Pages

Wednesday, July 8, 2009

PANTEONUL TARANULUI ROMAN

Panteon pe promontoriu

Pana la sfarsitul anului va fi definitivata macheta Panteonului Romaniei, cladire care va avea gravata pe frontispiciu aceeasi formula ca si pe Panteonul din Paris: "Aux Grandes Hommes. La Patrie Reconnaissante" (Marilor Oameni. Patria Recunoscatoare).

Monumentul va fi amplasat, probabil, in preajma fostului Crematoriu Cenusa, "ce are avantajul de a urma cerintele testamentare ale regelui Carol I, care a indicat un potential loc deasupra bisericii Caramidari, dar, daca Primaria Capitalei gaseste un loc mai bun, noi nu ne opunem", a declarat pentru Agerpres, Paun Ion Otiman, secretar general al Academiei Romane.
Ieri s-a lansat Fundatia Panteonul Romaniei, orga­nizatie non-profit, care se va ocupa de demersurile pentru realizarea constructiei. Lucrarile ar trebui sa inceapa in pri­mavara anului 2010, urmand ca ele sa se intinda pe o perioada de circa 4-5 ani. "Dorim ca proiectul 'Panteonul Romaniei' sa fie cu adevarat unul national, finantarea lui sa fie asigurata de catre cetatenii tarii si prietenii ei, fara a fi implicat bugetul de stat", a afirmat Paun Otiman.
Donatiile colectate pana in prezent sunt suficiente pentru elaborarea caietului de sarcini si demararea concursului de proiecte pentru selectarea firmei de constructie. Repre­zentantii fundatiei au avut deja mai multe intalniri cu presedintele Ordinului Arhi­tectilor, Serban Sturdza, dar si cu arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu. Academia dorea ini­tial ca Panteonul sa fie ridicat pe terenul fostului Cre­matoriu din Parcul Tineretului, dar, pentru ca si acesta este un monument, s-a optat pentru o noua cladire, la 200 de metri de locul initial. "Terenul res­pectiv are forma de pro­montoriu, ceea ce ar pune in valoare noua constructie. Aceasta nu trebuie sa fie doar un spatiu de come­morare", ci sa indeplineasca si o importanta functie edu­cativa, prin gazduirea unor conferinte si dezbateri, a precizat Otiman pentru Mediafax.

Proiect cu 27 de fondatori

Academia Romana a lansat oficial, la sfarsitul anului trecut, Proiectul National "Panteonul Romaniei", prin care propune Parlamentului, Presedintiei si Guvernului, precum si opiniei publice, infiintarea unei institutii destinate slujirii memoriei marilor personalitati ale tarii. Fundatia, care numara 27 de membri fondatori, este con­dusa de Ionel Haiduc, pre­sedintele Academiei Roma­ne si are trei vice­pre­sedinti: Radu Ciuceanu, directorul Institutului National pentru Studiul Totalitarismului, inginerul Nicolae Ivan si academicianul Paun Ion Otiman. Tot in cadrul evenimentului de ieri, Academia le-a cerut principa­lelor institutii ale statului sa puna capat "desfigurarii" Capitalei prin ridicarea unor cladiri inalte in centrul orasului si in partea sa istorica, dar a condamnat si proiectul de exploatare aurifiera de la Rosia Montana, considerandu-l drept "o mare greseala, daca nu chiar o crima, care nu justifica efectele colaterale negative", a declarat pentru Agerpres, presedintele institutiei.
Cristina SPIRIDON / ZIUA Cultura

Vezi si VIDEO si Cuvinte de la Lansarea Fundatiei

No comments: