Ziarul moscovit Pravda: Basescu este unul dintre cei mai de succes politicieni din 2009
Presedintele Romaniei Traian Basescu este unul dintre cei mai de succes politicieni din prima jumatate a anului 2009, scrie ziarul rusesc Pravda, atribuindu-i succesul obtinut la Curtea Internationala de Justitie de la Praga in disputa cu Ucraina sau implicarea in evenimentele din aprilie de la Chisinau.
"Bineinteles, spre deosebire de colegii sai din SUA si Iran, Barack Obama si respectiv Mahmoud Ahmadinejad, el (Traian Basescu - n.r.) a oferit mai putine motive de discutie despre persoana sa. Dar despre aceste tari se vorbeste des, pe cand Romania este un „oaspete” mai rar al fluxurilor de stiri. Insa acest an a schimbat totul si acest lucru a fost posibil datorita presedintelui Romaniei", scrie Pravda, publicatie rusa online privata din Moscova.
Principalul succes al lui Basescu, potrivit Pravda, "este victoria pe care a obtinut-o la inceputul anului in diferendul cu Ucraina in disputa privind Insula Serpilor. Ucraina insista ca Insula Serpilor este o insula, iar platoul intercontinental din jurul acesteia reprezinta zona sa economica exclusiva. Insa Curtea Internationala de la Haga a sustinut Romania, care considera aceasta insula doar o stanca, iar acum dreptul de exploatare a platoului bogat in resurse de petrol si gaz le va apartine romanilor", scrie publicatia rusa.
"Evenimentele din primavara din Republica Moldova de asemenea nu s-au petrecut fara participarea lui Basescu. Oamenii care au iesit pe strazile Chisinaului au scandat lozinci de unificare a Moldovei cu Romania. Autoritatile de la Chisinau au acuzat direct Bucurestiul de incercare de lovitura de stat. Presedintele Romaniei a dezmintit totul, insa intr-adevar a dat motive de banuiala", scrie autorul articolului din Pravda, explicand aceasta ipoteza prin refuzul presedintelui roman de a semna Tratatul interstatal si Acordul de frontiera cu Republica Moldova.
"Traian Basescu, in varsta de 57 de ani, a devenit presedintele tarii in 20 decembrie 2004. Ajuns la putere, el s-a aratat un adept al apropierii de SUA si un critic al Rusiei. S-a intalnit de cateva ori cu Viktor Iuscenko si cu Mihail Saakasvili, a participat la crearea asa-numitei Comunitati a optiunii democratice (formate din Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Republica Moldova, Romania, Polonia, statele Baltice, Bulgaria). De asemenea, Basescu a sustinut operatiunea SUA din Irak. In perioada presedintiei sale, Romania s-a transformat intr-unul dintre aliatii principali ai Statelor Unite din Europa", accentuiaza ziarul rus. "Desi multi au acuzat Romania ca a permis amplasarea pe teritoriul sau a inchisorilor secrete ale CIA, nimeni nu a reusit sa demonstreze acest lucru. Ceea ce nu a impiedicat Romania sa devina stat membru al UE incepand cu 1 ianuarie 2007, desi nivelul ei de trai este mult mai scazut decat al Poloniei sau al Letoniei. Faptul ca scopul a fost atins a devenit consecinta insistentei lui Basescu, care doi ani a vizitat birourile birocratilor europeni demonstrand ca Romania este gata sa devina stat mebru al UE", potrivit Pravda.
"Trebuie mentionat, subliniaza autorul, ca dupa aderarea Romaniei la UE, Basescu si-a schimbat politica sa externa. El nu a recunoscut independenta Kosovo. El nu a sustinut Georgia in timpul razboiului din Osetia de Sud. Nu a mai fost „oaspete” nelipsit al intalnirilor cu participarea lui Iuscenko si Saakasvili si nu a mai facut declaratii antirusesti (pana in mai 2009, cand a acuzat Rusia de „ambitii imperiale” drept raspuns la critica declaratiilor sale de nerecunoastere a statalitatii moldovenesti)", scrie Pravda.
"In aprilie 2008, Basescu l-a pimit pe Vladimir Putin la Bucuresti. Intrevederea a avut loc intr-o atmosfera linistita si prietenoasa. In mare parte atitudinea lui Basescu la adresa Rusiei a fost conditionata de disputa cu Ucraina privind Insula Serpilor", scrie Pravda. "Pentru presedintele roman important era neutralitatea Rusiei in aceasta problema. Pe care a si obtinut-o", considera autorul articolului.
„Un alt subiect este atitudinea lui Basescu fata de Republica Moldova. In 2005, inainte de aderarea Romaniei la UE, el a inaintat un plan de unificare a celor doua tari, iar peste un an a pus sub semnul intrebarii in mod deschis existenta Moldovei ca stat", arata publicatia rusa. "Romania si romanii reprezinta o singura tara, un singur popor, ramas divizat in Europa dupa unificarea Germaniei (...) Romania ramane divizata in doua state", a spus Basescu, citat de Pravda. "In 2007, el a a declarat ca 1,5 milioane dintre locuitorii Moldovei detin deja buletine romanesti. Iar in mai 2009 a refuzat sa semneze acordul de frontiera cu Republica Moldova", sustine autorul articolului. "In aceste conditii, consider inutila semnarea unui acord de frontiera, care l-ar transforma pe seful statului roman intr-un aliat al lui Ribbentrop si Molotov", a spus presedintele roman, citat de Pravda. "Interesant este faptul ca doar Rusia l-a criticat pe Basescu. UE si SUA nu au facut nicio declaratie in acest sens", comenteaza publicatia.
"Trebuie recunoscut faptul ca presedintele roman stie sa obtina ce vrea. Astfel, tara sa a fost acceptata in UE, contrar regulamentului, care spune ca pentru acceptarea unor noi membri este necesar acordul de frontira cu statele vecine (iar Romania nu are un astfel de acord cu Moldova). In pofida retoricii sale la adresa Moldovei, Basescu nu s-a certat cu Rusia", mai scrie autorul articolului. "In acelasi timp, desi a refuzat sa recunoasca Kosovo, el a ramas aliatul SUA", continua Pravda. "Iar pe Iuscenko l-a invins abil in ceea ce priveste Insula Serpilor. In timp ce Ucraina isi cauta dusmanul in fata Rusiei, liderul roman a atacat-o din sud-vest", remarca ziarul rus.
"Astfel, Traian Basescu s-a aratat un politician iscusit, atragand atentia marilor puteri in prima jumatate a anului 2009. El nu a avut esecuri si de aceea poate fi numit unul dintre cei mai de succes politicieni din prima jumatate a anului 2009. Daca nu chiar cel mai norocos", conchide Pravda. (L.B.) (06.07.09)
http://www.inforusia.ro/
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment