Pages

Monday, July 6, 2009

EPIFANIE Norocel vrea sa transforme Manastirea de la Poiana Marului intr-o pensiune turistica

Credinciosii din Vrancea si Buzau au hotarit sa faca un memoriu catre P. S. Epifanie Norocel * Luni, la dezbaterile de la Episcopie va fi prezent si preotul staret Macarie * Oficialii de la Buzau cauta sa aiba mai mult control asupra Manastirii, transformind-o intr-o pensiune monahala similara celor de la Varzaresti si Dalhauti

Credinciosii din zona Manastirii Poiana Marului s-au adunat din nou ieri pentru a sprijini eforturile parintelui Macarie de a-si proteja calugarii de hotaririle de la Episcopia Buzaului si Vrancei. Enoriasii din cele doua judete au hotarit sa faca un memoriu catre P. S. Epifanie Norocel, Întîistatatorul Episcopiei Buzaului si Vrancei, pentru a-l indupleca sa isi schimbe atitudinea fata de situatia de la Poiana Marului. Memoriul va ajunge luni pe masa P.S. Epifanie si tot atunci va ajunge la Buzau si parintele staret Macarie Besleaga, in urma unei solicitari facute de Episcopie. „Persoanele care sint astazi (n.r. ieri) si care au fost si ieri (n.r. joi) si o sa mai vina intentionam sa facem un memoriu la Episcopie. Ne asteptam sa semneze peste o mie de persoane. Deocamdata este singura masura legala si o sa mergem si la trusturile de presa daca nu inceteaza”, a declarat Valentin Sararu, initiatorul memoriului. Credinciosii sint nemultumiti ca mai marii bisericii au hotarit sa aduca cinci maicute de la Manastirea Cirnu care sa locuiasca alaturi de cei patru calugari la Manastirea „Nasterea Maicii Domnului” de la Poiana Marului. „A venit peste noapte un ordin de la Episcopia Buzaului care spune ca Manastirea de la Poiana Marului sa fie transformata din Manastire de calugari in Manastire de maici. O perioada de trei luni sa stea calugarii la un loc cu maicile pina se termina lacasul de la Dealu Sarii”, a declarat Valentin Sararu, locuitor al comunei Jitia. Cele doua fete bisericesti prezente joi la Poiana Marului pentru a le instala pe cel cinci maicute aduse cu forta au fost alungati cu pietre de localnicii care au facut un adevarat scut uman. „Ei au fost trimisi de P.S. Epifanie sa instaleze maicutele aici, nu au avut nici un document si nici macar un preaviz pentru calugari. Ne-am opus sub orice forma sa intre cu maicutele in Manastire si la un moment dat au plecat si au mers sa solicite un document. Cred ca nu s-au putut obtine documentele si pina la urma au plecat”, a mai spus Valentin Sararu. Mai bine de 100 de persoane s-au adunat si ieri in fata Manastirii pentru ca nu cumva oficialii de la Buzau sa se intoarca si sa incerce din nou sa le mute pe maicute cu forta.

„Osteneala toata este a parintelui Macarie!”

Unii dintre enoriasi sint convinsi ca Episcopia doreste sa transforme Manastirea de la Poiana Marului intr-o pensiune monahala similara celor de la Varzaresti si Dalhauti. In perioada interbelica, Manastirea a fost transformata in statiune de odihna, iar in perioada comunista, in tabara pentru copii. Calugarul de atunci, Macarie, a luptat impotriva comunistilor in anii ’80 cind lumea venea pe ascuns la schit pentru a se ruga si spovedi. De atunci Macarie a construit sapte lacase de cult si a restaurat zona de la Poiana Marului, pentru acest lucru fiind foarte iubit de credinciosi. Daca Manastirea isi va schimba orientarea si se va transforma in lacas pentru maici se va schimba si staretul Macarie care va ramine slujitor si duhovnic, Episcopia avind mai mult control asupra zonei. „Parintele este uluit. El are si niste probleme de sanatate si el nu este un preot de mir care sa faca slujba si sa plece acasa. Parintele Macarie are slujbe speciale care le tine cu o traire sufleteasca”, spun localnicii despre staretul Macarie. Credinciosii adunati ieri la Manastire sustin ca parintele cind a construit prima Biserica de la Dealu Sarii le-a carat mincare muncitorilor cu ranita aproximativ patru kilometri in picioarele goale prin padure pentru a economisi banii. „Osteneala toata este a parintelui Macarie impreuna cu fratii si calugarii de aici”, a conchis Valentin Sararu. (Daniel GIRLEANU/ Ziarul de Vrancea)

No comments: