Pages

Monday, July 6, 2009

ANALIZE ZIUA: Ialta-Malta-Moscova

de Victor RONCEA

Se schimba Axa, se intoarce roata, ar putea zice unii dintre putinii comentatori de politica externa, dupa ce, ieri, chiar in ziua vizitei lui Obama la Moscova, portalul rus Pravda l-a elogiat, aproape obiectiv, pe Basescu. Desigur, la o scara mai mica, este ca si cum te-ar lauda Moldova Suverana. Qui prodest?
Obama a pasit cu stangul spre Moscova, apreciaza reputatul analist Corneliu Vlad. Inainte de plecarea sa, sfatuit, gresit, de noua echipa a Departamentului de Stat, dominata de preferintele doamnei Clinton, Obama a aruncat un comentariu acid la adresa lui Putin: ca este "invechit", cu un picior in trecut. Super-diplomatic, Putin i-a transmis ca nu se prea pricepe la spagat si ca, spera, va reusi sa-si aduca "modesta contributie" la intalnirea ruso-americana. Gafa diplomatiei americane demonstreaza ca subtilitatile nu-si mai au locul in jocurile internationale ale Washingtonului. Dovada si la Bucuresti.
Ziua de 4 iulie nu a mai fost aceeasi, nici pentru angajatii ambasadei SUA de la Bucuresti, nici pentru cei de peste drum de locul receptiei, de la ambasada Rusiei de pe Kiseleff. Daca primii au fost cam acriti, refuzati de presedintele Basescu, cei din urma s-au amuzat copios si, pentru ca le merge creierul, au speculat imediat momentul. Articolul din Pravda este consecinta.
Ca exista un fond real al axei frante, putem sa banuim. Noul ambasador american, Mark Gitenstein, expert in informatii, afaceri judiciare si probleme de securitate si un fidel de-al vicepresedintelui american Joe Biden, se zvoneste ca este trimis la Bucuresti pentru a-l sustine pe unul dintre adversarii lui Traian Basescu, apropiat cercurilor diplomatice americane si nu numai. Ca raspuns la mesajul nescris al lui Basescu, insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Jeri Guthrie-Corn, a decis sa actioneze dupa modelul lui Obama cu Putin. SUA sunt constiente ca presedintele Basescu "ar fi onorat si incantat" sa-l intalneasca pe Obama, dar acesta "are o agenda foarte incarcata" si, mai curand, vice-presedintele SUA, (acelasi) Biden, ar putea face o vizita in Romania. Ghiciti singuri cu cine va face acesta cele mai multe poze si, mai ales, cand.
Acum, rusii, care stiu prea bine ca mirajul american nu prea mai functioneaza la romani, profita de presupusa fisura si-si baga, ca de obicei, coada in ea. Pentru principalul succes al presedintelui roman, "victoria pe care a obtinut-o la inceputul anului in diferendul cu Ucraina in disputa privind Insula Serpilor" - dupa cum scrie Pravda -, Basescu, la intalnirea cu Putin de la Bucuresti, ar fi vrut sa se asigure "de neutralitatea Rusiei in aceasta problema". "Pe care a si obtinut-o", considera autorul articolului. "Traian Basescu s-a aratat un politician iscusit, atragand atentia marilor puteri in prima jumatate a anului 2009. El nu a avut esecuri si de aceea poate fi numit unul dintre cei mai de succes politicieni din prima jumatate a anului 2009. Daca nu chiar cel mai norocos", conchide Pravda, citata de InfoRusia.
Acum, noi stim ca, parafrazand, trebuie sa ne ferim de rusi chiar si - sau mai ales - cand ne lauda. Basescu a fost transant cu Rusia, de nenumarate ori, mai ales in ceea ce priveste Basarabia. Totodata, a avut mari sperante in SUA, in special legate de Marea Neagra. Ceea ce ar trebui sa-l puna pe ganduri pe Basescu este istoria. Un alt presedinte roman, care, la fel, nu inghitea Moscova si intretinea relatii cu Washingtonul, a fost debarcat, de intranetul celor doua puteri: reteaua din retea. Spre castigul acestora.
Vezi originalul la
Analize si Comentarii ZIUA

No comments: