Pages

Thursday, March 27, 2008

REZOLUTIE A CONFERINTEI DEDICATE ANIVERSARII A 90 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU TARA

ARCUB, Piata Universitatii, Bucuresti

Astazi, 27 martie 2008, la Bucuresti, in cadrul Conferintei dedicate aniversarii a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, participantii doresc sa aduca in atentia Presedintelui Romaniei si a opiniei publice temele majore care privesc situatia relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau, cele doua capitale romanesti:

1. Deschiderea si inlesnirea procesului de acordare a cetateniei celor in drept este un obiectiv prioritar;
2. Asumarea ferma a rolului Romaniei de vector regional al integrarii europene si de stabilizator al proceselor de securitate ale flancului sudic al NATO, de la Marea Neagra;
3. Deschiderea procesului de investitii si asistare a cresterii capitalului autohton, in vederea diminuarii influentelor eurasiatice in procesele economice-politice ale Moldovei in vederea asumarii firesti a proiectelor euro-atlantice;
4. Dreptul de preemptiune pentru etnicii romani din jurul granitelor in vederea reglementarii situatiei vizelor pentru fortele de munca, in asa fel incat sa se permita accesul prioritar al celor de dincolo de Prut la piata de munca din Romania;
5. Marirea accesului tineretului studios din Basarabia la programele de burse ale Universitatilor din Romania;
6. Romanii din jurul granitelor trebuie sa aiba dreptul de la reprezentare politica proportionala in Parlamentul de la Bucuresti;
7. Solicitam conducerii statului, Presedintelui Traian Basescu, includerea problematicii dramatice a romanilor din jurul granitelor Romaniei, supusi unor procese sistematice de deznationalizare si sfaramare identitara, in tematica documentelor ce privesc siguranta nationala a Romaniei. Salvgardarea acestor comunitati trebuie sa reprezinte un obiectiv prioritar al statului roman.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Bucuresti, 27 martie 2008
Fundatia Pentru Romania
Organizatia Studentilor Basarabeni - Bucuresti
ZIUA: 90 de ani de la Unirea cu Basarabia

Wednesday, March 26, 2008

Primarul Chisinaului va fi la Bucuresti la 90 de ani de la Unire

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, va fi prezent maine la conferinta publica "Basarabia la rascruce - Unirea dupa 90 de ani", organizata de Fundatia Pentru Romania si Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti in cadrul manifestarilor de Ziua Unirii Basarabiei cu Tara, realizate sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Evenimentul realizat cu sprijinul centrului ArCub si al Primariei Municipiului Bucuresti se va derula pe parcursul zilei de joi la Manastirea Cernica si in Piata Universitatii. In dimineata zilei de 27 martie, la orele 10.30, circa 200 de studenti basarabeni vor depune coroane de flori la mormantul membrilor Sfatului Tarii de la Manastirea Cernica, la ora 14.00, la sediul Arcub din strada Batistei 4 - vizavi de Ambasada SUA - are loc Conferinta publica "Basarabia la rascruce - Unirea dupa 90 de ani" unde va fi proiectat si filmul documentar "Basarabia Redivivus". Participa: oficiali, istorici, analisti, jurnalisti, studenti. Invitat de onoare: Alexandru Lesco, fost detinut politic la Tiraspol timp de 12 ani, decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei. In seara aceleiasi zile, la ora 19.30, se va desfasura in Piata Universitatii, sub deviza "Bucuresti si Chisinau impreuna in Europa", un concert cu formatiile basarabene Lautarii impreuna cu maestrul Nicolae Botgros, Nenita Cvartet, Grupul Transbalkanica si trupa Zdob si Zdub.

Tuesday, March 25, 2008

Ungurimea, tiganimea si romanimea in fata Marii Uniri

Victor RONCEA
-- Tovarasii de drum gandesc asa: exista un presedinte, cum sa-l folosim!? Altii zic: ce frumos e aici la Cotroceni, pacat ca e locuit si de Basescu... Dupa care vin cu "sfaturi": "Lasati dom' presedinte cu Pactul Ribbentrop-Molotov! Ce sa-i mai condamnam oficial consecintele in anul 90 de la Marea Unire?! Ce daca Israelul face cele mai mari pregatiri din istorie pentru aniversarea a doar 60 de ani?!

Noi suntem mici si prosti... N-are rost, sefu', sa organizam nimic acum cu Basarabia! Ca-l suparam pe stiti dvs cine si ne taie gazele si conturile (unora) si nici nu mai vine la Bucuresti, ca sa ne laudam ca Ceausescu ca-i avem pe toti aici, ca pe vremurile bune ale Pactului de la Varsovia. Doamne fereste, sa mai ziceti ceva si de Insula Serpilor, Tinutul Herta sau Bucovina! Stergeti-le din memorie!" Si totusi, Basescu n-a facut asta.
Daca unii au mai auzit de la nivel oficial de Basarabia si Bucovina dupa o omerta de 15 ani este datorita lui Basescu. Dar boicotul continua. Cati dintre dumneavoastra, de exemplu, realizeaza ca peste numai o zi, pe 27 martie, se implinesc 90 de ani de la reunirea Basarabiei cu Tara?! In schimb, stim ca saracii unguri au fost batuti de extremistii de romani la aniversarea celor 160 de ani de la "revolutia maghiara". Eu, unul, cred ca bietul Mihaila Cofariu, maltratat la un alt 15 martie, 1990, s-a ridicat din paralizie si i-a tras el doua palme agitatorului stegului Ungariei de la Cluj care urla acum ca din gura de sarpe. Iar eu, unul, o sa fac exact acelasi lucru cu Marko Bela cand o sa-l vad, pentru ce a declarat el despre manifestatiile din "Romania SI Ardeal"!

90 de ani de la Proclamarea Unirii Basarabiei cu Tara

Ziua Unirii la Bucuresti, eveniment organizat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, Traian Basescu
Fundatia pentru Romania si Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti, impreuna cu Primaria Municipiului Bucuresti, va cheama la aniversarea Unirii Basarabiei cu Tara, joi, 27 martie 2008, in Piata Universitatii.
Vom marca 90 de ani de la proclamarea Unirii, 27 martie 1918 prin organizarea unor actiuni culturale in zona simbol a Pietii Universitatii unde, in urma cu 16 ani, a poposit si Crucea Basarabiei adusa de la Chisinau pe Drumul Crucii, organizat atunci de alti tineri romani de pe ambele maluri ale Prutului. Participantii de azi sunt romani din Basarabia si Bucovina, aflate azi in Republica Moldova si Ucraina, din Serbia, Bulgaria, Ungaria si Romania, studenti in cadrul universitatilor din Bucuresti, precum si membri ai organizatiilor studentesti si civice din Romania. La evenimentele organizate in cadrul programului va fi prezent Alexandru Lesco, fost detinut politic la Tiraspol timp de 12 ani, decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei, si sunt invitati Presedintele Romaniei, Traian Basescu, Primarul General al Municipiului Bucuresti, Adriean Videanu, precum si alte personalitati de cultura din Romania si de la Chisinau, istorici, profesori universitari, oficiali, analisti si jurnalisti.
In dimineata zilei de 27 martie, la orele 10.30, circa 200 de studenti basarabeni vor depune coroane de flori la mormantul membrilor Sfatului Tarii de la Manastirea Cernica.
La ora 14:00, la sediul Arcub din strada Batistei 4 – vizavi de Ambasada SUA – are loc Conferinta publica "Basarabia la rascruce – Unirea dupa 90 de ani" unde va fi proiectat si filmul documentar "Basarabia Redivivus". Participa: oficiali, istorici, analisti, jurnalisti, studenti. Invitat de onoare: Alexandru Lesco.
In seara aceleasi zile, la ora 19.30, va fi organizat in Piata Universitatii, sub deviza „Bucuresti si Chisinau impreuna in Europa", un concert cu formatiile basarabene Lautarii impreuna cu maestrul Nicolae Botgros, Nenita Cvartet, Grupul Transbalkanica si trupa Zdob si Zdub.
Va asteptam!
Fundatia Pentru Romania
OSB Bucuresti
http://www.basarabeni.ro/
GSM: 0740 928 173

Monday, March 24, 2008

AZEC şi-a ales noua conducere

Claudiu Tarziu relateaza:
Jurnalistul Răzvan Bucuroiu (TVR, revistele "Lumea credinţei" şi "Lumea monahilor") a fost ales azi în funcţia de preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini din România (AZEC), iar publicistul şi editorul Răzvan Codrescu (”Lumea credinţei”, Ed. Christiana) a fost desemnat vicepreşedinte, într-o şedinţă a Adunării Generale care a avut loc la Muzeul Ţăranului Român. Pe lângă cei doi, Adunarea Generală a AZEC i-a ales în Comitetul Director pe Claudiu Târziu (revistele "Formula As" şi “Rost”), Cristian Curte (Radio România, Bucureşti), Costion Nicolescu (publicist, Bucureşti), Andrei Vlădăreanu (revista "Lumea credinţei") şi Victor Roncea ("Ziua"). De asemenea, Adunarea Generală a AZEC a înfiinţat trei comisii: Comisia de etică şi deontologie profesională, Comisia pentru premiile AZEC şi Comisia pentru jurnaliştii români de peste graniţele ţării.La Adunarea Generală au fost prezenţi ca invitaţi Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România (AJR), Mihai Miron, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor Profesionişti din România, şi Adrian Moise, vicepreşedinte al Uniunii Sindicale MediaSind, care au transmis mesaje de susţinere pentru noua asociaţie. Indirei Crasnea, preşedinte interimar al Clubului Român de Presă, a transmis la randu-i un mesaj.Asociaţia Ziariştilor şi Editorilor Creştini din România (AZEC) este o organizaţie neguvernamentală autonomă şi apolitică. Organizaţia a fost înfiinţată în toamna anului trecut din iniţiativa lui Răzvan Bucuroiu, Răzvan Codrescu şi a Mihaelei Voicu (Ed. Sophia), cei trei alcătuind şi primul Consiliu Director al AZEC. Asociaţia are ca scopuri promovarea valorilor profesionale şi morale în cadrul breslei ziariştilor creştini şi în media românească, "salubrizarea" segmentului cărţii religioase de producţiile îndoielnice şi de actele de piraterie intelectuală, precum şi stabilirea unui dialog cu bisericile din România, pentru mai corecta informare a publicului.AZEC îşi propune si organizarea unor cursuri de jurnalism creştin, acordarea de premii anuale pentru cele mai bune materiale de presă şi pentru carte religioasă, dar şi asigurarea de consultanţă şi asistenţă pentru ziarişti şi editori, în cazul încălcării dreptului la liberă exprimare şi libertate de conştiinţă.

Sunday, March 23, 2008

Alegeri la AZEC

Asociaţia Ziariştilor şi Editorilor Creştini din România vă invită sa participaţi în data de 24 martie a.c., la prima Adunare Generală a Membrilor Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini din România, care se va desfăşura la Muzeul Ţăranului Român, începând cu ora 10:00 am, şi care va avea următoarea Ordine de Zi:
ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR
ASOCIAŢIEI ZIARIŞTILOR ŞI EDITORILOR CREŞTINI
DIN ROMÂNIA
9:45 am: ÎNREGISTRAREA PARTICIPANŢILOR
10:00 am – 10:15 am: INTRODUCERE
Răzvan Bucuroiu – preşedinte
Membru fondator
Voicu Mihaela – membru al consiliului director
Membru fondator
Răzvan Codrescu – membru al consiliului director
Membru fondator
10:15 am – 11:00 am: INVITAŢI
Cezar Ion – preşedinte Asociaţia Jurnaliştilor din România
Indira Cuncea – preşedinte Clubul Român de Presă
Mihai Miron – preşedinte Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România
Cristi Godinac – preşedinte MEDIASIND
Membrii AZEC înscrişi să ia cuvântul
11:00 – 12:00: ALEGEREA organismelor de conducere ale AZEC
şi validarea membrilor înscrişi în AGM a AZEC

12:00 – 12:15 : PAUZĂ DE CAFEA
12:15 – 13:15: STABILIREA STRATEGIEI AZEC
SESIUNEA DE ÎNCHIDERE a primei Adunări Generale a Membrilor AZEC

Astazi e Pastele pentru catolici

Prieteni cu Dumnezeu: cum răspundem prieteniei?
21.03.2008, Roma (Catholica)
Papa Benedict al XVI-lea a prezidat vineri Calea Crucii la Coloseumul din Roma. Zeci de mii de credincioşi catolici au înfruntat ploaia şi frigul pentru a medita împreună la jertfa lui Hristos. Reflecţiile pentru celebrare au fost scrise anul acesta de către Cardinalul Joseph Zen, Episcop de Hong Kong. "Este posibil să rămânem indiferenţi în faţa morţii Domnului, a Fiului lui Dumnezeu?", a întrebat Sfântul Părinte. "Pentru noi, pentru mântuirea noastră, El s-a făcut om, pentru ca să poată să sufere şi să moară. Să ne oprim să contemplăm Crucea Sa. Crucea, izvor de viaţă şi şcoală de dreptate şi pace, este patrimoniul universal de iertare şi îndurare. Este dovada permanentă a iubirii infinite care l-a făcut pe Dumnezeu să devină om, vulnerabil asemenea nouă, până la moartea pe cruce."
Revenind apoi la o temă pe care a abordat-o frecvent, Papa Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe credincioşi să devină prieteni ai lui Hristos. "Prin dureroasa cale a crucii, oameni din toate vremurile, reconciliaţi şi răscumpăraţi de sângele lui Cristos, au devenit prieteni ai lui Dumnezeu, fii ai Tatălui ceresc", a spus el. "`Prietene`, îi spune Iisus şi lui Iuda când îl invită pentru ultima oară la convertire. `Prietene`, ne spune şi fiecăruia dintre noi, deoarece El este prietenul autentic al tuturor. Din păcate nu reuşim întotdeauna să percepem profunzimea acestei iubiri infinite a lui Dumnezeu pentru noi. Pentru El nu există distincţie de rasă sau cultură. Iisus Hristos a murit pentru a elibera omenirea de ignoranţa ei faţă de Dumnezeu, de cercul de ură şi violenţă, de sclavia păcatului. Crucea ne face fraţi şi surori."

http://www.catholica.ro/