Pages

Sunday, September 27, 2009

SE INTAMPLA EXACT ACUM UN AN: ICR si UAP re-prezinta Romania cu labii si falusuri

Alexandru Radvan: "Am facut un serviciu culturii romane"

Implicati recent de mass-media intr-un scandal tip "poneiul roz", artistii Alexandru Radvan si Levente Benedek au fost invitati de Institutul Cultural Roman, pe 25 noiembrie, la o noua dezbatere din seria "Arte Martiale": "89.89… Arta, sex, putere".

Alexandru Radvan a realizat in septembrie la Bochum (Germania), in cadrul proiectului "Zilele culturii romanesti in Bazinul Ruhrului", o expozitie intitulata "Omagiu lui Iuda si Cruciatii" / "Huldigung des Judas & der Kreuzfahrer". Presa romaneasca a fost scandalizata mai ales de una dintre picturi, care il infatiseaza pe Iuda spinzurat, cu penisul erect si ejaculind.

Levente Benedek a fost si el subiectul unui scandal dupa ce a vernisat (in septembrie 2008) la Atelier 35 expozitia personala "Euromaniac", unde o harta a Romaniei include reprezentarea organelor genitale feminine.

Dezbaterea "89.89… Arta, sex, putere" a fost moderata de Erwin Kessler si a generat reactii diametral opuse. Daca Alexandru Radvan considera ca a facut un serviciu culturii romane, Levente Benedek, prudent, promite ca va incerca sa fie mai subtil de acum incolo.

"Astea sint niste preocupari de-ale mele foarte serioase. (...) Am depasit virsta la care desenezi organele sexuale pe banca doar de dragul de a le vedea", sustine Radvan, pentru care pornografia este "in ochii celui care priveste". Artistul considera ca interesul manifestat de mass-media pentru arta erotica este, de fapt, benefic in sine. "Foarte multi au luat cunostinta de faptul ca poate exista si o arta care sa problematizeze."

Mai rezervat, Levente Benedek promite sa fie "subtil" in viitoarele proiecte. Prudenta este justificata si de faptul ca, in urma expozitiei "Euromaniac", impotriva lui au fost depuse patru plingeri penale, iar acum trebuie sa faca fata unui proces. "Nu stiu daca are rost sa faci aceasta arta... sa-i spunem politica. Eu sint la inceput si caut tot felul de experiente. O sa incerc sa fiu mai subtil", a spus Benedek.
Suplimentul de Cultura - Saptaminal de opinii si informatii privind fenomenul cultural, realizat de Editura Polirom in colaborare cu Ziarul de Iasi

No comments: