Pages

Tuesday, October 6, 2009

VICTOR RONCEA, SUSTINUT DE IULIAN URBAN, PDL si societatea civila alternativa: Roncea şi Voiasciuc, membri de onoare ai Asociaţiei Altermedia

Executia unui ziarist care a refuzat cenzura: Realitatea TV este o “colivie aurita”
6 Oct, 2009

Continua odiseea lui Victor Roncea, unul din ziaristii romani pe care-i numeri pe degete ca avand curajul sa se opuna cenzurii. Intr-o notificare trimisa ZIUA SRL el rememoreaza pasii care au dus la executarea lui . Ca aparator al libertatii de exprimare, Victor Roncea are toate sustinerea mea si a PDL.


Victor Roncea şi Vladimir Voiasciuc, membri de onoare ai Asociaţiei Altermedia

Asociaţia Altermedia a decis să acorde titlul de “membru de onoare” ziaristului Victor Roncea şi instructorului sportiv Vladimir Voiasciuc, în semn de recunoaştere a meritelor civice ale acestora şi pentru a atrage atenţia asupra situaţiei celor doi, persecutaţi pentru că cer respectarea unui statut uman şi profesional firesc.

Ziarist cu aproape 20 de ani experienţă în presa scrisă, multiplu premiat şi laureat, Victor Roncea a deschis conflict de muncă împotriva conducerii ziarului “Ziua” după ce, presat să-şi dea demisia, a fost retrogradat din funcţie în condiţii care contravin Contractului Colectiv de Muncă şi i-a fost anulat Contractul de drepturi de autor.

Această ultimă fază a conflictului a apărut ca urmare a contestării de către dl. Roncea a cenzurării unui produs jurnalistic (interviu) şi succede imediat depunerii unei plângeri contra lui Doru Buşcu, director editorial al revistei "Academia Catavencu", pentru profanarea statuilor de la Universitate în campania „Cu măştile curate”. În condiţiile în care lui Victor Roncea nu i s-a reproşat nimic din punct de vedere profesional de către conducerea „Ziua”, nu putem să nu ne facem legătură între demitere/retrogradare şi activitatea civică pro-românească intensă în care Victor Roncea s-a angajat de mulţi ani, prin Asociaţia Civic Media şi alte organizaţii ale societăţii civile, activitate care a ajuns să stea în gât patronilor trustului de presă de care aparţine „Ziua”.

Acordându-i titlul de „membru de onoare” al Asociaţiei noastre, solicităm o reacţie mai viguroasă a organizaţiilor care ar trebui să apere drepturile jurnaliştilor şi care, cu excepţia MediaSind, nu au reacţionat. Ne aşteptăm ca acestea să facă publică o poziţie referitor atât la conflictul de muncă dintre dl. Roncea şi “Ziua”, cât şi la agresiunea fizică la care acesta a fost supus de un grup de angajaţi ai trustului “Realitatea – Caţavencu”, împotriva cărora cel în cauză a depus de asemenea plângere penală.


Bucureşti, 6 octombrie 2009

Asociaţia Altermedia este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, având ca scop promovarea libertăţii de expresie prin stimularea implicării sociale şi facilitarea accesului cetăţenilor la informaţie. Nucleul Asociaţiei l-au format în anul 2002 editorii publicaţiei electronice Altermedia.

Sunt onorat si multumesc pentru ambele mesaje de sustinere!

2 comments:

Greywolf said...

Dl. Iulian Urban este un om de onoare care nu inteleg ce mai cauta in PDL, darsa ai sustinerea PDL-ului dupa ce ai luptat impotriva cipuitilor ca Mircea Toader si Costica Canacheu mi se pare cel putin ciudat domnule Roncea. M-am raliat la lupta dumneavoastra anticip pentru ca mi se parea un lucru corect si il sustin in continuare. Este o lupta pentru libertate, dar oare Basescu va ofera libertate cand isi bate joc de Constitutie, parlamenti si popor? Nu sunt cam multe abuzurile guvernului care si-a luat ''in serios funtia sa legislativa'' prin asumarile in deridere? Nu va inteleg domnule Roncea! Cum puteti sa va aliati cu asemenea indivizi care isi doresc o dictatura personala cum este Basescu si Boc? Cum puteti accepta sprijinul madamei Udrea, Anastatse si Ridzi care sfideaza orice bun simt? Ce-i cu dragostea asta subita pentru Basescu ca nu face nimic pentru respectarea celor 1 milion de semnaturi adunate la Petru Voda? Sa inteleg ca ''mogulul'' [ca tot este la moda basesciana] dumneavoastra a vrut sa fiti antibasescu si nu ati vrut dar eu vad ca la Ziua sunt si oameni anti-Geoana sau anti - Antonescu si nu sunt dati afara. Nu v-a obligat nimeni sa fiti pro-Basescu, acesta este drumul pe care l-ati ales singur si sincer nu va inteleg de ce-l mai sustineti, pentru ca Basescu nu poate avea prieteni, maine se va intoarce si impotriva dumneavoastra, atunci cand nu va mai avea nevoie de dvs. Nu puteti fi mai clar, de unde atata iubire? Nu-i asa ca dragostea este mare? Cu Basescu va faceti doar iluzii pt ca nu va mai fi presedinte, acuma fiind doar o javra disperata dupa putere, ca dupa ce nu va mai fi.....Mai bine ati fi intrebat toti candidatii, ramanand la Ziua, care este pozitia lor in raport cu legile statului politienesc - asa ati fi fost mai util pentru popor.

Greywolf said...

Si cum de sunteti cu Basescu cand el si Patapievici impotriva caruia luptati este dragostea Baselului?