Pages

Sunday, February 8, 2009

EXTREMISM MAGHIAR. Formatiunile para-politice unguresti incalca zilnic Constitutia, pe banii nostri. Pe 15 martie se va proclama "autonomia". SRI tace

Mitingul initiat duminica de bisericile istorice maghiare la Sfantu-Gheorghe a adunat in fata Prefecturii Covasna aproximativ 2.500 de maghiari din judetele Covasna si Harghita, care au cerut vehement autonomie.Potrivit organizatorilor, faptul ca 75% din populatia judetului este maghiara nu poate fi ignorat, iar acest raport trebuie respectat si la conducerea institutiilor deconcentrate, transmite corespondentul NewsIn.
Cu ocazia manifestarii, participantii la Marea Adunare din Sf.Gheorghe, cum au numit-o, au inregistrat la Prefectura (lor) si o petitie cu zece puncte in care solicita mai multe lucruri, printre care si autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. Petitia este adresata Presedintiei Romaniei, Guvernului Romaniei si Parlamentului European, urmand a fi transmisa prin parlamentarii si europarlamentarii maghiari.
In primul punct al petitiei, manifestantii solicita ca presedintele Traian Basescu sa-si retraga declaratiile care au "indignat" "secuimea" - referitor la faptul ca nu va fi niciodata autonomie, informeaza Ziare.com.
Pe langa alte tampenii in lant si adevaruri rasturnate, vedem inca un aspect pentru care mitigistii extremisti maghiari sustinuti de UDMR si PCM sunt un pericol pentru siguranta nationala a Romaniei, dincolo de lozincile cu "autonomia" lui peste. Iata: ei cer "oprirea cresterii numerice a unitatilor militare" si trecerea imobilelor detinute de acestea in subordinea administratiei publice locale - adica distrugerea apararii Romaniei (a NATO) si intrarea pamantului in proprietatea ungurilor.
Petitia este sustinuta de toate formatiunile politice maghiare prezente la eveniment - UDMR si PCM, precum si de reprezentantii "bisericilor istorice" maghiare. Mitingul de protest a fost colorat de pancarte pe care scria "Solutia este autonomia" sau "Directori maghiari in fruntea institutiilor", de steaguri secuiesti, un imn religios si de imnul secuiesc.

Amenintari maghiare si persiflari la adresa Presedintiei Romaniei

La manifestarea de la Sfantu-Gheorghe au participat si cateva sute de harghiteni, in frunte cu presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, deputatul Korodi Attila, europarlamentarul Sogor Csaba, iar din Covasna au fost prezenti, printre altii, primarul din Sf.Gheorghe, Antal Arpad, presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor si cei doi vicepresedinti, presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef si liderii partidului. Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba a declarat, ieri, la Sfântu Gheorghe, că maghiarii din România au militat pentru drepturile lor întotdeauna pe cale paşnică, a „Parlamentului şi a microfonului“, adăugând insa că există cazuri în care acest lucru nu este suficient.
Dupa declaratiile presedintelui Traian Basescu privind "autonomia" pe care ungurii o vor avea cand isi vor vedea ceafa, reactiile extremistilor nu au intarziat sa apara. Presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat ca partidul pe care il reprezinta nu va renunta la dezideratul privind autonomia teritoriala."Domnul presedinte Basescu azi este un politician, maine poate nu, dar Tinutul Secuiesc a existat intotdeauna, este si va ramane", a afirmat Kulcsar Terza.
Romania "nu poate fi considerata un stat national, deoarece adaposteste 1,5 milioane de maghiari si alte minoritati", a afirmat si presedintele UDMR, Marko Bela. Liderul maghiar a adaugat ca modificarea Constitutiei vizeaza introducerea sintagmei de "stat national", care nu poate fi adevarata in acest context."Daca vrem sa modificam Constitutia, atunci sa nu spunem ca nu putem accepta niciodata o solutie pentru maghiari, ci sa spunem: candva va trebui sa modificam Constitutia si dupa aceea, vom impune si solutia respectiva. Ungurii planuiesc declararea "autonomiei" "Tinutului Secyiesc" pe 15 martie anul acesta.

Replica ultimilor romani

Presedintele Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, av. Ioan Solomon, considera ca manifestarea de duminica de la Sf.Gheorghe nu are niciun fundament logic, ci este o fortare a sentimentelor si resentimentelor etnice.
"In momentul in care nu mai sunt la putere, trebuie sa accepte ca jocul politic este acesta: partidele la putere isi numesc, in mod pur politic, oamenii lor in locurile in care au dreptul legal sa ii numeasca, asta e tot. In momentul in care vor reveni la guvernare vreodata (UDMR, n.r.), se va pune problema sa numeasca la randul lor. A transforma acest lucru in registru etnic n-are niciun fundament logic, e o fortare a sentimentelor, a resentimentelor etnice, fara a avea nici macar o umbra de corectitudine si de legitimitate rationala in ceea ce se face", a declarat Solomon, citat de NewsIn.
Presedintele Forumului spune ca trebuie respectata regula democratica politica, jocul democratic, cu atat mai mult cu cat si Europa este construita si functioneaza numai pe baza acestui joc democratic, nu pe criteriul etnic. Solomon a precizat ca Europa a avut experiente de conflicte etnice si nu se mai doreste a se merge pe aceasta linie care nu foloseste nimanui si in niciun caz principiilor europene de dezvoltare a UE. Daca se merge pe ideea proportiilor etnice, Solomon spune ca maghiarii vad problemele din turla bisericii din Sf.Gheorghe, iar romanii ar trebui sa le priveasca de pe crucea de pe Caraiman.
SRI tace si pare ca monitorizeaza mai abitir romanii decat ungurii...
Vezi Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna: http://www.forumharghitacovasna.ro/

No comments: