Pages

Monday, February 9, 2009

AFACEREA CIP-BIG BROTHER: Zeci de miliarde de euro in ciuda "crizei mondiale". De unde?

Dezbaterile mass media din Marea Britanie, pe tema cipurilor biometrice si a Legii inregistrarii electronice, scot in evidenta fapte inca neexplorate, din pacate, de presa romana, privind cifrele uriase vehiculate de Guvern, in ciuda pretinsei crize economice. Comparativ cu situatia din Romania se poate imparti afacerea la trei, tinand cont ca Marea Britanie are o populatie de circa 60 de milioane de oameni.
Din presa britanica aflam ca zeci de mii de Carduri de Identitate biometrice au fost emise intai pentru rezidentii straini in Marea Britanie ca parte a unei afaceri de 9 miliarde de dolari (da, 9.000.000.000 USD!). Dar nu exista inca masini pentru a fi citite, dupa cum informeaza portalul britanic de profil Tech.Blorge.com. Cardurile au fost emise anul trecut, in cadrul planului de indosariere electronica a populatiei Europei, dar Serviciul de Identitate si Pasapoarte (IPS) a admis ca nici o sectie de politie, punct de granita sau oficiu destinat imigrantilor nu a fost utilat cu o masina care sa citeasca cipurile biometrice. Mai mult, nu exista informatii privind cand vor fi instalate astfel de dispozitive, ceea ce ridica semne de intrebare asupra adevaratelor scopuri ale indosarierii rapide a strainilor, in contextul in care FBI a solicitat oficial la inceputul acestui an acces la baza de date biometrice a Marii Britanii.
Primele carduri au fost eliberate in noiembrie anul trecut, 50.000 de carti de identitate urmand sa fie disponibile pana in aprilie. Ministerul de Interne (Home Office) estimeaza ca pana in anul 2010 toti cei trei milioane de straini vor fi insemnati electronic, in timp ce pentru toti cetatenii britanici s-a fixat ca termen 2014/15.
Afacerea are acelasi numar de zerouri, doar ca cifra din fata difera, pentru Legea Big Brother, care, ca si la noi, a aparut pe nepusa masa in societatea britanica. Respectiv, crearea super-bazei de date care va permite politiei si serviciilor secrete sa aiba acces la toate comunicatiile electronice costa, tineti-va bine, 12 miliarde de lire sterline (faceti singuri socoteala in dolari sau euro), dupa cum publica Tech.Blorge aici . Pretextul oferit opiniei publice britanice este acelasi ca si in Statele Unite, ceea ce ne face sa ne intrebam ce treaba aven noi cu asta: "razboiul anti-terorist". De altfel, musulamanii din Marea Britanie sunt considerati intr-un recent raport al CIA drept amenintarea numarul 1 la adresa "democratiilor occidentale". PC Pro publica mai multe declaratii aberante ale ministrului de Interne Jacqui Smith despre "avantajale" Legii Big Brother in "lupta contra terorismului".
Ziarul The Independent sugereaza ca Parlamentul ar putea insa sa lupte impotriva planurilor orwelliene ale Guvernului, ceea ce ar fi de preferat si la noi!

1 comment:

Ingerul tau said...

Dragul meu, superb articolul, si blogul de altfel, aceste cipuri pot fi citite dar metodele nu pot fi divulgate pentru ar arunca in aer constiinta linistita inca a citizenilor acestei planete.