Băsescu mută şi câştigă | ||
Scris de Victor Roncea |
Băsescu a optat pentru Croitoru atåt în pofida cererii vehemente a Coaliţiei PSD-PC-PNL-UDMR pentru Klaus Johannis, cåt şi împotriva propunerii PD-L, care venea de la grupul ideologic condus de Valeriu Stoica şi grupul de interese al GDS, respectiv controversata Monica Macovei. Preşedintele a înţeles că o asemenea nominalizare neinspirată ar fi prelungit criza politică şi ar fi născut noi convulsiuni în societate. Traian Băsescu a precizat că a lucrat cu Lucian Croitoru în timpul Guvernului Isărescu, cånd premierul desemnat joi răspundea de relaţia cu Banca Mondială. „Am rămas cu o impresie de profund profesionalism“, a declarat şeful statului.
Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale, se remarcă prin studii în Statele Unite, Marea Britanie şi Austria. Din punct de vedere politic el răspunde exact solicitărilor Coaliţiei anti-Băsescu: este un tehnocrat pur, spre deosebire de opţiunea Klaus Johannis, primarul Sibiului cercetat de DNA, care reprezintă formaţiunea politică a etnicilor germani (FDGR). În favoarea lui „Johannis-şase Case“ s-au antrenat zilele acestea toate forţele active şi în rezervă din presa aservită mogulilor. Cu o prestaţie total nedeontologică s-a evidenţiat analistul de serviciu al lui Sorin Ovidiu Vîntu, Emil Hurezeanu, care este prieten şi la toartă şi la filiaţie cu Johannis şi chiar mai vechi propagandist al candidatului, tot pe acelaşi post, Realitatea TV, dacă ne aducem aminte de transmisia în direct mai veche, din vârful dealului de la Jina, când, împreună cu Mircea Dinescu şi Adrian Ursu, îi sugerau să candideze la preşedinţie. Conform surselor Curentul, iepurele Coaliţiei 322, Johannis, era prevăzut de fapt drept candidat-capcană pentru Băsescu, la preşedinţie. Drept urmare, Coaliţia anti-Băsescu - mai puţin UDMR, care joacă întotdeauna la trei capete - se va opune din răsputeri nominalizării preşedintelui, Lucian Croitoru. Problema o constituie însă şahul în care Băsescu a reuşit să-i bage pe mogulienii Geoană-Voiculescu-Patriciu-Marko: dacă nu îl acceptă pe Lucian Croitoru, după cum a anunţat deja şeful Senatului şi al PSD, Mircea Geoană, vor fi obligaţi să-l accepte, interimar, tot pe Emil Boc.
Geoană l-ar putea susţine pe Boc
Parlamentul este nevoit să valideze rapid un Cabinet, în măsura în care, până la prezidenţiale, va ajunge în situaţia să o facă, dacă doreşte ca Guvernul Boc să plece până în 22 noiembrie, ipoteza dizolvării Legislativului fiind imposibilă în ultimele şase luni din mandatul şefului statului, se arată într-o analiză a Mediafax.
Din lectura Constituţiei se poate înţelege că, în situaţia actuală, Legislativul poate respinge oricâte propuneri de Cabinet, iar preşedintele poate face orice desemnare de premier, întrucât varianta dizolvării Parlamentului nu există. În tot acest timp, Cabinetul Boc poate rămâne interimar, cu atribuţii limitate. Constituţia prevede, la articolul 103, că, după desemnarea de către şeful statului pentru funcţia de premier, „candidatul (..) va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului“.
Conform legii fundamentale, refuzul de a acorda încrederea unui Cabinet timp de 60 de zile şi numai după respingerea a cel puţin două propuneri în acest sens aduce, în principiu, dizolvarea Parlamentului. „După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură“, se arată în primul alineat al articolului 89 al Constituţiei.
Mat sau pat constituţional
Situaţia nu este însă valabilă în acest moment întrucât, în cuprinsul aceluiaşi articol, la alineatul al treilea apar câteva excepţii de la posibilitatea ca şeful statului să dizolve Parlamentul, între care şi cea care prevede că Legislativul nu poate fi dizolvat „În ultimele şase luni ale mandatului Preşedintelui“. În aceste condiţii, până ce viitorul preşedinte al României - ales în urma scrutinului din 22 noiembrie cu un eventual al doilea tur, în 6 decembrie - nu depune jurământul, Parlamentul ar putea respinge oricâte cereri de investitură, iar preşedintele poate face oricâte propuneri, varianta dizolvării Legislativului nefiind posibilă.
Astfel, constituţional, singura modalitate prin care miniştrii demişi din Cabinetul Boc 2 pot înceta să mai ocupe funcţiile este ca Parlamentul să acorde votul de încredere unuia din premierii desemnaţi de preşedintele Băsescu şi echipei acestuia, respectiv lui Lucian Croitoru. Până când eventuala nouă formulă a Cabinetului va fi acceptată de Parlament şi va depune jurământul, miniştrii şi actualul şef al Executivului vor rămâne în funcţie.
Pentru ca un Cabinet să primească votul de înceredere, ar fi nevoie de 236 de voturi în Parlament, adică jumătate plus unu din totalul de 471 de deputaţi şi senatori, arată jurnalistul Ovidiu Vanghele, în încheierea analizei sale pentru Mediafax. Oricum va fi, Băsescu, dacă va fi reales, poate antrena scena politică spre dizolvarea Parlamentului şi generarea de alegeri anticipate în primele trei luni ale anului viitor.
PS: Relatare nu inseamna sustinere.
Comentarii la
Guvernul Johannis a căzut. Vor cădea şi celelalte | ||
Scris de George Roncea |
Cititorii noştri au înţeles, desigur, despre cine e vorba - Obama de Dåmboviţa, „negrul“ nostru autohton a fost Adrian Năstase. Romånii sunt protocronişti dintotdeauna aşa că nimic nou sub soare nu apare în lume înainte să nu experimentăm noi, de la „Revoluţia la televizor“ din 1989, la „Revoluţia Orange“ - al cărei model a fost Piaţa Universităţii.
Revenind la evenimentele actuale, aceleaşi surse care ne-au dezvăluit în premieră proiectul guvernului Johannis ne-au adus la cunoştinţă şi proiecţiile de viitor ale actualei evoluţii politice. Premierul desemnat ieri de Traian Băsescu, specialistul Lucian Croitoru, prezentat tot de „Curentul“ în premieră, ca viitor premier, nu va trece de Parlament, deoarece Coaliţia PSD-PNL-UDMR nu poate renunţa cu niciun chip la lista lor, impusă de cercurile de interese obscure care dirijează de fapt aşa-zisele partide (după cum a subliniat chiar Miron Mitrea, un lider de vårf al PSD).
Peste 10 zile, va fi desemnat apoi în plină campanie electorală, nu va trece nici acesta, astfel că, imediat după alegerile prezidenţiale, Băsescu va dizolva Parlamentul şi se va încerca reaşezarea sistemului politic, mai mult ca sigur într-o formulă unicamerală.
Apele se vor separa, taberele se vor contura mai clar ca niciodată, dosarele penale ale lui Patriciu vor intra în sfårşit pe rol, publicaţiile lui Vîntu vor intra în faliment, se va edifica o nouă mafie financiar-politică, cu lupi tineri, crescuţi în cuştile unora ca Voiculescu, dar clasa politică va fi consumată de propria ambiţie deşartă de a menţine ţara în sclavie financiară şi subjugare ideologică.
Insule de rezistenţă şi libertate se vor crea datorită emergenţei noilor tehnologii mediatice şi a creşterii rolului social-networking, o Romånie virtuală va începe să se edifice şi apoi să se reverse în spaţiul real odată cu smochinirea şi uscarea mumiei lui Ion Iliescu - scheletul împuţit din debaraua întregului actual sistem politic, Tătucul sovietic cu måinile roşii de sånge pånă la cot, care a avut o contribuţie în lansarea tuturor actualilor reprezentanţi de vårf ai clasei politice - de la Petre Roman Neulander la Năstase - Obama de Romånia, de la Emil Constantinescu, partenerul său de astăzi la Traian Băsescu, fost comunist, fost fesenist, actual liber schimbist, înconjurat tot de cadre şi ideologi (gen Tismăneanu) crescuţi în pepiniera neo-kominternistă regurgitată de cårpa kaghebistă...
Update: sursele noastre sunt confirmate de prestigiosul canal de informaţii Al Jazeera, care, în ediţia sa de ieri, anticipa că actualul guvern interimar Boc va funcţiona şi pe mai departe şi va organiza campania prezidenţială.
Comentarii la
3 comments:
Ai uitat sa mentionezi ca si majoritatea parlamentara il poate suspenda pe Presedinte si ca Lucian Croitoru este consilierul lui Mugur Isarescu, pe care l-ai tot blamat ca e membru in Clubul de la Roma.
N-am uitat deloc. De ce nu cititi inainte de a comenta? "Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale, se remarcă prin studii în Statele Unite, Marea Britanie şi Austria".
Pot sa va spun mai mult: e si ginerele lui Isarescu!
Eu nu il laud aici, domnule!
Am mai spus-o si scris-o, dar nu pot sa o repet in fiecare articol: mi-e scarba de tot ce este in asa zisa politica "romaneasca". Inclusiv de ungurii Dvs!
Ma bucur insa ca nu a fost ales un mafiot traficant de copii, posibil de organe, si o scroafa ca Macovei.
Multumit?
:)
Nici PS-ul nu l-ati citit?
" A relata nu inseamna a sustine"!
Post a Comment