Pages

Wednesday, May 27, 2009

ZIUA EROILOR - INALTAREA DOMNULUI. Recunostinta Eroilor Patriei



28 MAI – RECUNOŞTINŢA NOASTRĂ EROILOR PATRIEI

Joi, 28 mai, sărbătorim Ziua Eroilor. Nu întâmplător, de Ziua Înălţării Domnului Isus Hristos se cinsteşte memoria celor care s-au jertfit pentru România. Acest eveniment marchează, în fiecare an, ziua când comemorăm pe cei căzuţi în războaie în marile conflagraţii mondiale, dar şi pe cei morţi în Războiul de Independenţă.
În această zi de sărbătoare naţională a poporului roman, la orele 12 00, în toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere.
Ne-am bucura să credem că toate cele 153.959 morminte ale eroilor români au fost deja îngrijite la această dată, iar glasul clopotelor va putea purta în eter apelul solemn pentru eternă recunoştinţă până în cele mai îndepărtate colţuri de pământ, oriunde şi-au dat obolul datoriei pentru ţară eroii cu nume şi cei fără de nume.
Există, de asemenea, tradiţia de a respecta mormintele cetăţenilor străini căzuţi pe teritoriul ţării noastre ( 132.034), indiferent dacă ne-au fost aliaţi sau inamici.
În Capitală, începând cu ora 12 00, vor avea loc ceremonii oficiale la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Memorialul Eroilor Neamului, situat în Parcul Carol I, la Cimitirul Eroilor Revoluţiei, Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit „Filantropia“, Monumentul Eroilor Patriei, Parcela de onoare din cimitirul „Reînvierea“, Parcela eroilor de pe D.N.1 (Aleea Privighetorilor), Monumentul „ Ultimul Străjer al Capitalei“, Monumentul Eroilor Jandarmi şi Monumentul Pompierilor…
Pe timpul desfăşurării festivităţilor, la verticala Mormântului Ostaşului Necunoscut se va executa survolul spaţiului aerian cu formaţii de zbor aparţinând Forţelor Aeriene ale Armatei României.
Manifestări comemorative vor avea loc în toate localităţile din ţară în care sunt cimitire de onoare sau locuri de înhumare ale eroilor români.
Reprezentanţele diplomatice şi comunităţile româneşti din străinătate nu îi vor uita de Ziua Eroilor pe eroii români înhumaţi în 30 de state din Europa şi Asia.
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, prin reprezentanţi ai săi, va realiza în această săptămână un adevărat pelerinaj pe un itinerar eroic, legendar prin sacrificiul a zeci de mii de vieţi în secolul abia încheiat: Ungaria (Budapesta, Debrecen, Szeged, Hajduboszormeny), Germania (Kassel, Worms, Haltingen), Franţa (Blaesheim, Soultzmatt).
Alăturaţi-vă nouă! Eroii Patriei merită cu prisosinţă recunoştinţa noastră!
Oficiul National pentru Cultul Eroilor http://www.once.ro/

No comments: