Pages

Friday, July 10, 2009

EXCLUSIV Ion Cristoiu vorbeste despre atacurile din Trustul lui Voiculescu si opiniile sale in ce-l priveste pe Traian Basescu AUDIO. CIUTACU raspunde

Basescu nu l-a sunat inca pe Cristoiu - Asculta interviul mai jos
10 iulie, 20:49

De cand Ion Cristoiu a invitat-o pe euro-candidata independenta de atunci Elena Basescu la emisiunea sa de la Antena 3, "Zig-Zag cu Ion Cristoiu", viata jurnalistului pare sa se fi schimbat. Intervievarea, apoi, a unor alte doamne "la moda" ale politicii romanesti, ca Elena Udrea sau Monica Iacob Ridzi, a incins atmosfera pe coridoarele si in studiourile Antenelor - si nu numai -, ca si pe portalurilor jurnalistilor activi si online. Ion Cristoiu este, fara indoiala, un "greu" al presei romanesti post-decembriste, iar opiniile sale jurnalistice - civice si politice - au facut sa se incline adeseori balanta electorala in favoarea candidatului ulterior castigator. Am incercat asadar sa aflam ce parere are omul de presa, unul dintre cei mai importanti lideri de opinie ai acestui moment, despre ultimele disensiuni create in mass media si rolul sau in apropierea alegerilor prezidentiale din aceasta toamna.
Ion Cristoiu nu intelege atitudinea unor colegi care nu ii acorda dreptul la opinie si apreciaza ca viitorul ii va da dreptate in ce priveste optiunile sale. Intr-un interviu oferit in exclusivitate, scriitorul si jurnalistul observa ca nu i se contesta punctele de vedere, in schimb "se cauta un motiv de genul 's-a vandut' si 'a trecut in cealalta tabara'. Ion Cristoiu a fost vreodata intr-o tabara?", se intreaba ziaristul, pentru a raspunde: "Nu am fost niciodata in vreo tabara!". "Am ramas socat ca eram atacat nu numai de niste colegi de trust dar de doi oameni cu care am avut relatii de amabilitate", afirma Ion Cristoiu vizavi de atacurile lui Mircea Badea si Victor Ciutacu, pe care le pune si pe seama tineretii lor. Cristoiu nu intelege de ce a fost pus la zid prin intermediul presei in loc sa fie abordat direct si personal. Faptul ca Ciutacu are o parere atat de proasta, acum, despre el, dar, in acelasi timp, ca redactor sef la Jurnalul National, continua sa-i publice editorialele zilnice, i se pare cel putin ciudat lui Cristoiu. "Nu am vazut pana acum, in douazeci de ani de gazetarie libera, o situatie asemanatoare, in care unul dintre redactorii sefi ai unui ziar sa il injure pe principalul sau colaborator al paginii de editorial".
In ce priveste patronul din umbra al trustului, Dan Voiculescu, sau pe cel de fatada, Camelia Voiculescu, nici unul nu l-a sunat de cand a inceput scandalul si Ion Cristoiu este suparat tocmai pe aceasta atitudine pasiva a conducerii grupului de presa, desi, afirma realizatorul, "sunt mai in varsta si am ramas alaturi de trust chiar si in conditiile unei tentatii uriase, reprezentate de trustul lui Sorin Ovidiu Vantu, colivia aurita Realitatea TV". Aceasta il face pe Ion Cristoiu sa afirme, acum, ca inceteaza orice colaborare contractuala viitoare cu televiziunile Trustului Intact si, pana la alegeri, si cu alte posturi tv, pentru ca nu vrea sa fie "incadrat". Jurnalistul va participa, deocamdata, doar ca invitat, la alte televiziuni.

