Pages

Tuesday, May 26, 2009

SECTA "INTELECTUALILOR" DE SUB COMANDA "MAESTRULUI" PLESU: Scientologia sau religia de a face bani

Organizatia fondata in 1954 se afla in centrul unui imens scandal in Franta

"Biserica Scientologica" din Franta este zguduita de un nou scandal si ar putea fi dizolvata, ca urmare a recentelor acuzatii de frauda si conspiratie in vederea comiterii unui delict. Incepand de luni, pe banca acuzatilor se afla sase dintre membrii acestei organizatii, in frunte cu seful cel mare. Este pentru a doua oara in sase ani cand secta, din care fac parte celebritati precum Tom Cruise si John Travolta (sau, de la noi, Andrei Plesu - nota mea), este adusa in fata instantei pariziene. Daca de aceasta data va fi gasita vinovata, "Biserica Scientologica", numarand in Franta 45.000 de adepti, ar putea fi interzisa sau obligata sa plateasca o sanctiune de cinci milioane de euro.
Justitia franceza reproseaza organizatiei ca ar fi sustras de la patru fosti adepti zeci de mii de euro, profitand de vulnerabilitatea acestora, noteaza site-ul ziarului Le Figaro. Printre cei sase responsabili ai "Bisericii Scientologice" pe care Justitia ii ancheteaza se afla si conducatorul francez al organizatiei, Alain Rosenberg, in varsta de 60 de ani. Cei sase sunt acuzati de "escrocherie in grup organizat", dar si pentru "practici ilegale farmaceutice", iar daca vor fi gasiti vinovati vor sta zece ani in spatele gratiilor. De asemenea, organizatia este acuzata ca ar fi distribuit adeptilor sai vitamine si tratamente, contribuind astfel la consolidarea unui monopol farmaceutic.
Rechizitoriul are la baza o plangere formulata in 1998 de o femeie care a declarat ca a intrat in aceasta organizatie dupa ce a fost abordata pe strada de scientologi, care i-au facut un test de personalitate. Ulterior, reclamanta a fost convinsa, treptat, sa plateasca peste 23.000 de euro pentru carti, "pachete de purificare", vitamine, sedinte de sauna si monitorizarea progresului ei spiritual.
Afacere comerciala
"Singurul scop al scientologilor a fost sa puna mana pe banii acesteia, exercitand presiuni psihologice asupra ei", sustin avocatii reclamantei. Conform unuia dintre magistrati, citati de ziarul The Guardian, "organizatia, care a fost pusa in lumina de vedete de la Hollywood ca Tom Cruise si John Travolta, a obtinut profit prin subjugarea unor persoane". Conform avocatilor, Biserica Scientologica este in primul si in primul rand "o afacere comerciala", ale carei actiuni releva "o reala obsesie pentru remunerarea financiara". Conform presei franceze, alti trei fosti adepti ai organizatiei si-au retras niste plangeri similare dupa ce au ajuns la un acord financiar, in afara salii de tribunal, cu reprezentantii Bisericii. Se pare ca unul dintre cei care s-au razgandit a primit, pentru a renunta la acuzatii, suma de 33.000 de euro.
Transformati in sclavi
In timp ce unele state, in frunte cu SUA, considera scientologia drept religie, Franta a recunoscut-o in 1995 ca secta, fiind acuzata in repetate randuri ca nu urmareste decat beneficii financiare. Scientologia, care ar avea in prezent adepti in 160 de tari, a fost fondata in 1954 de scriitorul SF Ron Hubbard si promoveaza un presupus artefac.t numit "e-metru", care i-ar ajuta pe membri sa gaseasca linistea spirituala.
In Franta adeptii acestei secte nu au gasit un teren favorabil, asa cum este cel din Statele Unite. Multe organizatii au incercat sa previna asupra pericolului reprezentat de aceasta secta, aducand ca argument major ceea ce spunea Hubbard: "Noi am gasit mijloacele de a transforma oamenii in sclavi". In 2004, secta a fost anchetata pentru delapidare. Dosarul a fost insa inchis rapid, dupa ce ministrul de Interne de la acea vreme, Nicolas Sarkozy, a avut o intrevedere cu scientologul Tom Cruise.
Anul trecut, secretarul personal al presedintelui Sarkozy a inflamat opinia publica, declarand ca Bisericii Scientologice ar trebui sa i se permita sa existe in Franta".
Luciana POP

No comments: