Un satelit militar rusesc si unul de comunicatii american s-au pulverizat reciproc deasupra Siberiei
O coliziune spatiala fara precedent s-a petrecut marti, la 750 de kilometri deasupra Siberiei, informau ieri agentiile de presa. Incidentul a avut loc miercuri, la ora 19:56 (ora Moscovei, 18:56, ora Bucurestiului).
Expertii de la NASA (Agentia Spatiala Americana) au declarat ca un satelit comercial ce apartinea firmei americane de telecomunicatii Iridium s-a ciocnit cu altul rusesc. Evenimentul nu a avut urmari grave, dar ar fi putut reprezenta un risc deosebit pentru o statie spatiala internationala care se afla la circa 400 de km sub locul in care s-a produs coliziunea celor doi sateliti.
Specialistii de la NASA au declarat ca nu pot oferi inca date exacte despre marimea campului de ramasite sau despre numarul bucatilor desprinse in urma incidentului. Cercetatorii de la Roscosmos (Agentia Spatiala a Rusiei) au confirmat faptul ca incidentul nu pune in pericol Statia Spatiala Internationala (SSI)."Nu au fost inregistrate pierderi pentru satelitii detinuti de Roscosmos", a precizat purtatorul de cuvant al agentiei rusesti, Alexander Vorobyov. Incidentul de marti a fost pus pe seama inmultirii unor ramasite provenite de la lansari sau de la alti sateliti esuati in spatiu. Monitorizarile militare de rutina identifica in prezent cam 18.000 de obiecte in spatiu, inclusiv sateliti si alte ramasite mari.
window.google_render_ad();
Satelitul american de comunicatii a fost lansat in 1997, iar cel rusesc a fost propulsat in spatiu in 1993, insa nu era unul activ. Satelitul rusesc implicat in coliziune avea destinatie militara, a specificat ieri, la Moscova, generalul Aleksandr Iakusin, seful comandamentului Fortelor spatiale din Federatia Rusa, citat de Interfax. El a confirmat, de asemenea, ca este vorba de un aparat spatial de tipul "Cosmos-2251", plasat pe orbita in 1993, dar scos din uz doi ani mai tarziu. Potrivit Uniunii Cercetatorilor, 115 tari detin pe orbita aproximativ 905 sateliti.
Pentagonul, clientul principal
Compania americana Iridium Holdings LLC este proprietara a 65 de sateliti activi care fac legatura intre telefoane portabile de doua ori mai mari decat dimensiunile normale ale unui telefon mobil. De asemenea, compania are peste 300.000 de clienti, iar Departamentul Apararii de la Washington este unul dintre cei mai importanti beneficiari. Oficialii Iridium au anuntat ca pierderea satelitului a provocat intreruperi scurte si ocazionale in cadrul sistemului de telecomunicatii, dar se spera ca pana astazi aceste probleme sa fie remediate. Cei de la Iridium au anuntat ca satelitul implicat in incidentul de marti va fi inlocuit in termen de 30 de zile cu unul dintre cele opt pe care firma le are in dotare si nu sunt inca operationale. Totodata, oficialii Iridium au dat asigurari ca accidentul nu poate fi imputat unei eventuale slabiciuni a satelitului companiei.
Va dura cam doua zile pana cand vom avea o poza clara de la locul coliziunii. In urma cu 12 ore am putut numara cam 600 de piese. Gen. Michael Carey, Comandamentul Strategic
Madalin NECSUTU / ZIUA
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment