Pages

Wednesday, April 16, 2008

CTP si Chirieac fac noi victime. O emisiune cu repercusiuni triste pentru ziaristii care se simt mai liberi: unul este dat afara, altul isi da demisia


Dupa ce conducerea SRR a scos abuziv emisiunea PERISCOP din grila de programe realizatorul acesteia, Bogdan Radulescu, a fost chestionat joi, timp de 10 ore, de catre o "comisie de cercetare disciplinara" formata din 12 redactori sefi adjuncti si un presedinte (vezi foto 1 si 2). Decizia "Comisiei de ancheta" a fost de 9 la 4 pentru desfacerea contractului de munca al lui Bogdan Radulescu.
El este sanctionat pentru o editie a emisiunii PERSISCOP in care a criticat prestatia si integritatea morala si profesionala a unor patroni de media-jurnalisti-lideri de opinie, printre care se numara Dan Voiculescu, Bogdan Chirieac si Cristian (Tudor) Popescu. Este pentru prima oara cand se organizeaza o astfel de sedinta dupa decembrie 1989, informeaza Initiativa Profesionala Radio Romania.
In acelasi timp, un alt jurnalist profesionist, Miruna Munteanu, isi da demisia de la ZIUA pentru ca nu i-a fost acceptat un material de opinie pe marginea acestui subiect, in care critica un editorial al subsemnatului, intitulat "Tonomatele URSS dau in presa NATO" (http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-03-31&id=235326) si pe care Redactia a considerat ca si-l asuma prin publicarea sa. Miruna considera ca am gresit aparandu-l pe Radulescu. O dovada ca nu este asa este desfasurarea impresionata de forte care il "cerceteaza disciplinar" azi pe Bogdan Radulescu pentru vina de a avea o alta opinie decat cea a conducerii liberale a postului national. Ca si anchetarea unui alt jurnalist de la Radio, care a "indraznit" sa citeze la Revista presei din editorialul in cauza (vezi http://victor-roncea.blogspot.com/2008/03/decapitari-pe-banda-la-radio-romania.html).
Cazul Mirunei este, daca vreti, din nefericire, copia de pe indigo a situatiei lui Bogdan.

Miruna mi-a trimis o scrisoare deschisa, pe care o gasiti integral mai jos, cu rugamintea sa o public impreuna cu articolului ei de opinie refuzat de ziar, pe site-ul organizatiei Civic Media. Fac mentiunea ca de la 1 ianuarie nu mai sunt decat presedinte de onoare al Asociatiei. Colegii mei mai tineri de la Civic Media mi-au comunicat ca vor prezenta cele doua cazuri, in oglinda, dupa eventualul deznodamant de la Radio, insotite de o prezentare a stadiului libertatii presei in Romania, in contextul in care minerii lui Ion Iliescu au fost inlocuiti de haidamacii cu camasi rosii ai PSD si de intelectualii cameleonici de sub PDL.
Nu va ascund ca, desi nu impartasesc opiniile politice (sa le spunem asa) ale Mirunei, asta nu ma impiedica sa o respect in mod deosebit pentru activitatea sa profesionala si sa regret, totodata, plecarea ei de la ZIUA. Miruna Munteanu este unul dintre putinii jurnalisti curajosi si liberi ai presei centrale din Romania. Ii urez mult succes si sunt convins ca o sa-l aiba cu prisosinta.
Draga Victor,
Ca sa pot polemiza cu tine am demisionat dintr-o redactie in care m-am simtit foarte bine timp de aproape 14 ani. Conducerea ziarului ZIUA a decis, insa, sa nu mai permita "infruntarile" gazetaresti intre colegi. Marturisesc ca nu inteleg aceasta decizie.
In paginile ZIUA, m-am contrazis de-a lungul anilor nu numai cu tine, ci si cu Dan Ciachir, Gabriel Andreescu, ba chiar cu Sorin Rosca Stanescu (pe atunci directorul publicatiei). Si tu ai facut la fel. Pe Sorin Rosca Stanescu l-ai provocat chiar la o adevarata dezbatere publica, refuzand sa demisionezi atunci cand ti-a cerut-o (pe motiv de incompatibilitate cu "linia editoriala" a ziarului). Ti-am admirat tenacitatea si m-am pronuntat, in scris, pentru dreptul "editorialistilor" de a exprima opinii divergente de cele ale conducerii redactiei (vezi "Cazul Roncea, confuzii si inconsecventa" -
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-05-04&id=220050).
Polemicile gazetaresti nu au otravit niciodata atmosfera din redactie si cu siguranta ca nu ar fi facut-o nici acum. In plus, ele s-au bucurat intotdeauna de succes in randul cititorilor (aducand recorduri de accesari in editiile electronice ale ziarului). Iata de ce inclin sa cred ca decizia de a-mi interzice reactia polemica a fost doar un pretext pentru a-mi forta demisia. Acum eu devenisem cea "incompatibila" cu noua linie editoriala a ziarului. Am inteles sugestia ("daca nu esti de acord, stii ce ai de facut...") si am plecat. Eu nu am taria sa raman intr-un loc in care nu sunt dorita. Asta nu inseamna insa ca nu voi spune ce am de spus.
Iata de ce iti scriu tie, nu in calitatea ta de fost coleg, ci in aceea de director al organizatiei Civic Media. Astept sa publici pe site-ul organizatiei aceasta scrisoare, dar si editorialul cenzurat la ZIUA. Cunoscandu-ti dedicarea fata de cauza libertatii de expresie, sunt convinsa ca o vei face.
Cu prietenie,
Miruna Munteanu

Basescu si razboaiele din presa

Dupa ce a organizat pe postul public de radio o adevarata sedinta de demascare a lui Cristian Tudor Popescu, prezentand drept realitati certe cele mai fanteziste scenarii culese de prin bloguri, jurnalistul Bogdan Radulescu si-a vazut emisiunea suspendata. Dar, unde scuipa boierul, pupa Voda! Cateva zile mai tarziu, acelasi Radulescu a fost invitat la Cotroceni, sa afle direct de la sursa despre viziunea presedintelui cu privire la politica externa, in ajun de summit. La reuniunea de taina cu cativa jurnalisti - alesi pe spranceana - a fost prezent si colegul meu Victor Roncea. Care s-a intors de acolo convins de necesitatea cooptarii Ucrainei in NATO si citand cu evlavie din comandantul suprem. Dar si denuntand odioasa "cenzura" careia i-ar fi cazut victima "bietul" Bogdan Radulescu, pedepsit, vezi Doamne, pentru un delict de opinie.
Admit ca viziunea geostrategica basesciana (cu pronuntate accente blond-udriste) l-a convins pe colegul meu. Nu pot sa inteleg insa nici in ruptul capului iesirea sa la rampa in scandalul Radulescu/CTP. In acest caz, Victor Roncea face o confuzie nepermisa unui profesionist al condeiului.
Este o mare diferenta intre opinia critica si acuzatia cu iz penal. Intre pamflet si calomnie. Intre "cred ca esti prost" si "stiu ca ai furat". Pentru primul tip de afirmatie sunt recomandate argumente; pentru cel de-al doilea sunt obligatorii dovezi. Astfel de "subtilitati" ii deruteaza de obicei pe politicieni. Pentru jurnalisti, insa, demarcajele ar trebui sa fie clare.
Cristian Tudor Popescu stie sa se apere singur foarte bine si nu are nevoie de sprijinul meu. Acest caz mi se pare insa emblematic pentru un fenomen ciudat: jurnalistii par sa fi devenit subiectul favorit al jurnalistilor. In loc sa puna lupa pe politicieni, analistii analizeaza obsesiv activitatea si trecutul confratilor. Comentariile cele mai acide sunt astazi rezervate colegilor de breasla, nu demnitarilor. Presa s-a transformat in principal subiect de presa. Spontan? Nu prea cred.
La originea acestui fenomen aberant se afla Traian Basescu. De la el a pornit teoria bizara potrivit careia "formatorii de opinie" - indivizi din start suspecti, in viziunea presedintelui - trebuie supusi unor monitorizari similare celor rezervate liderilor politici. Ceea ce este complet fals. Jurnalistii nu fac legi si nu gospodaresc banul public. Nu dau case, contracte sau autorizatii. Nu cer voturi si nici incredere neconditionata. Dimpotriva, ei stiu foarte bine ca increderea se castiga greu si se poate pierde intr-o clipa. In meseria asta, sanctiunea e imediata, se vede in tiraje sau in puncte de rating. Dezamagitii nu trebuie sa astepte finalul unui ciclu electoral ca sa-si manifeste nemultumirea.
Jurnalistii nu sunt nici modele de virtute, nici vedete. Sunt doar martori si cronicari ai actualitatii. Ofera informatii si opinii. Opiniile (fatalmente subiective) ar trebui examinate punctual, in functie de argumente, nu de biografia autorului. In fond, si cel neprihanit poate gresi, la fel cum si un ticalos poate avea, cateodata, dreptate.
Traian Basescu incearca sa-i puna pe picior de egalitate pe politicieni si pe gazetari - "zoaiele" si "tonomatele". Terminatorul de partide isi aplica vechile retete si impotriva presei, asmutindu-i pe jurnalisti unii impotriva altora. O solutie mult mai eficienta decat santajul cu publicitatea de la stat practicat de Adrian Nastase. Tacerea grea din perioada 2000-2004 a fost inlocuita de o harmalaie asurzitoare, dar la fel de malefica. Acum, de "mogulii rai" au grija "mogulii buni". "Liderii de opinie" sunt ocupati sa se demoleze reciproc. Tonul e din ce in ce mai isteric, atacurile din ce in ce mai murdare.
Divizata de rivalitati si orgolii, presa se lasa deturnata spre teme false. Si, marsand in acest joc periculos, se auto-decredibilizeaza. Cu atat mai bine pentru politicieni! Vine campania electorala...
Miruna MUNTEANU

Basescu: fara Tratat cu Moldova si imbunatatirea celui cu Ucraina - Lectie de istorie despre Basarabia, Bucovina, Insula Serpilor si URSS

"Nu cred ca este nevoie sa consolidam prin propria noastra vointa un act din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial (pactul Ribentropp-Molotov), pe care niciunul dintre noi nu-l accepta ca fiind valid si legal", a declarat presedintele

Romania nu vede de ce ar fi nevoie de un document referitor la frontiera cu Republica Moldova. Iar daca la Kiev se fac planuri privind alipirea Transnistriei la Ucraina ar trebui sa se ia in considerare si reintoarcerea teritoriului Basarabiei de sud la actuala Republica Moldova, a afirmat Basescu la o dezbatere organizata de Fundatia Konrad Adenauer. In ceea ce privese viitorul Ucrainei si Georgiei, "Moscova nu va stabili niciodata cine intra si cine nu intra in NATO." Afirmatiile explozive ce ii apartin presedintelui au fost provocate de doua intrebari ale ZIUA puse ieri la o dezbatere despre securitatea NATO in regiunea extinsa a Marii Negre.
Un tratat cu Republica Moldova nu este o prioritate, a declarat ieri presedintele Traian Basescu la dezbaterea organizata de Fundatia Konrad Adenauer, transmite Mediafax. Intrebat de ZIUA cum comenteaza declaratiile recente ale oficialilor de la Chisinau referitoare la semnarea unui tratat intre Romania si Republica Moldova, Traian Basescu a raspuns: "Nu-i o prioritate. Noi am recunoscut imediat dupa destramarea fostei Uniuni Sovietice fostele frontiere. Nu vedem de ce ne trebuie un tratat care sa vizeze frontiera de stat romano-moldoveneasca". El a subliniat ca Romania a recunoscut frontierele fostei URSS "asa cum statele si le-au asumat". "Deci, nu cred ca este nevoie sa consolidam prin propria noastra vointa un act din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, pe care niciunul dintre noi nu-l accepta ca fiind valid si legal", a spus Basescu, referindu-se la Pactul Hitler-Stalin, perfectat prin ministrii de Externe Ribentropp si Molotov. In cadrul discursului sau despre bilantul Summitului NATO Bucuresti, Basescu a explicat ca Romania sustine apropierea Ucrainei fata de NATO, pentru ca aceasta corespunde intereselor de securitate si pentru ca astfel Republica Moldova s-ar afla intre doua state membre ale Aliantei Nord-Atlantice.
Solutia schimbului de teritorii
Continuarea la

Dupa cum stiti, declaratiile presedintelui au iscat un imens scandala in tabara slavofonilor...
Dar iata ce scria Roncea Sr la 2 aprilie 2008, pe blogul lui, de FreePress:

Adevarul despre Tratatul cu Ucraina. Basescu versus Constantinescu.
In 1997 presedintele Basescu era ministrul transporturilor in guvernul care a negociat Tratatul. Daca a avut ceva de comentat de ce nu a facut-o atunci ? asta spune "moldoveanul" Emil Constantinescu, asta spun "kazahii" lui Patriciu, "moldovenii" lui Vantu si "umanistii" lui Voiculescu pe toate canalele media controlate de Alianta PNL - AP (apropo, vor fuziona in aprilie) in combinatie cu restul amestecaului UDMR-PRM-PSD-PC-etc. A plasa vinovatia in carca lui Basescu pentru Tratatul semnat in 1997 de Milu este ceva cu adevarat pervers si demn de cel mai tare PR negru. Aici pe internet, nu se afla insa doar specii de papagali indopati de troica care controleaza antene mediafaxzuri si un teanc de alte publicatii si posturi tv si radio. Haideti sa examinam putin bucata asta de eveniment recent si sa vedem cum sta treaba pe bune - folosind mijloacele deschise de studiu si logica elementara.
Pentru inceput iata trimiterile si linkurile privind Tratatul http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=26108
A nu se uita ca Tratatul a fost insotit de un Acord conex, care nu a fost trecut prin Parlament. In acest Acord se vorbeste de Insula Serpilor.
Ministrul transporturilor - Basescu in acea vremea - nu avea nici o atributie de politica externa. Presedintele decide politica externa a tarii peste capul oricarui ministru - inclusiv peste capul primului ministru. O alta institutie cu atributii in politica externa este Parlamentul - care are datoria de a ratifica Tratatele, dupa dezbatere, si daca sunt in interesul tarii. Principalii vinovati in cazul unei politici externe deficitare sunt presedintele (cel care propune) si parlamentul (institutia care ratifica), in nici un caz un ministru de la transporturi (sau de la sanatate, agricultura etc). Ministrul de externe este doar un "instrument" de comunicare in sensul ca NU ministrul de Externe stabileste directiile politicii externe. Ministrul de Externe, respectiv A. Severin sau consilierul prezidential pe Externe Zoe Petre, ar fi putut sa isi dea demisia in semn de protest, in caz ca ar fi fost nemultumit/a sau in dezacord cu presedintele. Oricare alt ministru - de la sanatate, transporturi, agricultura etc nu ar fi avut motive sa-si inainteze demisia cata vreme slujba sa nu avea cu nimic de-a face cu treaba Externelor si presedintiei. Insa chiar si cu demisia ministrului de Externe pe masa, planurile de ratificare a Tratatului ar fi continuat fara nici o problema daca aceasta ar fi fost decizia presedintelui. Un tratat se negociaza pe o durata de timp lunga asa cum a fost si cazul Tratatului Romania - Ukraina, care a inceput sub administratia Iliescu si a fost semnat sub administratia lui Constantinescu, iar ce a fusese deja negociat de Iliescu nu se mai putea renegocia de Emil.
Tratatul cu Ucraina din 1997 - Basescu versus Constantinescu - ce sanse aduce NATO Romaniei?
Un Tratat poate contine si prevederi secrete care nu ajung la cunostinta intregului guvern si nici la cunostinta parlamentarilor, cu exceptia presedintilor celor doua camere. Daca vor cu tot dinandinsul, parlamentarii,cum au facut-o deseori, pot sa voteze ratificarea unor documente internationale fara sa cunoasca prevederile acestora. Tratatul a fost mai degraba o conditionare a aderarii RO la UE si nu la NATO, de fapt. S-a spus ca "trebuiau semnate tratatele cu Rusia si Ucraina ca o conditie sine-quanon, intrucat UE nu este de acord cu modificarea granitelor in Europa". Acum nu se mai poate face nimic in ceea ce priveste Bucovina si Tinutul Herta, asta pare clar. Ucraina nu va fi de acord sa le cedeze, iar Romania ce-o sa faca? Sa plece la razboi? Cat despre Insula Serpilor, ocupata, nu cedata, de rusi printr-o operatiune amfibie in timpul WWII, si apoi preluata pe baza de proces verbal, fara nici un fel de acord sau tratat, este acum pe rol un proces, care va mai dura vreo doi ani, la CIH. Scopul procesului, cu care au fost de acord cele doua tari, este DOAR delimitarea platoului continental (bogat in gaze si se pare petrol) prin instanta.
Insula Serpilor este o problema foarte serioasa dar Basescu se refera nu doar la Insula Serpilor (luata cu japca de ucraineni) ci si la nordul Bucovinei si sudul Basarabiei. Astea sunt teritoriile romanesti pe care le-am pierdut in urma pactului Ribbentrop-Molotov si care au fost alipite de Stalin Ucrainei. Romania prin tratatul de buna vecinatate a renuntat indirect la orice pretentie teritoriala, la Cernauti ... la zona de nord, dar este vorba si de partea de sud, a fostei Basarabii, Buceagul, adica Basarabia istorica unde s-a nascut maresalul Averescu. De aici, din sud, pleaca problema cu platoul continental, cu petrolul de acolo, din Insula Serpilor si din zona maritima limitrofa.
Problema Romaniei cu Ukraina este nu numai Insula Serpilor cat mai ales hotararea Ukrainei, unilateral si in dispretul conventiilor internationale de a-si mari frontiera maritima expandandu-si teritoriul peste limita granitelor actuale romanesti. Delimitarea platoului Marii Negre in favoarea ucrainenilor ar lipsi Romania de o resursa energetica majora si ar duce chiar la situatii juridice imposibile, deoarece Ucraina ar putea fora chiar pe teritoriul Romaniei daca se va stabili la Haga ca Insula Serpilor este o insula iar nu o stanca. Diferenta este de vreo 200 de mile marine. Insula Serpilor este la 45 de kilometri de Sulina. Teoretic (intr-o logica a absurdului) daca Kievul castiga la Haga ucrainenii ar avea drept la prospectiuni chiar si in mijlocul Sulinei, in piata de peshte, deoarece pe o raza de 200 de mile in jurul Insulei totul le-ar apartine.
Chiar daca suntem in UE, unde cica granitele nu mai conteaza - pamantul istoria si neamul conteaza. A nu se uita ca astazi traiesc in Cernauti multi romani mai romani decat romani din mijlocul Bucurestiului. Si indiferent din ce aliante ai face parte, teritoriul si populatia intotdeauna conteaza (sunt bunuri fundamentale pe care le oferi acelei aliante; daca nu ai ce oferi, nu mai contezi). Cat despre cele doua tinuturi Bucovina si Herta, precum si Insula Serpilor, cedate prin semnaturile lui Adrian Severin si Emil Constantinescu aceste bucati de pamant romanesc NU mai pot face obiectul unui proces la CIH, deoarece contravine Cartei Europene si a Dreptului International, care stipuleaza ca nu se pot modifica granitele europene trasate dupa 1948... Exista insa un dar...
In viziunea extinderii NATO catre est, daca Romania si-ar juca cartea bine in raport cu Ucraina, care este dorita in NATO, s-ar putea pune problema reunirii Basarabiei cu Tara Mama ceea ce ar insemna desigur si considerarea problemei Bucovinei si a celor trei tinuturi din sud, cu tot cu iesirea la mare. A renunta la teritoriu national pentru orice fel de aliante vremelnice este o aberatie pe care nici un sef de stat nu o poate sustine fara a-si anula sensul si natura functiei. Fisa postului interzice unui sef de stat sa accepte modificari teritoriale. Ca orice soldat presedintele este aflat sub drapel, legat de juramant, si daca datoria si timpurile impun sacrificiul - presedintele este obligat sa se sacrifice. Sub nici o forma un presedinte nu poate accepta ciuntirea teritoriului national. Sansa oferita de nevoia stringenta a Vestului de a aduce Ucraina in curtea NATO ar putea fi exploatata de Romania. Acele teritorii apartin Romaniei pentru ca Bucovina apartinea Moldovei si nu de 20 de ani sau de 200 ci de la inceputuri. Pentru ca de aproape doua milenii valahii de aceeasi limba si obiceiuri si sange - fie ei numiti moldoveni, ardeleni sau munteni au murit si au renascut pe pamanturile acestea pline de sangele a nesfarsite generatii de romani si unde sufletele mortilor isi vor face veacul in veci de veci.
miercuri, aprilie 02, 2008 Link-uri spre acest articol

Pe langa shake hands next to Ringier, ce-o mai fi cautat Schroeder, angajatul lui Putin la North Stream, pe la Cotroceni?

Ieri seara, la Cotroceni.
Foto: Sorin Lupsa
http://www.presidency.ro/

UPDATE: Intr-adevar. Multumesc comentatorului pentru pontul cu Rothschild... Aici e de facut o analiza despre cum l-a strans ulterior EvZ pe Base cu usa (vezi cazul articolului lui Mircea Marian, omul GDS din EvZ, in care se pretinde ca Basescu e in cadere). Plus ca asta ma face sa ma gandesc la... Afacerea Esplanada
http://www.bursa.ro/on-line/s=companii_afaceri&articol=26413.html

Parteneriatul Rothschild-Schroder, o afacere de familie

Unul dintre cele mai vizibile grupuri financiare ale momentului a anuntat ca, incepand de luna aceasta, va fi consiliat de fostul cancelar german Gerhard Schroder (foto) pentru dezvoltarea afacerilor sale internationale - inclusiv Europa de Est.
Colaborarea anuntata recent intre Rothschild Group si Gerhard Schroder aduce laolalta cea mai mare afacere bancara de familie din lume si un fost sef de guvern european la fel de respectat, dar care in ultima vreme a avut parte de o doza substantiala de critici pentru manevrele sale economice, dupa plecarea de la guvernare.In plan economic, Schroder nu este cunoscut doar pentru sustinerea pe care, in valul de reforme pe care le-a promovat in ultimii ani la conducerea Cancelariei de la Berlin, a acordat-o afacerilor de familie, unul dintre pilonii economiei germane. El si-a castigat o notorietate aparte si pentru faptul ca, dupa plecarea de la guvernare, s-a implicat in ipostaza de consilier pentru o astfel de operatiune privata, iar la un nivel mult mai ridicat - in ceea ce presa europeana a calificat drept o "afacere de familie" a Kremlinului - proiectul Gazprom de construire a unei conducte petroliere la Baltica."Bagajul" Ringier si GazpromPotrivit presei internationale din ultimele zile, Schroder se va alatura, luna aceasta, Consiliului Consultativ European al Rothschild Group, pentru a-si spune parerea in privinta planurilor bancii de a-si extinde afacerile in Europa Rasariteana - inclusiv Romania -, Rusia, Turcia si chiar in Asia. Motivul pentru care i s-a propus aceasta pozitie il reprezinta, conform presedintelui grupului bancar international, David de Rotshchild, "cunostintele sale extraordinare, precum si experienta si reputatia sa internationala".Ce a imbogatit experienta lui Schr�der in jumatatea de an de cand a plecat de la guvernare? El s-a alaturat, in pozitia de consilier pe probleme de politica internationala, grupului de presa elvetian Ringier AG, cunoscut ca o afacere de familie. Iar apoi, prin implicarea sa in proiectul North European Gas Pipeline, o "coproductie" germano-rusa dominata de Gazprom, despre care presa germana a sustinut ca ar fi fost pregatita de pe vremea cand se afla la guvernare si mentinea relatii cordiale cu "familia" de interese din jurul presedintelui rus Vladimir Putin.Familisti globaliAlegerea fostului cancelar de la Berlin este, deci, mai mult decat potrivita pentru grupul Rothschild, care in ultima vreme s-a facut vizibil in doua povesti de rasunet pe plan international.Intai, alaturi de Citibank, Rothschild a consiliat compania britanica P&O in momentul in care aceasta a fost preluata de Dubai Ports World - o companie de stat din Emiratele Arabe Unite (altfel spus, tot o afacere de familie) -, intr-un acord respins in cele din urma de SUA, unde firma britanica opera mai multe terminale portuare.A doua aparitie este legata de tentativa companiei spaniole Grupo Ferrovial - tot una de familie - de a prelua BAA, proprietarul aeroportului londonez Heathrow. Spre sfarsitul lunii martie, Ferrovial a fost amenintata ca i se va respinge demersul daca, pana la 24 aprilie, nu va inainta in mod oficial o oferta de 9 miliarde de lire sterline pentru achizitia BAA, companie careia Rothschild i-a oferit servicii de consiliere financiara.Pentru grupul bancar international, Gerhard Schr�der este, in aceste conditii, o alegere ideala pentru a compensa prezenta in Consiliul Consultativ European a unor personalitati mai putin acomodate cu afacerile de familie, precum Lordul George, fostul guvernator al Bancii Angliei, si Lordul Vallance, fost presedinte al British Telecom. (Saptamana Financiara)

Diplomatia romaneasca, pe urmele lui Stefan Andrei

"Comanescu ii cara servieta lui Stefan Andrei", afirma un lider politic roman la momentul numirii noului ministru de Externe, ambasadorul Lazar Comanescu, de catre premierul liberal Calin Popescu Tariceanu. Foarte bine, mi-am spus. Valoarea lui Stefan Andrei nu a putut fi atinsa de nici un ministru succedat la sefia diplomatiei romanesti dupa 1985 incoace si, mai ales in ultima perioada.

Dupa lovitura din 1989, Iliescu l-a pus, repede, in fruntea MAE, pe Serghei Celac. Un om al sistemului: tatal sau a fost primul prefect comunist al Craiovei, instalat de trupele bolsevice ale Armatei Rosii iar sora sa mima disidenta, de tip moscovit, militand pentru schimbarea secretarului general al PCR si sef al statului comunist, Nicolae Ceausescu cu... Ion Iliescu. Celac - care a fost rasplatit ca talmaci de Ceausescu prin privilegiul de a fi singura fiinta intre el si Elisabeta a II-a, in caleasca Reginei Marii Britanii - era si este un om cu o reala experienta diplomatica. Dupa el, la cabinetul de la etajul doi din cladirea de pe Aleea Alexandru (sau Modrogan, daca o iei prin spate) s-au insiruit doar "politici". Politici, dar din sistem: de la Nastase, Severin si Geoana la Plesu, Ungureanu si, ca sa citez un clasic, "defunctul" Cioroianu.

Continuarea la


In foto (de Sorin Lupsa): la momentul investiturii; Comanescu, primul din stanga

In curand aici, un dialog in exclusivitate: De vorba cu Stefan Andrei

Tuesday, April 15, 2008

Totalitarism cu fata intelectuala. Liiceanu a castigat in prima instanta. CEDO o sa se bucure ca mai exista profitori anti-presa in Europa


LIICEANU-ZIUA-SENTINA / Instanta i-a dat castig de cauza scriitorului Gabriel Liiiceanu in procesul sau cu cotidianul Ziua
BUCURESTI, 15 apr (MEDIAFAX) - Judecatoria sectorului 1 a dat castig de cauza scriitorului si filosofului Gabriel Liiceanu in procesul pe care acesta l-a intentat cotidianului Ziua pentru "atingerea adusa demnitatii, imaginii si reputatiei" prin campanii de presa si afirmatii "injurioase" si "calomnioase"."Instanta a admis actiunea lui Gabriel Liiceanu fata de cotidianul Ziua. Cei de la Ziua sunt obligati sa-i plateasca lui Liiceanu 150.000 de lei noi daune morale. Sentinta este atacabila cu apel si recurs", a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, avocatul Valeriu Stoica, partener-fondator la Stoica&Asociatii, casa de avocatura ca l-a reprezentat pe Liiceanu la proces. Gabriel Liiceanu declara in luna iulie a anului trecut, intr-o conferinta de presa, ca actiunea sa in justitie sa ii vizeaza pe Sorin Rosca Stanescu, Ion Spanu si Victor Roncea , motivand-o prin faptul ca ca Ziua a pornit o campanie de defaimare la adresa sa dupa ce a semnat "apelul intelectualilor" pentru sustinerea presedintelui Traian Basescu
(Ce vrajeala! - nota mea). Primul termen in acest proces a fost la 1 octombrie, anul trecut.(Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)
Fetele totalitarismului. Sunt multe de spus pe tema procesului in care se cere cea mai mare despagubire din istoria presei post-decembriste: un miliard si jumatate in lei vechi (Stoiculitza, avocatul companiei rusesti ALRO solicitase initial 3 miliarde!). In ce ma priveste, pentru un editorial in care afirmam ca Liiceanu este un profitor al tuturor regimurilor. Ceea ce voi spune si de-acum inainte, pana cand il voi demola complet pe acest impostor agreat prosteste de Securitate pentru a-l controla pe batranul legionar Constantin Noica. Care visa, la randul lui prosteste, la un proiect de intarire a nationalismului fie si prin intermediul regimului comunist. Cu Liiceanu si Plesu a dat chix si el si Securitatea.
Despre proces, un singur exemplu, momentan: la o prima cautare pe internet, Barbut Florenta, judecatoarea care a clasat cazul - fara sa accepte nici martori nici proba veritatii! - a fost transferata de la Buftea la Judecatoria Sectorului 1 (supranumita Judecatoria mafiotilor) dupa ce a facilitat un mare tun imobiliar.
Pentru Stoica: fostul procuror general al TPI, Carla del Ponte, dezvaluie, astazi, ca mafia kosovora condusa de actualul premier al provinciei separatiste Kosovo, Hashim Thaci, impreuna cu generalul criminal Agim Ceku, au operat intr-o retea de trafic de organe, in special de copii. In anii '90. Rings a bell?
CEDO o sa se bucure cand o sa-i ajunga la Strasbourg un dosar in care este implicat fondatorul din umbra al PDL, cel care facea trocuri politice cu Adrian Nastase pe sub mesele de la Paris ale urmasului lui Brucan, Mihnea Berindei.
Ha, ha, ha!
Voi reveni, negresit, cand o sa-mi fac putin timp pentru astfel de pigmei.

In cabina Maestrului Radu Beligan



Aseara, Maestrul Radu Beligan a primit un Premiu de Excelenta pentru intreaga sa activitate, intr-o ceremonie desfasurata la Teatrul National. In imagini: in cabina Maestrului, cu doua dintre fiicele sale, Lamia, in prim plan, si Raluca, in plan secund, reflectata in oglinda. In picioare, in reflexia din plan indepartat, primarul Videanu.

Monday, April 14, 2008

Basescu e paranoic si isteric. Zice Adriana Saftoiu, inchiriata cu ora de Tuca, pentru sex si scandal in gazeta lui Voiculescu

Dusmanii lui Basescu au un nou plan: vor sa-l scoata drept nebun

Adriana Saftoiu in duet diafan cu Marius Tuca si o fatuca de la Jurnalul National (unde este angajat si sotul Adrianei, Claudiu, ca editorialist - sau cel putin se produce saptamanal cu o opinie).
Ce am retinut:


"SA: Sigur că mie îmi place să cred că datorită punctelor mele de vedere sau datorită faptului că încerc cel puţin să am un discurs cît de cît argumentat, raţional şi foarte puţin pătimaş. Pe de altă parte, voi urmăriţi ratingul şi cumva trebuie să satisfaci măcar un S din regula celor trei S: sex, sînge şi scandal.
MT: Deci sînge, scandal şi?
SA: Sex.
MT: Sex! Bănuiesc că astăzi nu poate fi vorba la interviul nostru despre sînge şi scandal, şi atunci ne mai rămîne doar partea de...
SA: Sex?
MT: Nu ştiu, nu... Dar avînd în vedere că e vorba despre un interviu scris, e mai greu să facem rating pe seama sexului scris.
SA: De fapt, tu de ce ai vrut să facem un interviu?
MT: Vei afla pînă la sfîrşitul lui. Sau dacă nu, te vei întreba toată viaţa de ce a vrut Marius Tucă să facă un interviu cu tine.
SA: Ştii care e riscul? La început, după plecarea de la Cotroceni, am apărut de cîteva ori la Antenă şi automat citeam pe bloguri că sînt cumpărată de Voiculescu.
MT: Acum vei fi cumpărată de mine.
SA: Da.
MT: Dar eu, cum ştiu că tu nu poţi fi niciodată cumpărată, o să mă mulţumesc să te închiriez.
SA: Da. Bun.