"S-a creat un cult al personalitatii negative a lui Basescu"

In ce priveste evaluarea sa asupra vietii politice romanesti la ora aceasta, Ion Cristoiu nu-si reneaga nici un rand din cele scrise despre Traian Basescu, dar refuza sa devina "chibit electoral" al vreunui contracandidat al sefului statului "care a inceput sa nu mai fie presedinte al Romaniei ci simplu competitor". Nu a fost de acord nici cu atacarea excesiva a Elenei Basescu si nici cu cea a tatalui ei. Traian Basescu este doar un competitor si trebuie sa existe si jurnalisti care sa se uite la perioada electorala ca la un meci, din tribuna presei, afirma jurnalistul. Ion Cristoiu - desi raspunde la intrebare dupa un foarte scurt timp de gandire - sustine ca Traian Basescu nu l-a sunat de cand a inceput acest scandal din trustul Intact, care ii aminteste de rafuielile anilor '50. "Raspunsul este 'nu'; deocamdata", afirma interlocutorul nostru.
Fondatorul mai multor ziare de succes considera ca nu poate sa se alature acestei "forte uriase anti-Basescu": "la ora actuala majoritatea marilor trusturi de presa sunt impotriva lui Traian Basescu" si, in acest moment, presedintele "este haituit de trusturile de presa". "Poate, peste o vreme, va veni momentul cand Traian Basescu va haitui trusturile de presa si atunci voi lua apararea acestora", afirma Ion Cristoiu, reamintind totodata ca "eu iau apararea celor care mi se par nedreptatiti, asa cum cred ca este acum Traian Basescu". In privinta rezultatului alegerilor din toamna, analistul apreciaza ca, "daca nu se iveste un alt competitor, cu cei de acum Traian Basescu va castiga". Il ajuta si contributia adversarilor sai care se ocupa numai de el in acest paradoxal "cult al personalitatii negative", care il tine pe Basescu permanent in atentia opiniei publice, spune Cristoiu. "N-am mai vazut asa ceva de pe vremea lui Ceausescu", afirma jurnalistul. Exista o "obsesie Traian Basescu" asa cum a existat si "obsesia EBA", care, dupa cum s-a vazut, pana la urma i-a adus voturi Elenei Basescu, apreciaza Ion Cristoiu, ale carui analize le vom citi in continuare in Jurnalul National, pana cand, posibil, va fi dat afara cu scandal. Ascultati interviul online si va veti edifica singuri.


Interviul lui Victor Roncea cu Ion Cristoiu despre mogulii media si Basescu publicat si apoi cenzurat de ziarul ZIUA
Asculta mai multe audio Evenimente

Comentariul lui Victor Ciutacu: "Nici eu nu inteleg cum principalul colaborator al JN il injura, in editorial, pe redactorul-sef al ziarului in loc sa-l sune daca are neclaritati. Deci suntem chit".
July 11, 2009 2:58 AM
Victor Ciutacu mai spune pe blogul sau:
Dezamăgirea-i reciprocă, Maestre…
Ion Cristoiu i-a acordat lui Victor Roncea un interviu. Întrucât nu simt nevoie să alimentez o polemică absurdă și să intru-n jocul viclean al Maestrului, nu am de gând să comentez. Vă las pe voi - dacă aveți chef și chiar vă inspiră subiectul - s-o faceți, cu rugămintea-somație de a folosi cuvinte măsurate și decente.
Continuarea AICI

3 comments:

ciutacu said...

Nici eu nu inteleg cum principalul colaborator al JN il injura, in editorial, pe redactorul-sef al ziarului in loc sa-l sune daca are neclaritati. Deci suntem chit.

Unknown said...

Obama: femeia bate criza!
http://vinca-vestea-neamt.blogspot.com/2009/07/obama-femeia-bate-criza.html

Anonymous said...

Se pare ca-n romanul "Beduinul Atomic", un anume autor are o foarte proasta parere despre Canalele TV, si despre Presa din Romania, parere concretizata prin niste savuroase descrieri despre "mogulii" de Presa si sefii de televiziuni de tip D.Diaconescu!
Am ras de m-am stricat, pacat ca voi nu cititi decat ceea ce va priveste personal...