Pages

Wednesday, November 11, 2009

EMISIUNEA NASUL in care seful ANI, Catalin Macovei, afirma transant ca a fost santajat la intalnirea de la Snagov cu Rosca si Chirieac. TRANSCRIPT

Radu Moraru: Am revenit, suntem în direct. O bombă de presă, o lovitură dată de „Curentul”, comparabilă cu celebrele stenograme PSD de pe vremuri, dar aici avem, cum să spun, aproape un scenariu de film, mă şi gândeam la filmele bune realizate în lume, sigur, poate nu chiar Naşul, dar filme grele de tot în domeniu, Scarface să zicem şi alte celebre dialoguri pe care le-am întâlnit de data aceasta într-un trio. Doi ziarişti se întâlnesc cu şeful ANI, un înalt funcţionar de stat, are o discuţie cu doi ziarişti. ANI, ştiţi foarte bine, hulita ANI este acea instituţie care se ocupă de controlul averilor, controlul, verificarea conturilor demnitarilor, şi nu numai. Aşadar, şeful acestei instituţii, un om care putem spune că are mulţi prieteni, dar şi mulţi duşmani, şi probabil că e vânată această funcţie, pentru că a şi deranjat de foarte multe ori. Dar are şi un potenţial foarte mare de informaţii. O să vedeţi această stenogramă, practic această înregistrare cu... cred că e şi subtitrată pentru a înţelege foarte bine tot ce se discută acolo. Invitaţii mei sunt chiar şeful ANI, deci unul dintre cei trei participanţi la discuţie, domnul Macovei, bună seara.

Cătălin Macovei: Bună seara.

Radu Moraru: În studio se mai află domnul Talpeş, bună seara.

Ioan Talpeş: Bună seara.

Radu Moraru: Andreea Pora, bună seara.

Andreea Pora: Bună seara.

Radu Moraru: Şi Victor Roncea, reprezentant al ziarului „Curentul”, care a dat această lovitură, bună seara.

Victor Roncea: Bună seara.

Radu Moraru: Aseară, în timpul emisiunii mi-au spus colegii că e un material foarte interesant, mai ales pentru cunoscători, şi am spus acest lucru şi înţeleg că au fost sute de mii de accesări?

Victor Roncea: Practic, server-ul nostru la un moment dat s-a şi blocat ca urmare a accesărilor...

Radu Moraru: Am înţeles. Domnul Talpeş, aţi auzit aceste...

Ioan Talpeş: Am auzit...

Radu Moraru: Aţi şi ascultat sau...

Ioan Talpeş: Nu, n-am ascultat.

Radu Moraru: Domnul Macovei, dacă ne permiteţi, vrem să dăm această discuţie şi apoi să intrăm în discuţii, doar să ne confirmaţi că într-adevăr a avut loc, confirmaţi această discuţie?

Cătălin Macovei: Absolut. Această discuţie, aşa cum a fost prezentată în ziarul „Curentul” a avut loc.

Radu Moraru: Am înţeles. Având în vedere că aceştia sunt prietenii noştri de astăzi, într-o singură zi, TVR 1, Sassu, PSD, Călin Popescu Tăriceanu, echipa face parte din echipa PNL a lui Crin Antonescu, domnul Crin Antonescu, scuturaţi-l un pic de umăr pe domnul Tăriceanu, fiindcă, culmea aberaţiei, ca să vedeţi ce se întâmplă în ţara asta, CNA-ul, prin membrii PSD şi PNL din CNA, atenţie, PSD şi PNL!, ne-au dat o amendă nouă, ”Naşul”, fiindcă Radu Berceanu a spus la un alt post de televiziune că soţia lui Tăriceanu, notăriţă proaspătă, de câteva zile, a semnat un contract cu Ford, cel care, marea privatizare făcută în timpul mandatului lui Tăriceanu. Pentru acest lucru noi am fost amendaţi astăzi şi de ce? Că am arătat declaraţia de avere a premierului Tăriceanu unde s-a văzut câţi bani a câştigat soţia lui Tăriceanu cât el era premier, ca să facem o paranteză.

Victor Roncea: Deci pentru un adevăr, înţeleg.

Radu Moraru: Deci pentru un adevăr.

Ioan Talpeş: Nu un adevăr, ci pentru un adevăr pe care trebuia deja să-l anunţe.

Radu Moraru: Deci domnul Crin Antonescu, vă rog frumos, vreţi să ajungeţi preşedinte al României, nu treceţi, nu intraţi în turul doi dacă acest om, Călin Popescu Tăriceanu, din echipa dumneavoastră, aţi spus la masa asta că face parte din echipă, i-aţi enumerat printre cei trei, patru, cinci oameni, face asemenea gesturi acum în campania electorală. Cred că a vrut să v-o tragă, punct. E în DEX, stimaţi oameni de la CNA. Deci luăm o scurtă pauză deocamdată cu prietenii noştri de astăzi, mai avem aici un prieten, domnul Cornel Nistorescu şi jeep-ul său, dar ne ocupăm puţin mai târziu ca să ne ocupăm de lucruri serioase. Haideţi să vedem stenograma şi comentăm după aceea.

Bogdan Chirieac: Sfatul meu e să fii cât mai oficial.

Cătălin Macovei : Da, da, da.

Bogdan Chirieac: Să-ţi exprimi nemulţumirea, că au fost nişte articole nedrepte, dar tu respecţi presa şi de asta nici n-ai dat în judecată.

Cătălin Macovei: Exact, şi de aia am şi acceptat să ne vedem.

Sorin Roşca Stănescu: Deci cum i-am spus şi lui Bogdan, eu nu am nicio simpatie pentru tine...

Cătălin Macovei: Mă bucur să aud.

Sorin Roşca Stănescu: Mie-mi plac discuţiile astea bărbăteşti.

Cătălin Macovei: Sunt convins şi de asta, vă cred.

Sorin Roşca Stănescu: Să dea Dumnezeu să aibă Bogdan dreptate şi-ntr-o bună zi să am o simpatie. Pot să-ţi spun de ce nu azi. Pentru că ştiu că ai mers de la unul la altul încercând să-ţi păstrezi, să-ţi consolidezi poziţia.

Cătălin Macovei: De la unul la altul, în ce sens?

Sorin Roşca Stănescu: Ăştia pe care-i controlezi i-ai mai iertat, i-ai mai nu ştiu ce. Ai făcut un fel de negustorie cu această instituţie publică în detrimentul...

Cătălin Macovei: Nu, ăsta ar fi un lucru foarte grav. Haideţi să discutăm. Mie-mi place că discutăm bărbăteşte că de-aia am şi venit. Să ne vedem. Nu, negustorie nu am făcut, că dacă făceam negustorie să ştiţi că nu ajungeam să dau cu subsemnatul cât am dat. Că nu mă apăra nimeni, să ştiţi. Mâine, ăştia cu care ziceţi că am făcut eu comerţ, negustorie mă scuipă ca pe o măsea stricată.

Sorin Roşca Stănescu: Ştii cum să te aperi singur. Cum ai încercat să blochezi raportul Curţii de Conturi că ai găsit doi consilieri că sunt incompatibili.

Cătălin Macovei: Vreţi să vă spun adevărul? Deci acolo-s mai mulţi incompatibili. Sunt vreo 7. Discutăm deschis, da? Vreau să vă spun că eu puteam să le fac rău. Nici în momentul de faţă nu are nimeni de la Curtea de Conturi dosar şi cu toate astea.

Sorin Roşca Stănescu: Şi ce dacă sunt incompatibili? Nu despre asta vorbim.

Cătălin Macovei: Păi staţi puţin, lăsaţi-mă să vă spun. Pentru că nu am vrut să se spună că-i o răzbunare. Pentru că ei au constatat nişte rahaturi până la urmă acolo. Că eu n-am furat, spre deosebire de alţii, şi puteam să le fac dosar, că una e să le zici pe gură că eşti incompatibil cu... Doamne iartă-mă! Ei, eu întâi rezolv această problemă pe cale legală, că am văzut că şi dvs. vă place justiţia. Vă rezolv în justiţie şi după aia ne ocupăm. Pentru că mie nu-mi place să fac răzbunări pentru că e foarte simplu. Le faci dosar şi te duci: ia, hai prietene să negociem. Asta ca să vă răspund la subiectul cu Curtea de Conturi.

Sorin Roşca Stănescu: Deci pot să public raportul Curţii de Conturi? Chiar dacă ei n-au dat drumul oficial?

Cătălin Macovei: Puteţi să-l publicaţi bineînţeles. Dar eu...

Sorin Roşca Stănescu: Eu nu ştiu cât de prieten eşti tu cu el. (n.r. cu BC)

Cătălin Macovei: Asta să v-o spună Bogdan, că eu nu-mi permit să...

Sorin Roşca Stănescu: Nu, dar e vorba de o chestie foarte gravă. Dacă poate, s-o vadă şi el sau nu? E vorba de tine, nu de altcineva.

Cătălin Macovei: Să vă răspundă Bogdan.

Sorin Roşca Stănescu: Am nişte acte. Voi vă hotărâţi dacă uită discuţia. Poţi s-o uiţi?

Cătălin Macovei: Eu zic că nu, n-o uită. Nu mizaţi pe asta că nu ştiu.

Bogdan Chirieac: Deci pot să uit dacă am venit cu el la tine.

Sorin Roşca Stănescu: Păi ştii că ai luat 100.000 de la un domn?

Cătălin Macovei: Nu, arătaţi-mi hârtia!

Sorin Roşca Stănescu: Nu ştiu... (scoate documentul)

Cătălin Macovei: Nu, domnu’ ăsta a luat împrumut.

Sorin Roşca Stănescu: E semnătura ta?

Cătălin Macovei: Da!

Sorin Roşca Stănescu: Şi ce scrie aici?

Cătălin Macovei: „În prezenţa martorului... Contractul a fost încheiat în prezenţa martorului Macovei”. Da, aşa e, şi e valabil şi în ziua de azi că ăla n-a dat banii. Adevărat tot ce scrie de la un cap la altul şi adevărat că-i semnătura mea. Dar n-am luat eu, din păcate. Acum îmi pare rău, fie vorba între noi, că n-am luat nimic de acolo.

Sorin Roşca Stănescu: Păi da. Acum informaţia care-o am e că aţi împărţit banii: tu, martorul, cu ăsta care a luat.

Cătălin Macovei: Domnul Roşca, ar fi fost bine. Mă credeţi, acum asta n-am cum să dovedesc, dar n-am luat nici măcar un cent şi n-am făcut rău.

Sorin Roşca Stănescu: Şi dacă n-ai făcut chestia asta, atunci de ce i-ai dat avocatului cu pixul, semnătura?

Radu Moraru: Revenim pe această bucată, continuăm. Dar deocamdată se ne oprim pe această întâlnire. Era a doua întâlnire, nu, domnul Macovei?

Cătălin Macovei: Da, a fost a doua întâlnire în aceeaşi formulă, eu, domnul Bogdan Chirieac şi domnul Sorin Roşca Stănescu. Prima întâlnire a avut loc cam pe la începutul lunii septembrie, n-aş putea s-o localizez în timp foarte clar, a fost la solicitarea mea, cunoscându-mă de ceva vreme cu domnul Bogdan Chirieac şi ştiind că aceasta este prieten cu domnul Sorin Roşca Stănescu, ca urmare a unor articole care mie mi s-au părut absolut nedrepte, apărute în ziarul „Ziua”, despre presupuse infracţiuni pe care le-ar fi săvârşit conducerea agenţiei naţionale de integritate, lucru care n-a fost confirmat de către parchet pentru că s-a dispus neînceperea urmăririi penale. I-am solicitat o întâlnire, Bogdan Chirieac a intermediat o primă întâlnire la începutul lunii septembrie în care eu m-am prezentat şi am avut o discuţie cu domnul Roşca Stănescu, rugându-l că atunci când mai scrie despre agenţia naţională de integritate şi în special despre mine, să-mi ceară un punct de vedere, eventual documente, pentru ca opinia publică să fie informată în mod corect pentru că mi se păruseră absolut nedrepte articolele apărute. Domnul Roşca Stănescu, mi-aduc aminte că nu a avut o atitudine deloc limpede, aşa cum era de aşteptat şi această discuţie, această primă discuţie s-a soldat, ca să zic aşa, fără rezultat. Cea de a doua discuţie a fost la iniţiativa domnului Sorin Roşca Stănescu care mi-a transmis prin domnul Bogdan Chirieac că doreşte să mă întâlnească, eu l-am întrebat pe domnul Chirieac de ce doreşte să mă întâlnească, mai ales că nu mai apăruseră articole care să privească ANI şi mi s-a transmis textual, ”are ceva despre tine şi vrea să te vadă”. Vă daţi seama când auzi aşa ceva, ciuleşti urechile de două ori, are ceva, ce are despre mine? Dacă are ceva despre mine să publice...

Victor Roncea: Era mai corect, are ceva cu tine. Dar mă scuzaţi că vă întrerup, domnul Bogdan Chirieac a declarat astăzi pentru B1TV, în repetate rânduri, că s-a nimerit pe la aceea discuţie, înţeleg acum că de fapt el a organizat-o.

Cătălin Macovei: Nu. Domnul Bogdan Chirieac cu care eu mă cunosc, nu a organizat-o...

Victor Roncea: A intermediat-o, aţi mers împreună.

Cătălin Macovei: Am mers împreună şi la prima şi la a doua...

Victor Roncea: Atunci de ce... că se plimba cu barca pe lacul Snagov a văzut, a oprit pe ponton şi s-a nimerit la masă, nu?

Radu Moraru: Eu am înţeles, el a nimerit întâmplător.

Victor Roncea: Nu e chiar întâmplător.

Cătălin Macovei: Nu. În opinia mea nu are o participare foarte serioasă, ca să zic aşa, la discuţie. Domnul Roşca Stănescu este de fapt cheia acestei...

Victor Roncea: Dar în termeni juridici putem vorbi de o oarecare complicitate.

Cătălin Macovei: Nu m-aş hazarda să fac o asemenea afirmaţie, am fost procuror şi ca să stabileşti o complicitate cred că îţi trebuie nişte probe destul de...

Victor Roncea: Atunci să spunem o complicitate morală.

Radu Moraru: Domnul general, când aţi exclamat ceva la un moment dat şi aţi spus, „dom'ne, ăsta e şantaj”.

Ioan Talpeş: Asta e.

Radu Moraru: Am subliniat fraza, era la momentul... Spunea aşa, vreau să citez exact, „eu nu ştiu cât de prieten eşti tu cu el”, îl întreabă pe şeful ANI, şeful ANI răspunde, ”asta să vă spună Bogdan, că eu nu-mi pot permite să...”, „nu, dar e vorba de o chestiune foarte gravă, dacă poate să o vadă şi el sau nu? E vorba de tine, nu de altcineva”, „am nişte acte, voi vă hotărâţi dacă uită discuţia”, adică de ce nu era atât de grav acel document, încât Bogdan Chirieac ar fi, e o invitaţie, ca să explicăm celor care poate n-au văzut suficiente filme, că invitaţia..., dom'ne, Bogdane, nu vrei tu să părăseşti locul, să nu fi martor la documentele grave pe care eu i le voi arăta domnului Macovei?

Victor Roncea: Cu un anume scop.

Radu Moraru: I s-a părut şantaj acolo, aţi spus.

Ioan Talpeş: Da, e un început de şantaj către...

Andreea Pora: Eu aş vrea să rezum puţin şi să-i pun totodată o întrebare domnului Macovei. Deci dumnealui spune că s-a întâlnit cu aceşti doi ziarişti care citind materialul au încercat, nu ştiu, să folosesc cuvântul şantaj, cu un document pe care-l aveau despre dânsul, încercând să obţină în schimb, că orice şantaj are un schimb da, încercând să obţină în schimb grăbirea anchetei de către ANI în ceea ce priveşte pe miniştrii Blaga, Videanu, Berceanu şi documente în timpul campaniei electorale pentru a fi folosite împotriva lui Traian Băsescu şi vreau să-l întreb pe domnul Macovei dacă percepţia pe care noi ca public o avem asupra şantajului operat, asupra dumneavoastră este corectă? Dacă este corect că vi s-a cerut în schimb să livraţi informaţii despre cei trei miniştrii şi dacă aceste informaţii urmau să fie folosite într-o campanie electorală împotriva preşedintelui Băsescu.

Victor Roncea: Înainte de a răspunde domnul Macovei, daţi-mi voie să discut pe definiţia cuvântului şantaj ca să înţeleagă toată lumea, din DEX, o am din DEX. Constrângere exercitată asupra cuiva prin ameninţarea cu divulgarea unui secret compromiţător sau prin alte mijloace de intimidare cu scopul de a dobândi în mod injust un folos pentru sine sau pentru altul, mijloc întrebuinţat în acest scop.

Andreea Pora: E bine ca domnul Macovei să răspundă la aceste trei chestiuni care cred că sunt esenţiale.

Cătălin Macovei: Cred că doamna Pora a sintetizat foarte clar esenţa acestei probleme. În opinia mea, domnul Roşca Stănescu mi-a solicitat în mod expres date, numere de conturi, documente din dosarele miniştrilor Blaga, Videanu şi Berceanu, după cum aţi văzut, are loc o discuţie destul de colorată ca să mă exprim decent, spunându-mi că deţine un document care conţine semnătura mea, din care rezultă că aş fi împrumutat 100 de mii de euro de la o persoană. Şi eu i-am spus, ”domnule, pe vremea când eram consultat în domeniul privat...”, deci nu deţineam nici o funcţie publică, „...am semnat ca martor, am certificat ca să spun aşa, încheierea unui contract de împrumut între două persoane fizice”, asta era şi meseria mea şi o susţin şi în momentul de faţă, acel contract s-a încheiat în prezenţa mea. N-am fost nici garant, nici girant, pur şi simplu am fost de faţă la încheierea contractului.

Andreea Pora: Da, domnule Macovei, dar dumneavoastră puteţi cataloga sau acum ca dacă aţi simţit că se operează un şantaj asupra dumneavoastră?

Cătălin Macovei: Da. Percepţia mea subiectivă a fost că sunt şantajat în acel moment.

Andreea Pora: În ce scop?

Cătălin Macovei: În scopul de a obţine acele date, nu ştiu cum urma să fie folosită...

Victor Roncea: Ca să fim echidistanţi, domnul Roşca nu v-a cerut şi conturile ministrului Nica, al PSD, de exemplu, nu s-a gândit la asta?

Cătălin Macovei: Nu.

Andreea Pora: Pentru că ţi se spune clar că ele trebuie să fie, citez, „înainte...

Radu Moraru: Dar de ce nu urmărim şi stenograma, ca să înţeleagă oamenii că vorbim aşa. Deci deocamdată am luat o pauză pentru că mi s-a părut aici există un prim moment, i se arată domnului Macovei o hârtie, se sugerează prietenului domnului Macovei, Bogdan Chirieac, acolo sunt dezvăluiri atât de compromiţătoare încât ar fi poate mai bine să plece sau să uite vreodată că întâlnirea a avut loc şi domnul Macovei confirmă faptul că pe aceea hârtie este semnătura sa şi e vorba de faptul că a fost martor. Domnul Roşca Stănescu vine cu, în stilul său caracteristic, cine ştie, ştie că el joacă, cum să spun, la cacealma şi spune la un moment dat, zice, ”păi da, dar acum am informaţia că tu ai împărţit banii”, adică de fapt este momentul culminant, ”dom'ne ai luat 50 de mii de euro”, probabil şpagă, da? Tu cu martorul aţi... Deja până la momentul ăsta aţi simţit că sunteţi şantajat.

Cătălin Macovei: În momentul ăla da.

Victor Roncea: Să fixăm şi în timp discuţia. A fost înainte sau după căderea guvernului?

Cătălin Macovei: Sincer nu-mi aduc aminte...

Victor Roncea: Adică mai erau şi membri ai cabinetului din Partidul Social Democrat, de exemplu, care ar putea fi interesaţi pentru opinia publică, nu?

Cătălin Macovei: Am văzut că ziarul dumneavoastră a localizat în timp, în jurul datei de 25 septembrie, sincer eu nu-mi aduc aminte când a avut loc acea...

Victor Roncea: Noi ne-am luat după o discuţie a domnului Sorin Roşca Stănescu... postarea sa pe blog.

Cătălin Macovei: Am înţeles mecanismul care aţi...

Radu Moraru: Când a fost căderea, când au ieşit din guvern miniştrii? Vedeţi, verificaţi colegii. Cert este că am vrut să opresc aici caseta şi continuăm pentru că este, dacă vreţi, pentru prima oară cred eu, în România, în 20 de ani când un înalt oficial al statului susţine că a fost şantajat, recunoaşte că a fost şantajat şi există şi probe. Recunoaşte că a fost şantajat de către un ziarist şi există şi probe. Au mai fost, dacă ţineţi minte, în urmă cu foarte mulţi ani, anumite companii din România care au trimis comunicate de presă în care lăsau de înţeles, dar după care a fost pusă batista pe ţambal, că domnul Roşca Stănescu ar proceda într-un anume fel, ar şantaja acele companii prin campanii de presă negative, pentru a da publicitate. Acel episod a fost acum mulţi, mulţi ani, cred că vreo zece ani de zile, dar din ce ştiu eu e prima oară. Haideţi să ascultăm în continuare un alt fragment, ne oprim să comentăm.

Sorin Roşca Stănescu: Şi dacă n-ai făcut chestia asta, atunci de ce i-ai dat avocatului cu pixul, semnătura?

Cătălin Macovei: Că s-a încheiat în prezenţa mea.

Sorin Roşca Stănescu: Nu asta, ce n-am adus...

Cătălin Macovei: La ce vă referiţi?

Sorin Roşca Stănescu: Că te-ai angajat că-i dai banii înapoi tu şi te-ai pârât singur; ai dat o declaraţie olografă în faţa acestui avocat.

Cătălin Macovei: Nu, asta aici nu.

Sorin Roşca Stănescu: Nu?

Cătălin Macovei: Nu. Arătaţi-mi declaraţia! Ce Dumnezeu! Deci dacă am recunoscut că astea-s? Cum să-i dau? Am înnebunit în somn? Când să-i dau? Eu ştiu că avocatul ar vrea să ia banii de la mine acuma. Dar dacă luam eu banii? Să ştiţi că eu nu am o problemă cu datoriile. Eu când iau un ban îl dau până la ultimul înapoi.

Bogdan Chirieac: Dar domnul ăla cine-i?

Cătălin Macovei: Domnul ăla era un cămătar.

Bogdan Chirieac: Nu e de la amantă?

Cătălin Macovei: Nu-i de la amantă, nu, dar totul este absolut real. N-are rost să...

Bogdan Chirieac: Nu, că-mi dau şi eu seama. Ştii bine că avem şi noi de astea...

Cătălin Macovei: Nu!

Sorin Roşca Stănescu: Dom’le, cu amantele întotdeauna trebuie să ţii seama.

Cătălin Macovei: Nevastă-mea nu divorţează de mine.

Bogdan Chirieac: Şi dacă n-ai grijă de amantă, odată te varsă!

Sorin Roşca Stănescu: Dom’le, Patriciu a cumpărat acu câtva timp o colecţie extraordinară la o sumă infimă, de la un nenorocit de baron din Franţa care era în proces de divorţ, ştii? Nu se înţelegeau la preţ cu nevasta şi l-a reclamat la fisc şi au venit ăia să-i ia gâtul, că a trişat... Şi el la fisc, cu câteva sute de mii, acu’ nu ştiu câţi ani, că nu mai avea bani, că era criză...

Cătălin Macovei: Asta-n România?

Sorin Roşca Stănescu: Nu, în Franţa! Şi le-a luat pe nimic. Era în pragul sinuciderii. S-a dus Dinu şi a luat pe nimic şi ăla îi pupa şi mâinile.

Bogdan Chirieac: Deci asta e.

Cătălin Macovei: Oricum, maestrul şi Cancan au făcut un lucru bun din toată... mie-mi place să văd partea plină a paharului. Sunt cel mai fidel, nu mă mai prindeţi cu gagici şi cu...

Sorin Roşca Stănescu: Asta nu e bine.

Cătălin Macovei: Asta mi-a zis şi el, că e cea mai mare greşeală, înspre bătrâneţe.

Sorin Roşca Stănescu: Începusem o discuţie şi a rămas aşa, în coadă de peşte, cu Videanu!

Cătălin Macovei: Aşa e.

Sorin Roşca Stănescu: N-am amestecat la vremea aceea şi numele de Blaga.

Cătălin Macovei: Da.

Sorin Roşca Stănescu: La data aceea. Pentru ca poporul să afle adevărul, pentru a se face puţină dreptate, m-ar interesa unde v-aţi dus cu investigaţiile. Până unde au ajuns aceste investigaţii.

Cătălin Macovei: Păi la Blaga s-a terminat. Asta ştiţi!

Sorin Roşca Stănescu: Nu ştiu! Şi l-aţi găsit curat?

Cătălin Macovei: Păi am dat-o public asta. Ce-am terminat. Blaga a justificat tot.

Sorin Roşca Stănescu: Nu i-aţi găsit conturile de afară?

Cătălin Macovei: Suntem în procedură... Lui Blaga?

Sorin Roşca Stănescu: Da.

Cătălin Macovei: Sincer, nu le-am căutat.

Sorin Roşca Stănescu: Urât.

Cătălin Macovei: Urât, dar nu am ştiut.

Sorin Roşca Stănescu: Dar ceilalţi doi?

Cătălin Macovei: La ceilalţi doi sunt procedurile în curs. Durează. Ştiţi cum v-am zis şi la televiziune. Elveţia nu mai e ce-a fost. Elveţia dă tot acuma, dar e o procedură mai complicată.

Sorin Roşca Stănescu: Păi şi dacă le dă după alegeri?

Cătălin Macovei: Am înţeles. Poate dă înainte de alegeri. Aici aveţi dreptate că, dacă afli prea târziu, degeaba afli.

Sorin Roşca Stănescu: Ar trebui să se ştie.

Cătălin Macovei: Am înţeles ideea. Dar ziceţi-mi cu Blaga. Are conturi în străinătate? Dar chiar habar n-am avut. În ce ţară?

Sorin Roşca Stănescu: Franţa!

Cătălin Macovei: Franţa? Păi cu francezii avem o relaţie bună.

Bogdan Chirieac: Franţa e ca-n România.

Cătălin Macovei: Păi da. Da-s pe numele lui, că dacă-s pe-a lui văru’ n-am competenţa. Pentru că în Franţa nu-i complicat, cum zice şi Bogdan. Ce mi-e Franţa, ce mi-e România. Dar dacă nu-s pe numele lui sau pe-a lui nevastă-sa, pa şi la revedere. Copiii sunt majori din câte ştiu eu.

Sorin Roşca Stănescu: Păi şi cât mai durează procedura asta?

Cătălin Macovei: Dacă v-aş zice că durează o săptămână... Nu vă pot garanta cât mai durează. Nu ştiu, uite o să mă interesez şi vă transmit mâine prin Bogdan. Că eu acuma sunt ocupat să dau cu subsemnatul pe la diverse autorităţi, că tot ziceţi dvs. Că mă şantajează, că mă are Băsescu la mână cu nu ştiu ce. Şi chiar nu prea m-am mai preocupat în ultima vreme ce s-a mai întâmplat, dar mâine vă transmit prin maestru’.

Radu Moraru: A fost al doilea fragment şi mai există... n-am cenzurat nimic, tot ce am găsit pe „Curentul” am dat, nu ştim dacă... Voi aşa aţi avut formula sau...

Victor Roncea: Da, nu este absolut deloc alterată înregistrarea.

Radu Moraru: Nu, dar zic, n-aţi tăiat nimic, ce aţi făcut...

Victor Roncea: Din ce am prezentat n-am tăiat nimic.

Radu Moraru: Bun. Păi nu, din ce aţi prezentat, dar bănuiesc că mai aveţi şi alte materiale?

Victor Roncea: Nu pot să vă spun, trebuie să urmăriţi ziarul „Curentul” de mâine.

Radu Moraru: De mâine, am înţeles, interesant. Ce avem aici? Avem o păţanie interesantă, aflăm că domnul Patriciu a cumpărat o colecţie de tablouri, asta ca o, cum să spun, ca un cancan, o colecţie de tablouri de la un francez falit. Dar avem practic o chestiune, nici nu ştiu acum, suntem în mileniul trei, poate că aşa e normal. Să-i întreb pe ziarişti, ce părere aveţi? Poate că un ziarist poate să meargă până la acest gen de abordare, prin acest şantaj, să încerce să facă rost de nişte subiecte bombă. Sigur că observăm că miniştrii sunt toţi dintr-o parte, dar dacă ar fi descoperit şi ar fi găsit aici un punct sensibil şi domnul Macovei venea pe tavă, poate cu nişte informaţii pe care nu le-a divulgat. Cum vedeţi toată povestea asta?

Victor Roncea: Substratul este evident electoral cum foarte bine a observat doamna Pora.

Andreea Pora: Dar o şi spune clar domnul Roşca Stănescu.

Victor Roncea: Nu are nici o legătură pentru aflarea adevărului pentru interesul public, mai mult, nu ştim ce s-ar fi întâmplat dacă domnul Macovei ar fi fost corupt şi ar fi cedat şantajului, nu ştim în ce fel ar fi fost folosite informaţiile pentru că aţi văzut, nu ştiu dacă o să daţi şi fragmente de astea mai picante în care se exprimă într-un anumit fel despre ce i-ar putea face domnului...

Radu Moraru: Ce urmează sunt secvenţe şi dialoguri de film Naşul. Deci Coppola pe astea le-a ratat când a făcut filmul, ca şi...

Victor Roncea: Probabil că nu degeaba i se spune Naşul, ştiţi cum e cu numele astea, sunt predestinate.

Radu Moraru: Domnul Talpeş, se poate face presă şi aşa, adică ar putea fi acoperit Sorin Roşca Stănescu prin ce a făcut, să spună, ”dom'ne eu până la urmă am făcut presă, ce dacă am nişte opţiuni politice?”

Ioan Talpeş: Categoric că orice se poate invoca. Şi din punctul ăsta de vedere, dată fiind evoluţia perceperii medii în România, nu se face decât să adiţionăm, probabil un alt caz. Pentru că au fost atâtea care ar fi trebuit să genereze scandaluri extraordinare, dar în cazul acesta există un probatoriu direct, nu? Există şi omul care a fost supus la o astfel de presiune şi în acelaşi timp există documentul.

Radu Moraru: Dar e vreo lege în România care pedepseşte şantajul unui înalt oficial de către un ziarist sau...

Ioan Talpeş: Da, categoric! Nu numai înalt oficial, oricărui din ţara asta care este şantajat, oricărui cetăţean care este şantajat şi depune probatoriu pentru o situaţie din aceasta i se dă câştig. Iar să ştiţi că aici e deja penal, în cazul unui înalt funcţionar, nu?

Victor Roncea: Mă scuzaţi. Cine ar trebui să se sesizeze sau autosesizeze în acest caz?

Ioan Talpeş: Din punctul ăsta de vedere deja noi ar trebui să fim la autosesizare. Eu cred că domnia sa, cel care a şi făcut-o sau este pe cale de a o face.

Radu Moraru: Domnul Macovei, sunteţi fost procuror...

Andreea Pora: Da chiar, aţi făcut vreo sesizare sau în sfârşit, dacă n-aţi făcut-o, de ce aţi aşteptat, să zic, să iasă sau să faceţi asemenea declaraţii de abia după ce au ieşit probele?

Cătălin Macovei: Nu vreau să comentez eventuale demersuri pe care le-aş fi făcut sau nu le-aş fi făcut privitor la o plângere penală, pentru că despre asta presupun că vorbiţi. Eu nu am cunoscut momentul şi nici faptul că această discuţie a fost interceptată.

Andreea Pora: Adică spuneaţi că n-aveţi probe în momentul acela de n-aţi făcut o sesizare?

Cătălin Macovei: Evident. Vă mai pot spune un lucru privitor la prima discuţie şi în aceea primă discuţie au fost nişte lucruri destul de explozive, ca să mă exprim elegant, însă nu am nici o probă şi de aceea nu pot face nici o afirmaţie.

Victor Roncea: Păcat. Să facem apel la domnul Vanghelie poate ne mai trimite nişte înregistrări de la...

Cătălin Macovei: Aici depinde de măiestria dumneavoastră, domnul Roncea.

Radu Moraru: Bun. S-a făcut această...

Andreea Pora: Aţi pus aici o întrebare care cred că este una din întrebările de esenţă din această seară. Deci dacă acestea sunt metodele jurnalistice obişnuite? Şi eu am să vă răspund foarte ferm pentru că sunt de 20 de ani în presă, că sunt metodele unui anumit tip de jurnalism, adică acel jurnalism de şantaj care s-a practicat în aceşti ani în România. Deci şi noi şi eu probabil şi dumneavoastră şi alţi jurnalişti ne-a întâlnit cu oficiali, am încercat să aflăm informaţii, poate ni s-au spus informaţii, poate am garantat sursa şi acoperirea sursei, pentru că asta este meseria de jurnalist, dar numai un jurnalist incorect şi necinstit se duce şi şantajează pe un demnitar sau pe oricine ar fi, o persoană de pe stradă, o sursă, deci o şantajează pentru a obţine informaţii într-un viitor scop, aşa cum o să vedem din înregistrare, tot de şantaj. De şantaj electoral de data aceasta, pentru că se va vedea din această casetă că mobilul, ţinta finală era tot al unui tip de şantaj electoral în această campanie.

Victor Roncea: Ţinta finală era Traian Băsescu.

Andreea Pora: Da, în sfârşit.

Victor Roncea: O spune şi domnul Roşca.

Radu Moraru: Haideţi să mai vedem...

Andreea Pora: Şi eu cred că dacă noi jurnaliştii, dacă breasla, că am citit şi astăzi foarte multe luări de poziţie doar în spaţii online, că o să ajungem şi la asta. Dacă societatea civilă şi acele ONG-uri care clamează, cel puţin, că sunt apărătorii libertăţii de exprimare, a deontologiei, nu i-au atitudine ca asemenea personaje să dispară din spaţiul public, adică să dispară la modul...

Radu Moraru: Andreea Pora, trebuie să te întrerup aici. Astăzi nu mi-a venit să cred... nu, dar e o chestiune simplă...

Andreea Pora: Adică în sensul să dispară, adică să nu mai aibă loc să vină să ne vorbească despre democraţie, opinie publică şi să facă tot felul de analize şi moralitate. Deci dacă opinia publică nu ia atitudine, atunci presa va fi dominată, ceea ce este foarte grav, de jurnalişti de categoria Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac.

Victor Roncea: Şi va muri presa.

Radu Moraru: Astăzi, de exemplu, m-am mirat câtă linişte era pe bloguri, o televiziune chiar...

Andreea Pora: Nu. Pe bloguri n-a fost linişte, vă contrazic aici.

Radu Moraru: Nu. Mă refer la acele bloguri, o televiziune sau două şi-au anulat emisiunile care trebuia să se ocupe de acest subiect, dom'ne linişte.

Andreea Pora: Da. La Realitatea TV, emisiunea la ora patru la care era invitat şi domnul Macovei şi eu.

Victor Roncea: Deci televiziuni de ştiri inexistente, înţeleg.

Radu Moraru: Păi asta m-a şocat, e o bombă de presă fără a judeca, deci fără să judeci pe unii sau pe alţii din cei implicaţi acolo, pur şi simplu e o bombă de presă.

Andreea Pora: Păi da, dar de ce vă miraţi? Televiziunile celor două trusturi, şi eu am să le spun fără nici o reţinere, televiziunile mogulilor care poartă această campanie murdară au vorbit o săptămână întreagă, am aici nişte monitorizări, despre declaraţiile lui Hayssam, un infractor. Au vorbit alte două săptămâni despre manipularea pusă de acelaşi Roşca Stănescu cu traficul de arme, o chestie cusută cu aţă albă. Deci au rostogolit aceste informaţii fără nici o probă dar au legea... atunci când este vorba de cineva din clan, din interiorul coaliţiei.

Radu Moraru: Domnul Talpeş.

Ioan Talpeş: Fără supărare. Credeţi că poate cineva, un director de televiziune de la Realitatea sau... să facă ceva dacă domnul Vântu nu-i de acord? Credeţi că poate cineva...

Victor Roncea: Despre asta discutăm de fapt.

Ioan Talpeş: Păi şi atunci? Eu cred că nici nu trebuie...

Victor Roncea: Dictatura nu este cea a lui Traian Băsescu, este o dictatură media pe care o vedem ca simpli ziarişti.

Andreea Pora: Dictatura lui Traian Băsescu înjura 24 de ore pe...

Radu Moraru: Eu spun că dacă vrei poţi, era o reclamă pe vremuri. Adică, emisiunea asta pot s-o dau, de exemplu, se face fără sfaturi, intervenţii, obligaţiuni de la patroni şi de aia probabil CNA-ul ne amendează, vă mai fac o dezvăluire, stimaţi telespectatori, nici o sancţiune nu poate fi dată vreuneia din televiziunile din România fără ca imediat din CNA să sară politrucii, mai ales PSD - PNL care au candidaţi la preşedinţie, stimaţi politruci, să sară brusc şi să zică, da şi „Naşul”. Vă dau un exemplu, noi suntem amendaţi, stimaţi invitaţi, pentru fapte pe care nu le-am făcut, nici măcar nu le-am săvârşit, nici măcar nu am spus nişte lucruri şi atunci practic arătăm că CNA-ul devine un instrument care nu penalizează derapajele enorme, care sunt de fapt pe media, ci penalizează pe cei care încearcă, cu greutate e adevărat, să-şi facă treaba.

Victor Roncea: Dar este vorba doar de breşă în acest zid care se opune adevărului.

Radu Moraru: Haideţi să urmărim în continuare, materialul este demn de Coppola, îi voi trimite materialul, i-l voi traduce în engleză, va fi invidios pentru că tot îi place România, va fi invidios pe ce va asculta.

Sorin Roşca Stănescu: Da, Bogdane?

Cătălin Macovei: Că eu cred că nu mai e. Teoretic n-ar trebui să mai dureze mult.

Sorin Roşca Stănescu: Oricum, şi nişte detalii ar fi utile. Unde sunt, cum sunt, numere. Mm?

Cătălin Macovei: Am înţeles.

Sorin Roşca Stănescu: Dacă, de pildă, tu-mi dai numerele de cont eu le trimit câte 5 Euro.

Cătălin Macovei: De ce?

Sorin Roşca Stănescu: Ca să le verific.

Cătălin Macovei: Asta putem să facem şi noi.

Sorin Roşca Stănescu: Poate voi n-aveţi. Eu am. I-am strâns.

Cătălin Macovei: Noi n-avem, e-adevărat.

Bogdan Chirieac: Naşule, pregăteşte şi tu 1000. Nu intră 5 Euro.

Sorin Roşca Stănescu: Ba da, intră.

Cătălin Macovei: Cum să nu, intră şi 2 euro jumate.

Sorin Roşca Stănescu: Nu merită, băi.

Bogdan Chirieac: La Videanu, sub un milion nici nu se uită. Las-o-n ... mea!

Sorin Roşca Stănescu: Au intrat mulţi acuma de la Urdăreanu (patronul UTI) la Videanu.

Cătălin Macovei: Poftiţi?

Bogdan Chirieac: Au intrat foarte mulţi bani în vara asta de la Urdăreanu. Foarte mulţi.

Cătălin Macovei: La Videanu?

Sorin Roşca Stănescu: Şi la Berceanu, şi la Videanu.

Cătălin Macovei: Foarte interesantă treaba cu nea Punguţă, ăla.

Sorin Roşca Stănescu: Da.

Cătălin Macovei: Soţia poate să fie subiectul nostru pentru că...

Sorin Roşca Stănescu: Dar nu, e foarte interesant. Nu ştiu dacă ai apucat să vezi, c-am postat aseară târziu, dar am avut o problemă cu serverul. Ei chiar sunt acţionari cu Sulfina Barbu.

Cătălin Macovei: Am citit.

Bogdan Chirieac: Ce-a făcut?

Cătălin Macovei: KVB. L-am avut şi noi, dar l-am scăpat, ăsta, cum îl chema, ăla de la Garda de Mediu.

Sorin Roşca Stănescu: Cum v-a scăpat că a dat declaraţii aiurea să se apere. Silvian, care-a fost ofiţer.

Bogdan Chirieac: Ştim cu toţii. Păi a fost şeful lui Băsescu!

Sorin Roşca Stănescu: Am enorm de multe detalii şi date. E un dosar aşa gros, că l-am postat eu seara.

Cătălin Macovei: Cu Sulfina n-am prea priceput la sfârşit, dar îl mai iau o dată. Nu că eu citesc în fiecare zi blogul dvs. ca să văd dacă mai apar şi eu pe-acolo şi de aia...

Sorin Roşca Stănescu: Dacă-l cunoaştem împreună pe Bogdan, n-apari nicăieri.

Cătălin Macovei: E, n-am ştiut asta...

Sorin Roşca Stănescu: Dacă tot am făcut cunoştinţă, eu sunt foarte corect.

Cătălin Macovei: La fel şi eu.

Sorin Roşca Stănescu: Iar atunci, degeaba spui c-am dat tot ce-am avut. La televizor, cu aia era călare pe mine. Câştigase procesul cu tine.

Cătălin Macovei: Păi da, l-a câştigat, dar mai e recursul.

Sorin Roşca Stănescu: Eu puteam să mă duc la două televiziuni - Realitatea TV şi Antena 3, tu-ţi dai seama ce emisiuni făceam. Ce audienţă!

Bogdan Chirieac: Ce emisiune?

Cătălin Macovei: Nu e, Bogdane, n-ai pierdut nimic. Trebuie să fim cinstiţi.

Bogdan Chirieac: Sunt disperat. Iar m-a abandonat amanta... Sunt pielea...

Cătălin Macovei: Uite, pe tine nu te prinde Cancan-ul, numai pe mine mă prinde.

Bogdan Chirieac: Ce, bă, sunt demnitar?

Sorin Roşca Stănescu: Suntem oameni obişnuiţi. Cum zice el: cetăţean.

Bogdan Chirieac: Standard mediu suntem! Standard mediu suntem, în... mea!

Sorin Roşca Stănescu: Şomer, mă!

Bogdan Chirieac: Eu sunt şef de ONG, director de ONG.

Cătălin Macovei: OK, vedem ce este, şi mâine mă văd cu maestrul (Bogdan Chirieac).

Sorin Roşca Stănescu: Absolut! Sincer, preocupările mele nu sunt să fac rău unor oameni; nici lui Berceanu. Problema mea e că ăsta distruge un sistem... democratic. Am o problemă.

Cătălin Macovei: Berceanu e un tip.

Sorin Roşca Stănescu: Nu Berceanu distruge, şeful lor.

Cătălin Macovei: Da’ să ştiţi, după părerea mea, Berceanu e un tip care nu ştiu de cât răspunde acolo. El e cam independent.

Sorin Roşca Stănescu: El joacă. E unul dintre marii actori ai ţării, îi merge capul, are experienţă. Jos pălăria.

Bogdan Chirieac: Are...

Sorin Roşca Stănescu: Dar cineva trebuie să i le strângă şi lui. Da’ şi decât să i le strângă pe jos când nu mai are rost, i le strâng eu între picioare.

Cătălin Macovei: Maestre, cu părere de rău, trebuie să vă zic că n-am beneficiat de niciun cent.

Sorin Roşca Stănescu: Deci omul n-a vrut să-mi dea ce i-ai dat tu în scris.

Cătălin Macovei: Păi n-are.

Sorin Roşca Stănescu: Şi a spus că nu-mi dă, că nu vrea să te bage în puşcărie. Îţi dau cuvântul meu.

Cătălin Macovei: Da, eu vă cred.

Sorin Roşca Stănescu: C-a spus că nu vrea să se-ajungă la un dosar penal.

Cătălin Macovei: Vă cred, dar ideea este: la ce dosar penal? C-aş fi luat nişte bani?

Sorin Roşca Stănescu: I-ai dat nişte declaraţii. Poate că băuseşi...

Cătălin Macovei: Nu, stau prost cu băutura.

Sorin Roşca Stănescu: Ai dat nişte declaraţii în care ai recunoscut nişte lucruri grave. Ca o garanţie că-i vei da banii.

Cătălin Macovei: Nu. Vă rog să verificaţi. Nu vi se pare nefiresc? V-a dat începutul şi de ce nu v-a dat şi... Că aia era...

Sorin Roşca Stănescu: Probabil ca să te atenţioneze prin mine. Dar pe mine nu mă interesează cei 50.000.

Cătălin Macovei: Dar să ştiţi că eu discut cu băiatul ăla; mai discut şi acum, deci nu...

Sorin Roşca Stănescu: Deci pe mine nu mă interesează banii în afacerea asta: ai tăi, ai lui, ai cui or fi, pe mine mă interesează...

Cătălin Macovei: Pe mine m-ar fi interesat, că e o sumă, care pentru mine, cel puţin, e o sumă mare asta.

Sorin Roşca Stănescu: Pentru mine nu mai e.

Cătălin Macovei: Sunteţi în altă ligă.

Sorin Roşca Stănescu: Recunosc deschis.

Cătălin Macovei: Sunteţi în altă ligă, dar vă spun: acea hârtie nu există, sincer, că dacă discutăm atât de deschis încât n-avea rost ca să vă ascund. Nu i-am dat ăluia în scris. N-aveam cum să-i dau în scris aşa ceva.

Sorin Roşca Stănescu: Bun! Ajută opinia publică, te rog frumos. Niciodată nu se va şti că-i ceva de la tine. Niciodată. Deci eu niciodată nu am divulgat vreo sursă. La mine nu există aşa ceva.

Radu Moraru: Dar ce mai era?

Andreea Pora: Mai era ceva, e foarte important. Sigur că da.

Radu Moraru: Da, mai avem, spun colegii mei, o bucată. Dar hai să comentăm, până aici am făcut nişte semne. Domnul Macovei, până să vă adresez întrebări punctuale, văd că vi se acordă protecţia la un moment dat...

Cătălin Macovei: Protecţia sursei.

Radu Moraru: Nu, nu. Zice, „dacă îl cunoaştem împreună pe Bogdan, n-apari nicăieri”, adică fiind prieten cu Bogdan Chirieac, asta e un fel de garanţie că nu apari nicăieri, adică de rău mă gândesc...

Cătălin Macovei: Adică te lăsăm în pace. Schema este foarte simplă, au apărut articole în Ziua despre presupuse infracţiuni ale conducerii agenţiei care nu s-au confirmat, apoi în Cancan, despre care ştim că e condus de către finul domnului Sorin Roşca Stănescu, despre presupuse aventuri ale conducerii agenţiei, tot aşa fără probe...

Radu Moraru: Bine, Cancanul... nu ştiu dacă sunt în legătură neapărat că...

Victor Roncea: E vorba de patron, haideţi să facem legătura...

Radu Moraru: Şi eu am fini în presă care mă înjură, adică să nu fie...

Victor Roncea: Nu, nu...

Cătălin Macovei: Nu, aici nu se înjură, vă asigur eu că nu se înjură. Şi apoi dintr-o dată, deci apar aceste articole, se creează presiune pe subiect şi dintr-o dată omul e mult mai dispus să vină la discuţii, ca să mă exprim aşa, ceea ce s-a şi întâmplat, pentru că în urma acelor articole eu i-am solicitat domnului Roşca Stănescu o întâlnire în care spun, ”dom'ne solicită-mi şi mie punctul de vedere, nu mă târî în noroi fără probe.

Andreea Pora: Dar de ce nu i-aţi trimis un drept la replică?

Cătălin Macovei: Păi i s-a trimis dreptul la replică dar nu l-a publicat.

Andreea Pora: Atunci e bun de proces potrivit legii.

Radu Moraru: Şi noi am încercat să luăm legătura cu Sorin Roşca Stănescu, ce a spus, colegii mei? Sorin Roşca Stănescu a afirmat că eu m-am antepronunţat şi că, cei cu mine? Sunt un non-ziarist, e un compliment, dacă vine de la Sorin Roşca Stănescu e un compliment.

Andreea Pora: Dar de ce nu intră Sorin Roşca Stănescu...

Radu Moraru: Nu. Îl citez, ştiţi de ce? E important să-l citez pentru că altfel CNA-ul iarăşi face acelaşi lucru...

Andreea Pora: Păi presupun că a fost sunat şi...

Radu Moraru: Domnule Sorin Roşca Stănescu vă fac o precizare, nu m-am antepronunţat, n-am spus absolut nimic, nici măcar n-am spus că e vorba de un şantaj, tot timpul mi-am măsurat cuvintele fiindcă am vrut să îi las pe invitaţii mei să se pronunţe, n-am spus decât că e un material senzaţional, o discuţie între trei oameni, atât. Deci dacă asta înseamnă că te antepronunţi, îmi pare foarte rău.

Andreea Pora: Cel care, trebuie să precizăm acest lucru care eu cred că este extrem de important în tot cazul, cel care susţine că a fost şantajat este domnul Cătălin Macovei, asta este clar. Deci dânsul spune că a fost şantajat în cursul acelei întâlniri, cu un document şi că i s-au cerut în schimb materiale compromiţătoare despre cei trei miniştrii. Nu noi spunem, dânsul spune.

Radu Moraru: Publicitate. Nu încă fiindcă avem un telefon, la telefon este Bogdan Chirieac. Bună seara, domnule Bogdan Chirieac.

Bogdan Chirieac: Bună seara, domnule Radu Moraru, bună seara invitaţiilor dumneavoastră.

Radu Moraru: E o întrebare care s-a pus mai devreme, că aţi fi nimerit întâmplător acolo. Puteţi să explicaţi răspunsul dumneavoastră?

Bogdan Chirieac: Păi nu aţi dat stenograma? Domnul Moraru, vi se pare că sunt participant la această chestiune sau sunt mai degrabă o chestiune colaterală? Dar haideţi să o lămurim direct.

Radu Moraru: Vă rog.

Bogdan Chirieac: În acest moment. Bună seara, domnului Cătălin Macovei.

Cătălin Macovei: Bună seara.

Bogdan Chirieac: Cătălin, te-ai simţit şantajat de mine în această chestiune?

Cătălin Macovei: Nu. M-am simţit şantajat de domnul Sorin Roşca Stănescu, deci dumneavoastră nu. Să fie limpede.

Bogdan Chirieac: Bun. Dar de mine, de Bogdan Chirieac, te-ai simţit vreun moment, ţinând seama că, mă rog, ne cunoaştem de atâta vreme şi avem un prieten comun pe care l-am îngropat anul trecut, un prieten foarte bun, te-ai simţit într-un fel şantajat sau ţi-am cerut ceva sau...?

Cătălin Macovei: Lăsând la o parte faptul că ne cunoaştem, nu, şi am spus-o încă de la început.

Bogdan Chirieac: Bun. Perfect.

Victor Roncea: Dar dumneavoastră aţi simţit că este santajat domnul Chirieac?

Bogdan Chirieac: Staţi puţin. Deci, daţi-mi voie în acest moment, fiindcă trebuia lămurit acest lucru cu preşedintele ANI...

Victor Roncea: Nu, dar spuneţi că sunteţi prietenul lui şi l-aţi pus într-o situaţie de şantaj, dumneavoastră ca prieten. În momentul în care observaţi evoluţia discuţiei de ce nu aţi intervenit ca să sesizaţi că sunteţi martor la un santaj...

Radu Moraru: Hai să mediem această discuţie. Vă rog, domnul Bogdan Chirieac.

Bogdan Chirieac: Da. Chiar să revenim la discuţie fiindcă e foarte mult zgomot acolo. Deci voiam să aud public declaraţia domnului Cătălin Macovei pe care altminteri tot public am spus că-l apreciez foarte mult, fiindcă ANI este o agenţie care chiar se mişcă. Dar în acest moment fiindcă se analizează, se spune, se află de şantaj, unu, unde este şantajul? Deci a cerut domnul Sorin Roşca Stănescu, a cerut bani, a cerut case, a cerut funcţii, a cerut demnităţi? A încercat să afle informaţii. Sigur, a apăsat prea mult, e de discutat, e de văzut, asta se mai întâmplă în presă. Ce a cerut? O informaţie care să meargă public. Doi, domnilor, nu vorbim acum de jurnalişti, vorbim de cetăţeni ai acestei ţări. Am fost trei cetăţeni, trei băieţi pe malul lacului Snagov vara la pădure, afară, am stat afară şi s-a discutat. Eu am fost la fel de... ca domnul Macovei, cu domnia sa am venit acolo da? Nu ştiam despre ce este vorba. Cum a apărut această înregistrare în ţara România, în anul 2010? Se fac înregistrări din palatul Parlamentului până în parchet şi până la pădure la lacul Snagov.

Victor Roncea: Domnul Vanghelie ştie, să ştiţi. Domnul Vanghelie a spus că s-au...

Bogdan Chirieac: Cum a apărut această înregistrare vă întreb?

Victor Roncea: Întrebaţi-l pe domnul Vanghelie.

Bogdan Chirieac: Cum a apărut această înregistrare făcută într-un limbaj firesc, de băieţi, cu glumiţe?

Radu Moraru: Bun. Domnul Bogdan Chirieac, o secundă, opriţi-vă puţin. Dacă vrem să rezolvăm această întrebare avem nevoie de luni de zile. Cum a apărut stenogramele PSD, cum a apărut Omar Hayssam, cum a apărut...

Bogdan Chirieac: Nu avem nevoie de luni de zile. Ne întrebăm, deci unde merge România în acest moment? Era o problemă legală trebuia să fim chemaţi la parchet.

Radu Moraru: Nu, dar nu putem să mutăm ca ziarişti, noi ca ziarişti, domnul Chirieac, sigur că aici în cazul dumneavoastră e mai complicat, dar în cazul meu ca ziarist nu pot să mut accentul pe acest subiect în ţară în care avem cele mai multe servicii secrete, în ţara în care avem servicii care înregistrează tot.

Bogdan Chirieac: Domnul Moraru, pe acest subiect, deci atenţie, s-au năpustit servitori cu pix ai Administraţiei Prezidenţiale în acest moment, să spună, „Ooo şantajări la domnul Băsescu”. Eu vă întreb, este o discuţie privată...

Radu Moraru: Nu, domnul Chirieac, opriţi-vă că sunteţi ziarist, deja intrăm într-o altă zonă. Subiectul astăzi este aşa, un înalt oficial al statului român spune şi există probe, repet, omul a tăcut din gură şi a spus-o doar când au apărut probele pe piaţă, după două luni.

Bogdan Chirieac: Deci eu vă întreb următorul lucru, vă întreb următorul lucru...

Radu Moraru: Spune, ”mă simt şantajat, m-am simţit şantajat de către un ziarist”, e o afirmaţie foarte gravă. Nu puteţi vorbi în acelaşi timp domnule Chirieac.

Bogdan Chirieac: Atenţie că domnul Macovei, un procuror competent, a spus subiectiv, „m-am simţit şantajat”, aşa a spus în timpul emisiunii, deci atenţie la acest aspect. Dacă este şantajat, vă întreb, de ce n-au intervenit instituţiile statului?

Victor Roncea: Eu zic să nu vă grăbiţi, s-ar putea să fiţi chemat la Parchet domnule Chirieac, ca martor cel puţin.

Bogdan Chirieac: Ce caută înregistrarea în presă? De ce această înregistrare n-a ajuns la organul statului şi să-i întrebe, „dom'ne ce aţi vrut să faceţi?” Fiindcă dumneavoastră spuneţi că-i şantaj, eu spun că Sorin Roşca Stănescu a încercat să culeagă informaţii în zona respectivă, cum a putut, nu i-a strâns mâna la spate, au fost două subiecte...

Radu Moraru: Domnul Bogdan Chirieac, discuţia, tocmai asta e, să vedem în ce măsură a fost şantaj, că noi trebuie să răspundem ca ziarişti la o afirmaţie făcută de şeful ANI, care spune că subiectiv s-a simţit şantajat.

Bogdan Chirieac: Domnul Moraru, dacă o asemenea convorbire desfăşurată pe malul lacului, la un capucino aşa ajunge în presă, vă daţi seama ce se va întâmpla cu cel care va îndrăzni să spună un cuvânt împotriva administraţiei, nu spun care administraţie ca să nu fiu acuzat de şantaj electoral...

Radu Moraru: Adică cum? E dictatorul Băsescu.

Bogdan Chirieac: Nu, domnule. M-aţi auzit pe mine vreodată vorbind de dictatorul Băsescu?

Radu Moraru: Nu. Dar nu v-am auzit ridicând acelaşi tip de argumentaţie faţă de toate documentele care zburdă, în România zburdă serviciile astea, documente secrete din toate zonele şi e prima oara când aud acum că discutăm despre servicii.

Bogdan Chirieac: Trebuie să mă aliniez în momentul ăsta la punctul de vedere al unuia şi altuia? Spun ce cred eu domnule, aia este în momentul respectiv. Deci vreau să spun că dacă începem să dăm înregistrările convorbirilor telefonice, aşa cum sunt ele făcute după bunul plac, trunchiate sau netrunchiate sau puse sau nepuse, convorbiri private, unde ajungem în România anului 2010?

Radu Moraru: Aici suntem de acord, suntem de acord. Dar eu zic să discutăm şi substanţa. Substanţa este aşa, şeful ANI cere o întrevedere prin intermediul dumneavoastră cu Sorin Roşca Stănescu şi aflăm din această întrevedere pentru că domnul Macovei putea să vină şi mâine să spună cuvânt cu cuvânt, ”uitaţi ce mi-a spus Sorin Roşca Stănescu”.

Bogdan Chirieac: Domnul Moraru, ştiţi care e substanţa? Substanţa este încălcarea gravă a drepturilor cetăţeneşti. Sorin Roşca Stănescu ar trebui să facă o întâmpinare către toate autorităţile statului mâine. Vreau să vă întreb aşa, cine a făcut înregistrarea asta? Serviciile secrete?

Radu Moraru: Eu cred că STS-ul, de exemplu, împreună cu SRI-ul, SIE, „Doi şi un sfert”...

Bogdan Chirieac: Cine a făcut înregistrarea? Dacă n-au făcut ei, serviciile astea de care vorbiţi, de ce nu a prevenit înregistrarea serviciilor respective, fiindcă...

Radu Moraru: Nu, domnul Chirieac, acum daţi-mi voie să răspund pentru că n-o poate face nimeni la masa asta. Vă dau eu o supoziţie, putea, de exemplu, domnul Macovei, de exemplu, având în vedere că era a doua întâlnire şi a spus aici că prima întâlnire n-a fost foarte interesantă, ci cu un dialog foarte frumos. Vă spun eu că am văzut filme, domnul Macovei putea să solicite unor organe abilitate să facă acest lucru, având în vedere că se simţea şantajat. Ce bănuim acum? Asta e o diversiune dacă aruncăm fără probe pe serviciile din lumea asta.

Bogdan Chirieac: Domnul Macovei avea tot dreptul să facă asta, avea tot dreptul şi îl aprob, trecând peste faptul că în acest caz eu ar fi trebuit să fiu informat în chestiunea respectivă.

Radu Moraru: Domnul Macovei vrea să intervină, vă rog domnul Macovei.

Bogdan Chirieac: Imediat. Doi, dacă domnul Macovei ar fi făcut aşa ceva, înregistrarea respectivă ar fi trebuit să fie la organe, la instituţii, nu la „Curentul”. Vă rog, domnul Macovei.

Cătălin Macovei: Mulţumesc, domnul Chirieac. Pe mine mă nelămureşte o singură chestiune. Vă rog să confirmaţi faptul că s-a vorbit despre acel document în care eu aş fi împrumutat 100 de mii, apoi 50 de mii de euro. A avut loc această discuţie?

Bogdan Chirieac: Da, sigur că da.

Cătălin Macovei: Şi astăzi, domnul Roşca Stănescu, în mod surprinzător, la Mediafax spune că de fapt n-a fost decât martor, exact ceea ce am discutat eu acolo la pădure.

Bogdan Chirieac: Deci aşa cum se vede în această discuţie în care, mă rog, din nefericire, repet, m-am nimerit întâmplător, la vremea respectivă vă şi spune, „sunteţi destul de prieten cu Bogdan, încât să vadă şi el?”, exact cum spune şi Radu Moraru, poate că trebuia să mă ridic să plec. Sunt însă jurnalist, voiam şi eu să aflu informaţia, vă spun, la chestiunea respectivă mai ales că ştiţi reticenţele pe care le am faţă de tot felul de tip şi arhetip de presă în zona respectivă. Deci că era sau nu era, mă rog, dar aşa cum arată din stenograma pe care acum am văzut-o, eu n-am avut răbdare s-o citesc, să ştiţi, m-a tot sunat lumea să-mi spună despre ea. Văd că sunt două subiecte rupte, deci unu este chestiunea respectivă pe care o lămuriţi, clar, dom'ne nu sunt, era meseria mea înainte să fiu în alt oficial am fost avocat şi aşa am câştigat pâinea, mijloceam ca notarul, împrumuturi, dezîmprumuturi şi alte chestii. Şi a doua chestiune, el încearcă să afle nişte informaţii despre nişte persoane dintre care cel puţin unul, cel puţin unul, am o impresie deosebită pentru activitatea pe care a avut-o atunci când era ministru, lucru pe l-am şi discutat apoi în particular.

Radu Moraru: O secundă. Vrea Andreea Pora să intervină, vă rog.

Andreea Pora: Bună seara, domnule Chirieac.

Bogdan Chirieac: Da, doamna Pora, sărut mâinile.

Andreea Pora: Deci noi în momentul de faţă avem declaraţia, vă spun cum stăm în secunda asta, declaraţia domnului Macovei care spune că s-a simţit şantajat, nu subiectiv ci şantajat clar.

Bogdan Chirieac: Aşa a spus, subiectiv.

Andreea Pora: Nu, nu a spus subiectiv, putem să ascultăm, de fapt poate să confirme că e aici. Aţi spus că v-aţi simţi şantajat. Avem doi jurnalişti, dintre care unu cel puţin, anume Sorin Roşca Stănescu nu se bucură de o faimă foarte bună în breaslă...

Bogdan Chirieac: Unul cel puţin. Nu ştiu la ce vă referiţi. Doi, domnul Macovei...

Andreea Pora: Eu v-am ascultat în linişte, vă rog să fiţi amabil să ne ascultaţi şi pe mine.

Bogdan Chirieac: Doamnă, păi dar nu spuneţi chestiunea asta, domnul Macovei a spus şi a spus despre mine, da?

Andreea Pora: Deci domnule Bogdan Chirieac, din punct de vedere jurnalistic, eu nu cred că orice jurnalist onest, când asistă la un document scos din servietă şi la acest tip de dialog, pentru că este un dialog în care nu ştiu cum ar putea fi edulcorat şantajul şi i se cere în schimb informaţii în timpul campaniei, în timpul campaniei, nu mai târziu pentru că se spune clar şi dumneavoastră sunteţi de acord cu acest aspect, nu mai sunt folositoare. De la o instituţie a statului despre care în finalul discuţiei, domnule Bogdan Chirieac, se spune clar cum trebuie să lucreze, vă faceţi şi voi că munciţi acolo, nimeni n-o să bănuiască că informaţiile vin de la mine Roşca Stănescu. Deci dumneavoastră când aţi asistat la acest dialog care şi pentru un jurnalist începător miroase a şantaj de la o poştă, nu pentru un jurnalist cu 20 de ani de jurnalism în spate, de ce nu v-aţi ridicat şi aţi plecat sau n-aţi atenţionat în timpul discuţiei, ”Sorin Roşca Stănescu, jurnalistic ăsta e un şantaj domnule şi nu vreau să fiu parte la aşa ceva, bonjur şi la revedere”, dacă aţi fi fost corect.

Victor Roncea: Şi prieten cu domnul Macovei...

Radu Moraru: O secundă. Bun. Îi reformulez, aţi intermediat o întâlnire la solicitarea domnului Macovei...

Victor Roncea: Nu invers, domnul Roşca a solicitat.

Radu Moraru: Nu, aceasta a doua întâlnire este la solicitarea domnului Macovei...

Cătălin Macovei: Nu. Prima a fost la solicitarea mea, a doua...

Radu Moraru: A doua. Bun a doua întâlnire şi de ce nu v-aţi ridicat să plecaţi sau să-i spuneţi, ”dom'ne termină că ăsta e un gest care nu-mi place”?

Bogdan Chirieac: Domnule, din capul locului vă spun, unde este şantajul?

Radu Moraru: Vi-l spun eu dacă îmi daţi voie...

Bogdan Chirieac: A doua chestiune, vă poate confirma domnul Macovei, m-am tot ridicat vorbind la telefon în zona respectivă.

Cătălin Macovei: Asta aşa este.

Bogdan Chirieac: Aşa. De asta sunt minute întregi în care eu nu apar nici... m-am tot ridicat sunând telefonul, că asta este la zona respectivă, iar cei doi nu mi se păreau că urmau să se ia de piept. În plus în ce am văzut domnul Macovei a acţionat cu mult profesionalism, n-a dat nici o informaţie din instituţie. A, că domnul Roşca a încercat? Mai departe, campanie electorală, păi ce campanie electorală era în septembrie?

Radu Moraru: Bun. Vă propun ceva. Avem o urgenţă, trebuie să luăm publicitate, nu e altceva. Ne întoarcem în direct şi cu domnul Bogdan Chirieac. Eu vă arăt unde este partea de şantaj, sigur e poate un moment în care Bogdan Chirieac să fie în picioare vorbind la telefon, nu-mi dau seama, vă citesc pe script clar, şantaj dovedibil în orice curs de jurnalism din lume. Publicitate! Am revenit, suntem în direct. Şi suntem singura televiziune unde se discută acest subiect în direct cu două dintre personajele principale ale acestui, să zicem, acestei conversaţii. Sorin Roşca Stănescu a spus că eu sunt un non-ziarist, că m-am antepronunţat fals în privinţa pronunţării, asta n-o pot comenta, dacă aşa a zis el că sunt un non-ziarist, e adevărat că modelele mele în presă nu sunt nici Roşca Stănescu, nici Nistorescu. Nistorescu mi-aduc aminte, scria editoriale, atacuri furibunde la adresa actualului său patron care-i dă bani frumoşi la Realitatea TV şi la „Cotidianul”, până ce a apărut reclamă în mijlocul editorialului, reclama aia cu ”dormi liniştit, cineva lucrează pentru tine”. Din acel moment brusc, radical domnul Nistorescu...

Victor Roncea: Cred că şi alţii îşi foloseau editorialele parcă, nu?

Radu Moraru: Da. Şi tot întâmplător domnul Nistorescu, brusc a cumpărat o bucată de teren şi e gard în gard, vecin cu domnul Vântu.

Victor Roncea: Domnul Chirieac nu mai este cu noi?

Radu Moraru: Este, o să fie din nou.

Victor Roncea: L-aş fi întrebat şi eu ce înseamnă jurnalismul...

Radu Moraru: Nu. Ideea e că eu am promis că voi arăta maniera de şantaj şi am să fac câteva fraze. Citez Sorin Roşca Stănescu care spune la un moment dat, ”sincer preocupările mele nu sunt să fac rău unor oameni, nici nu-i Berceanu, problema e că ăsta distruge un sistem democratic, am o problemă, nu Berceanu distruge, că domnul Macovei înţelege, Berceanu e un tip”, zice, ”nu, nu Berceanu distruge, şeful lor”, deci de aici reiese că domnul Roşca Stănescu are o problemă cu Băsescu, care distruge sistemul democratic şi că nu vrea să-i facă nici un rău lui Berceanu, însă atunci când spune că vrea să... spune aşa, ”că cineva trebuie să-i strângă şi lui testiculele şi decât să i le strângă pe jos când nu mai are rost”, adică atunci când Berceanu îşi pierde testiculele pe jos, ”mai bine i le strâng eu între picioare”, spune Sorin Roşca Stănescu. Ăsta e limbaj de Scorseze şi de Coppola, pentru că, în momentul în care îi spui pe margine de lac la pădure unui înalt oficial al statului că tu vrei să-i strângi testiculele lui Berceanu înainte ca el să şi le piardă, ceea ce e o informaţie, deci domnul Berceanu vedeţi că o să vă pierdeţi testiculele. E un limbaj care e uşor mafiotic, dar nu asta e proba, domnul Bogdan Chirieac, proba din punctul meu de vedere o găsim în două formulări, ”dacă-l cunoaştem împreună pe Bogdan n-apari nicăieri”, deci domnul Roşca Stănescu garantează, că el patronează toată presa, că poate determina dacă domnul Macovei mai apare sau nu mai apare cu ceva compromiţător undeva în presă şi partea cea mai spectaculoasă, tot pentru care Coppola sigur este invidios, spune aşa, „ce facem de fapt?” şi explic telespectatorilor, „domnul Macovei şantajat de conturile din străinătate, alea care ar exista, ale acestor miniştri”, iar domnul Roşca Stănescu în loc să spună, ”mamă, ies pe prima pagină şi arăt, iată cât au ăştia în conturi, ce de bani”, spune aşa, „le virăm în cont doi euro şi jumătate”, în limbaj mafiotic ce înseamnă asta pentru cunoscători, după aia zice cinci euro. Înseamnă aşa, îi arătăm presupusului infractor Videanu, Berceanu, cine mai e, Băsescu, ţi-am aflat conturile, îţi ştim conturile secrete. Vă daţi seama că un asemenea ministru care dacă şi-a ascuns un asemenea cont unde ar trebui autorităţile să facă lumină şi nu altcineva cum spune Bogdan Chirieac. Ce faci, îi trimiţi cinci euro în cont? Este tipic de mafiot Cosa Nostra, Sicilia, Italia, exportat apoi în Statele Unite, domnul Talpeş, greşesc cu ceva? Asta e din istoria mafiei, am citit şi eu.

Ioan Talpeş: Nu. Ăia cu mafia se ocupau altcumva, discută onorabil.

Radu Moraru: Dar nu era cu capul de cal trimis, tăiat, nu era cu fisele băgate şi aşa mai departe. Domnul Bogdan Chirieac, nu ştiu dacă sunteţi de acord cu varianta mea gazetărească.

Bogdan Chirieac: Foarte greu fiindcă eu am intervenit prin telefon, dumneavoastră vorbiţi peste mine în studio, aşa o chestiune. Doi, în continuare îndrăznesc să spun următorul lucru, ce caută această înregistrare în presă? Aţi spus adineauri domnul meu că eu susţin că acest presupus şantaj trebuie anchetat nu de autorităţi, ci de altcineva. Păi când am spus asta? Eu am spus că dacă era o infracţiune ea trebuia anchetată de organele statului. O înregistrare privată, ea nu trebuia să apară întâi în presă. Mai departe ca să vorbim despre...

Radu Moraru: 20 de ani din păcate, aşa se întâmplă în România, întâi apar în presă, inclusiv în publicaţiile la care aţi lucrat, inclusiv pe posturile de televiziune unde eu am lucrat. Din păcate sau poate e bine pentru ziarişti că dumneavoastră ţineţi... Domnul Bogdan Chirieac nu îmi plac măsurile duble. Şi dumneavoastră la Adevărul şi apoi în alte publicaţii unde aţi lucrat, posturile pe care lucraţi apar asemenea documente.

Bogdan Chirieac: Dom'ne, pot să vă dau un exemplu?

Radu Moraru: Vă rog.

Bogdan Chirieac: Scandalul Watergate a fost declanşat de doi jurnalişti de la Washington Post, care a dus la demisia preşedintelui Nixon, aşa.

Radu Moraru: Doi ziarişti, sub acoperire, unul dintre ei că lucra la CIA, e dovedită şi e deja pentru copii, nu mai putem.

Bogdan Chirieac: Nu ştiu, era Washington Post la vremea respectivă, informaţiile erau de la autorităţi, iar întâlnirea era într-un garaj cu... faimosul. Deci faptul că Sorin Roşca Stănescu a încercat să obţină informaţii în zona respectivă, deci până la urmă în faţă era o instituţie sau erau instituţii ale statului care puteau să dea sau să nu dea. Deci mai departe îndrăznesc să spun fiindcă ne...

Radu Moraru: Staţi o secundă. Domnul Talpeş vrea să spună ceva, vă rog domnul Talpeş.

Andreea Pora: ... se înţelege că Sorin Roşca Stănescu este un mare jurnalist care face... şi aşa mai departe.

Radu Moraru: Domnul Talpeş vă rog.

Ioan Talpeş: Domnul Chirieac, e simplu. Dacă domnul Macovei ar fi fost un jurnalist ca şi dumneavoastră sau un pensionar ca mine, lucrurile ar fi fost clare. Dar domnul Macovei este tocmai cel care trebuie să evidenţieze pe cei care au furat în ţara aceasta şi mai ales cei ajunşi în funcţii oficiale. Deci orice discuţie cu domnia sa, un astfel de caracter te duce într-un plan direct justiţiabil.

Bogdan Chirieac: Deci nu discut despre acest aspect.

Ioan Talpeş: Nu. Vă mai spun încă o chestiune, de acord. Dar acum vă întreb...

Bogdan Chirieac: Domnul Talpeş, aţi fost consilier pentru securitate naţională la preşedinţia României, nu v-aţi întâlnit niciodată cu jurnaliştii?

Ioan Talpeş: Ba da.

Bogdan Chirieac: N-aţi dat niciodată informaţii pe surse? Puteţi să spuneţi asta.

Ioan Talpeş: Nu. Niciodată, domnul Chirieac.

Bogdan Chirieac: Domnul Talpeş...

Ioan Talpeş: Vă rog eu frumos, deci vă rog eu frumos.

Bogdan Chirieac: Deci cum este posibil ca o înregistrare privată în care s-au făcut inclusiv glumiţe de băieţi să apară... în presă cu tot tacâmul?

Victor Roncea: Tot aşa cum au apărut stenogramele PSD, pentru democraţie şi adevăr.

Bogdan Chirieac: Deci asta doriţi în România anului 2010?

Victor Roncea: Da.

Andreea Pora: Dar domnule Bogdan Chirieac, permiteţi-mi şi mie două, trebuie întrebări. De ce nu aţi ridicat aceste probleme, domnule Chirieac, în nenumăratele intervenţii publice pe care le-aţi avut faţă de aşa zisul trafic de arme, faţă de chestia cu Hayssam, faţă de declaraţia şefului SRI care aproape că a arătat cu degetul blogului Roşca Stănescu spunând că acolo se scurg informaţiile. Roşca Stănescu...

Bogdan Chirieac: ... una câte una doamna Pora...

Andreea Pora: Păi admite chiar Roşca astăzi. Deci îmi ridic...

Bogdan Chirieac: Aţi spus că vreţi să-mi puneţi două, trei întrebări. Începeţi cu prima întrebare.

Andreea Pora: Deci nu vă puneţi aceste probleme şi pentru scurgerile de informaţii care se varsă în partea cealaltă?

Radu Moraru: Nu. Dar vă dau un alt exemplu...

Andreea Pora: Nu, dar să răspundă că e chiar interesant.

Bogdan Chirieac: Doamna, păi asta încerc să vă spun. Puneţi întrebarea, care e întrebarea?

Andreea Pora: Deci, de ce nu vă puneţi asemenea probleme deontologice şi faţă de informaţiile care au apărut şi cusute multe cu aţă albă, ca Roşca Stănescu cu care văd că sunteţi în foarte bune relaţii şi vă întâlniţi prin restaurante sub diverse motive. Nu aveţi aşa o jenă deontologică şi jurnalistică?

Bogdan Chirieac: Bun. Haideţi să vorbim despre prima întrebare pe care aţi pus-o. De ce nu am jenă deontologică pentru alte informaţii? Ba da doamnă, mi-e jenă inclusiv de afirmaţia dumneavoastră de adineauri în care ce faceţi? Spuneţi, sunteţi bun prieten cu Roşca Stănescu, mă rog Roşca Stănescu e cel care s-a opus lui Ion Iliescu şi apoi lui Adrian Năstase fiind cel mai bun prieten al domnului Traian Băsescu când era domnul Băsescu primar.

Victor Roncea: Iar acum... e mână-n mână cu Ion Iliescu, ce ziceţi de chestia asta?

Bogdan Chirieac: Şi ce faceţi dumneavoastră? Faceţi o manipulare de ce? Văd că vă întâlniţi cu el prin restaurante. Păi şi ce aţi vrea doamnă, să ne întâlnim la bordel sau unde să ne întâlnim?

Andreea Pora: Păi nu, dar din momentul... Domnule Chirieac...

Radu Moraru: Opriţi-vă puţin. Nu ajungem nicăieri. Iertaţi-mă puţin, eu nu vreau să intru în această...

Andreea Pora: Din moment ce dumneavoastră vă opuneţi... acestor practici, informaţii, interceptări, scurgeri de informaţii şi vă întrebaţi în ce Românie sunteţi, daţi-mi şi mie voie să mă întreb cum atunci puteţi colabora jurnalistic cu o persoană care practică exact lucrurile pe care le condamnaţi?

Bogdan Chirieac: După ştiinţa mea lucrez la ziarul Ziua, după ştiinţa dumneavoastră lucrez la ziarul Ziua?

Andreea Pora: După ştiinţa mea nu mai lucraţi nici la TVR în momentul ăsta...

Radu Moraru: Opriţi-vă puţin. Deci domnul Bogdan Chirieac este într-o situaţie în care nu poate să răspundă la toate întrebările pe care le avem aici, dar pe de altă parte, domnul Bogdan Chirieac ne ştim de foarte mulţi ani şi cred că nu puteţi să mă subestimaţi inteligenţa. Nu puteţi să ne daţi genul ăsta de răspunsuri, ştiţi foarte bine ce gen de presă practică Sorin Roşca Stănescu şi nu trebuie să lucrezi la Ziua că Sorin Roşca Stănescu publică tot felul de fonfleuri pe site-ul său, că e găzduit de televiziuni care nu-i adresează întrebări.

Bogdan Chirieac: Staţi puţin. Haideţi să vorbim despre următorul lucru. M-aţi auzit luând atitudine vizavi de scandalul armelor fratelui domnului Băsescu? Dimpotrivă, am spus că omul are o firmă de hamalâc în port şi din aia trăieşte, n-a făcut trafic de arme. Asta fiindcă extremismul şi talibanismul este foarte prezent la cel puţin două persoane în studio în această seară la dumneavoastră. În al doilea rând nu e o problemă de deontologie domnul Moraru, este o problemă de libertate, democraţie şi drepturi ale cetăţeanului, sub niciun motiv o discuţie privată, băieţească, între nişte persoane nu trebuia să ajungă în presă în acest moment...

Radu Moraru: Lăsaţi-l să vorbească, vă rog.

Bogdan Chirieac: În aceste condiţii, vă rog frumos şi cu asta... eu ies acum imediat. Domnul Moraru, mâine...

Radu Moraru: Ok. Dar să-l ascultăm, avem timp să răspundem. Vă rog.

Bogdan Chirieac: Da, sigur că da. Mâine ieşim amândoi alături la Novotel şi bem un capucino şi discutăm şi poate discutăm vrute şi nevrute, vi se pare normal ca această înregistrare să apară în presă? Dacă punem ceva la cale şi organele statului s-au sesizat, să fim arestaţi, să fim anchetaţi, judecaţi, încarceraţi, da...

Radu Moraru: Domnul Bogdan Chirieac, daţi-mi voie să vă dau un răspuns şi aici este un punct de vedere, dacă vreţi, neîmpărtăşit până acum, simplu. Până să avem această, cum să spun, această retorică şi dumneavoastră şi noi şi toţi cei care ne uităm la emisiunea asta, poate că noi am avea dreptul, dar în cazul de faţă eu vă spun ceva, sincer, ar fi trebuit ca să nu se ajungă la înregistrare, să nu fie scandalul ăsta, eu de mânuţă cu domnul Macovei, nu ştiu în ce ordine, aici cred că aţi greşit amândoi. Aş fi mers cu martor sau aş fi mers să spun, ”dom'ne am asistat la o discuţie în care prietenul meu, colegul meu a fost şantajat”, pentru că treaba asta reiese în mod evident, este la bunul simţ al oricărui jurnalist din România.

Bogdan Chirieac: Este al dumneavoastră. Deci domnul Roşca a apăsat poate prea tare. De aici şi până la a spune de şantaj, dom'ne despre ce vorbim? Obiectul şantaj că erau nişte informaţii care urmau să fie difuzate de Roşca în presă dintr-un motiv sau altul.

Radu Moraru: Urma să le vireze cinci euro în cont dacă le găsea conturile.

Bogdan Chirieac: Dom'ne, el încerca în felul ăsta, că am văzut acum ce aţi dat, probabil că încerca să verifice dacă alea sunt...

Radu Moraru: Bun. Staţi un pic că vrea să vă răspundă domnul Macovei. Eu i mai pun o întrebare, aveţi dreptul, e legal să daţi informaţii asupra anchetelor pe care le faceţi?

Cătălin Macovei: Este absolut ilegal. Deci dacă aş da informaţii despre anchete, despre investigaţiile agenţiei, m-aş face vinovat de infracţiunea de abuz în serviciu.

Radu Moraru: Deci domnul Roşca practic vă cerea să faceţi abuz în serviciu.

Cătălin Macovei: Putem să ne gândim că ar putea fi chiar o instigare la abuz în serviciu, dar numai un procuror poate să facă asemenea...

Radu Moraru: Bun. Aţi vrut să interveniţi când vorbeam de şantaj, că pentru mine, cu bunul meu simţ gazetăresc cred că este evident un şantaj, se vede din elicopter sau de pe lună. Dumneavoastră aţi şi spus-o că l-aţi simţit ca pe un şantaj.

Bogdan Chirieac: Domnul Moraru, mai pot să spun ceva şi cu asta v-am lăsat?

Radu Moraru: Staţi puţin să spună domnul Macovei şi apoi vă las ultimul cuvânt. Vă rog.

Cătălin Macovei: Domnule Bogdan Chirieac, Bogdan, vreau să te întreb un singur lucru. Ai spus că domnul Roşca Stănescu a apăsat mai mult pe acceleraţie. Aş vrea să spun o chestiune care m-a deranjat probabil cum te deranjează şi pe tine, apariţia acestei stenograme în presă care face nişte referiri mai mult sau mai puţin adevărate, inclusiv la viaţa privată, şi a mea şi a ta şi trebuie să fi de acord cu asta. Ce înseamnă a apăsat mai mult pe acceleraţie? Domnul Roşca Stănescu, repet, în această seară a spus că nu a găsit niciun document pe care eu l-aş fi semnat în sensul celor spuse de dumnealui. Vreau să spun un singur lucru, eu am fost acuzat la televiziune în această seară de legături cu lumea interlopă, cu cămătari, s-a creat un scenariu din ăsta fantasmagoric, de ce, pentru nişte documente care nu există. Deci cum ar trebui să mă simt? Prieteneşte te întreb.

Bogdan Chirieac: Oribil.

Cătălin Macovei: Poftim?

Bogdan Chirieac: Oribil este cuvântul potrivit în această zonă. Eşti acuzat pe nedrept, aşa cum ţi-am spus în maşină la vremea respectivă după ce este vorba, unu. Doi, e bine că discutăm amândoi Cătălin, prin intermediul televiziunii, fiindcă şi dacă am vorbi în privat tot în televiziune am ajunge, la masele largi populare şi spun următorul lucru în această chestiune, gravisim mi se pare faptul că în această ţară cei care într-o formă sau alta încearcă să se opună puterii, sunt înregistraţi, batjocoriţi, călcaţi în picioare. În rest sunt o mulţime de vorbe.

Radu Moraru: Nu. Aici nu vă dau dreptate. Iarăşi jurnalistic, au apărut convorbiri şi documente secrete dintre un consilier prezidenţial care e al puterii, deci ăla nu se opunea puterii... Nu, dar nu mă întrerupeţi că eu v-am ascultat. A apărut dialoguri din maşină între preşedinte şi soţie, au apărut, adică nu mai daţi pe putere şi pe asta că deocamdată puterea la noi este în opoziţie, dacă-mi daţi voie.

Victor Roncea: ... o să constataţi că persoane ca Bogdan Chirieac au un astfel de tupeu fenomenal. Domnule Bogdan Chirieac aţi fost dat afară de la Gândul şi PROTV pentru afacerile pe care le aveaţi nedeontologice cu diverse servicii secrete, este adevărat sau nu? Că vă foloseaţi de ziarul Gândul ca să vă iasă mai bine nişte contracte; ce mai cautaţi lângă noi? Vreţi să vă spun ce vă zice preşedintele asociaţiei jurnaliştilor din România? Să plecaţi acasă, cu tot cu miloanele voastre...

Bogdan Chirieac: Domnul Moraru, eu mă opresc aici, îl las pe domnul Roncea să împroaşte cu noroi, până la urmă staţi puţin, eu cu cine vorbesc? Cine este domnul Roncea, dom'ne?

Victor Roncea: In tot cazul, un ziarist nu un santajist!

Radu Moraru: Domnule Roncea lăsaţi-l să dea replica. Vă rog.

Victor Roncea: Nu vedeti ca asistam la un teatru radiofonic? Ce face, se uita in oglinda si ne recita o sceneta?

Bogdan Chirieac: Eu vorbesc cu neantul. Domnul Roncea este neantul. Deci asta din acest punct de vedere, deci asta încerc să spun şi vă rog să reţineţi acest lucru. Ce s-a întâmplat în această seară este un grav atac la adresa democraţiei în România... că vor continua. În rest Cătălin a vorbit frumos în această seară, ne reînnoim prietenia şi mai departe o să bem un capucino, sperăm...

Victor Roncea: La Procuratură probabil.

Radu Moraru: Bun. Domnul Bogdan Chirieac, eu...

Bogdan Chirieac: Eu acum o să-mi cer scuze, vă mulţumesc pentru intervenţie, vă las să continuaţi.

Radu Moraru: Vă mulţumim pentru intervenţie.

Andreea Pora: Da. O singură şi îmi pare rău că a închis. Pentru că aici se încurcă planurile, ceea ce este foarte rău. Un aspect este cel pe care l-a ridicat Bogdan Chirieac aici, cum de ajung documente, că sunt secrete, că sunt înregistrări, că sunt tot felul de documente... de regulă, cred că asta este excepţia şi îmi pare rău că domnul Chirieac nu mai stă sau nu revine la telefon ca să admită că majoritatea documentelor scurse în această perioadă, în special în perioada de precampanie şi de campanie, sunt cele care sunt negative la adresa lui Băsescu şi pozitive de partea ailaltă şi că au apărut în principal ori la Roşca Stănescu ori la televiziunile celor doi moguli. Că această practică trebuie pusă la zid indiferent unde se scurg acele informaţii, este un aspect şi sunt prima care să zic că nu este normal în România să se întâmple asemenea lucruri. Al doilea aspect şi de asta îmi pare rău că a închis domnul Bogdan Chirieac, este că nu putem să îngropăm chestiunea de deontologie jurnalistică cu acest lucru. Deci ambele aspecte sunt la fel de grave şi la fel grav mi se pare că domnul Bogdan Chirieac refuză să accepte că a fost şi că a asistat la o tentativă de şantaj, aşa cum o cataloghează chiar cel asupra căruia s-a exercitat acest şantaj, n-o spunem noi deşi ea reiese din stenogramă, deci că refuză să accepte acest lucru care este evident pentru orice jurnalist onest. Numai că noi ajungem să nu mai ţinem cont de onestitatea jurnalistică, să o aruncăm la coşul de gunoi şi este grav că oameni care sunt în presă de atâta timp, cum este şi Bogdan Chirieac, nu acceptă să se delimiteze de asemenea practici, că asta s-ar fi aşteptat, să se delimiteze, să spună, „da dom'ne, am greşit, am fost parte la un şantaj jurnalistic şi regret acest lucru, îmi pare rău”, deşi dacă este să ne luăm după background-ul domnului Bogdan Chirieac. Ce să spun, chestia de la Gândul, afacerile pe care le-a avut, care au fost condamnate la vremea respectivă de o bună parte din organizaţiile media. Haideţi să fim serioşi, adică domnul Bogdan Chirieac căruia i s-a dat dreptul şi a vorbit juma de oră într-o emisiune faţă-n faţă cu cel cu care a fost la aceea întâlnire. Acceptă, pe de altă parte, să se ducă în emisiuni în care vocea cealaltă nu se aude deloc, cum e la Realitatea şi în special la Antene, atunci nu ştiu ce vrea, ce să-i vină?

Radu Moraru: Nu. Dar toată problema mea din tot ce a spus Andreea Pora este o chestie foarte simplă. Unu...

Andreea Pora: Dar sunt două lucruri diferite.

Radu Moraru: Deci mie nu-mi place ipocrizia. De 20 de ani toţi condamnăm aşa, ne facem de foarte multe ori, denunţăm această practică când de fapt e clar, de 20 de ani se întâmplă, întâi apar în presă aceste lucruri şi aici este problema instituţiilor care scurg aceste informaţii, e problema lor. Până la urmă eu când găsesc această probă într-un ziar, aceste elemente care sunt recunoscute de cei care au asistat la discuţii că primul lucru am verificat, mă parcă sunt ei, dar ia să vedem, ei ce spun, „da recunoaştem că noi suntem”, nu mai e problema mea, a mea nu mai e problema. Decât că vine CNA-ul şi poate vrea să-mi închidă emisiunea, să mă expulzeze, atât.

Victor Roncea: Este un act primordial de jurnalism în momentul în care un ziarist primeşte o asemenea informaţie să o publice si sa decida cititorii.

Radu Moraru: Aici n-are dreptate Bogdan Chirieac. Deci din momentul în care informaţia a apărut în Curentul şi nu e problema ziaristului de la Curentul care a făcut rost de ea sau i s-a livrat, este problema instituţiei care a scăpat acest document, este doar problema acelei instituţii.

Victor Roncea: Sunt instituţii care de multe ori nu mai fac faţă pentru că şefii celor care investighează sunt aserviţi politic sau mai primesc un salariu-n plus de la câte un mogul de presă.

Radu Moraru: Şi blochează vreo investigaţie?

Victor Roncea: Evident.

Radu Moraru: E posibil. Am avut asemenea cazuri. Domnul Talpeş.

Ioan Talpeş:... să spune foarte clar, depinde în ce ligă joci. Dacă pentru tine 50 de mii de euro nu mai înseamnă nu ştiu ce, atunci eşti într-o altă ligă. Pot să vorbesc de deontologie, pot să vorbesc de democraţie, pot să vorbesc de toate chestiunile acestea atunci când se fac sau ţi se fac ţie. Dacă se fac oricui, aşa cum domnul Roşca e campion. Cine a mai publicat atâtea materiale inventate sau obţinute pe căi din acestea, categoric ilegale nu? Ş atunci, am auzit în seara asta un discurs despre imoralitate în cazul respectiv, în care a apărut unul care-l priveşte pe domnul Roşca. Adică despre ce e vorba? Există în ţara aceasta unii care trebuie să fie categoric protejaţi, respectaţi, indiferent ce ar face ei, indiferent dacă chiar încearcă să forţeze mâna unui demnitar al statului, unui demnitar care acţionează într-un domeniu de sensibilitate totală pentru că toate datele domniei sale sau care operează sunt clar secrete.

Radu Moraru: Eu îl întreb pe domnul Macovei - domnul Macovei în contextul... eu vă spun sincer, poate că pare o ipocrizie, poate că n-o să mă creadă nimeni, dar eu dacă merg cu un prieten de-al meu la o discuţie cu cineva şi acel cineva îşi permite să îl şantajeze pe prietenul meu, ori îl opresc, ori mă ridic şi îi spun dom'ne, hai să plecăm. Sau, dacă ştiu eu - în cazul dumneavoastră nu ştiu cum e să fiţi un înalt oficial - poate că era cazul să fiţi împreună cu prietenul dumneavoastră Bogdan Chirieac să depuneţi o plângere. Că aveaţi un martor, sau nu e suficient?

Cătălin Macovei: E greu de apreciat dacă un martor este suficient într-o asemenea situaţie. Nu vreau să-i ţin partea domnului Bogdan Chirieac, ţinând seama de faptul că suntem într-o relaţie destul de apropiată. Însă dumnealui a spus la sfârşit: după ce am plecat de acolo, a afirmat, încerc să-mi amintesc "ceea ce îţi cere sau ceea ce vrea ăsta nu e în regulă" şi chiar domnul Bogdan Chirieac a spus. Nu ştiu, dumnealui, după cum aţi văzut n-a participat la discuţie. Mă rog, au fost nişte chestii destul de picante...

Radu Moraru: Eu nu l-am judecat după ce discută în stenogramă, însă după această intervenţie uşor arogantă şi uşor... nu suntem atât de proşti nici noi, nici telespectatorii să mergem acum neapărat pe drama pe care o trăiţi fiecare dintre dumneavoastră, dintre participanţi. Aici până la urmă, ca ziarişti, repet, omul e ziarist, dacă era vreo virgină, da, OK; atunci sigur plângeam pe umărul ei, o duceam la psiholog şi aşa mai departe. Omul e ziarist, un ziarist vede această bombă, această lovitură de presă, ăsta-i subiectul principal pentru noi ziariştii. A, după aia, a doua zi când trece toată povestea întrebăm OK, cum facem? Noi am şi căutat deja primele reacţii. DGIPI spune "nu de la noi este înregistrarea".

Victor Roncea: Normal, cine ar recunoaşte aşa ceva? Pe de altă parte sesizez o nouă inadvertenţă în ceea ce spune domnul Bogdan Chirieac. Mai devreme spunea că s-a nimerit întâmplător, apoi că n-a fost la discuţie, dar totuşi la finalul acesteia îi spune domnului Macovei că ceea ce face Roşca nu e bine şi să nu accepte. Deci dânsul era conştient de ce s-a întâmplat acolo, nu poate să ne mai plimbe pe degete - unu. Doi, de ce nu i-a spus-o în faţă lui Roşca, dacă-l consideră prieten şi coleg, nu? Băi Sorine, poate nu faci bine ceea ce faci.

Ioan Talpeş: E prea mult. E o problemă de ligă, când...

Victor Roncea: Ori e deontolog, ori nu e, ori e ziarist, ori nu e ziarist.

Radu Moraru: Stilul lui Sorin Roşca Stănescu din această stenogramă ar putea să intre în orice film de Oscar, de mare succes, dialogul...

Victor Roncea: ..spune si Cezar Ioan, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România, exact acelaşi lucru, că este un scenariu scos dintr-un film mafiot şi le recomandă celor doi ziarişti sa ne lase,. O spune textual: "aceşti oameni nu sunt ziarişti".

Radu Moraru: Domnule Macovei, nu v-a fost puţin teamă? Pentru că eu mă gândesc, dumneavoastră nu sunteţi atât de familiarizat poate cu presa, dar acolo vi s-a spus aşa: băi, dacă eşti cuminte, te protejăm, nu mai apari cu niciun articol negativ, vezi dacă îmi dai, tu dă-mi mie, că eu tac, nu află nimeni şi n-o să ştie nimeni şi eu am să-i bubui pe ăştia, le trimit 5 euro în cont, să-i sperii, să le arăt cine sunt. Nu vă era puţin teamă? Că pentru un om care nu e ziarist, nu e atât de hârşâit cu atâtea cazuri de corupţie, văzute la viaţa lui, e aici...

Cătălin Macovei: Teamă în niciun caz nu mi-a fost, am fost procuror atâta timp şi credeţi-mă că am văzut mari grozăvii. Nu mi-a fost teamă, însă vreau să afirm fără echivoc: m-am simţit şantajat, ca să fie limpede.

Radu Moraru: Nu subiectiv, nu obiectiv...

Cătălin Macovei: M-am simţit şantajat de către domnul Sorin Roşca Stănescu, ca să...

Victor Roncea: Aceasta este ştirea care ar trebui mâine să fie pe toate televiziunile din România.

Andreea Pora: Dar nu va fi pe nicio televiziune, pentru că noi...

Radu Moraru: Nu mai e nevoie. În seara asta, din ce semnale avem, s-a uitat toată România.

Andreea Pora: Noi uităm contextul în care a avut loc această discuţie, momentul ei. Este momentul de 24-25 septembrie, când Guvernul Boc se făcuse praf, când PSD-ul putea să tragă avantaje electorale din această despărţire, aşa cum s-a şi întâmplat. Deci este un moment de maximă tensiune politică. În care, atenţie, şmecheria cu traficul de arme, mă scuzaţi, se fâsâise. Venise ciorbica reîncălzită a lui Hayssam, apăruse aşa jumătate din scrisorica I, urma jumătate din scrisorica a II-a. Deci trebuia muniţie proaspătă. Muniţia aia proaspătă ar fi avut un efect...

Radu Moraru: Ştiu, dar aici vreau să-i apăr pe anumiţi ziarişti. Pe surse, dau un exemplu, să zicem că se întâlnea cineva cu domnul Macovei, o secundă. Deci când e vorba de mare corupţie acum nu vreau să fim nici mai catolici decât Papa. Dacă de exemplu domnul Roşca Stănescu îi solicita domnului Macovei o întâlnire şi domnul Macovei i-o acorda, şi se întâlneau şi îl întreba "domnul Macovei, poate că se fac presiuni asupra dumneavoastră, dom'ne, daţi-mi şi mie un indice să găsesc doi miniştri, care vreţi dumneavoastră, cu conturi barosane, cu miliardari", atenţie, fără să vă şantajeze. Domnul Macovei putea să încalce legea şi să încalce regulamentul de funcţionare şi tot ce a semnat domnia sa că va respecta şi putea să spună "băi, du-te până în aia şi vezi că e cu...", atenţie, asumându-şi riscul că încalcă. Din momentul ăsta, ziaristul pleca în Franţa, mergea la ghişeu, nu ştiu prin ce metode afla contul, verifica că-i pe numele cutare, scotea un extras de cont, făcea nişte lucruri. Dar atenţie: nu cu şantaj, nu cu o înscenare din asta, că poate i-a înscenat nişte chestii şi după aia îl cheamă la şantaj. Adică scenariile sunt de film mafiot.

Victor Roncea: Vă mai dau un exemplu, că înţeleg că eu sunt unul dintre talibanii de la această masă. Dacă eu m-aş fi întâlnit cu domnul Macovei şi aş fi arătat, uitaţi ce filmare am, îmi daţi şi mie conturile lui Nica? Că vreau să-l sparg în presă. Credeţi că ar fi apărut această ştire pe televiziunile mogulilor? Că un ziarist taliban îl şantajează pe seful ANI pentru un ministru onest ca domnul Nica?

Ioan Talpeş: Dar nu vă supăraţi, eu de 20 de ani sunt taliban.

Radu Moraru: S-o luăm aşa, nu vedeţi că s-au grupat nişte, nu ştiu cum să le spun, că nu le-aş spune dinozauri, că sunt şi dinozauri simpatici în presa românească, dar s-au grupat nişte tovarăşi care făceau presă şi înainte, unii dintre ei au avut conexiuni cu anumite servicii secrete de pe vremea aia.

Victor Roncea: Domnul Chirieac a fost cercetat de CNSAS sub această acuză. Existau nişte note olografe, vreau să insist puţin asupra acestui caz, deoarece s-a aflat...

Radu Moraru: Aveţi probe?

Victor Roncea: Cunoaştem ce s-a întâmplat la CNSAS. Existau nişte probe olografe semnate cu un nume de cod care ii era atribuit domnului Chirieac, dânsul s-a dus în acea şedinţă şi Colegiul reunit în acea zi a hotărât că nu este cazul să i se acorde decizia de Poliţie politică. Dânsul a dat însă note informative, în calitatea sa de ghid BTT.

Radu Moraru: Opriţi-vă puţin.

Andreea Pora: Să fim oneşti, că după aia sigur că vin unii ca Roşca Stănescu şi... deci Bogdan Chirieac a dat declaraţiile lui pe această temă. Există declaraţiile lui, dacă mai are ceva de adăugat e bine să intre şi să spună.

Victor Roncea: Nu se poate! Dupa 20 de ani... Este ironic, a spus domnul Chirieac, că domnul Roşca Stănescu a fost cel care a dezvăluit cazul Iliescu-KGB; e: astăzi este mână în mână cu Iliescu-KGB. Este tragic pentru soarta presei române.

Andreea Pora: Ba a ajuns şi un stâlp al democraţiei, cum zice Crin Antonescu.

Radu Moraru: Nu, mie mi-a plăcut aici, cum spunea Roşca Stănescu, el are o problemă cu Băsescu fiindcă Băsescu distruge democraţia şi de-aia vrea să-l strângă de testicule pe Berceanu şi... Bun, eu zic aşa: stimaţi români, pe vremuri vă apăra Cornel Nistorescu, o mai face şi acum, dar mai moale, o să vă arăt după publicitate. Astăzi însă vă apără Sorin Roşca Stănescu, este stâlp al democraţiei şi aţi văzut că el vă va scăpa de Băsescu şi va strânge de testicule pe Berceanu până să-şi piardă Berceanu testiculele că-i e scârbă să se aplece să le culeagă de pe jos, am înţeles eu din documentarul pe care l-am auzit.

Ioan Talpeş: Asta nu-i ameninţare, e figură de stil.

Radu Moraru: Asta nu. Şi Berceanu nu e ministru, este demis. Deci nu se pune. Sigur că eu înţeleg şi limbajul mai tare spus lângă pădure. Pădurea dă un aer mai tare, însă pentru toţi ziariştii din România de bun simţ cu adevărat, e vorba evident, cu bunul simţ, aici, de o încercare de şantaj. Dincolo, sigur, jurişti, avocaţi pot veni să demonstreze pe banii foarte mulţi, că înţeleg că are de unde domnul Roşca Stănescu să spună că suntem cu toţii nişte imbecili. Însă astea-s limitele democraţiei. Democraţia din România a fost din păcate forţată şi violată în fiecare secundă de nişte oameni care din punctul meu de vedere au pus mâna pe România în ’90 şi nu i-au mai dat drumul niciodată. Astăzi, zbaterile la care asistăm, tupeul maxim de exemplu al unui şef de Senat de a-şi lua concediu, de a nu fi la serviciu pentru a putea valida sau nu un guvern, pentru a-l trece prin comisii, în condiţiile în care i se spune de către o lume întreagă, americani, suedezi, balcanici, nemţi: "băi, puneţi-vă guvern, să vă putem da banii ăia", bani cu dobândă mică. Altfel va trebui să ne împrumutăm, cu dobândă poate dublă şi tot noi plătim banii - aflăm că omul e în concediu. Că nu poate să convoace de urgenţă. Sâmbătă, duminică, oricând, să validăm Guvernul, să ştim avem guvern sau nu?

Ioan Talpeş: Vă garantez că nu se va întruni în niciun caz pentru validare.

Radu Moraru: Această Românie în care se pot întâmpla aceste lucruri, se pot întâmpla din cauza acestor oameni şi acestor comportamente. O să vi-l arăt de exemplu pe un Nistorescu, să vedem cine-şi permite să vorbească de exemplu despre mine, un cetăţean care poate că n-am nimic în comun cu acel cetăţean, dar vorbeşte despre foarte mulţi în România. Din punctul meu de vedere este un ziarist care a ratat tot ce se putea rata în materie de presă, n-o să-i ţin pe invitaţii mei, ca să-i plictisesc cu acest personaj, dar vi-l arăt, e în aceeaşi gaşcă cu Sorin Roşca Stănescu şi mai sunt câţiva în gaşcă. O să-i aliniem într-o bună zi pe toţi, ca să vi-i arătăm tuturor. Să spunem nu ca ei, haideţi să încercăm altfel, că nu suntem noi acum neapărat arhanghelii dreptăţii, dar nici atât de mizerabili nu cred că am putea să fim nici în visele noastre cele mai negre. Ultimul cuvânt pentru fiecare invitat, să începem cu Victor Roncea.

Victor Roncea: Aceasta aş vrea să se reţină: am fost coleg cu Sorin Roşca Stănescu, a fost şeful meu, am lucrat la toate campaniile anti-KGB-iste de la ziarul "Ziua" pentru ca să fiu dat afară, pentru că demasc din nou KGB-ul şi perpetuarea acestui sistem peste ani. Este o tragedie pentru presa României faptul că Rosca este mână în mână la ora aceasta, ironic, cu cel împotriva căruia lupta în anii ’90.

Radu Moraru: Domnul Talpeş.

Ioan Talpeş: Pe mine m-a surprins o declaraţie şi convingerea domnului Chirieac în care spunea: "Domnul Talpeş, nu vă amintiţi când eraţi şi când vă întâlneaţi cu presa şi dădeaţi informaţii speciale?"

Radu Moraru: Sunteţi complice, domnul Talpeş?

Ioan Talpeş: Nu, niciodată nu am făcut acest lucru, prin toate funcţiile în care am trecut. Am refuzat orice discuţie, în afara unui cadru oficial public. Dacă există cineva în România...

Radu Moraru: Dar de ce atunci această întrebare direct către dumneavoastră?

Ioan Talpeş: Păi singura chestiune este că există la noi oameni care-şi imaginează că ce li se întâmplă lor sau ce fac alţii sau din ce trăiesc ei, trăiesc şi ceilalţi. Asta este cea mai cumplită generalizare care se face. Doresc, pentru că sunt sigur că au urmărit mulţi această emisiune, să vină cineva care să spună că da dom'ne, uite, Talpeş mi-a dat o informaţie specială.

Andreea Pora: Chiar dacă... n-ar veni.

Ioan Talpeş: De ce n-ar veni?... eu vă spun de unde vi se dădeau, de la Năstase, spre exemplu despre mine.

Andreea Pora: Aia e altceva.

Ioan Talpeş: Nu e altceva. Ştiu din dosarul de la DGIPI pe care l-am şi... am formulat cererea în Senat, la ministrul de interne, care era membru al Senatului şi i-am spus domnule, aia din dosarul care mi s-a făcut mie. Cum a ajuns să fie publicat în presa română? Nimeni n-a vrut să răspundă.

Radu Moraru: Aşa cum se publică de 20 de ani.

Andreea Pora: Eu aş vrea doar să pun problema din punct de vedere al jurnalismului şi să spun că în aceşti 2-3 ani s-a ajuns la un hal de degradare cum eu una n-am mai văzut în ultimii 20 de ani şi că până la urmă gesturi cum sunt cele ale lui Roşca Stănescu, faptul că Bogdan Chirieac nu se delimitează, ba aprobă şi neagă şi încearcă să transfere chestiunea în altă zonă, ne afectează pe toţi, toţi ne pierdem credibilitatea. Toţi, dacă nu luăm atitudine împotriva unor astfel de personaje vom avea de suferit. Ca şi cum nu ar fi suficiente televiziunile mogulilor, că nu numai mogulii sunt de vină, sunt vinovaţi toţi cei care acceptă şi nu se delimitează de cenzură, de manipulare, de minciuna pe post, de dezechilibru şi aşa mai departe, toţi sunt vinovaţi. Asta este problema. Şi mă întreb cum vom reuşi şi cum va arăta acest jurnalism după ce se va încheia această campanie şi cum va supravieţui jurnalismul acestei epoci nefaste a mogulilor. Asta e chestiunea de fond.

Radu Moraru: După unii potopul. Domnul Macovei, mulţi ar putea să vă acuze de un discurs în aceste conversaţii uşor complice pe alocuri.

Cătălin Macovei: Chiar am fost acuzat în cursul zilei de astăzi de un discurs complice.

Radu Moraru: Părerea mea este că e şi mai mult decât atât. Pe alocuri părea că faceţi apel la acele trucuri pe care le folosim noi ziariştii de a scoate nişte lucruri de la Sorin Roşca Stănescu.

Cătălin Macovei: Să ştiţi că v-o spun cu sinceritate, am vrut să văd până unde se merge. Auzisem multe lucruri despre domnul Sorin Roşca Stănescu, sincer n-am crezut multe dintre ele, însă de data asta am văzut pe pielea mea. Ceea ce vreau să vă asigur este că din cadrul ANI nu au ieşit nici documente, nici date către persoane care n-are fi autorizate să le deţină. Şi cu toate presiunile de care sunt convins că vor urma şi chiar cu şantaje, nu vom ceda şi nu vom da...

Radu Moraru: Bun, a spus domnul Roşca Stănescu că aţi fost cablat chiar dumneavoastră. A făcut acuzaţia asta la "6! Vine presa".

Cătălin Macovei: Cred că ar trebui să dovedească domnul Sorin Roşca Stănescu...

Radu Moraru: Uite că el nu trebuie să dovedească.

Cătălin Macovei: Chiar mă acuză că aş fi avut o întâlnire în parc într-o zi la ora 13, mi-a rămas în cap, sună poetic. Într-o zi la ora 13 m-am întâlnit într-un parc în Grădina Botanică cu domnul ministru Blaga şi am conspirat şi m-a rugat probabil în genunchi să...

Radu Moraru: V-aţi plimbat de mânuţă cumva?

Cătălin Macovei: Da, probabil.

Andreea Pora: Trebuie să admiteţi faptul că instituţiile publice, chiar şi atitudinea dumneavoastră, aşa cum reiese din acea discuţie, sunt puse sub semnul întrebării, domnule Macovei. Pentru că până la urmă, sigur, dumneavoastră păreţi acum de bună credinţă, susţineţi - nu avem nicio dovadă deocamdată că nu este aşa, dar faptul că instituţiile statului sunt atrase în astfel de lucruri, ridică mari semne de întrebare asupra a ceea ce se întâmplă în momentul ăsta.

Cătălin Macovei: Dacă-mi permiteţi, semne de întrebare ar trebui să vă ridice cei care cedează unor asemenea presiuni. Pentru că daţi-mi voie să vă spun că sunt mulţi care cedează.

Victor Roncea: Aş vrea să vă mai spun în încheiere că există o continuare a acestui scandal, pe baza acestui mic eveniment din pădure şi că noi la "Curentul" avem convingerea că există şi o filmare a acestui eveniment şi atunci nu cred că domnul Macovei se putea clona şi filma din afara acestei întruniri la care domnul Chirieac s-a nimerit întâmplător, domnul Roşca trecea cu barca şi numai domnul Macovei se filma şi se înregistra singur.


Radu Moraru: Da. Oricum, vreţi să vă spun ceva? Dacă nu începem o reformă profundă în toată România, nu doar la TV şi în anumite zone, de la presă până la servicii, până la firmele private... Vorbeam cu domnul Talpeş odată de filme private, de România SRL-uri, care fac mai profesionist genul ăsta de interceptări şi de filmări... România va fi putredă. Luăm o scurtă pauză. Vă spuneam că vă voi arăta ceva interesant, tot aşa a fost cenzurat în presă, n-a apărut şi trebuie să apară şi aceste lucruri până la urmă. Dar după aceea o emisiune extraordinară cu doi mari prieteni ai emisiunii noastre, unul dintre ei chiar astăzi a plecat să-şi întâlnească prietenul în cer, e vorba de Gheorghe Dinică, de Ştefan Iordache, într-o emisiune cum rar i-am văzut. Atunci i-am botezat, spuneam: "Nu vă mai spunem monştri", vă spunem "aceşti De Niro şi Pacino", mai mari decât ei, ai României. După publicitate, ne întoarcem cu un mic fragment, nişte filmuleţe care ne arată "uite cine vorbeşte", uite cine a ajuns să ţină lecţii de morală, de patriotism, cine ne salvează nouă democraţia. Că stau şi mă gândesc, dacă Roşca şi Nistorescu, ei sunt salvatorii democraţiei, fraţilor, am pus-o! Publicitate! Am revenit, suntem în direct, mi-am dat seama că Bogdan Chirieac a mai greşit într-un loc, spunea la un moment dat: dom'ne, ce caută discuţia noastră băieţească cu glumiţe, cu gagici să ajungă publică? Şi aici aş introduce o nuanţă: nu era nicio partidă de sex din apartamentul nu ştiu cui cu amanta, nu era nici o discuţie despre fotbal. Totuşi a fost o discuţie în care un înalt funcţionar al statului, care taman se ocupă de nişte lucruri complicate, să investigheze averile demnitarilor, a fost şantajat. I se arăta pisica, i se făceau promisiuni că va fi protejat şi i se cereau nişte date pentru a şantaja mai departe, adică pentru a arăta altă pisică, de 5 euro, fiecăruia dintre demnitarii vizaţi. Că întâmplător erau dintr-un partid sau altul nici nu mai contează. Şi atunci nu mai era o discuţie băieţească. Eu nu exclud varianta ca cineva din cei 3 să se fi autodenunţat, mai puţin domnul Roşca Stănescu sau să fi denunţat o asemenea practică. E posibil să fi sesizat vreun serviciu sau nişte oameni dintr-un serviciu sau nişte privaţi dintr-un... cu asemenea obiceiuri, că ar fi rost de ceva şantaj în cazul în care ar exista această înregistrare, acum spune Roncea că ar fi şi o filmare, adică lucrurile sunt complicate. În această seară vreau doar să arăt că totuşi gruparea asta, aceeaşi gaşcă a unor tovarăşi, talentaţi pe vremuri, dar astăzi parcă s-au urâţit şi urâţenia asta le-a cam omorât şi talentul, oameni care au contribuit la un moment dat la democraţia sau crearea democraţiei, deşi acum îmi pun întrebarea oare chiar la asta au pus umărul? Sau ne păcăleau când scriau bine şi frumos despre democraţie şi noi îi credeam şi citeam?
EMISIUNEA: NAŞUL

POSTUL: B1TV

ORA: 20:00

MODERATOR: RADU MORARU

2 comments:

Anonymous said...

Mi se pare incredibil sa vad ca asemenea fiinte josnice, capabile de un asemenea santaj inca sunt in libertate si nu in spatele gratiilor.

Anonymous said...

Felicitari Radu Moraru,Victor Roncea,Andreea Pora si Traian Ungureanu.Sa le fie rusine slugoilor si cozilor de topor Razvan Dumitrescu,Gabriela Vranceanu Firea si Mihai Gadea.Sa ne lase in pace .Sa se apuce de facut detergenti,bureti,maturi,pensule,bidinele si alte asemenea necesare spalatoriilor .subente