Pages

Tuesday, July 14, 2009

GARDIANUL citeaza in cazul porno-consulului o sursa a KGB si una a SIE, care declara: "Trebuie sa uiti ca esti mascul!" Si de ce nu i-au spus si lui?

Scandal diplomatic de proportii la Chisinau. Ion Nuica, consulul Romåniei in R. Moldova, si-a dat demisia pe 13 iulie dupa difuzarea unui film erotic, in care diplomatul apare in compania unei angajate. Alin Serbanescu, purtatorul de cuvånt al Ministerului Afacerilor Externe, a confirmat demisia lui Ion Nuica. El nu a oferit insa detalii cu privire la autorii unei asemenea productii cinematografice, dar a precizat ca diplomatul intentiona sa demisioneze.
Consulul Ion Nuica fusese chemat in tara inca de saptamana trecuta, din motive care nu aveau nici o legatura cu imaginile raspandite pe Internet.

„Borcanul cu miere”
Asa se numeste operatiunea prin care un berbec (diplomat, politician, om de stiinta etc.) intra in capcana clasica a unui serviciu strain, care se foloseste de o prezenta feminina agreabila. Imaginile au fost primite “intamplator” de catre ziaristul George Roncea de la “Curentul”. Filmarea s-a facut cu o camera ascunsa profesionista, fiind posibil ca insasi angajata sa fi avut la ea un asemenea dispozitiv. Autorii montajului – fiindca este un montaj – folosesc tehnici de propaganda specifice epocii staliniste. Prezentarea incepe cu imaginea tricolorului Romaniei, avand ca fundal imnul “Desteapta-te, romane!”. Genericul arata si scopul in care s-a montat o astfel de “productie”: “Asa vor sa ne “aiba” romanii si pe noi, cum “a avut-o” consulul roman de la Chisinau Ion Nuica pe o angajata de la consulat. Priviti si unitiva, daca doriti!” Avem de-a face cu un “realizator” care nu stie bine romaneste: el scrie “unitivs“ legat si separa propozitia conditionala postpusa prin virgula.
Tanara focoasa pare sa aiba maximum 30 de ani. Avand in vedere ca isi provoaca partenerul chiar ostentativ in cadrul obiectivului camerei, putem presupune ca participa constient la un santaj. Graiul in care vorbeste atesta ca meseriasa era neaosa de peste Prut fiindca foloseste si unele cuvinte insuficient asimilate din rusa. Ion Nuica este mai copt, e casatorit si are un copil. Conform imaginilor difuzate, el si-a luat in serios misiunea de adancire a patriotismului in Republica Molotov. Scena a avut loc intr-un hotel fiindca ambii protagonisti se imbraca si pleaca dupa terminarea luptelor.
Conform unor surse discrete, tanara era functionara la ghiseul Consulatului, iar autoritatile romane aflasera de lucratura prin mijloace specifice si ca filmul va fi publicat. In consecinta, 24 de functionari de la Consulatul din Chisinau, cetateni ai R. Moldova, au fost dati afara incepand de vineri. Nuica, e groasa tare, muica! Desi am putea sa ne gandim si la specialistii de la SIE care nu si-au facut datoria.

Scenarii posibile
- Momentul a fost filmat de FSB (Rusia) sau de Serviciul de Informatii Secrete al lui Gheorghe Papuc de la Chisinau in scop de santaj. Nuica a rezistat eroic santajului si autorii au difuzat filmul. Este greu de sustinut fiindca pelicula incepe cu acea trimitere politica explicita;
- A fost o rafuiala cu functionarii din subordine, care “l-au lucrat” pe domnul consul. Este plauzibil, se poarta si asemenea lucruri in zona. (A se revedea cazul Baconsky). Au incercat sa-l scoata fiindca era prea cinstit si nu mai puteau sa faca bani cu documentele pentru basarabeni? A rezistat Nuica unui alt santaj, eventual chiar de la Bucuresti? La Chisinau, cand este filmat cineva in asemenea ipostaze, imaginile apar mai intai pe You-tube. Acum s-au dat intr-un ziar;
- Voronin insusi ar fi incercat sa-l santajeze pe vajnicul nostru consul. Greu de sustinut fiindca Voronin insusi nu stie unde sa fuga dupa 29 iulie;
- A fost o comanda a regimului Voronin, concretizata prin intermediul agentilor de la SIS. “Meseriasa-locotenent” a facut jocul, iar filmul este utilizat in dublu scop: mediatic si politic. Presa preia, iar activistii politici vor valorifica pana la refuz aceste imagini printre alegatori contra Romaniei si a miscarii de eliberare nationala din Basarabia. Este cea mai plauzibila formula de actiune intr-un caz clasic de spionaj.
“Grav este insa altceva: individul «a pus botul» la prospatura, fara sa se gandeasca la indatoririle lui. In asemenea situatii, trebuie sa uiti ca esti mascul”, ne-a spus un lucrator de la SIE. Conform unui cetatean moldovean din preajma lui Dumitru Diacov (cunoscut agent KGB, prezent la "revolutie" in Romania ca "lucrator al Agentiei TASS" - nota mea), care a dorit sa-si pastreze anonimatul, Iurie Rosca ar fi lansat pelicula spre George Roncea fiindca liderul basarabean ar aduce unele servicii pentru FSB. Ar fi absurd sa credem insa ca Iurie Rosca ar fi agent de influenta al rusilor, dupa o activitate prodigioasa contra imperiului de la rasarit. Cert este insa ca el detine functia de vicepremier si Voronin i-a pus in brate tocmai “organele de forta” ale republicii. Poate sa fie insa o intamplare.

Alte coincidente electorale
Supusii lui Voronin se tem cumplit de un lucru pe care romanii de dincoace de Prut chiar nu-l doresc atat de mult: unirea. Reintregirea nationala este o chestiune de optiune in primul rand a populatiei din Basarabia, nimeni nu trece cu tancurile peste Prut pentru a distruge Republica Molotov. Facatura bate moneda pe un resentiment al basarabenilor, cultivat decenii la rand acolo: in perioada interbelica, romanii si-au batut joc de conationalii lor de peste Prut. Partial este adevarat, dar nu trebuie sa uite nimeni munca de apostolat pe care au depus-o unii intelectuali de elita din Tara. Asa se numea o revista frumoasa, tiparita ani lungi de Iurie Rosca: “Tara”…
Una peste alta, Bucurestiul poarta intreaga vina pentru ca trimite la Chisinau numai neaveniti. Este cunoscut scandalul prin care a fost rechemat consulul Alexandru Rus in vara lui 2007, fiind acuzat pentru luare de mita in schimbul acordarii vizelor. Alti doi diplomati au fost rechemati la post din aceleasi motive. Nu acelasi lucru se poate afirma despre ambasadorul Filip Teodorescu, declarat de Voronin persona non grata pe data de 8 aprilie. Aceeasi masura s-a luat si contra ministrului-consilier Ioan Gaborean de la ambasada noastra din Chisinau. De altfel, inainte sa plece peste Prut, Ion Nuica vorbea despre gradul de dificultate de a fi consul in Basarabia, comparativ cu Iranul sau cu Israelul, unde activase mai inainte. Este apoi semnificativ ca scandalul a izbucnit chiar in ziua in care o delegatie a reprezentantilor societatii civile din R. Moldova efectueaza o vizita in Romania, in perioada 13-14 iulie 2009, la invitatia lui Eugen Tomac, secretarul de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni. Se vede clar ca diversiunea poarta o marca inconfundabila, remarcata mai sus.

„R. Moldova nu mai exista juridic“
O alta diversiune, aceeasi marca. Mark Tkaciuk, consilierul lui Voronin si candidat din partea comunistilor, a declarat ca originalul Declaratiei de independenta a R. Moldova nu a ars in timpul revoltelor din aprilie, ci “se afla la Bucuresti”. “Eminenta cenusie” a generalului de militie nu stie cum a ajuns documentul la Bucuresti, dar sustine ca Declaratia nu era la Chisinau in timpul revoltelor. Petru Sandulachi, presedintele Asociatiei Parlamentul ’90, anuntase ca procurorii i-au zis ca documentul a fost gasit scrum intr-un seif. “Nu se stie cand, pe 6 sau pe 7 aprilie. Dar se stie ca acest document istoric nu mai exista. Este imposibil sa-l restabilim, deoarece multi semnatari – rusi, moldoveni, ucraineni, bulgari – nu mai exista printre noi, au plecat in lumea celor drepti. R. Moldova nu mai exista juridic ca si stat”, a spus Sandulachi.

Diplomat britanic, „lucrat“ la Moscova
Intamplator sau nu, cu cateva zile in urma, un caz similar s-a produs la Moscova. Un diplomat britanic, aflat la post in Rusia, si-a dat demisia dupa aparitia unui film in care apare in pat cu doua prostituate. James Hudson a ocupat functia de consul general adjunct al Marii Britanii la Ekaterinburg. Pelicula a aparut pe un site de stiri de la Moscova si era intitulata “Aventurile domnului Hudson in Rusia”. Diplomatul a intrat intr-un bordel din Ekaterinburg, este vazut band si sarutandu-se pe o canapea cu meseriasele, dupa care se implica mai adanc. Filmul a fost opera FSB (ex-KGB), a informat atunci presa rusa.

Viorel Patrichi / Gardianul

No comments: