Pages

Friday, October 9, 2009

BOGDAN MANOLEA: Curtea Constitutionala declara neconstitutionala legea privind stocarea datelor de trafic - dar Guvernul doar s-a facut ca o suspenda

In ceea ce mi se pare o decizie de necrezut, aflu azi ca instanta constitutionala romaneasca “a decis ca legea privind pastrarea datelor de trafic incalca articolulul din Constitutie referitor la secretul corespondentei, exceptie ridicata intr-un litigiu dintre firma de telefonie Orange si Comisariatul pentru Societatea Civila.” (dupa ce avocatul Mihai Rapcea le-a oferit ideea introducand prima actiune, contra Vodafone - nota mea, VR)

Articolul 28 din Constitutie spune:
” Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.”

N-as fi crezut vreodata ca prezenta Curte Constitutionala sa ia o decizie, care ar putea avea efecte atit de importante la nivel european, pentru ca e bazata pe o directiva europeana. Sunt extrem de curios sa vad argumentarea avuta, ca ar putea sa impuna un precedent extrem de interesant in Romania, la fel cum deciziile Curtii Constitutionale germane au creat un drept specific (bazat pe interpretare) privind dreptul la confidentialitate si la viata privata a sistemelor IT. Pe de alta parte sunt uimit ca argumentarea merge pe art 28 si nu pe art 26 care priveste viata privata. De aceea ar fi extrem de interesanta argumentarea propriu-zisa a CC.

Atit articolul hotnews, cit si cel din Mediafax nu sunt complect corecte.

In primul rind pentru ca legea 298/2008 este in vigoare si isi produce efectele inca din 15 Ianuarie 2009. Desi Guvernul s-a facut ca o suspenda, in fapt nu s-a publicat niciun act normativ in acest sens in Monitorul Oficial. Deci legea e in vigoare si, din cite cunosc eu, a fost chiar folosita de organele de aplicare a legii in procesele penale.

In al doilea rind, scrisoarea ONG-urilor catre Avocatul Poporului a fost respinsa de acesta din urma pe 10.02.2009. Cum opinia sa e obligatorie la orice caz in fata CC, sunt si mai curios sa vedem argumentarea sa.

Deocamdata site-ul Curtii Constitutionale nu a publicat nicio informatie in acest sens - cind avem decizia o luam si o comentam.
Fara indoiala insa - e un pas inainte.

(stirea am aflat-o prima oara de la Max. Mersi :D)

Bogdan Manolea - http://legi-internet.ro/blogs/index.php

Foto - http://gigelitatea.blogspot.com/



No comments: