Pages

Wednesday, February 11, 2009

COALITIA IN INSTANTA. Pro-ces/Pro-test/Pro-TV. MEDIAFAX: Rugăciuni şi previziuni fataliste, la procesul privind paşapoartele biometrice


O viziune mai personala asupra procesului:
Rugăciuni şi previziuni fataliste, la procesul privind paşapoartele biometrice

BUCUREŞTI / 20:41, 11.02.2009

O adunătură pestriţă formată din tineri bărboşi cu haine de piele, bătrâne cu icoane, preoţi şi maici a cerut cu fervoare de rugăciune judecătorului Curţii de Apel Bucureşti să le fie respectat dreptul constituţional la religie, să nu le fie transformat numele primit la botez, într-o cifră.
Curtea de Apel Bucureşti va lua o decizie, peste o săptămână, cu privire la contestaţia prin care mai multe ONG-uri cer suspendarea efectelor actului normativ privind implementarea sistemului de paşapoarte biometrice.
Miercuri dimineaţă, procesul a început cu proteste pe hol din partea celor care nu au avut loc în sala de judecată a Curţii. Pe buzele celor care au reuşit să intre au fost murmurate în continuu rugăciuni.
Într-o bancă aproape de prezidiu a asistat la proces chiar o maică, rugându-se cu mâinile împreunate. Un preot vorbea jurnaliştilor, înainte de începerea dezbaterilor, despre lipsa de solidaritate între creştini, considerat unul dintre "semnele" prevestitoare ale Apocalipsei descrise în Evanghelie. Şi s-a dovedit că aşa este. "Păi eu sunt în băţ! - Şi eu sunt în băţ", a fost un schimb de replici între două bătrâne, aduse la proces de acelaşi scop, care se certau pe un scaun.
Odată dezbaterile începute, avocaţii au vorbit despre drepturile omului, stabilite de Constituţie, despre lipsa de transparenţă a Guvernului atunci când a adoptat această hotărâre de a introduce paşapoarte biometrice.
"În unele accepţiuni teologice, aceste cipuri şi coduri de bare sunt transformări ale persoanei, care are un nume dat de Dumnezeu prin botez, într-un număr", a spus unul dintre avocaţi.
Când instanţa a cerut dovezi pentru a demonstra cu ce prejudiciază această hotărâre de Guvern populaţia, singurul răspuns a fost că s-ar crea un prejudiciu moral. Unul dintre avocaţi a explicat că oamenilor le e frică să le fie înregistrate electronic datele, fără să ştie cine ar putea avea acces la ele. Un alt argument ţine de dreptul la viaţă privată şi a lipsei de informaţii legate de securitatea unei astfel de baze de date.
Avocaţii au mai cerut instanţei să ţină cont, atunci când va lua o decizie, de principiul proporţionalităţii. Potrivit apărătorului, măsura Executivului este disproporţionată faţă de starea de panică şi insecuritate induse populaţiei.
Instanţa, după ce a ascultat pledoariile avocaţilor şi a fixat probleme procedurale, i-a chemat în sală pe câţiva dintre ei, pe rând.
Oameni simpli, jurişti şi chiar psihologi şi-au susţinut pe rând frica faţă de această măsură.
O juristă a spus că nu poate să semneze pe un act de indentitate fără să ştie ce date conţine documentul şi cine are acces la ele. "Când semnez un contract de vânzare-cumpărare, pot citi pe hârtie cuvintele care ar putea să mă inducă în eroare, să pot fi păcălită. În cazul unui astfel de act de identitate, cum pot să semnez fără să ştiu exact ce date sunt stocate şi cum vor fi folosite", a spus ea.
Maica a spus că nu pentru cauza ei a venit la proces, ci pentru ceilalţi. "Apocalipsa spune lucrurile care se petrec astăzi", a punctat ea.
Un alt contestator s-a arătat intrigat de posibilitatea unor fraude în privinţa acestor date, la fel cum se întâmplă cu clonarea cardurilor bancare.
Şedinţa s-a încheiat apoteotic când unul dintre contestatori a citat din Biblie, propovăduind "o pregătire pentru robire".
Sala a izbucnit în aplauze, care au fost oprite brusc de judecător.
Instanţa va decide peste o săptămână dacă va suspenda implementarea acestui sistem nou. Indiferent de soluţie, cazul rămâne unul dintre procesele izolate, în care oamenii se adună doar în numele drepturilor pe care le au şi a dreptăţii în care cred.

Material realizat de Irina Dârlea, irina.darlea@mediafax.ro.
Gandul: Rugăciuni, previziuni fataliste, feţe bisericeşti-la procesul privind paşapoartele biometrice
ZIUA: Pasapoartele cu Cip Biometric au fost contestate in Instanta de Coalitia Impotriva Statului Politienesc

No comments: