Saturday, December 19, 2009

DACA S-A LANSAT SCHIMBUL DE TERITORII sa continuam actiunea: Basarabia si Bucovina vs Transnistria si South Stream prin Romania. VIDEO plus INTERVIUAleksandr Medvedev: Exista perspective ca Romania sa fie inclusa in proiectul South Stream Exclusiv inforusia: Interviu realizat cu Aleksandr Medvedev, vicepresedintele Companiei Gazprom

Aleksandr Medvedev va intreprinde in luna ianuarie 2010 o vizita in Romania pentru a discuta aceste aspecte
Reporter: Domnule Medvedev, daca proiectul "South Stream" va exporta peste 60 miliarde metri cubi de gaz in Europa, considerati necesara si includerea Romaniei in acest proiect? Daca da, in ce conditii se va realiza acest lucru?
A.Medvedev: Relatiile noastre cu Romania se dezvolta cu succes. Gazprom livreaza gaze naturale tarii dumneavoastra in baza unor contracte. Suntem in discutii cu Romania privind colaborarea pe mai multe proiecte, inclusiv includerea in proiectul South Stream.
Exista doua variante prin care poate fi implicata Romania in acest proiect. Prima ar fi construirea unei ramificatii a gazoductului prin Marea Neagra cu scopul de a aproviziona Romania cu necesarul de gaze, iar a doua varianta este ca gazoductul sa traverseze direct teritoriul romanesc, urmand sa-si continuie calea prin tarile care au nevoie de gaze, pana in Italia.
 
Reporter: Care din aceste variante are mai multe sorti de izbanda?
A.Medvedev: Acest lucru depinde de rezultatele studiului tehnico-economic si de fezabilitate. Noi, insa, am sesizat ca Romania manifesta interes in examinarea ambelor variante si specialistii nostri studiaza aceste posibilitati. Sansele Romaniei de a fi inclusa in proiectul nostru depind in mare masura de rezultatele studiului.
Reporter: Depinde de factorul politic?
A.Medvedev: Desigur ca situatia politica trebuie sa ne asigure o activitate normala, iar noi vedem ca Romania este interesata de a ne crea conditii bune. In luna ianuarie 2010 voi face o vizita in Romania si vom evalua impreuna aceste aspecte.
Pe langa South Stream mai avem un proiect comun al Gazpromului cu Romania. Este vorba de construirea unui depozit subteran de gaze in Margineni. Si acest proiect este in evaluarea specialistilor nostri. Aceste actiuni ne fac sa sustinem ca avem la ora actuala o colaborare buna cu Romania.

Reporter: In ce masura este posibil pe viitor o relatie directa, fara intermediari, dintre Compania Gazprom si Romania? Daca e posibil acest lucru, in ce conditii se poate face?
A.Medvedev: Nu cred ca e o abordare tocmai corecta a notiunii de "intermediari". Noi vindem gaz Romaniei prin contract direct cu compania romaneasca Conef. In ceea ce priveste Romgaz, noi le furnizam gazele prin compania Winterchall, care este o companie mixta (50 la suta apartine Gazprom si 50 la suta - companiei germane Winterchall) si nici aceasta nu poate fi numita firma intermediara. Imi amintesc ca in trecut Romania a avut momente mai dificile cand intarzia cu plata gazelor, iar aceste companii prin care operam noi pe piata romaneasca au functii cu mult mai complexe, inclusiv garantarea platii pentru gazele livrate.
In privinta altor volume de gaze care vor fi contractate in viitor de catre Romania, vor fi incheiate contracte directe intre Gazprom si companiile imputernicite de statul roman.

Reporter: In ce masura Compania Gazprom intentioneaza sa-si extinda activitatea pe piata romaneasca?
A.Medvedev: Daca Romania va fi inclusa in proiectul South Stream si vor fi create depozite subterane de gaze, evident ca exista perspective de largire a activitatii Gazprom in Romania. Eu cred in aceste perspective, pentru ca rezervele de gaze romanesti se micsoreaza obiectiv, iar cand vor aparea noi oportunitati de largire a colaborarii bilaterale, vom fi bucurosi sa le examinam.
Reporter: E posibila o noua criza a gazelor in aceasta iarna? Care este la ora actuala relatia dintre Gazprom si Naftogaz (Ucraina)?
A.Medvedev: Am facut tot posibilul si imposibilul sa evitam o noua criza in aceasta iarna. Cauzele crizei de la inceputul acestui an sunt cunoscute, ele au fost provocate de Ucraina atat in 2006, cat si in 2009. La ora actuala, sunt create toate conditiile pentru a fi evitata orice perturbare de la contractele incheiate atat pentru livrare, cat si pentru tranzit. Ne exprimam speranta ca Ucraina va respecta obligatiunile ce-i revin din contracte si va plati la timp pentru consum. Rusia le-a transferat bani pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean, am efectuat inclusiv si o plata in avans in valoare de 2 -2,1 miliarde dolari, le-am anulat penalitatile pentru reducerea consumului pentru anul 2009, am acceptat reducerea volumului de gaze pentru 2010. Am facut tot ce a fost posibil si asteptam acelasi lucru de la partenerii nostri din Ucraina.
Unicul aspect care poate aparea este legat de factorul electoral din Ucraina si nu sunt excluse unele tentative de a bloca plata facturii pentru gazele rusesti sau de a bloca organizarea alegerilor. Avem, insa, toate premisele sa sarbatorim Revelionul in liniste, in sanul familiei, pentru ca urmatoatea plata urmeaza sa se faca pe 7 ianuarie.

Reporter: Domnule Medvedev, va multumim si va asteptam in Romania!Interviu realizat in exclusivitate pentru inforusia.ro de Lucia BEIU (Moscova)


No comments: