Pages

Friday, May 15, 2009

UNGURII AUTONOMISTI, plini de inventivitate. Extremistii maghiari vor "Parlamentul Secuilor"

"Parlamentul Secuilor", o propunere pentru linistea maghiarilor si nelinistea Bucurestilor

Organizatiile care sustin Lista Solidaritatii Maghiare au decis vineri sa sprijine organizarea unei Mari Adunari a Administratiilor Locale din Secuime, initiata de Consiliul National Secuiesc (CNS) si care este planificata pentru data de 23 mai, la Odorheiu Secuiesc, transmite NewsIn.
In opinia CNS, Marea Adunare a Administratiilor ar putea fi premergatorul Parlamentului Secuiesc.
"Organizatiile care sustin Lista Solidaritatii maghiare au decis sprijinirea organizarii Marii Adunari ai Administratiilor Locale din Secuime", a declarat vineri vicepresedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Toró T. Tibor.
"In data de 3 aprilie, cu ocazia infiintarii Forumului de Mediere Maghiar, am propus UDMR sa participe la aceasta manifestare, iar echipa presedintelui Markó Béla nu a refuzat ideea. Dupa lungi tratative se pare ca nu mai exista bariere in fata organizarii Adunarii si am dori ca aceasta sa devina parte a solidaritatii maghiare. Cauza autonomiei se situeaza deasupra intereselor de partid, motiv pentru care sper ca in data de 23 mai sa fie prezenti la Odorheiu Secuiesc cei peste 200.000 de alesi", a continuat Toro Tibor.
Vicepresedintele CNMT a mai spus ca Marea Adunare initiata de CNS este planificata pentru data de 23 mai, la Odorheiu Secuiesc, unde sunt asteptati peste 210.000 de secui alesi, reprezentanti ai consiliilor locale si judetene precum si primarii maghiari din judetele Covasna, Harghita si Mures. Acesta a subliniat faptul ca CNS si-a amanat chiar si sedinta planificata pe aceasta data pentru a putea participa la Marea Adunare.
Si Partidul Civic Maghiar (PCM) a confirmat, printr-un document intitulat "Atitudine", participarea activa la elaborarea documentelor precum si la organizarea si derularea Marii Adunari. "PCM considera indispensabil infiintarea solidaritatii totale in interesul autonomiei Tinutului Secuiesc, care se ridica deasupra intereselor de partid si a campaniilor electorale si marturiseste cu credinta ca a venit vremea faptelor si nu a cuvintelor si promisiunilor, motiv pentru care, pe langa sustinerea hotarata a principiilor noastre, vom lua parte in elaborarea documentelor Marii Adunari ai Administratiilor Locale si la organizarea si derularea Adunarii", se arata in comunicatul PCM.
"Initiativa se bazeaza pe ideea ca trebuie sa intampinam activ reformele, pe a caror prag se afla Romania. Trebuie sa rostim clar cum ne imaginam unitatea Tinutului Secuiesc", a declarat presedintele CNS, Izsák Balázs, initiatorul manifestatiei. Acesta a facut referire si la Comisia Stanomir, care, dupa parerea lui exprima clar angajamentele facute de Romana in fata UE legate de minoritatile nationale. "Opinia publica romanesca va trebui sa inteleaga ca, daca se doreste cu adevarat descentralizarea, fiecare regiune nou-infiintata va trebui sa aiba un organ de conducere, asadar si Tinutul Secuiesc va avea un Parlament propriu. Noi vorbim despre autonomia teritoriala, insa opinia publica nu trebuie sa se teama de aceasta autonomie. Autonomia nu include doar o colectivitate, ci un teritoriu impreuna cu cetatenii care traiesc pe acel teritoriu" a conchis presedintele CNS. (ZIUA Online)

No comments: