Pages

Sunday, July 12, 2009

MIRCEA BADEA: DEONTOLOGEALA VAICARELII. "Baietii destepti" de la Cotidianul se fac ca nu inteleg cum au ingropat ziarul

Este absolut dizgratios bocetul public pe care-l lanseaza haulind cei care pana mai ieri au castigat averi degeaba. Incepusera si ei sa creada in steaua lor de mari profesionisti, ba chiar de scriitori cu orizont secular. Si-au trait vreme indelungata fantasmele de competente, de eminente, de senior-editori, de cosmopoliti poleiti ce arunca priviri dispretuitoare catre salahorii asudati. Desigur, o iluzie care a durat fix cat a ingaduit-o Vantu si anume cat i s-a parut o smecherie sa piarda multi bani pentru lustruirea si slavirea basescului.
Acesta, baselul, a beneficiat august, ingaduind tacit dezmierdarile hurezene, alinturile turcene si adoratia cotidiana, pana cand, intr-o buna zi, l-a apucat deontolgia. Da’ rau de tot. Aoleu ! Eeeeei, si atunci, brusc, domnul Vantu n-a mai gasit nici ratiune in aruncatul cu bani, nici atractie pentru cariera de mecena, de filantrop. Harst, s-a sucit si a tras linie. S-a indragostit iremediabil de rentabilitate, de eficienta economica. Si iata, intr-o fractiune de secunda, inchipuitii sedati s-au trezit urat din frenezia financiara, din boemia cladita pe huzur .
Ei sunt izbiti acum de doua realitati crancene. Una e strict de natura concreta: erau invatati sa traiasca din bani multi, iar acum trebuie sa se adapteze la numaratul francului, la pretul biletului de tramvai si al kilului de orez la promotie. A doua e de natura psihologica, intrucat ani buni s-au mintit ca banetul revarsat peste dansii este o consecinta fireasca a meritelor, a nivelului, a rafinamentului. Adica li se cuvenea. Nasol. Incepe sevrajul.
Ghici ce? Nu exista legiuni de cetateni doritori de produse ale talentului si inteligentei lor. Asta poate pentru ca nu sunt nici talentati, nici inteligenti. Invata acum, la curs intensiv, ca bataia doare. Aia mai vechi de la Catavencu sunt ocnasi cu slana ascunsa sub saltea, slana provenita din numeroasele vanzari anterioare. Aia mai tineri au doar toale de firma, fite si, in curand, burta lipita de sira spinarii.Dar asta nu ne priveste pe nici unul dintre noi. Nu inteleg de ce gasesc ei utila sau recomandabila vaicareala. Practica scancetul exhibitionist de parca ar astepta consolare din partea publicului. Pai, care public? Nu pricepeti ca n-aveti asa ceva? Tocmai asta e problema. Sunteti ca niste rame care au visat ca sunt tigri. Acum s-au trezit. Nashpa. Tarati-va in liniste!
http://www.mircea-badea.ro/ 73 Comments »

No comments: