Pages

Friday, May 15, 2009

PESTE 30.000 de cereri noi de cetatenie la Ambasada Romaniei de la Chisinau. Basescu ataca din nou Pactul Hitler-Stalin

Ambasada Romaniei de la Chisinau primeste zilnic cateva mii de cereri de cetatenie
Ambasada Romaniei la Chisinau primeste cateva mii de cereri de cetatenie pe zi, dupa ce Guvernul a decis simplificarea procedurii de redobandire a acesteia, a informat MAE la solicitarea NewsIn.
Ministerul arata ca numarul solicitarilor de programare pentru depunerea cererii de redobandire a cetateniei primite de Ambasada Romaniei la Chisinau a sporit, majoritatea fiind transmise prin posta. Sectia consulara a ambasadei lucreaza, de altfel, la capacitatea maxima pe care i-o permite personalul disponibil pentru a prelucra aceste solicitari, adauga Ministerul de Externe. Institutia precizeaza insa ca Ambasada Romaniei la Chisinau este doar un intermediar intre solicitant si Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, singura institutie competenta in acordarea cetateniei romane, prin Directia Cetatenie.Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 36 din 2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991 instituie o serie de facilitati procedurale in privinta redobandirii cetateniei. "Aceasta nu vizeaza persoane provenind dintr-o anumita zona geografica, ci ofera un regim mai flexibil fostilor cetateni romani, cu domiciliul in orice alta tara", subliniaza MAE. Depunerea cererilor direct la Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) presupune existenta prealabila a domiciliului sau resedintei petentilor in Romania. Totodata, Ministerul Justitiei este cel care detine informatii despre dinamica cererilor de cetatenie.
Potrivit unor informatii neconfirmate oficial, in ultima luna s-ar fi inregistrat peste 31.000 de cereri de cetatenie romana la Ambasada de la Chisinau. Totodata, exista informatii potrivit carora, dupa incidentele de la inceputul lunii aprilie de la Chisinau si dupa modificarea legii romanesti a cetateniei, la Ambasada Romaniei s-ar fi inregistrat cozi destul de mari pentru depunerea cererilor de cetatenie.
Guvernul roman a decis in aprilie simplificarea procedurilor de acordare a cetateniei romane si urgentarea unor termene prevazute de normele in vigoare. Premierul Emil Boc a precizat ca modificarile aduse Legii se refera la fostii cetateni romani, care au dobandit cetatenia prin nastere sau adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor, dar si la persoanele carora le-a fost ridicata cetatenia. Potrivit noilor norme, pot dobandi cetatenia descendentii cetatenilor romani pana la gradul III. Normele anterioare permit acest lucru doar pentru descendentii pana la gradul II. (Z.O.)
Basescu: "Cine isi poate imagina ca un presedinte roman va semna un tratat ce consfinteste Pactul Ribbentrop-Molotov?"
Raspunsul meu: Noi! Emil Constantinescu, alesul GDS, ce-a facut?

Prezent la Piatra Neamt la Forumul Autoritatilor Locale din Romania si din Republica Moldova, presedintele Traian Basescu a declarat ca premisa fundamentala pentru dezvoltarea unui parteneriat intre autoritatile romane si cele din Republica Moldova este vointa politica. "Cooperarea transfrontaliera trebuie sa tina cont si de factorul economic, de crearea sentimentului de apartenenta la un spatiu cultural comun ce trece dincolo de frontiere", mai spune seful statului.
Masura inacceptabila a introducerii vizelor de catre Republica Modova intarzie colaborarea si relatiile interumane. In opinia sefului statului sunt de neinteles reticentele si conditiile impuse de Moldova in problema acordului de mic trafic cu Romania. "Din pacate, Republica Moldova conditioneaza semnarea acestui acord de semnarea acordului de frontiera. Cine isi poate imagina ca un sef al statului Roman va semna un tratat care sa consfinteasca Pactul Ribbentrop-Molotov ?". Basescu considera inutila semnarea unui tratat de frontiera. Indiferent care este relatia la nivel guvernamental, Romania nu va inceta sa promoveze ideea ca Republica Moldova trebuie sa faca parte din Uniunea Europeana, mai spune presedintele.
"Acelerarea procesului de acordare a cetateniei romane cetatenilor moldoveni este un proces serios pe care nu il negociem cu nimeni si care-si va creste viteza de la saptamana la saptamana", mai spune Basescu.
"Avem o istorie comuna, avem o limba comuna, avem o traditie comuna si traim pe pamantul asta de la origini si pana astazi impreuna. Chiar daca ne desparte o frontiera, chiar daca suntem doua state independente, romanii nu vor inceta sa creada ca moldovenii sunt fratii lor".
Presedintele Traian Basescu a declarat ca relatiile dintre autoritatile locale din Romania si Republica Moldova sunt bune, dar ca nu se poate spune acelasi lucru si despre cooperarea la nivel central.
"Nu pot si nici nu vreau sa evit subiectul relatiei dintre tarile noastre, dar am speranta ca vom depasi acest moment dificil. La sfarsitul lunii martie, 12 alesi locali din Romania, printre care presedintele CJ Vaslui si vicepresedintele CJ Iasi, nu au putut intra in Republica Moldova pentru a participa la reuniunea de la Falesti care discuta strategia de dezvoltare a euro-regiunii Siret- Prut-Nistru. Astfel de situatii sunt pagubitoare pentru colaborarea administratiior locale si submineaza capacitatea noastra de implicare in proiectele finantate de UE", a spus Traian Basescu in deschiderea lucrarilor Forumului Autoritatilor Locale din Republica Moldova si Romania.
Seful statului si-a exprimat speranta ca viitorul Guvern al Republicii Moldova "sa arate mai mult pragmatism si dorinta de a facilita cooperarea" in beneficiul ambelor tari si mai ales in beneficiul cetatenilor". "Trei euroregiuni, Dunarea de Jos, Prutul de Sus si Siret-Prut-Nistru, din cele 11 care exista la nivel national, au promovat un numar important de proiecte in infrastructura de mediu si turism. Felicit autoritatile locale si ONG-urile implicate in dezvoltarea acestor proiecte", a adaugat presedintele. (D.C. )
ZIUA Online

1 comment:

ruxy said...

Tineti pumnii Republicii Moldova,azi,sambata,la finala eurovision,unde s-au calificat cu mult succes.Au un cantec cu specific national,cantat in limba romana-hora din moldova,iar solista este cea mai buna voce la ora actuala din Moldova-Nely Ciobanu.Iata cantecul lor care a facut furori:
http://www.youtube.com/watch?v=4GF22HWRF_w