Pages

Monday, October 26, 2009

SCANDAL în curtea mitropolitului-informator Nicolae Corneanu. Parintele Viorel Cherciu, sef de catedra la Teologie, este aruncat ilegal pe drumuri

Mitropolia Banatului sfidează legile României
Scris de George Roncea

Mitropolia Banatului este zguduită de un nou scandal, ce are în prim-plan secţia de Teologie din cadrul Universităţii din Timişoara. Înfiinţată în anii ‘90, secţia este inclusă în prezent într-un conglomerat ce poartă numele de Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie.
Potrivit regulilor laice, facultatea de teologie din universităţi este obligată să respecte regulamentele universitare, cum ar fi de pildă desemnarea şefului de catedră (care este ales în mod democratic de titularii catedrei). Potrivit regulilor ecleziastice însă, mitropolia „recomandă“ un anumit candidat. Aşa s-a ajuns la situaţia ca, în urmă cu un an, Mitropolia Banatului să impună un şef la Teologie, în persoana lui Nicolae Belean, un apropiat al celui care conduce de facto instituţia, consilierul Ionel Popescu, fapt cunoscut de altfel de clerul bănăţean. Teoretic, treburile instituţiei ar trebui gestionate de mitropolitul Nicolae Corneanu, care însă, la cei 86 de ani, nu mai poate să găsească tăria de a se apropia de treburi atât de lumeşti cum ar fi şefia unei catedre de Teologie din parohia pe care o păstoreşte. Alegerea lui Belean urma să fie confirmată de Senatul Universităţii de Vest. Izbucneşte însă un scandal ce îl vizează pe candidatul Mitropoliei, aşa că acesta este respins de către Senatul universităţii.
În acel context tensionat, a fost ales şi validat ca şef al catedrei de Teologie preotul Viorel Cherciu. La puţin timp de la preluarea mandatului, la catedră izbucneşte un scandal legat de impunerea de către Mitropolie a unei titularizări controversate, în persoana preotului Vasile Muntean. Scandalul culminează cu recurgerea la justiţie şi apariţii în presă, lucruri ce au afectat imaginea Mitropoliei Banatului. Vrând să ascundă mizeria din bucătăria sa de ochii opiniei publice, mai-marii Mitropoliei i-au cerut preotului Viorel Cherciu să renunţe la demersurile sale, prin retragerea necondiţionată a cererii de chemare în judecată a celuilalt preot, Vasile Muntean.
La refuzul preotului Cherciu, Mitropolia recurge la o decizie extrem de controversată şi abuzivă: sub semnătura mitropolitului Nicolae Corneanu, este emis un act prin care 3 cadre didactice, în frunte cu şeful de catedră, Viorel Cherciu, sunt excluse din învăţământ. Mai mult, lui Viorel Cherciu i-a fost luată şi parohia, familia sa fiind lăsată astfel fără nicio sursă de venit. Mitropolitul Corneanu, fost membru al Comisiei Tismăneanu, este unul dintre cei mai longevivi informatori din istoria Romåniei şi a fost intens contestat pe parcursul anilor trecuţi. Faţă de abuzul actual al mitropolitului, în disperare de cauză, preotul Viorel Cherciu s-a adresat Curţii Constituţionale, cerându-i să stabilească ce anume are întâietate în legislaţia românească - ordinele bisericeşti sau prevederile Codului Muncii.
Mitropolia Banatului sfidează legile României
Curentul - marţi, 27 octombrie 2009

1 comment:

Anonymous said...

lovitura de mitropolie
Undeva mai sus se spunea ca Nicolae nu mai conduce mitropolia. Asa este. Paisie e noul mitropolit. Vezi toti consilierii care exista si observi ca sunt toti pupincuristii lu Paisie - Ion Gheorghe. IAr toate cele de mai sus nu vin de la Nicusor, ci de la Paisie cel rau, care incearca acum sa-si monteze oamenii si la facultate, pentru ca nicusor o sa moara la anu si are nevoie sa aiba sub influenta facultatea, adunarea eparhiala, si preotii ca sa aiba nominalizare la candidatura de mitropolit. O sa vedeti ca asa e atunci cand vor fi schimbati preotii cheie de la parohii si protopopiate la anu dupa februarie.