Pages

Tuesday, July 14, 2009

DIAPA(MA)ZOANELE KGB LA CHISINAU SI SIS PE LA BUCURESTI: Aceleasi glasuri, alte incaperi; alte fete, aceleasi misiuni

AGERPRES: Relatiile moldo-romane, comentate diferit de presa de la Chisinau -Revista presei
Chisinau, 14 iul - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Relatiile moldo-romane sunt comentate diferit in presa de marti de la Chisinau, in functie de viziunile politice ale ziarelor.
Oficiosul 'Moldova Suverana' publica un articol semnat de Mihai Contiu, in care Serviciul de Informatii Externe al Romaniei (SIE) este acuzat de implicare in desfasurarea campaniei electorale din Republica Moldova. Potrivit acestuia, coloneii SIE au analizat si discutat pe marginea masurilor care trebuie intreprinse in scopul asigurarii unei 'asistente operative de strategie electorala pentru sprijinirea fortelor democratice din Moldova in vederea castigarii alegerilor parlamentare din 29 iulie.'
Autorul, care a declarat anterior ca a fost si el angajat al acestui serviciu, spune ca, in cadrul consfatuirii amintite, s-a decis punerea unui accent deosebit in vederea instruirii studentilor moldoveni aflati la studii in Romania si in alte tari europene. 'Strategia SIE are in vedere manipularea tineretului studios in actiuni propagandistice', mentioneaza autorul, care citeaza 'sursa noastra de incredere din interiorul SIE' .
'Moldova Suverana' mai scrie ca 'miza politica actuala a agentilor romani' este primarul de Chisinau, vicepresedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, in timp ce presedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat 'este doar un obiectiv de diversiune colectiva colaterala, de diversificare aparenta a unui scop unic'.
Intr-un alt articol din acelasi ziar, oameni de afaceri din Romania si autoritatile de la Bucuresti sunt acuzati de implicare in 'scheme frauduloase de finantare a campaniei electorale', fiind vorba de deschiderea unor gherete de ziare in Chisinau.
'Nezavisimaia Moldova', varianta rusa a 'Moldovei Suverane' publica un material intitulat 'Din nou implicarea Romaniei', despre vizita la Bucuresti a unor reprezentanti ai societatii civile din Republica Moldova, organizata de Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni. Nu este greu de ghicit ca una din principalele chestiuni discutate in cadrul intrevederii va fi alegerile parlamentare din Republica Moldova. Este putin probabil ca aceasta va constitui un factor de stabilitate si un pas spre normalizarea relatiilor moldo-romane, comenteaza publicatia.
Pe de alta parte, 'Jurnal de Chisinau' isi pune intrebarea 'De ce se tem comunistii de Romania?'. Autorul, Petru Bogatu, scrie ca nu este adevarat ca presedintele moldovean Vladimir Voronin ar incerca sa demonizeze Romania pentru a face pe placul Rusiei si pentru a invinge in alegeri. 'Luptand cu opozitia liberala, cu 'antistatalistii', cu pretinsul amestec strain in evolutiile politice de la Chisinau, comunistii poarta, de fapt, un razboi identitar', sustine el
Problema comunistilor nu este politica, ci psihiatrica, scrie 'Jurnal de Chisinau'. 'Ei se inversuneaza sa lupte cu felul nostru de a fi, de a rationa si de a intelege lucrurile. Daca ramane la putere, regimul Voronin va continua sa ne terorizeze cu monomaniile lui degradante. Sa speculeze tulburarile de identitate etnica de care au suferit multi cetateni sub ocupatia sovietica', se spune in articol.
Cotidianul 'Timpul' aduce in discutie scandalul aparut in jurul consulului Romaniei la Chisinau in articolul 'Cine l-a demis pe consulul roman de la Chisinau?'. Publicatia scrie ca mai multi experti din domeniul securitatii cred ca este sub demnitatea profesionala a unor servicii speciale sa se ocupe cu asemenea provocari. Totusi, ei nu exclud implicarea Serviciului de Informatii si Securitate in crearea 'peliculei', de vreme ce propaganda anti-romaneasca face parte din arsenalul de lupta electorala al Partidului Comunist de guvernamant de la Chisinau.
'In acest context, ridica semne de intrebare si faptul ca articolul din 'Curentul' este semnat de George Roncea, cunoscut, alaturi de fratele sau, Victor, ca fiind prieten apropiat cu actualul vicepremier moldovean responsabil de structurile de forta, liderul pepecedist Iurie Rosca. Asa stand lucrurile, intrebarea 'De unde a aparut acest filmulet si cine l-a trimis in Romania?' pare sa nu mai fie atat de complicata...', concluzioneaza 'Timpul'.
AGERPRES.

Ha, ha, ha! - nota mea

No comments: