Pages

Wednesday, October 14, 2009

ASTAZI la Bruxelles se va discuta amendamentul anti-cip RFID depus de Eugen Lucan/CES in cadrul avizului SOC/352 UN SPATIU DE SECURITATE SI LIBERTATE

RO


SOC/352

Spaţiul de libertate,
securitate şi justiţie

(Stockholm)

A 106-a şedinţă – 15 octombrie 2009

Secţiunea pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi cetăţenie

AMENDAMENT
depus de dl LUCAN

Subiect: Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu – Un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie în serviciul cetăţenilor

COM(2009) 262 final

Ref.: proiect de aviz al CESE 1254/2009


Nou punct 1.7

În aria de Securitate, Libertate, Justiţie CESE recomandă re-evaluarea legislaţiei în domeniul libertăţii de călătorie. Numeroase sesizări ale societăţii civile europene au arătat că libertatea de mişcare este condiţionată de măsuri de securitate disproporţionate cum ar fi introducerea elementelor biometrice şi a tehnologiei RFID în documentele de călătorie. CESE a precizat în avizul TEN/293 (raportor Morgan) că tehnologia RFID «este imatură» şi poate aduce atingeri libertăţilor fundamentale ale oamenilor. CESE recomandă iniţierea unei modificări legislative a Regulamentului CE 2252/2004, astfel încât să permită cetăţenilor europeni posibilitatea de a opta pentru un paşaport fără elemente biometrice stocate pe un CIP RFID în condiţii non-discriminatorii (prelungirea valabilităţii de la 1 an la 5 ani).

Expunere de motive

- Amprentarea ca element biometric în documentele de călătorie este inacceptabilă. Amprentarea este un mijloc de investigare poliţienească şi judiciară. Amprentarea cetăţenilor europeni care vor să călătorească este contrară respectului pentru principiul juridic al „prezumţiei de nevinovăţie”.

- Tehnologia RFID nu garantează respectarea libertăţilor fundamentale şi a vieţii private, aşa cum se arată în avizul CESE TEN/293.

- În România 1.000.000 de cetăţeni au semnat pentru demararea unui referendum naţional împotriva transpunerii Regulamentului CE 2252/2004 şi a actelor biometrice cu CIP RFID. Mişcări similare de protest au fost şi în Grecia.

- Una din temele din Campania electorală pentru alegerile pentru Parlamentul Europei care face referire şi la amprentare (ca element biometric) a fost „How much security is too much?” E momentul ca legislaţia restrictivă să fie schimbată!

_____________

Lista de fisiere atasate:

No comments: