Pages

Friday, July 10, 2009

MINORITATILE se auto-discrimineaza. TIGANII SI UNGURII se taie intre ei. De vina, cred, sunt romanii (conform viitoarelor relatari din presa :)


Un conflict care a mocnit de mai mult timp a izbucnit joi seara intre etnicii maghiari şi romi din localitatea harghiteană Sancrăieni, după ce cu o zi in urmă un maghiar a fost injunghiat de un rom, transmite corespondentul NewsIn.
Aproximativ 400 de locuitori de etnie maghiară din comuna Sancrăieni s-a adunat pentru a-şi face dreptate, iar unul dintre ei a incendiat două grajduri şi o şură aparţinand romilor.
Aproape 150 de mascaţi, jandarmi, politişti şi pompieri au fost mobilizaţi in zona ca să calmeze spiritele, formand un cordon intre cele două zone cu localnici de etnii diferite. Oamenii legii au rămas pe poziţii toată noaptea, pentru a preveni izbucnirea altor eventuale conflicte. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale şi abia după o oră au reuşit să stingă incendiul. In incendiu a ars o suprafaţă de circa 25 mp dintr-o anexă gospodărească, aproximativ 50 mp din cea de-a doua anexă, construcţii din lemn cu invelitoare din tablă, aproape trei tone de fan şi un cal.
Romii au fugit din localitate, adăpostindu-se in pădurile din apropiere.
Locuitorii comunei susţin că sunt terorizaţi de romi, care nu numai că le fură produsele agricole de pe camp, dar sunt şi extrem de agresivi. Primarul comunei, Szekely Erno, susţine că problema romilor este veche, iar faptul că acţiunile lor antisociale nu sunt pedepsite le dă senzaţia că se află deasupra legii.
"Oamenii au suportat mult timp să fie furaţi de către o pătură socială care nu lucrează, care trăieşte pur şi simplu pe spinarea lor. Insă i-a infuriat agresivitatea dovedită de unul dintre membrii comunităţii rome, care a injunghiat miercuri un localnic. Victima se află acum in afara oricărui probleme, iar agresorul, Vancsa Gabor, a fost ridicat de către poliţişti. Cu toate acestea, nu a primit mandat de arestare de la procuratură, aşa că s-a intors acasă joi seara şi a trecut din nou la ameninţări", a declarat, vineri, pentru NewsIn, Szekely Erno.
"Vancsa Gabor este un om agresiv, care acum două luni a manat caii peste un autoturism marca Tico, care era parcat regulamentar, distrugand maşina. Nici atunci nu a fost luat la rost. Astfel, ei au senzaţia că sunt deasupra legii", a mai spus primarul.
Potrivit sursei citate, conflictul a izbucnit joi seara, după ce Vancsa, intors de la Miercurea Ciuc, a inceput să-i ameninţe din nou pe maghiari. "Faptul că l-au văzut din nou cum ameninţă, după ce s-a intors de la poliţie, i-a infuriat pe localnici. Aproximativ 400 de persoane au ieşit pe stradă, cu furci şi cose, gata să se năvălească peste ţigani. Cand am incercat să intervin, m-au huduit", a mai adăugat primarul.
Szekely Erno spune că locuitorii comunei au inceput o campanie de strangere de semnături, cu scopul de a atrage atenţia Prefecturii, Consiliului Judeţean şi asociaţiilor romilor că, dacă romii nu vor incerca să se integreze in comunitate şi nu işi vor schimba comportamentul, riscă să fie izgoniţi din comună.
Vineri dimineaţă, cinci poliţişti şi cinci jandarmi erau la Sancrăieni, pentru a preveni reizbucnirea conflictului.
In comuna Sancrăieni trăiesc 52 de familii de romi, in total 189 de persoane.
Un alt conflict intre etnici maghiari şi romi a izbucnit, luna trecută, in comuna harghiteană Sanmartin. Peste 100 de localnici au ieşit in stradă, in seara zilei de 3 iunie, acuzand comunitatea de romi din localitate de furturi din gospodării şi din culturile agricole. Incidentele din comună au izbucnit după ce, dumincă, 31 mai, romii din localitate a bătut doi localnici, care-i surprinseseră că şi-au adus caii la păscut pe terenurile lor. In urma bătăii primite, cei doi localnici au fost duşi la spital. După acest conflict, una dintre casele romilor a fost incendiată. Comunitatea de romi din Sanmartin numără aproximativ 200 de persoane. Adulţii nu au locuri de muncă, iar majoritatea copiilor nu frecventează şcoala.
Z.O

No comments: