Pages

Friday, May 29, 2009

CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII strikes back: SRI induce in eroare opinia publica

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) critica Serviciul Roman de Informatii (SRI), declarand ca acesta induce in eroare opinia publica cu privire la situatia creata la Tribunalul Neamt.
"Consiliul Superior al Magistraturii dezaproba modalitatea in care Serviciul Roman de Informatii induce in eroare opinia publica referitor la pretinse activitati ce tin de identificarea acelor aspecte care pot afecta starea de legalitate, in considerarea faptului ca are obligatia protejarii valorilor constitutionale, demersuri pe care le-a efectuat in legatura cu sesizarea adresata de judecatorii Tribunalului Neamt autoritatilor europene: Comisia Europeana - Directia Justitie Libertate si Securitate, Parlamentul European si Consiliul Europei", se arata, vineri, intr-un comunicat al CSM, informeaza Agerpres
CSM sustine ca demersul magistratilor de la Tribunalul Neamt ar trebui sa reprezinte o stare de normalitate intr-un spatiu european al unitatilor de valori, mai ales ca dreptul la petitionare si libera exprimare sunt recunoscute si in plan intern, prin legea fundamentala.
"Comportamentul Serviciului Roman de Informatii excede pretextelor invocate public, referitor la siguranta statului, si competentelor prevazute de lege acestui organism. O justitie este cu adevarat independenta atunci cand toate autoritatile statutului recunosc dreptul la libera exprimare si la semnalare catre forurile competente a cazurilor care se pot constitui in abuzuri ale altor autoritati ale statului fata de puterea judecatoreasca", mai arata CSM.
"Atribuirea altor conotatii acestui demers al magistratilor de catre Serviciul Roman de Informatii demonstreaza oportunitatea gestului judecatorilor semnatari ai petitiei. Consiliul Superior al Magistraturii este ingrijorat de faptul ca o simpla atentionare a organismelor europene determina din partea reprezentantilor Serviciului Roman de Informatii efectuarea de verificari, care depasesc limitele prevazute de lege", se mai spune in comunicat.
Consiliul adauga ca, in timp ce CSM este preocupat sa asigure un act de justitie transparent si acces la justitie, SRI este preocupat de "siguranta" petitiilor adresate de magistratii Tribunalului Neamt forurilor europene.
SRI sustine ca nu a dorit sa ''intimideze judecatorii si justitia''
Serviciul Roman de Informatii a sustinut, vineri, printr-un comunicat transmis presei, ca nu a dorit sa "intimideze judecatorii si justitia", ci doar a vrut sa clarifice unele elemente semnalate de Asociatia Magistratilor din Romania.
Precizarea a venit dupa ce, tot prin intermediul unui comunicat de presa, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a sustinut ca SRI ar face presiuni si i-ar supune unor acte de intimidare pe judecatorii care s-au adresat cu un mesaj institutiilor internationale si in care isi manifesta nemultumirea fata de justitia romaneasca.
"Ca urmare a mesajelor publice ale AMR referitoare la existenta unor "incercari de discreditare si presiuni" asupra justitiei in Romania, Directia Judeteana Neamt a SRI a efectuat un demers oficial pentru clarificarea aspectelor semnalate de Asociatie, care ar afecta starea de legalitate si principiul separatiei puterilor in stat", precizeaza comunicatul de presa al SRI, informeaza Agerpres.
Potrivit sursei citate, "este regretabil ca o actiune oficiala a acestei institutii, desfasurata in plan local, a fost interpretata, dupa mai mult de doua saptamani, intr-un mod tendentios si in totala neconcordanta cu realitatea, ca o incercare de "intimidare a judecatorilor si justitiei ca putere in stat"".
Protejarea justitiei, inclusiv prin verificarea informatiilor legate de posibila afectare a independentei sale, intra si in atributiile acestei institutii, se arata in comunicatul SRI. "Apreciem ca o atitudine deontologica adecvata a conducerii AMR ar fi impus consultarea oficiala a institutiei noastre anterior lansarii intr-un registru speculativ a unor acuzatii publice lipsite de orice fundament, care incearca, de fapt, in actualul context, atragerea Serviciului intr-o polemica pe tema situatiei justitiei din Romania", precizeaza SRI.
CSM va verifica daca SRI a facut presiuni asupra judecatorilor
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va face verificari in legatura cu presiunile exercitate de Serviciul Roman de Informatii (SRI) asupra magistratilor de la Tribunalul Neamt, a anuntat, vineri, Ana Cristina Labus, membru al CSM.
"Constat cu ingrijorare ca demersurile magistratilor de a fi recunoscuti ca o putere in stat sunt interpretate de celelalte puteri ca aducand atingere statului. Este regretabil ca, in ultimele zile, magistratilor li se interzice sa se adrese organelor judecatoresti, pentru a-si castiga drepturile si sa sesizeze organismele internationale", a afirmat Ana Labus.
Ea a precizat ca CSM va solicita relatii de la SRI, pentru a primi explicatii despre situatia de la Tribunalul Neamt.
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), judecatorul Maria Mona Pivniceru (foto), a sustinut, intr-un comunicat de presa, ca Serviciul Roman de Informatii ar fi facut presiuni si i-ar fi supus la acte de intimidare pe judecatorii de la Tribunalul Neamt, care s-au adresat cu un mesaj institutiilor internationale, in care isi manifesta nemultumirea fata de justitia romaneasca.
Potrivit presedintelui AMR, judecatorii Tribunalului Neamt au decis sa se adreseze Comisiei Europene - Directia Justitie, Libertate si Securitate, Parlamentului European si Consiliului Europei pentru a le aduce la cunostinta "presiunile si discreditarea la care este supusa justitia din Romania, cu scopul vadit de decredibilizare si desfiintare a acesteia ca putere in stat".
Purtatorul de cuvant al Tribunalului Neamt, judecatorul Iulian Mitrofan, a declarat ca, in urma cu aproximativ o luna, Tribunalul a fost contactat de un reprezentant al SRI pentru a prezenta "protestul", documentul fiind, de altfel, public pe site-ul institutiei.
El a afirmat ca Tribunalul Neamt va analiza documentul Asociatiei Magistratilor din Romania, dupa care va lua o pozitie oficiala.
Z.O.

No comments: