Pages

Thursday, February 12, 2009

CEARDAS PENTRU AUTONOMIE. S-au inteles contra Romaniei: Laszlo Tokes, primul pe lista comuna UDMR-CNMT la alegerile europarlamentare

Laszlo Tokes: "Numai cu solidaritatea deplina a maghiarilor si unirea fortelor noastre comune putem sa ajungem la un rezultat in privinta crearii autonomiei teritoriale".

UDMR si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) s-au inteles cu privire la constituirea listei solidaritatii maghiare din Romania pentru alegerile europarlamentare, iar episcopul reformat Tokes Laszlo va fi primul candidat pe aceasta lista, transmite NewsIn.
Presedintele UDMR, Marko Bela, si presedinetele CNMT, Tokes Laszlo, au prezentat joi, la Cluj-Napoca, detalii privind constituirea listei pentru euroalegeri, europarlamentarul Tokes fiind cel care va deschide aceasta lista.
"Trebuie sa va anunt, cu satisfactie, ca astazi am reusit sa convenim in legatura cu participarea comuna in alegerile pentru Parlamentul European, si anume cu lista solidaritatii maghiare din Romania, conform legii, sub egida UDMR si sub insemnul electoral al UDMR, dar, in acelasi timp, folosind in campanie si logo-ul CNMT./.../ Pe locul 1, cap de lista, va fi domnul episcop, Tokes Laszlo, la fel, locul IV va fi ocupat de un candidat al CNMT", a declarat Marko in cadrul unei conferinte de presa.
Aceasta lista va avea 75% candidati UDMR si 25% candidati alesi de CNMT, iar o intelegere privind detaliile constituirii acestei liste va fi semnata de cele doua organizatii, in data de 22 februarie, ori la Cluj-Napoca ori loa Targu Mures.
Marko Bela a mai spus ca cele doua organizatii vor avea un program electoral cadru in cadrul campanieie electorale, unde vor fi incluse dezideratele ambelor organizatii, atat CNMT cat si UDMR urmand sa isi faca propria campanie, pornind de la aceste deziderate.
"In acelasi timp vom infiinta un comitet de coordonare, care va avea menirea sa coreleze toate actiunile si toate mesajele de campanie pentru alegerile pentru Parlamentul European", a mai adaugat Marko.
La randul sau, presedintele CNMT, Tokes Laszlo, a afirmat ca un motiv pentru care s-a ajuns la consensul privind lista comuna pentru alegerile europarlamentare este dat de faptul ca maghiarii trebuie sa largeasca frontul de lupta pentru obtinerea autonomiei, cu atat mai mult cu cat presedintele Traian Basescu s-a aratat impotriva ideii de autonomie in Secuime.
"Domnul presedinte Basescu s-a pronuntat hotarat impotriva autonomiei teritoriale a Secuimii. Dintr-aceasta se vede cat de greu este si numai cu solidaritatea deplina a maghiarilor si unirea fortelor noastre comune putem sa ajungem la un rezultat in privinta crearii autonomiei. Cu aceasta idee am insistat asupra intelegerii si sunt satisfacut.", a afirmat Tokes.
Episcopul nu a ascuns nici faptul ca unul din motivele care au contribuit la ajungerea la consens a constituit si faptul ca UDMR nu se mai afla la guvernare.
"De fapt, a contribuit la acesta intelegere si faptul ca UDMR-ul se afla, in prezent in Opozitie, o circumstanta care inlesnit sa ne intelegem intre noi", a mai spus europarlamentarul.
Un alt aspect cu privire la viitoarea colaborare dintre cele doua organizatii se refera la constituirea unui Consiliu Maghiar de Coordonare din Transilvania, care va fi format din membri UDMR si CNMT.
"Vom semna si o alta intelegere legat de crearea acelui cadru, Consiliul Maghiar de Coordonare din Transilvania, consiliu la care vor fi prezenti delegatii UDMR si delegatii din partea CNMT, cu paritate. Va fi un consiliu paritar care isi va lua horararile prin consens si va avea menirea de a elabora conceptii comune sau de a corela deziderate strategice ale maghiarilor din Romania, de exemplu conceptiile de autonomie, ceea ce, bineinteles este o prioritate pentru noi toti", a mai spus liderul UDMR, adaugand ca prima intalnirii a acestui for va fi in data de 3 aprilie. (ZIUA Online)

No comments: