de cuvant ale victimelor mineriadelor. Ceremoniile se incheie la orele 17:00, cu un remember al cantecelor Pietei Universitatii.

RRA: 19 ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990
RADIO ROMANIA ACTUALITATI (13 iunie, ora 13:03)
- Se implinesc 19 ani de la mineriada din iunie 1990. În Piata Universitatii din Bucuresti urmeaza sa inceapa la aceasta ora o serie de ceremonii de comemorare, ceremonii marcate inca de memoria violentelor de acum 19 ani, dar si de unele doleante nerezolvate ale victimelor mineriadelor. Diana Domenico se afla acum in Piata Universitatii. Suntem in legatura telefonica directa cu ea. Buna ziua, Diana. Au inceput manifestarile?
Reporter: În Piata Universitatii au inceput deja sa se auda cantecele simbol ale mineriadelor si revolutiei romane, membrii Asociatiei Victimelor Mineriadelor s-au reunit deja pentru a comemora victimele evenimentelor din urma cu 19 ani. A fost instalata si o scena de unde se vor rosti discursurile participantilor la mineriada din 13-15 iunie 1990. Peste aproximativ o ora se va oficia o slujba de pomenire a victimelor acelor zile. Oficial sunt inregistrati 6 morti si 700 de raniti. Vor fi apoi depuse coroane de flori la troita de aici, din Piata Universitatii, urmand ca toate manifestarile sa se incheie la ora 17:00. Cu acest prilej, se comemoreaza astfel evenimentele din 13-15 iunie 1990, cand fortele de ordine sustinute de mineri au intervenit in forta impotriva protestatarilor din Piata Universitatii. De asemenea, asociatia trage un semnal de alarma asupra nesolutionarii dosarelor revolutiei si ale mineriadelor, membrii asociatiei adresandu-se si forurilor internationale./

RRA: Victimele mineriadei au comemorat 19 ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990
RADIO ROMANIA ACTUALITATI (13 iunie, ora 18:05)
- Emisiunea: "Jurnal" - Realizator: Constanta Comanici - Victimele mineriadei au comemorat astazi 19 ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, cand fortele de ordine sustinute de mineri au intervenit in forta impotriva protestatarilor din Piata Universitatii. Membrii Asociatiei Victimelor Mineriadei au impartit coliva, au aprins lumanari si au depus coroane de flori la Troita din Piata Universitatii si au rostit discursuri in care s-au trecut in revista principalele evenimente ale perioadei. Cu detalii despre manifestarile din aceasta dupa-amiaza, Diana Domenico.
Reporter: Pentru Elena Necula, care avea 35 de ani in perioada mineriadei din Bucuresti, telul sau de a cuceri libertatea a fost repede frant.
Elena Necula: Am fost in Piata Universitatii. Se stransese foarte multa lume si ceream eliberarea celor care au fost arestati. Si pe 14 iunie am fost arestata doua luni de zile. Nici la ora actuala nu stiu motivul.
Iovciu Ion: În 13, la aceasta ora, locul era inconjurat. Piata Universitatii iti trezeste un fior, pentru ca din intreg spectrul politic si civic al Romaniei nu a lipsit nimic, de la muncitori pana la profesori universitari, ambasadori, oameni care si-au spus punctul de vedere. Si, in fond ce ceream, o televiziune independenta si alegeri libere.
Reporter: Oficial, au fost inregistrati 6 morti si 700 de raniti. Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor din Bucuresti, Ene Viorel, acuza justitia ca se tergiverseaza toate aceste cazuri neelucidate inca.
Ene Viorel: Cu durere constatam ca cei care au murit acolo, care au fost raniti, cei care au arestati ilegal, inca sufera in continuare, dosarele au fost tergiversate. În caz ca vom pierde, atunci ne vom adresa la CEDO, dupa ce am urmat procedura./ RADOR
Foto: Andreea Balaurea / MEDIAFAX
NOTA MEA: Ca si in alti ani, cativa idioti si-au permis sa-si bata joc de sangele care a imbibat Piata Universitatii, prin scenete de prost gust gen "batai cu perne" sau "pantomima" de Lipscani. Este interesant ca acesti cretinomani au preluat rolul jucat in perioada manifestatiei din Piata Universitatii de catre asa-zisa "Alianta a Poporului". Fostul agitator "al poporului" de atunci, un oarecare fotbalist suspectat ca e turnatorul cui da mai mult, un retard cu pretentii de lustragiu al GDS, pe numele lui Maries Doru, a pus mana, prin falsuri si ilegalitati - extrem de usor de dovedit - pe fosta onorabila Asociatie 21 Decembrie - din care am facut si eu parte, in 1990. Din sediul Asociatiei, imputit acum si ocupat ilegal, ii adapa cu vechile lui mucozitati reingurgitate pe noii ultrasii cu calti in loc de creier.
La fel de interesant este ca televiziunile care au denaturat evenimentul de azi prezentand scremetele neo-gaozarilor sunt TVR (PSD, ex-FSN) si Antena 3 (PSD-PC) - plus alte initiale pe care va las pe voi sa le ghiciti...
Sfatul meu se indreapta catre Ministerul de Interne, care stipendiaza asemenea personaje si actiuni stupide, prin falimentarul "2 1/4", ca si catre cei din SRI si SIE care trebuiau de mult sa sanctioneze asemenea provocatori anti-Romania: stimati tovarasi, sunt si banii nostri! Intr-o zi o sa vina un sef de-al nostru care o sa va ia la bani marunti toate cheltuielile facute de voi pe toti cretinii din Romania si, va asigur, o sa va puna sa platiti pentru ele! Asa ca, n-ar fi mai bine sa va faceti datoria?!

DAN BADEA: OVREI PE MONICA?! O vrei, n-o vrei, ovreii sunt pe ea!

DAN BADEA observa ca Sexi Columbeanca e sub "ovrei", la propriu si la figurat:
Fostul infractor Nati Meir şi-a lansat campania de strângere a semnăturilor pentru candidatura la preşedinţia României printr-un slogan cu tâlc: "O vrei pe Monica? Semnează pentru Nati Meir!".

Prost vorbitor de limba română, evreul Meir a reuşit totuşi să creeze o sintagmă demnă de atenţia bizonului de la Bucureşti sau Tel Aviv, năucit de promisiunea jucăriei sexuale pe care scrie Monica Columbeanu. Escroc internaţional, Nati Meir înşeală însă şi de data asta aşteptarea prostovanului care semnează cu gândul la o tăvăleală meritată cu nevasta lui Columbeanu. Asta pentru că, la o posibilă revendicare a “premiului” , evreul poate invoca oricând că Monica este deja sub…el. Păi nu scrie acolo… OVREI pe Monica? Şi asta nu înseamnă că femeia este deja ocupată, cu ovreiul pe ea?

Dincolo de comicul situaţiei, pretenţia infractorului Nati Meir, condamnat deja pentru înşelăciune, pare şocantă. Asta dacă n-am şti că toată operaţiunea privind această candidatură serveşte unor scopuri ce vor fi dezvăluite în timpul campaniei electorale din toamnă.

STRABUNICII NOULUI AMBASADOR SUA, Mark Gitenstein, sunt evrei din Basarabia: Hirsch Gitenstein si Gussie Yampolsky parintii lui Israel Gitenstein. BIO

Avocatul Mark Gitenstein, nominalizat joi de presedintele Barak Obama pentru postul de ambasador in Romania, a declarat ca are origini romanesti, bunicul din partea tatalui emigrand in Statele Unite din Basarabia, in timp ce parintii bunicii sale erau din Romania, scrie ziarul
Andalusia Star-News.
"Sunt cu adevarat flatat ca presedintele Obama mi-a incredintat aceasta sarcina. Nu inseamna doar asumarea unei sarcini importante pentru securitatea nationala, Romania fiind un important aliat pentru Statele Unite, dar, daca voi fi confirmat in functie, pentru mine va fi intr-un fel si o intoarcere acasa la strabunii mei", a declarat Mark Gitenstein.
El este fiul Annei si al lui Seymour Gitenstein, un om de afaceri din Florala, orasel cu aproape 2.000 de locuitori din tintutul Convington, statul Alabama, din sudul Statelor Unite, scrie cotidianul local The Andalusia Star-News. Despre familia sa, sora lui Mark Gitenstein, Barbara, in prezent presedinte al Colegiului New Jersey, afirma ca era singura familie evreieasca din oras.
Gitenstein a explicat ca bunicul sau din partea tatalui, Israel Gitenstein, "Dl. G" dupa cum era cunoscut locuitorilor din Florala, a emigrat in Statele Unite din Moldova, care candva a facut parte din Romania, dupa cum scrie publicatia The Andalusia Star-News. Si parintii bunicii sale erau din Romania.
Israel Gitenstein, bunicul ambasadorului propus pentru Romania, a pus bazele unor fabrici de confectii din Florala, Franklin Ferguson, de care ulterior s-au ocupat parintii sai. De altfel, numele Gitenstein este binecunoscut oamenilor din tinutul Covington gratie activitatilor filantropice desfasurate. Familia a intemeiat si spitalul din Florala, a acordat nenumarate burse si a facut donatii.
Mark Gitenstein a locuit in Florala pana la varsta de 4 ani, apoi s-a mutat la Birmingham, unde a facut liceul. Au urmat Universitatea Duke si doctoratul la Georgetown University.
In prezent, Mark Gitenstein este cercetator principal la Brookings Institution, unde s-a specializat pe chestiuni legate de securitate nationala si libertati civile. Este, de asemenea, partener la biroul din Washington al firmei multinationale de avocatura Mayer Brown LLP. Inainte de a lucra la Mayer Brown, a fost director executiv la Foundation for Change Inc.
Mark Gitenstein dispune insa de o solida experienta politica. El a lucrat timp de 17 ani la Senat, facand parte dintre angajatii biroului senatorului de atunci Joseph Biden, in prezent vicepresedinte al Statelor Unite, iar apoi fiind consilier-sef al comisiei pentru chestiuni juridice din Senatul american.
In campania pentru alegerile prezidentiale a fost consilier al candidatului pentru vicepresedintie, Joe Biden.

Surse: Andalusia Star News, NewsIn, Ziare.com, OWHE Network News (ACE Network).

Conform site-urilor specialzate in genealogie familia noului ambasador are urmatoarele radacini:

Hirsch Gitenstein s-a nascut la Chisinau si s-a maritat cu Gussie (Gittel) Yampolsky, fiica lui Leo Yampolsky and Anna, nascuta in 1841 in Balta, posibil Balti. Ambii au murit in Broolkyn, ca si fiii lor, Abraham si Israel Gitenstein. Acesta din urma s-a casatorit cu Rose Bralower, care i-a dat nastere, in 1915, lui Seymour Gitenstein, tatal ambasadorului nominalizat. Israel a mai avut un frate, Milton Gitenstein, nascut in 1912 in New York si decedat in 1999, White Plains, New York.
In 1932, la varsta de 17 ani, Seymour s-a mutat in Florala, Alabama, unde a inceput alaturi de tatal sau o afacere de textile ce a durat 56 de ani, prin infiintarea companiei Franklin Ferguson.
In 1943 Seymour Gitenstein s-a casatorit cu Anna Green (decedata de Alzheimer in 1988) fiica cea mare a lui Samuel si Pauline Green din New York. In 1963, cei doi au infiintat Fundatia Anna si Seymour Gitenstein, Inc. Pentru activitatea sa in comunitatea din Alabama, dr. Gitenstein a fos onorat de mai multe ori de catre filiala locala a Clubului Rotary cu distinctia "Omul anului"
Cei doi au avut trei copii: Mark Gitenstein (avocat), R. Barbara Gitenstein (scriitoare, presedinte New Jersey College) si Susan Jean Gitenstein, casatorita Assadi, care la randul lor ii au pe Rebecca, Benjamin si Sarah Gitenstein, Pauline si Samuel Hart, respectiv Hannah Assadi.

Friday, June 12, 2009

VECHII GOLANI TE CHEAMA AZI IN PIATA UNIVERSITATII. Din arestul de la Unitatea Militara Magurele FILMARE ABSOLUT INEDITA ASCUNSA DE TVR


Vechii Golani va invita la comemorare: Manifestarile incep sambata, 13 iunie 2009, la ora 13, in Piata Universitatii

Invitati: luptatori din rezistenta anticomunista, fosti detinuti politici, reprezentanti ai organizatiilor fondatoare ale Pietei Universitatii – Grupul Independent pentru Democratie, Liga Studentilor – membrii seniori, luptatori ai Baricadei ’89, studenti basarabeni, victimele de astazi ale actualului regim comunist de la Chisinau.

Sunt invitati sa participe barbosii, studentii (fosti) si jurnalistii care inca isi mai aduc aminte batele incasate pe spinare de la mineri, securisti, militieni si fesenisti.

Remember – un scurt bilant “contabil” al perioadei 13 – 15 iunie 1990:
3500 bucuresteni batuti
1466 cartuse de razboi trase asupra civililor
1024 arestari ilegale
746 raniti
130 morti “neoficiali”
5 morti “oficiali”
6 violuri “oficiale”

Dupa 19 ani, cerem, a mia oara, Procurorului General al Romaniei - Laura Codruta Kovesi - sa dispuna Parchetului punerea sub acuzare si arestarea infractorului Ion Iliescu, principalul vinovat al represiunii din iunie 1990 cunoscuta generic sub numele de Mineriada din ‘90.

Organele de politie si minerii condusi de fesenisti si de securistii lui Ion Iliescu au devastat Universitatea si Arhitectura, sediile partidelor istorice si ale ziarelor independente. Manifestatia pasnica organizata de studenti in Piata Universitatii la care au participat zilnic, timp de aproape doua luni, cateva zeci de mii de bucuresteni, a fost reprimata brutal de Ion Iliescu, cel care a ordonat lichidarea “bandelor de legionari care tulbura ordinea democratica”.

Gruparea comunista adusa de Ion Iliescu la putere si formata din personaje aflate in relatii stranse cu serviciile moscovite - generalul Nicolae Militaru, Vasile Ionel, Silviu Brucan -, sau descendenti ai unor cadre NKVD, cum ar fi prim-ministrul Petre Roman - au utilizat forta bruta si au cerut Armatei uzul de arma impotriva tinerilor care cereau debarasarea comunistilor si kaghebistilor din functiile de conducere a Statului.

Acest Dosar cheie al Justitiei romanesti a fost tergiversat, musamalizat si mistificat vreme de mai bine de un deceniu (cu contributia generalului Dan Voinea, complicele mai vechi al lui Ion Iliescu).
Dosarul este finalizat deja insa procurorii se sfiesc sa-l puna sub acuzare pe principalul responsabil al represiunii sangeroase din iunie 1990 - Ion Iliescu. Acest controversat episod al Justitiei romanesti, arunca o pata rusinoasa asupra credibilitatii Romaniei ca stat de drept. “Voi sustine public intotdeauna nevoia de aflare a adevarului pentru mineriada din 13-15 iunie, precum si pentru revolutie”, a afirmat presedintele Romaniei Traian Basescu.

Noi, victime ale Mineriadei si vechi golani ai Pietei Universitatii asteptam inca implinirea “nevoii de aflare a adevarului” si pedepsirea celor vinovati.

Ion Iliescu merita o dreapta judecata, in spiritul adevarului.

Sa-l ajutam sa nu rateze aceasta sansa.

Viorel Ene - Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania, http://www.avmr.ro/
George Roncea - Liga Studentilor, http://www.ligastudentilor.info/
Grupul Independent pentru Democratie, http://www.gid-romania.com/
Civic Net - Piata Universitatii, http://www.civicnet.info/

ZILE NEGRE. 13-15 iunie 1990. FOTO-DOCUMENT
























SOUTHEAST EUROPEAN TIMES reflecta alegerea Elenei Basescu si a lui Vadim si Becali, citand o opinie ZIUA si cateva ale stangistilor de la Cotidianul

Unlikely winners turn up in Romania's EP election

Critics mock and sympathizers defend President Traian Basescu's daughter, a model who has now won an EP seat.
By Paul Ciocoiu for Southeast European Times in Bucharest – 12/06/09

Although turnout figures show the EP elections failed to captivate voters, some of the individual candidates did. Romania fielded a number of unusual candidates, several of whom went on to win seats.

Among them is Elena Basescu, a model who happens to be the daughter of the president.

Basescu, often dubbed the Romanian Paris Hilton, won a parliament seat as an independent with 4.2% of the vote. However, she will align herself with her father's Liberal Democratic Party (PDL) when attending parliament sessions in Strasbourg.

"The media portrayed me as an uneducated woman, but I showed during this campaign that I was worth more than that," Basescu, 29, told Radio France Internationale.

Bloggers couldn't resist comment, much of it sardonic.

Elena "does not know either if she is the product of an independent candidacy or the result of the liberal-democrat support, or of her father accompanying her to the voting section," writes Cotidianul's Cristian Teodorescu.

"If she really wanted to bring back to PDL the independent percentage, she should have gone there alone, not with her daddy," he adds.

Victor Roncea, senior editor of the daily Ziua, is more understanding. Elena's critics, he suggests, are taking cheap shots.

"The stakes of the operation 'destroy Elena Basescu' were … to sabotage her father's candidacy in the presidential elections this fall," he writes. Her victory, he adds, settles the question of whether Traian Basescu will run again.

Another winning candidate was Steaua football club owner and alleged criminal George Becali, who teamed up with Greater Romania Party (PRM) leader Corneliu Vadim Tudor. The PRM ended up nabbing three seats in the EP this year.

Writer and journalist Ioan T. Morar presented a challenge to his readers. "It is clear the great friendship between Vadim and Becali is one of conjuncture … The two [are] worlds apart. … So I believe a break-up is imminent. How long do you think the alliance will last?"

Costi Rogozanu downplays the matter. "Romanian extremism is a joke and has to stay like that. I'm beginning to think that Vadim and Becali help it remain just a sign of foolishness shown by a part of the electorate and nothing more…The absence of the circus-like extremism tempts the large parties to borrow their speech." Analysis shows "how much the ultra-aggressive and extremist elements have multiplied," he adds.

This content was commissioned for SETimes.com
MD,USA

TOVARASA SZOBOTKA. Cum si-au luat-o peste nas Smaranda Enache si Victor Eskenasy de la Europa Libera dupa ce au atacat ZIUA si pe "anti-ul" Roncea

Realizatorul Victor Eskenasy Morosan si Smaranda Enache au lansat, de la microfonul postului de radio Europa Libera, o avalansa de acuzatii pe cat de grave, pe atat de lipsite de continut la adresa ziarului nostru
Radio Europa Libera, post platit din contributiile financiare ale cetatenilor Statelor Unite ale Americii, a ales o politica redactionala de cumetrie cand a solicitat pe 13 decembrie a.c. pozitia Smarandei Enache, intr-o controversa tratata unilateral, incalcandu-se flagrant normele deontologiei jurnalistice. In fapt, chiar si comentariile redactorului Victor Eskenasy Morosan sunt tendentioase si mincinoase, prin generalizare si tratare secventiala, interviul parand sa fie un montaj asupra unui text scris in prealabil de Smaranda Enache, ceea ce ar putea reprezenta un atac deliberat. Interviul eludeaza insa esenta reclamata de Victor Roncea: colaborarea Smarandei Enache cu Partidul Comunist si Securitatea. In fapt, materialul respectiv nu este singular; alte atacuri la adresa ZIUA au fost transmise in eter fara a fi ceruta vreodata si opinia noastra, motiv pentru care ZIUA va sesiza Consiliul National al Audiovizualului. Pentru atacurile murdare, din seria celor precedente si nedemonstrate niciodata, va fi ceruta socoteala autorilor in Justitie. (D.E.)

Victor Eskenasy Morosan:
Romania ar fi singura tara din estul Europei lipsita de o Catedrala, iar organizatiile neguvernamentale ale societatii civile democratice romanesti ar fi echivalentul Bisericii Sataniste, scria zilele acestea ziarul ZIUA, vina fiind pusa pe seama, citez, "in particular Smarandei Enache, care conduce Liga Pro-Europa". Am stat de vorba cu Smaranda Enache intreband-o ce determina, ce se afla in spatele campaniei de demolare a organizatiilor democratice ale societatii civile romanesti si iata raspunsul ei:
Smaranda Enache: Este din nou un moment, un puseu, as spune foarte ingrijorator cu atat mai mult cu cat mai sunt putine zile pana la aderarea la Uniunea Europeana, un hotar pe care oricum l-au pregatit numeroase organizatii ale societatii civile care timp de 16 ani nu au facut altceva decat sa militeze pentru valori europene si pentru, sa zic asa, impamantenirea lor si in Romania. Deci ca sa zic asa este cu atat mai neplacut sa asistam la o serie de executii publice si primul lucru care imi vine in minte cand vad articole de tipul celui publicat recent de Victor Roncea in ziarul ZIUA la ce bun si cui folosesc acest tip de agresiuni? Exista o intreaga categorie de politicieni, de jurnalisti, de lideri de opinie, care intr-un fel au fost absenti din acest proces de reformare a Romaniei, ba dimpotriva l-au impiedicat cat au putut prin imbratisarea de conceptii anti-occidentale si anti-europene, xenofobe, anti-minoritare, iar acum isi cauta o noua legitimitate. Victor Roncea este unul din liderii de opinie care isi cauta o legitimitate, care infiinteaza o organizatie civica, dar care n-are nimic de-a face cu principiile civismului si care promoveaza o curatenie generala din care lipsesc tocmai figurile care au subminat democratizarea Romaniei.
VEM: Ziaristul despre care vorbiti are in fond in spatele lui un ziar si as spune ca nu este singur in aceasta calomniere perpetua, este o echipa s-ar spune de negationisti profesionisti, negationisti in sensul de a nega adevaruri evidente.
SE: Da, este vorba de o echipa fara indoiala si este o echipa care a ocupat un ziar important care la inceputul aparitiei sale a dat multe sperante as zice grupurilor liberal-democrate. Chestiunea care ma ingrijoreaza personal este ca acest tip de discurs public, acest tip de media, este legitimat totusi de semnaturi onorabile. Ajunge sa ne uitam pe lista analistilor politici si sa cadem pe ganduri, pentru ca marile rasturnari si confuzii in istoria societatilor moderne s-au intamplat atunci cand s-au creat aliante nenaturale intre discursuri publice marginale, exclusiviste si discursuri publice democratice. Exista o subtila si subterana coalitie transpartinica la care participa partide de-acum consacrate ca partide nedemocratice sau anti-democratice, chiar extremiste cum ar fi PRM, PNG si o serie de politicieni din spectrul democratic, care din cand in cand au interventii publice absolut inacceptabile.
VEM: Da, multa lume ma intreaba in legatura cu ce spuneti: ce cauta nume absolut onorabile, ca - eu stiu? - Zoe Petre, Ion Bogdan Lefter in aceasta echipa de la ZIUA care se ocupa cu un soi de executii ale unor anchetatori care pot fi la fel de bine anchetatorii nazisti ori anchetatorii comunisti de la inceputul anilor '50. Mi se par cu totul absurde acuzatiile care vi se aduc, care se aduc Renatei Weber sau Alinei Mungiu.
SE: Nu e nimic nou in aceste acuzatii. Esenta acestor mesaje este clara: anti-romanesti, gherile ateiste ale libertatii de constiinta si, evident, toti in serviciul unei conspiratii internationale care este condusa de evrei, de Soros si de alti filantropi care au sprijinit societatea civila romaneasca. De fapt George Soros a acordat un sprijin foarte important care a fost un sprijin foarte important pentru tranzitia din Romania si care a fost foarte important si prin ajutorul pe care l-a dat dezvoltarii unei noi elite, dar si a presei libere, a spitalelor, a universitatilor si asa mai departe. Deci eu gasesc ca prezenta unor semnaturi - si m-am intrebat si cand a fost seria de atacuri impotriva lui Vladimir Tismaneanu, impotriva ministrului de Externe Mihai Razvan Ungureanu cu catva timp in urma, cu accentele antisemite, cu recurgerea la invocarea capitanului, care este asteptat sa faca ordine in aceasta societate - ma intrebam atunci si am intrebat si in scris cum e posibil ca onorabili comentatori, democrati sa-si alature si sa legitimeze prin semnatura lor un ziar cum este ZIUA. Iar raspunsul a fost ca in presa romaneasca este greu sa gasesti un loc unde sa te exprimi si decat sa avem tacerea acestor condeie e de preferat sa avem alaturarea lor cu cele care au cu totul alte orientari valorice. Nu cred, din pacate nu pot sa accept acest argument. Democratia romaneasca a avut enorm de suferit in toti acesti 17 ani tocmai pentru ca personalitatile democratice nu au fost consecvente de multe ori, ca nu a existat o previzibilitate a unui spirit civic si ca prin confuzia, prin alaturarea lor cu spirite absolut anacronice, antioccidentale nu a facut decat sa le legitimeze si nicidecum sa le contrazica public."
Radio "Europa Libera"

O nota "strict secreta"

Materialul de mai jos (fisier multimedia 1), una dintre "Notele" semnate S. Enache, a fost transmis Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in cadrul campaniei Civic Media "Voci curate", spre verificare.

Strict secret
Ex. unic
Primit
Data: 7.XI.1986

Stampila de inregistrare (Seria: 189472/ ME)
Nota in legatura cu Gazda Aladar Lazlo fost incadrat ca pictor scenograf la Teatrul de papusi Tirgu Mures
Va aduc la cunostinta urmatoarele:
In data de 31 octombrie 1986 am fost cautata telefonic la domiciliu de sus-numitul. Mi-a transmis prin intermediul mamei salutari si urari de bine, fara sa precizeze unde se afla. Inainte de plecarea sa in strainatate am purtat mai multe discutii din care am dedus ca nu are o viata de familie armonioasa, iar dintre prietenii pe care i-ar fi avut in strainatate se referea la Elekes K. si Agoston V. stabiliti in R.P.U (n.red. Republica Populara Ungaria). Mentionez ca era presedinte de sindicat iar in aceasta calitate desfasura o activitate corecta. In discutiile purtate cu mine nu avea atitudini politice necorespunzatoare. Datorita atributiunilor sale de serviciu, majoritatea timpului lucrand singur, nu si-a creat un cerc de prieteni mai apropiati in cadrul teatrului. Executa schite la domiciliu, dupa care urmarea realizarea lor in ateliere. Evita sa aduca in discutie probleme privind situatia rudelor sale sau a prietenilor. Inainte de plecarea sa in strainatate nu am observat sa faca pregatiri deosebite, luandu-si ramas bun prin telefon, interesandu-se chiar cu aceasta ocazie de probleme de serviciu. Parerea mea privind hotararea pe care a luat-o de a refuza sa se intoarca in tara este aceea ca l-ar fi influentat sotia, desi relatiile de familie nu erau dintre cele mai bune. Dupa cum am fost informata a trimis o ilustrata colegilor prin care isi cere scuze pentru gestul facut si mentioneaza adresa sa in RFG.
Tg. Mures, 7 noiembrie 1986 S. Enache N.O. 07.XI.1986
Mentiune
Numitul Gazda Aladar Laszlo a fost scenograf la T. Papusi din Tg. Mures. In luna iulie 1986 i s-a aprobat o excursie in R.P.U. cu sotia. De aici a plecat in R.F.G. refuzand inapoierea in tara. Sus-numitul va fi luat in s. inf. (n.red. studiu informativ) in conformitate cu prevederile programului de masuri.
20.02.1940
Smg de Padure
Aladar Erzsebet
pictor scenograf,
Str. Muncii nr. 28, ap. 8

Co-presedinta Ligii Pro-Europa isi apara trecutul comunist prin atacuri furibunde la adresa celor care-l dezvaluie * Documentele o tradeaza

Urmare a atacului lansat de la microfoanele Radio Europa Libera am solicitat redactiei de la Praga un drept la replica. Ni s-au acordat trei minute in care am aratat ca este extrem de regretabil ca un post prestigios ca Radio Europa Libera a ales sa practice o cale a diversiunii in locul celei a informarii corecte. Un material nu poate fi complet atunci cand nu sunt audiate toate partile. Ori, in ce priveste atacul la ZIUA, unii redactori ai postului Radio Europa Libera nu sunt la prima abatere de la normele deontologice. Publicam file din dosarul Smarandei Enache care se afla pe masa CNSAS.

Manipulare prin omisiune

In transmisiunea din 13 decembrie, pe care o publicam integral in pagina alaturata, a fost omisa esenta textului la care fac referire redactorul Europa Libera si Smaranda Enache. Anume, colaborarea acesteia cu Partidul Comunist si Securitatea, organe cu care, dupa cum am crezut mult timp, Radio Europa Libera se afla in totala contradictie. Nu si in cazul Smarandei Enache. In realitate, acuzele nefondate si murdare aruncate la adresa noastra sunt raspunsul nefericit la realitatea pe care noi o dezvaluim publicului necosmetizata, pentru a elimina impostura din noua Romanie. Respectiv, dupa cum afirmam in ZIUA in cazul Smarandei Enache, sefa gruparii Liga Pro Europa si fondatoare a organizatiei ateiste a "libertatii de constiinta" care doreste eliminarea simbolurilor credintei din viata copiilor este membra a PCR de la 21 de ani si a fost, rand pe rand, indrumator UTC, sefa a Asociatiei Studentilor Comunisti (ASC) si, dupa ce si-a "ridicat nivelul politico-ideologic" la Academia Partidului, Stefan Gheorghiu, a devenit secretar al Biroului Organizatiei de Baza (BOB) a PCR, ulterior fiind folosita, ca si Mona Musca, pentru a da "recomandari frumoase" despre colegii ei de la Teatrul de papusi din Targu Mures, unde a fost angajata prin Hotarare a Comitetului Judetean de Partid, semnata de primul secretar PCR Nicolae Veres, desi nu avea calificarea necesara. Dupa 1989, a schimbat cultul comunist cu religia "drepturilor omului", de care s-a folosit cu varf si indesat. Si nu este singura.

In articolul care a starnit mania Smarandei Enache, mai aratam ca atitudinile anti-Romania ale unor ocupanti ai notiunii de societate civila, ca Smaranda Enache, Renate Weber, Gabriel Andreescu, Alina Mungiu Pippidi, Cristian Pirvulescu si altii, sunt dezvaluite in spatiul Basarabiei, unde respectivii militeaza de 17 ani de zile in favoarea intereselor si proiectelor Rusiei. Ultimul Raport al SRI arata, ca si cele precedente, ca folosindu-se si de acest spatiu, serviciile secrete anti-NATO ameninta securitatea Romaniei. Nu in ultimul rand, reactia celor de mai sus este generata si de respingerea de catre Ministerul Educatiei si Invatamantului a cererii lor aberante de eliminare a icoanelor din scoli. Coalitia pentru respectarea sentimentului religios, coordonata de Asociatia Civic Media, a aparat drepturile copiilor, castigand in fata nefirescului sustinut de fosti activisti ai regimului comunist. Nu credem ca cetatenii americani care platesc salariile redactorilor Europei libere stiu ca acestia se ocupa si cu reconspirarea colaboratorilor Partidului Comunist si ai Securitatii. (Victor RONCEA)

Steaua Rosie, 166 (8166), 14.08.1984
Educarea tinerei generatii - nobila noastra misiune

(..) Teatrul de papusi este o creatie a anilor demiurgici pe care-i traim, este o expresie pregnanta a solicitudinii cu care partidul nostru, personal tovarasul Nicolae Ceausescu, vegheaza la formarea tinerei generatii printr-o arta angajata, revolutionara. De aceea, aniversarea a 40 de ani de la revolutia de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista si Congresul al XIII-lea al partidului constituie pentru fiecare om al muncii din Teatrul de papusi sarbatori scumpe sufletului, sarbatori care ne obliga la noi si semnificative realizari, pentru a contribui prin specificul artei noastre la imbogatirea personalitatii umane cu valorile sigure ale societatii noastre socialiste.
Smaranda Enache - director al Teatrului de stat de papusi

Organizatia de baza BOB Targu Mures
APRECIERE DE MUNCA asupra activitatii tov. Enache Smaranda

Tovarasa Enache Smaranda s-a nascut la 31.03.1950 la Targu Mures. In 1973 a absovit cursurile Universitatii din Bucuresti, Facultatea limbi romanice, clasice si orientale, sectia franceza-maghiara. De la 1 septembrie 1981 este secretar literar la Teatrul de stat de papusi.
Tov. Enache Smaranda este un cadru foarte bine pregatit profesional, competent, avand solide cunostinte de specialitate si de cultura generala. In calitatea sa de secretar literar se preocupa de promovarea unui repertoriu de un inalt nivel ideologic si patriotic, in conformitate cu cerintele societatii noastre socialiste. Manifesta initiativa in realizarea sarcinilor profesionale, preocupare pentru autoperfectionare. Prin activitatea sa contribuie la sprorirea prestigiului institutiei.
Tov. Enache Smaranda a mai ocupat functii de raspundere, fiind in facultate sef comisie culturala A.S.C, membra BOB la Liceul ind. Nr.4, indrumator UTC la acelasi liceu. Din februarie 1982 este secretar BOB la Teatrul de Stat de papusi, functie de care se achita in conditiuni bune. Desi aleasa intr-o perioada scurta dupa venirea sa in institutie, a reusit sa cuprinda intreaga gama de probleme ale colectivului contribuind la imbunatatirea climatului de munca. S-a preocupat de realizarea indicatorilor de plan, de ritmicitate si eficienta in tinerea adunarilor generale, imprimand un caracter dinamic vietii de organizatie. Colaboreaza armonios cu ceilalti membri BOB si cu directiunea institutiei. Se bucura de prestigiu si respect in organizatia de baza, dand dovada de fermitate, principialitate si consecventa. Se preocupa permanent de cunoasterea Documentelor de partid, de ridicarea nivelului politico-ideologic, urmand cursurile anului II al Universitatii de partid si de conducere.
Tovarasa Enache Smaranda are o atitudine demna in societate si familie, avand un fiu de varsta scolara.
Targu Mures, la 19.02.1983 BOB (semnatura)

Verificata de CNSAS (DE TREI ANI! - Nota mea de azi)

Copresedinta Ligii Pro Europa Smaranda Enache a declarat pe 6 septembrie intr-o conferinta de presa ca i s-au cerut de catre CNSAS la jumatatea lunii august date personale pentru efectuarea unor cercetari, informeaza Mediafax.
"Am primit in data de 16 august o solicitare din partea CNSAS pentru verificarea calitatii posibile de colaborator al Securitatii in baza Legii 187 articolul 2 litera y, care se refera la persoane cu functii de conducere inclusiv membri din Consilii de Administratie din Regii Autonome, companii nationale si societati comerciale, precum si membri ai conducerii fundatiilor, asociatiilor si filialelor care activeaza pe teritoriul Romaniei si fondatorii acestora. Nu am avut timp sa ma consult cu colegii mei care conduc asociatii sau fundatii, nu stiu cati dintre noi au primit asemenea solicitari, dar evident ne supunem legii", a declarat Enache.
Smaranda Enache se afla pe lista "Voci curate" a Asociatiei Civic Media. Ea a precizat ca isi va face public dosarul de Securitate. "Au inceput aceste verificari in legatura cu posibila mea calitate de agent sau colaborator al politiei politice comuniste si, ceea ni se cere, este o copie a cartii de munca certificata notarial, un Curriculum Vitae amanuntit si o copie a cartii de identitate. Aceste lucruri le voi trimite, evident, la CNSAS in cel mai scurt timp, iar de indata ce va aparea raspunsul CNSAS si dosarul pe care il am sau nu il am, il voi face public pentru ca sa il cunoasteti in integralitatea sa", a adaugat Smaranda Enache. Ea a precizat ca nici un alt membru al conducerii Ligii Pro Europa nu a primit o asemenea solicitare, nici macar Csiky Boldizsar, cel care impreuna cu Enache asigura copresedintia Ligii.
"Singura persoana care a fost mentionata pe lista Civic Media a fost Istvan Haller alaturi de mine. Noi am fost cei doi de pe lista Civic Media ca lideri de opinie a caror verificare s-a solicitat in respectivul pachet", a mai spus Smaranda Enache.
Venim in intampinarea cercetatorilor CNSAS si mai punem la dispozitie cateva acte care Smaranda Enache, ca si multi alti formatori de opinie mincinosi, spera ca nu mai exista. Ei bine, se inseala. Oferim opiniei publice, spre lamurire, una dintre caracterizarile tovarasei Smaranda Enache facute de Comitetul Judetean Mures al Partidului Comunist Roman. (D.E.)
http://www.ziua.ro/display.php?id=212892&data=2006-12-15

JURNALISTUL VETERAN LAZAR LADARIU ii raspunde agentei filo-maghiare Smaranda Enache: "Nu mor caii cand vor cainii!". Plus ca exista si o pisica...

"Nu mor caii cand vor cainii!"

Am reiterat - si cu alte prilejuri - ca eu, Lazar Ladariu, nu sunt obisnuit sa raman dator! Nimanui! De fiecare data ma tin de cuvant si - cu ceva intarziere calculata -, ii voi raspunde acum si consilierului municipal Benedek István, asigurandu-l ca i-am sfidat, intr-adins, provocarea acelor declaratii otravite de la o neinspirata (pentru el!) conferinta de presa a UDMR. Am considerat ca, premeditat, trebuie sa aman raspunsul, nedorind sa umbresc un moment important, cel al victoriei si al bucuriei personale impotriva rautatilor udemeriste.

De cand ma stiu, ca roman, ca cetatean al acestei tari, ca ziarist, ca scriitor, ca intelectual roman, m-am supus unui vot democratic. Cum tot democratic era - si normal! - ca Benedek István sa recunoasca rezultatul unui vot secret: 13-9! Prin ce matematica, ma intreb, probabil doar prin cea udemerista, 9 este mai mare decat 13? Atunci, la acel vot secret, rezultatul a fost cel amintit! O precizare: au fost prezenti 22 de consilieri, 12 reprezentand partidele romanesti (PD-L, PSD, PNL, PRM) si 10 din partea UDMR. Obtinand 13 voturi, inseamna ca si un consilier UDMR, spre cinstea lui, mi-a acordat votul, cunoscand si recunoscand, corect, aportul meu in folosul comunitatii, in decursul timpului. Ii multumesc pentru obiectivitate si pentru realismul coborarii cu picioarele pe pamant!

Apoi, lui Benedek István ar trebui sa-i fie cunoscut pana acum ca titlul de "Cetatean de Onoare" nu se acorda pentru activitate si can-canuri politice, ci pentru merite publice si profesionale. Iar daca, pana in momentul acelui vot, Benedek István nu stia ca semnatarul acestor randuri nu mai face parte din niciun partid, i-o spun eu acum. M-am indepartat de valtorile politicii in momentul in care PUNR, lovit si mancat din toate partile, a fost scos din Parlament, la comanda udemerista, cu largul sprijin al vanzatorilor de neam. Deci, si cu mana romaneasca! Am parasit, definitiv, scena politica romaneasca, dandu-mi demisia din toate structurile de partid, la 24 octombrie 2008 - chiar in ziua in care, alaturi de marele poet Adrian Paunescu, intr-un cadru festiv, mi se decerna distinctia de "Cetatean de Onoare al Culturii" -, scarbit de tot noroiul, de toata mizeria din haznaua politica romaneasca. De atunci, asa cum anuntam cu prilejul demisiei din PSD, fac doar o singura politica: cea culturala! Si cea a apararii neamului meu, a demnitatii si a verticalitatii nationale in fata denigratorilor de tot felul si a tuturor celor care dau cu tarnacopul la subminarea si slabirea statului national, unitar, romanesc.

A-ti spune deschis parerea, in virtutea unui pur adevar, conform documentelor, a-ti impartasi, zilnic, prin "Cuvantul liber", opiniile, a-ti iubi tara (sentiment firesc!), locul ivirii pe lume, vatra parintilor, a mosilor si stramosilor, nu inseamna a uri pe cineva. A fi patriot si (de ce nu?) nationalist roman nu inseamna a fi extremist sau sovin. Altii sunt extremistii, mereu cautatori de nazariri si inventii imposibile, cum ar fi Tinutul Secuiesc, autonomiile teritoriale pe criterii etnice, a doua limba oficiala in stat etc. Asta trebuie s-o stie Benedek István!

In privinta contributiei mele in folosul comunitatii premeditat neglijata de el, insultandu-ma, cred ca multe amanunte i-ar fi putut oferi, pentru a nu se supune penibilei situatii si ridicolului, chiar fratele domniei sale, Benedek Imre, fost coleg consilier in Consiliul Judetean Mures, avand, nu o data, cuvinte de apreciere la atitudinea si contributia mea obiectiva, echidistanta, atunci cand este vorba de interesul cetateanului (indiferent de etnie, religie, convingeri politice!), cel care, cu stampila in cabina de vot, m-a trimis acolo sa-l reprezint. Si consider ca, patru ani si mai bine, l-am reprezentat cu cinste. Asa consideram eu ca-i corect, asa trebuia raspuns asteptarilor targumuresenilor care ne-au trimis in miniparlamentul judetean.

In alta ordine de idei, tin sa precizez, cu tarie, ca n-am avut niciodata ceva impotriva maghiarilor cinstiti, corecti, care respecta Constitutia si legile Romaniei. Am considerat, intotdeauna, ca Ion nu-i mai fericit, in ziua de astazi, decat János, nici Péter decat Petru! Toti, deopotriva, sunt apasati la fel, egali in saracie. Toti, indiferent de etnie, sufera din cauza poverilor generalizate. Am avut, insa, mereu, ceva si o sa am (si asta-i racaie pe unii!) impotriva capetelor infierbantate din UDMR, a celor doritori de autonomii teritoriale, de separatism si de neorevizionism. Am luat atitudine impotriva celor care au facut, deopotriva, atat de mult rau, din 1990 incoace, atat romanilor, cat si maghiarilor! I-am ajutat, deopotriva _ chiar mai mult decat un lider sau un deputat UDMR! -, cat am putut si cat respectarea legii mi-a permis, pe romani si pe maghiari. Fara nicio deosebire! Maghiarii care mi-au trecut pragul, nu putini, o stiu. Si inca prea bine. Asta pot s-o confirme chiar ei, nu Benedek István! Un exemplu concludent? Ce ar fi ca Benedek István sa se intereseze cati romani lucreaza (in serviciile administrativ si tehnic) la ziarul "Népujság" si cati maghiari la "Cuvantul liber"? Desigur, ar mai invata cate ceva despre comportamentul real uman, despre toleranta si concordie etnica! Asa ca ar fi bine - si in folosul lui, in primul rand! - sa-si masoare cuvintele inainte de a rosti enormitati, care zuruie si duruie, precum bolovanii, pe tabla unui acoperis! Pentru ca tocmai aceasta imprudenta, din cauza unor aberatii udemeriste fara acoperire, i-ar putea atrage mari neplaceri. Aceleasi neplaceri - repetam! - pe care le-a avut si Spielmann Mihály mai anii trecuti. Pentru ca, in fata Justitiei - unde ar putea ajunge si el, pentru gafa lui impardonabila, cuprinsa in afirmatiile "atitudine absolut negativa la adresa comunitatii maghiare", "atitudine dusmanoasa fata de populatie, nu numai fata de comunitatea maghiara" -, trebuie aduse dovezi! Spielmann Mihály n-a putut (n-a avut de unde!) aduce tocmai dovezi. Si a pierdut, cu brio, procesul! Doreste, cumva, Benedek István sa-l urmeze intru penibil? Sa se gandeasca bine, deoarece mai are timp sa reflecteze si sa-si ceara scuze! Ar evita, astfel, un proces care nu i-ar face, lui si UDMR, cinste!

Apoi, ma intreb: cine-i Benedek István? Cu ce drept si, mai ales, pe ce considerente, dupa ce criterii ma judeca el pe mine? Eu n-am facut-o, in cazul lui, desi motive suficiente aveam s-o fac, in acesti multi ani, si nu o data! Niciodata n-am atacat pe nimeni. Doar m-am aparat. Iar cainii nu mi-au mancat din traista romaneasca. Il sfatuiesc sa se fereasca de judecata mea, in 10.000 de exemplare!

Iar pentru ca tot ma obliga sa-i aduc motivele reale ale sustinerii mele, de catre cei 13 consilieri care m-au votat si de catre revolutionarii Asociatiei targumuresene "Memorial '89", Targu-Mures - "Oras Martir", care m-au propus si m-au sustinut (placuta surpriza!), ii reamintesc si care sunt argumentele conform carora mi s-a acordat votul majoritar in Consiliul Local pentru titlul de "Cetatean de Onoare" al Targu-Muresului. Ar fi cele 25 de carti publicate, lasate dovezi indubitabile in urma mea, pentru care mi-au fost acordate sase premii literare ale Ascociatiei Scriitorilor, peste 15.000 de articole aparute (in care, poate oricine vedea, am cuprins si bucuriile, vietile, dramele, supararile multor maghiari, corecti, cinstiti, care respecta Constitutia si legile Romaniei!), in urma carora cititorii ziarului "Cuvantul liber" mi-au acordat, in patru din cinci ani, la rand, titlul onorant de "Cel mai apreciat ziarist muresean". Tot printre argumente s-ar situa Diploma Universitatii "Petru Maior" din Targu-Mures, titlul de "Cetatean de Onoare" al mai multor localitati, cele peste 200 de Diplome de Excelenta si Diplome de Merit, medaliile si distinctiile, printre care si "Fibula de la Suseni", simbol al continuitatii noastre pe aceste meleaguri, pentru contributia la propasirea culturii si implicarea in problemele presante ale cetateanului. Sunt presedinte al Despartamantului Central Judetean Mures al ASTREI, ducandu-i inainte mesajul inaintemergatorilor ardeleni, in ideea continuarii luminarii satelor, mai ales in aceste vremuri potrivnice culturii.

Unii dintre capii UDMR mor de ciuda ca, prin noua structura, majoritar romaneasca, a Consiliului Local Targu-Mures, in urma trecutelor alegeri locale, nu-si mai pot bate joc de romani. Ca 13 nu-i egal cu 9 sau 10! Asta-i altceva! Tin sa-i mai amintesc lui Benedek István, daca el cumva inca nu stie, ca in viata am razbit prin truda enorma, prin demnitate si verticalitate, ca, in cei 19 ani postdecembristi, de doua ori am fost in Parlamentul Romaniei, deputat PUNR (asta-i deranjeaza pe unii, mai ales!), consilier judetean, ca mi-am facut datoria de patriot si de nationalist roman, adept al unui nationalism luminat, echilibrat, traditional ardelenesc necesar, in viziunea noastra, mai ales in zilele de azi, cand unii viseaza cai verzi pe pereti si un Tinut Secuiesc, autonom teritorial, in inima de Romanie! Iar daca tot nu stie, il mai informez ca, in ciuda faptului ca am fost, vreme de doua legislaturi, demnitar al statului roman, locuiesc, de 46 de ani, tot intr-un apartament de la etajul al treilea al unui bloc cu 10 etaje, ca n-am masina, n-am vile, n-am proprietati, n-am averi, n-am firme. Mereu cu gandul si fapta la ceilalti, in slujba cetateanului fiind, mai putin, sau aproape deloc, m-a preocupat interesul personal. Nu ca majoritatea "boierilor" din UDMR, a "baronilor locali" din partidele parlamentare de azi.

As vrea, pe aceasta cale, sa raspund si colegilor mei din presa scrisa si audiovizuala. Le spun, cum le spuneam si atunci, refuzand sa comentez afirmatiile lui Benedek István, pline de venin, aiuristice si dusmanoase: la cei 70 de ani, eu nu scot sabia sa ma bat cu pigmeii! Eu am cu cine sa ma lupt! Pur si simplu, nu-i bag in seama!

Apoi, lui si Smarandei Enache, imprudentei Smarandite, tin sa le reamintesc vorbele intelepte, indeobste cunoscute, dar nu si de ei: "Nu mor caii cand vor cainii!".

P.S. (1) Aflu, dar deloc cu surprindere disimulata, ca si Smaranda Enache, sub flamura Ligii ei (in loc sa fie inteleapta, prevazatoare, si sa taca malc - stie ea, si inca prea bine, de ce!), sare, buimaca, din baie, cu o falca-n cer, cu alta-n pamant. Sfidand, la randu-i, votul democratic, secret, al celor care au cantarit si apoi au votat pentru ca subsemnatului sa-i fie decernat titlul de "Cetatean de Onoare", ea ii jigneste, in primul rand, pe cei 13 consilieri locali. Chipurile, nemultumita, in semn de protest, anunta, "cu lacrimi in ochi" (nu, zau?!), cum scrie un ziar, ca a luat decizia de a renunta la titlul de "Cetatean de Onoare", acordat cu ani in urma. Motivul? Cel cunoscut! De ce a fost votat Lazar Ladariu, in Consiliul Local, sa primeasca si el acelasi titlu! Daca asa doreste ea, sa renunte! Nu are decat! Si ar face chiar bine! Ne aflam doar intr-un stat democratic al liberei optiuni. S-o faca, spre bucuria romanilor si a altor targumureseni! N-are decat sa se ia de mana cu Benedek István si, impreuna, sa se dea cu fundul de pamant, ca doi copii bosumflati ca li s-a luat jucaria, pana vor ajunge de cealalta parte! Aflandu-i vituperarea clocita in cuib de vipera, de la conferinta de presa, prin care-si varsa supararea ca-i stau in gat, ca un arici, nu mi-am putut reprima exclamatia interogativa: Smarandita este "Cetatean de Onoare"? Sincer, nu stiam. Si, mai ales, m-am intrebat: oare pentru ce merite? Poate ni le spune ea. Dupa mine si alti romani, nu are decat, este libera sa-si dea demisia si din cea de… cetatean al Romaniei. Treaba ei! Si o precizare necesara: i-am mai aratat, o data, pisica, Smarandei Enache, sub un titlu desfasurat pe 10 coloane in "Cuvantul liber". Nici pana astazi nu mi-a raspuns la intrebarea incomoda. "Dovezile" sunt inca in mainile mele. Sa nu uite! Iar daca tot o paleste amnezia, o sa-i amintim noi (asa cum am mai facut-o!) ce ea ar dori sa fie uitat! Oare tot "cu lacrimi in ochi" milita dumneaei pentru separatismul scolar, pe la inceputul anului 1990, tot "cu lacrimi in ochi" "coresponda" cu o anumita institutie de odinioara? Tot "cu lacrimi in ochi" nu vedea, intr-un comentariu revoltator, ca cel zdrobit, de furia oarba, la 20 martie 1990, este nu maghiarul, ci romanul Mihaila Cofar? Ma mir sincer! Tocmai ea s-a gasit sa vorbeasca?!

P.S. (2) Orbiti de ura si de lipsa acelui simt al realitatii, necesar in astfel de cazuri, manati de o pornire ignoranta, cei doi, fara sa-si dea seama, mi-au ridicat mingea la fileu. Satul sa tot fiu muscat de locul partii dorsale, sa fiu mereu calcat pe batatura, eu nu le mai dau nici cea mai mica importanta. Pentru mine nu exista!

P.S. (3) Astept scuze! Nu cred ca de procese (pe care astfel, cu asemenea calomnii, le vor pierde, sigur!) au ei nevoie acum!

LAZAR LADARIU

TOTALITARISMUL "societatii civile". Activista Smaranda Enache vroia sa ii interzica jurnalistului Lazar Ladariu titlul de cetatean de onoare in Mures

Realitatea TV Mures: Smaranda Enache a renunţat la titlul de cetăţean de onoare al oraşului Tîrgu-Mureş. Co-preşedintele Ligii Pro Europa - si membra fondatoare a GDS - a primit distincţia în anul 1997, fiind prima femeie căreia i-a fost acordat acest titlu. Smaranda Enache renunţă la el, deoarece nu este de acord cu faptul că şi Lazăr Lădariu a primit aceeaşi distincţie, deşi în opinia ei, nu ar merita-o. Smaranda Enache consideră incorectă hotărârea consiliului local prin care i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al municipiului Tîrgu-Mureş, omului de cultură Lazăr Lădariu. Co-preşedintele Ligii Pro Europa a declarat că, deşi a luat o hotărâre dureroasă, este decisă să renunţe la aceeaşi distincţie pe care a primit-o în anul 1997, din cauza faptului că Lazăr Lădariu nu ar fi meritat titlul de cetăţean de onoare - pentru ca "a jignit si a umilit sentimentele maghiarilor". Autorităţile locale sunt însă de altă părere şi spun că hotârea a fost deja luată şi este perfect justificată. Contactat telefonic, Lazăr Lădariu a refuzat să facă declaraţii în legătură cu acest subiect. Jurnalistul a spus însă că abia aşteaptă momentul în care îi va fi înmânată distincţia.

Faclia de Cluj: La Mulţi Ani, Lazăr Lădariu!
25 Martie 2009

Da. Chiar de azi, Lazăr Lădariu îşi scrie vîrsta cu „7”! Şi ce tînăr era în ’58, cînd din Idicel-Sat a plecat să cucerească Cetatea Filologică a Clujului. Avea deja un an de „suplinitor” şi visa drumul profesoratului, mai ales că se simţea în apele lui la catedră. Şi nici n-a prea fost complicat... Tînărul „I.P.3” din Tg. Mureş „vîna” viitori dascăli care să se ridice la pretenţiile învăţămîntului universitar.
Şapte ani a dăscălit slujind Limba Română, pînă-n ’70, cînd l-a chemat jurnalistica, chiar dacă prima mare iubire a fost poezia. A fost şi a rămas, deşi, dacă urmăreşti cotidianul mureşean „Cuvîntul Liber” şi-i vei citi incitantele editoriale, ai jura că asta a fost chemarea vieţii lui. E adevărat, a scris pe puţin 15.000 de articole, sarea şi piperul fiecărei zi de apariţie, dar din sufletul său încărcat de poezie s-au născut mii de poeme, risipite prin mai toate revistele literare de primă mărime, dar reunite în volume care îmbogăţesc bibliotecile culturii româneşti. Şi ele, şi cărţile de publicistică, i-au adus mereu bucurii profesionale. Asociaţia Scriitorilor din Tg. Mureş, una dintre cele mai valoroase şi vii ale „Uniunii”, preţuindu-i creaţia, i-a răsplătit-o, aşa cum au făcut-o şi alte instituţii de cultură. O panoplie în care se regăsesc „Premiul de Excelenţă şi Diploma pentru întreaga activitate literară”, declarat aproape la fiecare ediţie a Galei „Omul anului”, „Cel mai apreciat şi influent jurnalist mureşean din presa scrisă”, „Tîrgumureşean de Onoare”, „Medalia Universităţii «Petru Maior» din Tîrgu Mureş”, „Cetăţean de Onoare al Culturii”, distincţie atribuită de Grupul de Presă „Ambasador”. A „bătut” la pas tot Ardealul şi a trăit din plin neliniştile oamenilor. Satul natal i-a acordat distincţia pe care o consideră cea mai importantă între cele conferite în cei 70 de ani de viaţă: l-a declarat Cetăţean de Onoare. Nici satul Chiheru în care, de 18 ani, era dascăl suplinitor la începutul lungului drum profesional, nu l-a uitat. A trăit clipa de mare emoţie, care, împreună cu sacul de amintiri, va ajunge într-o bună zi în romanul unei vieţi neliniştite, dăruite oamenilor şi culturii. Un roman în care, sigur, nu va găsi loc să publice nici cele mult peste 100 de Diplome – de Excelenţă şi de Onoare, conferite pentru promovarea culturii naţionale, a tradiţiilor româneşti.
Anul 1989, în acel Decembrie tragic, l-a găsit pe baricade, măcinat de interese străine neamului românesc, cu programe pregătite din vreme, aici şi-n Vestul apropiat, de cei ce se pregăteau să instituie un mic stat unguresc cu capitala la Tg. Mureş. Atunci, în vîltoarea evenimentelor, colegii i-au cerut să preia conducerea ziarului, pe care l-au „botezat” – şi aşa e şi azi! – „Cuvîntul Liber”. Era în al douăzecilea an de publicistică, cărora avea să li se mai adauge pînă astăzi, încă pe-atîţia. O viaţă profesională de patru decenii de ziaristică, cu profund respect pentru ideile pe care le-a slujit cu demnitate şi, mai ales, pentru biblia din suflet, limba română.
N-a „trădat” condeiul nici atunci cînd valorile vieţii şi disoluţiile spre care neprieteni ai neamului nostru împingeau ţara, în vremuri tulburi, spre dezastru, s-a ataşat de grupul fondatorilor Partidului Unităţii Naţionale a Romanilor timp de opt ani, din 1992 pînă în anul 2000, a făcut parte din Parlamentul României, ca membru al Comisiei pentru Cultură. Atunci cînd se dădea marea bătălie pentru marile legi ale ţării. A fost un parlamentar pe care oamenii din judeţul Mureş nu l-au uitat. Din respect pentru tot ce a făcut, autorităţile i-au acordat cea mai înaltă distincţie a judeţului Mureş: „Diploma de Excelenţă” şi „Fibula de la Suseni”.
Lazăr Lădariu, un nume care nu lipseşte dintre personalităţile de bază al Uniunilor profesionale ale scriitorilor şi jurnaliştilor, nici din importantele Dicţionare şi Enciclopedii sau din bibliotecile care adună cărţile-tezaur, care vor străbate deceniile. S-au aplecat asupra cărţilor sale personalităţi de primă mărime ale literaturii române, între care Laurenţiu Ulici, Alex Ştefănescu, Cornel Moraru, Constantin Crişan, Constantin Cubleşan, Nicolae Băciuţ, Adrian Popescu, Traian T. Coşovei ş.a. Un bărbat care, la 70 de ani, şi-a păstrat tinereţea şi forţa de a sluji crezul pe care i l-au sădit în suflet doi ţărani admirabili din Idicel-Sat, Fironica şi Mihail, părinţii săi, avînd apoi parte de „şlefuitori” pe care nu i-a uitat niciodată: dascălii săi de la Liceul „Al. Papiu Ilarian” din Tg. Mureş şi cei de la „Filo”, din Cluj.
La Mulţi Ani, Maestre! Şi cred că darul de ziua ta, al celor care te iubesc, Antologia „Vîrstele timpului”, alcătuită şi îngrijită de Mariana Cristescu, te defineşte mai bine decît am reuşit eu s-o fac...
Constantin MUSTAŢĂ

ANTI-ROMANII si anti-crestinii "umanisti" din GDS ataca Ortodoxia la Sapanta. Teologul Justin Leon Lutai lamureste atacul

Scandalul instrumentat de cativa agitatori greco-catolici sustinuti de ungurii de la HotNews si de anti-romanii si anti-ortodocsii viscerali si patologici Smaranda Enache si Remus Cernea, privind Biserica Ortodoxa din Sapanta, continua.
Revista Presa Ortodoxa trateaza cazul pe larg si aminteste ca chiar saptamana aceasta a avut loc prima înfăţişare a procesului de evacuare (!) a ortodocşilor din biserica de la Săpânţa, desfăşurat la Sighet. La proces au venit, pentru prima oară, şi patru sute de săteni pentru a îşi afirma opţiunea fermă de sprijinire a parohiei lor ortodoxe. Venirea sătenilor a fost un semnal de alarmă pentru autorităţi, care trebuie să conştientizeze că demersurile greco-catolice provin din dorinţă de stăpânire, manifestată împotriva realităţii şi a voinţei oamenilor, scrie, pe buna dreptate Presa Ortodoxa.

Am primit si eu, la randul meu, prin amabilitatea centrului de reactie si atitudine ortodoxa de la Petru Voda, un punct de vedere pertinent al teologului Iustin Leon Luţai, fiul preotului paroh Grigore Luţai:

"Datorita circului mediatic creat de catre reprezentantii minusculei parohii greco-catolice din Sapanta suntem datori sa facem unele precizari :

1. Greco-catolicii nu sunt supusi la nicio epurare culturala sau religioasa . Acuzele pe care preotul greco-catolic le aduce statului roman si parohiei ortodoxe sunt gratuite!!! El trebuie sa inteleaga ca traim in Romania si nu in Vatican. Acest mod de actiune a preotului greco-catolic si episcopiei greco-catolice de la Baia Mare aduc mari prejudicii de imagine localitatii.

2. Biserica care acum se restaureaza si reabiliteaza integral apartine de drept comunitatii ortodoxe , la fel ca si "Cimitirul Vesel". Cealalta biserica ortodoxa din Sapanta la care preotul greco catolic face mereu referire si unde ne trimite sa sluijim este de fapt manastirea Sapanta Peri , ctitoria sapantenilor. Aceasta manastire este o reinviere a vechii stavropighii din Perii Maramuresului atestata documentar la 1389, ca ctitorie a dinastiei Dragosestilor. Vreme de 312 ani cu mici intermitente a fost sediu episcopal, aici a avut sediul si Sfantul Iosif Marturisitorul al Maramuresului. Potrivnicii neamului romanesc au distrus aceasta manastire la 1703. Rectitorirea ei in Sapanta este raspunsul nostru la nedreptatile istoriei. Situata in padurea bisericii "La Livada",functioneaza ca si manastire de calugarite.

3. Preotul greco-catolic acrediteaza ideea ca parohia ortodoxa Sapanta restaureaza ilegal biserica si ca nu detine avizele necesare.Pe baza proiectului realizat de catre cunoscutul Arhitect Cordos Dorel am obtinut autorizatia de constructie de la primaria Sapanta ,nr 22 din 21 .11.2007 a carei valabilitate expira la 21 .11.2010 ,cu drept de prelungire .Avizul nr 183/z/2007 al Ministerului Culturii si Cultelor plus toate avizele necesare restaurarii acestui sfant lacas. Ordonanta presidentiala se poate dispune in lipsa partilor si are un caracter provizoriu si vremelnic .

4 .Biserica din "Cimitirul Vesel" nu este greco catolica asa cum in mod tendentios preotul greco catolic afirma .Aceasta pretentie a greco-catolicilor se intemeiaza pe un asa zis act de propietate denumit adeverinta de arhiva din Ucraina, care nu este apt din punct de vedere juridic. Conform decretului 177 din 1948, al legii 18/91, legii 7/96 si a noii legi a cultelor propietarul este Parohia Ortodoxa Sapanta .

5. Comunicatul purtatorului de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Preot Prof.Dr. Cristian Stefan a fost interpretat eronat de catre greco-catolici.

6. Biserica nu este monument istoric asa cum continua sa afirme preotul greco-catolic. Acesta aduce o grosolana jignire Arhitectului Cordos Dorel si mesterului Andreica Gheorghe care a realizat 17 biserici, afirmand ca noi transformam biserica intr-un kitsh. Arhitectul Cordos Dorel a realizat manastirile: Barsana,Sapanta Peri, Rohia (noua biserica), marea catedrala ortodoxa din Baia Mare aflata in constructie si multe alte biserici din tara si biserici ortodoxe romane in Suedia, Franta, Spania. Oare este manastirea Barsana un kitsh??? Complexul arhitectural al manastirii Barsana este o capodopera....

7. Din 2002 pana in prezent parohia greco-catolica isi oficiaza slujbele intr-o baraca la nr 909 care are destinatia ca baraca de santier si depozit furajer .Aceasta constructie nu detine niciun aviz ori autorizatie de constructie pt a se oficia slujbe acolo. Maine s-ar putea sa ne trezim ca baraca devine sala de jocuri de noroc sau club de pensionari !!!!! De sapte ani parohia greco catolica incalca deliberat prevederile legii 50/91 privind autorizarea lucrarilor de constructie.

8. Consiliul local al primariei Sapanta a aprobat PUD (Plan Urbanistic de Detaliu), pentru construirea bisericii greco-catolice la nr 416 conform cererii lor. Daca preotul dorea, putea sa construiasca biserica la 416 si sa nu caute scuze si vinovati ca nu i se aproba la 909. Consiliul local nu poate fi obligat sa voteze sau sa nu voteze un PUD .

9. Decedatul Pop Gheorghe (Deoca Domnului ) "mortul furat", a fost ortodox ,frecventand regulat biserica, spovedit si impartasit fiind cu doua zile inainte de a muri de catre preotul ortodox .Conjunctural datorita faptului ca nu avea pe nimeni a ajuns sa traiasca ultimele clipe ale vietii in casa unui greco catolic .In februarie 1997 greco-catolici veniti din Sarasau au oficiat inmormantarea in curtea greco catolicului care il gazduia .In sosea era prezenta toata suflarea ortodoxa, care a preluat sicriul si a chemat preotul ortodox si l-au inmormantat pe Pop Gheorghe dupa randuiala ,(a fost o reparatie morala) .

10. Nu credem ca preotul Grigore Ritiu a avut un rol determinant in opera lui Stan Ioan Patras si in mentinerea limbii romane .Stan Ioan Patras era un geniu creativ care singur crea epitafele de pe cruci in limba romana .In anii 40 se preda limba romana in scoli si oamenii comunicau in limba romana .

11. La fel ca si preotii romano-catolici, greco-catolici, protestanti....... si preotii ortodocsi au fost inchisi cu sutele .Asa ca nu incercati sa faceti o asociere murdara intre partidul comunist si Biserica Ortodoxa .Mitropolitul Bartolomeu Anania ,Parintele Galeriu ,Parintele Iustin Parvu ,Parintele Arsenie Papacioc ,Parintele Gheorghe Calciu, Parintele Profesor Dumitru Staniloaie sunt doar cateva nume de referinta ortodoxe care au suferit in inchisorile comuniste .Venerabilul Episcop Justinian Chira a fost singurul care a mentinut aprinsa flacara credintei atat in perioada hortisto-fascista din Nord Vestul Transilvaniei cat si in perioada comunista ,facand din manastirea Rohia un chivot al neamului romanesc ,in vitregia vremurilor!!!!!!! .In concluzie, Biserica din "Cimitirul Vesel" nu apartine Vaticanului, ci sapantenilor. "

Justin Leon Lutai