Obama a păşit cu stângul spre Moscova
de Corneliu Vlad
Cu toată deferenţa care i se cuvinte unui şef de stat şi mai ales când acesta este preşedintele Statelor Unite – nu mă pot abţine să nu observ că Barack Obama pare cam naiv, cel puţin în ce priveşte felul în care percepe el relaţia de putere de la Moscova.
În preajma vizitei sale in Rusia, care va fi primul test adevărat al capacităţilor sale de lider mondial, căci până acum n-a exersat decât box cu umbra şi joc de picioare, liderul – încă nou – al Casei Albe atinge, cu dezinvoltură, o problemă sensibilă, dar care ar putea deveni, dacă nu explozivă, cel putin iritantă. Îşi dă cu părerea, în public, despre tandemul Putin-Medvedev. După aprecierea sa, de fapt a consilierilor săi, Putin ar fi rămas închistat într-o abordare “învechită”, “depăşită”, din vremea războiului rece, în priviţa relaţiilor ruso-americane. Şi, mai spune el, ar trebui ca Putin “să înţeleagă (…) că este timpul să avanseze într-o direcţie diferită”. Cu alte cuvinte, îi dă sfaturi. Şi îi dă şi exemple de urmat : “Cred că Medvedev înţelege acest lucru”.
În mod normal, spusele lui Obama ar trebui să-l cam stânjenească pe preşedintele Medvedev (el – om al noului, Putin – un învechit), iar pe Putin să-l enerveze. Dar Putin a reacţionat subtil. În primul rând, n-a vorbit chiar el, ci l-a pus pe un colaborator de-al sau, Dmitri Peskov, să se pronunţe. Iar acesta a declarat, cu modestie şi pe un ton civilizat, că “va fi interesant pentru Putin să-l cunoască pe preşedintele SUA, pentru a-şi aduce modesta contribuţie la …” etc.
Putin şi “modesta contribuţie” ! Aşa cum ar putea să gândească doar preşedintele Obama sau, eventual, sfătuitorii lui de încredere (dar, după cum se vede, cam departe de chestiune). Că asta e, însă, percepţia la Casa Albă o dovedeşte şi faptul că Obama, deşi a declarat că Putin “are destulă influenţă”, n-a considerat că ar fi cazul să se întâlnească, în doi, şi cu fostul preşedinte – actualul premier al Rusiei, ci într-un cadru ceva mai larg, împreună cu “colaboratorii apropiaţi” ai celor doi lideri, la o masă, timp de vreo oră – o oră şi jumătate.
Nu-i dăm noi lecţii preşedintelui Americii, ar fi o obrăznicie. Dar consilierilor săi tot i-am spune că nu l-au învăţat bine pe preşedintele lor, şi al Statelor Unite, ca înainte de o vizită importantă la Moscova, unde are de perfectat acorduri importante din punctul de vedere al intereselor americane (START, Iran, Coreea de Nord, Afganistan etc.), să procedeze la declaraţii în care să-i compare pe Putin şi Medvedev, să le dea – cumva – calificative de bună purtare, să salute “poziţia mai fermă” a unuia, în timp ce celălalt “este cu un picior în felul învechit de o lună”.
Am în faţă o poză cu Putin şi Medvedev împreună (pe site-ul inforusia.ro). Putin e cam închiondurat, se vede că nu prea are cu cine vorbi, Obama priveşte în zare distant, cam încrezător în sine. Dacă aşa se vor comporta şi la Moscova, şi nu se vor privi sincer în ochi, s-ar putea să nu iasă bine. Iar de tandemul Medvedev – Putin e mai prudent, şi chiar mai politicos, să nu te legi. Chiar dacă eşti preşedintele Statelor Unite. Sau, cu atât mai mult. (06.07.2009)
www.inforusia.ro
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
1 comment:
Ma indoiesc ca Obama e doar naiv. Periindu-l pe Medvedeev si criticandu-l pe Putin spera sa semene discordie intre ei. Medvedeev e un individ mai slab decat Putin si mult mai sensibil la laude. Din acest motiv cred ca va fi jucat pe degete de americani.
Post a Comment