Pages

Tuesday, July 14, 2009

PALE OLOGU, prea mic pentru un nume atat de mare. DICTATURA Famigliei Plesu-Noua Europa in Ministerul Culturii

Ministrul Culturii inlocuieste directori ai institutiilor subordonate cu altii, angajati fara concurs
"Cultura, instrument de negociere intre PSD si PDL"

Theodor Paleologu, acuzat ca numeste directori pe criterii politice

de Manuela Golea, Romania libera
Marti, 14 Iulie 2009


» Andreea Grecu, directorul Administratiei Fondului Cultural National (AFCN), a fost demisa din functie saptamana trecuta si inlocuita deja cu teologul Cristian Vasile Petcu, in urma unui ordin emis de ministrul Culturii, Theodor Paleologu. Noul director nu a dat concurs pe post.


» "Cultura a ajuns un instrument de negociere intre PSD si PDL! Algoritmul cere sa se dea la schimb posturile institutiilor cu bani, cred ca se negociaza si soferii", acuza Razvan Ion, directorul Bienalei de Arta, cel care a initiat un "Protest pentru cultura libera".

» Se pare ca pe lista neagra a ministrului se afla si directorul Oficiului Roman al Dreptului de Autor (ORDA), cel al Centrului National al Cinematografiei (CNC) si cel al Centrului National al Dansului (CNDB). Toate aceste institutii gestioneaza fonduri importante care se invart in Cultura.

Un "protest pentru cultura libera" a facut valuri pe internet, la sfarsitul saptamanii trecute, anuntand schimbarea unor directori din cultura pe criterii politice. Astfel, Razvan Ion, la randul sau manager cultural, a initiat si a lansat protestul prin care semnaleaza schimbarea din functie a Andreei Grecu, fost director AFCN, pe baza unui ordin de eliberare din functie emis de Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN). Potrivit protestului, "actiunea nu are la baza activitatea persoanei, ci interesele politice dictate de negocierile dintre PSD si PDL si algoritmul pe care cu autism acestea l-au semnat. Performantele persoanei nu mai au relevanta si se supun unei logici de partid fara a tine seama de concursurile in derulare si posibilitatea blocarii activitatii institutiei. si, mai ales, fara a tine seama de competentele noului director, absolvent de teologie". In aceeasi situatie se afla – se pare – si ORDA, si CNC, urmate indeaproape de Centrul National al Dansului (CNDB).

"Ma simt jignit. Mi-au insultat inteligenta!"
"Cultura a ajuns un instrument de negociere intre PSD si PDL! Algoritmul cere sa se dea la schimb posturile institutiilor cu bani, cred ca se negociaza si soferii", ne-a declarat Razvan Ion, co-editor al revistei "Pavilion", co-director al Bucharest Biennale si directorul Centrului de arta contemporana Pavilion UniCredit. "S-a procedat pe sest, nici consilierii din minister nu stiau de schimbare. Ma simt jignit, mi-au insultat inteligenta crezand ca nu o sa aflam niciodata... Ce credeau? Ca o sa tacem? Ca nu o sa spunem nimic? Sesiunea de finantare era in derulare, cine ce mai face acum?", mai intreaba Razvan Ion, temandu-se, totodata, ca actiunea sa sa nu fie de ordin retoric, fara raspuns la MCCPN sau la Guvern.
"Cerem Ministrului Culturii sa anuleze ordinele de eliberare din functie a persoanelor competente fara o minima evaluare a performantelor profesionale", se incheie protestul semnat de mai multe personalitati culturale si manageri de profil.

Andreea Grecu: "In primul rand, nu s-a facut evaluarea mea"
Andreea Grecu s-a aflat in fruntea AFCN din septembrie 2005, in urma unui concurs de proiecte de management care vizau exact construirea acestui fond cultural. Potrivit Ordonantei 10/2005, AFCN este "institutia publica autonoma creata pentru a oferi finantare proiectelor culturale in conditii de transparenta si competitivitate". Managerul cultural spune ca a creat de la zero institutia, "organizand din septembrie 2005 si pana in prezent zece concursuri de finantare: opt ale AFCN si alte doua – Promocult 2007 si 2008 – pentru MCC".

Andreea Grecu ne-a declarat ca sunt cateva chestiuni peste care s-a trecut cu mare usurinta: "In primul rand, nu s-a facut evaluarea mea, care – potrivit legii – trebuia sa aiba loc in perioada 18 februarie-2 martie, asa cum activitatea tuturor directorilor subordonati MCCPN trebuia evaluata. In cazul meu, cel putin, nu s-a facut acest lucru. In al doilea rand, nu s-a organizat un concurs pentru ocuparea acestui post, oricare ar fi situatia". Ordinul ministrului pentru numirea altcuiva in orice functie se elibereaza – potrivit legilor in vigoare – numai dupa sustinerea unui concurs pentru ocuparea respectivului post.

Fie ca este vorba despre un contract de management, fie ca este vorba de un contract de munca individual, chestiunea se rezolva prin concurs, anuntat pe site-ul MCCPN cu cel putin 30 de zile inainte de data sustinerii lui. Dar pe site-ul MCCPN nu exista nici macar ordinele semnate de ministrul Paleologu, desi – potrivit legilor – activitatea publica este publica, transparenta, adusa la cunostinta cetatenilor romani etc.

"In ordin nu se mentioneaza un motiv pentru aceasta actiune, cu exceptia precizarii ca ordinul s-a emis pentru atingerea obiectivului MCCPN de «buna gestionare a resurselor umane»", ne confirma Andreea Grecu, adaugand: "Motivatiile acestui gest imi scapa. Nu am fost evaluata potrivit procedurii legale, prevazuta de Ordonanta de Urgenta nr. 189/2008 privind managementul institutiilor de spectacole sau concerte, al muzeelor si colectiilor publice, al bibliotecilor si al asezamintelor culturale de drept public. (...) Evaluarea pozitiva a performantelor manageriale conduce la innoirea, prin concurs de proiecte, a contractului de management.

O evaluare negativa conduce, desigur, la incetarea contractului. Intrucat aceasta procedura legala nu s-a respectat in cazul meu, nu va pot comunica motivele eliberarii mele din functie. Va pot preciza insa faptul ca noul director nu a fost numit in urma unui concurs de proiecte de management, fapt ce contravine prevederilor ordonantei mai sus mentionate. (...) In situatia de fata, nu se poate exclude de pe lista motivelor demiterii mele un demers politic".

La minister nu au un CV al noului director
Noul director, Cristian Vasile Petcu – care se pare ca este totusi interimar –, se spune ca este teolog, lector la Universitatea "Valahia" din Targoviste (pe site-ul facultatii apare acest nume cu functia de "administrator-sef", conform declaratiei de avere). Potrivit lui Razvan Ion, "a fost desemnat de PSD pentru aceasta pozitie, dupa cum am aflat din PDL". Andreea Grecu nu a fost niciodata membru PSD, Petcu se pare ca e. Razvan Ion spune ca Andreea Grecu a fost un adevarat profesionist, rar in peisajul de astazi, si a facut din AFCN "o institutie functionala".
Mircea Staicu, secretar general in minister, nu raspunde nimanui, Theodor Paleologu nu raspunde nici el, biroul de presa nu are nici un CV al noului director, Cristian Petcu, si, in consecinta, ne trimite la AFCN, de unde ni se spune ca "domnul Petcu e la minister". si de la capat.

Andreea Grecu a plecat, a predat institutia si nu are de gand sa dea in judecata ministerul pentru a-si recupera postul. "Numai pentru orgoliul meu nu merita. Ce s-a facut nu se mai schimba! Nu are finalitate practica. si, daca o fac, o fac sa castig ce?", se intreaba fostul director. "O actiune in justitie ar fi o victorie strict «de palmares», in postul de director nu ma pot intoarce, o relatie de normalitate cu ministerul nu va mai exista de acum inainte. O eventuala sentinta favorabila nu rezolva problema reala a organizatiilor culturale, aceea de a beneficia de transparenta si participare la concurs cu sanse egale", mai precizeaza fostul director.

Directorul ORDA nu vrea surprize inainte de pensie
Rodica Parvu, inca director ORDA, intoarsa ieri din concediu, ne-a declarat ca nu stie nimic de vreo schimbare: "Sunt o profesionista si nu fac parte din vreun partid politic. In plus, sunt aproape de pensie si sper sa nu-mi faca nimeni o asemenea surpriza". Eugen serbanescu, director CNC, si Mihai Mihalcea, director CNDB, nu au fost de gasit si nu au raspuns nici unui apel telefonic.
Conform Legii pentru aprobarea OUG 189/2008, care urmeaza a fi promulgata, trebuie sa se organizeze un concurs pentru ocuparea a circa 50 de posturi de directori ai unor institutii culturale carora, de asemenea, le-au expirat sau urmeaza sa le expire contractele de management, incheiate in baza vechii reglementari.

1 comment:

emilia corbu said...

Cred ca e cazul ca ziarista Manuela Golea sa se documenteze mai bine in legatura cu activitatea AFCN, care finanteaza diverse proiecte culturale. Ii recomand sa vada macar lista proiectelor admise pe 2009 la sectiunea Patrimoniu Imaterial si sa se convinga singura ce prioritati avea AFCN-ul. De pilda din cele noua proiecte admise, trei se refereau la (tineti-va bine!) traditii pe asfalt, jocul de oina si retele culinare, toate propuse de niste asociatii necunoscute. Sub linie se aflau proiectele propuse de profesionistii din muzee, institute, etc. In conditiile in care, prin lege, muzeele sunt obligate sa se autofinanteze, preferintele AFCN nu ne pica bine. Si nu o spun pentru ca proiectul meu a fost primul sub linie, la doar 33 sutimi diferenta de ultimul admis, ci ca AFCN a ajuns sa admita proiecte de-a dreptul fara tema, istorie si relevanta culturala ci doar ambalate foarte comercial.Proiectele admise de AFCN pot fi vazute pe site-ul www.afcn.ro. Poate ca schimbarea la varful AFCN va aduce si o modificare a opticii. Emilia Corbu