Pages

Tuesday, July 14, 2009

RC CRISTEA recunoaste in ADEVARUL ca a fost trimis la plimbare de Blogul Roncea. Ofelia Cretia prezinta documente privind jaful din Muzeul Literaturii

Conflict amplificat la Muzeul Literaturii
Autor: Dan Boicea
Data: 14 iul 2009
Adevarul


Ofelia Creţia, şefa departamentului Expoziţii, spune că fostul director, Radu Călin Cristea, a derulat unele contracte dubioase. Scandalul din interiorul Muzeului Literaturii Române a luat avânt, după ce Radu Călin Cristea a făcut o listă cu persoanele incompetente din instituţie.

Muzeului Naţional al Literaturii, din Bucureşti Într-un interviu apărut luni în „Adevărul“, Radu Călin Cristea a nominalizat-o, alături de Sande Vârjoghe şi de Ioan Cristescu, şi pe Ofelia Creţia, şefa departamentului Expoziţii din Muzeul Literaturii. Fostul director a acuzat-o, printre altele, că a organizat evenimente nereuşite şi că a ratat un număr din revista muzeului, „Manuscriptum“.

Ofelia Creţia îi impută, la rândul ei, fostului director, mai multe decizii pe care le consideră nepotrivite. Ea atrage atenţia asupra unui parteneriat public-privat semnat între Radu Călin Cristea şi Asociaţia Naţională a Cluburilor de Turism pentru Tineret, care a presupus derularea sumei de 74.870 de euro pentru organizarea unei conferinţe la Casa de Cultură din Buşteni.

Cristea este criticat că la 8 iunie 2009 a ţinut conferinţa „Turismul şi literatura“ fără să invite pe nimeni de la Muzeul Literaturii. „Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat acolo“, spune şefa secţiei Expoziţii.

Contractul a fost semnat la data de 26 mai 2009, după ce la 21 mai 2009 apăruse hotărârea definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, prin care Radu Călin Cristea pierdea concursul pe care l-a câştigat în februarie 2008. „Acest proiect făcut la Casa de Cultură din Buşteni, unde este gratuită participarea, are un contract de parteneriat de 74.870 de euro, o sumă imensă“, a punctat Creţia, care a probat cu documente afirmaţiile sale.

Conform acesteia, parteneriatul public-privat făcut cu firma lui Aurel şi Ioan Borşan a presupus ca revista celor doi, «Vacanţe şi călătorii» să susţină partea de promovare, ceea ce însemna 60% din sumă. „Deci Borşan, proprietarul, nu dă nimic, iar noi dăm restul, de 40% (29.948 de euro, n.r.). Se cheamă parteneriat public-privat, adică privatul nu dă nimic şi instituţia publică dă restul“, ne-a declarat Ofelia Creţia.

Un calendar scump cât un album de artă

Ofelia Creţia mai semnalează că în decembrie 2008, tot în parteneriat cu firmele deţinute de Aurel şi Ioan Borşan, a fost editat un calendar al Muzeului Literaturii care nu şi-a atins utilitatea.

Ofelia Creţia spune că „s‑au luat nişte poze care nu au fost plătite“, iar tinerii care au făcut acele fotografii cu peisaje revendică şi acum paternitatea lor. „Profesoara de română a fiicei lui Radu Călin Cristea a făcut selecţia celor 12 poezii, ca şi cum n‑ar fi fost atâţia specialişti în muzeu. A fost plătită cu bani grei“, acuză Creţia.

Aceasta afirmă că tirajul calendarului a fost imens, dar, în prezent, podul muzeului este plin cu acest produs, pentru că nu a putut fi comercializat. „Costă 60 de lei exemplarul, cât un album de artă! Dovadă că nici nu s-a vândut. Când să se mai pună în vânzare, că noi suntem deja în luna iulie? A fost făcut numai să se ia banii pe proiect“, crede Ofelia Creţia.

Şefa secţiei Expoziţii din MNLR mai aminteşte că tot la finalul lui 2008, fostul director a organizat manifestarea „Turism şi literatură“, cu aceleaşi firme, ale lui Ioan şi Aurel Borşan. Evenimentul a presupus o deplasare de trei zile la un hotel din Sinaia. „A avut un buget de 30.000 de euro, din câte am înţeles.

Totul este cu turismul, în afara muzeului, cu săli închiriate, cu taxiuri, cu închirieri de microbuze. Nu e nimic legat de niciun scriitor sau de activitatea muzeului! Totul este bazat pe turism“, a spus Ofelia Creţia.

RCC: „Regulile jocului meu sunt altele“

Contactat de „Adevărul“, Radu Călin Cristea, fost director general al MNLR, a oferit următorul răspuns la problemele ridicate de Ofelia Creţia.

„Mi s-a rezumat un dialog telefonic avut de redacţia «Adevărului» cu doamna Ofelia Creţia, şefa departamentului Expoziţii din MNLR. El nu reprezintă ceea ce bănuiesc că şi dumneavoastră aţi fi aşteptat să fie şi anume o replică la criticile pe care i le-aţi şi i le-am adus privind expoziţiile din muzeu, de care este direct responsabilă.

Doamna Creţia a uitat de expoziţii, transformându‑se în exponenta aceloraşi calomnii care circulă de multe săptămâni în special pe blogul lui Victor Roncea.

Pe parcursul dialogului avut vineri în sediul «Adevărului» v-am prezentat documente care, cu probe scrise lăsate de mine spre documentare în redacţie, demontau câteva din atacurile gregare duse împotriva mea pe blogul amintit sau prin e-mailuri cu expeditori ascunşi sub identităţi false.

Constat cu surprindere că acceptaţi, sub parabola unui trucat drept la replică, altă serie de acuzaţii nefondate, în litera şi spiritul blogului lui Victor Roncea. Nu vreau să mă îndoiesc că un cotidian de seriozitatea «Adevărului» va găzdui acuzaţii atât de grave fără a le fi verificat în prealabil.

Un eventual proiect în derulare nu înseamnă neapărat un proiect ilegal. A reîncepe să mă apăr de aceleaşi calomnii şi insulte grosolane ar însemna să devin părtaşul unui scandal ruşinos, altfel întreţinut cu o tipică naturaleţe de doamna Creţia şi de convivii acesteia.

Mă retrag jenat dintr-o interesantă dezbatere privind muzeele Bucureştiului, care capătă, prin proaspăta contribuţie a doamnei Creţia, note de foarte joasă trivialitate. Regulile jocului meu sunt altele.

Îmi cer scuze în numele atâtor angajaţi serioşi şi onorabili ai MNLR pentru inacceptabila coborâre a imaginii muzeului în materia fetidă a unei bălăcăreli publice nedemne de imaginea pe care se străduiesc s-o conserve cât mai imaculată“.

2 comments:

Anonymous said...

“Prostia fudula” si „nesimtirea cu fason” provoaca furtuni tropicale prin neuronii stingheri rataciti prin pustie ai unora. Incompetenta acuza incompetenta. Hotul striga hotii. Murdaria isi clameaza virtutea. Impostura se simte amenintata de adversitati închipuite. Delatorul de ieri devine reper moral. In ce tara traim... Unde sa se mai poata asa o comedie? Prins cu gaina’n traista, borfasul se retrage ofensat, acuzand mizeria din cotet: scuzati, „regulile jocului meu sunt altele“. Nu simtiti ca traiti intr-o tara viermanoasa, care-i văzuta doar ca sursa de fire de matase? Si ca-n tara viermilor, broasca-i imparata? Ok, testoasa de Galapagos de-ar fi, rudele-i indigene - tot riioase.

Anonymous said...

ASOCIATIA ION CREANGA DIN ROUEN-DOMNULE RONCEA CE PUTETI SPUNE DESPRE URMATORII INTELECTUALI-ALEXANDRU NICULESCU,MATEI CAZACU,FLORICA DIMITRESCU-NICULESCU,SANDA STOLOJAN? DAR DESPRE AFACEREA "ARIANE"?SIGUR EXISTA O LEGATURA INTRE ELE SI I.C.DRAGAN!CITITI PE NET-UN CERC VICIOS SI IMLICATIILE SALE VETI FI LAMURIT