Pages

Monday, June 8, 2009

DUNA TV: László Tökés este multumit de "solidarizarea maghiarilor din Bazinul Carpatic". Extremistii din Jobbik au multumit Garzii Maghiare

DUNA TV ONLINE (7 iunie, ora 23:44) - Rezultatul bun obtinut de "lista solidaritatii maghiare" dovedeste ca solidarizarea UDMR cu CNMT a fost o decizie buna, iar alegatorii maghiari au dat dovada de maturitate politica si morala, a declarat, duminica seara, episcopul reformat László Tökés. Presedintele CNMT, care s-a aflat pe prima pozitie a listei electorale a UDMR, a afirmat ca acest succes reprezinta o sarbatorire a 20 de ani de la revolta din Timisoara. László Tökés a declarat ca, potrivit datelor preliminare, rezultatul de acum reprezinta o insumare a voturilor obtinute in 2007 de UDMR cu cele obtinute de el, in calitate de candidat independent. În opinia episcopului reformat, aceasta dovedeste ca decizia de solidarizare a organizatiilor maghiarilor a fost una corecta, iar alegatorii au dat dovada de maturitate politica si morala in momentul in care au sprijinit aceasta solidarizare. În timp ce acum doi ani, succesul a fot dat de competitia democratica, acum rezulatatul bun a fost obtinut prin intermediul unui acord bazat pe principiile democratiei interne. Potrivit lui László Tökés, maghiarii din Romania nu numai ca si-au trimis reprezentanti in Legislativul european, dar i-au insarcinat pe acestia sa continue politica de solidaritate a maghiarilor din Transilvania. Din acest punct de vedere, acest rezultat electoral reprezinta doar un preambul al realizarii unei colaborari mai ample intre organizatiile politice ale maghiarilor din Transilvania, a adaugat presedintele CNMT. Episcopul reformat a avut cuvinte de lauda la adresa alegatorilor maghiari din judetele Covasna, Harghita si Mures, care au dat dovada de spirit civic. "Daca mai luam in considerare si victoria zdrobitoare a FIDESZ in Ungaria, precum si cele doua mandate de europarlamentar castigare de maghiarii din Slovacia, atunci pot sa spun ca tinta noastra a fost atinsa. În Parlamentul European se prefigureaza o solidarizare a maghiarilor din Bazinul Carpatic" - a mai precizat László Tökés.
Jobbik va sustine aspiratiile de autonomie ale minoritatilor maghiare
RADOR (8 iunie) - Miscarea Jobbik va fi un partener in sprijinirea aspiratiilor la autonomie ale maghiarilor din afara granitelor Ungariei, a declarat, duminica seara, la Budapesta, Krisztina Morvai, candidatul de pe prima pozitie a listei electorale a acestei formatiuni, dupa ce Jobbik a castigat trei mandate in Parlamentul European. Discursul Krisztinei Morvai, la fel ca si cel al presedintelui Jobbik, Gábor Vona, a fost intrerupt de mai multe ori de aplauzele si scandarile sustinatorilor partidului. Kriszina Morvai a subliniat ca partidul sau "va fi un partener al maghiarilor din teritoriile care au fost dezlipite de Ungaria" in ceea ce priveste obtinerea autonomiei, apararea pamantului maghiar si in apararea dreptului la libera exprimare a maghiarilor. "Vom fi partenerii tuturor acelora din Europa care doresc o lume si o economie mai drepata in locul sistemului neoliberal putred pana in maduva oaselor, a acelora care sunt adeptii ideilor noastre, deoarece noi suntem in majoritate in toata lumea" - a afirmat Krisztina Morvai, care a adaugat ca acest mod de a gandi nu este unul extremist, ci unul majoritar. Europarlamentarul Miscarii Pentru Ungaria, Jobbik, a multumit Garzii Maghiare pentru sprijinul acordat in campania electorala. Manifestarea Jobbik s-a incheiat cu intonarea imnului secuiesc.( MTI)
RADOR

No comments: