Pages

Monday, July 6, 2009

SCANDALUL DE LA POIANA MARULUI: Opt primari i-au cerut Episcopului de Buzau sa nu provoace rascoale taranesti. ASCULTA Interviul Online

Opt sate s-au ridicat intru apararea staretului de la manastirea Poiana Marului, Parintele Macarie, amenintat cu evacuarea de catre reprezentantii Episcopiei Buzaului si Vrancei. Prezenti astazi la o intalnire speciala la sediul Episcopiei, opt primari ai satelor din zona Manastirii i-au cerut lui PS Epifanie Norocel sa nu schimbe actuala situatie pentru ca altfel oamenii se vor revolta din nou.
Incepand de joi, satenii sunt in stare de alerta dupa ce la manastirea de calugari au fost aduse, cu forta, cinci maici nevinovate de la Manastirea Carnu. Dupa ce decizia controversata a starnit dezaprobarea localnicilor din zona manastirii de maici si aici, in satul Jitia, credinciosii au perceput transferul maicilor ca o presiune pentru indepartarea monahilor si a duhovnicului lor. Ceea ce si este.Viceprimarul localitatii, Ion Gheorghita, ne-a declarat intr-un interviu acordat in exclusivitate ca Epifanie Norocel isi doreste sa transforme manastirea intr-o pensiune turistica, iar maicile i-ar fi mai de folos in aceasta privinta. Credinciosii nu sunt de acord. Parintele Macarie, care a ridicat sapte lacasuri ortodoxe in zona, a primit azi din partea lui Epifanie Norocel, un episcop cunoscut cu dosar la Securitate, un asa-zis "termen de gratie" de sase luni, pentru a parasi zona. Oamenii din cele opt localitati sunt dispusi sa vina la Bucuresti, in numar de peste 10.000, potrivit primarului localitatii Panatau, Nicolae Stoica.
Pana atunci, credinciosii din Vrancea si Buzau au hotarit sa faca un memoriu catre autoritatile bisericesti, transmite Ziarul de Vrancea. Cele doua fete bisericesti prezente joi la Poiana Marului pentru a le instala pe cel cinci maicute aduse cu forta au fost alungate cu pietre de localnicii care au facut un adevarat scut uman in fata calugarilor. "Ei au fost trimisi de P.S. Epifanie sa instaleze maicutele aici, nu au avut nici un document si nici macar un preaviz pentru calugari. Ne-am opus sub orice forma sa intre cu maicutele in Manastire si la un moment dat au plecat si au mers sa solicite un document. Cred ca nu s-au putut obtine documentele si pina la urma au plecat", a mai spus Valentin Sararu, unul dintre protestatri, citat de Ziarul de Vrancea. Mai bine de 100 de persoane s-au adunat si ieri in fata Manastirii pentru ca nu cumva oficialii de la Buzau sa se intoarca si sa incerce din nou sa le mute pe maicute cu forta. Credinciosii au amintit ca atunci cand parintele a construit prima Biserica de la Dealu Sarii le-a carat mincare muncitorilor cu ranita aproximativ patru kilometri in picioarele goale prin padure pentru a economisi banii. "Osteneala toata este a parintelui Macarie impreuna cu fratii si calugarii de aici", a conchis sursa citata.Viceprimarul localitatii Jitia afirma, in exclusivitate pentru ZIUA Online, ca nu vor ceda lupta pentru apararea monahilor si a duhovnicului Macarie, cunoscut pentru activitatea sa anticomunista. Ascultati interviul online.
V.R.
PS: Solutia au oferit-o tot localnicii: ca maicutele de la Carnu sa stea la unul dintre schiturile ridicate de parintele Macarie.

3 comments:

Anonymous said...

Buna ziua d-le Roncea,

Dupa cazul Poiana Marului un alt scandal zguduie ortodoxia romana.
Ati vazut cu ce stire au inceput ieri aia de la Pro tv la strile de la 19? Cu un parinte prof universitar de la Caldarusani(numele lui este Laurentiu Andreescu) filmat cum intretine relatii homosexuale cu un discipol.
Tot mai multi ierarhi cad, sunt vremuri de cernere, iar televiziunea necrestina pro tv se bucura…sianunta cu surle si trambite cum decade clerul ortodox.Au ales sa deschida principalul jurnal cu ea.
http://www.ziua.net/news.php?data=2009-07-07&id=32613

gabriela aldea said...

Domnule Victor Roncea
nu cunosc situatia de la Poiana Marului, dar am fost colega de facultate cu maica Antonia. Maica a fost mutata de la manastirea Ratesti ca sa organizeze manastirea Carnu care era in paragina. La inceput erau 3 maici si aveau doua chilii ca vai de ele, nici gard ,nici nimic. Maica Antonia, care are mare dragoste de Dumnezeu a adunat in jurul sau o obste de 9 maici, iar manastirea ati vazut cum arata. Acu' ce vrea? sa le faca cameriste? Sa ma ierte Dumnezeu, dar ps epifanie nu vrea viata in Hristos ci popas turistic. Aici e mana dracului . maicile, desi erau 3, de la inceput au facut privegheri de noapte si toate slujbele. Acolo cand e slujba nimeni nu-i in alt loc. munca pe locul 2. nu ca la alte manastiri unde nu-i nimeni la slujba. Eu am terminat Seminarul la Prislop si Teologia, dar nu am intalnit in tara atata dragoste si rugaciune. Dumnezeu sa le ajute pe maici, sa le intareasca si sa ne rugam pentru ele. ma doare sufletul. iar pe Epifanie Dumnezeu sa-l ierte.

Adrian said...

Te si miri cum indrazneste PS Epifanie sa deranjeze pe calugarii de la Poiana Marului, cu tinta speciala parintele Macarie. Probabil nu-l cunoaste indeajuns, de ce ar deranja cineva un astfel de om?
Parintele Macarie este un om sfant, dedicat rugaciunii si ajutorarii semenilor care-l viziteaza si-i cer ajutorul. Simti cand vorbesti cu el o bucurie pe care eu, cel putin, n-am intalnit-o in altundeva. Ar trebui sa ne bucure numai faptul ca suntem contemporani cu dumnealui si putem sa-i vorbim direct si nu prin acatist.
Pentru binele, dragostea si sfaturile pe care le raspandeste in jur are parte de un asa tratament! Si care sunt explicatiile de fapt? Maicutele nu mai au unde sa stea? Trebuie mutate? De ce? Sper ca nu din motive "imobiliare". Chiar nu mai sunt proprietati in Buzau-Vrancea?
Si de ce sa fie mutate maicutele tocmai la Poiana Marului? Conteaza ca sfantul Vasile a lasat testament ca acest asezamant sa ramana pentru calugari? Conteaza, Prea Sfintia Ta Epifanie? Sper ca da.
Nu am vazut o pozitie oficiala a episcopiei Buzaului in care sa fie explicate motivele si ratiunile care au condus la aceste "mutari de personal". Poate o sa apara.
Pana atunci, partea buna e ca Dumnezeu e sus si nu doarme, iar sf. Vasile la fel.