Pages

Saturday, February 23, 2008

ALERTA: ZIARISTUL DE INVESTIGATII COSTIN BADOIU A MURIT IN CONDITII SUSPECTE

ALERTA CIVIC MEDIA: ZIARIST MORT. SOTIA CREDE CA A FOST OTRAVIT. ANCHETA TRENEAZA.

Ziaristul de investigatii Costin Badoiu a murit miercuri seara in conditii suspecte. Sotia sa si medicul sau de familie considera ca jurnalistul a fost otravit. In ultima saptamana ziaristul primise mai multe telefoane de amenintare. Asociatia Civic Media solicita institutiilor statului sa se implice in solutionarea imediata a cazului si cere organizatiilor media nationale sa se solidarizeze pentru aflarea adevarului asupra mortii colegului nostru. Civic Media isi rezerva dreptul sa alerteze organizatiile internationale de aparare a drepturilor jurnalistilor in cazul in care ancheta va fi impiedicata de elementele suspecte care l-au amenintat pe ziaristul Costin Badoiu inainte ca acesta sa moara. Inmormantarea a avut loc sambata. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Costin, NU TE VOM UITA!

ZIARUL: Ziarist asasinat la comanda politica

Ziaristul de investigatii Costin Badoiu – semnatarul mai multor anchete si dezvaluiri despre membri marcanti ai arcului PSD-PNL, a murit subit in casa unor prieteni, la doar cateva ore dupa ce primise amenintari cu moartea, telefonic, de la Adrian Duicu, presedintele executiv al PSD Mehedinti si sef al SNP PETROM local. In ultima saptamana – spun rudele si colegii jurnalistului - acesta a fost amenintat cu moartea si de catre liberalul Ion Oprescu, primarul localitatii Baia Mare. Costin Badoiu, in varsta de 39 de ani, a scris la mai multe publicatii, printre care „Adevarul“ si ZIUA, iar de aproape doi ani lucra la saptamanalul doljean „Indiscret“. Dorin Iacob, fost ofiter SRI, apropiat al lui Virgil Magureanu a fost nasul de cununie al ziaristului.
Ultima ancheta, in curs de finalizare, cerceta implicarea mai multor oameni de afaceri din Baile Herculane, conectati politic la nivel clientelar. Unul dintre prietenii lui Costin Badoiu, aflat langa acesta in perioada anterioara decesului sau subit, ne-a declarat: „I-a sunat telefonul si o voce de barbat l-a amenintat cu moartea spunandu-i: Cat crezi ca o sa mai scrii asa? Nu o sa sfarsesti bine, ba, ziaristule!“. Prietenul ziaristului l-a auzit pe Costi Badoiu zicandu-i interlocutorului sau: „Nu mai bateti campii, domnu’ Duicu, ca nu o sa imi puneti niciodata pumnul in gura, o sa va fac plangere penala!”. Colegii si apropiatii ziaristului confirma si ei ca, saptamana trecuta, Badoiu a mai fost sunat – iar el a si inregistrat convorbirile telefonice respective – de catre Adrian Duicu, dar si de primarul liberal Ion Oprescu, in urma publicarii anchetei de presa referitoare la implicarea celor doi politicieni intr-o deturnare de fonduri in valoare de mai multe sute de miliarde de lei. Desi ziaristul a prezentat inregistrarile politistilor de la IPJ Mehedinti, acestia nu au luat nici un fel de masura.
„SOTUL MEU A FOST OTRAVIT“
Carmen Badoiu, sotia ziaristului, a declarat, plangand: „Sotul meu a fost otravit. Dupa fiecare ancheta in care erau implicati oameni ce fac parte din mafia locala din Herculane, primea telefoane de amenintare. In fata procurorilor o sa dezvalui cateva nume care nu sunt straine de moartea lui“. Costin Badoiu nu a fost niciodata bolnav si nu consuma alcool, nici cafea, fapt ce intareste si mai mult supozitia unei morti suspecte. „In cateva secunde i s-au inrosit ochii si s-a ingalbenit la fata. Expresia de pe chip parca incerca sa ne spuna ceva. Daca facea infarct, nu i se inroseau ochii si nu murea intr-o fractiune de secunda“, a mai mentionat sotia ziaristului. Si apropiatii ziaristului sunt convinsi ca persoanele vizate de articolele sale i-au luat viata. „Anchetele lui Costin ii suparau pe cei vizati. Scotea intotdeauna adevarul la suprafata. Avea dusmani care ii doreau moartea“, a spus nasul sau de cununie, Dorin Iacob.
Ambulanta a venit prea tarziu
Ambulanta, chemata de prietenii jurnalistului, nu a venit la timp la locul tragediei… „Radeam si glumeam, era foarte vesel, apoi, intr-o secunda, a cazut cu capul pe masa si a murit. Am chemat ambulanta, dar a venit foarte tarziu“, a spus unul dintre prietenii lui Costin, prezent la tragicul eveniment. Medicul de familie al lui Badoiu, dr. Ionut Lalescu, a declarat, pentru ZIARUL: „Mi se pare suspecta moartea, deoarece n-a facut in viata lui o injectie. Costin era in evidenta mea si nu are antecedente de natura cardiologica. Mi s-a parut la fel de suspecta si congestionarea excesiva a globilor oculari, dar e bine sa asteptam rezultatul necropsiei. Eu cred ca putea fi otravit de unul dintre dusmanii lui“. Politia si procuratura au deschis o ancheta. Moartea lui Badoiu seamana izbitor de mult cu decesul de acum cativa ani al procuroarei Luminita Sega, la a carei autopsie, executata in Franta, s-a demonstrat ca moartea a survenit ca urmare a otravirii cu metaloizi. Luminita Sega, procurorul sef de sectie al DNA, instrumenta dosare in care figurau, alaturi de Iliescu si apropiati ai acestuia, mai multi liberali. Anchetatoarea a fost otravita cu saruri de metale grele decedand la doar 42 de ani.
ZIARUL - 2008-02-23 - Simona Fica / George Roncea

GAZETA DE SUD: Moartea ziaristului, neelucidată

Autorităţile locale şi judeţene din Mehedinţi şi din Caraş-Severin au tratat cu indiferenţă cazul ziaristului decedat miercuri în condiţii suspecte.
Trupul neînsufleţit a fost abandonat la doar două ore după deces în capela unui cimitir din Băile Herculane, iar de veghe în noaptea de miercuri spre joi au stat trei prieteni.
Pentru efectuarea necropsiei, trupul lui Costin Bădoiu trebuia transportat în oraşul Caransebeş, dar acesta nu s-a făcut cu un autoturism special al IML. Familia a închiriat o maşină de servicii funerare din Drobeta Turnu Severin şi astfel l-a putut duce la Serviciul de Medicină Legală de la Spitalul Judeţean Caransebeş.
Şi după efectuarea necropsiei, moartea lui Costin Bădoiu a rămas neelucidată.
Medicii de la Spitalul din Caransebeş au descoperit că ziaristul suferea de ulcer perforat şi de pancreatită. Rudele, care îl ştiau sănătos pe Costin, au cerut ca analizele să fie evaluate şi într-un laborator de specialitate din Timişoara.
„Vrem să aflăm dacă ulcerul soţului meu a fost cauzat de ceva. Să aflăm perioada în care s-a îmbolnăvit de ulcer şi dacă rana din stomac i-a fost provocată de o substanţă ce i se putea pune în mâncare“, a declarat Carmen Bădoiu, soţia jurnalistului.
Suspiciunea rudelor vine şi după declaraţia făcută de medicul de familie al lui Costin Bădoiu.
„Costin era de mai mult timp, în evidenţa mea şi nu avea antecedente de natură cardiologică sau de alt gen. Mie mi s-a părut suspectă congestionarea excesivă a globilor oculari“, a declarat Ionuţ Lalescu, medicul de familie al ziaristului.
În acest caz, poliţia încă nu a făcut o declaraţie oficială privind stadiul anchetei sau ce a reieşit din declaraţiile ultimilor oameni care au intrat în contact cu Costin Bădoiu, printre aceştia şi familia de prieteni în casa cărora el şi-a găsit sfârşitul.
Jurnalistul va fi înmormântat astăzi la Băile Herculane.
Eveniment - Alin GHICIULESCU

EDITIE SPECIALA de Oltenia: Moarte suspectă - Ziaristul Costin Bădoiu a încetat din viaţă

Doliu în redacţia săptămânalului regional “Indiscret”, ziaristul de investigaţii Costin Bădoiu încetând din viaţă la vârsta de 39 de ani, miercuri seara, la Băile Herculane, unde locuia împreună cu soţia şi fiul său minor. Costin Bădoiu nu suferea de vreo boală, iar decesul său a survenit brusc: practic, el a căzut secerat din picioare în timp ce se afla în vizită la un prieten. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, subinspectorul Adriana Beţa, numai rezultatul necropsiei va stabili cauza decesului, deoarece pe corp nu s-au depistat urme de violenţă.
Carmen Bădoiu, soţia jurnalistului, a relatat că bărbatul ei primea des ameninţări cu moartea din partea persoanelor deranjate de articolele şi investigaţiile sale şi că nu exclude varianta să fi fost otrăvit. “Nu cred că e vorba de infarct, deoarece n-a făcut în viaţa lui o injecţie şi n-a fost luat în evidenţă de medicul de familie cu nicio boală. Când i s-a făcut rău, i s-au roşit ochii în cap şi am spus şi la poliţie că putea fi otrăvit de unul dintre duşmanii lui”, a afirmat soţia ziaristului.
http://www.editie.ro/

CINE ESTE ADRIAN DUICU, CEL CARE L-A AMENINTAT PE COSTIN

Cind a fost instalat director la PETROM, Duicu i-a multumit presedintelui PSD Mehedinti, Eugen Nicolicea
Adrian Duicu, director general al PETROM Mehedinti - un personaj controversat
Filiala Mehedinti a SNP PETROM este condusa de Adrian Duicu, un individ pe care presa nationala si regionala l-a calificat ca fiind mafiot. Angajat la PETROM Mehedinti ca muncitor, dupa numai citeva zile el a luat in franciza statia PECO PETROM de pe Calea Craiovei. La scurt timp, Adrian Duicu devine director general al PETROM Mehedinti. Contestat de salariati, el a facut obiectul unui dosar de urmarire penala, pe care procurorii mehedinteni au pus stampila NUP (neinceperea urmaririi penale). Desi a fost acuzat de presa de afaceri necurate cu benzina si cu motorina, ca isi terorizeaza angajatii, de hartuire sexuala, de gestiune frauduloasa in dauna societatii, de contrabanda cu petrol, organele abilitate ale statului l-au gasit, de fiecare data, nevinovat.
In 1998, Duicu senior era convins ca poate muta granita dintre Mehedinti si Caras-Severin. Adrian Duicu este in prezent secretar general al PSD Mehedinti, adjunct, pe linie de partid, al deputatului Eugen Nicolicea. Poate faptul ca Adrian Duicu este un apropiat al deputatului il face sa creada ca are imunitate in fata legii. In 1998, tatal lui Adrian Duicu - Ion Duicu, viceprimar al localitatii Toplet - judetul Caras-Severin, a stirnit un mare scandal in jurul tentativei de a muta granita dintre judetele Mehedinti si Caras-Severin. Miza era mutarea granitei judetului Caras-Severin, cu aproximativ 2 kilometri spre Orsova, astfel ca ambele benzinarii de pe Valea Cernei, care apartineau familiei Duicu, sa nu poata fi controlate de autoritatile mehedintene. Cu toate presiunile facute de Duicu, granita dintre cele doua judete nu a suferit modificari, dar nici autoritatile nu s-au ingramadit cu efectuarea controalelor la benzinariile familiei Duicu. La Camera de Comert a judetului Caras-Severin, firma ROMCOMPLEX, care administreaza cele doua statii, apare pe numele lui Duicu senior. „Nu vad o problema in faptul ca aceasta firma apartine tatalui meu. Eu nu am administrat niciodata societatea ROMCOMPLEX, ci doar tatal meu“, a declarat Adrian Duicu. In apropierea celor doua statii, Adrian si Ion Duicu au construit si o parcare si un restaurant, locuri din care cadrele Detasamentului de Interventie Rapida al IJP Mehedinti au ridicat, in repetate rinduri, fete dornice de aventuri sexuale pe bani.
Pe dosarul ROMCOMPLEX - NFR Drobeta s-a asternut praful
Desi Adrian Duicu neaga implicarea sa in administrarea firmei ROMCOMPLEX, exista numeroase documente in care Adrian Duicu face declaratii pe proprie raspundere, in calitate de administrator al SC ROMCOMPLEX SRL Toplet. In baza acestor declaratii, fiul viceprimarului s-a ocupat de afacerile cu motorina fara taxa de drum, declarind ca aceasta va fi folosita in agricultura sau in scopuri tehnologice. Legea prevede ca in cazul motorinei fara taxa, declaratia pe propria raspundere este obligatorie. Nici un leu din taxa de drum, pentru sutele de tone de motorina vindute pe semnatura proprie, nu a intrat la bugetul statului. Controalele organelor abilitate din Mehedinti si Caras-Severin nu l-au gasit insa vinovat pe Adrian Duicu. In 2000, Adrian Duicu pune mina pe un contract care a adus sute de milioane de lei in buzunar, contract pe care firma tatalui sau - ROMCOMPLEX SRL, l-a incheiat cu NFR Drobeta. Pina la acea data, NFR Drobeta se aproviziona cu motorina de la SNP PETROM. Dintr-o data, contractul cu PETROM a fost reziliat, pe motiv ca societatea nu accepta plata la 30 de zile, fiind incheiat imediat un contract cu firma lui Duicu. Adaosul pus la motorina a fost de aproximativ 2.000 de lei, astfel ca la sutele de tone de motorina livrate, conturile lui Adrian Duicu au fost alimentate cu sute de milioane. Col. Doru Dumitrescu, seful IJP Mehedinti, declara in martie 2001: „In doua-trei zile vor exista date preliminare si, in cazul in care se va descoperi ca este vorba de o cauza complexa cu prejudicii importante, vom chema in sprijin si o echipa specializata din IGP“. Nu stim in ce conditii au fost efectuate cercetarile, cert este faptul ca pe dosarele cu pricina s-a asternut praful.
Ascensiune fulminanta
In paralel cu societatea ROMCOMPLEX, Adrian Duicu si-a deschis firma ROMINVEST OIL, cu care a luat in franciza, in anul 1999, statia PECO PETROM de pe Calea Craiovei. Pentru ca legea prevedea ca o statie PETROM nu poate fi luata in franciza decit de un salariat al societatii, Adrian Duicu a fost angajat la aceasta statie, care avea sa-i revina, peste numai citeva zile de la angajare, sub denumirea de ROMINVEST OIL. In martie 2001, Adrian Duicu avea sa fie numit director general al PETROM Mehedinti, multumind organizatiei locale a PSD pentru increderea acordata, lucru considerat normal, in conditiile in care, dupa ce a intrat in partid in noiembrie 1999, ca membru, a ajuns vicepresedinte in numai citeva luni: „Era normal sa multumesc PSD Mehedinti, dar asta nu inseamna ca pe mine m-a pus in fruntea PETROM Mehedinti conducerea partidului. Eu am venit pe aceasta functie legal si nu am fost pus acolo de cineva anume“, a declarat Adrian Duicu. In momentul in care a fost numit director general, Adrian Duicu a inchis firma ROMINVEST OIL.
Gazeta de Sud • Costin Cretu, Florin LOBDA


UN ARTICOL DE COSTIN BANDOIU DESPRE PRIMARUL PNL ION OPRESCU
Arta manipulării la primarul Ion Oprescu

În numărul de azi al săptămânalului Indiscret în Oltenia, vom prezenta explicaţiile oficiale ale primarului liberal din Băile Herculane, Ion Oprescu, aşa cum au fost ele formulate în faţa inspectorilor Curţii de Conturi Caraş-Severin. Cititorii vor vedea că, de cele mai multe ori, declaraţiile date de Oprescu sunt contrazise de fapte ce reprezintă o altă realitate.
de Costin Bădoiu
„Consiliul Local a fost informat în raportul anual prezentat în şedinţa de consiliu” – se arată într-o explicaţie dată de Oprescu în faţa inspectorilor, privitoare la lucrările efectuate de firmele SC STAICONS COMPANY SRL şi SC ANTREPRIZĂ DRUMURI ŞI PODURI TIMIŞOARA – GRUP COLAS. Ce spun inspectorii? „Din nou, afirmaţia d-lui primar Oprescu Ion este neîntemeiată (a câta oară? - n.red.), întrucât prin neevidenţierea respectivelor cheltuieli în contul de execuţie bugetară la art. 27 Reparaţii curente, Consiliul Local nu a fost informat, ci dezinformat. Mai mult, d-nul primar avea obligaţia de a cunoaşte faptul că, potrivit prevederilor art. 128 din Legea 215 din 23 aprilie 2001 a Administraţiei Publice Locale, „Lucrările de construcţii şi reparaţii de interes public, finanţate din bugetele comunelor, oraşelor sau judeţelor se execută numai pe baza unor documentaţii tehnico-economice avizate sau aprobate, după caz, de Consiliul Local sau de Consiliul Judeţean şi numai în baza unei licitaţii publice, în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege”. Prin urmare, Consiliul Local nu trebuia informat, acesta avea atribuţia legală de a aviza sau aproba, după caz, întreaga documentaţie tehnico-economică”. Chiar aşa, de ce primarul Ion Oprescu nu a respectat legea şi a făcut totul de capul lui, pentru ca SC STAICONS COMPANY SRL să facă respectivele lucrări, iar după numai 8 luni de zile, SC ANTREPRIZĂ DRUMURI ŞI PODURI TIMIŞOARA – GRUP COLAS să (re)facă respectivele lucrări şi să le acopere?
Un primar care nu recunoaşte nimic
O altă mostră de explicaţie a edilului şef din Herculane: „Lucrările efectuate se încadrează la lucrări de întreţineri care, potrivit alin. 1 din Legea 50/1991, se pot executa fără autorizaţie de construire”. Şi răspunsul dat de inspectorii Curţii de Conturi din Reşiţa: „Nu putem fi de acord cu răspunsul dat întrucât termenul de «reparaţii» este menţionat chiar în contract la pct. 1 „Obiectul şi preţul contractului”. În plus, la nivelul Primăriei oraşului Băile Herculane, la Cap.63.02 – Servicii de dezvoltare publică şi locuinţe, este înfiinţată Secţia întreţinere drumuri, în cadrul căreia, în anul 2004 au fost angajate un număr de 55 de persoane. Prin urmare, dacă respectivele lucrări ar fi fost lucrări de întreţineri, a căror complexitate este mult mai mică, acestea trebuiau executate în regie proprie, cu propriii angajaţi, fără a fi nevoie a se încheia contracte cu terţii (adică SC STAICONS COMPANY SRL şi GRUP COLAS - n.red.), ale căror costuri sunt mult mai mari datorită contribuţiilor şi taxelor pe care aceştia le menţionează în devizele de lucrări”.
Spălându-se pe mâini ca Pilat din Pont, primarul liberal Ion Oprescu dă cu bâta în baltă şi scrie negru pe alb: „Nu cunosc cine a semnat situaţiile de lucrări”. Chiar aşa, dintr-odată să fi intervenit amnezia d-nului primar?
Din nou, cele două inspectoare de la Curtea de Conturi vin cu „duşul” rece: „Dintr-un astfel de răspuns, d-nul primar Oprescu Ion nu numai că nu se dezvinovăţeşte, dar se acuză singur, întrucât în calitatea de ordonator de credite avea obligaţia de a încheia un contract de prestări servicii cu un inspector de şantier, autorizat, singura persoană autorizată să confirme realitatea lucrărilor executate şi să accepte sau să refuze, după caz, respectivele lucrări. Prin neîncheierea unui contract de prestări servicii cu un inspector de şantier, autorizat, întreaga răspundere pentru efectuarea plăţilor revine ordonatorului de credite, în speţă d-nului primar Oprescu Ion. Dintr-un alt punct de vedere, printr-o afirmaţie precum cea formulată de d-nul primar „nu cunosc cine a semnat situaţiile de lucrări”, domnia sa demonstrează că nu cunoaşte ce se întâmplă în primăria pe care o conduce, ba mai mult, semnează ordine de plată fără să verifice legalitatea semnăturilor precedente, ca drept dovadă a dispus plata a peste 750 milioane lei (către SC STAICONS COMPANY SRL) în baza semnăturii unei persoane necunoscute”.
O comisie inexistentă
Ion Oprescu pare că se depăşeşte pe sine şi prin următorul răspuns: „Recepţia a fost efectuată de către persoanele nominalizate prin dispoziţie şi nu cunosc de ce nu se află la dosar”. Ce spun concluziile din raport: „Faptul că în anul 2004 d-nul primar a emis Dispoziţia nr.490/05.07.2004, în cadrul căreia sunt nominalizate persoanele care fac parte din Comisia de recepţie organizată la nivelul primăriei, nu demonstrează sub nicio formă că respectiva comisie s-a întrunit în vederea recepţionării lucrărilor de reparaţie carosabil, realizate de SC STAICONS COMPANY SRL, atâta timp cât d-nul primar nu deţine respectiva recepţie. Subliniem faptul că controlorii financiari sunt în control de 2 luni de zile, ori dacă respectiva recepţie s-ar fi efectuat, procesul verbal de recepţie ar fi fost pus la dispoziţia controlorilor, fapt ce nu s-a întâmplat. De asemenea d-nul primar mai face menţiunea că datorită timpului scurt pe care controlorii financiari l-au acordat pentru a răspunde explicaţiilor scrise (27.06. - 29.06.2004), nu a avut timpul necesar să caute şi alte documente. Faptul că d-nul primar consideră că nu a avut timp suficient pentru a găsi şi alte documente, într-un interval de 2 luni de zile, în fapt se demonstrează că în primărie nu mai există şi alte documente.
O eventuală prezentare de noi documente, la o dată ulterioară depunerii explicaţiilor scrise, ridică întrebarea firească cu privire la data la care acestea au fost întocmite, acestea putând fi întocmite chiar în timpul controlului sau după, fapt pentru care persoanele ce le vor depune îşi vor asuma şi o eventuală răspundere penală cu privire la falsul în acte publice”.
P.S.:Câteva persoane din cadrul organizaţiei PNL Băile Herculane l-au contactat pe reporterul Indiscret în încercarea de a se desolidariza de acţiunile preşedintelui PNL local, ing. Ion Oprescu. Gestul lor vine cam târziu, dacă este să ţinem cont că până acum l-au susţinut pe Oprescu şi că peste puţine luni vor fi alegeri locale. Să fie acest gest începutul sfârşitului? Oricum, politica duplicitară a primarului Ion Oprescu la adresa PNL a început în momentul când membrii marcanţi, ca Neluţu Florian Brânzei, Viviana, Dorinel Iacob şi alţii, au fost marginalizaţi în partid pentru „vina” că au contribuit la alegerea lui Oprescu ca primar în staţiunea de pe Valea Cernei.

CITITI la http://www.civicmedia.ro/
ALTE ARTICOLE DE COSTIN BADOIU DESPRE MAFIA POLITICA LOCALA

Friday, February 22, 2008

Basescu in Harghita-Covasna

Dupa cum am previzionat aici in urma cu doua zile, Traian Basescu s-a deplasat, ieri, in Covasna, unde se va intalni cu reprezentantii organizatiilor romanesti, care au atras atentia asupra pericolului purificarii etnice la care sunt supusi romanii in Harghita si Covasna.

Corespondentul Rompres la Sfantu Gheorghe transmite: Presedintele Traian Basescu va avea, sambata, o intalnire cu lideri ai societatii civile romanesti din judetele Covasna si Harghita. Seful statului a declarat, vineri, la Covasna, unde va sta doua zile, ca a invitat reprezentantii societatii civile romanesti, la ora 12, la vila de protocol din statiune, precizand ca le-a facut inca de anul trecut promisiunea de a se intalni cu ei, dar din motive obiective nu a putut sa-si onoreze angajamentul. Presedintele a adaugat ca, duminica, intentioneaza sa se intalneasca si cu reprezentantii administratiei locale. Traian Basescu care se afla impreuna cu sotia sa, Maria Basescu, a precizat, la intrebarea ziaristilor, ca vizita sa in judetul Covasna nu are nicio legatura cu proclamarea independentei Kosovo si cu reactiile pe care le-a generat. 'Eu vin in Covasna si Harghita ca presedinte al tuturor romanilor, indiferent daca sunt romani sau maghiari. (...) M-am simtit foarte bine aici, sunt niste oameni extrem de primitori si placuti', a declarat seful statului, care a spus ca, dupa parerea sa, atat maghiarii, cat si cetatenii apartinand celorlalte 18 minoritati nationale au inteles ca traim intr-o tara europeana in care nu se pun 'probleme teritoriale'. "Singurul drum valabil pentru cetatenii atat romani, cat si cetatenii romani de etnie maghiara este unul singur: impreuna. Numai asa avem sanse sa traim bine, impreuna", a mai spus Basescu.
Forumul Civic al Romanilor din judetele Covasna si Harghita, care reuneste 13 organizatii nonguvernamentale din cele doua judete, a solicitat presedintelui, in urma cu aproape o jumatate de an, o audienta la Cotroceni, pentru a-i cere sprijinul in eforturile comunitatii romanesti de a-si pastra identitatea nationala in aceasta zona locuita preponderent de maghiari. Liderii societatii civile au reclamat in repetate randuri ca romanii din cele doua judete sunt discriminati de autoritatile locale aflate sub culorile UDMR, amintind, printre altele, ca romanii nu sunt acceptati in conducerea consiliilor judetene, ca ocuparea functiilor in institutiile publice este conditionata de cunoasterea limbii maghiare si ca simbolurile romanesti sunt desconsiderate in aceasta zona. De altfel, si presedintele Traian Basescu a vorbit, recent, la Bucuresti, despre 'existenta unor aspecte in Harghita si Covasna care pot fi interpretate ca fiind elemente de purificare etnica indreptate impotriva romanilor'. Presedintele Traian Basescu si sotia sa au participat, vineri, la sfintirea unei cruci care a fost asezata pe cupola unei biserici din lemn, aflata in constructie in statiunea Covasna, transmite corespondentul Rompres.
Seful statului, care se afla intr-o vizita de doua zile in Covasna, a declarat, in prezenta IPS Ioan Selejan, episcopul Covasnei si Harghitei, ca este pentru prima oara cand asista la inaltarea unei cruci in varful unei biserici si s-a aratat impresionat de maiestria sculptorilor care au impodobit sfantul lacas.
IPS Ioan Selejan a spus ca noua biserica a fost construita pentru miile de oameni din toata tara care vin la tratament in statiune, precizand ca a fost dat ca presedintele sa vina in judet tocmai in acest moment important. Pana la finalizarea lucrarilor de constructie, slujbele religioase se vor tine intr-un paraclis amenajat in apropierea bisericii.
IPS Ioan, care se afla in fruntea Episcopiei Covasnei si Harghitei de aproape 14 ani si se afla printre favoritii alegerilor de azi pentru Scaunul Mitropoliei Moldovei, a 'destelenit' credinta ortodoxa prin refacerea si restaurarea a circa 120 de lacasuri de cult ortodoxe in aceasta zona, lasate in ruina ori distruse in timpul ocupatiei horthyste, din perioada 1940-1945. A ridicat din temelii mai multe manastiri, printre care si Manastirea 'Adormirea Maicii Domnului de la Izvorul Muresului', a sprijinit infiintarea Centrului Ecleziastic de la Sfantu Gheorghe, a Muzeului Carpatilor Rasariteni, dar si a altor institutii de cultura, care au rolul de a ajuta la mentinerea identitatii culturale a celor aproximativ 100.000 de romani care traiesc in cele doua judete.
Video:
HotNews transmite sambata:
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, sambata, la Covasna (unde isi petrece weekendul) cu delegatiile romanilor din judetele Harghita si Covasna, care au prezentat sefului statului problemele cu care se confrunta comunitatea romaneasca din zona in pastrarea si afirmarea identitatii nationale, transmite Radio Romania Actualitati. La finalul discutiilor, care au durat mai bine de trei ore, presedintele Basescu a promis ca autoritatile statului ii va sprijini pe romanii din cele doua judete. Participantii la discutii s-au declarat, la randul lor, multumiti de dialogul pe care l-au avut cu presedintele tarii. A fost prima intalnire a Forumului Civic al Romanilor din Covasna si Harghita cu un sef de stat roman, dupa 18 ani. Ei au cerut presedintelui Basescu o apropiere de institutiile statului, dar si o mai buna comunicare cu autoritatile centrale, care sunt chemate sa vegheze mai atent asupra acestei zone, pentru a inlatura orice potential risc. Episcopul ortodox al celor doua judete, Prea Sfintitul Ioan Selejan, i-a transmis lui Traian Basescu ca dorinta romanilor din zona este sa nu mai fie supusi presiunilor si umilintelor lingvistice si, asa cum Romania isi respecta obligatiile fata de Uniunea Europeana, si maghiarii sa respecte legile tarii, la fel ca si ceilalti cetateni.

Patriarhia Romana aduce lamuriri Bisericii Ruse si opiniei publice privind Mitropolia Basarabiei

Un act legitim de dreptate şi de apărare a identităţii româneşti
Lămuriri privind recunoaşterea juridică a Mitropoliei Basarabiei
şi a eparhiilor sufragane
1. Reactivarea celor trei eparhii de către Mitropolia Basarabiei, forţate de către puterea sovietică să-şi întrerupă activitatea în 1944, a fost consecinţa firească a faptului că prin hotărârea definitivă a Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova, din 2004, Mitropolia Autonomă a Basarabiei a fost recunoscută drept succesoarea spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944, inclusiv. Ca atare, în mod legitim, Mitropolia Basarabiei a înscris în propriul Statut de organizare şi funcţionare cele patru eparhii componente: Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi, Episcopia Basarabiei de Sud şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria; apoi toate acestea au fost înregistrate oficial de către Guvernul Republicii Moldova, având personalitate juridică de câţiva ani.
Reactivarea juridică a acestor eparhii pe teritoriul canonic al Mitropoliei Autonome a Basarabiei a fost cauzată, în primul rând, de înfiinţarea de către Mitropolia Moldovei, dependentă canonic de Patriarhia Moscovei, a eparhiilor (Eparhia de Tiraspol şi Dubăsari, Eparhia de Cahul şi Comrat, Eparhia de Edineţ şi Briceni, Eparhia de Ungheni şi Nisiporeni, Eparhia de Bălţi şi Făleşti), pentru a împiedica dezvoltarea Mitropoliei Basarabiei.
2. Ca atare, recunoaşterea juridică şi reactivarea celor patru eparhii desfiinţate abuziv de către regimul sovietic comunist, reprezintă un act de dreptate şi o lucrare legitimă a Mitropoliei Autonome a Basarabiei, care nu putea fi ignorată sau trecută sub tăcere, atâta vreme cât această Mitropolie luptă pentru demnitate şi pentru păstrarea propriei identităţi. De aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act, cu binecuvântare, de reactivarea eparhiilor sufragane ale Mitropoliei Autonome a Basarabiei, care este prigonită şi îngrădită în libertatea ei religioasă şi, în activitatea ei pastorală, chiar considerată ca fiind străină şi nedorită în propria ei ţară.
3. Patriarhia Română consideră că relaţiile între Bisericile Ortodoxe surori nu trebuie să fie animate nici de agresivitate expansionistă, nici de servilism umilitor, specifice sistemelor totalitare, deoarece nu poate fi pace trainică fără dreptate, nici iubire frăţească fără respect reciproc.
4. Dată fiind complexitatea noii configuraţii bisericeşti din Republica Moldova, ca urmare a unor moşteniri istorice adverse, Patriarhia Română militează pentru coexistenţa paşnică şi cooperare frăţească între cele două Mitropolii, armonizând, cu înţelepciune şi realism, principiul teritorial cu principiul pastoral etnic, după cum s-a convenit în pastoraţia ortodocşilor din diaspora.
Totuşi, pentru Patriarhia Română, organizarea bisericească efectivă a celor trei eparhii reactivate nu constituie o prioritate în prezent.
Ţinând cont de această situaţie specială, Patriarhia Română militează pentru coexistenţa paşnică şi cooperarea frăţească între cele două Mitropolii Ortodoxe dependente canonic de două Patriarhii Ortodoxe surori. Dialogul şi cooperarea frăţească, mai ales între cele două Mitropolii, sunt cele mai bune căi de a rezolva problemele existente pe plan local şi de a ajuta cele două Patriarhii surori să găsească împreună soluţia trainică cea mai adecvată complexităţii situaţiei din zonă, pentru apărarea şi promovarea Ortodoxiei.
BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Fidel traieste! Iata-i relatarea sa de blog, primita de la Ambasada Cubei:

REFLECŢIILE CAMARADULUI FIDEL:
CE AM SCRIS MARŢI 19

Marţea aceasta n-a fost nici o ştire internaţională proaspătă. Modestul meu mesaj către popor, de luni 18 februarie, n-a întâmpinat nici o dificultate ca să se răspândească peste tot. De la 11 dimineaţa am început să primesc ştiri concrete. În noaptea precedentă am dormit ca niciodată. Aveam conştiinţa împăcată şi-mi promisesem o vacanţă. Zilele de tensiune, în apropierea datei de 24 februarie, mă epuizaseră.
Nu voi spune azi nici un cuvânt despre persoane foarte apropiate din Cuba şi din lume care în mii de feluri şi-au exprimat emoţiile. Am primit şi un mare număr de păreri culese de pe stradă cu metode de încredere, cele care aproape fără excepţie, şi în mod spontan, au revărsat profunde sentimente de solidaritate. Într-o zi voi aborda această temă.
În acest moment mă dedic adversarului. M-am bucurat observând poziţia jenată a tuturor candidaţilor la Preşedinţia Statelor Unite. S-au văzut obligaţi, unul câte unul, să-şi exprime pretenţiile imediate de la Cuba pentru a nu risca pierderea nici unui elector. Nu că sunt eu Premiul Pulitzer intervievându-i la CNN despre cele mai delicate afaceri politice şi chiar personale, de la Las Vegas, unde domneşte logica hazardului de la ruletă şi unde trebuie să asişti umil dacă cineva aspiră să fie Preşedinte.
Jumătate de secol de blocadă le părea puţin favoriţilor. Schimbare, schimbare, schimbare! Strigau la unison.
Sunt de acord, schimbare!, dar în Statele Unite. Cuba s-a schimbat de ceva vreme şi îşi va continua calea ei dialectică. Nu ne întoarcem niciodată în trecut!, exclamă poporul nostru.
Anexare, anexare, anexare!, răspunde adversarul; este ceea ce de fapt gândeşte când vorbeşte de schimbare.
Marti, dezvăluind secretul luptei sale tăcute, am denunţat imperiul vorace şi expansionist deja descoperit şi descris de geniala sa inteligenţă, la peste un secol după declaraţia revoluţionară de independenţă a celor 13 colonii.
Nu este acelaşi lucru sfârşitul unei etape cu începutul sfârşitului unui sistem de nesusţinut.
Imediat mai micile puteri europene aliate ale acestui sistem au proclamat aceleaşii pretentii. După judecata lor a sosit ora de dans pe muzica democraţiei şi libertăţii care, din timpurile lui Torquemada, n-au cunoscut-o niciodată cu adevărat. Colonizarea şi neocolonizarea de continente întregi, de unde extrag energie, materii prime şi mână de lucru ieftină, le descalifică moral.
Un foarte ilustru personaj spaniol, odinioară ministru al Culturii şi impecabil socialist, azi şi de ceva timp purtător de cuvânt al armelor şi războaielor, este sinteza iraţionalului pur.
Kosovo şi declaraţia unilaterală de independenţă îi loveşte în această clipă ca un coşmar impertinent.
În Irak şi Afganistan continuă să moară oameni de carne şi oase cu uniforme ale Statelor Unite şi NATO. Amintirea URSS dezintegrată în parte din cauza aventurii intervenţioniste în a doua ţară din cele două, îi urmăreşte pe europeni ca o umbră.
Bush tatăl îl susţine pe candidatul McCain ca şi cum ar fi al lui, în timp ce Bush-fiul, într-o ţară din Africa – originea omului de ieri şi continentul martir de azi – unde nimeni nu ştie ce caută acolo, a spus că mesajul meu era începutul drumului spre libertatea Cubei, adică, anexarea decretată de guvernul lui în voluminosul şi enormul sau text. (Este vorba de Planul Bush de Anexare a Cubei, din 2005 – n.t.)
Cu o zi înainte, la televiziunea internaţională se arăta un grup de bombardiere de ultimă generaţie realizând manevre spectaculoase, cu garanţia totală că bombele de orice tip pot fi lansate fără ca radarele să detecteze avioanele purtătoare şi nici ca asta să fie considerată o crimă de război.
Un protest al unor importante ţări era legat de ideea imperială de a testa o armă, cu pretextul de a evita posibila cădere pe teritoriul altei ţări a unui satelit spion, din multele artefacte pe care Statele Unite le-a sansat pe orbita planetei în scolpuri militare.
Mă gândeam să nu mai scriu încă o reflecţie cel puţin 10 zile, dar nu aveam dreptul să tac atât de mult timp. Trebuie deschis focul ideologic asupra lor.
Am scris cele de mai sus la ora 3 şi 35 p.m. în ziua de marţi. Ieri am revizuit şi azi, joi după-amiaza îl voi preda. Am rugat cu insistenţă ca reflecţiile mele să fie publicate în pagina 2 sau oricare alta din ziarele noastre, niciodată pe prima pagină, şi să se facă sinteze simple în celelalte medii dacă reflecţiile sunt prea lungi.
Acum sunt ocupat să-mi fac cunoscut votul unit în favoarea Preşedinţiei Adunării Naţionale şi pentru noul consiliu de Stat, şi cum să fac.
Mulţumesc cititorilor pentru aşteptarea lor răbdătoare.
Fidel Castro Ruz
21 februarie 2008
ora 6:34 p.m.

Thursday, February 21, 2008

Basescu catre Tadic: Romania sprijina Serbia in fata Europei


Transcrierea declaratiilor aici: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=9603&_PRID=

Basescu este asteptat in Harghita-Covasna

Potrivit unor surse de la fata locului, presedintele Romaniei este asteptat sa faca o scurta vizita in Harghita-Covasna, pentru a transmite un mesaj ferm de sustinere a drepturilor tuturor cetatenilor romani din regiune, indiferent de etnie.

Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna considera ca se impun masuri concrete pentru eliminarea "unor aspecte" in cele doua judete "care pot fi interpretate ca elemente de purificare etnica indreptate impotriva romanilor", transmite corespondentul Mediafax. Totodata, Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna a apreciat confirmarea, de catre presedintele Traian Basescu, a existentei "unor aspecte in Harghita si Covasna care pot fi interpretate ca fiind elemente de purificare etnica indreptate impotriva romanilor", dar crede ca se impun si masuri concrete pentru eliminarea acestei stari de lucru. Intr-un comunicat dat publicitatii ieri seara Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna saluta pozitia solidara, ferma si responsabila, in acord cu interesul national, a presedintelui, Guvernului si Parlamentului Romaniei, privind nerecunoasterea autodeclaratei independente a provinciei Kosovo.

"Consideram atitudinea sfidatoare adoptata de UDMR in aceasta problema de interes major pentru statul roman ca incompatibila cu statutul de formatiune aflata la guvernarea Romaniei", se arata in comunicat.Organizatia adauga ca, in calitate de cetateni ai Romaniei, membrii acesteia nu pot accepta sa fie guvernati de o formatiune care actioneaza "fatis si cu obstinatie impotriva interesului national, a Constitutiei Romaniei, pentru segregationism si separatism teritorial si care s-a postat fara echivoc pe pozitie de adversitate cu Guvernul Romaniei, din care face parte, cu Presedintia si Parlamentul Romaniei, in privinta liniei de politica externa a statului roman".
De asemenea, Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna sustine ca este de apreciat confirmarea de catre Traian Basescu a existentei unor "aspecte in Harghita si Covasna care pot fi interpretate ca fiind elemente de purificare etnica indreptate impotriva romanilor", dar mai crede ca se impun si masuri concrete "pentru eliminarea acestei stari de lucru inadmisibile, asa cum Forumul a solicitat in nenumarate randuri autoritatilor responsabile ale statului roman".
"Facem apel la intelepciunea concetatenilor nostri de nationalitate maghiara pentru a intelege ca drumul separarii etnice si al confruntarii permanente cu romanii, pe care sunt indemnati de catre politicienii avizi de putere personala nu duce decat la inchistare, inapoiere, saracie, frustrare si ura si sa realizeze ca in toti acesti ani Romania le-a dovedit ca este patria lor care ii respecta si ii ocroteste, asa incat singurul drum spre bunastare si implinire este cel al convietuirii si conlucrarii, al regasirii respectului si pretuirii reciproce", se mai arata in comunicatul semnat de presedintele Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, Ioan Solomon.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca UDMR a fost absolut corect in discutiile de la Cotroceni, insa a precizat ca a reprosat uniunii ca in Harghita si Covasna "sunt aspecte care pot fi interpretate ca fiind elemente de purificare etnica" impotriva romanilor.

Tadic la Bucuresti: "Nu vom recunoaste niciodata independenta provinciei Kosovo. Nu vom renunta niciodata. Nu ne vom preda niciodata!"

Maghiarii intentioneaza sa proclame independenta "Tinutului Secuiesc" pe 15 martie



Potrivit unor informatii din surse confidentiale, organizatii militante maghiare - de tipul "Garda Ungara", Uniunea Mondiala a Maghiarilor, HVIM - "Miscarea tinerilor celor 64 de comitate" (cate avea "Ungaria Mare"),"Hungarian Lobby ", etc - impreuna cu UDMR, PCM, UCM, etc, urmaresc proclamarea independentei "Tinutului Secuiesc" in data de 15 Martie, in cadrul unei adunarii la care se preconizeaza sa vina peste 15.000 de maghiari din intreaga lume. Anul acesta se implinesc 90 de ani de la Marea Unire.
Mediafax transmite:
Organizatiile din Sfantu Gheorghe ale Uniunii Civice Maghiare si ale UDMR vor organiza impreun manifestarile dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, UCM propunand ca programul sa fie finalizat de catre Consiliul Secuiesc - garantie ca manifestarile nu vor fi politizate.Conducerea Uniunii Civice Maghiare – "Scaunul Sfantu Gheorghe" a trimis, la inceputul lunii februarie, o scrisoare presedintelui UDMR Sfantu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, in care a solicitat ca cele doua organizatii sa fie co-organizatoare ale manifestarilor din 15 martie, Ziua Nationala a Maghiarilor de Pretutindeni, transmite corespondentul Mediafax.Presedintele UCM – "Scaunul Sfantu Gheorghe", Gazda Zoltan, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca in urma cu o zi a fost contactat telefonic de liderul local al UDMR, Toth B. Csaba, care a propus UCM sa participe la organizarea programului.UCM Scaunul Sfantu Gheorghe saluta faptul ca UDMR Sfantu Gheorghe si-a dat seama ca sarbatoarea noastra nationala nu poate fi folosita in scopuri electorale, respectiv organizata unilateral, motiv pentru care s-au oferit sa fim parteneri in organizarea manifestarilor, a spus Gazda. Liderul local al UCM a subliniat ca, desi este deja in curs de pregatire programul manifestarilor, acesta mai poate fi modificat.Gazda Zoltan a adaugat ca, intrucat in ultima perioada s-au intensificat pasii in vederea obtinerii autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, UCM va propune liderului local al UDMR ca cele doua organizatii sa desemneze Consiliul Secuiesc – Sfantu Gheorghe pentru a finaliza programul eveinimentelor care vor fi organizate la 15 martie. In opinia sursei citate, Consiliul Secuiesc ar reprezenta o garantie ca manifestarile nu vor fi politizate.Liderii locali din Sfantu Gheorghe ai UCM si UDMR se vor intalni, saptamana viitoare, pentru a stabili detaliile si pentru a discuta despre propunerea in privinta Consiliului Secuiesc.

Discriminarea romanilor din judetele Harghita - Covasna

Alte argumente împotriva autonomiei pe criterii etnice a aşa-zisului “Ţinut secuiesc”

Centrul European de Studii Covasna-Harghita

Poziţia formaţiunilor politice şi civice maghiare faţă de românii din judeţele Covasna şi Harghita


Există o vorbă care ţine de înţelepciunea populară conform căreia, dacă doreşti să cunoşti cu adevărat caracterul şi calităţile unui om, trebuie să-l urmăreşti cum se comportă atunci când este şef (conducător), la orice nivel. Extrapolând, putem afirma că, atunci când dorim să cunoaştem fizionomia reală a unei formaţiuni politice, în exercitarea prerogativelor sale publice, este necesară monitorizarea discursului şi comportamentului conducerii acesteia, începând cu programul politic şi terminând cu modul de rezolvare a unor aspecte punctuale, în aparenţă mărunte, dar care au o semnificaţie precis conturată şi transmit un mesaj, mai greu, sau mai uşor de descifrat.
Am făcut această introducere, pentru a putea înţelege de ce resping categoric reprezentanţii românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, demersurile formaţiunilor politice şi civice maghiare, care urmăresc instituţionalizarea autonomiei pe criterii etnice, în această parte de ţară şi, totodată, a răspunde la întrebarea: De ce nu acceptă românii trăitori în aceste judeţe, cu populaţie maghiară numeric majoritară, instituţionalizarea autonomiei pe criterii etnice, atât de dorită de liderii maghiari, deopotrivă cei “moderaţi” şi cei “radicali”? Am menţionat instituţionalizarea, deoarece din punctul nostru de vedere această autonomie există de facto, urmând ca din perspectiva liderilor maghiari, ea să fie obţinută şi de jure.
Înţelegerea acestei probleme şi răspunsul la întrebarea formulată, le putem afla dacă, prezentăm poziţia formaţiunilor politice şi civice maghiare, faţă de românii din judeţele Covasna şi Harghita, în anii tranziţiei postdecembriste. După decembrie 1989, ca parte a societăţii româneşti, reprezentanţii concetăţenilor maghiari, şi-au exprimat public frustrările acumulate în timpul regimului comunist şi au învăţat “din mers” – de regulă mult mai repede şi mai bine decât românii – modalităţile democratice de rezolvare a dezideratelor identitare, obţinând din partea populaţiei majoritare aprobarea cadrului legislativ şi instituţional necesar prezervării şi afirmării identităţii etnice, culturale şi confesionale.
Normal ar fi fost, ca în toţi aceşti ani, toate succesele obţinute de etnicii maghiari din România, în general, şi de către cei din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, în special, să se răsfrângă pozitiv şi asupra atitudinii liderilor şi a formatorilor de opinie din mass-media maghiară, faţă de românii din judeţele menţionate, unde aceştia formează o minoritate regională. Dar, aşa după cum este cunoscut – din numeroasele semnale trase de către reprezentanţii societăţii civile româneşti din zonă –, şi fără instituţionalizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a aşa-zisului “Ţinut secuiesc”, relaţiile interetnice din această parte de ţară, au fost şi mai sunt încă caracterizate de o lipsă cronică de înţelegere şi chiar de intoleranţă, din partea liderilor maghiari – aflaţi perpetuu la cârma “autoguvernărilor” locale – faţă de populaţia de naţionalitate română şi faţă de românitate, în general.
Să ne reamintim câteva dintre principalele discriminări ale cetăţenilor de naţionalitate română din judeţele Covasna şi Harghita, cauzate de nerespectarea prevederilor legale în vigoare, de către liderii maghiari aflaţi perpetuu la conducerea celor două judeţe, în ultimii 18 ani.
În domeniul culturii:
transformarea unilaterală a muzeelor judeţene şi locale, din muzee comunitare, în muzee etnice secuieşti, cu toate consecinţele negative ce au decurs din acest act asupra specialiştilor români, a cercetării istoriei românilor din zonă şi cu neglijarea totală a patrimoniului românesc; desfiinţarea ansamblurilor folclorice profesioniste şi transformarea lor în “ansambluri secuieşti”, fără a manifesta spijinul cuvenit cultivării folclorului românesc; lipsa de voinţă şi interes pentru asigurarea funcţionării Ansamblului folcloric profesionist “Ciobănaşul” care, în final a condus la desfiinţarea acestei formaţii româneşti; prevederea în Programul organizaţiei UDMR din judeţul Covasna, din perioada 2000-2004, a transformării Teatrului “Andrei Mureşan” din Sf. Gheorghe, în “teatru de găzduire”, ceea ce însemna practic desfiinţarea instituţiei; întreprinderea unor demersuri de către unii fruntaşi UDMR (Marko Bela, Kelemen Hunor ş.a) pentru desfiinţarea Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni; obţinerea, după îndelungate şi nenumărate demersuri, a clădirii în care funcţionează muzeul menţionat şi a transferului în patrimoniului muzeului a clădirii în care a funcţionat prima şcoala confesională ortodoxă din Sf. Gheorghe; discrepanţa dintre finanţarea proiectelor iniţiate de către ONG-uri, instituţiile şi cultele maghiare şi cele româneşti; neincluderea unor spectacole în limba română în cadrul unor manifestări finanţate din fonduri publice precum: “Zilele localităţilor” – Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Tg. Secuiesc, Sf. Gheorghe (cu foarte mare greutate), sau Zilele judeţului Harghita; lipsa specialiştilor români şi a manifestărilor culturale româneşti la majoritatea casele municipale şi orăşeneşti de cultură ş.a.
În domeniul cultelor: boicotarea înfiinţării Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei; reticenţa manifestată de conducerea unităţilor administraţiei publice locale, faţă de acţiunea de retrocedare a proprietăţilor ce au aparţinut parohiilor ortodoxe şi care au fost expropiate de regimul comunist; lipsa totală de sprijin a parohiilor ortodoxe din partea administraţiei publice locale subordonate UDMR (tot ceea ce s-a realizat în acest domeniul, a fost finanţat de la bugetul central, prin intermediul Episcopiei); prezentarea Bisericii ortodoxe din cele două judeţe, în mass-media de limbă maghiară, ca o instituţie ce urmăreşte “cucerirea pământului secuiesc, prin intermediul bisericilor având cupolă în formă de ceapă”, fără a se pune în evidenţă faptul că Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, păstorită cu înţelepciune de către P.S. Ioan Selejan, a fost în toţi aceşti ani, şi este în continuare un factor de promovare a înţelegerii şi bunei convieţuiri interetnice şi interconfesioanle.
În domeniul învăţământului: nerespectarea prevederilor legale privind asigurarea ocupării posturilor de director adjunct în şcolile mixte, de către profesori români; obţinerea, după numeroase intervenţii la ministerul de resort, a unor clase cu predarea în limba română; acordarea preferenţială a fondurilor pentru funcţionarea şcolilor cu predare în limba maghiară şi neglijarea celor cu predare în limba română (îndeosebi a Grupului Şcolar “Constantin Brâncuşi”); discriminarea elevilor români în unele şcoli mixte (cazul Grupului Şcolar Economic – Administrativ din Sf. Gheorghe) respingerea, într-o primă fază, şi acceptarea după numeroase demersuri şi după intervenţia Ministerului Educaţiei şi Învăţământului a denumirilor “Nicolae Colan” şi “Constantin Brâncuşi” acordate la două şcoli din municipiul Sf. Gheorghe.
În domeniul administraţiei publice locale: neacceptarea nici unui român în conducerea Consiliilor judeţene Covasna şi Harghita, sau în cea a altor municipii, oraşe şi comune cu populaţie etnic mixtă; raportarea negativă la prezenţa şi activitatea în teritoriu, a unor instituţii fundamentale ale statului român, cum sunt: armata, poliţia, jandarmeria, serviciul de informaţii ş.a.; condiţionarea ocupării funcţiilor în instituţiile publice, din cele două judeţe, de cunoaşterea limbii maghiare, în alte posturi decât cele prevăzute în Legea administraţiei publice (să amintim doar câteva cazuri recente din Sf. Gheorghe, Arcuş, Chichiş ş.a.); acest fapt a condus ca, în instituţii precum Consiliul judeţean Covasna, Primăriile Sf. Gheorghe, Tg. Secuiesc, Baraolt şi în majoritatea comunelor cu populaţie etnic mixtă, să nu existe funcţionari de naţionalitate română; editarea revistei Primăriei Sf. Gheorghe, doar în limba maghiară; continuarea acestei practici şi după sancţionarea primită din partea Consiliului pentru Combaterea Discriminării; folosirea banilor publici doar în interesul populaţiei maghiare – cazul întâlnirii maghiarilor de pretutindeni de la Moacşa: Folosirea acestei întâlniri pentru promovarea unor deziderate iredentiste, separatiste, antiromâneşti; neacceptarea includerii în stema judeţului Covasna şi a altor localităţi din cele două judeţe, a nici unui element care să simbolizeze istoria şi cultura populaţiei româneşti, care reprezintă un sfert din populaţia judeţului; neglijarea simbolurilor româneşti (majoritatea primarilor UDMR nu poartă eşarfa tricoloră la evenimentele prevăzute de lege – vezi cazul primarului din Sf. Gheorghe, la Ziua Naţională 2007), lipsa acestora în spaţiile publice (sala de şedinţe a municipiului Sf. Gheorghe); aprobarea denumirilor străzilor şi instituţiilor publice, cu eludarea sau neglijarea personalităţilor româneşti, de rezonanţă naţională sau locală (Sf. Gheorghe şi Miercurea-Ciuc, sunt singurele municipii reşedinţă de judeţ din România care nu au o stradă cu numele lui Ştefan cel Mare; Consiliul local Sf. Gheorghe a respins propunerile ca dou străzi din municipiu să poarte numele juristului Grigore Păltineanu şi a protopopului Aurel Nistor – lideri marcanţi ai românilor din judeţ, în perioada interbelică, acordând, în schimb, unei străzi numele preotului Iosif Popovici aservit elitei maghiare locale, din perioada respectivă); respingerea, de către Consiliul local Sf. Gheorghe, a unor propuneri ale reprezentanţilor societăţii civile româneşti, şi ale consilierilor români, de acordare a distincţiei “Pro Urbe” unor cetăţeni români din Sf. Gheorghe (cazul regretatului economist Emil Tănăsoiu); nerespectarea prevederilor legale referitoare la folosirea limbii române în instituţiile publice – cazul Regulamentului de funcţionare al Consiliului local Sf. Gheorghe şi a altor reglementări asemănătoare.
În domeniul politic: lipsa de interes şi chiar blocarea tuturor iniţiativelor care vizează înlăturarea discriminării cauzate de inexistenţa cadrului legislativ şi instituţional care să protejeze pe etnicii români, numeric minoritari în judeţele Covasna şi Harghita; nerespectarea obligaţiilor stabilite prin protocoalele de colaborare cu unele partide, referitoare la discriminarea pozitivă a românilor din cele două judeţe; acceptarea şi încurajarea explicită sau tacită a unor discursuri intolerante, antiromâneşti prezente în mass-media de limbă maghiară din cele două judeţe; raportarea negativă la prezenţa în aceste judeţe, considerate “fiefurile baronilor maghiari locali” şi a prietenilor acestora de pretutindeni, a unor oameni politici şi demnitari români ş.a.
Pe drept cuvânt, se pune întrebarea: Dacă aşa s-au comportat şi se comportă liderii maghiari, fără a dispune de autonomie etnică instituţionalizată, care va fi comportamentul lor, după o posibilă obţinere a acestui deziderat? Întrebarea este pe deplin îndreptăţită, cunoscând mai ales şi antecedentele istorice – în deosebi cele din perioada 1944-1945 şi cele din timpul Regiunii Autonome Maghiare –, cât şi faptul că acum este o adevărată întrecere pe tema intoleranţei faţă de români, între UDMR şi Partidul Civic Maghiar.
Sunt doar câteva aspecte asupra cărora vă propun să reflectăm cu toţii şi, să acţionăm în consecinţă, fiecare după responsabilitatea şi puterea sa. Aceasta cu atât mai mult, cu cât, fiecare gest public individual sau colectiv, rămâne consemnat în documentele vremii, ca o mărturie peste timp, asupra contribuţiei la instaurarea unui climat de normalitate, în beneficiul tuturor, în spiritul perceptelor creştine şi a valorilor europene de acceptare, înţelegere şi preţuire a alterităţii.
Dr. Ioan Lăcătuşu
Sf. Gheorghe
20.02.2008

Eclipsa de luna din cursul noptii si spre dimineata

Photobucket

Photobucket


Imagini obtinute de Planetariul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii din Galati, impreuna cu Astroclubul "Calin Popovici" Galati

http://s93.photobucket.com/albums/l65/astrogl/2008/21%20febr%202008%20-%20eclipsa%20totala%20de%20luna/

http://www.planetarium.lx.ro/
http://www.calin-popovici.uv.ro/

Wednesday, February 20, 2008

Putin va avea "cel putin" o intalnire cu Bush la Bucuresti

RRA (20 februarie, ora 22:05) - Presedintele rus, Vladimir Putin, se va intalni la summitul NATO de la Bucuresti cu omologul sau american, George Bush - au declarat surse oficiale de la Moscova.
Reporter: Alexandru Beleavski - Purtatorul de cuvant adjunct al Kremlinului, Dmitri Peskov, aflat la o conferinta internationala la Centrul Nixon din Washington, a declarat ca presedintii Rusiei si SUA, Vladimir Putin si George Bush, vor avea cel putin o intalnire personala si a anuntat ca cei doi lideri urmeaza sa se intalneasca la summitul Consiliului NATO - Rusia din luna aprilie din Bucuresti. Dmitri Peskov a declarat, de asemenea, ca presedintele Putin are prevazute la Bucuresti si alte intalniri bilaterale, fara insa a preciza cu cine anume. El a spus, de asemenea, ca relatiile strategice ruso-americane se vor dezvolta, indiferent de cine va castiga alegerile prezidentiale din SUA, intrucat aceste relatii corespund intereselor celor doua tari si comunitatii internationale. Totodata, Dmitri Peskov a spus ca Moscova nu este de acord cu afirmatiile SUA, conform carora Moscova reprezinta un caz unic, Moscova si Washingtonul trebuind sa discute aceasta problema indiferent daca vor sau nu, intrucat autoproclamrea independentei Kosovo poate provova o reactie in lant in intreaga lume. (Rador)
Una din zilele-astea o sa va zic o chestie haioasa despre vizita lui Putin la Bucuresti. Deocamdata e "top-secret"...

Ieri, in timp ce Bush era in Ghana, Putin inspecta Institutul de Cercetari Spatiale Mihai Gromov
















Foto: whitehouse.gov si kremlin.ru

Liderii de la Tiraspol saluta independenta regiunii Kosovo si cer comunitatii internationale recunoasterea de urgenta a Transnistriei

RADIO FRANCE INTERNATIONALE (20 februarie, ora 13:03:15) Corespondenta din Chisinau - Reporter: Ilona Spataru - "Modelul Kosovo poate fi aplicat tuturor conflictelor cu aspecte politice, economice si juridice similare", se arata intr-o declaratie a asa-numitului Minister de Externe de la Tiraspol. Potrivit institutiei, recunoasterea de urgenta a independentei Transnistriei ar fi o etapa finala in procesul de rezolvare a diferendului nistrean. "Proclamarea independentei regiunii Kosovo si recunoasterea acesteia au o importanta principiala, intrucat ofera un model nou de solutionare a conflictelor, model bazat pe principiile drepturilor omului si autodeterminare", mai scrie in comunicarea asa-zisului Minister de Externe al Republicii Nistrene autoproclamate. (Rador)
FOTO BBC de la parada dedicată declarării "independenţei" acum 17 ani de regiunea separatistă nistreană:
http://www.bbc.co.uk/romanian/specials/1617_tiraspol/

Bilantul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2007

Mitropolitul Bartolomeu, 15 ani de păstorire la Cluj

Pe data de 7 februarie 2008 s-au împlinit 15 ani de la hirotonia şi instalarea Înaltpreasfinţitului Bartolomeu ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. În cei 15 ani de păstorire ai Arhiepiscopului şi Mitropolitului Bartolomeu, Arhiepiscopia Clujului a fost angajată într-un amplu proces de modernizare instituţională, de refacere a legăturii dintre cult şi cultură şi de intensificare a prezenţei şi activităţii filantropice în societate.

Astfel a fost restaurată viaţa monahală în această parte a Transilvaniei prin înfiinţarea a 22 de mânăstiri şi schituri, cu peste 250 de vieţuitori, s-a mărit numărul parohiilor, în paralel cu creşterea nivelului de pregătire a preoţilor în cele două instituţii de învăţământ teologic clujean şi s-a răspuns astfel cerinţelor pastorale ale credincioşilor. Catedrala mitropolitană din Cluj şi mânăstirea Nicula au intrat într-un amplu proces de rectitorire. Misiunea socială s-a dezvoltat prin organizarea primului sector misionar social din Patriarhia Română, condus de PS Episcop vicar Vasile Someşanul şi prin dezvoltarea a nu mai puţin de 11 programe şi aşezăminte sociale, destinate copiilor, elevilor cu abandon şcolar, bătrânilor şi bolnavilor.

În anul 2006, a fost înfiinţată Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, structură canonică ce cuprinde 4 eparhii ardelene cu peste 2.500.000 de credincioşi, ca o confirmare a rolului de metropolă ortodoxă transilvană a Clujului, alături de vechiul centru ortodox din Sibiu.Pe plan cultural, cei 15 ani de păstorire a Mitropolitului Bartolomeu au dat culturii o nouă versiune a Bibliei, adusă la vârsta de azi a limbii române, un radio ortodox de autentică valoare şi o revistă TABOR de înaltă ţinută, un dialog mai apropiat şi sincer cu intelectualitatea şi o Fundaţie destinată sprijinirii tinerelor elite prin oferirea de burse.

2007, la bilant

Marţi, 19 februarie 2008, la Centrul eparhial din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Arhiepiscopului şi Mitropolitului Bartolomeu s-au desfăşurat lucrările anuale ale Adunării eparhiale, în care a fost analizată întreaga activitate a Arhiepiscopiei Clujului din anul 2007, sub aspect administrativ, economic, cultural şi misionar-social. Şedinţa Adunării a fost precedată de slujba Tedeumului oficiată în paraclisul Facultăţii de Teologie.
Evenimentul major al anului 2007 l-a reprezentat proclamarea publică a Canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, în luna aprilie, cu participarea unei delegaţii a Bisericii Ortodoxe Ucrainene condusă de Preafericitul Vladimir, Mitropolitul Kievului şi al Întregii Ucraine.Tot în luna aprilie a anului trecut a fost lansată Revista de cultură şi spiritualitate TABOR, publicaţie lunară care se bucură de o largă receptare în mediile teologice şi de cultură.
Preocuparea pastorală majoră a preoţilor din Eparhia Clujului a fost refacerea legăturii şi a dialogului dintre cler şi popor şi dinamizarea misiunii în parohii, prin cicluri de predici catehetice, prin activitatea cercurilor preoţeşti, cu un accent pe pregătirea credincioşilor de a se putea apăra în faţa prozelitismului sectar, precum şi prin activitatea comitetelor parohiale de femei.
Atenţia acordată tinerilor şi familiei
În faţa problemelor pe care le întâmpină familia azi se impune ca preoţii să-şi concentreze activitatea pastorală asupra familiei, copiilor şi tinerilor, cu sprijinul mirenilor din consiliul şi comitetul parohial, dar şi al oricărui credincios. O atenţie deosebită au acordat-o preoţii problemelor copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate şi care sunt lăsaţi pe mâini străine.
Biserici în construcţie
În anul 2007, în Arhiepiscopia Clujului, erau în construcţie sau reparaţii 95 biserici şi edificii bisericeşti, în diferite stadii - de la fundaţie până la pictură Au fost sfinţite şi resfinţite 16 biserici şi s-a pus piatra de temelie pentru alte 4 noi lăcaşuri de cult.
Suma totală a lucrărilor este de 14.074.732 lei, sumă repartizată după cum urmează: contribuţii de la credincioşi: 7.064.122 lei, Guvern: 2.440.000 lei; Secretariatul de Stat pentru Culte: 1.820.000 lei; sponsorizări: 790.012 lei; Primării şi consilii locale: 1.859.538 lei; Consilii judeţene: 60.000 lei; Centrul eparhial şi Administraţia patriarhală: 41.060 lei.
Misiunea socială în Arhiepiscopia Clujului, coordonată la nivelul sectorului Misionar-social, condus de Episcopul Vasile Someşanul are în derulare 18 proiecte şi programe sociale, cu peste 4800 de beneficiari. În anul 2007 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 254.603 lei din „Fondul Filantropia” 67.252 lei (destinat persoanelor cu nevoi medicale), iar din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” 187.351 lei. La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 74.800 lei, din care au fost ajutate parohiile şi preoţii lipsiţi de posibilităţi.
Evenimentul important al acestui an îl reprezintă proclamarea solemnă a canonizării sfinţilor Martiri năsăudeni Atanasie Todoran, Vasile din Zagra, Grigorie din Telciu, Vasile din Mocod la 11 mai 2008.Proiectele pentru anul 2008 includ: finalizarea lucrărilor la muzeul şi necropola din demisolul Catedralei, demararea lucrărilor la Policlinica fără plată din Cluj, la Centrul de îngrijiri paleative din Cluj, destinat persoanelor bolnave incurabil, şi inaugurarea unei cantine sociale în Bistriţa.

Biroul de Presa

Miting pro-kosovar pentru "autonomie teritoriala" in Harghita-Covasna

Conducerea Consiliului National Secuiesc (CNS) din judetul Covasna a organizat la Sfantu Gheorghe, un "miting de solidaritate" cu albanezii care au proclamat duminica unilateral independenta provinciei Kosovo. Presedintele organizatiei, Barna Benedek, a declarat pentru Rompres ca se asteapta ca la acest miting, programat la ora 17,00 in parcul central, sa participe peste 300 de persoane. "In acest fel dorim sa ne manifestam bucuria fata de izbanda democratiei si a drepturilor omului si sa reafirmam dorinta de autonomie teritoriala a maghiarilor din Secuime", a declarat Barna Benedek. El a precizat ca "mitingul de simpatie" a fost autorizat de Primaria Sfantu Gheorghe si va dura aproximativ o ora. Liderii CNS au facut apel la maghiarii care nu vor putea participa la aceasta actiune sa aprinda lumanari in ferestre in semn de solidaritate. (Rompres)

Exemple VIDEO despre "simpatiile" maghiare


Boris Tadic vine in Romania

Presedintele Serbiei, Boris Tadic, vine in Romania. El are planificate maine mai multe intalniri, la Parlament, Guvern si Presedintie. Conform surselor mele, Tadic s-ar putea afla inca de asta seara in Romania, pentru consultari speciale cu presedintele Traian Basescu. Maine, in jurul orelor 13.00, ar urma sa aiba loc o conferinta de presa la Cotroceni.

In 2005 i-am luat un interviu, extrem de actual si azi:
"Cand e vorba de Kosovo pozitia Bucurestiului e foarte importanta" -
http://www.ziua.ro/display.php?data=2005-06-22&id=179022

Redau mai jos si punctul de vedere al Ligii de prietenie romano-sarbe

Un fapt inacceptabil

Fata de evenimentele care s-au precipitat in 17 februarie a.c., la Pristina,mai exact declararea ilegala si unilaterala a independentei provinciei Kosovo, act ce desfide normele unanim acceptate ale Dreptului International, Liga de prietenie romano-sarbe se pronunta ferm, fara echivoc, pentru condamnarea acestui fapt sfidator si inacceptabil si reitereaza Declaratia sa din 4 dec.2007, in sensul ca:

- proclamarea unilaterala a independentei provinciei sarbe Kosovo constituie un act de grosolana incalcare a integritatii si suveranitatii nationale;

- s-a comis un precedent primejdios de secesiune si de separatism etnic, cu desfasurare imprevizibila pentru diferite state, inclusiv Romania;

- s-au constituit premizele unei destabilizari grave a situatiei in zona Balcani;

- se discrediteaza menirea si prestanta ONU si a Consiliului de Securitate privind salvgardarea pacii, a integritatii si securitatii statelor, a inviolabilitatii lor teritoriale, garantarea convietuirii comunitatii internationale.

Avand in vedere cele de mai sus, L.P.R.S. apreciaza si sustine pozitia clara si responsabila a conducerii Romaniei si garanteaza contributia ce o va aduce pe mai departe, in chip neabatut, la dezvoltarea traditionalei prietenii romano-sarbe.

Liga de prietenie romano-sarba

Foto: B92

Sursa: http://www.kosovo.net/

Inaltul Pimen semnaleaza o posibila lovitura asupra avutului national, efectuata prin BERD!

IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, atrage atentia Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, autoritatilor statului si opiniei publice, prin intermediul mass media, asupra unei solicitari stranii a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Este vorba de marirea volumului de exploatare a masei lemnoase cu 8-10 milioane medtri cubi, in plus fata de cei 20 de milioane metri cubi ce se exploateaza in fiecare an din padurile noastre. In total, ar urma sa se taie anual 30 milioane metri cubi de bustean dinpadurile Romaniei pentru alimentarea fabricilor, cum sunt cele de la Dornesti (Radauti), Sebes si altele, instalate in Romania de investitori straini.
Comunicatul oficial al IPS Pimen, insotit de mai multe intrebari formulate printr-o Scrisoare deschisa, mai jos:








Tuesday, February 19, 2008

Din ciclul analisti si analiste, azi: Alina Mungiu Plugaru

No comment...pana mai tarziu... promit sa revin, pe larg...

Subiecte grele

Cu editorialul de ieri despre Kosovo (http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-02-19&id=233373), care a trecut de 7600 de accesari si 230 de comentarii, mi-am depasit propriul record pe anul asta (si pe al ziarului), consacrat cu "Azi noapte a inceput razboiul la Marea Neagra" (http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-01-08&id=231450), cam 7500. Pentru ZIUA de azi e bine. Se putea si mai bine! De exemplu, n-am reusit sa dobor recordul de anul trecut, cu "Basescu, ultimul comunist al tarii" - 8336 de accesari - (http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-04-27&id=219771) dar, totusi, l-am lasat in urma lejer pe cel legat de "Profitorul tuturor regimurilor"- ati ghicit!, e chiar el, Liigheanu - aproape 6000 (http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-03-01&id=216777). Insa recordul absolut ramane memorabilul "Liicheanu" (http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-02-27&id=216647), cu 17300 de accesari. Misto!










Pozitia Serbiei: "Misiunea UE este ilegala"

Ambasadorul Serbiei la Bucuresti, E.S. Dusan Crnogorgevic (foto dreapta), ne-a acordat un interviu in care exprima aprecierea Serbiei fata de pozitia Romaniei de respingere a independentei declarate unilateral in Kosovo. Observati nuanta cu care se refera la rolul militarilor romani din Kosovo.

Cum apreciati pozitia Romaniei care respinge independenta Kosovo si trimite trupe in cadrul misiunii UE?
Serbia apreciaza foarte mult pozitia Romaniei asupra declararii unilaterale a independentei Kosovo. Pozitia Romaniei este foarte ferma, a presedintelui, a Parlamentului, a premierului, a ministrului de Externe: Romania este unita in respingerea declararii unilaterale a independentei Kosovo. La fel de importanta este si inchiderea biroului de reprezentare din Kosovo, ceea ce merge mana in mana cu respingerea oricarui fel de recunoastere. Toate acestea sunt foarte apreciate in Belgrad si Serbia, nu doar de oficiali, ci si de popor.
Ati mentionat prezenta misiunii UE.
Pozitia noastra este foarte clara: misiunea UE nu are nici un mandat bazat pe o rezolutie a Consiliului de Securitate ONU. Pentru orice fel de misiune Consiliul de Securitate trebuie sa emita o noua rezolutie - nu exista o noua rezolutie care sa asigure conditiile pentru misiunea Uniunii Europene. Este foarte simplu. Aceasta este pozitia noastra.
Misiunea UE ar incalca suveranitatea Serbiei?
Pe de alta parte, avocatii de la Bruxelles incearca sa gaseasca o baza juridica pentru aceasta misiune. Noi credem ca nu exista nici un fel de baza juridica si ca aceasta misiune este ilegala in Kosovo.
Cum apreciati prezenta Romaniei in cadrul acestei misiuni?
Trebuie sa ne amintim ca Romania are deja un numar de trupe in Kosovo pe baza rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate, trupe care au jucat un rol foarte constructiv si important in Kosovo in protejarea sarbilor si a altor minoritati ne-albaneze. Nu voi comenta decizia Romaniei de a trimite trupe suplimentare in Kosovo, insa este posibil sa se creada ca aceste trupe suplimentare sunt legate de cele existente deja.
Cum vedeti viitorul acum?
Serbia se va folosi de toate mijloacele politice si diplomatice pentru a-si apara interesele, in toata lumea, in toate forurile si organizatiile internationale. Nu credem ca acest caz este incheiat. Este o problema serioasa si nu doar pentru Serbia, ci si pentru comunitatea internationala, deoarece acum vedem ca Serbia democratica si suverana nu a fost protejata de Consiliul de Securitate pe timp de pace. (George DAMIAN)

Stadiul recunoasterii Kosovo
Statele Unite au recunoscut luni independenta Kosovo, in timp ce marile tari europene si-au declarat intentia de a face acest lucru, la o zi dupa ce Pristina a anuntat separarea sa de Belgrad.
Serbia se opune ferm acestei decizii, presedintele si premierul declarand ca tara "nu va recunoaste niciodata un Kosovo independent". O atitudine similara au si rusii, aliati fideli ai sarbilor pe toata durata negocierilor cu liderii albanezi, Moscova sperand intr-o anulare a declaratiei unilaterale de suveranitate a Kosovo de catre Consiliul de Securitate al ONU. Printre statele care au recunoscut pana acum independenta Kosovo (sau si-au anuntat intentia s-o faca in curand) se numara: Afganistanul, Australia, Austria, Albania, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Lituania, Letonia, Estonia, Marea Britanie, Polonia, Turcia, Ungaria. Printre tarile care si-au anuntat decizia ferma de a nu recunoaste independenta Kosovo se numara: Azerbaidjan, Cipru, Georgia, Romania, Republica Moldova, Spania, Sri Lanka, Vietnam. Statele care au anuntat ca vor lua o decizie mai tarziu sunt: Brazilia, India, Canada, Cehia, Grecia, Olanda si Slovacia.
Avertismentul Moscovei
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat-o pe Condoleezza Rice, omologul sau american, ca proclamarea independentei Kosovo pune in pericol stabilitatea internationala, transmite Mediafax. Presa rusa a calificat marti proclamarea unilaterala a independentei Kosovo drept o "bomba", constatand in acelasi timp ca aceasta a primit deja o "recunoastere internationala". "Ieri, lumea a inceput sa reactioneze la bomba detonata de separatistii albanezi din Kosovo", scrie cotidianul rus Vremia Novostei. "O bomba sub Europa. Un Kosovo independent va face UE sa explodeze din interior", titreaza cotidianul RBK Daily. Pentru Kommersant insa faptul ca "Kosovo a primit o recunoastere internationala la 24 de ore dupa proclamarea independentei" nu este uimitor, deoarece "era clar ca principalele tari din Occident au luat deja decizia in acest sens, inainte de proclamare". (ZIUA)

Romania are 263 de militari in Kosovo: Ministerul Apararii are in zona fierbinte din Balcani 148 de soldati, iar Ministerul de Interne 115 jandarmi * Rezerva strategica la dispozitia MAp in 2008 numara inca 346 de oameni

Radu Beligan, premiul de excelenta al UNITER

Maestrul Radu Beligan va primi Premiul de Excelenta al UNITER. Cand l-am sunat sa-i spun nici nu aflase inca si s-a bucurat ca i-am dat eu vestea. As vrea sa vad insa ca primeste Steaua Romaniei, dar pentru asta trebuie sa se miste si Iorgulescu (!). Maestrul e mai bine acum, dupa accident. Am fost pe la dansul aseara. Ca intotdeauna cand intru la maestru, ma simt ca intr-un sanctuar... Ne-a declarat, pentru ziar: "Acest neasteptat premiu, cu care dulce m-au impovarat prietenii mei de la UNITER, coincide, intamplator cu implinirea a 70 de ani de cand ma aflu, fara intrerupere pe scenele teatrelor noastre. 70 de ani, aproape jumatate din intreaga istorie as teatrului romanesc. Pot sa ma laud ca sunt cel mai longeviv actor inca in exercitiu, depasind-o pana si pe profesoara mea, Lucia Sturdza-Bulandra. Un accident nefericit a intrerupt contactul meu cu cei care m-au facut ceea ce sunt, adica spectatorii. Trei luni departe de ei au insemnat o reala suferinta, careia, slava Domnului, ii va pune curand capat reintoarcerea mea pe scena. Din pacate, n-am cum sa multumesc nenumaratelor dovezi de afectiune pe care le-am primit prin toate mijloacele de comunicare contemporane, dovezi care, inutil sa mai spun, m-au pus pe picioare mai repede decat toate medicamentele din lume".

In foto, cu diva divina Mariana Nicolesco

Piesa regizata de maestrul Beligan face senzatie si spectacole cu casa inchisa in continuare. Dupa cum transmite Amos News: In luna februarie se deschide o noua stagiune la Opera Romana din capitala cu piesa “Straini in noapte”, care la finele anului trecut s-a bucurat de succes in toata tara. Este un prilej pentru bucuresteni de a-i revedea pe Florin Piersic si Emilia Popescu interpretand roluri complexe, intr-o comedie romantica fascinanta, sub regia maestrului Radu Beligan. Maestrul Radu Beligan a adus piesa frantuzeasca "Straini in noapte", in premiera, in Romania si i-a ales pe cei doi sa o interpreteze. Chiar daca in Franta personajul masculin a fost interpretat de Alain Delon, Radu Beligan considera ca aceasta piesa a fost scrisa pentru Florin. "Am multe fatete de aratat", povesteste Emilia Popescu si isi aminteste ca: "atunci cand Beligan mi-a propus sa joc in “Straini in Noapte” am fost foarte emotionata, tulburata. Dar Florin m-a ajutat sa imi treaca aceasta tulburare si considera ca relatia noastra profesionala este una dintre acele intalniri pentru care merita sa faci aceasta meserie." Desi este un actor cu o experienta covarsitoare, Florin Piersic marturiseste ca “emotiile sunt foarte mari de fiecare data cand intru pe scena”. Spectacolele piesei “Straini in noapte” sunt programate in fiecare luni, la ora 19:00.
Foto: Sorin Lupsa

Amplasamentul trupelor KFOR si pozitia NATO privind independenta provinciei Kosovo

Dati click pe poza pentru a vizualiza dispozitivul KFOR la data de 4.02.2008
Statement

by the North Atlantic Council after Kosovo’s declaration of independence
Following Kosovo’s declaration of independence yesterday, NATO reaffirms that KFOR shall remain in Kosovo on the basis of UNSCR 1244, as agreed by Foreign Ministers in December 2007, unless the UN Security Council decides otherwise.
NATO’s responsibility and capability to ensure a safe and secure environment in Kosovo remain unchanged. KFOR will continue to execute this mandate in an impartial manner in accordance with its Operational Plan. NATO will respond resolutely to any attempts to disrupt the safety and security of the population of Kosovo.
NATO continues to attach great importance to the implementation of standards in Kosovo, especially regarding the rule of law, the protection of ethnic minorities and communities, as well as the protection of historical and religious sites.
NATO’s objective is to continue helping in the development of a stable, democratic, multi-ethnic and peaceful Kosovo. As Foreign Ministers also agreed in December 2007, NATO will continue to cooperate closely with the population of Kosovo, the United Nations, the European Union and other international actors wherever appropriate.
Tel: +32 (0)2 707 50 41 - Fax: +32 (0)2 707 50 57

Cine sunt extremistii care au organizat manifestatia pro Kosovo-Tinutul Secuiesc si anti-Romania de la Cluj

Patrubány Miklós beszéde a Kossuth


Miklos Patrubany, asa zis presedinte al Uniunii Mondiale Maghiare si agitator al HVIM - Miscarea Tinerilor din 64 de comitate (cate avea "Ungaria Mare"), venit de la Paris pentru a manifesta pentru autonomia "Tinutului Secuiesc" in seara proclamarii independentei Kosovo, in fata casei Corvin din Cluj (vezi foto intr-o postare mai jos). Contestatar al Tratatului de la Trianon alaturi de euro-extremistul Laszlo Tokes.
Vezi: http://hvim-france.hautetfort.com/tag/miklos+patrubany
Revendicarile depuse anul trecut de organizatia HVIM la Ambasada Romaniei de la Budapesta: "Guvernul sovin" "oprima minoritatea maghiara" "in ciuda dezinformarii oficiale"... Ce au uitat extremistii maghiari este ca onor Guvernarea de la Bucuresti este formata inclusiv (inca) din UNGURI. Cum ar veni, sunt cam masochisti daca se "oprima" singuri...
Vezi: http://hvim-france.hautetfort.com/files/Petition_du_HVIM_a_l_ambassade_de_Roumanie.pdf
VIDEO cu manifestitiile anti-Trianon ale HVIM in 2007



Alte VIDEO la http://www.dailymotion.com/related/810301/video/xac1m_video-trianon

Basescu s-a cam saturat de fatucile de la Cotroceni


Basescu pune degetul pe o realitate: la Cotroceni e plin de "fatuci"

"Dispretul marilor redactii pentru politica externa este destul de mare"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Realitatea TV, ca ziaristii acreditati la Cotroceni nu sunt interesati de politica externa, domeniu care este dispretuit de marile redactii. "La noi speculatiile pe politica externa au mers departe. Este un dispret formidabil pentru a sti cum se face politica externa, in raport cu parerile docte pe care le vad la tot felul de analisti, care habar n-au despre ce-i vorba, dar trec drept mari specialisti in politica externa si acest lucru se intampla pentru ca, desi iau ziaristi in fiecare deplasare, nu sunt interesati de politica externa, nici nu este specialitatea lor politica externa, dar sunt acreditati la Cotroceni si se pare ca dispretul marilor redactii pentru politica externa e destul de mare. De asta nu se intelege", a spus Basescu. El a facut aceasta declaratie, intrebat cum crede ca poate fi inteleasa de populatie pozitia Romaniei legata de Kosovo, in conditiile in care aceasta este contrara celei exprimate de SUA, stat cu care avem un parteneriat strategic, si similara celei a Rusiei. (Mediafax)
In imagine: Intalnirea de la Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu si omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko
Foto: Sorin Lupsa, http://www.presidency.ro/