Pages

Friday, May 29, 2009

RUSIA ataca ROMANI la TEZAUR. Seful diplomatiei romanesti Cristian Diaconescu facut mincinos de Ministerul de Externe de la Moscova

AMBASADA FEDERAŢIEI RUSE
ÎN ROMÂNIA
COMUNICAT DE PRESA

Comentariul Domnului A.A.Nesterenko- purtătorul de cuvânt al MAE al Federaţiei Ruse- în legătură cu declaraţia Domnului Cristian Diaconescu-Ministrul de Externe al României privind „înţelegerea de a relua întâlnirile bilaterale” pe tema „tezaurului românesc”
Din păcate, Domnul C. Diaconescu denaturează faptele. Pe data de 27 februarie a.c. în cadrul convorbirilor ruso-române la nivelul miniştrilor afacerilor de externe nu a fost vorba de reluarea convorbirilor pe tema „tezaurului românesc”, ci de intensificarea lucrărilor Comisiei mixte pentru studierea problemelor legate de istoria relaţiilor bilaterale. Scopul activităţii acestei structuri cu statut neguvernamental nu este nicidecum „restituirea tezaurului românesc”. Comisia a fost înfiinţată în vederea studierii întregului ansamblu de probleme delicate (aşa zise „pete albe”) a istoriei complexe a relaţiilor dintre ţările noastre. Această, însă, trebuie să recunoaştem, prezintă un spaţiu de cercetare mult mai amplu, deoarece în istoria noastră comună au fost cunoscut şi multe alte evenimente ambigui, precum, de exemplu, acapararea de către trupele româneşti a bunurilor militare şi de altă natură după demobilizarea armatei ruse la sfârşitul Primului război mondial, ocuparea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord în 1918-1940, acţiunile administraţiei româneşti în „Transnistria” în 1941-1943, acţiunile românilor în timpul celui de-al Doilea război mondial. De aceia, am dori să subliniem încă o dată: pentru obţinerea unei imagini istorice depline şi obiective Comisia are sarcină de a studia întregul ansamblu relaţiilor reciproce complexe în prima jumătate a secolului fără a se limita numai la unele aspecte ale acesteia care prezintă interes pentru o singura parte.
28 mai 2009

No comments: