Ion Iliescu are calitatea de invinuit in dosarul Mineriadei din iunie 1990, in legatura cu evenimentele din 14-15 iunie
Fostul presedinte a primit neinceperea urmaririi penale pentru evenimentele din 13 iunie si noaptea spre 14 iunie 1990, informeaza NewsIn, care citeaza surse judiciare.
Aceleasi surse au afirmat ca Ion Iliescu are, in continuare, calitatea de invinuit in celalalt dosar care priveste venirea minerilor in Bucuresti, adica intervalul 14-15 iunie 1990.
"Ion Iliescu este invinuit in acest al doilea dosar al Mineriadei din 1990 inca din 2005. In respectivul dosar sunt invinuite aproximativ 30 de persoane", au declarat sursele.
Dosarul se afla acum la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitatate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru ca procurorii militari, care s-au ocupat inital de caz, i-au acuzat pe cei implicati de savarsirea mai multor infractiuni grave, precum cea de terorism.
In data de 13 iunie 1990, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu a intervenit personal de cinci ori in desfasurarea efectivelor de lupta din timpul mineriadei din 1990, se arata in Jurnalul de lupta al Armatei in Garnizoana Bucuresti din perioada 13-15 iunie 1990.
Potrivit documentului, fostul presedinte a intervenit "organizatoric" doar in primele 24 de ore ale evenimentelor din 13-15 iunie 1990, ulterior alte institutii ocupandu-se de restabilirea ordinii in Bucuresti.
Potrivit jurnalului de lupta, in data de 13 iunie 1990, la orele 15.45, "Presedintele Romaniei a cerut telefonic la Marele Stat Major (gl.mr. Schiopu Nicolae care inlocuia pe seful M. St. M.) sa se intervina cu doua detasamente de militari din unitatile M.Ap.N. in sprijinul trupelor M.I. existente in Piata Universitatii. Gr.mr. Schiopu Nicolae a propus presedintelui ca M.Ap.N. sa nu intervina in Piata Universitatii, ci sa intareasca paza Guvern si Televiziune. Propunerea a fost aprobata", se arata in jurnalul de lupta al Garnizoanei Bucuresti de la data respectiva.
Parchetul General a dispus, pe 10 octombrie, neinceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu in legatura cu decesul a patru persoane si ranirea altor trei prin impuscare in ziua de 13 si in noaptea de 13-14 iunie 1990. (Ziare.com)
Nota mea: In realitatea sunt mult mai multi morti
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment