Pages

Tuesday, October 13, 2009

DORU DRAGOMIR: "Serviciile" din spatele candidatilor. Basescu, Crin, Geoana, Oprescu.

"Serviciile" din spatele candidatilor
Doru DRAGOMIR



























Fiecare candidat la functia suprema in stat are propriul staff de campanie. Specialisti in comunicare, analisti politici sau economici si, nu in ultimul rand, fosti sau actuali ofiteri din serviciile secrete, armata sau politie fac tot posibilul pentru a deschide stapanului portile Palatului. La ofiterii de informatii ma voi referi astazi. Deoarece, indiferent daca a trecut in rezerva sau inca activeaza intr-o institutie din domeniul securitatii nationale, un om care a intrat in aceasta lume complicata a intelligence-ului ramane ofiter de informatii si dupa ce, teoretic, paraseste sistemul. Din lumea serviciilor secrete nu se iese decat cu picioarele inainte.
In aceste conditii, nu este de mirare faptul ca in jurul candidatilor la functia de presedinte al Romaniei graviteaza foarte multe personaje din lumea serviciilor secrete. Unele sunt acceptate sau chiar racolate de cel care tanjeste sa ajunga la Palatul Cotroceni, iar altele se invart in jurul lui fara ca el sa aiba habar.
Daca in prima situatie rolul sfetnicului de taina este bine determinat in ecuatia castigarii puterii supreme in stat, in cazul unui cal troian, care reuseste sa castige increderea candidatului, efectele pot fi devastatoare. Spionajul politic sau elaborarea unor strategii otravitoare pot compromite ireversibil sansele celui care spera sa treaca de turul I si sa iasa invingator pe 6 decembrie in cursa pentru Cotroceni. Politica si rapoartele serviciilor secrete s-au intersectat de foarte multe ori la noi, mai ales in preajma alegerilor.
In cazul lui Traian Basescu putem spune ca este cel mai bine pozitionat. Beneficiind de informatiile pe care le primeste din partea tuturor serviciilor secrete din Romania si de integrarea acestora in analize efectuate la nivelul Oficiului pentru Informatii Integrate din Comunitatea Nationala de Informatii, Basescu este mereu cu un pas inaintea contracandidatilor.
Nu acelasi lucru pot spune despre Crin Antonescu. El a recunoscut ca a fost contactat de diverse personaje din serviciile secrete care si-au aratat disponibilitatea de a-l sprijini in campanie. Numai ca liderul liberal le-a dat cu flit. Acesta poate fi un semnal de alarma pentru bisericutele din Servicii care nu isi dau seama cum se va pozitiona Crin in cazul in care va ajunge presedinte. Ele isi simt amenintate privilegiile obtinute in cei 20 de ani de democratie damboviteana. Prin urmare, unele au adoptat tactica lui Lapusneanu: daca tu nu ne vrei, noi te vrem! Asa ca este posibil ca Antonescu sa "colaboreze" in campanie cu diversi oameni de bine care joaca la doua capete.
In cazul lui Mircea Geoana nu am nici un dubiu ca beneficiaza de sprijinul neconditionat al foarte multor fosti si actuali ofiteri de informatii. Sunt cei pe care PSD-ul i-a facut generali si le-a dat functii de conducere in perioadele cat s-a aflat la guvernare si de cei care spera ca in cazul in care Geoana va ajunge sa conduca Romania isi vor recastiga anumite privilegii sau isi vor consolida pozitiile prin serviciile secrete.
Independentul Oprescu nu neglijeaza jocurile pe care serviciile de informatii le pot face in campanie. Asa ca nu a fost reticent in a accepta in jurul sau specialisti in tehnica manipularii provenitI din serviciile secrete. Indiferent de asigurarile pe care sefii serviciilor secrete le dau opiniei publice ca acestea nu se implica in campania electorala, trecutul, dar mai ales prezentul va dovedi ca politica este influentata de servicii si nu invers.
Cat va conta acest lucru in campania pentru prezidentiale vom vedea in perioada urmatoare cand pe piata vor aparea tot felul de documente si inregistrari scurse din toate taberele pentru compromiterea adversarilor.

Vezi si

EPOLETII LUI OPRESCU. Independentul are in echipa de campanie o puzderie de generali SPP, DIM, STS, MAI, ETC aflati in subordinea maresalului Cozmanca

No comments: