Pages

Wednesday, July 8, 2009

PERSOANA DE SPRIJIN a DSS Epifanie batjocoreste Testamentul Cuviosului Vasile de la Poiana Marului. ANATEMA: "locul lui sa fie cu Iuda vanzatorul"

Schitul a fost fondat pentru calugari si Cuviosul Vasile a lasat un Testament cu blestem asupra celui care va schimba hotarirea sa u pe Epifanie Norocel, episcopul Buzaului si Vrancei, nu-l intereseaza dorinta testamentara a fondatorului asezamîntului de la Poiana Marului

Testamentul celui mai important om al Bisericii care a trait vreodata în partile Vrancei este calcat în picioare prin decizia episcopului Epifanie Norocel de a transforma Schitul Poiana Marului în manastire de calugarite. Fondat ca Schit si nu ca Manastire în 1730, pe pamîntul obtinut de la familia domnitoare Mavrocordat, ca resedinta spirituala pentru ansamblul de schituri din Vrancea si Buzau, Schitul Poiana Marului a fost rînduit dintre începuturi ca asezamint monahal calugaresc, unde traiau monahi din Rusia, Moldova, Muntenia si Transilvania. Pentru ca numarul calugarilor crescuse si erau „disensiuni” între monahii rusi si romani, pe tema limbii în care se oficiau sfintele slujbe, în anul 1764 Cuviosul Vasile de la Poiana Marului decide sa-si scrie Testamentul spiritual, din care aflam cum a decis separarea de buna voie a monahilor.

Monahii munteni au fost trimisi în tara Vrancei si au fondat Schitul de la Valea Neagra (Schitul Vrancei), iar monahii rusi au ramas la Poiana Marului. Simtind sfîrsitul aproape, Cuviosul a împartit cartile sfinte monahilor de la Poiana Marului si Valea Neagra si le-a dat celor doua Schituri hrisoave Domnesti. „(...) si dupa cum se cade, ca un parinte fiilor sai, adica fiilor mei cei sufletesti, parte munteneasca, le-am dat zestrea lor, adica am împartit averea mea fiilor mei, si rusilor si muntenilor, dupa cit am putut (...) si le-am dat si hrisoave de la domnul Moldovei”, scrie Cuviosul Vasile.

Cine schimba destinatia Schitului va fi afurisit

Testamentul se încheie cu un blestem care ar trebui sa-i dea de gindit episcopului de la Buzau. „Dar daca va îndrazni cineva a strica dupa moartea mea aceasta legatura si asezamînt al smereniei mele, sau va îndrazni sa faca tulburari si sminteli, unul ca acesta sa fie anatema, si partea lui, si locul lui sa-i fie în tartar împreuna cu Iuda vinzatorul”, conchide Cuviosul.

În istoria sa de aproape trei secole, Schitul a fost de mai multe ori desfiintat dar niciodata vreun Episcop nu a avut curajul sa-i schimbe destinatia data de fondatorul sau. Se pare ca Epifanie Norocel nu se teme de blestemele calugaresti si a reusit ca în ultimele doua saptamini sa tulbure si sa sminteasca monahii de la Poiana Marului si monahiile de la Schitul Cirnu. Cu siguranta nu-i este frica de tartar, nici de anatema Cuviosului Vasile de la Poiana Marului pentru ca arhivele CNSAS au demonstrat ca se simte mai bine în compania Iudei vinzatorul decit a monahilor isihasti de la Poiana Marului. Reamintim ca în Schitul fondat de Cuviosul Vasile în 1730 a fost înfiintata prima mare scoala carturareasca din Moldova, unde monahi din mai multe tari au adunat pentru prima data în istoria ortodoxiei celebrul florilegiu cunoscut sub numele de „Filocalia”, iar scrierile cuviosului, necunoscute în Romania, au fost publicate de curind si în Statele Unite ale Americii. Noi traim însa în Romania... (Valentin MUSCA / Ziarul de Vrancea)

No comments: