Pages

Friday, October 2, 2009

SENATORUL IULIAN URBAN despre "Cazul Roncea vs Cenzura ZIUA" si inexistentele mijloace de protectie a jurnalistului fara o Lege a Presei

Scandalul recent de la "Ziua" de unde ziaristul Victor Roncea a fost dat afara pentru ca a refuzat sa dea curs cererii patronilor de a il infiera pe seful statului demonstrează inca odata, daca mai era necesar, că amestecul foarte rău mirositor între interesele economice şi cele politice devine exploziv atunci când atinge masa critică.
Un ziarist nu este o constiinta ce se poate manevra dupa bunul plac al unui sforar care detine parghiile unui salariu, adica controleaza echivalenta materiala si financiara a muncii depusa de ziarist. Interesele economice stârnite de marile ziare sau televiziuni, - dar chiar şi de cele mici! - sunt legate de sumele imense vehiculate pentru publicitate, inclusiv pentru publicitatea politică si pentru pastrarea unor privilegii ale patronilor de presa cu interese in zona politica. A lăsa nereglementat prin lege acest domeniu este o crimă.
Nici unul din mecanismele de autoreglementare despre care vorbesc asociatiile jurnalistilor nu a functionat in cazul Roncea. Puternic controlate financiar de patronii de presa care doresc sa fie de fapt niste latifundiari ai constiintei ziaristilor, asociatiile profesionale ale jurnalistilor sunt in fapt la fel de manevrabile prin aceleasi sfori la capatul carora, exact ca la teatrul de papusi, se afla patronii de presa.
Înţeleg rezerva unor ziarişti care cred că o lege a presei ar însemna de fapt o îngrădire a presei, dar cine-i opreşte să o formuleze chiar ei şi să o impună în parlament prin campanii de presă duse profesionist, cum numai ei ştiu să o facă.
Este naiv să crezi că rezolvi problema prin organizarea Clubului Român de Presă, pentru ziariştii care câştigă milioane de dolari şi sindicate ale ziariştilor, pentru cei care câştigă milioane de... lei ! Un cod al manierelor elegante pentru ziarişti, botezat „deontologic”, nu-i o lege. Si s-a vazut ca nu are putere pentru ca NIMENI nu l-a aparat pe Roncea de un abuz grosolan in care a fost dat afara de la ZIUA pentru ca a refuzat sa scrie la comanda.
El nu defineşte relaţiile dintre patronat şi ziarist, nu reglementează publicitatea, nu stabileşte condiţiile de muncă ale ziariştilor, drepturile şi îndatoririle lor, mijloacele de protecţie etc.
Ziaristul nu-i muncitor producător de "bunuri materiale", ca canta si joaca la bunul plac al patronului, el nu poate fi angajat sau concediat după "Codul muncii", cum se întâmplă acum, evident aberant. Am aparat dreptul ziaristului roman de investigatie sa isi faca meseria, fara ingerinte, atunci cand am discutat pe marginea Codului Civil, insa in mod evident, la acest moment, ziaristul roman trebuie aparat in fata pozitiei dominante, abuzive a patronului care are impresia ca este stapanul mintii si constiintei ziaristului. Iar cazul Victor Roncea este temelia acestei legi, studiul de caz care ne demonstreaza ca aceasta lege este necesara, daca vrem sa avem o presa independenta si puternica in Romania.
Constituţia României consfinţeşte dreptul la opinie şi dreptul la informaţie în articolele 30 şi 31. Dar aproape în fiecare paragraf se spune "se va reglementa prin lege".
Asadar este momentul sa apara legea presei. Ca sa il apere pe ziaristul roman ce [inca] are verticalitate morala, profesionala si constiinta.

Urban I. Iulian
Senator de Ilfov
Grupul Parlamentar al PDL din Senat
Vicepresedinte al Comisiei Juridice din Senatul Romaniei

No comments: