Pages

Saturday, April 11, 2009

FLORIILE LA PETRU VODA cu PARINTELE: Domnul stă la uşa inimii noastre şi bate încetişor, aşteptând să I se deschidă şi să I se dea drumul înăuntru“CINE ESTE ACESTA?” sau INTRAREA IN IERUSALIM A IMPARATULUI SMERENIEI (contine si multe alte resurse, trimiteri, legate de acest mare Praznic Imparatesc):
Sf. Luca al Crimeei - “Litera omoară, iar duhul dă viaţă”
“(…) Totuşi, El n-a venit ca să Se facă împărat pământesc ori să aşeze poporul israelit mai presus de toate celelalte popoare, deşi tocmai aceasta era aşteptarea iudeilor. Impărăţia lui Hristos nu este din această lume, şi slava Lui nu putea să aibă nimic în comun cu strălucirea de paradă a împăraţilor pământeşti.El Se arată în Ierusalim cu o înfăţişare sărăcăcioasă şi smerită: fără cai şi care măreţe, fără nici o strălucire exterioară. Dar orice slavă pământească este nimicnică şi se risipeşte ca fumul. Este, totuşi, o altă slavă, nemăsurat mai înaltă: slava vitejeştii smerenii, a blândeţii, a virtuţii - fiindcă aceste mari calităţi duhovniceşti sunt nemăsurat mai înalte decât toate atributele exterioare ale puterii şi stăpânirii.
Pentru ce plângea? Aflăm din propriile Lui cuvinte: Ierusalime, Ierusalime! Dacă ai fi cunoscut şi tu în ziua aceasta cele ce sunt spre pacea ta! Dar acum ascunse sunt de ochii tăi (Lc. 19, 41-42). O, dacă ai fi priceput că Eu sunt Mesia, Care a venit să te mântuiască, că Eu sunt împăratul tău - nu pământesc, ci ceresc! Domnul ştia ce va trebui să îndure poporul, care avea să se lepede de El. Ştia că vor veni oştile romane şi vor împresura Ierusalimul, că îl vor supune grozăviilor de nedescris ale asediului, că cetatea va fi nimicită, încât nu va mai rămâne din el piatră peste piatră, şi că templul va suferi aceeaşi soartă. O, dacă Ierusalimul ar fi ştiut că slujeşte mântuirii lui! Se întâmplă ca omul să meargă pe o cale greşită, iar milostivirea lui Dumnezeu să îl oprească printr-un cutremur adus de nenorocire sau boală, prin care îi spune: Dacă ai fi cunoscut şi tu în ziua aceasta cele ce sunt spre pacea ta! Cu fiecare dintre noi se întâmplă că Domnul stă la uşa inimii noastre şi bate încetişor, aşteptând să I se deschidă şi să I se dea drumul înăuntru, bate ca un sărac la uşa noastră.(…)”.Continuare»
Cantari la Duminica Floriilor
Vezi si Razboi Intru Cuvant: Parintele Teofan de la Putna - predica marturisitoare despre pocainta noastra concreta si despre pericolul cipurilor
“Fraţi creştini, nu mai putem rămâne ca înainte!”

ADEVARUL despre comunisti si "revolutia" de la Chisinau. VIDEO

SA NE LAMURIM PUTIN. Pe langa Rusia cine l-a mai crescut pe tovarasul secretar general al PCRM: In pat cu Voronin

In pat cu Voronin - 7 iulie 2008
de Victor RONCEA

Intr-o sesiune extraordinara a Parlamentului Romaniei, desfasurata chiar in acest sfarsit de saptamana, forul legislativ roman a cerut Germaniei Federale, printr-un act fara precedent, sa restabileasca relatiile cu Republica Democrata Germana abuziv desfiintata si sa ridice de urgenta Zidul Berlinului la loc, motivand ca este un monument de arta al umanitatii protejat de UNESCO. In acelasi timp, la cererea presedintelui Traian Basescu, Mihai Razvan Ungureanu a adresat Statelor Unite un apel imperativ prin care cere Washingtonului sa semneze imediat un Tratat de prietenie cu micuta republica revolutionara Cuba.
Oricat de bizar ar suna afirmatiile imaginare de mai sus, cam acestea sunt pretentiile formulate de entitati straine de Romania in raport cu Republica Moldova. Mai precis, la 26 iunie, Bundestagul, Camera inferioara a Parlamentului Germaniei, a emis o "Motiune" prin care cere Guvernului de la Berlin sa preseze Bucurestiul, in limbaj diplomatic sa "sprijine negocierile" dintre Romania si Moldova, pentru semnarea Tratatului dintre cele doua state romanesti. Iar cu ceva timp in urma, David Kramer, un adjunct de-al secretarului de stat american Condoleezza Rice, afirmase intr-un interviu reprodus de Televiziunea de stat de la Chisinau ca "Acordul privind frontiera de stat dintre Republica Moldova si Romania este finalizat in proportie de 95%", iar "dupa semnarea lui va deveni posibila si semnarea Tratatului de baza, ceea ce va permite ameliorarea relatiilor bilaterale". Aceasta la putin timp dupa ce seful statului roman, Traian Basescu, declarase ca semnarea acestor documente cu Chisinaul "nu constituie o prioritate" pentru diplomatia de la Bucuresti. Dupa semi-intruziunile scrise si verbale in afacerile interne ale unui stat suveran, "partener european" si "aliat strategic", Ministerul de Externe de la Bucuresti nu a schitat nici o replica.
Seful diplomatiei romane, Lazar Comanescu, merge azi la Chisinau, ademenit vrand-nevrand cu marul otravit al Tratatului, in prima vizita oficiala a unui ministru roman de Externe dupa mai bine de doi ani. Ultima excursie Bucuresti-Chisinau si retur a fost facuta de Mihai Razvan Ungureanu in februarie 2006. E drept, si fostul ministru Adrian Cioroianu a schitat o vizita, anul trecut, considerata insa neoficiala de Chisinau, care nu i-a acordat nici macar o escorta cu girofar, motivand ca nu a fost anuntat. De altfel, se spune ca limuzina cu care a circulat atunci ministrul de Externe al Romaniei ii apartinea unui personaj controversat, miliardarul Anotol Stati, sponsorul mai multor pseudo-politicieni de pe ambele maluri ale Prutului, pus pe fuga prin lume de noile servicii speciale. De atunci, in afara de icnetele ghionturilor regulate ale cneazul Moldovei la adresa Romaniei, nu s-a mai auzit nimic intre cele doua capitale romanesti. Desi Vladimir Voronin e consiliat de americanul plecat din Romania Vladimir Socor, care il are drept corespondent si prieten pe langa Traian Basescu pe Vladimir Tismaneanu, cei doi presedinti romani (chiar daca unul isi spune moldovean) nu au mai reusit sa vorbeasca pe aceeasi limba. Cei drept, sunt trei Vladimiri si un singur Traian...
In cei trei ani si jumatate trecuti de la schimbarea de Guvern si presedinte in Romania, cu greu se poate spune ca s-a realizat ceva intre Bucuresti si Chisinau. De fapt, ca s-a realizat ceva, punct. In ciuda spriturilor dintre Voronin si Basescu, din primele zile, fericite, ale noului presedinte roman, relatiile au involuat numai dupa cum au vrut rusii. Vocea Romaniei in problematica rasaritului romanesc, a vecinatatii UE si NATO si a conflictului inghetat din Transnistria a fost gatuita pe rand, de Rusia, apoi de Ucraina, portocalie doar pe dinafara, de Moldova mistocara si, nu in ultimul rand, de "colega" noastra de UE, Ungaria. Budapesta, care studiaza la cald modelul federalizarii, a reusit sa preia, pas cu pas, ceea ce ar fi trebuit sa stea, cel putin ca o datorie de onoare si sange, in atributiile Bucurestiului: vizele cu UE si spatiul Schengen, "monitorizarea" granitei dintre Ucraina si Transnistria printr-o misiune europeana si, pe deasupra, reprezentantul UE pentru Transnistria este tot un ungur, din pepiniera lui George Soros. Romanii din Basarabia au ramas tot mai singuri, iar Moldova a devenit, in comparatie cu Romania, din ce in ce mai puternica. E ceva putred in Danemarca...

Un PS de azi: Scriu cam de vreo 20 de ani despre Basarabia. Probabil, adunat, un an din viata l-am cam petrecut peste Prut in aceasta perioada. Aud azi tot felul de handicapati care se pronunta cu aplomb pe problematica romaneasca rasariteana. Altii imi dau lectii (sau cel putin ar vrea), protejati de anonimat sau dezinformati de ciripitori de mana a treia dar smenari de prima mana. Cam cine ar vrea sa-mi explice mie ce se intampla acolo? Pustii de la SRI si SIE care nu stiu exact cine sunt oamenii astia cu nume ciudate care sar saua si-si infig ghimpii in telefonul presedintelui? Manglitorii din "opozitia" de rahat de la Chisinau care profita de cruciada copiilor? Cei care au descoperit ieri "tara" "Moldova" si "tinerii moldoveni", ca Cartarescu si compania de zgomot? "Intelectualii" de serviciu? Tradatori de ieri, azi sau maine? Kaghebistii vechi si noi? Oamenii Rusiei din media de la Bucuresti si Chisinau care se labarteaza azi cu tupeu maximal pe toate televizoare? Hai, sictir!

LISTA INTEGRALA - oficiala - a arestatilor de la Chisinau: majoritatea sunt tineri si studenti. APARENT, lipsesc cetatenii romani cu resedinta in tara

Politia din Republica Moldova a retinut 166 de persoane implicate in evenimentele de la Chisinau din perioada 6-8 aprilie. Din numarul total de persoane retinute, 86 au fost arestate, a precizat Ala Meleca, sefa serviciului de presa al Ministerului de Interne, citata de Moldpres si Agerpres.
De asemenea, 88 de persoane au primit arest la domiciliu, iar 33 de persoane au fost obligate sa nu paraseasca teritoriul tarii pe perioada desfasurarii anchetei. A fost stabilita, de asemenea, implicarea a 19 minori, care au fost cazati la Centrul de plasament pentru minori al MAI, fiind ulterior inmanati parintilor. Copiii respectivi aveau domiciliul in municipiul Chisinau, raioanele Cahul, Straseni si Calarasi. Paisprezece minori se afla inca in arest la domiciliu. Persoanele cercetate in cauze penale se afla in izolatoarele de detentie preventiva, fiindu-le asigurate toate cele necesare, inclusiv ajutorul medical. Potrivit ofiterului de presa al MAI, 129 de persoane se afla in arest administrativ, primind o pedeapsa de detentie de la 3 pana la 30 de zile. Rudele persoanelor retinute au fost informate despre aceasta de catre organele de politie, inclusiv prin intermediul avocatilor, a indicat ofiterul de presa, precizand ca anchetele vor continua pentru tragerea la raspundere a tuturor persoanelor implicate in "actiunile destabilizatoare".
Vezi si ELIBERATI tinerii arestati! REDATI libertatea presei! Comunicate ale APADAR, AVMR, CIVIC MEDIA, SEEMO, FIJ, EFJ si UZP. Numere de telefon ALERTA

L I S T A
persoanelor reţinute, arestate în legătură cu evenimentele din 6-8 aprilie 2009

Lista persoanelor bănuite şi reţinute conform art. 166 C.P.P.

Nr.
NPP
Anul naşterii
Domiciliul
Data reţinerii
Instituţia de învăţământ sau
locul de muncă
1
Stepuleac Anatolii Gheorghe
21.05.1971
m. Chişinău, bl. Moscovei,10/2, ap. 73
09.04.2009
Avocat stagiar
2
Stepuleac Gheorghe Gheorghe
11.01.1964
m. Chişinău, str. Primăverii, 21
09.04.2009
Nu lucrează
3
Stepuleac Sergiu Gheorghe
14.12.1961
m. Chişinău, str. Ion Creangă, 70 ap.7
09.04.2009
Pensionar MAI
4
Tricolici Ion Sergiu
21.10.1985
or. Orhei, str. Iachir, 21 „a”, ap. 23
10.04.2009
Brutăria „Daniela Prudeţchi” din or. Chişinău, brutar
5
Efros Ştefan Oleg
19.05.1982
raionul Criuleni satul Măgdăceşti
10.04.2009
„Metro 1”, şef al centrului de calcol
6
Artene Andrei Alexandru
05.02.1982
or.Nisporeni, str. V.Micle
10.04.2009
Profesor la Colegiul de Construcţi din or.Hînceşti
7
Carp Andrian Andrei
a.n.1990
sat. Borogani, r. Leova
10.04.2009
Student la Colegiul de Construcţii din or. Hînceşti
8
Certan Roman Alexandr
12.07.1990
mun.Chişinău str.Independenţei 5/1 ap.34
10.04.2009
Liceul „Mihai Eminescu”
9
Dragan Oleg Gheorghii
02.11.1988
mun.Chişinău str.D.Rîşcanu 11 ap.132
10.04.2009
UTM
10
Bodnariuc Vasile Valeriu
14.01.1988
str.Cuza Vodă 3 ap.9
11.04.2009
Universitatea de Stat edicaţie fizică şi sport
11
Ursu Denis Dumitru
04.10.1988
Chişinău, Coloniţa
09.04.2009
Student UTM
12
Ursu Eugeniu Dumitru
13.03.1990
Chişinău, Colonoţa
09.04.2009
ŞP-94
13
Iacovenco Andrei Ion
13.12.1987
Chişinău str. V. Varzaru, 9 ap.101
10.04.2009
USM student
14
Buzica Andrei Valentin
16.01.1989
Chişinău, str. M. Drăgan, 8/2, ap.88
10.04.2009
Colegiu tehnic

Lista persoanelor în privinţa cărora a fost aplicată măsura arest preventiv.
Nr.
NPP
Anul naşterii
Domiciliul
Data arestării
Instituţia de învăţământ,
locul de muncă
1
Mocanu Sergiu Ion
06.06.1961
m. Chişinău, str. Florilor, 6/2, ap.114
25 zile din 10.04.2009
Preşedinte Aeroclub Chişinău
2
Taraburca Andrei Mircea
21.01.1988
mun.Chişinău str.Mircea cel Bătrîn 5/2 ap.98
10.04.09
Institutul de manegiment
3
Solomiţchi Artur Victor
13.06.1988
mun.Chişinău str.Mircea cel Bătrîn 5/2 ap.38
10.04.09
nu lucrează
4
Severin Veaceslav Petru
21.08.1988
mun.Chişinău str.M.Dragan 3 ap.15
10.04.09
ULIM
5
Mogîldea Dan Vasile
a.n.1989
dom. mun. Chişinău, str. Calaraş 46
10.04.09
nu lucrează
6
Barovschi Andrei Mihai
a.n.1990
dom. mun. Chişinău, str. Dr. Crucii 98, ap.18
10.04.09
nu lucrează
7
Ciobanu Mihail Petru
a.n.1986
dom. Chişinău, str. M. Viteazu 15
10.04.09
nu lucrează
8
Corpocean Anatolii Andrei
a.n.1984
dom. r-ul Soroca, s. Grigorăuca
10.04.09
nu lucrează
9
Boreţ Vadim Vasile
a.n.1987
dom. mun. Chişinău, str. Neaga 51, ap.14
10.04.09
nu lucrează
10
Ptaşnic Victor Valeriu
a.n.1988
dom. mun. Chişinău, str. C. Ieşilor 9, ap.52
10.04.09
nu lucrează
11
Ţurcanu Andrian Marin
a.n.1987
dom. or. Bender, str. Drujba 32
10.04.09
nu lucrează
12
Caşcaval Serghei Mihail
a.n.1987
dom. r-ul A. Noi, s. Varniţa
10.04.09
nu lucrează
13
Munteanu Andrei Ion
a.n.1987
dom. or. Străşeni, str. Ghelav 7
10.04.09
nu lucrează
14
Calancea Radu Mihail
a.n.1991
dom. mun. Chişinău, str. N. Milescu 25/1, ap.23
10.04.09
nu lucrează
15
Şuleanschii Serghei Ion
a.n.1989
dom. r-ul Leova, s. Sarata Nouă
10.04.09
paznic „Saturn Grup”
16
Buhaniuc Serghei Anatol
a.n.1990
dom. mun. Chişinău, bd. Traian 23, ap.372
10.04.09
student UT (anul III)
17
Jardan Veaceslav Savva
a.n.1985
dom. or. Bender, str. Eacina 6”A”, ap.14
10.04.09
nu lucrează
18
Nevinnîh Serghei Alexandru
a.n.1988
mun. Chişinău, str. O. Ghibu 9/1, ap.55
10.04.09
SRL „Reatec”
19
Cojuharov Dumitru Stanislav
a.n.1989
or. Stăuceni, str. Nistreanu 18
10.04.09
nu lucrează
20
Fedotov Vadim Vladimir,
04.11.1990
Căuşeni, str. Traian
09.04.09
Neangajat
21
Muhamodaev Ruslan Fatic
07.10.1989
Anenii Noi, Speia
09.04.09
Fabrica încălțăminte
22
Morari Alexei Nicolae
03.03.1986
Căuşeni, Ciufleşti
09.04.09
Neangajat
23
Codreanu Gheorghe Nicolae
05.08.1983
Hînceşti, Ciuciuleni
09.04.09
Mănăstirea Chițcani
24
Comandari Veaceslav Vasile
25.11.1987
Hînceşti, Negrea
09.04.09
Neangajat
25
Muradu Iurie Vladimir
16.09.1986
N.Costin 63/1 ap.31
09.04.09
Mecanic
26
Smirnov Vladimir Serghei
11.01.1989
Str. Burebista 36/2 ap.902
09.04.09
Neangajat
27
Botnari Ştefan Gheorghii
11.01.1990
Str. Cetatea Albă 113-a
09.04.09
Neangajat
28
Duminică Serghei Gheorghe
01.08.1984
Str. M.Dragan 14/1 ap.39
09.04.09
Administrator teatru „BP Hajdeu”
29
Capăţînă Artiom Vasile
28.04.1986
Str. Varna 46 ap.38
09.04.09
Hamal fabrica „Codru”
30
Eşanu Alexandru Simion
16.02.1987
Str.Sărăteni 3
09.04.09
Constructor
31
Ciobanu Radu Gheorghe
14.03.1978
Bd.Dacia 71/5 ap.61
10.04.09
Neangajat
32
Andriuţa Vadim Iurie
01.05.1986
Criuleni,Măgdăceşti
10.04.09
Neangajat
33
Parfeni Vasile Stepan
10.09.1987
Drăguşeni, Hînceşti
10.04.09
Hamal Piața Centrală
34
Goluţă Ruslan Valentin
22.02.1979
Grenoblea 136/1 ap.6
10.04.09
Neangajat
35
Nani Ion Tudor
08.03.1980
Grenoblea 163/7 ap.1
10.04.09
Neangajat
36
Platon Petru Ion
29.10.1989
I.Soltîs 11
10.04.09
Neangajat
37
Rîşneanu Ion Vasile
22.04.1989
Ialoveni, Rezeni
10.04.09
Neangajat
38
Sainsus Petru Stepan
28.08.1985
Ialoveni, Rezeni
10.04.09
Neangajat
39
Bogdan Eugen Valeriu
24.05.1987
s.Budeşti, str. Cireşilor
10.04.09
Neangajat
40
Ionaşcu Ion Mihai
16.10.1980
Străşeni, str. Stepnaia -5
10.04.09
Neangajat
41
Mătăsaru Anatolie Tudor
1970
Chişinău,str. Hînceşti,64B,20
08.04.09
şomer
42
Susanu Serghei Nicolae
02.10.1986
Cahul, sat. Isac
08.04.09
şomer
43
Susanu Vitalie Nicolae
09.07.1990
Cahul. Sat. Isac
08.04.09
şomer
44
Butmalai Ion Constantin
09.10.1954
Cahul, str. Cetatea Albă 2
08.04.09
şomer
45
Pascal Victor Valeriu
20.10.1984
Cahul, Sat. Zărneşti
08.04.09
şomer
46
Moga Vladislav Nicolae
04..08.1996
Cahul, s. Mareşul de sus
08.04.09
şomer
47
Spoială Timofei Gheorghe
24.12.1985
Cahul, Gîrneşti
08.04.09
Student Ins. sportiv
48
Guriţa Veceslav Ilie
1975
Cahul, Slobozia Mare
08.04.09
49
Movila Artur Gheorghe
1986
or. Bălţi
08.04.09
student UTM
50
Cojocari Nicolae Valentin
05.07.1985
Orhei, s. Furceni
08.04.09
şomer
51
Maţenco Arsenie Vladimir
1990
Chişinău
08.04.09
şomer
52
Gheţivu Veaceslav Ion
04.03.1986
Cahul, s. Isac
08.04.09
şomer
53
Onos Viru Ion
23.04.1980
Cahul, s. Andruşul de jos
08.04.09
şomer
54
Boghiu Mihail Anatolie
05.12.87
Edineţ, str. Repin 16
08.04.09
şomer
55
Pascal Ion Ştefan
1987
Cahul
08.04.09
şomer
56
Bairactari Nicolae Valentin
1989
Leova
08.04.09
şomer
57
Dumitraşcu Vasile Ion
14.01.1982
Cahul, s. Brînza
08.04.09
şomer
58
Ciobanu Ion Gheorghe
08.04.09
şomer
59
Tabuncic Gheorghe Ion
10.07.1960
Cahul,
08.04.09
Director SRL”LIFESTAR”
60
Cebotari Dumitru Ştefan
30.03.1986
Cahul, s. Paicu
08.04.09
şomer
61
Galchin Alexei Oleg
23.10.1988
08.04.09
şomer
62
Guiban Ion Ion
1989
Cantemir
08.04.09
Student Colegiul industrial pedagogic, Cantemir
63
Niculiţa Chiril Gheorghe
1988
Cahul,
08.04.09
Student Inst. sportiv
64
Struiu Gheorghe Constantin
1986
Cahul
08.04.09
şomer
65
Nedelco Ion Andrei
1979
Cahul, s. Brînza
08.04.09
şomer
66
Galchin Oleg Valentin
26.06.1960
Cahul, s. Negruţi
08.04.09
şomer
67
Ghidu Viorel Vasile
30.08.1980
Vulcăneşti, s. Gurgiuleşti
08.04.09
şomer
68
Aramă Victor Constantin
1962
Cahul,
08.04.09
Director”CAHUL NERO”
69
Beşleaga Aleaxandru Fiodor
28.03.1988
Floreşti, str. Ciobanu
08.04.09
Student ULIM
70
Noroc Ion Ion
1988
Glodeni, s. Ustia
08.04.09
şomer
71
Prepeliţa Igor Victor
07.08.1986
Chişinău, str. Testimiţeanu
08.04.09
şomer
72
Bîzgu Nicolae Ion
1991
Chişinău
08.04.09
licean
73
Perju Sorin Mihai
25.10.1977
Cahul,s.Paicu
08.04.09
şomer
74
Mamadaev Ghenadie Ghenadie
1977
Chişinău, s. M. Cibotari 11/6
08.04.09
şomer
75
Galuşca Ion Ion
1989
Chişinău, Coloniţa
08.04.09
şomer
76
Popov Alexandru Nicolae
17.03.1988
Cahul, s. Giurgiuleşti
08.04.09
şomer
77
Grăsun Valeriu Analoie
04.11.1988
Cahul, s. Manta
08.04.09
şomer
78
Dascăl Vladimir Ion
04.01.1990
Leova, s. Tigheci
08.04.09
şomer
79
Laşcu Serghei Mihai
1984
Chişinău, Băcoi
08.04.09
şomer
80
Nacu Sergiu Andrei
17.05.1986
m. Chişinău, s. Budeşti
10.04.09
Nu lucrează
81
Chercheja Sergiu Gheorghe
16.10.89
m. Chişinău, str. C. Ieşilor, 59/1 ap.171
10.04.09
Nu lucrează
82
Roscot Denis Simion
18.11.89
r-l Taraclia, s. Hociucani
10.04.09
UAM
83
Baran Gheorghe Ion
02.12.1957
m. Chişinău, str. Branişte, 13, ap.1
10.04.09
TAXI-1430
84
Dărănuţa Galin Pantelei
16.04.1965
m. Chişinău, str. Florilor, 30/1, ap. 37
10.04.09
Nu lucrează
85
Netanyahu Johnatan Jerusalym (?!)
25.05.1952
10.04.09
Nu lucrează
86
Ciof Andrei Ghenadie
29.08.1987
m. Chişinău, str. A. Doga, 43/2 ap.44
10.04.09
Nu lucrează

L I S T A
Persoanelor reţinute şi documentate administrativ în temeiul (art. 164, 174, 174/1,174/5-6, 174/15 CCA)

şi sancţiunile aplicate faţă de ei

Nr. d/o
N.P.P.
Data, luna, anul naşterii
Domiciliul
Locul de studii / muncă
Sancţiunea administrativă
1.
Garabajiu Valeriu Dumitru
13.03.1966,
r. Orhei, s. Piatr
şomer
Arest 10 zile
2.
Botnari Medina Ion
08.12.1988
r. Orhei, Cucuruzeni
Colegiul de Medicină Orhei
5 zile
3.
Radu Oxana Mihai
02.07.1979
r. Cahul, s. Roşu
Asociaţia Obştească „Azi”
5 zile
4.
Garbunov Eugen Vadim
Chişinău, str. Cojocarilor, 10
10 zile
5.
Buliga Vitalie Tudor
02.08.76
Chişinău, str. Alba Iulia, 5, ap. 89
Oficial nu lucrează
5 zile
6.
Şvîrov Nicolae Eugen
16.11.84
Chişinău, str.Gh.Asachi, 53/2-44;
Lăcătuş
„Nicolav Roman”
15 zile
7.
Matiescu Vitalie Nicolaie
30.01.1989
Chişinău, str. Titulescu, 28-5
Nu lucrează
10 zile
8.
Vasilache Vadim Filip
10.10.84
Chişinău, Mirceşti, 29/2-912
Universitatea Agrară
10 zile
9.
Strătilă Natalia Petru
07.05.88
Cahul, str. Dragoş Vodă, 77a
Universitatea din Kahul
5 zile
10.
Radu Ludmila Mihai
08.10.87
Cahul, s. Roşu
USM Cahul
5 zile
11.
Buruian Sergiu Leonid
10.05.85
Chişinău, str. V.Badiu, 12-10
USM f/f facultatea de drept
10 zile
12.
Andronic Gheorghe Vasile
23.04.1960
Cahul, s.Brînza
Nu lucrează
10 zile
13.
Munteanu Andrei Mihai
03.09.90
r. Cahul s.Pruteni
Colegiul Financiar Bancar
10 zile
14.
Dodon Anatolie Alexandru
01.09.87
Chişinău, str.Armenească, 9
nu lucrează
10 zile
15.
Jalbă Tatiana Serghei
06.04.1991
Chişinău, str.Ştefan cel Mare, 14A ap.9
Student la cursuri „Sveto Lat”
5 zile
16.
Tricolici Dumitru Iurie
19.07.86
Chişinău, str.Gh.Asachi, 5-16
Neangajat în cîmpul muncii
10 zile
17.
Popovici Gheorghe Petru
07.05.63
Cahul, str.Tineretului, 10
şomer
10 zile
18.
Buga Ion Dumitru
03.03.91
Ialoveni, s.Soroceni
rest.”Voia Boierului”
10 zile
19.
Scorici Olga David
25.08.88
Orhei, s.Jora de Jos
Colegiul de medicină din Orhei
5 zile
20.
Grosu Vitalie Ion
02.10.84
Şoldăneşti, s.Dobruja
şomer
10 zile
21.
Gurzu Sergiu Nicolae
20.07.88
Chişinău, str.Suceviţa, 43-1
SRL „Avantaj AV
10 zile
22.
Meşe Dumitru Gheorghe
20.06.1988
Basarabeasca, s.Ciocmaidan;
IRIM
10 zile
23.
Daraban Ion Tudor
1980
Sîngerei, s. Bilicenii-Vechi;
Nu lucrează
10 zile
24.
Lefter Vitalie Mihai
28.06.1974
Orhei, s.Lucaşovca
Nu lucrează
10 zile
25.
Voronţov Andrei Alexandru
11.01.85
Nisporeni, s.Cristeşti
Nu lucrează
10 zile
26.
Panţîru Iurie Tudor
26.02.67
Chişinău, str. Cuza Vodă, 6/4a
SRL „Disfox”
10 zile
27.
Zanfir Ina Ilie
04.04.1988
Cantemir, s. Cîiet
Nu lucrează
5 zile
28.
Cucu Alexandru Constantin
1990
Ungheni, s. Cetuleni
Nu lucrează
15 zile
29.
Semeniuc Cătălin Ghenadie
1990
Chişinău, bd. Mircea cel Bătrîn 40/1 ap. 18
Hamal la Cimitirul Central
10 zile
30.
Cernomorenco Andrei Ion
13.12.1990
Chişinău, bd. Mircea cel Bătrîn 40/1 ap. 104
Elev clasa 11
10 zile
31.
Petrov Ghenadie Boris
05.04.1974
Titulescu, 34 ap.35
SRL „Wine International Project
10 zile
32.
Smotescu Eduard Florovici
01.05.1970
Spătaru, 5 ap.98
SRL „Wine International Project
10 zile
33.
Golban Andrei Iurie
19.04.1984
Chişinău, str.T.Vladimirescu, 1/5 ap.54
SRL „Wine International Project”
10 zile
34.
Sorotean Alexandru Vasile
1987
10 zile
35.
Bunu Andreian Vladimir
1986
2 zile
36.
Purcel Viorel Petru
1989
2 zile
37.
Creţu Ion Grigore
06.12.1989
r.Ialoveni s Răzeni
Nu lucrează
5 zile
38.
Bugan Leon Gheorghe
06.09.1990
Str. Alexandru cel Bun 29 ap.11
Nu lucrează
5 zile
39.
Creţu Vitalie Ion
13.07.1974
Iloveni s. Răzeni
5 zile
40.
Munteanu Sergiu Efim
07.04.1987
Cricova str. 31 august 5/a ap.2
5 zile
41
Hîrştioagă Constantin Iacob
24.08.1955
Chişinău str. Eminescu 26 ap.5
10 zile
42
Pripa Sergiu Victor
22.01.1992
Chişinău, str.M.cel Bătrîn, 28 ap.91
eliberaţi
43
Creţu Marcel Mihai
30.07.1991
Chişinău, str.M.cel Bătrîn, 23 ap.117
eliberaţi
44
Breabin Alexandru Nicolae
30.03.1992
Chişinău, str.M.cel Bătrîn, 21/1 ap.28
eliberaţi
45
Rucan Valentin Piotr
18.09.1983
Str. O.Ojoga, 5 mun. Chişinău
Nu lucrează
2 zile
46
Rozlovan Dumitru Iurie
1989
Bender, str.Industrială, 4
Nu lucrează
Amendă 40 lei
47
Mîndrescu Andrei Ion
1987
Călăraşi, str.Bajulen,44
Nu lucrează
60 lei
48
Cojocaru Gheorghe Anatol
1986
Stăuceni
Nu lucrează
40 lei
49
Sîrghii Victor Victor
1990
Chişinău, str.Kiev, 10
Nu lucrează
60 lei
50
Ciolan Vasile Ştefan
1987
Orhei, Ghetlova
Nu lucrează
60 lei
51
Prisăcari Ion Dumitru
1985
Chişinău, str.Neculce,1
Nu lucrează
60 lei
52
Bulachi Sergiu Andrei
1989
Anenii Noi, s.Hîrbovăţ
Nu lucrează
60 lei
53
Lotca Andrei Ion
1981
Chişinău, str.Florilor, 12, ap.101
Nu lucrează
60 lei
54
Mamadaliu Victor Ghenadie
1977
Chişinău, str.M.Cibotari, 11ap.6
Nu lucrează
40 lei
55
Popovici Igor Valeriu
1988
Ungheni, s.Unţeşti
Nu lucrează
40 lei
56
Patraşco Andrei Petru
1990
Chişinău, str.Florilor, 2
Nu lucrează
40 lei
57
Galamaga Sergiu Victor
1990
Grigoriopol, s.Ghelacheu
Nu lucrează
60 lei
58
Baidu Mihai Sergiu
1988
Cimişlia, s.Gradişte
Nu lucrează
40 lei
59
Rotari Constantin Afanasie
1986
Chişinău, str.Suceviţa, 11
Nu lucrează
200 lei
60
Roşca Nicolae Tudor
1988
Căuşeni, s.Fărlădeni
Nu lucrează
40 lei
61
Moscaliuc Tudor Leonid
1991
Făleşti, s.Scumpia
Student Colegiul Politehnic
40 lei
62
Purice Andrei Ivan
1985
Ialoveni, s.Suruceni
Nu lucrează
60 lei
63
Balaur Nichita igor
1989
Student UIT, anul III
Eliberat de judecată
64
Arabadji Ecaterina Alexandru
1988
Chişinău, str.Alcedari,6
Nu lucrează
100 lei
65
Iosip Rita Anatol
1988
Chişinău, str.V.Lupu, 31 ap.47
Nu lucrează
100 lei
66
Lozovan Ludmila Gheorghe
1983
Chişinău, str.V.Lupu, 6 ap.56
Nu lucrează
100lei
67
Boţan Vladimir Andrei
1974
Chişinău, str.Teodorovici, 10/2 ap.40
Nu lucrează
100 lei
68
Rusu Veaceslav Dumitru
1986
Chişinău, str.C.Ieşilor, 7 ap.28
SA „Boxito” lăcătuş
Arest 5 zile
69
Asatin Vladimir Veaceslav
1991
Străşeni, s.Dolna
Elev liceul nr.1 Chişinău
Arest 5 zile
70
Turturica Constantin Vasile
1989
Stăuceni, str.Studenţilor, 1
Nu lucrează
10 zile
71
Rozlovan Andrei Nicolae
1985
Chişinău, str.carierilor,5 ap.105
Nu lucrează
5 zile
72
Şova Ştefan Vasile
1991
Chişinău, str.Florilor, 2 ap.144
Nu lucrează
5 zile
73
Raileanu Nelu Ivan
1989
Ialoveni, s.Ruseştii Noi
elev
200 lei
74
Boaghe Ion Nicolae
1986
Stăuceni, str.Livezilor, 76
Nu lucrează
5 zile
75
Dolgu Eugen Sergiu
1989
Chişinău, str.M.Costin, 6 ap.74
Nu lucrează
5 zile
76
Greans Alexandru Petru
1963
Chişinăuu, str.C.Ieşilor, 9 ap.19
Nu lucrează
5 zile
77
Olaru Igor Nicolae
1977
Edineţ, s.Blăşteni
Nu lucrează
3 zile
78
Raşcenco Gheorghe Ivan
1962
Chişinău, str.A.Iulia, 202/1 ap.16
Nu lucrează
3 zile
79
Gospodari Vasile Vasile
01.12.1986
r. Rîşcani s. Varatic
Nu lucrează
3 zile
80
Calaraşan Gheorghe Ion
04.03.1944
r. Călăraşi s. Volcineţ
Nu lucrează
3 zile
81
Galbura Ion Roman
22.06.1960
Rezina, s.Pecişte
Nu lucrează
7 zile
82
Erezan Roman Alexandru
06.05.1987
Chişinău, str.Doina, 104/2 ap.43
Nu lucrează
3 zile
83
Guzun Liviu Andrei
08.04.1990
Chişinău, str.V.Badei
Nu lucrează
5 zile
84
Ceban Ivan Fiodor
28.05.1987
s.Climăuţi
3 zile
85
Mazur Vitalie Nicolae
30.04.1988
Chişinău, str.Mirceşti, 22/3 ap.406
3 zile
86
Vidraşco Aurelii Mihai
06.12.1983
Chişinău, str.Gagarin, 7A ap.3
4 zile
87
Filip Andrei Gheorghe
03.08.1988
Soroca, s.Vîsoca
3 zile
88
Nedelcu Veceaslav Vladimer
13.06.1979
şos. Hînceşti 60/2 ap 24
taxi 1430
4 zile
89
Cherpec Eduard Dumitru
11.01.1989
Chişinău, Mirceşti, 22/3 ap.406
3 zile
90
Baran Sergiu Gheorghe
01.02.1982
Chişinău, str.Branişte, 13 ap.1
3 zile
91
Tatar Vladimir Gheorghe
14.07.1989
Chişinău, str.Mirceşti, 22/3 ap.406
3 zile
92
Zalevschii Denis Mihail
25.10.1983
Chişinău, str.Poştei, 94 ap.2
7 zile
93
Borodeţchi Eugeniu Ion
17.04.1987
Chişinău, Aerodromului, 11/1
4 zile
94
Inculeţ Veaceslav Anatol
25.12.1987
Căinari, s.Cărbuna
4 zile
95
Enachi Nicolae Vasile
20.12.1988
Nisporeni, s.Mărinici
3 zile
96
Burcă Rodion Vitalie
13.04.1988
Căuşeni, s.Batîr
5 zile
97
Malcocian Alexandru Mihail
23.01.1987
Chişinău, str.Mirceşti, 22/3 ap.410 B
3 zile
98
Culeanu Nicolae Nicolae
22.04.1989
Străşeni, s.Cojuşna
3 zile
99
Golovco Alexandru Iurie
02.02.1989
Orhei, s.Cucuruzeni
4 zile
100
Căluş Serghei Alexei
05.07.1989
com Stăuceni str. Grătieşti 3
Colegiul de viticultură şi vinificaţie, anul IV
5 zile
101
Reu Ion Ion
30.07.1978
Ciorescu, str.Moldova, 7 ap.10
5 zile
102
Ghenciu Serghei Sava
03.07.1989
r-nul Căuşeni or.Căinari strAl.cel Bun 5
Institutul de educaţie fizică şi sport, anul II
3 zile
103
Ciloci Dumitru Alexei
17.09.1988
com Stăuceni str. Grătieşti 3
Colegiul de viticultură şi vinificaţie, anul IV
3 zile
104
Gaiţu Alexandru Igor
17.09.1986
Chişină, str.Costiujeni, 5/9 ap.2
4 zile
105
Berzan Denis Petru
11.09.1988
com Stăuceni str. Grătieşti 3
Colegiul de viticultură şi vinificaţie, anul IV
3 zile
106
Trohin Vitalie Gheorghe
20.02.1990
Chişinău, str.Budăi, 2/3 ap.14
10 zile
107
Chiliari Andrei Hisan
04.03.1991
Chişinău, str.M.Costin, 26/1 ap.50
4 zile
108
Leşan Vladimir Mihail
21.04.1960
Dubăsari, s.Pohrebea
109
Tîrşina Dumitru Nicolai
07.11.1990
Durleşti str. Dumbravei 31
elev Liceul Hiperian
15 zile arest
110
Renchez Sergiu Ion
03.06.1985
Bubueci str. Grădinarilor 3A
nu lucrează
15 zile arest
111
Vozniuc Nicolaie Petru
19.12.1984
Albişoara 89/3
nu lucrează
15 zile arest
112
Rotari Alexei Alexei
15 zile arest
113
Lazări Igor Victor
15 zile arest
114
Gorcofschii Ion Sergiu
15 zile arest
115
Aloveţchi Artiom Ion
15 zile arest
116
Rusu Andrei Valeriu
Donduşeni
117
Iacovenco Andrei Ion
Chişinău
118
Golub Valeriu Vladimir
Chişinău
119
Buzica Andrei Valentin
Chişinău
120
Gorceac Sergiu Victor
Soroca
121
Modîrcă Viorel Vasile
Chişinău
122
Totmeanin Igor Vladimir
Chişinău
123
Guţanu Mihai petru
Ialoveni
124
Sîrbu Sergiu Ion
Criuleni
125
Tudorache Andrei Ion
Chişinău
126
Goncear Stanislav Iurie
Chişinău
127
Dănilă Marin Constantin
Chişinău
128 Topal Mihail Nicolaie
Chişinău
129 Blagoci Andrei Petru Criuleni

Comunicatul oficial al Ministerului Afacerilor Interne de la Chisinau
Ştirile Ministerului
Comunicat de presă

Ministerul Afacerilor Interne, în urma acţiunilor de dezordine în masă în mun.Chişinău, în perioada 6-8 aprilie 2009, a întreprins măsuri de identificare şi reţinere a persoanelor, ce au comis acte de vandalism şi devastare a clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei RM, precum şi alte infracţiuni.
În cadrul cauzelor penale au fost reţinute 166 persoane, dintre care 86 - arestate.
Sancţiunii „arest la domiciliu” au fost supuse 88 persoane şi altele 33 au fost obligate să nu părăsească domiciliul.
Categoria „minori”. La 7 aprilie 2009 în Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost reţinuţi 19 minori, dintre care 5 originari din Chişinău, 5 - din Cahul si 9 - din alte raioane ale republicii. Minorii reţinuţi au fost plasaţi în Centrul de plasament pentru minori al MAI. La 8 aprilie 2009 personalitatea copiilor a fost identificată şi 17 din ei au fost predaţi părinţilor în aceiaşi zi. Ceilalţi 2 au fost luaţi de părinţi la 9 aprilie 2009.
La 8-11 aprilie 2009 au fost reţinuţi 17 minori. Dintre ei 3 au fost eliberaţi imediat fără aplicarea măsurilor de constrângere, fiind petrecute convorbiri profilactice în prezenţa părinţilor.
În privinţa la 14 minori a fost aplicată măsura de reprimare „arest la domiciliu”, fiind stabilită participarea lor nemijlocită la săvârşirea infracţiunilor.
De menţionat, că audierea minorilor a fost efectuată în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, în prezenţa obligatorie a părinţilor, pedagogilor ori asistenţilor sociali.
Toate persoanele arestate penal se află în izolatorul de detenţie preventivă, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Rudele au fost informate despre locul aflării lor, inclusiv şi prin intermediul avocaţilor.
Totodata, pentru diverse contravenţii administrative au fost reţinute 129 persoane. În privinţa nominalizaţilor au fost aplicate sancţiuni „arest administrativ” pe diverse termene de la 5 pînă la 30 zile, în dependenţă de gravitatea contravenţiei săvârşite. Contravenienţii îşi ispăşesc pedeapsa în diferite izolatoare de detenţiei provizorie. Ministerul Afacelor Interne prezintă listele persoanelor aflate în arest penal şi arest administrativ, cat şi a persoanelor reţinute, în privinţa cărora nu a fost încă aleasă măsura preventivă. Aceste liste sunt afişate pe panoul informativ al Comisariatului General de Poliţie mun.Chişinău, str.Tighina, 6, si în saitul oficial www.mai.md.Acţiunile de identificare şi reţinere a persoanelor ce au comis acte de vandalism şi alte crime continuă.

CE S-A INTAMPLAT LA CHISINAU. O varianta ruseasca. FARA COMPLEXE de Viaceslav Samoskin

FARA COMPLEXE
Părinţi şi copii, în versiunea modovenească
de Viaceslav Samoşkin
O revoluţie, o revoltă sau o încercare de lovitură de stat?.. Ce s-a întâmplat la Chişinău în această săptămână?În tulburările care au zguduit capitala moldovenească s-au împletit mai mulţi factori politici şi sociali, specifici pentru această republică postsovietică. Însă, judecând după figurile tinere ale manifestanţilor care apăreau în toate înregistrările, în primul rând, am putea vorbi de conflictul generaţiilor, de cel dintre părinţi şi copii. Dar nu după Turgheniev, ci în versiunea pur moldovenaescă.Elita politică actuală a acestei ţări în mare măsură nu este decât un rod al acelei „moldovenizări” de cadre de conducere ale republicii începute în mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut după directa indicaţie a conducerii URSS. Acest lucru este valabil atât pentru primii preşedinţi ai Moldovei independente, Mircea Snegur şi Petre Lucinski, cât şi pentru actualul preşedinte Vladimir Voronin şi Partidul Comuniştilor din Moldova. Acest lucru este valabil, de asemenea, pentru liderii restului partidelor care valorează cât de cât pe eşichierul politic al republicii, inclusiv cele trei formaţiuni de opoziţie care au trecut pragul Parlamentului în alegerile din 5 aprilie.După ce mişcarea naţionalist-unionistă care a cuprins Moldova la sfârşitul anilor ’80-începutul anilor ’90 sub lozinca unirii cu “patria-mamă”, România şi pe urmă, în anii de întărire a statalităţii moldoveneşti, până în zilele noastre, acest stabiliment moldovenesc s-a manifestat prin definiţie ca unul antiromânesc. De ce? Pentru că îşi dădea seamă că în cazul „reunificării” cu România el îşi va pierde poziţiile dominante în stat şi în societate cu care s-a obişnuit încă din vremuri sovietice. De aici provine aceea ostilitate permanentă, ascunsă sau uneori chiar deschisă, a conducerii moldoveneşti faţă de orice încercare de apropiere adevărată de România - fie ca era vorbă de formula „cele două state româneşti” propusă de români în cadrul negocierilor asupra încheierii Tratatului politic dintre cele două ţări (nesemnat nici până astăzi), fie de sintagma „două state – un singur popor”, fie de disputa privind denumirea limbii de stat al Republicii Moldova, „moldovenească” sau „românească”.
Acest antagonism s-a manifestat cel mai pregnant în discursul politic al preşedintelui Voronin. El a acuzat de mai multe ori, inclusiv în jalbele sale trimise către Bruxelles, România de imixtiune în treburile interne ale Moldovei şi chiar de „imperialism românesc”. Iar în zilele crizei actuale această ostilitate şi-a atins apogeul atunci când preşedintele Moldovei, pur şi simplu, a condamnat România şi serviciile ei secrete de organizarea dezordinii în Chişinău, declarând pe ambasadorul român şi pe adjunctul lui persona non grata şi introducând regimul de vize pentru cetăţenii români. Concomitent, au fost anulate toate trenurile de călători pe traseul Chişinău-Bucureşti...
Nu trebuie crezut că din acest punct de vedere celelalte partide politice principale – Liberal-Democrat, Liberal sau Alianţa „Moldova Noastră” se deosebesc cu mult de Voronin şi partidul său. Chiar fostul simbol al unionismului, Partidul Popular Creştin şi Democrat al lui Iurie Roşca, în urmă cu câţiva ani a intrat în coaliţia cu Partidul Comuniştilor, asigurându-i majoritatea în parlament. Bineînţeles, în partidele de opoziţie există şi tinerii care nu s-au înfruptat încă din putere şi sunt lipsiţi de complexul nomenclaturismului şi, respectiv, antiromânismului. Însă timpul acestora se pare că n-a venit încă. N-a venit timpul nici pentru acei tineri „basarabeni”, participanţi la manifestaţii care strigau lozincile: „Jos comuniştii!”, „Noi suntem români!” sau „Vrem în Europa!” şi agitau steagurile româneşti. Mulţi dintre ei sunt absolvenţi sau studenţi ai universităţilor şi instituţilor româneşti. Doar nu trebuie uitat faptul că începând cu mijlocul anilor ’90 în învăţământul superior sau liceal din România se învaţă anual peste 2000 de tineri moldoveni. În anii de studii la Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara ei, desigur, sunt pătrunşi de ideea românească, adică încep să se simtă români. Iată de ce în zilele de tulburari din Chişinău sute de studenţi şi elevi au organizat la Bucureşti şi alte oraşe mitinguri de solidaritate unde au scandat: „Basarabia – pământ românesc!” Iar mulţi dintre ei au încercat să treacă graniţa româno-moldovenească, însă au fost „frânaţi” de către vameşii moldoveni... Apropo, la Chişinău există şi asociaţia absolvenţilor de universităţi occidentale. Şi există nu altundeva, decât pe lângă Ambasada SUA. Potrivit ştirilor de la faţa locului, membrii acestei asociaţii s-au „expus” în rândurile organizatorilor manifestaţiilor care au degenerat în dezordine şi acte de violenţă. Întreg acest strat social în creştere dispune de un puternic potenţial proromânesc şi proeuropean. În afară de elementele lui existente în partidele politice, acest strat, o posibilă elită viitoare, nu s-a format, deocamdata, ca forţa politică adevărată. Însă cu timpul se va forma. Aceasta este realitatea. Nomenclatura de tip sovietic sau postsovietic nu poate exista veşnic. Şi poate că schimbările democratice reale vor veni în Moldova chiar mai curând, decât în alte republici postsovietice.
Pentru aceasta există un catalizator puternic, România vecină, membru al NATO şi al UE, care, , pentru mulţi moldoveni este - dacă nu „patria-mama” – „un simbol al Europei”. Nu este întâmplător faptul că alte mii si mii de moldoveni îşi depun cererile pentru obţinerea cetăţeniei române...
Este semnificativ şi comportamentul calculat al României în situaţia actuală. Prin vocea MAE ea a respins ferm toate acuzaţiile lui Voronin de imixtiune în treburile interne ale Moldovei, dar în acelaşi timp a declarat că nu va întreprinde măsuri simetrice faţă de Chişinău, păstrându-şi „tipul european de relaţii” cu acesta. Concomitent, Bucureştiul a declarat că va ajuta şi în continuare Moldova în cauza ei de integrare în Uniunea Europeană. Adică va susţine acele tendinţe politice pentru care vectorul devine din ce în ce mai mult tânăra generaţie a cetăţenilor moldoveni.(10.04)
* * *

CE S-A INTAMPLAT LA CHISINAU. O varianta romaneasca. R. MOLDOVA: STAT, POATE, PATRIE, NU de Corneliu Vlad

R. Moldova: Stat, poate, patrie, nu
de Corneliu Vlad
Ne referim, în cele ce urmează, la situaţia tensionată şi tulbure, neprevăzută de la o clipă la alta din Republica Moldova dintr-o perspectivă ce ţine mai degrabă de geopolitică decât de evenimentele în plină desfăşurare de la Chişinău. Pe marginea acestor evoluţii se produc tot felul de interpretări, ipoteze şi scenarii care, însă, cu cât sunt mai multe, cu atât sporesc confuzia şi incertitudinea. Înainte de orice, trebuie să înţelegem că la Chişinău nu este vorba de o “revoluţie colorată”. Acolo nu şi-au făcut atestată prezenţa nici Fundaţia Sörös, nici alţi “sponsori” ai acestui tip “revoluţie” care reuşit până la un moment dat în Ucraina şi Georgia, dar a eşuat în alte republici exsovietice (Kîrgîzstan, de exemplu).
Protestatarii de la Chişinău nu au cerut atât îndepărtarea de Rusia şi CSI, ci în primul rând democraţie. Ceea ce presupune, logic, şi abandonarea puterii de către echipa neo-paleo-comunistă a lui Vladimir Voronin.
La Chişinău nu s-a declanşat nici o mişcare de masă în care “o urmă românească este vizibilă”, cum insinuează un sfetnic de-al lui Voronin (Mark Tkaciuc), înainte ca preşedintele de la Chişinău să se dezlănţuie în atacuri furibunde împotriva României şi înainte să-l declare persona non grata pe ambasadorul român. S-a scandat “România”, s-a fluturat tricolorul (care este, de fapt, drapelul de stat comun al celor două ţări), dar nu s-au formulat revendicări “împotriva statalităţii statului moldovenesc”, cum ar zice Voronin şi ai săi. Atunci, pentru ce au izbucnit protestele?
Punctual, împotriva fraudării alegerilor şi pentru noi alegeri, corecte. Dar mai ales din sentimentul de amărăciune că, şi de data aceasta, alegerile vor perpetua un regim comunist care ar ţine în continuare republica departe de lumea normală a democraţiei, de Europa Unită, iar, prin aceasta, şi de România.
Evenimentele fierbinţi de la începutul lui aprilie 2009 vor fi relatate şi întoarse pe toate părţile, se fac arestări şi se vor intenta procese participanţilor, autorităţile vor învinovăţi aceste persoane, organizaţii, forţe politice, alte state (în primul rând România) pentru cele întâmplate. Cursul evenimentelor a fost aşa cum s-a văzut din prima clipă, deturnat cu viclenie, din evoluţia lui spontană. S-au produse înscenări, manipulări, provocări, inclusiv prin (nu prea) misterioşii „oameni în negru” care au excelat în gesticulaţii de pretins „românism” şi în acte de huliganism.
La discreditarea mişcărilor populare, regimul de la Chişinău este mare meşter, are experienţă, şi încă îi reuşeşete. Dacă va reuşi, şi de această dată, să se cramponeze de putere, acest regim precar al unui stat precar, va adânci impasul în care se afundă republica.
Drumul firesc al R. Moldova este spre Europa. După aprecierea diverşilor analişti, inclusiv ruşi, Moscova n-ar avea nici un interes deosebit să se opună cu orice preţ acestei tendinţe. Dar despre traiectoria viitoare a R. Moldova, nimeni, n-a discutat, se pare, serios şi responsabil cu Rusia, nici România (mai ales preşedintele Băsescu!) nici SUA, NATO sau UE. Rezolvarea conflictului de pe Nistru, printr-o formulă acceptabilă şi pentru Moscova, ar da R. Moldova undă verde pentru a-şi urma calea pe care o crede de cuviinţă. R. Moldova nu poate, oricum, să mai dăinuie în actualii parametri nesiguri fără a-şi periclita grav prezentul şi viitorul.
(09.04.2009)

* * *

ELIBERATI tinerii arestati! REDATI libertatea presei! Comunicate ale APADAR, AVMR, CIVIC MEDIA, SEEMO, FIJ, EFJ si UZP. Numere de telefon ALERTA

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Apatrizilor şi Refugiaţilor (A.P.A.D.A.R.)
Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România (A.V.M.R.)
Asociaţia Civic Media (A.C.M.)

COMUNICAT

AVMR, APADAR şi CIVIC MEDIA denunţă regimul opresiv comunist din Republica Moldova şi condamnă frauda electorală masivă de la alegerile din 5 aprilie.
Regimul mafiot de la Chişinău, sprijinit de căte serviciile secrete ex-comuniste au lansat în Republica Moldova o nouă represiune împotriva tinerilor ce au contestat rezultatul alegerilor câştigate în mod fraudulos de către comunişti. În acest moment, tinerii care au ieşit pentru libertate, strigând "Jos comunismul!" la Chişinău, sunt urmăriţi, ridicaţi din case, de pe stradă, din spitale, fiind maltrataţi, viaţa şi libertatea acestora fiind în pericol.
Având în vedere încălcarea flagrantă a drepturilor omului din Republica Moldova, solicităm Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi să ia măsuri grabnice pentru protejarea opozanţilor anti-comunişti de la Chişinău, şi să denunţe agresiunile şi atrocităţile comise de autorităţi împotriva acestora şi a familiilor lor.
Având experienţa tristă a evenimentelor din 13-15 iunie 1990 din România, când foarte mulţi protestatari ai Pieţei Universităţii răniţi sau schilodiţi de către mineri şi forţele represive ale regimului Iliescu s-au refugiat în alte ţări din Occident solicitând azil politic, îi asigurăm pe toţi cetăţenii basarabeni ameninţaţi de represalii, de sprijinul nostru în condiţiile refugierii lor în România – în faţa agresiunilor regimului stalinist Voronin.
Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Apatrizilor şi Refugiaţilor acordă consiliere şi asistenţă juridică pe teritoriul României tuturor persoanelor care suferă represiunile regimului comunist Voronin din Basarabia iar Asociaţia Civic Media a alertate deja organizaţiile internaţionale de profil şi stă la dispoziţa tuturor jurnaliştilor basarabeni .
Persoanele agresate, familiile acestora şi toţi cei interesaţi în a obţine informaţii, consiliere, Asistenţă juridică sau ajutor, sunt rugaţi să ne contacteze la:
Telefon (0040) 728178998, (0040) 766482999, (0040) 727673376 şi pentru jurnalişti la (0040) 0722361410.
Mai multe informaţii pe www.apadar.ro şi http://www.civicmedia.ro/.

Preşedinte A.V.M.R.
Ene Viorel
Vice-Preşedinte A.P.A.D.A.R.
Av Mihai Rapcea
Preşedinte de onoare A.C.M.
Victor Roncea

SEEMO, FIJ, MediaSind si UZP protesteaza pentru libertatea presei peste Prut

SEEMO, ingrijorata de situatia libertatii presei in Republica Moldova

Viena, 10 apr /Agerpres/ - Organizatia de Media din Europa de Sud-Est (SEEMO), cu sediul la Viena, se declara ingrijorata de situatia libertatii presei in Republica Moldova, lansand un apel autoritatilor de la Chisinau sa respectul dreptul jurnalistilor la libera circulatie si la libertatea de exprimare, informeaza agentia austriaca APA.
'Fac apel la autoritatile moldovene sa respecte dreptul la libera circulatie al indivizilor si al jurnalistilor, precum si la libertatea de exprimare', afirma secretarul general al organizatiei, Oliver Vujovic, intr-un comunicat dat publicitatii vineri. Acesta mentioneaza ca un grup de reporteri care a intentionat sa relateze despre protestele de la Chisinau nu a fost lasat sa treaca frontiera in Republica Moldova.Pentru intrarea cetatenilor Uniunii Europene in Republica Moldova este necesar numai pasaportul, iar solicitarea unei acreditari 'contravine regulilor' precizeaza Oliver Vujovic. Comunicatul SEEMO mentioneaza, de asemenea, cazul redactorului-sef al 'Jurnalului de Chisinau', care ar fi fost rapita din fata cladirii guvernului de patru civili necunoscuti. Dupa un interogatoriu la politie, jurnalista a fost eliberata doua ore mai tarziu. SEEMO scrie si despre cazul corespondentului TVR Doru Dendiu, cu care s-ar fi pierdut legatura, dupa ce politia l-ar fi impiedicat in cursul diminetii sa isi desfasoare activitatea.

FIJ condamna tratamentul aplicat ziaristilor in Republica Moldova

Bucuresti/Bruxelles, 10 apr /Agerpres/ - Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) si filiala sa regionala, Federatia Europeana a Jurnalistilor (EFJ), a condamnat, vineri, decizia Republicii Moldova de a-i indeparta pe jurnalistii romani, in incercarea de a ascunde turbulentele din tara, arata FIJ, intr-un comunicat remis Agerpres. 'Condamnam aceasta restrictie asupra jurnalistilor care nu incearca decat sa relateze evenimentele importante care au loc in Chisinau', a spus Secretarul General FIJ, Aidan White. 'Guvernul nu se poate astepta ca opinia publica internationala sa creada in revendicarile sale, daca jurnalistii independenti nu sunt lasati sa-si faca treaba'.
Conform raporturilor mass-media, marti, la sosirea pe aeroportul din Chisinau, cel putin 12 reporteri romani nu au putut intra in Moldova pentru a relata despre turbulentele iscate de anuntarea victoriei Partidului Comunist in alegerile de duminica trecuta.Uniunea Jurnalistilor din Republica Moldova a anuntat ca jurnalistii opriti la vama lucrau pentru agentiile de presa Associated Press, EPA, France Press, Intact Images, NewsIn, Mediafax, Reuters, pentru ziarele Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Ziua si pentru postul TV Realitatea.
Unii dintre jurnalistii opriti la aeroport au declarat pentru FIJ ca nu au primit nicio explicatie pentru felul in care au fost tratati. Dar, anumite surse spun ca presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a dat vina pe Romania ca ar fi provocat turbulentele de la Chisinau, acuzatie respinsa de autoritatile romane.

Federatia Jurnalistilor Romani MediaSind a atras atentia ca ziaristii romani din Moldova au fost hartuiti incontinuu, unii dintre ei fiind chiar deportati.'Este clar ca acesti jurnalisti sunt victimele crizei politice din Moldova', a adaugat White. 'Este timpul sa asiguram circulatia libera a informatiilor, pentru a preveni neintelegerile si suspiciunea'.
In acelasi timp, presedintele Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZP), Mihai Miron, a transmis un comunicat in care se arata ca 'Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania protesteaza alaturi de toti colegii din organizatiile de media impotriva actelor samavolnice ale autoritatilor centrale din Republica Moldova fata de jurnalistii acreditati in aceasta tara si cere tuturor organizatiilor internationale de presa sa se alinieze la acest protest. Conducerea moldoveneasca dovedeste prin aceste actiuni cat de departe este de principiile democratiei reale si vrea sa puna calus presei pentru a putea manipula populatia prin informatii cenzurate, fabricate in favoarea sa'.

Nota: Civic Media este membra fondatoare a SEEMO iar Victor Roncea este membru al FIJ, EFJ, MediaSind si UZP
Reamintim ca Asociatia Civic Media s-a alaturat eforturilor MediaSind, ale Federatiei Internationale a Jurnalistilor si ale MAE si face public urmatorul Apel al autoritatilor romane:
În ultimele zile, autorităţile de la Chişinău au afirmat în mai multe rânduri că ar fi arestat un număr important de cetăţeni români.În condiţiile în care, la solicitările de clarificări transmise pe canale diplomatice, autorităţile de la Chişinău nu au dat niciun răspuns, Ministerul Afacerilor Externe solicită celor care au cunoştinţe sau rude care s-au deplasat în Republica Moldova în ultima perioadă şi care nu au mai putut fi contactate să semnaleze aceste cazuri la următoarele numere de telefon:
Între orele 8.00-20.00: 021 431 1511
După orele 20.00: 021 431 1203

SECTA Scientologica, sub lupa serviciilor secrete germane

Serviciile secrete germane urmăresc îndeaproape activitatea organizaţiei Scientology de la deschiderea sediului acesteia în capitala germană, la începutul lui 2007.

Practicile aşa-numitei religii îngrădesc drepturile omului, fiind neconstituţionale, consideră majoritatea politicienilor germani.
După doi ani de la inaugurare, Scientology i-a pregătit Berlinului, în secret, o nouă "surpriză".
Scientology isi va deschide al doilea sediu in Berlin iar ultimele care au aflat vestea surprinzatoare au fost autoritatile germane.
Primaria cartierului Spandau, zona unde urmeaza sa functioneze un birou de informare al organizatiei, a aflat cu stupoare ca spatiile viitorului sediu au fost deja inchiriate si amenajate pentru inaugurare.
Fractiunea Crestin Democrata (CDU) a propus la Berlin ca subiectul sa fie tratat cu prioritate la urmatoarele sedinte ale comisiei de control a serviciilor secrete.
La deschiderea primului centru Scientology in capitala germana, reprezentantii acesteia au declarat ca Berlinul este o locatie importanta, pentru ca "fiecare sediu se afla intr-un punct strategic, intr-o zona de mare insemnatate culturala."
Si de aceasta data organizatia a inchiriat un spatiu pe baza aceleiasi consideratii: noua cladire se afla in apropierea mai multor scoli.
Unul dintre purtatorii de cuvant ai Fractiunii CDU, Andreas Gram, e de parere ca, in cele mai multe cazuri, cei atrasi de filosofia promovata de Scientology sunt "copiii si persoanele labile psihic".
Ministrul Federal de Interne, Wolfang Schauble, a declarat in urma cu an ca se vor lua masurile necesare pentru interzicerea activitatii Scientology pe teritoriul Republicii Federale. Totusi, pana in prezent, statul german nu a reusit sa faca demonstratia ilegalitatii organizatiei.
Sefa biroului regional din Berlin al serviciilor secrete, Claudia Schmid, a confirmat ca, in ciuda practicilor neconstitutionale, activitatea gruparii - autodenumita religie - nu poate fi interzisa, in conditiile in care metodele de atragere a "clientilor" sunt "perfide, dar nu si agresive."
Potentialul de marketing al filosofiei Scientology sta intr-o idee relativ banala: reteta "drumului catre fericire", printr-o serie de cursuri de lunga durata.
Maestrii promit atingerea unui stadiu mental si spiritual pur, prin metode care elibereaza memoria reactiva de tensiunile provocate de amintiri neplacute, "fericirea" Scientology fiind bineinteles comercializata.
Membrii organizatiei vor deveni in consecinta persoane lipsite de insecuritate, stres, teama sau orice alte emotii negative.
Aceste idei sunt vandute in zonele aglomerate ale Berlinului, prin internet, sau in cadrul unor seminarii si evenimente culturale.
Pe o axa verticala, dupa cum sustin majoritatea politicienilor germani, dar si fosti membri Scientology, scopul organizatiei este de a acumula putere prin infiltrarea in politica la nivel mondial. De aici si incercarile, in cateva tari europene, de a interzice functionarea ei, pe baza neconstitutionalitatii si a pericolului social pe care il reprezinta.
Conceptul si practicile gruparii au fost caracterizate si ca o noua forma a extremismului politic de catre Ursula Caberta, cunoscut critic al organizatiei si presedintele grupului de monitorizare al Scientology din cadrul senatului Hamburg.
"Pericolele extremiste apar in diverse forme", a declarat Caberta. "Scientology este un astfel de pericol. Faptul ca se autonumesc religie, este cea mai buna strategie la care au putut sa apeleze. Articolul 4 din Constitutia Federala garanteaza libertatea religiilor, iar Scientology, la fel ca alte organizatii, face abuz de acest bun. "
Prof. Dr. Ralf Abel, fost membru al comisiei de ancheta pentru secte si asa-numite psiho-grupuri din cadrul Bundestag-ului, a avertizat ca "Scientology nu trebuie subestimata". Pericolul, a declarat Abel, il reprezinta tocmai activitatea organizatiei in zona gri dintre politica, religie si societate.
Serviciile secrete germane monitorizeaza din 2007 activitatea Scientology, motiv pentru care Fractiunea CDU a cerut explicatii legate de "surpriza" inaugurarii unui nou centru de informare in Berlin.
Autor: Lavinia Pitu
Deutsche Welle

DECLARATIA Ambasadei SUA cu privire la acţiunile de protest organizate la Chişinău. Ambasadorul american critica arestarile "fara motive aparente"

Comunicat de Presă

Statele Unite regretă violenţa care a avut loc la Chişinău şi s-a soldat cu răniţi, proprietate distrusă şi un posibil deces. Îndemnăm toţi participanţii să se abţină de la acţiuni violente şi să-şi rezolve diferenţele prin metode paşnice. Încurajăm autorităţile guvernamentale să continue să se manifeste reţinut.
Cetăţenii într-o democraţie au dreptul la întrunire pentru a-şi exprima viziunile într-o manieră paşnică. Încurajăm cetăţenii Moldovei să conlucreze pentru a-şi rezolva diferenţele într-un mod amiabil.
7.04.2009

Mediafax - Ora 23:20 - SUA lansează un apel la calm
Statele Unite au lansat un apel la calm în Republica Moldova.
"Suntem, desigur, preocupaţi de orice formă de violenţă", a declarat Robert Wood, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. "Vrem ca oamenii să-şi păstreze sângele rece. După aceea, vom vedea", a adăugat el.

Vocea Basarabiei: Ambasadorul SUA îi cere lui Voronin să coopereze cu opoziţia

Ambasadorul american la Chişinău, Asif J. Chaudhry, a cerut vineri preşedintelui moldovean Vladimir Voronin să găsească o modalitate de a coopera cu opoziţia, pentru a asigura stabilitatea în ţară.Voronin l-a primit vineri pe ambasadorul american, în aceeaşi zi în care reprezentantul Washingtonului discutase şi cu ministrul de externe Andrei Stratan.
Diplomatul american a salutat decizia de renumărare a voturilor exprimate în scrutinul contestat din 5 aprilie şi a subliniat şi importanţa găsirii "unei modalităţi optime de conlucrare dintre autorităţi şi partidele de opoziţie pentru asigurarea stabilităţii social-politice", potrivit unui comunicat al Preşedinţiei moldovene.
La rândul său, Voronin "a reconfirmat intenţia conducerii Moldovei de a acţiona şi pe viitor în strictă conformitate cu principiile democratice în eforturile de a asigura ordinea publică şi constituţională". De asemenea, Vladimir Voronin a exprimat disponibilitatea autorităţilor statului privind menţinerea unui dialog constructiv cu partidele de opoziţie, care să permită o activitate eficientă a Parlamentului nou ales, se mai arată în comunicat.

"Reacţia autorităţilor Republicii Moldova a fost adecvată evenimentelor care s-au desfăşurat"

"Ambasadorul SUA în Republica Moldova şi-a exprimat regretul în legătură cu evenimentele care s-au produs în ziua din 7 aprilie în capitala ţării noastre, menţionând că a fost şocat şi neplăcut surprins de starea edificiilor vandalizate ale Parlamentului şi Preşedinţiei. Asif J. Chaudhry a subliniat faptul că autorităţile americane au condamnat actele de violenţă admise în cadrul acţiunilor stradale din capitala Moldovei", se arată în comunicatul Preşedinţiei moldovene. Şeful misiunii diplomatice a SUA a remarcat faptul că "reacţia autorităţilor Republicii Moldova a fost adecvată evenimentelor care s-au desfăşurat" şi a "salutat declaraţia făcută în acest sens de către preşedintele Republicii Moldova, potrivit căreia mai curând ar sacrifica clădirile administrative decât să rănească tineri şi să admită vărsări de sânge", continuă comunicatul.
"Ambasadorul SUA în Republica Moldova s-a arătat încrezător că autorităţile moldovene vor acţiona şi în continuare în acelaşi mod în vederea stabilizării situaţiei cu asigurarea plenară a respectării drepturilor cetăţenilor la libera exprimare", mai arată comunicatul.
Ambasadorul american la Chisinau critica arestarile 'fara motive aparente' din Republica Moldova
Chisinau, 11 apr /Agerpres/ - Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chisinau, Asif Chaudhry, a criticat sambata arestarile facute in randul jurnalistilor si al studentilor moldoveni dupa protestele ce au avut loc in ultimele zile in capitala Moldovei, intr-un interviu acordat agentiei moldovene de presa Infotag.'Suntem ingrijorati de masurile care au fost intreprinse dupa ce protestele au fost reluate in mod pasnic, si eu am exprimat aceasta ingrijorare direct in timpul intrevederii cu Presedintelui Voronin. Noi suntem ingrijorati indeosebi de retinerea jurnalistilor si a studentilor, efectuata fara motive aparente; la fel ne ingrijoreaza presiunile asupra profesorilor pentru a preveni participarea studentilor la demonstratii', a spus inaltul diplomat american, adaugand ca ambasada SUA la Chisinau a primit plangeri direct de la jurnalisti care au informat despre intimidarile la care au fost supusi. 'Am vazut reportaje televizate credibile despre cazuri cand jurnalistii si studentii au fost retinuti si batuti. Astfel de cazuri, precum si intimidarea jurnalistilor sau a oricaror altor cetateni, nu trebuie sa aiba loc intr-o democratie', a insistat Chaudhry.Diplomatul american a spus ca, desi a apreciat retinerea autoritatilor de la Chisinau in timpul demonstratiilor de duminica din fata presedintiei si a parlamentului, nu poate afirma acelasi lucru despre actiunile de mai tarziu. '(...) suntem ingrijorati de actiunile autoritatilor moldovenesti de mai tarziu, cand protestele au fost reluate intr-un mod pasnic. ntr-o declaratie publica pe care am facut-o, si in timpul unei discutii cu opozitia noi am chemat partile sa se abtina de la actiuni violente si sa-si solutioneze divergentele pe cale pasnica. n timpul intrevederilor cu reprezentantii Guvernului, am facut apel la autoritati sa permita dreptul la libera si pasnica exprimare de opinii', a adaugat oficialul american. n ceea ce priveste acuzatiile opozitiei privind fraudarea alegerilor, Chaudhry si-a exprimat opinia ca guvernul de la Chisinau trebuie sa asculte plangerile si sa solutioneze divergentele intr-o atmosfera de cooperare constructiva cu opozitia si a chemat la o transparenta totala in ce priveste rezultatele alegerilor.

VORONIN, Opozitia si abuzurile comise de regimul comunist asupra tinerilor nationalisti de la Chisinau, radiografiate de LE FIGARO

Abuzurile comise de regimul Voronin impotriva tinerilor manifestanti in Republica Moldova, in atentia presei franceze - Le Figaro

Ziarul Le Figaro incearca sa explice originea tensiunilor din Republica Moldova, apeland la opinia unui cunoscator al situatiei, profesorul Petru Negura, cadru didactic universitar in R. Moldova, dar si la scoala de inalte studii in stiinte sociale din Paris. 'Opozitiile intre partidele democratice si Partidul comunistilor se invartesc in principal in jurul clivajului intre moldoveni si romani', afirma profesorul Negura.

'Tensiunile reapar ori de cate ori PCM incearca sa impuna o lege sau o politica vizand sa intareasca identitatea moldoveneasca in dauna identificarii romane a unei parti a populatiei. Celelalte subiecte de discordie se invartesc in jurul politicii externe, a relatiilor tarii cu Rusia si cu Romania. In 2007, cand Romania a intrat in Europa, relatiile Romania-Moldova s-au deteriorat puternic, presedintele moldovean privilegiind atunci o apropiere de Rusia, mai ales din interes economic - gaze la pret preferential. De atunci, PCM incearca sa intretina raporturi din ce in ce mai calduroase cu Rusia, sacrificand bunele relatii cu Romania si compromitand prin aceasta proiectul de integrare europeana moldovenesc. Ceea ce displace partidelor democratice.'

La intrebarea despre originea manifestatiilor actuale ale tinerilor la Chisinau, Petru Negura a opinat ca mobilizarea participantilor s-a facut in special 'prin internet: e-mail, facebook, alte site-uri comunitare. Tinerii au fost chemati in special vineri dimineata impreuna cu parintii si prietenii lor sa iasa in strada si sa faca ‚Revolutie'.

Pe de alta parte, sefii partidelor democratice, care atunci au fost la originea manifestatiilor, au devenit ulterior foarte tacuti. Astfel incat te poti intreba daca ei nu sunt pe cale sa negocieze cu PCM. In acest caz, mobilizarea nu va dura mult timp', il citeaza Le Figaro.

AGERPRES/(Dan Gheorghiu)

Aviz Amatorilor de pe Prut si Nistru

Primesc o groaza de mesaje, care de care mai interesante. Evident, cele mai multe nu le public; vreti, nu vreti, pe blogul acesta functioneaza dictatura personala. De ce? Pentru ca sunt date anonim, asa cum isi dau - probabil din obisnuinta - "fratii" Riceard si Adolf unul altuia. Asadar, pentru cei care se vor publicati, cu bune si rele, nu le dau decat un sfat, acelasi ca si alta data: semnati-va, fratilor! Asumati-va "dezvalurile" si veti fi publicati. Evident, sa fie si argumentate. Da, ala e tradator! Pentru ca: aia si aia si aia. Da, si ceilalti sunt tradatori si hoti si mafioti si masoni si agenti, trecuti de la rusi la romani si vice-versa. Pentru ca aia si aia si aia. Bine-bine, stiu si eu: cu totii sunt kaghebisti, de stil nou sau de stil vechi. Dar si voi, daca vreti sa fiti publicati, semnati-va. Daca nu vreti sa fiti publicati dar vreti doar sa informati, faceti-o, insa fara partinire sau orbire. Cand dai o informatie o dai curata. E adevarat, din pacate, in afara de tinerii batuti acum de militienii lui Voronin, nimic nu e curat la Chisinau...

Friday, April 10, 2009

EXPO-"REVOLUTIA". Mai multe fatete, mai simpatice sau mai dramatice fata de ce am vazut pana acum de la Chisinau
Fotograf: http://benia.livejournal.com

TRAIANE, Basescule, nu esti barbat! Nici patriot! Esti un las! - Ti-o zice Cartarescu, supermenul lui Liiceanu, Tismaneanu si Patapievici

Mircea Cărtărescu: "Dacă nu strigăm acum, odată cu zecile de mii de tineri din Chişinău, că Moldova e românească, vom pierde această ţară nefericită, îi vom condamna pe aceşti oameni tineri la disperare perpetuă."
Comentariul meu: Boule, Moldova e o denumire a unei provinicii mai mari; in nici un caz o tara!
Mircea Cărtărescu: "UE şi USA nu vor să supere Rusia".
Comentariul meu: Boule, corect e SUA, daca traiesti in Romania!
Mircea Cărtărescu: "În fosta Iugoslavie s-a întâmplat ceva, de asemenea se întâmplă lucruri în Iran sau în Afganistan. În Coreea de Nord e însă linişte şi pace".
Comentariul meu: Boule, in afara de crime contra umanitatii si de interetinerea afacerilor drogurilor, ce s-a intamplat in Iugoslavia si Afganistan? Ce legatura are Iranul?
Mircea Cărtărescu: "...laşitatea românească ne priveşte pe noi toţi. Nu avem până acum, de aproape o săptămână de când e revoluţie la Chişinău, nicio reacţie oficială a autorităţilor române."
Comentariul meu: Boule, au fost vreo 10 reactii oficiale, venite din partea Ministerului de Externe, chiar de dinainte de diversiunea de-i ziceti voi, boii de "intelectuali", "revolutie".
Mircea Cărtărescu: "Nici dacă l-am avea mai departe preşedinte pe Iliescu nu s-ar fi lăsat o tăcere mai sinistră. Traian Băsescu ar fi trebuit să reacţioneze de mult, el care are între obiectivele principale în politica externă unificarea cu Moldova, el care a condamnat comunismul, el care e un temperamental şi, vreau să cred, un patriot."
Comentariul meu: Domnu' presedinte, sunteti mai prejos decat Iliescu-KGB, sunteti un sinistru, ati condamnat comunismul degeaba, si nici nu sunteti un patriot, degeaba va laudati! Asta e intelectualul dvs de companie?!
Mircea Cărtărescu: "Dar să ne amestecăm o data naibii, să arătăm o dată că îi vrem pe moldoveni! Avem în fine o oportunitate cât roata carului – poate următoarea va veni după cincizeci de ani".
Comentariul meu: Boule, a-i face pe basarabeni "moldoveni" inseamna a cadea de acord cu teoria moldovenismului, promovata de Stalin si de, a, uitasem: Grupul pentru Dialog Social in frunte cu Renate Weber de la Soros si PNL!
Mircea Cărtărescu: "Aştept de la autorităţile române şi de la fiecare dintre noi să ieşim din laşitatea asta josnică şi să arătăm că ne pasă."
Comentariul meu: Basescule, josnicule, lasul care esti! Invata aici ce-nseamna curaj: Curaj.bleah.
Sursa: "Senatul" EvZ: Să ieşim din laşitate! (Ceea ce spune si Antena3 in frunte cu Badinovici)

In Cotidianul: "Intelectualii români muşcă din Voronin"
Comentariul meu: Cam din ce zona musca?
Tot Mircea Cartarescu, intelectualul de serviciu: "Statul român ar fi trebuit să fie, fără nici un fel de echivoc, de partea revoluţionarilor şi să le acorde tot sprijinul, fără să se ascundă după pretexte ca neamestecul în treburile interne ale altei ţări. Este un gest de laşitate politică."
Comentariul meu: Ai auzit, bai Statule? Drepti, ca vorbeste Cartarescu!
Mircea Cartarescu: "Am să particip la mitinguri de protest. Nu are importanţă dacă sunt sau nu eficiente. Nu vreau să unific România cu Republica Moldova dacă ies în stradă, e vorba de a-ţi susţine public un punct de vedere."
Comentariul meu: Intr-o zi cam pe la pranz? Ca pana acum au vost deja vrea 10 mitinguri...
Nicolae Manolescu, patronul: „Deocamdată, acolo e revoluţie în toată puterea cuvântului. Au intrat în Parlament, sunt morţi, răniţi, zece mii de oameni erau la statuia lui Ştefan cel Mare, neaşteptată izbucnire a fost."
Comentariul meu: Extrasul din inteligenta lui Manolescu apare astazi, cand se stie ca nu a fost nici un mort iar zecile de mii de oameni au fost in urma cu trei zile!
Vladimir Tismăneanu: ,,E vorba de o revoluţie spontantă menită să erodeze fundamentele unui sistem de tip bolşevic."
Comentariul meu: Zau, "revolutie spontana"? Baiete, ai proprietatea cuvintelor?
Andrei Oişteanu: „În primul rând, s-au pripit cei care au numit revoluţie, fie ea şi portocalie, ceea ce se întâmplă în Chişinău şi în alte oraşe din Republica Moldova. Pentru revoluţie trebuie un program ideologic şi câţiva lideri declaraţi şi recunoscuţi, or, în acest caz nu avem de nici unele. Singurul program e «Jos comunismul!», care e un bun început, dar insuficient."
Comentariul meu: I-auzi, Tismanene, ce lectie iti da tovarasul tau, nepotul lui Leonte Rautu! Nu e "revolutie", ca nu e... FSN! Iar «Jos comunismul!» nu ajunge; ne mai trebuie si un GDS! Corect!
Ion Caramitru: "Prima dată să vedem câte firme din România (fabrici şi uzine, ziare, televiziuni, edituri, galerii, teatre, platforme digitale) sunt active în Moldova şi ce cifre de afaceri au. Să vedem câte programe culturale, educaţionale şi ştiinţifice s-au făcut cu fonduri româneşti la iniţiativa noastră sau la cererea lor aici şi acolo, câte comisii mixte există şi cu ce se ocupă ele. Să numărăm câte cărţi şi câte computere noi am trimis noi în Moldova. Să vedem câţi economişti, analişti politici, oameni de stat, actori, creatori de modă, fotbalişti, artişti, ecologişti, trend setteri, brand manageri, activişti sau bancheri au făcut, au contribuit sau au participat la vreun proiect în Moldova.
Să vedem câţi dintre ei sunt patrioţi sau noua dreaptă, second hand, expiraţi, tribuni electrocutaţi, poeţi leşinaţi, peisagişti rataţi, mătuşile cuiva, şoferii altcuiva. Să vedem care este marea politică românească în Moldova, cine a gândit-o, cine o coordonează, ce buget are şi cum s-a desfăşurat ea, an de an, de la podul de flori la expulzarea poeţilor de limbă română din România. Să vedem ce companie zboară la Chişinău. Să vedem câte trenuri sunt pe zi încolo şi câte încoace. Să vedem cât costă un bilet. Să vedem cât costă o viză. Să vedem cât este diurna dacă mergi oficial ca român în Moldova. După aia mai vorbim.Altfel dăm numai din gură aşezaţi comod în faţa şemineului electric de lângă plasma lipită peste gresia de import.
După ce ne-am lămurit ce n-am făcut timp de 20 de ani poate ne lămurim ce putem face de acum încolo măcar în următoarea lună. Mai ales când nu va mai fi rating. Poate trebuie să le dăm în regim de urgenţă cetăţenie română tuturor manifestanţilor, să-i protejăm de propriul lor preşedinte. Poate trebuie să le dăm azil politic. Poate trebuie să avem o ofensivă diplomatică de la New York la Londra, chiar şi în Beijing. Poate trebuie să înghiţim în sec, să stăm calmi şi să vedem ce este structural de făcut de acum în colo. Ce am început să ducem la bun sfârşit. Metodic, neclintit, nemţeşte…"
Comentariul meu: N-am ce face. Jos palaria pentru Caramitru! Poate o conta ca e machedon?!

O SCHEMA DE RETEA din Basarabia. Cine pe cine. Care pe care. Mafia are nume importante in "opozitie" si masonerie, la Chisinau si Bucuresti


„Cei care astăzi beau şampanie prea devreme au început să bea. Cei care se consideră învingători foarte curând vor deveni învinşi”.
Presedintele PLDM, Vladimir Filat, luni, 6 aprilie 2009, cu o zi inainte de declansarea manifestatiilor

CIUDATENILE din Georgia via propaganda rusa: canalul Russia Today

VANATOARE DE JURNALISTI LA CHISINAU. Corespondentul TVR, Doru Dendiu, a fost ridicat de autoritatile comuniste. ELIBERATI-L PE DORU! Anunt CIVIC MEDIA

Corespondentul TVR, jurnalistul profesionist Doru Dendiu, la conferinta de presa Diaconescu-Stratan de la Chisinau
UPDATE: Doru Dendiu a fost eliberat dupa un interogatoriu. I s-ar fi pus in vedere sa paraseasca zona.

Corespondenta de la trimisul special al Agerpres: Mai toti jurnalistii din presa romana obligati sa paraseasca R. Moldova

Chisinau, 10 apr - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Practic, toti jurnalistii din presa romana au parasit teritoriul Republicii Moldova incepand de joi seara, in contextul evenimentelor din ultimele zile in care Romania este acuzata de organizarea unor proteste la Chisinau, iar autoritatile le-au reprosat ziaristilor romani aflati la Chisinau ca prezinta denaturat evenimentele din capitala Moldovei.
Joi, echipele de filmare ale Antena 3 si Realitatea TV s-au intors in Romania dupa ce au fost chemate la politie si supuse unor verificari. Corespondentul din Republica Moldova al postului Antena 3 a parasit joi teritoriul tarii, impreuna cu echipa care fusese acreditata pentru alegerile din Republica Moldova. Corespondentul Radio Romania acreditat in Republica Moldova a parasit vineri tara, iar corespondentul agentiei NewsIn a declarat pentru AGERPRES ca intentioneaza sa plece in cel mai scurt timp la Bucuresti, pentru ca ii este frica de integritatea sa si a celor doi copii mici pe care ii ia va lua cu ea.
Totodata, corespondentul TVR1 - Doru Dendiu - a fost cel mai probabil ridicat de autoritatile de la Chisinau si nu poate fi contactat. Serviciul de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene a declarat pentru AGERPRES ca jurnalisti de la patru institutii de presa din Romania dispun de acreditare permanenta in Republica Moldova, iar alti 13 jurnalisti au primit acreditari pe perioada alegerilor parlamentare de la 5 aprilie. Doi din cei patru ziaristi ce dispun de acreditare au parasit tara, sau intentioneaza sa o faca in scurt timp, iar soarta corespondentului TVR1 nu este cunoscuta deocamdata.


Asociatia Civic Media se alatura eforturilor MediaSind, ale Federatiei Internationale a Jurnalistilor si ale MAE si preia urmatorul Apel al autoritatilor romane:

În ultimele zile, autorităţile de la Chişinău au afirmat în mai multe rânduri că ar fi arestat un număr important de cetăţeni români.
În condiţiile în care, la solicitările de clarificări transmise pe canale diplomatice, autorităţile de la Chişinău nu au dat niciun răspuns, Ministerul Afacerilor Externe solicită celor care au cunoştinţe sau rude care s-au deplasat în Republica Moldova în ultima perioadă şi care nu au mai putut fi contactate să semnaleze aceste cazuri la următoarele numere de telefon:
Între orele 8.00-20.00: 021 431 1511
După orele 20.00: 021 431 1203


TVR solicita eliberarea imediata a corespondentului Doru Dendiu

Societatea Româna de Televiziune protesteaza public fata de abuzurile autoritatilor din Republica Moldova, fata de nedreptatea împotriva trimisului nostru permanent la Chisinau, Doru Dendiu, care a fost retinut astazi, în jurul orei 12.30.
Precizam ca Doru Dendiu în toata aceasta perioada si-a facut datoria de jurnalist relatând evenimentele de l aChisinau cu corectitudine si profesionalism si respectând normele deontologice universal acceptate.
Societatea Româna de Televiziune cere eliberarea imediata a trimisului nostru special la Chisinau, Doru Dendiu. Totodata Societatea Româna de Televiziune cere autoritatilor din Republica Moldova sa se abtina de la orice acte de natura sa împiedice exercitarea, în conditii normele, a meseriei de jurnalist de catre ziaristii aflati pe teritoriul Republicii Moldova.
De asemenea, Societatea Româna de Televiziune cere organimselor internationale sa intervina pe lânga autoritatile din Republica Moldov apentru a dispune toate masurile necesare în vederea restabilirii unui climat favorabil exercitarii în conditii normale a profesiei de jurnalist de catre toti ziaristii aflati pe teritoriul acestui stat.
Biroul de presa