(...)

SA: Puterea este un afrodiziac. Trebuie să ai un echilibru interior foarte puternic, foarte stabil ca să nu aluneci în această zonă – îmi pare rău că trebuie s-o spun – a paranoiei.
OS: Preşedintele are acest echilibru?
SA: Asta rămîne să o judecăm cu toţii.

(...)

SA: Această expunere a preşedintelui eu nu cred că face bine nimănui. Cred că ţara asta are suficiente probleme încât să nu ducem războiul până într-acolo încât să vorbim despre "defunctul" Călinescu. Trebuie să recunoaşteţi că atîta isterie în discursul public nu a mai existat niciodată. "


Chiar asta-mi spuneam si eu. Trepadusii GDS de la HotNews il trateaza pe presedinte drept "iresponsabil" si "cu mintile ratacite" iar la gazeta lui Voiculescu e facut "paranoic" si "isteric" chiar de catre cea care inainte considera ca in trustul respectiv se practica prostitutia jurnalistica.
Se vede treaba ca nu numai jurnalistica...


Apropo, Adriana: de ce ti-ai dat tu, de fapt, demisia de la Cotroceni?

Sunday, April 13, 2008

Papagalii GDS - HotNews: Basescu nu e in toate mintile


Vreo doi papagali scriu la HotNews tampenii pe banda. Unul e tutarul pe vesnicie al lui Tismaneanu si fosta tiitoare (la propriu) a lui Macovei (zic asa pentru ca, evident, ea e mai barbata): Tapa care face laga. Al doilea, un anonimus damboviteanus. Problema lor: ca de ce s-a luat Basescu de "Justitie" (AH!) si a indraznit sa afirme "fara probe" ca un judecator e corupt. Clar: Basescu e "cu mintile ratacite" si "pur si simplu iresponsabil"! Baietasii astia care deservesc pe sub mesele de la GDS inca nu au inteles ca Basescu cand zice ceva inseamna ca stie. Asa cum a spus-o foarte clar si despre nerusinatul "neguvernamental" Cristian Pirvulescu si sotia sa, etern "guvernamentala" sau despre "micul mafiot obraznic", tot de la Justitie, Tudor Chiuariu (apropo, atunci nu mai era deplasat pentru ca ii convenea Monicutzei?!).
Iata cele doua mostre de fudulii a la HotNews:

"Basescu e corupt
de Dan Tapalaga HotNews.ro
Joi, 10 aprilie 2008, 17:00

Traian Basescu a declarat miercuri seara ca judecatorul care i-a dat dreptul omului de afaceri Costica Costanda sa construiasca in parcul Bordei este corupt. Ar fi doua probleme: seful statului n-are caderea sa dea verdicte, este exclusiv treaba justitiei sa o faca. Apoi, Traian Basescu n-a adus nici o proba in sprijinul acuzatiilor sale. Nu ca ar fi fost treaba lui. Urmand exemplul sau, pasim pe calea arbitrariului: in cazul Bordei, Basescu e corupt. Cui ii pasa de dovezi? Asa arata statul arbitrar, un presedinte cu mintile ratacite prin campania electorala care se crede judecator suprem." (and so on, and so on)

"Basescu nu e corupt...
de Doc Inventarul stricaciunilor politice
Vineri, 11 aprilie 2008, 18:25
… asa cum scrie, in scop demonstrativ, Dan Tapalaga. Presedintele e pur si simplu iresponsabil. Summitul acela l-a ridicat la o inaltime unde se pare ca aerul este prea tare pentru el. Odata ce si-a frecat umerii cu mai marii lumii, dl Basescu considera probabil ca s-a ridicat deasupra deasupra constrangerilor din politica noastra interna. Constrangeri gen constitutie, sau bun-simt. "(bla, bla, bla)


Ok, dar de ce nici unul nu si-a pus intrebarea: si daca chiar asa e? Nu credeti ca, spre deosebire de colegul vostru de la GDS - Adrean Cioroianu -, Basescu si-a asumat o responsabilitate cand a facut aceasta afirmatie?!