Pages

Monday, September 21, 2009

MOLDOVA NU ESTE A VOASTRA

Moldova nu este a voastra
de Victor RONCEA


Am invatat recent de la noul presedinte interi­mar al Repu­blicii Moldo­va, fosta RSSM, parte a provinciei istorice roma­nesti Basara­bia, ca Moldo­va nu este a noastra. Mihai Ghimpu, caci despre el este vorba, recomandat in cercurile de la Bucu­resti drept "mosul lui Chirtoaca", poate fi recu­nos­cut in politica de la Chisinau dupa privirea suie de urmarit general si aerul de bisnitar.
Valutist de pe Covaci, care, cand rama­ne fara bancnote confec­tionate din hartie de ziar o pune de o alba-neagra mica. De colhoz, cu voie de la Moscova, panimaies. Daca se poate, chiar si cu oranjadele mecanice de la Bucuresti, care, de e cazul, pentru democratie, of course, scot ruble si din pamant din iarba verde, daca e sa ne gandim ca, in urma cu vreo doi ani, pe vremea asta, asfaltatorii PDL se gandeau s-o puna de un parc cu alei luuungi, chiar la Chisinau. Oricum ar fi, comunism sau democratie, rosu sau oranj, de iesit, oricum iese ceva: "asta are, asta n-are, asta-i bila marcatoare".
Asa si cu ghimpele de familie din coasta lui Chirtoaca. Conform investigatiilor presei de la Bucuresti, omul este bagat, prin intermediarii de familie, intr-o adevarata "Retea Iuda", din care nu lipsesc securistii de calibru si rude de politi­cieni. Acum, dupa ce s-a suit in copac si s-a vazut, lafait, in Mercedesul blindat al lui Voro­nin, corespondentul domnu­lui Basescu de la Chisinau a inceput sa ne dea si lectii de moldovenism, marca Lenin, Stalin, Roller si Tismaneanu. Domnul Ghimpu, acelasi care se lipea de costumele lui Basescu la toate manifes­tarile posibile, speculand discursul patriotard, ne invata acum ca unirea nu are cum sa intre in planurile sale. "Unionistul" de serviciu al fostelor regimuri bolsevice are, saracul, mari probleme de alfabetizare: "Trebuie sa acceptam ideea ca, desi suntem frati, aceste doua tari sunt separate", ne spune proaspatul tovarasel sef de la Chisinau, acum militant UE. Nu stiu cum s-o defini in "Dictionarul limbii moldo­ve­nesti" al lui Vasile Stati cuvan­tul tara, dar pe-aici pe la noi, pentru cuvantul asta si pen­tru apararea poporului care o locuieste, neamul romanesc, s-a cam murit. Ati auzit vreo reactie de la Cotroceni, de la noul aparator electoral al roma­nismului care acuza acum tinerii Romaniei ca "propaga dispretul pentru valorile romanesti"? Pai nu asta face, regulat, Patapievici, instalat de domnul presedinte la ICR si, acum Ghimpu, noul insta­lat la Chisinau? Acelasi Ghimpu ros-oranj care, impreuna cu Marian Lupu, euro-pupilul lui Voronin, Vlad Filat, fostul urma­rit penal de catre Parchet si SRI si Serafim Urechean, prefe­ratul PSD, au participat recent la "o intalnire festiva" organizata de Ambasada Rusiei la Chisinau, cu ocazia "aniversarii a 65 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupatia fascista"?!
La Chisinau s-au schimbat haturile: vechiul KGB a predat stafeta. Statul roman se dovedeste, din nou, neputincios, in fata schimbarilor sorosiene din jurul si din sanul sau. Iata, la insultele venite din partea succesorului lui Voronin, e orb, surd si mut. In schimb, la Zilele Neajlovului sau Cascaveau de Doftana o dam cu neamul, tara si Voievodul Vlad. Desi, din cate stiu, varul lui Stefan cel Mare nu era supranumit Vlad Teparul...
Vorbind despre aderarea la NATO, Ghimpu a declarat reporterilor Pro Tv Moldova sa nu se astepte ca Republica Moldova sa se alature organizatiei euro-atlantice: "NATO nu este la primul etaj al cladirii Parlamentului", a spus potentialul valutist. Stim. Acolo este CSI-ul. Nu stiu insa ce o fi la primul etaj al Palatului Cotroceni...
PS: Alexei Miller e la Bucuresti. Ghici cu cine se intalneste!

1 comment:

StireaPress said...

Salut Victor,
in primul rand felicitari ptr. articol EXELENT !
Vezi am pus poze cu Pacepa Ilici si Stanculescu ii statea bine in uniforma aia neagra decat in puscarie...ha-ha-ha dar era si generalul Negoita, nu ? tu nu l-ai observat ?
http://stirea.wordpress.com/
ps. poti sa copoiezi pozele...