Pages

Thursday, December 18, 2008

"Cazul Stanca-Codrescu" - Spune-mi cu cine te-nsotesti..: anti-ortodocsii Zubascu-Moise-Mungiu, Manolescu, Patapievici, Plesu, Tismaneanu, Cartarescu

Dan Stanca - "persecutatul" pasiv: "Adevărata miză a cărţilor mele este erosul, nu logosul" -
Dar suntem oameni, nu câini. Şi fiind oameni, mai devreme sau mai târziu, ne punem problema iubirii. Adevărata miză a cărţilor mele nu este logosul, ci erosul. Sunt o persoană însetată de eros, dar adăpostită sub blindajul unei înfricoşătoare pudori. Pudoarea aceasta nu-mi reprezintă fiinţa mea reală, dar e precum cămaşa pe care, dac-o dezbraci, dintr-o întâmplare sau nu, rupi şi pielea de pe tine. Deci, cam aşa stau lucrurile.
Articole de: Ion Zubaşcu
Articole din: 2008
"Romania literara" (Manolescu) Nr. 9 / 2008 - Dan Stanca - "Adevărata miză a cărţilor mele este erosul, nu logosul"

Lecturi formatoare Idei in Dialog (Patapievici)
Un substantial interviu cu Dan Stanca (autor exceptional, dar deloc alintat mediatic) reuseste Ion Zubascu in Romania literara nr. 9 din 7 martie. ...www.ideiindialog.ro/articol_234/lecturi_formatoare.html - 51k - În Cache - Pagini similare

Unde apar imaginile literare? (I) Idei in Dialog
1 Noi 2008 ... ca si la Dan Stanca, Radu Aldulescu, Florina Ilis si Daniel Banulescu, in eseurile de teribil impact ale lui Andrei Plesu, Horia-Roman Patapievici ...www.ideiindialog.ro/articol_732/unde_apar_imaginile_literare___i.html - 52k - În Cache - Pagini similare

Faţăn faţă: Ion Zubaşcu şi Dan Stanca
«Face to Face: Ion Zubaşcu and Dan Stanca». by Dan Stanca; Ion Zubaşcu ... Dan STANCA. Poetul în prelungirea omului. Ion Zubaşcu rămâne pentru mine o enigmă ...www.ceeol.com/aspx/getdocument.aspx?logid=5&id=49F85F8A-BD81-40C8-88C6-19C270CA5445 - Pagini similare
de D Stanca - 2001

Revista Apostrof
Dan Stanca (interviu realizat de Ion Zubaşcu). Dan Stanca (n. Bucureşti, 30 septembrie 1955) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, ...www.revista-apostrof.ro/articole.php?id=250 - 15k - În Cache - Pagini similare

Un alt caz, demn de ras: Ion Zubascu in greva foamei "pentru adevar":

"Scriitorul şi publicistul Ion Zubaşcu adresează colegilor următorul mesaj: "Orice formă de solidarizare este binevenită".
Menţionăm că d-l Ion Zubaşcu este unul dintre primii semnatari ai Apelului pentru Adevăr, semnat pâna în prezent de 140 de personalităţi precum: Mircea Cărtărescu, Mihai Şora sau Vladimir Tismăneanu, publicat astăzi integral de New York Magazin - Romanian Independent Newspaper www.nymagazin.com la adresa
Apelul a fost publicat şi de Romanian Tribune la adresa
Vă rugăm să vă solidarizaţi semnând Apelul pentru Adevar
Domnul Ion Zubaşcu poate fi contactat la telefon 0720-752008 sau la e-mail ionzubascu@yahoo.com "
Sursa: http://woodisor.blogspot.com/2008/02/aciune-de-solidaritate-ion-zubacu-n.html

ION ZUBASCU, sustinatorul militantilor anti-icoane, anti-religie si pro-homosexualitate:

Lideri ai societatii civile in Piata Constitutiei
Concert de protest impotriva lezarii libertatiii de exprimare
de Ion Zubascu
Romania Libera
Sambata, 23 Septembrie 2006
O serie de voci sonore ale actualei societati civile romanesti s-au solidarizat pentru a pune la cale un protest original, de mare anvergura, impotriva lezarii libertatii de constiinta si de exprimare, ceea ce constituie inca o premiera in actualul context politico-social de tranzitie. Parlamentul Romaniei urmeaza sa voteze in curand o lege care, daca va fi adoptata in forma actuala, va limita grav, in viziunea organizatorilor, libertatea de exprimare si libertatea de constiinta, doua drepturi fundamentale ale fiintei umane. Ca o consecinta, ar putea fi interzise sau cenzurate carti, piese de teatru, spectacole tv, concerte etc.

Pentru a atrage atentia asupra gravelor implicatii ale acestui act legislativ, sambata, 28 octombrie 2006, de la ora 18, va fi organizat in Piata Constitutiei un concert de protest, cu scopul de a determina autoritatile sa nu promoveze o lege care ar putea incalca drepturi cetatenesti fundamentale.
Inedita manifestare artistica este organizata de Asociatia "Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta" si sustinuta de lideri importanti ai societatii civile: Cristian Parvulescu - Asociatia Pro Democratia, Emil Moise (foto dreapta sus)- Ombudspersons for National Minorities, Gabriel Andreescu - Centrul de Studii Internationale, Ioana Avadanei - Centrul pentru Jurnalism Independent, Iustina Ionescu - Centrul de Resurse Juridice, Mircea Toma - Agentia de Monitorizare a Presei, Mihai Burcea - Militia Spirituala, Romanita Iordache - Accept. Cu acest proiect s-a solidarizat imediat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii - CNCD.
Organizatorii acestei forme originale de protest prin arta vor solicita Parlamentului sa respinga art. 13 din noua Lege a Cultelor, aflata in forma avansata de dezbatere, iar presedintelui Romaniei sa nu promulge legea. Pasajul care i-a alarmat pe organizatori prevede ca "in Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase". In viziunea protestatarilor, numai in aparenta textul vizeaza decenta in exprimariile publice, in realitate acest articol de lege ar putea deschide calea unei noi cenzuri: "O serie intreaga de carti de filosofie sau beletristica va putea fi ofensatoare pentru unele culte si interzisa. Romane si ecranizari precum "Codul Da Vinci", piese de teatru precum "Evanghelistii", de Alina Mungiu, sau concerte cu formatii cosiderate "sataniste" ar putea fi, de asemenea, interzise.
Urmeaza ca, in curand, plenul Camerei Deputatilor sa consfinteasca, prin vot, aceasta incalcare a drepturilor fundamentale". Organizatorii concertului din Piata Constitutiei apreciaza ca evenimentul nu va fi o manifestare antireligioasa, ci "va afirma importanta respectarii in Romania a acestor doua drepturi fundamentale: libertatea de exprimare si libertatea de constiinta".
http://www.romanialibera.ro/a60393/concert-de-protest-impotriva-lezarii-libertatiii-de-exprimare.html

...si, cu voia dumneavoastra, ultimul(ii) pe lista...
Adolf Marian Vasile Razvan Crivat Claudiu Codrescu

PRostul nu e pRost destul daca nu e si fu(n)dul...

2 comments:

Anonymous said...

Uf, ma doare capul de la cearta asta.Rau.
Nu va afecteaza doar pe voi, ci si pe noi, astia care mai citim.

Anonymous said...

„Pentru că a batjocori Sufletul unui Om nu se poate plăti nici cu întreaga lume“ (un post scriptum la cazul Cezar Ivănescu sau despre cum înţeleg unii libertatea, solidaritatea şi onestitatea)

Mărturiseam cu ceva timp în urmă că: din necesitatea de a clarifica circumstanţele stranii în care şi-a pierdut viaţa Cezar Ivănescu voi reda, în timp şi cu orice risc, toate documentele rămase, cele scrise şi cele rostite. Din păcate, chiar şi aceste mărturii cutremurătoare, nu pot transpune decât într-o măsură infimă drama trăită şi asumată până la moarte de un mare Poet. Celor care au comis un păcat iremisibil [„pentru că a batjocori Sufletul unui Om nu se poate plăti nici cu întreaga lume“], celor care tind mereu să inverseze Valorile, prin sfidarea Adevărului şi prin trufie diabolică, le aminteam atunci şi le reamintesc şi acum că: „nici a lui Dumnezeu şi nici a noastră / Dreptatea-n Lume singură lucrează“.

Având această convingere vă voi spune, din nou, câte ceva despre „inversarea valorilor“ ca modalitate plenară de manifestare a „moralei socialiste“ şi a „Omului de Tip Nou“, chintesenţă a zecilor de ani de aplicare a „umanismului socialist“. (După cum stupefiant şi categoric ne anunţa şi tânărul, pe atunci, Nicolae Manolescu: „Factorul hotărâtor al revoluţionării literaturii noastre este Partidul, chiar numai pentru faptul că avangarda marxist-leninistă a clasei noastre muncitoare e arhitectul structural [al] prefacerii sociale şi politice, al unei noi realităţi, al unui nou tip uman, mult mai evoluat, care pune scriitorilor probleme noi, mult mai complicate… Întregul nostru front scriitoricesc a înţeles că literaturii noastre îi revine – aşa cum spunea tovarăşul Gh. Gheorghiu-Dej la Conferinţa pe ţară a scriitorilor, în cuvântarea din 24.I.1962 – misiunea de mare răspundere de a contribui prin toate forţa ei de înrâurire la formarea şi dezvoltarea conştiinţei socialiste, la formarea omului nou, a moralei socialiste…”, Nicolae Manolescu, Literatura română de azi, Contemporanul, nr. 34 din 21 august 1964).

29 ianuarie 2008, după-amiaza. Dl. Ion Zubaşcu răspândea (electronic, prin e-mail), “cot-la-cot” cu agenţia NewsIn [parte a trustului Realitatea-Caţavencu] şi Mircea Dinescu, ştirea calomnioasă şi neprobată prin nimic, conform căreia Cezar Ivănescu ar fi făcut poliţie politică. Inocenţă, credulitate? Nicidecum. Domnul Ion Zubaşcu devenise, probabil, încă un pion al aplicării planului de 'eliminare din viaţa publică a lui Cezar Ivănescu'. Plan urzit în mod diabolic de Nicolae Manolescu – "cenzorul libertăţii de opinie şi elogiatorul Omului Nou" şi pus în practică printr-o ilegalitate comisă de Mircea Dinescu.

Simultan cu atacul mediatic (şi prin e-mail) declanşat de "oamenii domnului Nicolae Manolescu" de la Bucureşti se desfăşura un altul, pornit dinspre Iaşi, pe acelaşi tipic al intoxicării mediatice prin expedierea de e-mail-uri otrăvite conţinând ştirea calomnioasă.

Voi reveni cu amănunte cumplite ale acestei teribile "execuţii publice" care a dus la moartea lui Cezar Ivănescu.

Până atunci însă îmi exprim din nou consternarea în legătura cu refuzul conducerii ziarului Evenimentul Zilei de a îmi acorda un scurt drept la replică, conform legii presei [art. 79 din Legea 3/1974], la articolul "Testamentul lui Ticu: deconspiraţi-i pe securişti!", articol semnat de Mihai Minca, Vlad Odobescu (Ev. Zilei, sâmbătă, 6 decembrie 2008). Această tăcere mă determină să cred că lipsa unui răspuns oficial din partea redacţiei este un mod birocratic de a nu spune nu pe faţă, dar şi să consider că poate fi şi o consecinţă a faptului că Ambasadorul UNESCO al României la Paris şi încă Preşedintele USR Nicolae Manolescu semnează constant în paginile acestui ziar cronici sportive. O suită de coincidenţe care mă obligă să vă amintesc şi că, nu doar practicarea unui sport implică forţă, concentrare şi caracter, ci şi comentarea unor manifestări sportive obligă jurnalistul la calităţi similare, desigur nu mă refer aici la caracteristici fizice. Ce ne facem însă atunci când de la relatarea unor competiţii inofensive, meciuri ş.a.m.d. actantul trece brusc la practicarea „vânătorii de oameni“? Când sunt depăşite barierele onestităţii şi lupta nu se mai duce la baionetă ci prin atacarea prăzii până la anihilarea psihică şi până la determinarea dezintegrării fizice a celui care a avut nenorocul sa devină din competitor adversar? Când „vânătorii au inima împăcată“? Atunci când „ei nu au în mâinile lor nici puşti, nici pistoale“, ci „doar se joacă cu sufletul oamenilor“? Sau când „hămesiţi de sângele celor puri, îi hăituiesc îmbătaţi de propria lor putere“?... Şi pentru că, în anul 2005, acelaşi domn devenit şi cronicar sportiv întreba cu un aer uşor retoric: „Dar de ce devine USR o ţintă predilectă? De ce îi falsificăm imaginea?“, îi transmitem pe această cale şi opinia noastră: Pentru că asta doriţi chiar dumneavoastră, domnule Nicolae Manolescu!… (Cotidianul, 19 iulie, 2005)