Un inalt oficial ungar pledeaza la Bucuresti pentru autonomia teritoriala a Transnistriei si a ''tinuturilor'' maghiare din Romania
Presedintele Comisiei pentru relatii externe si maghiarii din afara granitelor din Adunarea Nationala a Ungariei, Zsolt Nemeth (stanga), aflat la Bucuresti, a pledat in favoarea autonomiei teritoriale a Transnistriei si a facut referiri la autonomia tinuturilor cu o ridicata populatie maghiara din Romania, relateaza NewsIn.
"Trebuie sa ne pronuntam ferm impreuna ca nu suntem de acord cu straduintele de politica externa ruseasca, care incearca sa realizeze din nou o sfera de influenta. Este foarte important acest lucru in perioada actuala, mai ales in contextul evenimentelor din R. Moldova. Noi consideram foarte important ca R. Moldova sa isi poata pastra integritatea teritoriala si statalitatea, iar pentru a realiza acest lucru este foarte important sa se realizeze o autonomie teritoriala in ceea ce priveste Transnistria", a spus Zolth Nemeth, dupa o intrevedere cu comisiile de politica externa ale Camerei Deputatilor si a Senatului.
Totodata, oficialul ungar a facut referire si la autonomia anumitor tinuturi din Romania. "Ma bucura faptul ca, in ultima vreme, din partea domnului Basescu, se poate auzi despre autonomie, fie ca este vorba despre o descentralizare pronuntata sau despre o autonomie culturala, asa cum s-a pronuntat acesta in ultima vreme", a spus Zsolth Nemeth.
Laszlo Borbely: Nu se poate ca dupa 1990, pentru prima oara, sa nu fim reprezentati in unele judete cu o populatie maghiara de 40%
Presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, Laszlo Borbely (dreapta), a anuntat ca Romania si Ungaria vor colabora pentru pregatirea presedintiei ungare a UE. "Ungaria va prelua presedintia UE la inceputul lui 2011, iar colegii au acceptat ca un diplomat roman sa faca parte din echipa de pregatire a acestei presedintii", a declarat Borbely.
Cei doi oficiali au spus ca a fost atinsa, in cadrul discutiilor, problema minoritatii romane din Ungaria, a celei maghiare din Romania, dar si cea a minoritatilor romane si maghiare din Ucraina. "Ceea ce s-a decantat din aceste discutii este ca este nevoie de mai multe intalniri, de mai mult pragmatism in ceea ce priveste actiunile comune si de o apropiere mai puternica in ceea ce priveste unele pozitii comune care ar putea ajuta cele doua tari in politica externa", a subliniat Laszlo Borbely.
"Partea ungara a fost de acord sa se aplece asupra unor propuneri din partea Romaniei in ceea ce priveste pozitia minoritatii romanesti din Ungaria, mai ales reprezentarea parlamentara care se discuta de foarte multi ani. Am avut si unele accente critice in ceea ce priveste pozitia minoritatii maghiare de acum in Romania, mai ales cu aceste schimbari, mai ales in domeniile ce tin de educatie si cultura. Nu se poate ca dupa 1990, pentru prima oara, sa nu fim reprezentati in unele judete cu o populatie de 40% sau peste. Sunt unele judete, Satu-Mare sau Mures, unde in prima faza au fost schimbati inspectorii generali adjuncti de la invatamant", a detaliat parlamentarul roman.
Si Zsolt Nemeth a aratat ca, in ceea ce priveste minoritatile si asigurarea drepturilor acestora, este foarte importanta colaborarea. "Ma bucur de faptul ca partea romana are interes fata de situatia minoritatii maghiare din Ungaria. Cred ca aceasta pozitie este justa. Noi am declarat ca suntem deschisi fata problemele romanilor din Ungaria, iar autoritatile din Romania trebuie sa fie deschise fata de problemele minoritatii maghiare", a spus oficialul ungar. Acesta a atras atentia ca o colaborare este importanta si in privinta minoritatilor ambelor tari din Ucraina.
De asemenea, Zsolt Nemeth a facut referire la proiectele energetice. "Consider foarte importanta colaborarea in domeniul energetic, mai ales in ceea ce priveste realizarea proiectului Nabucco, care este foarte important si pentru Romania, si Ungaria. In felul acesta putem contribui la securizarea resurselor energetice pe termen lung", a aratat parlamentarul FIDESZ (din opozitia ungara).
ZIUA Online
Nota mea: In R.M., Ungaria se ocupa, "din partea UE", de: Transnistria - militar - EUBAM (asigura frontiera cu Ucraina) - generalul Ferenc Banfi; Centrul Comun de Vize Schengen - Ambasada Budapestei la Chisinau; Centrul national pentru protectia datelor cu caracter personale - Attila Peterfalvi; "Emisarul UE", omul lui Soros - Kalman Miszei, etc, etc, etc
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment